Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Děti bude bavit divadelní Ferda mravenec

K o p ř i v n i c e (dam) - Výlet do hmyzí říše a možnost sledovat dobrodružství Ferdy mravence mezi jejími obyvateli nabídne dětem v neděli odpoledne kopřivnický kulturní dům. Jeviště kina Puls se změní v louku a zaplní se příběhy Ferdy mravence v cizích službách popsaných ve stejnojmenné knížce Ondřeje Sekory.

S druhým letošním představením volného cyklu divadel pro děti přijede do Kopřivnice soubor Duha z Polné. Toto původně čistě ochotnické divadlo s třicetiletou historií dnes působí v poloprofesionální rovině a připravuje hry pro děti i dospělé. „V poslední době se věnujeme hlavně dětem, kromě Ferdy máme na repertoáru ještě Povídání o pejskovi a kočičce. Pro dospělé hrajeme muzikál Limonádový Joe,“ řekl zakladatel a principál divadla Duha Petr Vaněk.

Ferdu mravence hraje Duha již víc jak dva a půl roku a za tu dobu se pohádka dočkala dvou set devadesáti repríz.

Celé představení určené dětem od tří let odehrají dva herci, přestože celý soubor Duhy čítá pětadvacet lidí. „Celým představením provázejí Ferda a brouk Pytlík, kteří dětem vypravují. Snažíme se, aby to bylo komunikativní divadlo a děti se zapojovaly,“ tvrdí Vaněk. Ten nechtěl prozradit, jak si soubor poradil s výtvarným zpracováním. „To je překvapení pro naše diváky. Nesnažili jsme se vytvářet co nejreálnější kostýmy Sekorových postav. Stavíme na naší a dětské fantazii,“ řekl jen Vaněk.


    [Top]    


Tony Ducháček bude hrát v sále místo v CO krytu

K o p ř i v n i c e (dam) - Z důvodů oprav CO krytu pod kulturním domem byl již delší dobu plánovaný koncert Tonyho Ducháčka a jeho kapely Garage přesunut do velkého sálu kulturního domu. Koncert, jehož začátek je naplánován na půl desátou večer, by měl být především výběrem starších skladeb interpreta, který má za sebou již desítky vystoupení v Noře a na Šlahounech.


    [Top]    


Saxofon a piano příliš nelákaly

Koncert saxofonisty Philippe Portejoie
a pianistky Frédérique Lagarde
byl v kopřivnickém kulturním kalendáři
výjimečnou záležitostí,
přesto přilákal málo lidí.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - S hráčsky, ale i posluchačsky velmi náročným repertoárem dorazil minulou středu do kopřivnického Katolického domu francouzský manželský pár Philippe Portejoie a Frédérique Lagarde vystupující pod názvem Duo saxophone - piano.

Koncert, v jehož programu zazněly téměř výhradně skladby současných mladých skladatelů ze země galského kohouta, by se zřejmě lépe vyjímal v komornějším prostředí, než je velký sál Katolického domu, a to nejen proto, že v jeho hledišti seděla jen hrstka posluchačů. Ti, kteří do Katolického domu zamířili, však jistě nelitovali. Portejoie během celého koncertu dokazoval, že není nadarmo některými kritiky řazen k nejlepším saxofonistům své doby, a v moderních skladbách, které mnohdy stály na hranici klasiky a jazzu, odkrýval laikům netušené možnosti svého nástroje. Také klavír pod rukama Frédérique Lagarde nebyl pouhým doprovodným nástrojem, ale rovnocenným partnerem saxofonu.


    [Top]    


Sbor bude zpívat v muzeu

K o p ř i v n i c e (dam) - V netradičním prostoru mezi automobilovými veterány v Technickém muzeu se ve středu jednadvacátého listopadu ponese zpěv lidových písní v podání Pěveckého sdružení Kopřivnice.

Koncert nazvaný příznačně ’Z pokladnice lidových písní’ bude směsicí úprav lidových písní z našeho regionu, ale i z jiných oblastí. Začátek akce je naplánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Dětský kurz hry na zobcovou flétnu má úspěch

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba do jedné třetiny se přehoupl hudební kurz ’Dřevěná píšťalka’ určený dětem od čtyř let a jejich maminkám.

„Ze začátku to vypadlo, že kurz nenaplníme, ale postupně se zájem zvyšoval,“ tvrdí Radomíra Blahutová z místního Katolického domu, v jehož prostorách se kurz každý týden odehrává.

V současnosti navštěvuje ’Dřevěnou píšťalku’ devět dětí a osm maminek. „Takový počet je akorát. Počítali jsme maximálně s desíti dětmi, aby se lektorka mohla každému věnovat,“ řekla Blahutová. Ta věří, že podobný kurz nabídne Katolický dům i v příštím roce. „Myslím, že akce má úspěch a napřesrok bude zájem ještě vyšší,“ řekla.


    [Top]    


Kulturním domem bude znít poetický folk moravského písničkáře Karla Plíhala

K o p ř i v n i c e (dam) - Milovníci klidného folku a poetických textů Karla Plíhala se mohou těšit na středu jednadvacátého listopadu. Právě na tento den je pro ně totiž v kopřivnickém kulturním domě připraven recitál tohoto moravského písničkáře. Plíhal je stálicí českého folkového nebe už od první poloviny osmdesátých let minulého století, kdy tento hudební směr v tuzemsku získával masovou oblibu. Jeho tvorbu charakterizují především neopakovatelné a nezaměnitelné texty plné poetiky, zajímavých slovních spojení a vtipných hříček se slovy. Ty jsou pak doplněny stejně laděnými melodiemi. Jeho hudba je střídmá, jednoduchá a s každým novým albem je ještě prostší. Zatímco dříve používal širokou paletu nástrojů a experimentoval s nejrůznějšími aranžmá, dnes se spoléhá především na svou kytaru. V jeho repertoáru je několik písní, na kterých spolupracoval s Jaromírem Nohavicou, se kterým občas i vystupuje a nahrává.

Na koncertě, jehož začátek je plánován na půl osmou večer, by měly zaznít jak skladby z posledního Plíhalova alba Kluziště, tak i doposud nevydané novinky.


    [Top]    


Prkno zahájí Šormanovy Krotké variace

K o p ř i v n i c e (dam) - Po letní a podzimní přestávce se tento víkend opět rozbíhá divadelní projekt Prkno, který na scénu klubu Nora víceméně pravidelně jednou měsíčně přivádí většinou amatérské divadelní soubory z okolí.

Listopadové Prkno však bude v tomto směru výjimkou, představení Krotké variace je totiž dílem profesionála - Iva Šormana. Ten je od začátku této divadelní sezony hercem a režisérem ToDivadla, stálého souboru novojičínského Beskydského divadla. Původem pražský umělec se na jevišti realizuje ještě ve svém vlastním divadelním projektu ’Studio neklid’.

Hra, kterou bude Šorman hrát v Kopřivnici, vznikla právě jako součást repertoáru tohoto divadla. „Mělo to velmi zajímavou historii. Nejprve jsme uváděli Krotké variace v pěti lidech. Až později jsem tu hru upravil do podoby monodramatu a od podzimu roku 1999 to hraju sám,“ řekl režisér a jediný herec představení Ivo Šorman.

Krotké variace jsou jeho vlastní dramatizací novely ruského spisovatele Fjodora Michajloviče Dostojevského. Začátek představení je plánován na devátou hodinu večerní do bývalého hudebního salonku. Podle autora dramaturgie Prkna Michala Rašky by se od listopadu měla divadelní představení na programu Nory objevovat pravidelně.


    [Top]    


Projekt DDM Rozjezdy pro hvězdy začne folkem

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítra v podvečer odstartuje folkovým koncertem Lubomíra Svobody v místním Domě dětí a mládeže volný cyklus Rozjezdy pro hvězdy.

„Chceme, aby mladí umělci měli možnost vystupovat před publikem. Teď máme k dispozici k tomuto účelu vhodný prostor,“ řekla ředitelka DDM Eva Müllerová s tím, že nezáleží na žánru a po domluvě je možné uspořádat hudební, taneční i jiná vystoupení začínajících umělců. „Pokud bude někdo mít zájem zahrát, není nic jednoduššího než nás kontaktovat,“ vzkazuje Müllerová.

První koncert cyklu bude věnován místnímu písničkáři Lubomíru Svobodovi. „Je to náš externí spolupracovník a vede u nás kytarový kroužek,“ prozradila Müllerová. Na koncertě, jehož začátek je naplánován na šestou hodinu večerní, budou Svobodovy vlastní skladby.


    [Top]    


Organizátoři začínají se stavbou desítek betlémů

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože do zahájení velké výstavy betlémů v místním Katolickém domě zbývá ještě víc jak týden, už dnes začínají organizátoři instalovat první kusy na svá místa. Celkem budou muset umístit na sto padesát betlémů všech druhů a velikostí. „Některé z betlémů se budou instalovat podle fotografií, další podle přesných písemných návodů. Několik tvůrců přijede a postaví svá díla sami,“ tvrdí hlavní organizátor akce Jiří Navrátil. Podle jeho slov je navíc ještě několik betlémů, které musejí pořadatelé postavit podle svých představ, neboť návody ani fotodokumentace nejsou k dispozici. Celkem bude v Katolickém domě k vidění na sto padesát betlémů včetně dvou pohyblivých. Třicet historických bude zapůjčeno z muzejních depozitářů, devadesát do Kopřivnice pošlou současní tvůrci betlémů a zhruba třicet je dílem školou povinných dětí. „Ve velkém sále budou umístěny historické betlémy a současná tvorba. V čele na pódiu své místo najde betlém kopřivnické farnosti, ovšem jen jeho původní nepohyblivá část,“ řekl Navrátil s tím, že celý malý sál bude patřit mateřským, základním, středním a uměleckým školám, které na výstavu poslaly své výtvory. Drtivá většina exponátů na připravovanou výstavu je již v Kopřivnici, část jich však dorazí až během probíhající instalace. Podle organizátorů by měla výstava mít minimálně regionální charakter a do Kopřivnice přilákat lidi z celé severní Moravy a Slezska. Na ty bude kromě betlémů samotných čekat také poměrně rozsáhlý doprovodný program. Především v sobotu, ale i během týdne bude možné sledovat výrobce betlémů při jejich práci, poslechnout si koncert či přednášku o vánočních obyčejích. Přestože do zahájení výstavy zbývají již pouze dny, organizátoři zatím ještě nemají pohromadě částku, která by kryla veškeré náklady. „Máme sto tisíc od města a dary několika dalších sponzorů, to však nestačí. S firmami, kterým budeme muset zaplatit, jsme se dohodli na odložení splatnosti faktur do doby, kdy si na ně ze vstupného vyděláme,“ uzavřel Navrátil.


    [Top]    


Divoké včely do Pulsu přivezou sami tvůrci filmu

K o p ř i v n i c e (dam) - Další delegaci tvůrců očekává kopřivnické kino Puls. Tentokrát by svůj nejnovější snímek Divoké včely měl představit režisér Bohdan Sláma společně se Zdeňkem Raušerem, představitelem hlavní role. „Je možné, že dorazí ještě někdo z tvůrců, ale to zatím nemohu potvrdit,“ řekla vedoucí kina Puls Radka Korená. Představení za účasti režiséra se uskuteční v pondělí devatenáctého listopadu a začátek je plánován na dvacátou hodinu a třicátou minutu. „Kdy přesně dorazí Sláma s Raušerem, zatím nevím. Každopádně Kopřivnice bude jejich poslední zastávkou ten den, a tak beseda bude následovat po filmu,“ slíbila Korená.

Ve filmu, který Sláma natáčel vloni na podzim v podjesenické vesnici Jiříkov, hrají Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška nebo Jaroslav Dušek. Kromě nich ve filmu vystupuje celá řada místních obyvatel a také ústřední postavu plachého Káji svěřil Sláma jiříkovskému neherci Zdeňku Raušerovi. Hořkou komedii o citové izolaci mladých lidí žijících v izolovaném světě polorozpadlé vesničky považuje autor scénáře i filmu Bohdan Sláma za svůj debut.

Česká komedie bude mít na programu kina opravdu velmi silnou konkurenci v místní premiéře válečného melodramatu Pearl Harbor. Tříhodinový film režiséra Michaela Baye je se svým rozpočtem 135 milionů dolarů nejdražším snímkem všech dob a je to na něm i vidět. Děj snímku se do značné míry podobá Svěrákovu Tmavomodrému světu. Také tady se dva piloti a nejlepší přátelé dostávají do křížku kvůli vztahu k jedné ženě. Milostnou zápletku, která zabírá víc jak první třetinu filmu, odsune do pozadí až osudný japonský nálet na americkou základnu. Bay nabízí divákům efektní podívanou na stovky potápějících se lodí, desítky vzdušných soubojů, a to ve skvělé kvalitě. Vojenským odborníkům a historikům může sice nálet připadat víc než naivní, ale běžný divák si opravdu přijde na své. Do hlavních rolí filmu, který je především přehnanou oslavou americké nezdolnosti, obsadil režisér Bena Afflecka, Joshe Hartnetta a Kate Backinsaleovou. V programu kina dostane Pearl Harbor prostor od čtvrtka do soboty odpoledne a večer se bude hrát ode dneška až do neděle. Začátky představení jsou kvůli délce filmu posunuty na sedmnáctou hodinu a čtvrt na devět večer.


    [Top]    


Nový ostravský multiplex prý není pro místní kino hrozbou

K o p ř i v n i c e (dam) - Nově otevřené multikino v ostravském obchodním centru Futurum prý nebude mít vliv na chod místního kina Puls. Zatímco kina v Ostravě a okolí se obávají nejen odlivu diváků, ale především opožďování premiér, místnímu kinu nic takového údajně nehrozí.

„Na setkání ’kinařů’, které bylo před čtrnácti dny, se tento problém řešil. To, že distributoři dávají přednost multiplexům před ostatními druhy kin, by mělo kompenzovat zvýšení počtu promítacích kopií filmů,“ tvrdí vedoucí kina Puls Radka Korená. Ta se rozhodně neobává ani odlivu diváctva.

„Vstupné do multikina je výrazně vyšší, než nabízíme my. Svou roli hraje také vzdálenost a moc lidem se, myslím, do Ostravy do kina nebude chtít jezdit,“ domnívá se šéfka místního kina.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.