Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 40/2001
ze dne 15. listopadu 2001

Zprávy z města a okolí

Lidé se dočkali jen plytkých replik politiků

Město připravuje nový strategický plán

Pešlová: Výjezdní jednání by se mělo týkat místa dané lokality

Političtí vězni děkují za péči o pamětní desku

Nový jednotný varovný signál pro nebezpečí

Gemma předvede střední školství

Dnes se opět bude doplňovat rada města o jednoho člena

Stíny

Většina občanů prý nesleduje zasedání ani prostřednictvím kabelové televize

Nová nájemní smlouva přesně stanoví pravidla

Kopřivnice měla vlastní policii jako první v novojičínském okrese

Vybavení se postupně mění a doplňuje, letos například o fabii a horská kola

Útulkem zatím prošlo patnáct set toulavých psů

Klidná služba se může změnit v akční film

Strážníci dělají i prevenci

Müller už spolupracoval s třemi starosty


    [Top]    


Lidé se dočkali jen plytkých replik politiků

Vilém Holáň byl jediným z poslanců,
který dorazil do kulturního domu
na diskuzní fórum
’Jak jsme daleko s demokracií’.

Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e - Téměř nic nepřineslo svým návštěvníkům páteční diskuzní fórum ’Jak jsme daleko s demokracií’. Do velkého sálu místního kulturního domu, kde se debata s politiky uskutečnila, sice dorazilo poměrně dost posluchačů, ti se ale především zásluhou moderátora místo plodné diskuze nad jednotlivými tématy dočkali pouze planých politických deklamací a ne prezentace věcných názorů.

Během téměř tří hodin se posluchači nedozvěděli od přítomných politiků nic, co by nevěděli již před vstupem do sálu. Přítomní hosté se v podstatě shodli na tom, že průmyslové zóny nejsou všelékem ekonomiky a nezaměstnanosti, že supermarkety by měly stát na okrajích měst a drobní obchodníci by jim měli konkurovat lepšími službami. Mluvilo se také o tom, že reforma státní správy a s ní spojený vznik krajů je probíhající proces a zatím nejde hodnotit jejich přínosnost či naopak nevýhody. A celý první blok byl uzavřen konstatováním, že politika ovlivňuje média a média zpětně ovlivňují politiku. Moderátor Alexandr Mencl svou roli evidentně nezvládl, nejenže politikům uděloval slovo podle nepochopitelného klíče, ale místo odpovědí se spokojil jen s proklamacemi často zcela odbočujícími od daného tématu.

„S výběrem moderátora jsme šlápli evidentně vedle. Příště se, doufám, vrátíme k Ivanu Hoffmannovi,“ řekl Lubomír Sazovský, ředitel firmy Ludvík Moravia, která akci organizovala společně s místním Klubem Masarykova demokratického hnutí. Skvrnou na kráse letošního ročníku diskuze nad stavem demokracie u nás byla také neúčast některých slibovaných osobností. Z těch, kteří se měli původně objevit v hlavním bloku programu, dorazil nakonec pouze poslanec Vilém Holáň a hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Názory ostatních stran hájili buďto náhradníci, nebo politici z regionu, kteří měli původně hovořit až ve druhé části programu věnované komunální problematice.

David Macháček


    [Top]    


Město připravuje nový strategický plán

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek se sešla poprvé komise pro sestavení strategického plánu ekonomického rozvoje města. Do této komise bylo pozváno osmatřicet zástupců samosprávy, státní správy, institucí ve městě a podnikatelské sféry. Dohled nad sestavením strategického plánu mají dva konzultanti, a to Česlav Valašek z Regionální kanceláře Karviné a Marek Gavenda z Regionálního poradenského a informačního centra (RPIC-ViP, s. r. o.).

Poslední strategický plán města, který byl zpracován v roce 1996 za podpory firmy Barents Group, už je zastaralý a město cítilo potřebu sestavit nový. Jeho přípravu však předběhla daleko větší potřeba města, a to vznik průmyslové zóny. Vedení města iniciovalo práci na sestavení strategického plánu, které předložilo radě. Během listopadu osloví agentura RPIC-ViP, s. r. o., ve spolupráci s městem firmy a soukromé podnikatele, aby vyplnili dotazníky, které po zpracování budou hlavním podkladem pro strategický plán.

Česlavu Valaškovi, konzultantu pro přípravu strategického plánu, jsem položila několik otázek. Kdy vás město oslovilo?

Pro město Kopřivnici pracuji velmi krátce, byl jsem osloven asi před měsícem. Připravil jsem návrh metodiky, jak by se metodický plán strategického rozvoje mohl provést. Je tomu čtrnáct dní, co jsem se dozvěděl, že budu konzultantem strategického plánu.

Vy jste sestavil časovou posloupnost nového strategického plánu. Vidíte jako reálné jeho vytvoření do konce února 2002?

Město mělo představu, že to bude mnohem dřív, některé věci jsou vázány na regionální strategický plán. Město mělo přirozeně zájem, aby to bylo co nejdřív, ale aby byl zhotoven kvalitně a abychom postihli názory široké veřejnosti, to se nedá zkrátit. Je to kompromis. Obvykle se strategický plán připravuje šest až sedm měsíců, tady jsme se snažili to trošku zkrátit, ale aby to nebylo na úkor kvality.


    [Top]    


Pešlová: Výjezdní jednání by se mělo týkat místa dané lokality

K o p ř i v n i c e (ili) - Na plakátovacích plochách ve městě a okolí se objevily plakáty doktorky farmacie Marie Pešlové podávající informace občanům o programu zasedání zastupitelstva města a zároveň vyjadřující nelibost nad jeho konáním v Mniší.

„V žádném případě nejsem proti výjezdním zasedáním. Ale v tom případě by se měl program týkat dané lokality. Jenže teď jsou na programu témata, ke kterým mají blíž Kopřivničané. Ať už se jedná o schvalování vyhlášky o pohybech psů nebo prodeji pozemku firmě Lidl pro stavbu supermarketu,“ odůvodnila svůj postoj k zasedání v Mniší Marie Pešlová, která bere v úvahu omezující možnost se na zasedání dopravit. „Ten problém je i opačně, když se potřebují na zasedání do Kopřivnice dostat občané z místních částí. Stává se, že předsedové místních komisí musí s ohledem na autobus předčasně zasedání opustit,“ vidí problém v dostupnosti Pešlová, která by ráda viděla, kdyby se řešení tohoto problému ujala radnice. „Zatím pouze zastupitelé odmítli můj finanční příspěvek na dopravu ve výši dva tisíce korun,“ dodala Pešlová, „není povinností občanů se na zasedání dostavit, ale je to jejich právo, které nelze technicky omezovat!“ Svůj názor Marie Pešlová vyjádřila téměř na třiceti plakátovacích místech a náklady s tím spojené ji přišly zhruba na šest set korun. V této iniciativě hodlá i nadále pokračovat, aby jak sama zdůrazňuje, zvýšila občanskou informovanost.


    [Top]    


Političtí vězni děkují za péči o pamětní desku

K o p ř i v n i c e (hod) - Je tomu už rok, co byla v předvečer státního svátku Dne boje studentů za svobodu a demokracii odhalena bronzová pamětní deska obětem komunismu starostou Jiřím Tichánkem a předsedou Konfederace politických vězňů Jiřím Holcmanem. „My, političtí vězni, si velmi vážíme toho, že u nás na radnici byla instalována tato pamětní deska. Ceníme si toho. Chtěl bych poděkovat jménem Jiřího Holcmana starostovi Tichánkovi a tajemníkovi Jiříkovi za to, že květinová výzdoba, která je pod pamětní deskou, byla vždy v pořádku,“ ocenil snahu města Bohuslav Ficek, člen Konfederace politických vězňů.


    [Top]    


Nový jednotný varovný signál pro nebezpečí

O k r e s (red) - Ministerstvo vnitra sděluje, že od 1. listopadu zavádí na území České republiky jeden varovný signál ’Všeobecná výstraha’ pro varování obyvatelstva při hrozbě nebo vzniku mimořádné události, a tím pádem se ruší předchozí, dříve známé, jako ’Katastrofa’, ’Všeobecná výstraha’, ’Nebezpečí zátopové vlny’.

Signál je vyhlašován kolísavým tónem sirény po dobu sto čtyřiceti vteřin. Signál může být vyhlašován třikrát za sebou v asi tříminutových intervalech.

Po akustickém tónu sirény, při vyhlášení varovného signálu ’Všeobecná výstraha’ bude následovat tísňová informace z hromadných informačních prostředků, které mají republikovou, regionální a místní působnost, pro vyrozumění obyvatelstva o hrozící nebo vzniklé mimořádné události.

Dosud vyhlašovaný signál ’Požární poplach’ zůstává v platnosti a slouží ke svolání jednotek požární ochrany. Signál je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu jedné minuty a napodobuje hlas troubící trubky ’hó - ří’.


    [Top]    


Gemma předvede střední školství

K o p ř i v n i c e (ili) - Středisko informatiky a služeb v Novém Jičíně ve spolupráci s Informačním a poradenským střediskem pro volbu povolání Úřadu práce v Novém Jičíně pořádají ve dnech od 20. do 22. listopadu přehlídku středního školství Gemma 2001.

„Jako každým rokem sledujeme prezentační výstavou dát na vědomí co největšímu okruhu zájemců z řad žáků končících povinnou školní docházku, jejich rodičům, učitelům, výchovným poradcům a dalším to, co nabízí státní, soukromé a církevní střední školy nejen v našem okrese, ale i v okolí,“ přiblížila v krátkosti účel výstavy Milena Chytilová, poradce pro volbu povolání.

Na výstavě v Domě školství se bude prezentovat osmatřicet škol, mimo jiné i z Bystřice pod Hostýnem, Havířova, Hranic na Moravě, Kroměříže, Lipníka nad Bečvou, Opavy, Ostravy, Přerova, Vítkova a Vsetína. „Škol se nám hlásí víc, ale z kapacitních důvodů nejsme schopni všem vyhovět. Do budoucna budeme muset přehodnotit místo konání Gemmy,“ zmínila odvrácenou stranu populární výstavy Chytilová. Na výstavě mohou zájemci získat podrobné informace o možnostech studia ve školním roce 2002/2003, přehled nabízených oborů i informace o přijímacím řízení. Prezentační výstavu bude doprovázet přehlídka dovedností žáků, ukázky výuky a pracovních činností, stejně jako nabídka učebnic pro studenty středních škol a pracovní materiály k přijímacím zkouškám.


    [Top]    


Dnes se opět bude doplňovat rada města o jednoho člena

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes v šestnáct třicet budou zastupitelé jednat v Kulturním domě v Mniší. Na programu devatenácté schůze jsou majetkoprávní úkony, tři vyhlášky města, a to o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání komunálního odpadu a o jeho místním poplatku, dále o pohybu a držení psů. Rovněž se budou projednávat finanční záležitosti města. V bodě Různé se bude jednat o prodloužení doby platnosti statutu Kopřivnických novin a měla by opět proběhnout doplňující volba člena rady města.


    [Top]    


Stíny

Dne 6. listopadu po 13. hodině hlídka městské policie přistihla žáky základní školy, kteří za prodejnou potravin v sídlištní zástavbě Korej popíjeli pivo. Strážníci zjistili, že pivo ukradl jeden z dotyčných nezletilých konzumentů. Chlapec byl odvezen domů a o celé záležitosti byli vyrozuměni rodiče.

Téhož dne krátce před zavírací dobou jedné z provozoven restaurací požádala její obsluha o příjezd hlídky městské policie, neboť host odmítl uhradit způsobenou útratu. Strážníci zjistili totožnost hosta, který přislíbil útratu zaplatit do následujícího dne. V případě, že by tak neučinil, bude se celou záležitostí zabývat správní orgán.


    [Top]    


Většina občanů prý nesleduje zasedání ani prostřednictvím kabelové televize

K o p ř i v n i c e (ili) - Na náhodné respondenty jsme se obrátili s dotazy týkajícími se výjezdního zasedání: Vadí vám, že zasedání městského zastupitelstva se uskuteční v Mniší? Sledujete zasedání zastupitelstva v přímém přenosu, nebo ze záznamu přenášeného kabelovou televizí?

Karel B. (42 let, horník) - Nikdy jsem se o politiku nezajímal, a tak je mi jedno, kde se koná.

Roman P. (50 let, vedoucí zkušebny převodu) - Jsem natolik zaneprázdněn, že se k projednávaným záležitostem ze zasedání dostanu později až prostřednictvím tisku. Na zasedání v Mniší neshledávám nic špatného, pokud se tam budou projednávat místní záležitosti.

Stanislava Š. (33 let, skladnice) - Je mi úplně fuk, kde se to projednává, stejně jako co se projednává.

Jarmila P. (64 let, důchodkyně) - Dívám se, abych byla v obraze. Přece tady žiju, tak musím vědět, co se tady děje.

Petr B. (48 let, nezaměstnaný) - Na ty šaškárny, co tam předvádějí, nejsem zvědavý, a jestli se chtějí pobavit v Mniší, tak ať se jdou bavit tam.

Mirka S. (29 let, fotolaborantka) - Osobně se na zasedání nedívám, ale rodiče si je nenechají ujít. Ale spíš kvůli výstupům a připomínkám paní Pešlové. A jestli bude v Mniší? Žádnou logiku v tom nevidím.

Radim K. (39 let, řidič autobusu) - Nesleduju, nemám potřebu.

Věra K. ( 36 let, v domácnosti) - Moc se nedívám, protože jim vůbec nerozumím.

Jan H. (42 let, zkušební technik) - Během volebního období by výjezdní zasedání mělo být ve všech místních částech, aby možnost návštěvy byla dána všem stejně.

Břetislav S. (35 let, voják) - Zasedání sleduji spíš nepravidelně, ale jak se jednalo o prodeji bytů do osobního vlastnictví, tak jsem si ho i nahrával, aby mi nic neuteklo.

Mirek Z. (37 let, hasič) - Jsem omezen službami a vlastní pohodlností, ale zasedání v Mniší se mi zdá trochu z ruky. Zase to bude jenom zvýšení nákladů.

Barbora N. (19 let, studentka) - Zasedání? A něco takového existuje? To slyším poprvé.


    [Top]    


Nová nájemní smlouva přesně stanoví pravidla

K o p ř i v n i c e (ili) - Požadavek na rozšíření posezení před stánkem naproti Základní škole 17. listopadu, které vyvolalo vlnu nesouhlasu okolních obyvatel, nebyl radou města schválen. „Majiteli stánku Josefu Poláškovi bude umožněno pouze vybudování vjezdu pro zásobování,“ přiblížil rozhodnutí rady Pavel Staňa z odboru majetkové správy a rozvoje.

Nově schválená nájemní smlouva přesně formuluje zákaz prodeje tvrdého alkoholu a upřesňuje i prodej lahvového piva. To může být sice prodáváno, ale nesmí být na místě konzumováno. Porušení této smlouvy může být důvodem k vypovězení smlouvy.


    [Top]    


Kopřivnice měla vlastní policii jako první v novojičínském okrese

Jan Müller (vlevo) s Vladimírem Krompolcem
při slavnostním otevření služebny
v kasárnách v prosinci v roce 1992.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý měsíc tomu bylo deset let, co začala fungovat Městská policie v Kopřivnici. Jako první byl vybrán její velitel Jan Müller, který začal pracovat 21. října 1991.

„Po svém jmenování jsem hned nastoupil do školy v Praze. V té době ještě nebyl schválený nový zákon o městské policii, k tomu došlo až 6. prosince. Od prvního února 1992 nastoupili tři strážníci. Jako služebna nám sloužila jedna kancelář v přízemí městského úřadu. Pracovali jsme ve dvojicích na ranní a odpolední směny,“ vzpomínal na své začátky Jan Müller.

V březnu bylo výběrové řízení na strážníky a z třiapadesáti uchazečů bylo vybráno deset. V srpnu došlo k přestěhování služebny do vilky na ulici Kadláčkovu. V té době nastoupily i dvě administrativní síly. Od března probíhala přestavba prostor v kasárnách, kde vznikala nová služebna. K definitivnímu přestěhování došlo v prosinci téhož roku. „Když vezmeme, že jsme v okrese vznikli jako první, máme i dnes služebnu na dost solidní úrovni. Lepší má v našem okrese jen Nový Jičín, který se letos přestěhoval do nových prostor,“ doplnil Jan Müller.

V dubnu 1993 se městská policie rozrostla o dalších sedm strážníků a dvě strážnice. Bylo pořízeno služební vozidlo Tatra 613, na služebnu dostali botičky, dále byla zřízena linka tísňového volání a pult centrální ochrany. V dubnu 1994 bylo přijato dalších pět strážníků a jejich celkový počet činil už osmnáct. Za rok v dubnu už pracovalo na městské policii šestadvacet strážníků, z toho 4 ženy a jedna administrativní síla.

„V okrese jsme začínali fungovat jako první a v republice jsme dva velitelé, kteří jsme vydrželi od nástupu. U nás je tu od samého začátku už jen Vladimír Krompolc. Celkem už odešlo dvaadvacet strážníků. Pět jich odešlo ke státní policii, někteří šli podnikat, a ti, co nevyhovovali, s těmi jsme se rozloučili,“ komentoval fluktuaci strážníků Müller.

V současné době na služebně pracuje dvacet strážníků a jedna administrativní síla. „Teoreticky je schváleno, že na tisíc obyvatel bude jeden strážník,“ doplnil Müller, z čeho se vycházelo při stanovení počtu strážníků. Městská policie potřebuje pro svou práci kolem šest a půl milionu korun ročně.

„První zákon, který upřesňoval pravomoci strážníků, nebyl dobrý, každý si ho vykládal, jak chtěl. Nebyly botičky, nemohli jsme zastavovat vozidla, nesměli jsme vstupovat do provozoven. Ono se to sice všechno dělalo, ale buď z nevědomosti, nebo to každý sváděl na krajní nouzi. Dnes už jsou jasně dané pravomoci a musíme je všichni dodržovat,“ řekl Müller.

Potřebnost hlídání objektů, jež patří městu, byla velmi naléhavá, a proto se pořídil pult centrální ochrany. „Hlídáme přes sedmdesát objektů. Původně jsme jich hlídali šedesát, ale hlásili se další a další. Proto jsme museli zakoupit další pult centrální ochrany. Naposledy jsme přistihli pachatele přímo ve vyklizené zrušené školce, protože byla stále napojena na pult centrální ochrany. Ti se moc divili, když se tam během pár minut objevila hlídka a pes je našel schované za závěsem,“ vzpomínal na poslední zadržení pachatelů díky pultu centrální ochrany šéf městské policie.

Město Kopřivnice včetně místních částí je rozděleno do devatenácti rajónů a každý z nich má na starosti jeden strážník. Ten má za povinnost si svůj rajón jednou za týden projít a zapsat všechny změny, které tam nastaly. Strážníci tak kontrolují, zda jsou zabezpečené všechny výkopy a také zda je vše v souladu s vystaveným povolením.

Městská policie spolupracuje také s firmou Slumeko, jejíž pracovníky informuje o vracích, nepořádku nebo o nesvítících pouličních světlech. Strážníci městské policie mají také na starosti parkovací automaty ve městě.


    [Top]    


Vybavení se postupně mění a doplňuje, letos například o fabii a horská kola

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská policie se vybavovala postupně. „Ze začátku jsme neměli vůbec žádné auto, jenom jsme chodili. Půjčovali jsme si bílou nebo zelenou škodovku, po přestěhování na ulici Kadláčkovu nám přidělili bílé auto,“ komentoval vybavení městské policie při jejím vzniku. V roce 1997 dostala svůj první vůz, a to Škodu 135 LS Forman.

Z prostředků prevence kriminality byl pořízen kamerový systém - tři kamery, které monitorovaly bezpečnost ve městě.

V roce 1999 bylo ze stejných zdrojů zakoupeno třináct vysílaček zn. Motorola a doplněno vybavení o další kamery. V následujícím roce bylo opět z prostředků prevence kriminality zakoupeno záznamové zařízení REDAF, které zaznamenává veškeré telefonní hovory, a to jak z mobilního telefonu, tak i z pevných linek a vysílaček.

V letošním roce byla opět z peněz prevence kriminality zakoupena čtyři jízdní kola. V rozpočtu města byly uvolněny finance na zakoupení nového služebního vozidla Škoda Fabia.

Nyní má městská policie dvě služební auta a čtyři kola.


    [Top]    


Útulkem zatím prošlo patnáct set toulavých psů

Jednou z činností zajišťovanou
městskou policií je i zatím
bezproblémový chod psího útulku
na pomezí Lubiny a Vlčovic.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Od srpna devadesát sedm přibylo k činnostem městské policie také provozování psího útulku. Ten v první fázi sloužil pro umístění toulavých psů z Kopřivnice a Nového Jičína. Dnes zde lze najít psy dovezené i ze Štramberka, Frenštátu a dalších míst. „Útulkem prošlo zhruba patnáct set psů. Žádný přitom v útulku nevydrží příliš dlouho,“ tvrdí velitel městských strážníků Jan Müller s tím, že v současné době nejstarší obyvatel útulku do něj přišel letos v únoru. Chod psího útulku, situovaného mezi Lubinou a Vlčovicemi, zajišťují čtyři strážníci mimo pracovní dobu. „Musíme krmit, čistit kotce, ale i zajišťovat návštěvy veterináře či umisťování psů k jejich náhradním majitelům,“ uvedl Müller.

Dnes již všední součástí chodu útulku jsou děti, které pravidelně chodí opuštěné psy venčit. „Postupem času umluví rodiče a pes putuje do nového domova,“ pochvaluje si šéf městské policie. Nezanedbatelné podpory se dostává útulku také od podnikatelů, škol či jednotlivců, kteří přispívají na jeho chod penězi nebo častěji nákupem krmiva. „Před Vánocemi či kolem Dne zvířat je toho nejvíc, ale řada lidí chodí i během celého roku,“ tvrdí Müller. Posledním, kdo psům v útulku zpestřil jídelníček, byla štramberská základní škola, jejíž žáci k tomuto účelu sesbírali jedenáct set korun.


    [Top]    


Klidná služba se může změnit v akční film

K o p ř i v n i c e (dam) - Drtivou většinu případů řešených městskou policií tvoří relativně banální záležitosti, jako rušení nočního klidu či špatné parkování. Přesto i strážníci občas pomohou zjistit závažnější trestnou činnost či zažijí scénu jako z akčního filmu.

„Vzpomínám si, že jednou musel strážník řešit běžný dopravní přestupek. Když chtěl zjistit totožnost řidiče, ten sedl do auta, rozjel se, nabral strážníka a vezl jej na kapotě až na konec ulice,“ řekl velitel strážníků Jan Müller o jednom z kuriózních případů. Mezi nejúspěšnější zásahy městské policie v její historii patří akce, kdy se podařilo zabránit a dopadnout skupinku pachatelů, kteří pod rouškou noci kradli elektroniku na místní střední průmyslové škole, či polapení vykradačů výloh v centru města střeženém kamerovým systémem.

„Než byly objekty tohoto typu napojeny na pult centrální ochrany, měli jsme i tři až čtyři vloupání do školek týdně. Po zapojení jsme často zachytili pachatele ještě na místě,“ uvedl Müller. Přestože služební pistole je součástí výzbroje městských strážníků, zatím ještě nikdy nemusela být použita. „Měli jsme případy, kdy jsme museli střelbou pohrozit, ale naštěstí k ní nikdy nedošlo,“ řekl šéf strážníků. Přesto jsou prý jeho podřízení poměrně často terčem výhrůžek a mnohdy i napadení většinou podnapilými výtržníky.


    [Top]    


Strážníci dělají i prevenci

K o p ř i v n i c e (dam) - Také práce na poli prevence kriminality je součástí činnosti městské policie již od doby, kdy se Kopřivnice začala této problematice systematicky věnovat. Právě městská policie patřila k nejúspěšnějším žadatelům o ministerské peníze a řada věcí z jejich vybavení byla pořízena v rámci projektů prevence kriminality.

Sami strážníci se na prevenci kriminality ve městě také podílejí. Každý poslední týden v měsíci pořádají v klubu Kamarád, které je centrem prevence v Kopřivnici, střelecké odpoledne. „Jednou ročně děláme podobnou akci i pro veřejnost a místní školy. Pravidelně pořádáme také branný závod pro žáky místních škol,“ tvrdí velitel MP Jan Müller. Podle jeho slov nyní strážníci prošli školením komunikace s dětmi a připravují besedy na školách.


    [Top]    


Müller už spolupracoval s třemi starosty

K o p ř i v n i c e (hod) - Městskou policii měl od jejího vzniku na starosti až do komunálních voleb v roce 1994 tehdejší starosta Vladislav Kryške spolu s tajemníkem Radomírem Buršou. Po odchodu Burši do Hranic si vzal dohled nad městskou policií Jaroslav Šula, dnešní senátor.

V dalším volebním období od roku 1994 do roku 1998 patřila městská policie pod starostu Josefa Jalůvku, který své pravomoci delegoval na svého zástupce Petra Chromečku.

I v současném volebním období pověřil svými pravomocemi nad městskou policií starosta Jiří Tichánek místostarostu Zdeňka Krajčíra.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.