Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Agentura představila své plány na příští rok

K o p ř i v n i c e (hod) - Před čtrnácti dny se sešlo představenstvo agentury Beskydy - Valašsko, které mělo za úkol projednat rozpočet na příští rok.

„Kopřivnice prozatím neuvažuje o tom, že by z tohoto sdružení vystoupila a pro příští rok je opět v rozpočtu města pamatováno s částkou osmdesáti sedmi tisíc, kterou přispívá na činnost agentury Beskydy - Valašsko,“ řekl po zasedání představenstva místostarosta Zdeněk Krajčír a dodal, že „předložený rozpočet musí schválit lednová valná hromada.

Ředitel agentury Beskydy - Valašsko Ladislav Holly předložil představenstvu plány na rok 2002, ve kterých byla mimo jiné zahrnuta účast na veletrhu Holiday World v Praze, a to ve spolupráci s Euroregionem Beskydy.

Dále by agentura chtěla zavést u svých členů turistický informační systém do konce února 2002 a vyrobit propagační CD. Pro okresy Nový Jičín a Vsetín je připravena výroba kalendáře kulturních akcí ve formátu A5.

To nejkrásnější z Beskyd a Valašska - propagační materiál ve formě tiskovin s možností ukládání do pořadačů s kroužkovou vazbou chce agentura rovněž připravit. Sleduje tím zapojení návštěvníků Beskyd a Valašska do sběratelské aktivity a poznávání památek a zajímavostí. Na jejich výrobě by se sponzorsky měli podílet podnikatelé z daného regionu.

Rovněž se projednávaly hlavní cíle agentury Beskydy - Valašsko v příštím roce. Stěžejní zůstává propagace cestovního ruchu, aby mikroregion Beskydy a Valašsko patřil k nejnavštěvovanější části Moravy.

Naopak u vydávání novin Morava, jež vydává agentura Beskydy - Valašsko, dojde k omezení. Ty by měly vycházet minimálně dvakrát za rok, a to před zimní a letní sezonou, případně ještě u příležitosti významné celostátní akce, jako jsou celostátní veletrhy nebo významné společenské akce některého člena sdružení.


    [Top]    


Poslední z projektů prevence kriminality se dočkal realizace a již se myslí na další

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes odpoledne bude v prostorách klubu Kamarád uvedena do provozu krizová poradna Paprsek, a tím pádem bude realizován poslední z jedenácti projektů prevence kriminality pro tento rok. Na problematiku předcházení kriminální činnosti bylo letos v Kopřivnici a rovněž v Lubině, kde vzniká sportovně relaxační centrum pro žáky tamní školy, vynaloženo celkem 491 tisíc korun. Sto jedenáct tisíc se podařilo autorům projektů získat z grantového programu ministerstva vnitra, zbylých tři sta osmdesát pak uvolnilo ze svého rozpočtu samo město.

„Všechny projekty byly realizovány nebo právě probíhají,“ potvrdila kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová s tím, že rozhodně nehrozí nebezpečí, že by bylo nutné něco z peněz od ministerstva pro nevyčerpání vracet.

S blížícím se koncem roku se rozběhne také příprava projektů prevence kriminality pro rok 2002. „Předpokládám, že v polovině listopadu se sejde komise prevence kriminality a určí témata a priority projektů pro příští rok,“ plánuje Mikundová.

V polovině prosince by pak měli usnesení komise projednat ještě radní. Potencionální účastníci preventivních programů pak budou mít na zpracování a předložení svých nápadů, jak přispět k větší bezpečnosti ve městě, měsíc. Předpokládaná uzávěrka bude totiž v polovině ledna 2002.

Již teď je však zřejmé, že škála preventivních programů nebude tak vysoká jako v loňském roce. Na rozdíl od tří set osmdesáti tisíc v letošním rozpočtu je totiž v návrhu toho příštího počítáno s pouhými sto padesáti tisíci.

Podle Mikundové je pravděpodobné, že se město v příštím roce soustředí na udržování a rozvíjení již nastartovaných projektů. „Nejde neustále vymýšlet nové věci. Je třeba pracovat i na těch stávajících,“ uzavřela Mikundová.


    [Top]    


Plán akcí tělesně postižených zůstal zachován

K o p ř i v n i c e (ili) - Výjezdního zasedání v Rožnově pod Radhoštěm se na vlastní náklady zúčastnilo jedenáct členů výboru místní organizace tělesně postižených.

„Naším úkolem byla příprava plánu práce na příští rok a zároveň jsme zkoumali možnosti pořádání rekondičních pobytů našich členů,“ uvedla k náplni místopředsedkyně organizace Renáta Byrtusová. Přestože chtěl výbor původně akce zredukovat, zůstaly zachovány ve stejném počtu. Stěžejním podnikem v příštím roce pak bude březnová členská schůze k třicátému výročí založení místní organizace a uspořádání pátých sportovních her zdravotně handicapovaných.


    [Top]    


Nemocnost u žáků v okrese nemá znaky epidemie

K o p ř i v n i c e (ili) - Zvýšená nemocnost, která se v posledních pěti týdnech projevila absencí žáků ve školách, není podle slov okresního hygienika Jana Skiby způsobena žádnou chřipkovou epidemií.

„Nárůst nemocnosti, který jsme v podzimních měsících zaznamenali, je srovnatelný se stejným obdobím v minulých letech. Ve zvýšené míře se virová onemocnění však dotkla školou povinných dětí a mládeže,“ upřesnil situaci Skiba. „V žádném případě se však nejedná pouze o chřipku, ale zaznamenali jsme celou škálu virových onemocnění od zánětů horních cest dýchacích až po angíny,“ dodal Skiba.


    [Top]    


Město nemá moc nebytových prostor, prodávat další nehodlá

K o p ř i v n i c e (dam) - Objem nebytových prostor v majetku města již delší dobu klesá, po prodeji kasáren a mnoha dalších objektů ve městě má dnes radnice ve svých rukou zhruba patnáct tisíc metrů čtverečních nebytových prostor. Obchodně využitelná je pak údajně jen zanedbatelná část.

„Přibližně 9 000 metrů čtverečních nebytových prostor spravuje pro město Rekaz,“ říká Alexandra Pokorná z odboru majetkové správy a rozvoje města. Ve zhruba stobodovém seznamu nebytových jednotek spravovaných realitní kanceláří jsou však podle jejích slov také výměníkové stanice, garáže a podobné objekty. Další nebytové prostory město vlastní v kulturním domě, některých školkách, městu patří také ’kamenné’ obchody na ulici Obránců míru či krámky v prostorách pod anexem městského úřadu. Podnikatelé sídlící v prostorách pronajatých městem platí nájem v průměrné výši třináct set korun.

Podle místostarosty Aloise Janka by se Kopřivnice, která díky svému urbanistickému řešení nedisponuje velkým počtem nebytových prostor, neměla žádných dalších zbavovat. „Nepočítáme s tím, že by se další prostory prodávaly a já osobně tomu nakloněn nejsem. Pokud ale přijde výhodná nabídka, můžeme o ní jednat,“ řekl Janek. Podle jeho slov je dokonce možné, že v budoucnu by mohlo město vybudovat další krámky v suterénu anexu tak, jak bylo původně v plánu.


    [Top]    


Stíny

Dosud neznámý pachatel odcizil v době od 13. září do 16. října z nezajištěných hydrantů v chodbách čtyř panelových domů na ulici Francouzské dvanáct kusů požárních hadic. Věc byla policii oznámena až 2. listopadu. Škoda, která vznikla jejich odcizením, činí 13 542 korun.

Dne 12. listopadu hlídka MP při pochůzce zjistila na ul. Francouzské, že před jedním z domů na chodníku u hlav. vchodu opravuje muž automobil. Strážníci zjistili jeho totožnost, dotyčný byl vyzván, aby zanechal svého jednání, a za přestupek stání na chodníku, kde to není povoleno, byla muži uložena bloková pokuta.

Dne 17. listopadu byl zjištěn ve večerních hodinách kamerovým systémem muž, který u bistra Dakar napadal ženu. Nejprve s ní jen cloumal a strkal do ní, poté ženu několikrát uhodil do obličeje a shodil ji na zem a začal do ní kopat. Hlídka okamžitě přijela na místo a zabránila muži v dalším fyzickém napadání. Protože dotyčný byl nadále agresivní, bylo použito donucovacích prostředků a muž byl předveden na Policii ČR ke zjištění totožnosti, která si celou záležitost převzala.

Patnáctiletý mladík a čtrnáctiletá dívka ze Štramberka jsou důvodně podezřelí, že v průběhu měsíce října v areálu fotbalového hřiště ve Štramberku na Bařinách černým fixem a modrým sprejem pomalovali různými nápisy plechové zastřešené střídačky hráčů i betonovou zídku. Škoda byla vyčíslena na 3 500 korun.


    [Top]    


Vítězka nejlepšího receptu zhubne zadarmo

K o p ř i v n i c e (ili) - Společnost STOB - stop obezitě aneb hubneme s Ivou Málkovou - pomáhá obézním a lidem s nadváhou v boji s nadbytečnými kilogramy. Její aktivity jsou založeny na metodě kognitivně-behaviorární psychoterapie, která vychází z předpokladu, že nevhodné návyky jsou naučené, a dají se proto s pomocí různých technik odnaučit. Vypracovaná metodika učí lidi s nadváhou nejen sestavit vhodný jídelníček, ale zároveň je vede k tomu, aby při tom netrpěli na těle ani na duši.

Na dotazy týkající se programu snižování nadváhy odpovídala majitelka kosmetického salonu Salvia a zároveň lektorka těchto kurzů v Kopřivnici Věra Michlíková.

Jak jste se k pořádání kurzů dostala?

O tom, jak žena vypadá, nerozhoduje pouze čistá pleť a upravené vlasy, ale jakou má postavu. Když si uvědomíme, že Česká republika je v počtu obézních lidí na jednom z předních míst ve světě, byl jen krůček k rozšíření služeb. Navíc jsem se na různých setkáních vizážistů setkala s lidmi, kteří se zabývají komplexním vzhledem člověka.

S jakými odborníky v této oblasti spolupracujete?

Spolupracuji přímo s psycholožkou Ivou Málkovou, která je duší celého projektu.

Jak probíhá samotný kurz?

Kurz obsahuje dvanáct tříhodinových lekcí. Maximální počet návštěvníků kurzu je dvacet. Scházíme se každé úterý od 16.30 do 19.30 hodin v tělocvičně na Základní škole - náměstí, kdy devadesát minut věnujeme teorii, vážení, měření tuků, správnému stylu stravování a podobně dalších šedesát minut cvičíme s Vlastou Rakúsovou, poté následuje relaxace.

Jakých výsledků dosáhli účastníci prvního běhu?

Vynikajících. V průměru shodila každá žena deset kilogramů. Největší úbytek byl 16 kilo, ale to není za tři měsíce žádoucí. Optimální úbytek je od půl kila do kila za týden.

Chystáte pokračování těchto kurzů?

Na tuto myšlenku mě navedly absolventky prvního běhu, z nichž devadesát procent chce pokračovat. Všechny se shodly, že podpora skupiny, tedy kolektivní hubnutí, je největší motivací. Takže souběžně s třetím během kurzu pro začátečníky bude probíhat i kurz pro pokročilé, kdy teorii nahradí různé přednášky, protože sebeovládání a sestavu jídelníčku již znají z předchozích lekcí. Navíc připravuji pro ženy na druhý lednový víkend od 11. do 13. rekondiční pobyt na Horní Bečvě zaměřený na snižování nadváhy a relaxaci spojený s novými trendy v líčení.

Kopřivnické noviny ve spolupráci s kosmetickým salonem Salvia vyhlašují vánoční čtenářskou soutěž, jejímž úkolem je zaslání receptu na jakékoli nízkokalorické a zdraví prospěšné jídlo do 6. prosince na adresu redakce, případně do kosmetického salonu Salvia, Sokolovská 404. Uvítáme recepty na cukroví a vánoční a silvestrovské pohoštění. Slosování proběhne 7. prosince. Vítězný recept bude zveřejněn a jeho autorka obdrží zdarma účast ve STOB kurzu v celkové hodnotě 1 800 korun, který začne v novém roce 8. ledna.


    [Top]    


Škola chce připomenout sté výročí narození dr. Horákové

K o p ř i v n i c e (hod) - Základní škola dr. Milady Horákové ve spolupráci se členy Konfederace politických vězňů připravují u příležitosti stého výročí narození dr. Milady Horákové akci nazvanou ’Slavnostní vzpomínky’. „Výročí připadá sice na 25. prosince, tedy na první svátek vánoční, ale my ve škole chystáme akci na pátek 14. prosince. Naši žáci vystoupí během tohoto dne třikrát, a to v devět, v jedenáct a naposledy v šestnáct hodin ve velkém sále kopřivnického kulturního domu. Dopolední vystoupení jsou určena pro školy a odpolední pro širokou veřejnost. Ve stejný den ve 14 hodin bude ve vestibulu školu u pamětní desky krátké zamyšlení, na kterém vystoupí i předseda Konfederace politických vězňů Jiří Holcman,“ komentoval připravovanou akci ředitel školy Lumír Pospěch.

Pořad vznikl ve spolupráci s Konfederací politických vězňů, kteří svou radou a zkušenostmi pomohli při jeho realizaci. Celý program budou moderovat samy děti, na scénáři se podílejí učitelé, především Ladislav Cviček. Vystupovat budou žáci ZŠ dr. Milady Horákové a MIS music, kteří budou střídat taneční a hudební čísla.

„Z politických vězňů je přislíbena účast doktora Huvara, který jako kněz byl zavřen celých třináct let. Pro nás, politické vězně, by bylo významné, kdyby se podařilo, aby se mohl akce zúčastnit i doktor Sum, který je posledním žijícím spoluobžalovaným z procesu s Miladou Horákovou a který má velké zdravotní problémy,“ dodal Bohuslav Ficek, člen Konfederace politických vězňů.

„Nechceme z toho dělat žádnou smutnou akci. Je to výročí narození a bude zaměřena i trochu vánočně,“ dodal Pospěch.


    [Top]    


Pešlová požadovala informace, o nichž se vůbec nejednalo

K o p ř i v n i c e (hod) - Nájemníci domu na ulici Karla Čapka č. p. 746 - 749 podali žádost radě města, aby jim bylo umožněno si byty odkoupit do družstevního a později do osobního vlastnictví. Rada tuto žádost schválila a postoupila ji zastupitelstvu.

Při projednávání této zprávy na zastupitelstvu města v Mniší vystoupila opět Marie Pešlová se svými stále opakujícími se evergreeny jako třeba, aby město uplatňovalo desetileté předkupní právo, zda jsou v domě neplatiči, jak proběhne platba. Také se jí zdál příliš krátký komentář projednávané zprávy.

Místostarosta Alois Janek jí odpověděl, že jde jen o to, aby byl dům zařazen mezi prodávající se objekty podle schválených pravidel prodeje městských bytových domů.


    [Top]    


Stavitel Zelík oslaví své devadesátiny

Potkáváme ho častěji v Kopřivnici, méně už ve Štramberku, kde se narodil, určitou dobu bydlel a pracoval. A právě na tu dobu připadají na něj snad nejslavnější vzpomínky. Řeč je o panu Jaromíru Zelíkovi, který se 26. listopadu před 90 lety ve Štramberku č. p. 35 narodil. I přes svůj vysoký věk je pořád aktivní, v minulém roce se jako člen Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici zúčastnil odhalení pomníku TGM na Hradčanském náměstí v Praze.

Ale Štramberáci na něj vzpomínají nejen jako na stavitele. Do paměti nejstarší generace se zapsal především svým postojem a činností ’za Reichu’, tj. v době německé okupace. Sám o té době ze skromnosti nemluví.

Na tehdejší tragickou dobu vzpomínal i nedávno zesnulý p. Robert Tyleček: „...Když jsem v srpnu 1942 vstoupil do ilegálního hnutí, byl mojí spojkou s dalšími skupinami Jaroslav Geryk z Koziny. Ten později při přepadové akci v Bielsku padl a spolu s ním i Joža Hykel z Kopca, zvaný též Skypala. Poté, co Jaroslav Geryk byl nucen před prozrazením uprchnout v prvních měsících roku 1943 do Bielska, kde jsme měli napojení na polský odboj, převzal funkci spojky Jaromír Zelík... Jožu Hykla zatklo gestapo, on jim však z vězení v Novém Jičíně utekl. Po jeho útěku a po zatčení jeho rodiny jsme Jožu jedné noci převedli k Jar. Zelíkovi na Kozinu a po třech dnech dopravili do Studénky k vlaku, odkud ho Jar. Zelík vezl k odbojové skupině do Bielska. Po několika dnech jsme k Zelíkovi přivedli i starého p. Hykla, který jako jediný z rodiny útěkem unikl zatčení a u p. Zelíka se potom ukrýval až do konce války...

V době, kdy ve městě byla stálá posádka polních četníků, kdy šmejdili štramberští konfidenti, navíc, kdy p. Hykel čas od času podnikal po Štramberku noční výlety, aby překonal strašný pocit samoty, byla to od Jaromíra Zelíka veliká odvaha a skutečné hrdinství... Po návratu z koncentráku jsem se dověděl, že od začátku roku 1945 se u Jaromíra Zelíka uchýlila i paní Františka Petrášová, která utekla z káznice v Německu. K tomu je nutné připomenout, že nebylo nijak jednoduché ukrývané lidi živit.“

Jaromír Zelík nezůstal stranou ani po osvobození a zapojil se do obnovy mírového života.

Myslím, že na zásluhy, odvahu i obětavost p. stavitele Zelíka by se nemělo zapomenout a že by měly být připomenuty především mladším generacím. Dnes je příležitost alespoň touto kytičkou vzpomínek popřát jubilantovi k jeho narozeninám a připomenout, ’kdo byl kdo’ a kdo si úctu a vzpomínku zaslouží. Proto si dnes připomínáme dobré skutky Jaromíra Zelíka a přejeme mu do dalších let pevné zdraví a neutuchající elán.

Josef Adamec


    [Top]    


Těžba sem nepatří, ale je tu už 130 let

Vážení kopřivničtí občané,

představte si čistě teoreticky, že by firma Tatra z důvodu nedostatku odbytu či špatné privatizace před čtyřmi lety ukončila výrobu nákladních aut a fungovaly by pouze dcery (kovárna, slévárna, nářaďovna..), a to tak, že bez matky špatně. Nyní by se objevil potencionální partner, který by chtěl výrobu náklaďáků znovu obnovit, má kapitál i zajištěné trhy, zaměstná stovky lidí a celý tento záměr ztroskotá na tom, že si např. Štramberáci nepřejí, aby přes jejich katastr projížděla auta? Asi by se Vám to moc nelíbilo, že?

Proč to říkám? Naprosto stejná situace je teď se štramberským závodem Kotouč, s. r. o. Nejsem arbitrem této firmy a souhlasím se všemi odpůrci, že se do našeho katastru nabitého přírodními a kulturními památkami nehodí. Ale on tu již 130 let je a z toho výroba cementu od r. 1912. Jelikož se nepodaří zavřít stávající lom a vápenici (jak by si někteří přáli) a podnik funguje ve schválené výrobní zóně, bude takto ’živořit’ několik desítek let až do definitivního vytěžení zásob a ztrpčovat život všem v okolí. Záměr na znovuobnovení výroby cementu po čtyřech letech paradoxně přiblíží termín ukončení těžby a zahájení rekultivačních prací po dotěžení, takže některá z žijících generací se dočká uvolnění lomu pro rekreační či turistické účely. Navíc těžba bude maximálně třetinová proti skutečnosti v 80. letech a prováděna nejmodernější technologií s parametry EU.

Takže zbývá jen eliminovat dopady na životní prostředí, a to zejména dodržení platných norem a při silniční propustnosti území. Ve Štramberku se o to technicko-organizačními opatřeními snažíme, v Kopřivnici tak činíte rovněž. Jde mi jen o to, aby se závažnost situace nepřeháněla. Dle našich údajů dojde ke zvýšení počtu Kopřivnicí projíždějících vozidel o 45 ve směru do a z cementárny (celkem 90 kamionů denně). Podle stávajících počtů aut projíždějících Kopřivnicí je to méně než 2 % dnešního stavu. Nechtějme tedy po investorovi, aby padesátinu způsobených problémů stoprocentně vyřešil pouze on. Žijeme v sousedství a ještě dlouho budeme, v anketě o cementárně se na stránkách Kopřivnických novin jeden Váš spoluobčan vyjádřil, že co je pro Kopřivnici Tatra, je pro Štramberáky cementárna. Dřív tedy než začneme přemrštěnými požadavky vyhánět investora z našeho regionu, zodpovězte si otázku předloženou v 1. odstavci. A také se zamysleme nad tím, zda není lepší využívat stávající průmyslové zóny (braunfield) než stavět nové na zelené louce (greenfield). Všechny zdravím.

Jan Socha, starosta města Štramberka

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.