MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 43/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Smlouva o prodeji Tatry byla podepsána v pátek

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že ministři prodej Tatry americké společnosti SDC International schválili již sedmého listopadu, k podpisu příslušných smluv došlo až minulý pátek.

„Vláda si přála do smlouvy zapracovat také sankce za případné neplnění podnikatelského plánu. Bylo třeba tento bod do existujících smluv zapracovat a celou záležitost projednat s investorem,“ vysvětluje časovou prodlevu mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek. Konsolidační agentura pátečním podpisem smlouvy prodala svůj dosavadní téměř dvaadevadesátiprocentní podíl v automobilce. Ten bude nyní rozdělen mezi dvě společnosti, 40,62 procent základního kapitálu bude držet přímo SDC International, zbylých jednapadesát procent bývalého státního podílu v Tatře je vlastnictvím SDC Prague, s. r. o., firmy založené a plně vlastněné zmiňovanou americkou společností.

Na faktické dokončení prodeje netrpělivě čekali také v Tatře. „Průtahy byly pochopitelně pro Tatru nepříjemné, navíc nechápeme jejich důvod,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Breiová. Přesto, že oficiální důvody posunutí prodeje automobilka nezná, mezi zaměstnanci se hovoří o údajné ztrátě důležitého dopisu ministra financí. Věci se prý pohnuly až po intervenci Tatry a SDC.

Pozdní podpis smlouvy už nedovolí uskutečnit některé původně plánované kroky. Například mimořádná valná hromada společnosti, na které se lidé z SDC ujmou funkcí ve vedení Tatry, se neuskuteční letos, ale až v lednu.

„Valná hromada bude v letošním roce svolána, ale uskuteční se jistě až v příštím roce. Musíme dodržovat zákonné lhůty,“ uvedla Breiová. Oznámení o konání mimořádné valné hromady musí být podle jejích slov zveřejněno v tisku minimálně tři týdny před termínem konání. Nový majitel má již delší dobu jasno v tom, kdo bude ve vedení kopřivnické automobilky, a také, co je cílem nového managementu. „Chceme naučit Tatru zodpovědnosti k trhu a přivést ji na špičku mezi výrobci offroad nákladních automobilů,“ prohlásil před časem prezident SDC Milota Srkal. Ten se s největší pravděpodobností stane šéfem představenstva Tatry a zároveň jejím generálním ředitelem.


    [Top]    


Obálka z New Yorku vyděsila tatrováky

K o p ř i v n i c e (dam) - Podezřelá dopisní obálka vyprovokovala minulý týden zásah novojičínských hasičů v Tatře. „Šlo o obyčejnou listovní zásilku odeslanou z New Yorku,“ konkretizoval příčinu výjezdu dvou hasičských vozů Jan Slezák.

Obálka, která obsahovala pozvánku, však zaměstnance dceřiné společnosti Kovárna Tatra vyděsila. „Zdál se jim podezřelý především pach, který ucítili po otevření dopisu,“ uvedl Slezák. Přivolaná hasičská jednotka vyklidila kancelář a ve speciálních oblecích podezřelou obálku zajistila.

Kancelář, ve které k incidentu došlo, byla vyklizena, prověřena rovněž pracovníky hygienické stanice a z preventivních důvodů vydesinfikována.

„Běžný provoz v místnosti byl obnoven až v pondělí,“ prozradil Slezák. Podle jeho slov bylo všem zaměstnancům, kteří přišli do styku s podezřelou zásilkou, doporučeno, aby navštívili lékaře, a dostali rovněž instrukce o tom, jak jednat v případě, že by na sobě pozorovali příznaky začínající choroby. Hasiči odeslali obálku na expertizu do Příbrami.

Až tamní specializovaná laboratoř s definitivní jistotou prokáže, zda obálka obsahovala spóry sněti slezinné nebo jiné nebezpečné látky, či nikoliv. „Podle nás šlo zřejmě o planý poplach, jakých byly v uplynulém období desítky,“ uzavřel Slezák.


    [Top]    


Za čtyři sta tisíc se moc cest a chodníků neopraví

K o p ř i v n i c e (hod) - Komunikace a chodníky ve městě má na starosti firma Slumeko, s. r. o. Na to, co se letos udělalo, jsme se zeptali Vladimíra Pustky, který má na starosti právě komunikace a dopravní značení.

„Předláždili jsme chodník za hokejkou do zámkové dlažby, nyní jej lze pojíždět stěhovacími auty typu Avia. Náklady na předláždění dosahovaly částky čtyři sta třicet tisíc korun. Byla provedena také dílčí oprava chodníku na ulici Školní před kavárnou v nákladu padesáti tisíc korun,“ řekl Pustka.

Firma Slumeko prováděla celoplošné opravy místních komunikací, a to na ulici Francouzské, kde se pokládal slurryseal (tenkovrstvý asfaltový emulzní nátěr pro prevenci výskytu dalších výtluků) v hodnotě pětatřiceti tisíc korun. Dále se opravovala místní komunikace na Sýkorci, náklady na její druhou etapu představovaly částku sto padesát tisíc korun. Na ulici Nádražní došlo k opravě části krytu místní komunikace - jednoho jízdního pruhu od autobusového nádraží ČSAD po nadjezd, přičemž bylo využito odfrézovaného materiálu k dalším opravám vozovek právě v místní části Lubina - Sýkorec. Jedná se o výrazně levnější způsob oprav komunikací s využitím recyklovaného stavebního materiálu - drceného asfaltu. Částka za dílčí opravu ulice Nádražní činila pět set padesát tisíc korun.

„Na další nutné větší opravy bohužel nezbyly volné prostředky, a tak byla prováděna pouze nejnutnější výsprava izolovaných výtluků v rozsahu za částku ve výši čtyři sta tisíc korun. Nutno dodat, že tyto proinvestované prostředky zdaleka nestačí na odstranění všech známých závad na místních komunikacích, na odstranění těch nejproblémovějších bychom potřebovali asi pět milionů korun,“ povzdechl si Vladimír Pustka.

„Na příští rok je rozpočtový výhled ještě mnohem horší než letos, prozatím vím o částce čtyři sta tisíc v návrhu rozpočtu na opravy místních komunikací.

Realizace celoplošných oprav vozovek se za takové situace tudíž nebudou moci provést, a pokud by se nepodařilo získat další finanční prostředky, nepřichází vůbec do úvahy provedení dalších nutných předlažeb chodníků,“ okomentoval situaci pro další rok Vladimír Pustka.

Je to velká škoda, neboť mnoho chodníků a komunikací ve městě je ve velmi špatném stavu, a to nemluvíme o neupravených bezbariérových nájezdech z chodníků na přechody pro chodce, odstranění dalších dopravních závad, jako například na přechodu ulice Kpt. Jaroše u optiky.


    [Top]    


Poliklinika otevřela léčebnu dlouhodobě nemocných

K o p ř i v n i c e (ili) - Zasloužená slova uznání sklidil management kopřivnické polikliniky Therápon 98, a. s., v čele s ředitelem Františkem Zapletalem, při příležitosti otevření léčebny dlouhodobě nemocných. Jednačtyřicet míst v devíti čtyřlůžkových a pěti nadstandardních jednolůžkových pokojích přivítalo první pacienty následující den. Za nadstandard ve formě samostatného užívání pokoje, barevné televize, rádia a telefonu si bude muset pacient připlácet sto korun.

Zařízení, které stálo dvakrát víc než všechny stavební úpravy, odpovídá nejmodernějším trendům - ve čtyřech osách pohyblivé postele se speciálními dekubitačními matracemi, z nichž jedna přijde na jednadvacet tisíc korun, noční stolky, které jednoduchou úpravou převezmou funkci jídelního pultu tak, aniž by pacient opustil lůžko.

Celý interiér střediska následné péče je vyveden v kombinaci tmavého dřeva a tyrkysové barvy.

Obědy s ohledem na dietní požadavky pacientů budou dováženy v termoportech z nemocnice v Novém Jičíně, ostatní strava bude připravována přímo v zařízení léčebny dlouhodobě nemocných. Nově vybudovaným zařízením vzniklo celkem dvaadvacet pracovních míst pro střední zdravotní kádry, tj. ošetřovatelky, zdravotní sestry, technický personál a lékaře. Do funkce vedoucího lékaře nastoupil Petr Huvar, který přešel do střediska následné péče z interního oddělení novojičínské nemocnice.

„Nebýt vánočních svátků, byla by kapacita do konce roku plně vytížená, ale nechci nic uspěchat, a proto budeme pacienty přibírat postupně, aby se provoz léčebny plynule zaběhl,“ uvedl ředitel polikliniky František Zapletal.

Léčebna dlouhodobě nemocných vznikla v původně administrativní části polikliniky propojením s tzv. dialýzou, kterou se přes všechny snahy minulého vedení nepodařilo ani po několik let trvajících problémech uvést do provozu. Zda-li se orientace na vybudování léčebny pro dlouhodobě nemocné ukáže jako šťastnější řešení, prověří teprve čas, ale trvalý nedostatek lůžek v zařízeních tohoto typu dává stávajícímu managementu za pravdu již teď. V rámci okresu je obdobná léčebna k dispozici pacientům pouze v Odrách.

Při vyřizování formalit na ministerstvu zdravotnictví se zjistilo, že v republice neexistuje druhé obdobné zařízení, kdy polikliniku spravuje soukromá společnost a zároveň provozuje zařízení pro dlouhodobě nemocné pacienty.


    [Top]    


Muzeum manželů Zátopkových zdobí nové běžcovy trofeje

K o p ř i v n i c e (dam) - Reprezentační bunda, Zlatý řád Mezinárodní atletické unie či trofej Asociace sportovních novinářů pro ’atleta století’ jsou nově součástí expozice Emila a Dany Zátopkových v nejvyšším patře zdejšího muzea. Nové exponáty, ke kterým patří také startovní číslo 203, se kterým Zátopek běžel na olympiádě v Londýně. „Paní Zátopková nám věci zapůjčila výměnou za sošku, která by se měla stát předlohou atletovy sochy v životní velikosti, která má být odhalena v Lausanne,“ řekla ředitelka regionálního muzea Lenka Hodslavská.

Nové trofeje budou v Kopřivnici k vidění zhruba půl až tři čtvrtě roku. „Pak se zřejmě vrátí paní Zátopkové a předpokládáme, že naši expozici ozvláštní opět další nové trofeje,“ tvrdí ředitelka muzea.

Podle ní je rozhodně z čeho vybírat, neboť slavný atletický pár během své aktivní kariéry sbíral jedno ocenění za druhým.


    [Top]    


Po reportáži v televizi brali lidé výdejnu občanek a pasů útokem

K o p ř i v n i c e - V publicistickém pořadu Černá a bílá byla předminulé pondělí na ČT 1 odvysílána mimo jiné i informace o platnosti občanských průkazů. Ta sice byla uvedena správně, ale tak nesrozumitelným způsobem, že většina obyvatel, která pořad sledovala, pochopila, že si musí vyměnit občanský průkaz do konce kalendářního roku.

To, co se následující úterý a středu odehrávalo ve vstupních prostorách městského úřadu, lze jen s obtížemi k něčemu připodobnit. Referentka vyřizující občanské průkazy a pasy byla tak zahlcena telefonáty a příchozími, že o výpomoc musela požádat pracovnice podatelny.

„Opravdu do stovek šly dotazy týkající se občanských průkazů. Celé dny byla před podatelnou fronta a jeden telefonát stíhal druhý,“ přiblížily situaci pracovnice podatelny, „nejvíc nám bylo líto starších lidí, kteří měli problémy s chůzí a dostávali se sem jen s obtížemi.“ Na druhé straně neskrývaná radost, že právě v jejich případě není nutné si o výměnu občanského průkazu zažádat dřív než před koncem roku 2005, neznala mezí.

„Paní, já bych vás tak zlíbala, hlavně, že se nemusím fotit,“ byla jen jedna z mála hlášek, kterými byly pracovnice častovány. V každém případě lidé cítili úlevu, že si nemusí nový dokument vyřizovat hned.

„Spousta lidí v televizi odvysílanou informaci pochopila správně, ale chtěli mít jistotu, že údaje v jejich průkazu jsou v souladu se všemi náležitostmi, a tak se přišli utvrdit osobně,“ komentovala celou situaci Ivana Macková vyřizující pasy a občanské průkazy. Našli se i tací, kteří, když se už na úřad osobně dostavili, si žádost o vydání nového průkazu přece jenom podali.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:59

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]