MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 42/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Břínková a Ježek zazpívají muzikálové a operetní hity

K o p ř i v n i c e (dam) - Operetní, muzikálová, operní a vánoční hudba bude znít velkým sálem kopřivnického kulturního domu v úterý čtvrtého prosince. Právě tento večer byl vybrán k uspořádání vánočního koncertu oblíbeného pěveckého dua Pavla Břínková a Jan Ježek.

Oba pěvečtí kolegové jsou mezi operetními zpěváky uznávanými interprety. Břínková po absolutoriu operního oddělení pražské konzervatoře ztvárnila řadu velkých rolí na prknech karlínského divadla. Nyní působí jako host na mnoha tuzemských divadelních scénách. Břínková svůj hlas propůjčila Libuši Šafránkové v populárním seriálu Náhrdelník. Významným mezníkem Ježkovy kariéry operního pěvce bylo hlavně angažmá v české inscenaci muzikálu Les Miserables, kde hrál Jeana Valjeana po boku hvězd české pop music. V podání kopřivnickému publiku ne neznámého páru zazní například árie Franze Lehára, Jacquese Offenbacha, Johannese Brahmse, Giuseppe Verdiho, písně George Gershwina či Leonarda Bernsteina.


    [Top]    


Konzervatoristé opět připravili benefiční akci

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako vloni i letos se studenti kroměřížské Církevní konzervatoře rozhodli podpořit místní Dětské centrum. Letošní benefiční koncert je naplánován na Mikulášský podvečer do kina Puls.

Studenti připravili zhruba hodinu a půl dlouhý program, ve kterém zazní takzvaná vážná hudba od barokních autorů až po ty moderní. Většinu skladeb provedou konzervatoristé sólově za doprovodu klavíru, připraveny jsou však i dvě komorní skladby. Z nástrojů je možné těšit se na flétnu, housle a zpěv. Loňský koncert, pořádaný ve zhruba stejném termínu, vynesl centru přes čtyři tisíce korun.


    [Top]    


Kopřivnická výstava prý ukazuje špičkové betlémy

Slavnostní otevření výstavy betlémů
v Katolickém domě ozvláštnilo vystoupení polského trubače. Na výstavě je k vidění
téměř dvě stě betlémů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Start výstavy betlémů v Katolickém domě se jejím organizátorům opravdu vydařil. Během prvních tří dnů od otevření si necelé dvě stovky betlémů prohlédlo víc jak třináct set lidí. „Takový zájem nás pochopitelně těší. Kéž by to tak šlo dál,“ přeje si hlavní organizátor Jiří Navrátil.

Zájem ze strany veřejnosti budou pořadatelé podporovat doprovodnými akcemi. O následujícím víkendu bude například možné sledovat při práci hranické řezbáře Miroslava a Jana Vinckerovy. V sobotu osmého prosince ve čtyři odpoledne pak mezi betlémy vystoupí Pěvecké sdružení Kopřivnice.

„Patříme k absolutní světové špičce mezi betlémáři na světě, a to i přesto, že máme za sebou mnohá dějinná údobí, kdy se u nás toto umění příliš nerozvíjelo,“ tvrdí prezident Světové federace betlémářů Vladimír Vaclík. Betlémy, které jsou k vidění v kopřivnické expozici, jsou navíc podle jeho slov skutečně reprezentativním vzorkem toho nejlepšího, co u nás vzniká. Podle Vaclíka jsou v mnoha zemích světa betlémy chápány pouze jako náboženské artefakty, v Čechách jsou prý vnímány jako součást lidového umění. „To, co tvrdím, není patriotismus. Naše federace má své organizace v padesáti zemích světa na třech kontinentech a u nás je přístup k betlémům skutečně jedinečný,“ uvedl Vaclík, který už nyní spřádá plány pro světovou výstavu betlémů, plánovanou na rok 2004 do Hradce Králové.


    [Top]    


Přesvědčovali jsme je, že jsme normální lidi, tvrdí o natáčení s neherci Sláma

Režisér Bohdan Sláma a představitel
jedné z hlavních rolí v jeho filmu
'Divoké včely' Zdeněk Raušer přicházejí
na premiéru v kině Puls..
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - „Skloubení herců a neherců na place bylo to nejúžasnější,“ vzpomíná na natáčení komedie Divoké včely představitel Káji neherec Zdeněk Raušer. Ten společně s režisérem Bohdanem Slámou a jazykovým poradcem snímku Ladislavem Pazderou uvedl premiéru hořké komedie v kopřivnickém kině Puls.

Rok po natáčení vzpomíná Raušer na filmování jako na příjemnou zkušenost. „Líbí se mu to ale až s ročním odstupem. Při natáčení si stěžoval, že jej kdovíjak trýzníme. Úplně jsme ho mučili,“ prozradil svůj pohled na věc Sláma. Příběh o tom, jak je těžké najít opravdový vztah, natočil rodák z Opavy vloni na podzim v podjesenické vesnici Jiříkov. „Dalo by se to natočit kdekoliv jinde, ale já mám k té oblasti a lidem v ní žijícím zvláštní vztah a chtěl jsem najít exteriéry právě někde v okolí Rýmařova a nakonec jsem je našel osm kilometrů od města,“ tvrdí Bohdan Sláma.

Do svého filmu režisér obsadil nejen hvězdy současné mladé generace, jako je Tatiana Vilhelmová nebo Pavel Liška, s profesionálními herci spolupracovala celá řada místních obyvatel. Hlavní role až na Káju sice Sláma obsadil herci, ale jeho cílem bylo, aby divák na plátně rozdíl mezi profesionálem a nehercem nepoznal. „Dělali jsme z herců neherce a z neherců herce,“ tvrdí Sláma. Získat důvěru Jiříkovských a přesvědčit je k tomu, aby si ve filmu zahráli byť většinou jen obyvatele vesnice nebylo jednoduché a režisér musel sáhnout i k neortodoxním metodám. „Museli jsme je přesvědčit, že jsme úplně normální lidi a ne nějací frajírci, kteří se na ně přišli vytahovat. Prostě jsme s nimi popili a bylo to. Pomocný režisér tam dokonce dva týdny prodával v krámu, aby se s místními víc sžil,“ řekl Sláma. Několik měsíců trvalo, než pro svůj film získal i Raušera. „Člověka, který by jej mohl hrát, jsem bezvýsledně hledal opravdu dlouho. Když jsem Zdeňka uviděl, věděl jsem, že je to on. To, že to bude hrát, jsme mu ale neřekli najednou, postupně jsme mu to dávkovali několik měsíců, aby se moc nevyděsil,“ uzavřel Sláma.


    [Top]    


Kino Puls tento týden ovládnou jurští dinosauři

K o p ř i v n i c e (dam) - Už dnes o půl druhé se na plátně místního kina poprvé objeví nová česká filmová pohádka Královský slib. Kromě představení Dětského filmového klubu Vláček je možné vidět pohádkový příběh režiséra Kryštofa Hanzlíka ještě dnes, zítra a v sobotu v pět hodin odpoledne.

Scénář Královského slibu je dílem Františka Pavlíčka, autora scénářů k takovým hitům, jako je Princ Bajaja či Tři oříšky pro Popelku. Paradoxem je, že scénář Královského slibu vznikl už v roce 1965 a cestu na plátno si hledal třicet šest let.

Jak už napovídá samotný název, král (Maroš Kramár) dal kdysi v bitvě slovo svému příteli, že jejich děti v budoucnu utvoří manželský pár. Ovšem v době, kdy by mělo dojít na dohodnutou svatbu, se ukazuje, že princ (David Kraus) s princeznou (Klára Issová) v sobě nenašli zalíbení a oba udělají všechno proto, aby k naplnění slibu jejich otců nedošlo. Do svého podobenství o tom, že ani král lásce neporučí, se režisér Hanzlík snažil obsadit nové neokoukané tváře, což se mu podařilo. Například Issová zde dostává vůbec první šanci zahrát si princeznu, zpěvák David Kraus se ve filmu objevuje vůbec poprvé.

Sobotní večer a nedělní odpoledne bude v Pulsu patřit komedii Pravá blondýna, celovečernímu debutu režiséra Roberta Luketice. Ten si jako téma svého filmu vybral předsudek o intelektuální méněcennosti blondýnek. Film získal cenu amerických teenagerů jako ’Nejlepší film léta’ v roce 2001 a porazil takové soupeře, jako je Shrek a Zlatíčka pro každého. Příběh filmu je velmi jednoduchý. Elle Woods (Reese Witherspoon) je typická blondýnka. Je prezidentkou dívčího spolku, byla Miss červen ve školním kalendáři a je populární. Chodí s pohledným spolužákem Warnerem (Matthew Davis) a už už se vidí být jeho ženou. Jenže on má, jak se zdá, jiné plány. Po dokončení Harvardu by se rád stal uznávaným právníkem, a po jeho boku tak místo naivní Elle najednou stojí seriózní tmavovláska Vivien. Zdrcená Elle se však nehodlá vzdát bez boje, a tak se rozhodne studovat totéž, co její bývalý a nejen mu dokázat, že i ona to dokáže. Studium prestižní univerzity však není jednoduché a právě ono je zdrojem největšího množství situačních i konverzačních vtípků.

Potřetí se na plátna světových kin vrací Jurský park. Film už není přelomovým filmem, který v roce 1993 strhal všechny tehdejší rekordy, ale jen hodinkou a půl slušně natočené zábavy. Také na režisérské židli už nesedí Steven Spielberg, ale jeho asistent a specialista na vizuální efekty Joe Johnston. Doktor Grant (Sam Neill), paleontolog světového jména, se stále věnuje studiu dinosaurů, ale na otřesná osobní setkání s pravěkými masožravci chce zapomenout. Přesto jej velká finanční částka zláká, aby se stal průvodcem při vyhlídkovém letu nad Isla Sorna, někdejší ’chovnou farmou’ dinosaurů. Bohužel až na místě zjistí, že původně neškodný výlet je ve skutečnosti výpravou na záchranu čtrnáctiletého chlapce a znovu mu nezbývá než utíkat před všudypřítomnými zuby dinosaurů. V hlavních rolích Jurského parku 3 jsou jako v předchozích dílech počítačem vytvoření dinosauři, kteří jsou podle vědců opět o něco blíž své pravděpodobné podobě.


    [Top]    


Nastávající víkend je doslova nabit adventními koncerty

K o p ř i v n i c e (dam) - S adventními koncerty se doslova roztrhl pytel. Již pozítří v šest večer přivítá kopřivnický chrám sv. Bartoloměje účastníky koncertu frýdecko-místecké folkové kapely Hrozen. O víkendu je pak možné vyrazit hned na další dvě vystoupení, pořádaná u příležitosti období očekávání Vánoc.

V neděli druhého prosince o půl čtvrté odpoledne se v Katolickém domě v Lubině představí rovněž folková formace B. P. T. Skupina pocházející ze Zlína hraje folkovou muziku v obsazení kytara, flétna, kontrabas a zpěv. Na koncertě v Lubině zazní kromě jejich vlastní tvorby také koledy a spirituály.

Příznivci klasiky si dají v neděli dostaveníčko ve farním kostele ve Štramberku. Od pěti hodin večer bude právě tam hrát Lašské žesťové kvinteto. Na programu koncertu, jehož výtěžek půjde na dobročinné účely, budou především skladby starých mistrů.


    [Top]    


Přehlídku zpestří zpěvák Kerndl

K o p ř i v n i c e (dam) - Velká módní show je především pro dámy připravena na zítřejší večer v KDK. Přehlídka z kolekcí sedmi firem zabývajících se především výrobou konfekce bude zahájena v sedm hodin večer a mělo by jít o víc jak tříhodinový program. Kromě prezentace módy a několika dalších firem by měl být lákadlem také host večera, swingový zpěvák Vladimír Kerndl se svou dcerou Terezou, který bude mít v průběhu večera několik vstupů.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:59

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]