Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelé schválili nového člena rady a tři vyhlášky

Zastupitel Jan Jalůvka (vlevo)
se na zastupitelstvu ve své domovské obci
Mniší stal členem rady města Kopřivnice.
Foto: David Macháček

M n i š í  (hod) - Skoro sedm hodin trvající jednání zastupitelstva se tentokráte uskutečnilo v Kulturním domě v Mniší. Devatenáctého zasedání se zúčastnilo i osmnáct obyvatel Mniší, z nich pět vydrželo až do samotného závěru. Již podruhé se konala doplňující volba člena rady, kterým byl zvolen jedenácti hlasy Jan Jalůvka, zastupitel za KDU-ČSL z Mniší. Na minulém zasedání v Kopřivnici mu totiž chyběly dva hlasy zastupitelů, kteří nebyli přítomni.

Téměř hodinu se projednávala zpráva o prodeji části obecního pozemku zájemci Petru Limberkovi, který má zájem postavit dvanáct řadových garáží za obytnými domy Pod Morávií směrem k autobusovému nádraží. K žadateli se přidal i obyvatel zmiňovaného sídliště Zdeněk Kunčar, který zastupitelům předal své stanovisko písemně, a spolu s Petrem Limberkem oba vystoupili, aby obhájili názor, že vybudovat zde další dětské hřiště tak, jak to navrhují odpůrci projektu, je nesmysl. Ve zmiňované lokalitě jsou už tři hřiště, která nejsou dětmi moc využívána, jak potvrdil i zastupitel Jiří Sumbal. Některým zastupitelům se totiž nelíbí, že vjezdy do Kopřivnice bude ohraničovat hradba garáží. Město na investování do výstavby garáží nemá, a když se objeví někdo, kdo by to zainvestoval, zastupitelé váhají a hledají řešení v koncepcích. Místostarosta Alois Janek podal návrh na jeho podporu a zastupitelé nakonec odhlasovali prodej pozemku na stavbu garáží.

Další dlouhý blok jednání si vyžádalo schválení tří vyhlášek města. První v pořadí se projednávala vyhláška o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem na území města. Po ní následovala vyhláška, která s ní úzce souvisí, a to o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálních odpadů. Zastupitel Jaromír Krejčí vystoupil s tím, že tato vyhláška je diskriminující pro zahrádkáře, kteří vlastní chatku, neboť musí za odpad platit dvakrát, a to jednou za domácnost a podruhé za chatku. Naopak zastupitelé Pavel Janek a Jiří Sumbal navrhovali, aby ti občané, kteří zaplatí poplatky najednou, měli možnost slevy.

Místostarosta Zdeněk Krajčír jim oponoval tím, že mnozí občané si to nemohou dovolit. Zastupitelé nakonec schválili variantu číslo čtyři, a to že občané budou platit poplatek ve výši tři sta korun ročně a za zkolaudovanou chatku na katastru Kopřivnice rovněž tři sta korun.

Poslední v řadě vyhlášek, a to o psech, se pro změnu zase schvalovala dvakrát. Poprvé z ní při rozpravě vyškrtli bod, na který se dále ve vyhlášce odkazovalo. Po přestávce, která následovala, se k tomuto vrátili a vyhlášku schvalovali znovu. Všechny tři vyhlášky nabývají účinnost od 1. ledna 2002.

Ředitel Kabelové televize Kopřivnice odpovídal zastupitelům na dotazy týkající se projektu výstavby vysílače Bílá hora, prostřednictvím kterého by občané nejen místních částí Kopřivnice, ale i rodinné zástavby na území samotného města mohli sledovat vysílání místní televize. Tento záměr má město již dlouhou dobu, dříve však na něj město nemělo dostatek prostředků, neboť náklady se v té době pohybovaly kolem šesti milionů korun. Nyní KTK předložila projekt, jehož náklady nedosahují ani dvou milionů korun, a občané by měli zaplatit za příjem od tří a půl až po pět tisíc korun.

Zastupitelé dále schválili rozpočtová opatření k letošnímu rozpočtu, plán kontrolního výboru od listopadu do března 2002.


    [Top]    


Nájemkyně spekulovala s prodejem krámku

K o p ř i v n i c e (dam) - Zrušením svého předchozího rozhodnutí o prodeji nebytového prostoru v domě č. p. 1154 na ulici Štefánikově, ve kterém donedávna fungovala prodejna Kosmetika Klosová, zastupitelé zabránili očividnému pokusu o spekulaci. Současná nájemkyně prostor, podnikatelka Danuta Matras, které se město chystalo provozovnu prodat za 144 tisíc, totiž nemeškala a ještě dříve, než se stala novou majitelkou, nabízela svůj krámek prostřednictvím realitní kanceláře za cenu 400 tisíc Kč. „Tímto jednáním se pro nás stala paní Matras neseriózním partnerem a rozhodli jsme se smlouvu zrušit,“ řekl místostarosta Alois Janek, zodpovědný za tuto oblast. Podle Jankových slov nemůže rozhodnutí města mít žádné právní důsledky, jelikož zatím smlouva s Danutou Matras nebyla uzavřena. O dalším osudu provozovny, jejíž současná nájemkyně - podle dostupných informací se léčí mimo území republiky - není k zastižení, zatím zastupitelé nerozhodli. Podle Janka existuje možnost ponechat prostor v majetku města a vypsat soutěž na nového nájemce, nebo jej prodat někomu jinému.

„Jsou tady dokonce už i konkrétní návrhy. Ozval se mi pekař, který by byl ochoten za prostor zaplatit oněch čtyři sta tisíc a prodával by na tom místě pečivo,“ řekl Janek.

Podle vyjádření společnosti Archa CS, která ve svých inzerátech prodej obchodu naproti ředitelství Tatry nabízela, šlo jen o průzkum trhu. Tomu místostarosta příliš nevěří, přesto by tento případ neměl nijak ovlivnit probíhající prodeje dalších obchodních prostorů v této lokalitě. „Město nemá moc možností, jak zabránit spekulacím tohoto typu. Samozřejmě vždy tady existuje předkupní právo města,“ tvrdí Janek. Toho, že by se i ostatní podnikatelé, mající své provozovny na tomto lukrativním místě v centru, nechali svou kolegyní inspirovat, se druhý muž radnice neobává. „Myslím, že to nehrozí. Ty obchody mají určitou tradici. Jejich majitelé se tím chtějí živit a chtějí tam podnikat,“ nechal se slyšet Janek.

Poměrně nízká prodejní cena obchodů na Štefánikově, která poskytla dostatečný prostor pro pokus o spekulaci, je údajně dána právě tím, že město chce zachovat stávající skladbu služeb a prodejen. „Zohlednili jsme fakt, že je tam stabilizovaný sortiment, s nájemci máme dlouhodobé dobré zkušenosti. Provoz také nijak neobtěžuje nájemníky domů, jako by tomu mohlo být v případě, že by zde byl třeba bar,“ řekl Janek, ale připustil, že po prodeji se město zbaví možnosti mluvit do toho, co bude v prostorách fungovat. Základem pro tvorbu ceny, za kterou byly podnikatelské prostory na Štefánikově nabídnuty stávajícím majitelům, byl desetiletý nájem. Ten byl pak násoben několika koeficienty, výsledkem je cena 1 108 korun za metr čtvereční plochy. „Suma, za kterou město tyto prostory prodává, je pochopitelně nižší než tržní cena a je určitým kompromisem mezi profitem pro městskou kasu a zachováním současného stavu v této části města,“ tvrdí Alois Janek. V současné době jsou schváleny tři kupní smlouvy. Rychlé občerstvení, klenoty a optika na Štefánikově jsou po zaplacení části ceny v soukromých rukou.


    [Top]    


Průmyslovce se pod krajem daří, bojí se jen o peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Více výhod než nevýhod přineslo místní průmyslovce to, že od prvního července se jejím zřizovatelem stal místo ministerstva školství krajský úřad. Tvrdí to alespoň její ředitel Jaroslav Ponec.

„Nová zřizovací listina se liší jen v detailech a změny jsou ještě navíc spíše pozitivní,“ tvrdí Ponec, který přiznává, že i on byl původně ke změně zřizovatele skeptický. Jeho obavy se prý však ukázaly být liché. „Nově například nemusíme odvádět nájmy vybrané od firem sídlících v naší budově do státního rozpočtu, ale kraj nám tyto prostředky ponechává pro rozvoj hlavní činnosti,“ pochvaluje si Ponec. Dalším pozitivem je půlmilionový limit určený pro stavební úpravy budovy školy, o kterém ředitel už nemusí dále jednat. Omezené nejsou také investice do movitého majetku. Podle Poncových slov ne všechny kraje vyřešily přechod škol pod svou správu tak kvalitně jako Moravskoslezský. „Mám zprávy od kolegů, že mnohde to vypadá velmi špatně. Jsou místa, kde je školám v podstatě znemožněna jakákoliv investiční činnost a kraj bude muset schvalovat nákup každého jednotlivého počítače,“ řekl ředitel zdejší průmyslovky. Podle něj představitelé krajů brzy zjistí, že takový systém řízení škol je nefunkční a budou jej muset změnit.

Přes veškerá pozitiva stávajícího systému očekává Ponec příští rok s obavami, hrozí totiž, že školy dostanou málo peněz na svůj provoz. Drtivá většina nákladů bude hrazena stejně, jak tomu bylo dřív, ze státního rozpočtu. Část nákladů, kterou hradí zřizovatel, je prý zatím předmětem diskuzí. „Pokud vím, kraje zatím nemají vlastní rozpočtové zdroje a v příštím roce je na školy počítáno se stejnou částkou jako v letošním roce,“ uvedl Ponec. To je podle něj pro školy velmi nepříjemné. Díky inflaci a zejména zvýšením nákladů na energie totiž fakticky dojde ke snížení rozpočtu škol. „To pro nás může znamenat velké existenční těžkosti. Již letos byl rozpočet velmi napjatý, konkrétně nás drží nad vodou pouze masivní hospodářská činnost,“ uzavřel Ponec.


    [Top]    


Radnice vypomohla sportu třičtvrtěmilionovou částkou

K o p ř i v n i c e (jk) - Město Kopřivnice podpoří sport více než třičtvrtěmilionovou částkou. O finanční injekci rozhodlo ve čtvrtek 15. listopadu na svém devatenáctém zasedání zastupitelstvo města. Exaktně jde o částku 751 241 korun.

Rada města zastupitelstvu předložila ke zvážení fakta týkající se celkem čtyř sportovních klubů. V jednom případě se jednalo o finanční příspěvek na dopravu a nájem, v dalších třech pak o prominutí pohledávek Správy sportovišť města Kopřivnice sportovním klubům. Všechny zastupitelstvo schválilo.

Kritickou finanční situací ohrožená existence Klubu házené přiměla zastupitelstvo ke schválení příspěvku na dopravu a nájem ve výši 350 000 korun. Rada města přitom zastupitelstvu předložila návrh na podporu ve výši 250 000 korun.

„Konečná výše příspěvku byla kompromisem ze stávajících návrhů, které na zastupitelstvu padly. Příspěvek byl motivován hlavně snahou zachovat tradici tohoto sportu,“ vysvětlil místostarosta města Alois Janek. Prvoligový klub s početnou základnou ztratil řadu sponzorů a hrozilo mu výrazné omezení počtu družstev, v krajním případě likvidace. Po městu původně požadoval 600 000 Kč. „Podcenilo se to a momentální situace je katastrofální. Bez finanční injekce města by se klub položil. Nejsem si však jist, zda schválená částka řeší situaci jako takovou,“ uvedl starosta města Jiří Tichánek. „Celou situaci to pochopitelně neřeší,“ neskrýval manažer klubu Rudolf Jaroň. „Z poskytnuté částky nebudeme schopni uhradit všechny závazky. Nezbývá nám než věřit, že naši potencionální sponzoři dodrží závazky. Jen v tom případě budeme schopni dohrát všechny soutěže,“ konstatoval Jaroň. Zmíněnou částku město získá transformací některých položek v celkové bilanci letošního rozpočtu.

Od nepříjemných dluhů spojených s nájmem byl oproštěn hokejový, tenisový a fotbalový klub. Hokejovému klubu bude za nájem ledové plochy a nebytových prostor za období 23. 10. 1996 až 30. 6. 1998 prominuta částka ve výši 347 088 Kč. Tenisový klub už se nebude muset trápit dluhem ve výši

30 000 korun, který měl splatit za nájem nebytových prostor v období 31. 12. 1996 - 3. 11. 1997. Po fotbalistech pak nebude vymáhána částka ve výši 24 153 Kč, kterou městu dluží za nájem letního stadionu v období 8. 3. - 30. 11. 1999. Těchto více než 400 tisíc město v letošním rozpočtu postrádat nebude, jelikož s nimi nepočítalo. Figurovaly jako pasivum v účetnictví SpSK.

Nejvíce bylo ulehčeno hokejovému klubu. „S daným řešením jsem velice spokojen,“ vyjádřil se k odpuštění vysoké dlužné částky, která vznikla ve finančně i personálně kritické době, prezident klubu Jaroslav Hrubý. V současnosti je finanční situace stabilizovaná a HC všechny své závazky plní. „Prominutí dluhu ale neřeší trvalý nedostatek peněz. Nejvíce nás stejně jako další kluby zatěžuje právě nájem, takže ideální by byl bezplatný pronájem sportovišť mládeži v jakémkoliv sportu. Věřím, že i tímto se bude město brzy zaobírat,“ doufá Hrubý.


    [Top]    


Klub Kamarád otevřel pobočku na ulici Horní

Návštěvníci nové pobočky klubu Kamarád
na ulici Horní vyzdobili stěny klubu
svými malovanými podobiznami.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Tento týden potřetí se otevřely dveře nové klubovny klubu Kamarád v jedné z bytovek na ulici Horní. Otevření prostoru, kde bude zatím jednou týdně připravován program především pro děti z nepřizpůsobivých rodin, které město do této oblasti vystěhovává, má přispět k vyřešení výbušné situace v problémové lokalitě. „Zájem je zatím velmi slušný. Chodí kolem pětadvaceti dětí,“ prozradil Michal Raška z klubu Kamarád. Součástí projektu, který stál zhruba 132 tisíc korun, kromě vybudování pobočky klubu také vyrostlo dětské hřiště.
 
 
 
 


    [Top]    


Loprais i Tomeček chtějí dobýt Dakar s upraveným armaxem

K o p ř i v n i c e - Teprve před necelým týdnem vyjela nová soutěžní tatra Karla Lopraise z montážní dílny a za dalších pět týdnů by se již měla postavit na start nejtěžší rallye světa. „Na vyzkoušení auta máme velmi málo času. Karel je celý minulý víkend testoval, kde se dalo,“ řekl manažer Tatra Marathon Teamu a bratr soutěžního jezdce Milan Loprais. Tým šestinásobného vítěze dakarské rallye se letos do Afriky vydá ve zcela jiném voze. Účast speciálu Puma, se kterým se na start závodu postavil v posledních čtyřech letech, totiž znemožnily nové předpisy pořadatelů. Nové je podle Lopraisových slov téměř identické s vojenským vozem armax ze sériového programu kopřivnické automobilky. Největším rozdílem oproti soutěžním speciálům je v tom, že motor bude umístěn nad přední nápravou. „Zatím má auto za sebou jen prvních pár kilometrů, vše je ale výborné,“ pochvaloval si Karel Loprais. Také Tomáš Tomeček, druhý jezdec hájící barvy Tatry v zápasu o dakarské zlato se letos chystá do Afriky s upraveným armaxem. „Po technické stránce vycházejí naše auta ze stejného základu, lišíme se jen v motorech, Karel má deutz, my dvanáctiválec tatra,“ prozradil Tomeček, který začal svůj vůz testovat zhruba o týden dřív než Loprais. „Musím to zaklepat, ale zatím to vypadá moc dobře. Auto je velmi rychlé a dynamické,“ říká Tomeček, odhadnout své šance na umístění v závodě však závodník, kterého již několikrát smůla obrala o triumf, odmítá. Do 28. prosince, kdy bude rallye ve francouzském Arrasu odstartována, musejí ještě posádky stihnout doladit smlouvy s reklamními partnery a vyladit nejen vizáž svých vozů. „Taky musíme v předstihu oslavit Vánoce,“ připomněl Tomeček.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.