MěstoxKopřivnice

Kopřivnické noviny č. 42/2001

 

Obsah

Kultura

 
  Titulní strana

Čtenářský servis

 
 

Zprávy z města a okolí

Sport

 

 Verze pro tisk

Kopřivnické noviny č. 42/2001 ze dne 29. listopadu 2001

Zprávy z města a okolí

Vedení města chystá hned čtyři setkání s občany Kopřivnice

Kužvart si prohlédl štramberský lom

Mikuláš poprvé v sobotu, oficiálně ale až ve středu

Mammocentrum zachytilo čtyřicet nových onemocnění

Vraků v ulicích města ubývá

Nová expozice umožní návštěvníkům muzea obdivovat ’vnitřnosti’ tatrovek

Vycházející žáky oslovovalo na Gemmě devětatřicet škol

Lídrem kraje Zaorálek, Šedivá z Příbora má šanci

Změna dopravního značení na Luhách se prý osvědčila

Každá domácnost by měla dostat nové vyhlášky

Žena po rozvodu je vystavena velkému psychickému vypětí

Žádost o sociální dávky musí být řádně prošetřena

Obětem násilí jsou určeny i telefonní linky

Poradna Paprsek nabídne také pomoc psychologa

Výživné na děti je malé, někteří bývalí manželé neplatí vůbec

Když odejde z domácnosti muž, rodině se žije těžce


    [Top]    


Vedení města chystá hned čtyři setkání s občany Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Na setkání s občany, které se uskuteční hned čtyřikrát po sobě, zve vedení města. První z nich se uskuteční v úterý 4. prosince v 16 hodin v Kulturním domě ve Vlčovicích, v 18 hodin to bude v Kulturním domě v Mniší. Ve středu 5. prosince v 17.30 hodin občané budou diskutovat v Katolickém domě v Lubině a jako poslední proběhne setkání v Kopřivnici, a to v pátek 7. prosince v 16 hodin.

Program setkání občanů je ve všech čtyřech případech stejný. Lidé budou seznámeni s informacemi z radnice, nově přijatými obecně závaznými vyhláškami města a samozřejmě v bodě Různé se bude diskutovat o všech problémech, které občany tíží.


    [Top]    


Kužvart si prohlédl štramberský lom

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart
navštívil v sobotu Štramberk. Zajímal se hlavně
o připravovanou stavbu cementárny.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Zřejmě ještě do konce tohoto roku bude hotov posudek doplněné dokumentace analyzující ekologické dopady zamýšlené cementárny pod Kotoučem. Při své sobotní návštěvě Štramberka to řekl ministr pro životní prostředí Zemanovy vlády Miloš Kužvart.

Přímo z vrcholku Kotouče shlížel dolů do těžebního prostoru a diskutoval o zvažované investici se zástupci Štramberka, investora cementárny, a lidmi z ekologických a občanských iniciativ. Ministr, který důrazně prosazuje maximální šetrnost při nakládání s neobnovitelnými surovinami, sice odmítl sdělit své osobní stanovisko ke stavbě cementárny, zároveň však vyzdvihl záměr investorů využít jak kvalitní vysokoprocentní vápence, tak i znečištěnou surovinu. „Mělo by tady dojít ke komplexnímu využití suroviny. Nebudou vznikat další odvaly, které hyzdí krajinu. Z toho, co jsem se dozvěděl, budou postupně zpracovány také odvaly, které v krajině vyrostly v minulosti,“ uvedl Kužvart.

Podle ministrových slov je zřejmě největším problémem rekultivace lomu. „Jsem rád, že by tady mělo docházet k postupné rekultivaci. To znamená, že je tu určitá záruka toho, že investor neodejde a nezůstane po něm díra v zemi,“ uvedl Kužvart. Zároveň ale připustil, že přenos rostlinných a živočišných společenstev do míst, kde se desítky let intenzivně těžilo, nebude jednoduchý.

Dohlížet na dodržování stanovených limitů hluku, prašnosti, otřesů nebo právě na rekultivaci slíbili zástupci občanských sdružení podporujících záměr investora.

„Je dobře, že se pan ministr ztotožňuje s názorem, že právě místní lidé by měli dohlížet na to, zda investor plní své sliby,“ řekl před koncem Kužvartovy návštěvy ve městě starosta Jan Socha. Podle jeho slov je šéf resortu životního prostředí, který si kromě lomu stačil během své bleskové návštěvy prohlédnout i město a arboretum, myšlence znovuotevření cementárny ve Štramberku spíše nakloněn.


    [Top]    


Mikuláš poprvé v sobotu, oficiálně ale až ve středu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože nadílka připadá až na příští středu, mnohé děti se s bájným Mikulášem a jeho družinou setkají již v sobotu prvního prosince odpoledne. Ve tři hodiny odpoledne se totiž v kulturním domě rozjede společná akce Domu dětí a mládeže a firmy Ludvík Moravia. Oba organizátoři dětem slibují po čertech dobrý program.

Na začátek Mikulášského odpoledne jsou připravena vystoupení kroužků z DDM. Pak děti čeká nefalšovaný mikulášský rej se spoustou her a soutěží. „Stejně jako vloni si děti budou mít možnost na chodbách vyrobit drobné vánoční ozdoby,“ slíbila programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová. Po příjezdu Mikuláše a po nadílce bude zhruba od půl šesté probíhat diskotéka. Ve středu v předvečer svého svátku pak Mikuláš do města dorazí oficiálně. Od čtyř hodin budou bryčku s Mikulášem, který poté zažehne i vánoční výzdobu, očekávat děti, které si mohou čekání zpříjemnit soutěžením, poslechem vánočních koled a tancem. Organizátoři z kulturního domu by byli rádi, aby právě z prostranství před KDK vyrazily všechny družiny zajišťující nadílku.


    [Top]    


Mammocentrum zachytilo čtyřicet nových onemocnění

N o v ý J i č í n (ili) - Před devíti měsíci vzniklo v Novém Jičíně Mammocentrum, jediné pracoviště svého druhu v České republice, kde je ženám poskytována komplexní diagnostická péče v oblasti mammologie v průběhu 24 hodin. Během této relativně krátké doby lékaři vyšetřili přes dva tisíce pacientek z moravskoslezského a zlínského kraje, u nichž bylo více než čtyřicet nálezů maligních. Nejmladší takto postižené pacientce je šestadvacet let. Právě vysoké procento záchytu (2,17) staví Mammocentrum nad republikový průměr, který dosahuje 1,5 procenta. Doktor Zdeněk Mutina, pracovník Mammocentra podotkl, že je důležité rozpoznat nádor už v okamžiku, kdy o něm žena sama neví, protože se u ní neprojevují žádné problémy. Této úspěšnosti mohou v Mammocentru docílit špičkovou vyšetřovací technikou s vysokými rozlišovacími schopnostmi.

„Ročně je v rámci republiky hlášeno 4 500 nových případů rakoviny prsu, ale pouze jednadvacet procent je zachyceno v raném stádiu, kdy je naděje na stoprocentní úspěšnost léčby,“ zdůraznil opodstatněnost společnosti zabývající se jednodenní diagnostikou nemoci prsu docent Jan Žaloudík, náměstek ředitele Masarykovy nemocnice v Brně.

Přestože se ředitel Mammocentra Martin Radina netajil spokojeností nad dosavadními výsledky, chystá se v budoucnu doplnit komplexní onkologické centrum o radioterapii.


    [Top]    


Vraků v ulicích města ubývá

K o p ř i v n i c e (hod) - Počet vraků ve městě klesá. „Zatímco vloni jsme odtahovali osm vraků, letos to byla jen tři vozidla. Provádíme včasnou identifikaci problémových vozidel ve spolupráci s městskou policií, vylepujeme výzvy k odstranění a majitelé se chovají vesměs rozumně a vozidla odstraňují ve stanovených lhůtách,“ zhodnotil situaci s vraky Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o.

„Letos jsme celkem řešili kolem padesáti vozidel, což je padesátiprocentní pokles oproti loňskému roku. Patrně zabrala poměrně důsledná kontrola stojících vozidel jak ze strany městské policie, tak i kontrola vozidel v provozu ze strany Policie České republiky,“ dodal Pustka.


    [Top]    


Nová expozice umožní návštěvníkům muzea obdivovat ’vnitřnosti’ tatrovek

K o p ř i v n i c e (dam) - „Muzeum se nebude stěhovat do hal starého závodu Tatry, ale naopak,“ dalo by se s určitou nadsázkou prohlásit. Úvahy o tom, že by expozice zdejšího Technického muzea mohla stát v některé z hal starého závodu Tatry, vzaly za své a na jejich místě již brzy začne vyrůstat supermarket. Přesto bude alespoň fragment historické budovy pro budoucí generace zachován, a to přímo v prostorách stávající moderní budovy muzea.

Nová expozice, které se v muzeu zatím pracovně říká ’Stará dílna’, by měla začít vznikat na začátku příštího roku. „Při demoličních pracích ve starém závodě Tatry jsme získali originální materiál,“ chlubí se ředitelka kopřivnických muzeí Lenka Hodslavská. V depozitářích Technického muzea jsou originální okna, prkna z původních podlah výrobních hal, ale také červené cihly, ze kterých byla původní Tatra.

„Odpadají nám tím pádem starosti s vytvářením patiny, která by byla nutná při použití nových materiálů a navíc ty věci mají i svou historickou hodnotu,“ pochvaluje si šéfka muzea. Expozice bude vznikat za plného chodu muzea a návštěvníci by ji mohli začít obdivovat někdy v březnu či dubnu příštího roku.

Kompletní autodílna jako vystřižená z dvacátých či třicátých let minulého století bude stát v místě, kde nyní mohou fanoušci značky obdivovat Tatru 57. Podle slov ředitelky muzea je dobře, když se expozice čas od času obmění, a může tak být zajímavá i pro lidi z místa a nejbližšího okolí. Stará dílna, na jejíž realizaci v muzeu pomýšlejí již asi dva roky, navíc návštěvníkům muzea nabídne zatím nevídaný pohled na ’vnitřnosti’ starých tatrovek.

„Základem expozice bude poloodstrojený vůz. Ten by měl vypadat jako před dokončením a ukázat konstrukční zvláštnosti automobilu,“ tvrdí Hodslavská. Dílna bude kompletně zařízena dobovým nářadím. Obrázek dokreslí také stařičké plechovky od olejů či v budoucnu i benzínová pumpa. „Pokud má někdo z Kopřivničanů doma něco, co by mohlo atmosféru staré dílny dotvořit, a ozve se nám, budeme jen rádi,“ uzavřela Hodslavská.


    [Top]    


Vycházející žáky oslovovalo na Gemmě devětatřicet škol

N o v ý J i č í n (ili) - Devětatřicet škol se po tři dny prezentovalo s nabídkou učebních a studijních oborů v Domě školství v Novém Jičíně. Přehlídku, která měla usnadnit nelehké rozhodování žákům vycházejícím ze základních škol o jejich budoucím povolání, navštívil tradičně vysoký počet zájemců. Letos se někteří netajili zklamáním ze skutečnosti, že se pro nadcházející školní rok neotvírá střední vojenská škola. Přesto se bylo na co dívat. Prezentaci doprovázely praktické ukázky žáků - módní přehlídky, ukázky líčení i kadeřnického umění. Za ukázky studené kuchyně a cukroví by se nemusel stydět ani mistr.

„Nejen nabídka škol, ale i zájem ze strany žáků je poměrně rovnoměrný, což je dobře. Dlouhodobě se však potýkáme s malým zájmem o učební obory strojírenské, které mají v našem okrese určitě perspektivu,“ uvedla Blahoslava Marková, poradce pro volbu povolání, „spousta rodičů přeceňuje možnosti svých dětí a nutí je do studia maturitních oborů přesto, že na to nemají schopnosti. Je to zhruba deset let přetrvávající trend, který se stále zvyšuje. Podniky mají sice zájem o co nejvzdělanější lidi, ale začít by se mělo řemeslem, které lze zakončit maturitní nadstavbou. Spousta lidí střední školu nedokončí, zůstanou v evidenci pracovního úřadu a nám v posledních letech neuvěřitelně přibývá mladých lidí bez vzdělání.“


    [Top]    


Lídrem kraje Zaorálek, Šedivá z Příbora má šanci

O s t r a v a (hod) - V neděli 25. listopadu se konala krajská konference ČSSD Moravskoslezského kraje, na které se mimo jiné zvolila kandidátka pro parlamentní volby.

Předsedou krajského výboru byl opět zvolen Petr Vícha. Lídrem ČSSD v Moravskoslezském kraji byl zvolen poměrem hlasů 69:42 poslanec Lubomír Zaorálek, který porazil Petra Lachnita, ministra pro místní rozvoj a místopředsedu ČSSD. Petr Lachnit skončil na devátém místě kandidátky. Z novojičínského okresu byla zvolena ještě na volitelném pátém místě advokátka z Příbora Hana Šedivá.


    [Top]    


Změna dopravního značení na Luhách se prý osvědčila

K o p ř i v n i c e (hod) - Od prvního ledna letošního roku došlo ke změně v dopravním značení v Kopřivnici na Luhách. Zeptali jsme se proto Vladimíra Pustky, pracovníka firmy Slumeko, s. r. o., jenž má na starosti dopravní značení ve městě, jak hodnotí tuto změnu a zda se uvažuje i o jiných lokalitách.

„Změna řešení přednosti v jízdě v městské části Luhy přinesla efekt jak ve zjednodušení řešení dopravy, tak i v úspoře nákladů na údržbu dopravního značení. Podobné řešení změny přednosti v jízdě v jiných částech Kopřivnice je plánováno k projednání na dopravní komisi v novém roce, další lokality se teprve zvažují,“ řekl Pustka.


    [Top]    


Každá domácnost by měla dostat nové vyhlášky

Zastupitelstvo města Kopřivnice schválilo a vydalo na svém 19. zasedání dne 15. listopadu tři nové obecně závazné vyhlášky.

Vyhláška č. 2/2001 ’o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města Kopřivnice’ nahradí dosud platnou vyhlášku č. 1/1999 ’o nakládání s komunálním, stavebním a demoličním odpadem’. Zcela nová je vyhláška č. 3/2001 ’o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů’, která místo současného systému úhrady ceny za likvidaci odpadů zavádí nově místní poplatek za odstraňování odpadů. Vyhláška č. 4/2001 ’o pohybu a držení psů’, navazuje na již dříve zrušenou vyhlášku č. 8/1997 ’O chovu a držení zvířat’.

Všechny vyhlášky jsou vyvěšeny na úřední desce Městského úřadu v Kopřivnici, vývěskách v místních částech Lubina, Vlčovice a Mniší, zveřejněny na internetových stránkách města Kopřivnice (www.koprivnice.cz) a ve videotextu Kabelové televize Kopřivnice. Podmínkou pro platnost vyhlášek je jejich vyvěšení na úřední desce na dobu patnácti dnů. Účinnost nabudou všechny tři vyhlášky ve stejný den - 1. ledna 2002.

Vzhledem k tomu, že se schválené vyhlášky týkají všech občanů města Kopřivnice a místních částí, dostanou občané do schránek během prvních čtrnácti dní v prosinci obálku s následujícím obsahem: plné znění vyhlášek č. 2 - 4/2001 včetně stručného komentáře, tiskopisy pro přihlášení do systému města včetně vysvětlení, jak splnit ohlašovací povinnost. V případě, že tato obálka nebude doručena do 16. prosince 2001, přihlaste se prosím na finančním odboru Městského úřadu v Kopřivnici, Záhumenní 1152, tel. 87 94 52, ing. Iveta Busková a 87 94 50, ing. Milan Grestenberger nebo na odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici, Štefánikova 58, tel. 87 96 82, ing. Hynek Rulíšek a 87 96 83, Bc. Monika Paličková. Podrobnější informace k vyhláškám a systému obdržíte rovněž na výše uvedených telefonních číslech nebo při osobní návštěvě v letošním roce do 21. prosince, po Novém roce již od 2. ledna.


    [Top]    


Žena po rozvodu je vystavena velkému psychickému vypětí

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože se již Kopřivnice nedrží na špici v rozvodovosti v rámci České republiky, je počet rozvedených manželství stále vysoký. Čtyři rozvody připadají v našem regionu na tisíc obyvatel, každý druhý sňatek bývá ukončen rozvodem. S tím ruku v ruce přicházejí další problémy, zejména bytové a finanční.

Kopřivnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem malometrážních bytů, které by umožnily partnerům po rozvodu oddělené bydlení. Stejně tak finanční situace se neúplným rodinám značně zhorší. Zákony, které zajišťují vyživovací povinnost rodičů ke svým potomkům, bývají často obcházeny, a tak se stává, že rozvedená matka s dětmi zůstává bez dostatečného finančního zabezpečení.

„Kdo tímto martyriem sám neprošel, nedokáže si představit, jak velkému psychickému vypětí je žena po rozvodu vystavena. A pokud se její bývalý partner rozhodne, že platit nebude, trvá měsíce, někdy i roky, než se situace normalizuje. Výjimkou nejsou i případy, kdy výživné žena neuvidí nikdy,“ přiblížila vlastní zkušenosti a zkušenosti svých klientek Alžběta Marinová, předsedkyně Sdružení žen a mužů samoživitelů, dětí a mládeže.


    [Top]    


Žádost o sociální dávky musí být řádně prošetřena

K o p ř i v n i c e (ili) - Do evidence odboru sociálních věcí a zdravotnictví se mimo jiných případů dostává převážná část neúplných rodin. „Ne všechny neúplné rodiny jsou sociálně potřebné. O pomoc se obracejí zejména matky s dětmi na mateřské dovolené, ty, které jsou v evidenci úřadu práce nebo v zaměstnání, dosahují tak nízkých příjmů, které nepokryjí jejich odůvodněné životní náklady,“ uvedla k situaci vedoucí odboru sociálních věcí Jiřina Mikulenková.

Někteří občané se za účelem získání sociálních dávek uchylují k podvodům nebo se snaží vzbudit lítost sociálních pracovnic i v případech, které záměrně za tímto účelem zkreslují. „Každá žádost o poskytnutí jakékoliv sociální dávky se musí řádně prošetřit a žadatel je povinen dokladovat všechny svoje příjmy a výdaje,“ přiblížila situaci Mikulenková, „postupujeme v souladu se zákonem o sociální potřebnosti, který umožňuje zkoumat odůvodněné náklady na domácnost, která ta rodina má. U částky na výživu a ostatní osobní potřeby vycházíme ze zákona o životním minimu, u částek, které jsou podle tohoto zákona stanoveny na domácnost, je pro posouzení sociální potřebnosti tato hranice orientační. Zkoumáme - v zájmu žadatele - skutečné odůvodněné náklady na domácnost tak, aby rozhodnutí o výši dávky bylo v souladu se sociální potřebností žadatele. Zpravidla je tato sociální potřebnost vyšší, než jsou částky životního minima. Zkoumáme proto také, zda jsou využívány k účelu, pro který jsou určeny - tedy zda mají děti zajištěny veškeré základní potřeby (jídlo, ošacení, potřeby do školy apod.) a zda je řádně hrazeno nájemné a služby s ním spojené, případně energie.

Pokud zjistíme, že tyto dávky nepoužívají jejich uživatelé k účelu, pro který jsou určeny, činíme kroky k tomu, aby jich nebylo zneužíváno. Po dohodě s klientem (případně i bez jeho souhlasu - ustanovením zvláštního příjemce dávky) hradíme přímou srážkou z dávky nájem, stravné ve školách apod. Snažíme se však především vést občana k tomu, aby si své základní potřeby hradil sám, upozorňujeme jej na vlastní odpovědnost k sobě, svým dětem. Až poté, co selžou pokusy o plnění povinností samotným klientem, přistupujeme k uváděným srážkám z dávek sociální potřebnosti.

Každý klient si musí uvědomit, že pracovnice sociálního odboru hospodaří se státními financemi, a proto je třeba všechno důkladně ověřit. „V žádném případě nemůžeme vycházet pouze z toho, co nám klient vylíčí. Abychom mohli dát klientovi to, na co má eventuelně nárok, potřebujeme od něho spolupráci ve správním řízení. Přesto některým dělá problémy si všechna potvrzení opatřit a obviňují pracovnice z byrokratických přístupů.

Výše vyplacených dávek sociální potřebnosti se neustále zvyšuje, jen za měsíc říjen byly vyplaceny Městským úřadem v Kopřivnici ve výši tři miliony tři sta tisíc korun.


    [Top]    


Obětem násilí jsou určeny i telefonní linky

P r a h a , K o p ř i v n i c e (ili) - Od poloviny září zahájil Bílý kruh bezpečí nepřetržitý provoz na telefonní lince pro oběti domácího násilí. Na pražském čísle 02/51 13 13 poskytuje rady a podpory takto postiženým lidem a zároveň zaručuje anonymitu volajících.

V nepřetržitém provozu na lince DONA poskytují speciálně vyškolení a vysoce erudovaní konzultanti okamžitou odbornou, právní, organizační a morální podporu obětem domácího násilí, jeho svědkům a osobám blízkým obětí.

Obdobnou pomoc občanům zajišťuje nepřetržitě i místní Linka důvěry na telefonním čísle 81 18 00.


    [Top]    


Poradna Paprsek nabídne také pomoc psychologa

Krizová poradna Paprsek v prostorách
klubu Kamarád je žhavou novinkou.
Otevřena byla teprve před týdnem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pomoc v krizových životních situacích má poskytnout právě před týdnem otevřená poradna Paprsek v kopřivnickém klubu Kamarád.

Každý čtvrtek od dvou do šesti odpoledne budou moci děti stejně tak jako dospělí v Paprsku hledat pomoc při poruchách chování a učení, poradenství při volbě povolání a profesním vývoji nebo v případech domácího násilí. „Měli jsme myslím vůči kopřivnické populaci v tomto ohledu jistý dluh. Na základě potřeb lidí, se kterými se v klubu Kamarád setkáváme, byl projekt krizové poradny realizován,“ řekla manažerka prevence kriminality ve městě Blanka Mikundová.

Podle jejích slov zájem o služby poradny projevily již některé zdejší školy stejně jako pár jednotlivců. Lidem s životními problémy budou střídavě k dispozici lidé s kurzem krizové intervence, člověk fundovaný v oboru drogových závislostí a psycholog. Právě rady psychologa jsou prý to, co v Kopřivnici chybí nejcitelněji. „Je sice možné využít služby privátního psychologa, ale ne každý z klientů, se kterými se tady setkáváme, je na tom tak, aby si ho mohl dovolit,“ tvrdí Mikundová. Poradna Paprsek vznikla v prostorách klubu Kamarád v rámci jednoho z projektů prevence kriminality. Základní vybavení poradny přišlo na šedesát tisíc korun, z nichž radnice přispěla zhruba deseti tisíci.


    [Top]    


Výživné na děti je malé, někteří bývalí manželé neplatí vůbec

K o p ř i v n i c e (ili) - Jaká je vaše finanční situace po rozvodu, jsme se zeptali lidí, kteří se v takové situaci ocitli.

Lenka Š. (34 let, nezaměstnaná) - Posledních deset měsíců, co jsem přišla o práci, žijeme jenom z dávek. Výživné manžel platí, ale je to spíš symbolická částka.

Petr B. (37 let, dealer) - Na své dvě děti platím měsíčně

1 800 korun a podle potřeby přispívám na tábory, školní potřeby a oblečení. Mám se co ohánět, abych uživil svoji novou rodinu a ještě zajistil děti z prvního manželství.

Bedřiška K. (47 let, prodavačka) - Vyjdu, protože se už starám jenom sama o sebe. Ale je to poznat, když se hospodaří jenom s jedním platem.

Radka V. (40 let, učitelka) - Vdala jsem se ihned po rozvodu a můj druhý manžel vydělá tolik, že jsem si hodně polepšila.

Kamila T. (27 let, zdravotní sestra) - Předtím jsem žila ve stresu z manžela, teď pro změnu z toho, jak co zaplatit. Děsí mě každá díra na punčoše.

Antonín Š. (47 let, řidič) - Mít víc peněz by určitě neškodilo, ale v souvislosti s rozvodem bych to neviděl.

Jiřina B. (30 let, vlaková průvodčí) - Stojí to s odpuštěním za hovno a nikoho nezajímá, z čeho koupím klukům boty na zimu, a není síla, která by donutila bejvalého na děcka platit.

 


    [Top]    


Když odejde z domácnosti muž, rodině se žije těžce

P ř í b ě h   1 .

O odchodu svého manžela se Markéta dozvěděla v třetím měsíci těhotenství. Jednání manžela nedokázala pochopit ani ona, ani jejich čtyřletý syn. O tom, že její životní partner pravidelně odjížděl za prací do zahraničí a při návratu se na dva dny zastavil u její kamarádky, se Markéta dozvěděla až od něj. Tři čtvrtě roku trvající vztah tajil dokonale a ani morální zábrany mu nebránily v plánování druhého potomka.

Těhotenství Markéta v podstatě probrečela a dodnes v ní asociuje nejhorší vzpomínky. Ještě tři měsíce dával rodině peníze v takové výši, jako byl zvyklý. Pak navrhl pět tisíc měsíčně, které postupem času snižoval, až musela Markéta sama požádat soud o určení částky výživného na své dvě děti.

Přestože stále pracoval v zahraničí, u soudu vystupoval jako dlouhodobě nezaměstnaný, neboť pracoval ’na černo’. „Soudce se mu ale nepodařilo oblafnout, a tak výživné bylo stanoveno celkem v přijatelné výši, ale tím to taky skončilo. Na výživném mi už dluží částku jdoucí do desetitisíců,“ hodnotí situaci Markéta. Auto nechal přepsat na svou přítelkyni, u které bydlí, a nadále se hájí tím, že mu v podstatě nic nepatří, protože všechno nechal manželce. Že jí mezitím ukradl ze sklepa i dámské kolo a z bytu odnesl, co se mu hodilo, o tom samozřejmě mlčí. S finanční hotovostí, kterou má Markéta na mateřské dovolené k dispozici, vychází ale jen díky podpoře rodičů.

P ř í b ě h   2 .

Z Janina manžela se po deseti letech u zednické party stal alkoholik. „Nedělal výtržnosti, nebil nás, ale propil všechny peníze,“ vzpomíná Jana, „a když mu došly peníze, tak se nerozpakoval z domu cokoli odnést, co by se mezi kamarády nebo v zastavárně dalo zpeněžit.“

Nakonec se s ohledem na děti, kterým nemohla zajistit ani základní potřeby, nechala rozvést a odstěhovala se k rodičům. „Vydělám dost, abych nás tři uživila, a v porovnání s dobou, kdy jsem neměla ani na chleba, si dnes žijeme královsky,“ dodala Jana, „jenom mě mrzí, že jsem se k takovému rozhodnutí měla odhodlat dřív. Nevím, na co jsem vlastně pořád čekala.“

P ř í b ě h   3.

Heda před nedávnem oslavila padesátku. Žádné velké oslavy se však nekonaly, protože se stále nesmířila s manželovým odchodem. „Vždycky se kolem něj točila spousta ženských, ale pořád mě ujišťoval, že dýchá jenom pro mě,“ popisovala situaci před rozchodem Heda. Nakonec si našel výrazně mladší přítelkyni a manželku přestal finančně podporovat. „Práci mám, ale ještě se neosamostatnila mladší dcera. S platem vycházím, ale musela jsem slevit ze svého standardu, na který jsem byla po léta zvyklá. Žádná dovolená ani večeře v restauraci už dnes nepřichází v úvahu,“ dodala Heda.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:59

[../../../zahl_zapa/zapa.htm]