MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 42/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk


    [Top]    


Radní se zabývali trestnou činností páchanou mládeží

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své v pořadí již čtyřicáté šesté schůzi minulý týden v úterý, jednala poprvé po delší době v plném počtu. Na posledním zasedání byl doplněn počet členů rady o Jana Jalůvku (KDU-ČSL) z Mniší.

Radní se zabývali zprávou o výkonu státní správy na úseku sociálně právní ochrany dětí. „Z materiálu mimo jiné vyplývá, že také díky aktivitám města v rámci prevence kriminality došlo k podstatnému poklesu drobné trestné činnosti zejména u dětí do patnácti let věku. Rovněž u mládeže mezi patnácti až osmnácti lety v posledních dvou letech trestná činnost nenarůstá a dá se pozorovat mírný pokles trestných činů páchaných touto věkovou skupinou mládeže. Toto je ověřeno na Policii České republiky a na Okresním úřadě v Novém Jičíně, oddělení sociální prevence,“ pochválil místostarosta Zdeněk Krajčír pracovníky, kteří se ve městě touto problematikou zabývají.

Rada města projednávala smlouvu o poskytnutí účelového příspěvku mezi městem Kopřivnice a firmou Ludvík Moravia, s. r. o., na zajištění kulturně osvětové činnosti a provozu kulturního domu na období příštího roku a doporučili zastupitelům města schválit částku ve výši pěti milionů korun.

„Je zde zájem o využití budovy bývalého řeznictví Poza za kostelem sv. Bartoloměje. Vzhledem k tomu, že podle platného územního plánu je tento objekt součástí tzv. centrální zóny, ve které je výjimečně přípustná zcela nerušící drobná výroba a služby, výjimku může udělit pouze rada města. Tato budova je značně zdevastovaná a scházejí se zde i různé nežádoucí skupiny lidí. Podnikatel projevil zájem, aby toto bývalé řeznictví sloužilo k výrobní činnosti, která spočívá v montáži elektronických zařízení. Rada tuto výjimku schválila,“ okomentoval další bod, který se projednával na radě města, místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila na základě doporučení komise pro posouzení a hodnocení nabídek podaných v rámci veřejné soutěže ’Výstavba domova důchodců v Kopřivnici’ jako vítěznou nabídku od firmy Zlínstav, a. s., Zlín s nabídkovou cenou 55 394 333 korun. Stavět domov důchodců se bude, až se podaří městu získat státní dotace.

„Rada schválila postup odstraňování vlhkosti sklepních prostor v domě č. p. 404 - 405 na ulici Sokolovské podle předloženého návrhu. Domů takto napadených je hodně a snažíme se alespoň trochu toto napravovat,“ dodal Zdeněk Krajčír.

Rada po projednání souhlasí se zveřejněním záměru obce prodat část pozemku o rozloze čtyři sta metrů čtverečních Matildě Vránové pro podnikání. „Pozemek se nachází v bezprostřední blízkosti hotelu Tatra směrem ke Speditu, jde vlastně o zelenou plochu. Paní Vránová má zde zájem postavit dvoupodlažní budovu, ve které by v přízemí byly krámky - hodinářské a zlatnické služby a v prvním patře galerijní prostory. Podle nákresů, ze kterých jsme při rozhodování vycházeli, objekt vypadá z architektonického hlediska zcela výjimečně. O tom všem musí rozhodnout rada i zastupitelstvo,“ osvětlil další projednávaný bod Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Zahraniční delegace se zajímaly o školství

Školství patřilo k oblastem, o které se
oficiální delegace z partnerských měst
zajímaly nejvíce. Lidé z Zwönitzu
a Myszkowa si prohlédli i Dětské centrum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na čtyřdenní oficiální návštěvu přijely minulý týden ve čtvrtek do Kopřivnice hned dvě delegace, jedna z polského Myszkowa a druhá z německého Zwönitzu. V čele pětičlenné polské návštěvy stál starosta Zbigniew Knoff a čtyřčlennou německou delegaci vedl místostarosta Peter Löffler. Pracovní program měly obě společný a byl zaměřen na školství a sport ve městě.

Hosté si prohlédli Základní školy 17. listopadu, sv. Zdislavy a Alšovu. V klubu Kamarád byli přítomni otevření krizové poradny Paprsek. Delegace také zavítaly do Dětského centra, Ústavu sociální péče ve Vlčovicích, ZUŠ Zdeňka Buriana a Domu dětí a mládeže.

Sobotní program návštěvy byl zaměřen na sport ve městě, a proto si hosté prohlédli místní sportovní areály, odpoledne zavítali na přehlídku handicapovaných dětí Motýlek.

„Chtěli jsme poznat, jak pracují školy samotné, jejich učitelé, financování školství a také jsme chtěli vidět přehlídku handicapovaných dětí. Chtěli jsme porovnat speciální školství, u nás není na takové úrovni jako u vás.

To, co jsme viděli, bychom chtěli od vás převzít a zavést ve školách u nás. Je to velké plus, když postižené děti jsou v takovém zařízení, jako je vaše Dětské centrum. Chtěli jsme získat vaše školy pro spolupráci v mezinárodním projektu Sokrates. Do projektu jsou vždy zapojeny školy ze tří zemí a společně pracují na tématu jako např. cestovní ruch a posuzují jej ze svého pohledu a možností daného města,“ hodnotil úspěšnost setkání starosta Myszkowa Zbigniew Knoff.

„Na jednáních jsme se domluvili na setkání sportovců. Připravujeme spolupráci s plavci, házenkáři, uvidíme, zda by mohlo dojít také k výměně tenistů. To jsou ty nejdůležitější věci, o kterých se na setkání hovořilo pro nadcházející rok a které plánujeme. Navštívili jsme zařízení pro postižené děti a Motýlka, zaujala nás mnohostranná péče, která se dětem v těchto zařízeních dostává. Jsme rádi, že jsme se zde setkali i s přáteli z Polska, bylo to pěkné setkání a těšíme se na to, že se v příštím roce setkáme u nás ve Zwönitzu,“ komentoval setkání zwönitzký místostarosta Peter Löffler.


    [Top]    


Králíkovo knihkupectví po svátcích už neotevře

K o p ř i v n i c e (dam) - Větší z kopřivnických knihkupectví, knihkupectví Králík, končí. Koupit si knížku v obchodě, který tento sortiment nabízel už dlouho před listopadem ’89 bude možné jen do konce roku, po vánočních svátcích již zřejmě knihkupec Richard Králík znovu neotevře.

K ukončení prodeje Králíka po deseti letech donutila v červenci podaná výpověď z nájmu. Prostor současného knihkupectví bude zřejmě rozdělen na čtyři části a na jeho úkor se rozšíří okolní provozovny. „Hledáme jiný prostor, ale zatím to nevypadá příliš nadějně. V Kopřivnici zřejmě vhodné místo není,“ tvrdí Richard Králík. Tomu město adresovalo výpověď z nájmu pro jeho dluh na nájemném a službách. Ke konci října, kdy přestal být Králík nájemcem, byl jeho dluh bez penále víc jak pět set šedesát tisíc korun. Faktorů, které knihkupce přivedly do nezáviděníhodné situace, je prý celá řada. „Hned na začátku při vydražení prodejny jsem musel zaplatit půl milionu za naprosto neprodejné zásoby, z nichž se něco podařilo rozdat a zbytek skončil ve sběru,“ vzpomíná Králík na závaží ze začátku svého podnikání. Kudlu do zad prý knihkupci zarazili také nepoctiví zákazníci, vloni si prý bez placení odnesli knihy za několik desítek tisíc korun. K dluhu Králíkova knihkupectví nepřispěl ani pokus rozšířit prodej i do Nového Jičína. Právě od devadesátého osmého roku, kdy k tomu došlo, dlužil Králík městu již trvale. „Knihy nejsou zboží jako každé jiné. Je to svým způsobem také podpora kultury, vzdělání a město by mělo knihkupectví v centru města mít,“ vysvětlil možná benevolentnější přístup ke Králíkovu dluhu šéf odboru majetkové správy zdejší radnice Ivan Viskupič. Podle jeho slov proto stávající a minulí radní přistupovali k problému shovívavě. Podle Viskupiče navíc knihkupec vždy pohledávky uznal a snažil se je splácet. Pokud Králíkovo knihkupectví opravdu zanikne, zanikne s ním i konkurence na místním trhu s knihami. Podle jediného Králíkova konkurenta Oldřicha Ryse je však jen otázkou času, kdy opět nějaké knihkupectví vznikne.


    [Top]    


Nehoda v Tatře stála lidský život a dva miliony korun

K o p ř i v n i c e (dam) - Běžný úkon při expedici vozů pro ruského zákazníka skončil v pondělí 19. listopadu v automobilce Tatra smrtí jednačtyřicetiletého zaměstnance dceřiné společnosti Tatra Doprava. Posunovač Vladimír D. z Bordovic zemřel na místě, jeho kolega a shodou okolností také bratr vyvázl pouze s tržnou ránou na hlavě, pohmožděninami páteře a ještě týž den večer byl z nemocnice propuštěn do domácího ošetření. „Při průjezdu vlaku podjezdem v areálu závodu zachytila korba předposledního vozu o zděný nadchod spojující starou a novou část podniku. Stržená korba pak způsobila sesunutí posledního automobilu, který s sebou strhl také posunovače,“ popsala nehodu, ke které došlo pár minut před koncem ranní směny, mluvčí automobilky Věra Breiová. Příčina zachycení korby tatry z řady Jamal o nadchod zatím není známá a případ je v šetření policie.

Škoda na přepravovaných tatrách a vlakové soupravě je předběžně vyčíslena na dva miliony korun.

„Zaměstnanci automobilky tragédie hluboce otřásla,“ tvrdí mluvčí Tatry. Podle jejího sdělení došlo k úrazu, který skončil smrtí zaměstnance, naposled v roce 1990. Tehdy byla příčinou úmrtí autonehoda.

„V souvislosti se zpřísňováním bezpečnostních předpisů pracovních úrazů ve firmě prokazatelně ubývá. O to víc je pondělní událost z minulého týdne šokující,“ řekla Věra Breiová.


    [Top]    


Také pátý ročník Motýlka nadchl diváky i účinkující

Součástí letošního Motýlka byla
i výtvarná dílna. Handicapované děti
převáděly na papír své představy o zahradě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Novinkou letošního ročníku přehlídky Motýlek byla výtvarná dílna. Čas mezi probíhajícími pódiovými zkouškami na sobotní hlavní program a podvečerní zábavou si tak postižené děti mohly krátit nejen sledováním pohádek, ale také tvůrčí činností.

V showroomu Technického muzea vznikala dílka na téma ’Zahrada’ a k vidění jsou až do čtvrtého prosince tamtéž.

„Myslím, že to mělo opravdu úspěch. Dětem i jejich doprovodu se tento nápad, zdá se, zalíbil,“ řekla ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

Výtvarná dílna byla podle Dagmar Rysové z firmy Ludvík Moravia, která Motýlka společně s Dětským centrem již po páté připravila, pokusem nabídnout handicapovaným dětem i jinou možnost seberealizace, než jsou pódiová vystoupení. „Není to možná výstava velká svým rozsahem, ale když si člověk představí za každým tím dílkem spoustu lásky a mnohdy i fyzické námahy jeho autora, je to úžasné,“ tvrdí Rysová, která je dramaturgyní i ředitelkou rok od roku monstróznější akce.

Letošní ročník přehlídky přilákal do Kopřivnice téměř dvě stě šedesát dětí ze sedmadvaceti zařízení pečujících o postižené. „Celkem jsme se ale museli postarat o zhruba čtyři sta lidí. Doprovod vystupujících musí být mnohdy velmi početný,“ řekla šéfka Dětského centra. Přestože letos bylo ubytování valné většiny vystupujících zajištěno až v Trojanovicích a dopravu zkomplikoval čerstvě napadaný sníh, vše proběhlo hladce. „Vždycky se vyskytnou nějaké chybičky, ale byly to opravdu pouze drobnosti,“ pochvalovala si po skončení dvoudenní akce Jančálková.

Bez větších zádrhelů a téměř na chlup přesně podle časového harmonogramu proběhl také sobotní maraton pódiových vystoupení. Více než třiceti číslům tradičně přihlížel nabitý hlavní sál kulturního domu. „Kdyby příští rok přijelo čtyřicet zařízení místo současných sedmadvaceti, Motýlek by určitě zase dal možnost vystoupit všem. Ale znamenalo by to najít větší prostor, sem bychom se už opravdu nevešli,“ řekl ředitel kulturního domu a moderátor Motýlka Lubomír Sazovský.

Vystoupení, kterých mohli letos lidé vidět víc jak čtyři hodiny čistého času, jsou, jak se zdá, rok od roku propracovanější a lepší. Ti, kdo je připravují, věnují stále větší pozornost nejen samotnému obsahu čísla, ale také výpravě či kostýmům. Příkladem za všechny bylo závěrečné vystoupení svěřenců opavského ústavu Marianum a jejich taneční Dobrý voják Švejk. „Dávali jsme to dohromady víc jak tři týdny. Není jednoduché s těmi dětmi něco nacvičit, zvlášť když jsou pod vlivem uklidňujících léků,“ řekl autor švejkovské alegorie a profesionální choreograf Jan Gebauer s tím, že jeho svěřenci se na veřejné vystupování nesmírně těší. Radost účinkujících z existence Motýlka pak v úplném závěru za všechny shrnul Petr Sivek z Ostravice. „Někteří z nás neměli při příchodu na svět zrovna štěstí, ale máme velké štěstí, že jsme ve svém životě potkali lidi, jako je Dagmar Jančálková a Lubomír Sazovský, kteří nám pravidelně vytvářejí atmosféru lásky a porozumění,“ řekl v emotivní atmosféře konce programu Sivek.


    [Top]    


V Kopřivnici se vyhlašovali vítězové přeletové soutěže Moravský demižón

K o p ř i v n i c e - Přeletová soutěž Moravský demižón 2001, kterou vyhlašuje redakce SkyFly serveru pro období od 1. března do 1. října ve dvou různých kategoriích - paragliding a hanggliding, už má své vítěze. Letošní vyhlášení třetího ročníku celostátní soutěže se poprvé uskutečnilo v Kopřivnici na lyžařské chatě pod Červeným kamenem.

„Přestože název svádí k představě spíše recesní akce, jedná se o seriózní soutěž. Jsem rád, že se vyhlašování výsledků uskutečnilo právě u nás. V rámci republiky je Kopřivnice mezi paraglidingovou veřejností už dobře zavedeným pojmem a vyhlášení takové soutěže jenom zvyšuje její prestiž,“ netajil se se svou radostí Bohdan Wojkowský, člen místního leteckého klubu Kondorů Kopřivnice.

Piloti jsou v této soutěži řazeni podle délky svých přeletů a jejich bodových ohodnocení. První Moravský demižón v kategorii hangglidingu získal stejně jako v loňském roce za FAI trojúhelník o hodnotě sto šedesát bodů Dan Vyhnalík z Prahy a sám pak na mikrofon při přebírání ceny prohlásil: „... a ruku na srdce, je to tak spravedlivé“.

Vítězství v kategorii paraglidingu si odnesl Radek Večeřa z Orlové za FAI trojúhelník v bodové hodnotě sto čtyřicet. Místní letecký klub nejlépe prezentoval jeho prezident Jiří Procházka sedmým místem, které získal za červencový přelet z Velkého Javorníku do Hluk o délce sedmdesát šest kilometrů.

„Všechny výkony jsou spíš otázkou náhody a štěstí. Nejdůležitější je být ve správný čas na správném místě, aby člověk chytil ideální počasí,“ s úsměvem shrnul podmínky úspěšných výkonů Jirka.

Vyhlášení vítězů Moravského demižónu se uskutečnilo zároveň v rámci tzv. Doletné, což je ukončení paraglidingové sezony. Účastníci akce plánovali rozloučení se sezonou stylově s padáky a rogaly ve vzduchu, ale silný vítr jejich plány překazil.

„Akce byla poněkud živelnější, ale to je už dáno mentalitou lidí, kteří se kolem létání pohybují,“ popsal víkendovou akci, která v sobotu prověřila kapacitní možnosti chaty, Jirka. V nočních hodinách pak došlo i na tolik oblíbenou a možná i trošku nebezpečnou soutěž s názvem ’Moravská huba’. Letošní ročník k úžasu všech přítomných včetně pořadatelů našel konečně svého vítěze v osobě Petra Hývnara z Nového Jičína, který dokázal ve svých ústech uschovat po dobu desíti sekund skleněnou baňku šedesátiwattové žárovky.

Mezi sto dvaceti účastníky vyhlášení vítězů Moravského demižónu 2001z celé republiky byli poprvé přivítáni i slovenští piloti včetně špičky slovenského paraglidingu Juraje Kleji. Tajným přáním vyhlašovatele soutěže SkyFly serveru je jejich účast v dalším ročníku. Pravidla nejenom že dovolují účast jak českým, tak slovenským pilotům, ale start ulétnutého přeletu může být stejně tak na území České, jako i Slovenské republiky. Cíl přeletu se pak už pochopitelně může nacházet na území libovolného státu Evropy.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:59

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]