Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přehlídka Motýlek přistane v Kopřivnici popáté

K o p ř i v n i c e (dam) - Především tanec, ale také řadu dramatických a hudebních vystoupení nabídne v sobotu odpoledne již pátý ročník přehlídky Motýlek v místním kulturním domě.

Akce, která každoročně na pódium přivádí děti s tělesným nebo mentálním handicapem, začíná letos ve dvě hodiny odpoledne. Proud celkem jednatřiceti programových čísel se podle odhadů organizátorů přeruší až před devatenáctou hodinou. „Vystupovat bude zhruba dvě stě pětapadesát dětí ze sedmadvaceti zařízení pečujících o postižené,“ řekla Dagmar Rysová z místního kulturního domu, který se na organizaci akce spolupodílí s Dětským centrem Kopřivnice.

Právě děti z místní speciální školy budou přehlídku zahajovat. Úvodní písní letošního ročníku se stane hit Proměny skupiny Čechomor. Pak už bude pódium patřit hostům. Ti většinou dorazí ze zařízení na severu Moravy, několik vystupujících však přijede i z jižní Moravy či východních Čech. Drtivá většina vystupujících byla nucena svůj program vměstnat do pouhých pěti minut. „Rádi bychom umožnili delší vystoupení, ale není to možné. Už stávající délka programu je maximální a dál již nelze jít. Je to pro ně velmi náročné udržovat se před vystoupením a během něj ve stavu soustředění. Mnohé navíc po skončení akce čeká dlouhá cesta domů, nelze to natahovat do nekonečna,“ konstatovala Rysová a dodala, že časový limit na vystoupení umožní předvést se na pódiu všem, kdo přijedou.

Ani v pauze téměř pětihodinového programu nebudou mít diváci možnost příliš si vydechnout. Právě v tuto chvíli totiž v prostorách showroomu v přízemí Technického muzea proběhne vernisáž výstavky výtvarných dílek účastníků Motýlka. Ta vzniknou předcházející den v rámci výtvarné dílny. „Děti, které přijedou, budou na papíře tvořit Zahradu svých snů,“ prozradila Rysová společné téma všech prací. Veškerá dílka budou po dokončení nainstalována k tomuto účelu v zapůjčeném výstavním prostoru muzea a bude je tam možné vidět ještě minimálně celý následující týden.

Sobotní program pro veřejnost a možnosti vystoupit s dlouho připravovaným číslem je jen část toho, proč se handicapované děti na kopřivnického Motýlka těší.

„Po odpoledních zkouškách čeká na děti zábavný program a toužebně očekávaná diskotéka,“ která je podle Rysové možná právě tím, co mají děti na Motýlkovi vůbec nejraději. V zábavném kabaretním programu bude postižené děti v pátek večer bavit brněnská skupina Kamarádi. Na pásmo scének a písniček pak naváže hlavní hvězda večera, zpěvačka Heidi Janků.

„Děti se také těší na loutkáře z Rolničky, kteří s nimi v loňském roce řádili v převlečení za pohádkové postavy,“ uzavřela Dagmar Rysová.


    [Top]    


Předplatné pokračuje hrou v podání pražských herců

K o p ř i v n i c e (dam) - Předplatitelé, ale i ti, kdo se rozhodnou v úterý sedmadvacátého listopadu večer vyrazit za kulturou do kopřivnického kulturního domu, se opět na jevišti dočkají pražských divadelníků. Ti tentokrát na prkna velkého sálu přivezou komedii Nejšťastnější ze tří. Hru z pera francouzského dramatika devatenáctého století Eugéna Labiche bude v Kopřivnici uvádět divadelní agentura Tallent Connection, původně však byla nastudována jako součást repertoáru pražského Činoherního klubu.

Pan Marjavel (Ivan Řezáč) žije navenek ve spokojené domácnosti se svou druhou ženou Hermance (Simona Stašová). Rodinného přítele Ernesta (Kamil Halbich) využívá k potupným pracím v domě i na zahradě, ale netuší, že Hermance s ním udržuje tajný poměr, stejně jako udržovala jeho první žena s druhým rodinným přítelem Jobellnem (Michal Dlouhý). Autor, který během svého tvůrčího života napsal zhruba dvě stovky komedií, v tomto případě těží humor ze situace, kdy jsou všechny postavy mužského pohlaví podezírány z nevěry. Nejšťastnějšího ze tří uvidí kopřivničtí milovníci divadla v režijním zpracování Vladimíra Strniska. Kromě již jmenovaných herců by se na jevišti měli objevit také Veronika Kargerová, Martin Sitta, Zuzana Hanáková a další.


    [Top]    


Od zítřka až do Štěpána budou Katolický dům zdobit betlémy

Instalace betlémů v Katolickém domě
je již dokončena. Zítra večer
bude velká předvánoční výstava zahájena.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - První možnost vidět velkou výstavu betlémů v místním Katolickém domě budou mít Kopřivničané již zítra o půl osmé večer. Na tuto hodinu je totiž naplánováno slavnostní otevření výstavy, která potrvá až do šestadvacátého prosince.

Program zahájení výstavy bude podle organizátorů prostý. Slavnostní ráz by mu mělo dát vystoupení polských trubačů, kteří zahrají na nezvyklé dvoumetrové dechové nástroje, a účast významných hostů. „Nebudou chybět osobnosti politického života, dále biskup Ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz či prezident Světové asociace betlémářů Vladimír Vaclík,“ prozradil organizátor výstavy Jiří Navrátil.

V prostorách velkého i malého sálu Katolického domu bude dohromady k vidění na sto padesát betlémů vyhotovených z nejrůznějších materiálů od dřeva přes kov, keramiku, perník třeba až po krajku. „V průběhu výstavy budou mít možnost lidé několikrát sledovat při práci samotné výrobce betlémů nebo si poslechnout koncert,“ představuje doprovodný koncert výstavy, která si klade za cíl veřejnosti představit současnou i historickou betlémářskou tvorbu na Moravě a ve Slezsku, Navrátil. Organizátoři výstavy kromě kulturních programů spojených s výstavou připravili také rozsáhlý katalog s barevnými fotografiemi veškerých vystavených betlémů s příslušným komentářem.


    [Top]    


Dechový orchestr dostal nabídku hrát v Mexiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Nabídku na zatím nejexotičtější zájezd ve své historii dostal před několika týdny Městský dechový orchestr.

„Na stole mi leží písemné pozvání na Dny evropské kultury do Mexika,“ prozradil dirigent kopřivnické kapely Alois Hrnčárek.

V letošním roce se čtrnáctidenní akce, kterou hostí řada měst po celém Mexiku, zúčastnil mládežnický orchestr z Jeseníku. Pro příští rok si zástupci mexického konzulátu vybrali z českých amatérských orchestrů právě kopřivnický. Podle Hrnčárka kapele pomohly nejen úspěchy na soutěžích a přehlídkách, ale i zkušenosti s koncertováním za hranicemi.

„Pokud chceme do Mexika letět, znamená to sehnat zhruba jeden milion korun,“ tvrdí šéf MěDO. Celkem by kapela za cestu za moře měla zaplatit jeden a půl milionu korun.

„Počítáme, že zhruba pět set tisíc zaplatí členové orchestru ze svého. Zbytek se budeme snažit zajistit od krajského úřadu, radnice a sponzorů z řad podniků a podnikatelských institucí,“ plánuje Hrnčárek, podle jehož slov je nutné spoluúčast muzikantů na financování zájezdu udržet na přijatelné hladině. „Ne každý má stejné finanční možnosti a já nemůžu odletět s neúplným ansámblem,“ vysvětlil kapelník.

Pokud se nepodaří potřebné finance zajistit do října 2002, má dechovka šanci přesunout svůj zájezd až na další rok.


    [Top]    


ZUŠ Zdeňka Buriana bude slavit sto let existence budovy, kde sídlí

K o p ř i v n i c e (dam) - Sto let existence budovy, ve které sídlí, hodlá koncertem v kinosále kulturního domu oslavit místní Základní umělecká škola Zdeňka Buriana. Ve středu sedmadvacátého listopadu se na jednom jevišti sejdou žáci, učitelé a absolventi školy nesoucí Burianovo jméno.

Drtivá většina programu bude patřit hudbě, o začátek a závěr koncertu se však postarají žákyně tanečního oboru školy. Sálem bude znít téměř výhradně vážná muzika. Posluchači se mohou těšit na Chopina, Bartholdyho, Händela, Debussyho, Prokofjeva nebo Haydna. Z nástrojů zazní housle, violoncello, klavír, flétna, pozoun, trubka či celý sbor složený ze zobcových fléten.

Svou troškou k oslavám stých narozenin své školy přispěl také výtvarný obor místní ZUŠ. Práce jeho žáků již téměř dva týdny zdobí čtrnáct výstavních panelů umístěných na spojovací chodbě vedoucí ke kinu.

Kopřivnická základní umělecká škola sídlí v budově v těsné blízkosti kostela již čtvrtinu své existence. Z provizorních prostor se škola do budovy původní obecné školy postavené v roce 1901 a později dlouhá léta využívané jako radnice přestěhovala v roce 1977 a zatím své sídlo nezměnila.

Budova, jejíž výročí koncert oslavuje, naposledy výrazně změnila tvář v roce 1996, kdy byla nákladem necelých sedmi milionů kompletně zrekonstruována. Půdní vestavbou získala škola dva výtvarné ateliéry a její výuková plocha vzrostla o zhruba dvě stě metrů čtverečních.

Přestavba podle ředitelky Hany Vyhlídalové také zvýšila kapacitu školy o sto padesát žáků. V současné době je škola využita na maximum a výtvarný, taneční a hudební obor navštěvuje dohromady zhruba sedm set dětí.


    [Top]    


Ducháček lidi příliš netáhl

Tonny Ducháček s kapelou Garage
koncertoval v pátek večer v kulturním domě.
Vystoupení přilákalo jen asi šest desítek
příznivců Ducháčkovy hudby.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen pár desítek lidí se nechalo zlákat koncertem rockera Tonnyho Ducháčka a kapely Garage, jehož dějištěm byl pro akci tohoto typu netradiční velký sál kulturního domu.

Ducháček svým fanouškům vystřihnul něco přes hodinku svých osvědčených hitů osvětlován velkou soustavou efektových reflektorů. Nejbližším následujícím koncertem na programu Nory je vystoupení kapely Už jsme doma naplánované na sedmého prosince.
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Divadelní Ferda zaplnil kinosál

K o p ř i v n i c e (dam) - Kapacita kinosálu se ukázala být nedostatečná a pořadatelé museli přidat ještě několik desítek židlí. Takový byl zájem o nedělní odpolední divadlo pro děti. Tentokrát dramaturgové pozvali poloprofesionální divadlo Duha s jejich nastudováním Sekorovy klasiky ’Ferda mravenec v cizích službách’. Herec Petr Vaněk a jeho herecká kolegyně mají na svědomí také dramatizaci populární dětské knížky a režijní ztvárnění inscenace. Z krabičky od sirek herci vytahovali jeden příběh za druhým a pozornost dětí, které na představení živě reagovaly, si udrželi po celou dobu trvání zhruba hodinové produkce. Další pohádkové představení je plánováno na únor, v prosinci děti čeká Mikuláš a v lednu karneval.


    [Top]    


Kino Puls nabídne pohádku, komedii i drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnickou premiérou pohádkové parodie Shrek zahájí kino Puls dnes odpoledne další promítací cyklus.

Titulní hrdina kompletně na počítači vytvořeného filmu je zelený zlobr s tykadly, který žije ve svém domku uprostřed močálu. Jeho idylický život však jednoho dne naruší zástup známých pohádkových postaviček, které byly vyhoštěny z království lorda Farquaada. Shrekovi tak nezbývá než se s Farquaadem dohodnout. Pokud vysvobodí a přivede vytouženou princeznu Fionu do jeho hradu, vládce zajistí obrovi jeho klid. A tak se Shrek vydává na cestu s nečekaným koncem, při které zažije nejedno dobrodružství.

Shrek rozhodně nechce svým grafickým zpracováním ohromovat. Víc než o věrné napodobení skutečnosti tady jde o pohádkovou a komediální stylizaci. Snímek je totiž parodií nejen na ’disneyovky’, ale bystré oko v ní může vidět také narážky na vědecko-fantastické filmy a akční trháky pro dospělé. Na své si přijdou především vyznavači drsnějšího humoru, a těch je podle kasovního úspěchu filmu, který vyniká především vynikajícím scénářem a režií, zřejmě dost.

Dnešní a zítřejší večerní promítání bude patřit milostnému příběhu Šílená/Krásný. Ten je další variací na téma spříznění dvou mladých lidí ze zcela jiných světů. Nicole je problémové děvče z bohaté rodiny. Carlos je kluk z latinsko-amerického předměstí. Ona chce životem jen proplout, jeho snem je vystudovat námořní akademii a něco dokázat. Přes obrovské sociální a názorové rozdíly se oba hrdinové podle diktátu scenáristů zamilují. Carlosově rodině se rozmazlená bílá holka příliš nelíbí a Nicolin otec, významný politik, je chlapcem naopak nadšen, ale varuje jej, že jeho dcera je destruktivní osobnost závislá na alkoholu. Radí Carlosovi, aby se s Nicole rozešel, jinak ho zničí. Film není nijak objevný, ale příznivce žánru rozhodně neurazí.

Obě nedělní a obě pondělní představení kina Puls budou věnována poslednímu a zcela jistě i nejhoršímu filmovému pokusu režiséra Jaroslava Soukupa. Jak ukrást Dagmaru je naprosto bláznivá komedie, která bez ladu a skladu staví na primitivním prvoplánovém humoru a vedle níž je předchozí Soukupův triptych Byl jednou jeden polda filmařským arcidílem. Hlavním hrdinou filmu je tajný superagent Vašek Hruška (Jaroslav Sypal), ten je pochopitelně absolutní blb a navíc neskutečný nemotora. Právě on byl ale tím jediným, kdo byl schopen v zájmu bezpečnosti státu svést premiéra a odolat homosexuálnímu kadeřníkovi.

V úterý sedmadvacátého listopadu si pak přijdou na své milovníci umělečtěji zaměřených snímků. Filmový klub promítne psychologické drama Institut Benjamenta.

Britský snímek natočili bratři Timothy a Steven Quayové v roce 1995. Jeho tvůrci se proslavili především svými loutkovými filmy, dokumenty a videoklipy. Formou expresionistického a surrealistického podobenství vypráví režisérská dvojice životní příběh, který by stejně dobře mohl být i depresivním snem. Hrdinou černobílého filmu je mladý muž, jenž přichází do školy pro sluhy, kde je vystaven nehoráznému ponižování.


    [Top]    


Advent oslaví koncert Hroznu

K o p ř i v n i c e (dam) - Na první prosincový večer připravila místní Katolická beseda adventní koncert. V šest hodin večer by měla v místním chrámu sv. Bartoloměje zahrát frýdecko-místecká kapela Hrozen. Skupina, vzniklá na jaře roku 1995, hraje hudbu, která je syntézou mnoha žánrů, nejvíce se však i svým nástrojovým obsazením blíží folku. Důraz je kladen na vícehlasé vokály a duchovně orientované texty. Hrozen letos v květnu vydal své první CD nazvané V lisu a ve svém repertoáru má zhruba pětatřicet písní.


    [Top]    


Krátce

F r e n š t á t p . R . (dam) - Čtvrtý ročník festivalu Kořeny je na sobotu 24. listopadu připraven v Domě kultury ve Frenštátě. Přehlídka etnické a alternativní hudby začne v patnáct hodin odpoledne diaprojekcí fotografa Libora Fojtíka. Postupně pak budou koncertovat kapely Psychonaut, Staré blůzy, Dagmar Andrtová - Voňková, Monika Načeva a Wendy Zulu s kapelou. Tečkou za programem bude koncert slovenské legendy Vidiek.

Š t r a m b e r k (dam) - V neděli byla ve štramberském muzeu Zdeňka Buriana zahájena tradiční výstava betlémů ’Štramberské Vánoce’. Betlémy, většinou zapůjčené místními občany, budou k vidění do půlky prosince.

K o p ř i v n i c e (dam) - Populární záhadolog Arnošt Vašíček bude v úterý sedmadvacátého listopadu od půl sedmé večer v kopřivnickém kině vyprávět o dalších nevysvětlitelných úkazech, po nichž pátrá po celé planetě.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.