Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ministři řekli ano, Tatra bude patřit americké SDC

K o p ř i v n i c e (dam) - Vyřídit veškeré náležitosti prodeje a svolat valnou hromadu, která do statutárních orgánů společnosti dosadí lidi nového vlastníka, takový je záměr partnera kopřivnické Tatry, americké společnosti SDC International. Poté, co ministři minulý týden ve středu schválili prodej kopřivnické automobilky firmě, která o její ovládnutí usiluje již několik let, to oznámilo vedení SDC.

Jak řekl šéf SDC Milota Srkal, jeho společnost se musí rychle ujmout vlastnictví Tatry nejen proto, že pokud se tak nestane do konce roku, hrozí Tatře zrušení výjimky antimonopolního úřadu a navrácení již jednou kapitalizovaného čtyřmiliardového dluhu, ale také proto, aby bylo možné co nejdřív začít firmu řídit a vést ji k cíli, kterým podle Srkala je vrátit automobilku na první místo mezi světovými producenty terénních nákladních vozů. Podle oficiálního sdělení SDC se dá očekávat, že v čele dozorčí rady Tatry stane šéf představenstva SDC Ronald Adams a předsedou představenstva Tatry, jenž by měl dohlížet na management a fungování společnosti, pak prezident SDC Milota Srkal. V týmu managementu a poradců, kteří kopřivnickou společnost povedou, mají být mimo jiné Dick Donnelly, bývalý prezident General Motors Europe, Dennis Pawley, někdejší výkonný viceprezident Daimler Chrysler, nebo generál Alexandr Haiga, jr., bývalý ministr zahraničí Spojených států a vrchní velitel ozbrojených sil NATO.

SDC za majoritní víc jak jednadevadesátiprocentní balík akcií Tatry zaplatí 380 milionů korun, během prvního roku od prodeje bude přitom nový majitel muset do automobilky investovat zhruba 436 milionů korun, pokud by se tak nestalo, bude muset zaplatit stejně vysokou pokutu. Součástí nákladů na vstup do Tatry je také čtyři sta milionů na smazání dluhů firmy. Celkem tak SDC zaplatí zhruba 1,2 miliardy korun. Podle současného generálního ředitele Tatry Petra A. Urbana je tato částka adekvátní. „Já jsem dokonce navrhoval, aby Tatru prodali třeba za jeden dolar. Pro Tatru není důležitá státní pokladna, ale to, kolik peněz přijde do Tatry. Já jsem prosazoval, aby hromádka na investice byla co největší,“ řekl Urban. Podle jeho slov je ve světě běžné, že cena firem se rovná pětinásobku jejího posledního ročního zisku, což by v případě Tatry bylo zhruba sedm set milionů.


    [Top]    


Radní opět jednali mimořádně o rozpočtu

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada, která zasedala minulý týden v úterý, se zabývala rozpočtem města na příští rok.

„Rada města uložila finančnímu odboru ve spolupráci s odbory a vedením města dopracovat návrh rozpočtu města Kopřivnice na rok 2002.

Pracovní návrh, kterým jsme se zabývali, zahrnoval provoz a akce, jež přecházejí z letošního roku na následující a je nutné je zapracovat do rozpočtu na příští rok. Mezi ty akce patří například doplatek na hrací povrch tenisové haly, realizace průmyslového parku. Ještě není známá výše navrhované dotace ze státního rozpočtu, proto se tomu návrhu říká pracovní. Prozatím ještě nebyla schválena novela zákona o rozpočtovém určení výnosu daní ve vztahu k územním rozpočtům,“ rozebral návrh rozpočtu místostarosta Zdeněk Krajčír.

Město připravuje dostavbu domova důchodců, ale je to otázka financí. „Došlo nám pět nabídek na dostavbu. Rada schválila komisi pro posuzování a hodnocení těchto nabídek,“ dodal Krajčír. Po projednání doporučili radní zastupitelům schválit změny v provozních výdajích prevence kriminality.


    [Top]    


Urban: Prodej automobilky byl jediným řešením

K o p ř i v n i c e - Zatímco jedni si poté, co je jasné, že novým majitelem Tatry bude americká společnost SDC International, s ulehčením oddechli, pro druhé je vstup téže firmy do automobilky ztělesněním obav a nejistot. Současný generální ředitel Petr A. Urban, tvrdí, že prodejem Tatry byl vlastně splněn úkol, který v kopřivnickém podniku měl. Vstup SDC je přitom v současné době prý to nejlepší, co mohlo automobilku potkat.

„Pokud by k prodeji nedošlo, zaměstnanci by stejně skončili špatně a možná ještě hůř. Já samozřejmě chápu obavy a starosti lidí pracujících v Tatře. Kdybych byl dělník na lince nebo úředník v ředitelské budově, taky bych si říkal: Budu tady, nebo ne?,“ řekl šéf Tatrovky.

Podle jeho slov se dá očekávat pokračování již započaté úpravy struktury zaměstnanců. To znamená, že na jedné straně bude podnik propouštět, ale zároveň bude přijímat lidi zdatné v profesích, které bude zrovna potřebovat. „Nikdo nikomu samozřejmě nedá žádnou záruku, ale vzpomínám si, jaký odpor se svého času zvedl, když se prodávala mladoboleslavská Škoda. Dnes tam pracuje víc lidí než před prodejem, jsou lépe placení a prosperita podniku je vidět i ve městě,“ tvrdí Urban, který ve městě, které je označováno za jeden z ostrůvků prosperity, bydlí.

Petr A. Urban musel prý důvody, proč není jiné cesty než Tatru prodat, vysvětlovat již mnohokrát. Existuje celý soubor důvodů, proč byl tento krok nevyhnutelný. Podle jeho slov není například možné, aby Tatra delší dobu existovala bez značných investic do technického vývoje. „Je nutné inovovat motor, kabinu, převodovky a další části vozů. Beze změn by brzy tatry přestaly být konkurenceschopné,“ říká Urban a dodává, že náklady na vývoj nového motoru se počítají na stovky milionů. Tatra podle svého současného šéfa byla také dlouho nucena ignorovat další investice. Automobilka by prý nutně potřebovala nové moderní obráběcí stroje a linky.

„Situace byla taková, že se neinvestovaly odpisy, které mají vytvářet rezervy pro investice, všechno spolykal provoz,“ přiznal Urban.

Nedostatek kapitálu brzdil Tatru ve všech směrech, ta se údajně nejednou musela vzdát lukrativní obchodní příležitosti či zakázky. „Měli jsme například možnost vytvořit společné podniky v Rusku, Jordánsku a dalších zemích. Velmi nás brzdilo také to, že jsme nebyli schopni zákazníkům donedávna nabízet leasing. To, že na tom firma není kapitálově dobře, jí nepomáhá ani v tendrových řízeních. Potencionální zákazníci ji totiž právem mohou považovat za nestabilní a nakoupit raději jinde,“ tvrdí Urban.

Nedostatek peněz bránil Tatře rovněž ve vstupu do nových obchodních teritorií. Vybudování obchodní sítě je totiž značně finančně náročné.

Dlouhodobá nejistota v Tatře je podle Urbana také jedním z důvodů, proč automobilka přicházela a může přicházet o perspektivní pracovníky. Ti totiž dali přednost práci ve stabilnější firmě nebo společnosti, která jim mohla více zaplatit.

Nová vlastnická struktura Tatry údajně umožní jejímu vedení pružněji a snadněji rozhodovat. „Rozhodovací procesy byly zdlouhavé. V dozorčí radě seděli většinou neodborní lidé, spíš politicky než obchodně angažovaní. Ti nejsou ochotni přijímat žádná rizika, ale v obchodě je nutné rozhodovat rychle a mnohdy na základě neúplné informace,“ říká Petr A. Urban, který má značné zkušenosti s podnikáním na západě.

V neposlední řadě k urychlenému prodeji kopřivnické automobilky nabádal ’zdvižený prst’ antimonopolního úřadu. Pokud by totiž Tatra k prvnímu lednu příštího roku nebyla v rukou nového majitele, mohla by být znovu zatížena vloni kapitalizovaným čtyřmiliardovým dluhem.

V případě akciové společnosti Tatry i jiných podniků se mluvilo o prodeji rodinného stříbra.

„U Poldovky či Škody Plzeň jsme viděli, jak to s tím stříbrem dopadlo, když zůstalo doma. I rodinné stříbro se musí cídit a leštit, a když nemáte na ta leštidla, tak velice rychle zachází a nám se bohužel cídidel nedostává,“ uzavřel Urban.

David Macháček


    [Top]    


Za parcelu pro supermarket je Lidl ochoten slušně zaplatit

V těchto místech by rády stavěly dvě firmy
provozující velké prodejny potravin.
Zastupitelé tomuto nápadu
však zatím příliš nefandí.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Úmyslně vysokou cenou se místní radnice rozhodla odradit společnost Lidl ČR od jejího záměru vybudovat diskontní prodejnu potravin v těsné blízkosti házenkářského hřiště. Společnost provozující diskontní prodejny má však stále evidentní zájem v Kopřivnici stavět. „Domnívali jsme se, že cena 3 100 korun za metr čtvereční bude pro firmu nepřijatelná. Nyní ale mám zatím ústní stanovisko, že by ji investor mohl akceptovat,“ řekl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.

Rozhodování o prodeji, které mělo proběhnout na dnešním jednání zastupitelů, bylo odloženo. „Až budeme mít nabídku společnosti Lidl v písemné podobě, budeme o záležitosti znovu jednat. Cena, kterou by byla firma ochotna zaplatit, by totiž mohla radu přesvědčit, aby změnila své zatím odmítavé stanovisko,“ nastínil další události Tichánek.

Přesto, že Lidl je ochoten městem navrhovanou sumu zaplatit, politickou podporu jeho návrh zatím nemá jak na radnici, tak v opoziční ODS. Své ne k záměru vybudovat další velkou prodejnu řekli i místní podnikatelé, kteří se obávají dalšího odlivu kupní síly do řetězce. K tomuto problému se dokonce sešel i Klub podnikatelů

„Jsme sice potěšeni tím, že firma má zájem stavět v Kopřivnici, ale místo, které si vybrala, je příliš lukrativní pro stavbu tohoto typu,“ řekl předseda místní organizace ODS Petr Chromečka s tím, že zastupitelé z jeho strany prodej nepodpoří. Chromečka sám by na zmiňovaném místě u vjezdu do města viděl raději autosalon, banku nebo jinou stavbu reprezentativnějšího charakteru. Také starosta by raději viděl zájem od firmy, která by prodávala něco jiného než potraviny.

„Od místa, kde bude stát Kaufland, je tato parcela vzdálena jen pár set metrů. Lepší bude jistě počkat až na to, co udělá s kupní sílou ve městě tento již schválený supermarket,“ nechal se slyšet Tichánek. Šéfovi zdejší ODS vadí víc než možné přesycení trhu zvolené místo. „Kdyby město nabídlo firmě nějaký pozemek na periferii města a ona stavěla tam, tak bych se tomu jistě nebránil. Vhodný mi připadne například pozemek původně určený pro firmu Draftex,“ pravil Chromečka s tím, že jde o hlavní tah směrem do Beskyd.


    [Top]    


Provoz knihovny již brzy zcela ovládnou počítače

Školáci si v rámci exkurze procházejí regály
místní knihovny. Ty bude již brzy možné
prohledat i prostřednictvím internetu.
Foto: David Machaček

K o p ř i v n i c e (dam) - Již měsíc mohou návštěvníci kopřivnické knihovny zkoušet nový elektronický katalog knih. Ten má čtenářům umožnit samostatně si vyhledat v databázi knihu, o kterou mají zájem. Od nového roku pak uživatele služeb knihovny v nejvyšším patře kulturního domu čeká celá řada změn.

Především stávající papírové čtenářské průkazy budou od ledna nahrazeny kartami s čárkovým kódem. Veškerá agenda knihovny bude vedena na počítačích. Pomocí čtečky a čárového kódu bude možné identifikovat čtenáře i knihy, které si vypůjčí.

„Počítač bude hlídat nastavenou dobu výpůjčky, automaticky rozesílat upomínky a mnoho dalších věcí,“ tvrdí Vladan Jílek, šéf příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice, pod kterou knihovna spadá. Podle jeho slov je dnes převedení knižního fondu čítajícího zhruba sedmašedesát tisíc svazků do elektronické podoby v podstatě nutností.

Během první poloviny příštího roku by služby knihovny měly jít ještě dál a knihu si bude moci každý člověk s připojením k internetu vybrat a objednat z pohodlí obývacího pokoje. Systém by dokonce čtenáře mohl e-mailem či SMS zprávou upozornit, že jím objednaný titul je již v knihovně k dispozici. Přestěhování knihovny na internet však bude znamenat ještě investici do softwaru.


    [Top]    


Dvanáct hodin trvalo výběrové řízení na místa ve firmě Dura

K o p ř i v n i c e - Minulý pátek proběhlo další kolo výběrového řízení firmy Dura Automotive Systems. Téměř dvanáctihodinového maratonu se zúčastnily více než dvě desítky zájemců o různá povolání, mimo jiné i devět z původně přihlášených jedenácti uchazeček na místo asistentky ředitele. Dopolední čas byl vyhrazen písemným testům zaměřeným na práci sekretářky, odpolední pak na zjišťování jazykových znalostí a osobnímu pohovoru.

„Byla to vlastně taková textová baterie sestavená právě za tímto účelem, pomocí níž monitorujeme intelektové schopnosti potenciálních zájemkyň, schopnost myšlenkové analýzy a syntézy a dedukci závěrů,“ přiblížil písemnou část výběrového řízení vedoucí personalistiky Dury Milan Burget. „Už vím, jak se jmenuje blbec na devět - Drahomíra,“ lakonicky okomentovala svůj písemný projev jedna z uchazeček. Druhé se chvěl hrníček s kávou ještě půl hodiny poté, další celou situaci brala s humorem. Reakce byly různé, ale všechny se shodly na tom, že testy byly opravdu náročné. „Nejvíc mi daly zabrat logické slovní úlohy. Mít na jedné straně tři lékaře - ušního, krčního a nosního s různými ordinačními hodinami a na druhé straně pacienty s danými zdravotními problémy, kdy ten, co ho bolí v krku, nemůže ve středu odpoledne, ale mohl by ve čtvrtek ráno - to byl na mě tvrdý oříšek,“ pomalu rozdýchávala poslední zážitky jedna z uchazeček. „Já jsem si s prvním příkladem pohrála a u druhého skončila. Bylo to nad mé síly,“ potvrdila obtížnost testů další.

Přesto právě větší náročnost výběrového řízení umožní najít nejvhodnější adeptku, která bude schopna dobře zvládnout pracovní povinnosti i stresové zatížení.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.