Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Festival pěvců uctí Dvořáka a Mozarta

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět pěveckých sborů ze severní Moravy se tuto sobotu odpoledne sejde v kopřivnickém Katolickém domě na pátém ročníku přehlídky pořádané místními zpěváky.

Letos by přehlídka pěveckých sborů měla být zároveň připomenutím výročí Antonína Dvořáka a Wolfganga Amadea Mozarta. „Náš sbor bude mít v programu šest Mozartových a čtyři Dvořákovy skladby,“ prozradil sbormistr Pěveckého sdružení Kopřivnice Pavel Altrichter. Podle jeho slov se díla obou autorů objeví také v programu všech pozvaných souborů.

Přehlídku, jejíž začátek je plánován na třetí hodinu odpolední, budou zahajovat členové domácího PSK. V dalších čtyřech, zhruba pětadvacetiminutových blocích programu se představí Mužský sbor Haná z Olomouce, frýdecko-místecké Collegium, Pěvecké sdružení ostravských učitelek a Pěvecké sdružení Křížkovský z Opavy. „Jsou to všechno sbory, se kterými spolupracujeme již mnoho let, a některé již v Kopřivnici vystupovaly, na přehlídce však budou mít všichni svou premiéru,“ uvedl Altrichter.

Organizátorům minifestivalu sborového zpívání se v letošním roce podařilo získat pro svou akci grant ministerstva kultury. „Ne vždy se podaří ministerskou podporu získat, ale letos jsme byli úspěšní, ani tak však peníze nepokryjí veškeré nutné náklady,“ tvrdí Pavel Altrichter. Jednoznačně nevýdělečnou akci tak musí místní pěvci podporovat z vlastní kasy. „Na podobné akce si vyděláváme vánočními koncerty, to je jediná možnost získat nějaký příjem. Část peněz jde samozřejmě i z příspěvků našich členů,“ uzavřel sbormistr.


    [Top]    


Kulturní dům večer ožije muzikálem Pokrevní bratři

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes večer pokračuje druhým představením divadelní předplatné kulturního domu. Na ty, kdo o půl osmé večer zasednou do hlediště velkého sálu, čeká muzikál Willyho Russella Pokrevní bratři v podání souboru Slováckého divadla.

Herci z Uherského Hradiště již v Kopřivnici uvedli My Fair Lady nebo Hallo, Dolly. Také na zatím posledním muzikálovém kusu jejich repertoáru se podílel choreograf a režisér Radek Baláš.


    [Top]    


Šimek s Bubílkovou si budou znovu ’utahovat’ z politiků

K o p ř i v n i c e (dam) - S jevištní podobou svého populárního pořadu Politické harašení, jehož podtitul ’S politiky stále netančíme’, napovídá, že jde o pokračování úspěšné série politické satiry, přijedou příští týden do Kopřivnice Zuzana Bubílková a Miloslav Šimek.

„Kdo chce slyšet chválu, ať si zajde na mítink politika, kterého zbožňuje,“ vzkazují svým divákům autoři pořadu, který si pravidelně jednou měsíčně z televizních obrazovek a častěji pak z prken pražského Divadla Jiřího Grossmana bere na mušku politické dění u nás. „Nikomu své názory nevnucujeme, podáváme pouze náš pohled na politické dění. Vycházíme přitom z názoru, že když si z nás politici dělají legraci denně, proč bychom jim to jednou měsíčně nevraceli,“ tvrdí Šimek s Bubílkovou. V pořadí již osmý díl Politického harašení je na programu kulturního domu ve čtvrtek osmnáctého října od půl osmé večer. Spolu se známou dvojicí se na pódiu objeví také kapela Lokomotiva.


    [Top]    


Jaro posluchačům Spirituál kvintetu zpestří nové CD

Jiří Tichota, Irena Budweiserová
a Karel Zich zkoušejí před koncertem
v kulturním domě. Ten folkovou legendu
Spirituál kvintet hostil
minulý týden v úterý.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná i některá ze skladeb, která zazněla minulý týden na koncertě Spirituál kvintetu v kopřivnickém kulturním domě, se objeví na připravovaném novém albu této stálice českého hudebního nebe. Program, se kterým šestice muzikantů zahájila podzimní sezonu, je sice velmi podobný tomu, který byl připraven k loňským čtyřicátinám kapely, nejoblíbenější a osvědčené písničky však doplnilo také několik novinek.

„Práce na nové desce by měly začít ještě teď na konci října. To bychom ve studiu rádi natočili zhruba polovinu desky. Druhou půlku bychom měli nahrát hned na začátku příštího roku. Pokud všechno půjde tak, jak má, tak by CD mohlo být na pultech už na jaře,“ prozradil umělecký šéf skupiny Jiří Tichota.

Nové cédéčko by podle Tichotových slov mělo být o poznání veselejší než předchozí album ’Na káře’. „V našem věku už se člověk nevyhne úvahám o věcech posledních, a proto byla poslední deska tak ponurá. Teď by to mělo být optimističtější, i když pár přemýšlivých písniček tam bude taky,“ slíbil Tichota s tím, že Spirituál kvintet zůstane věrný svému zajetému profilu a kromě spirituálů, které jsou těžištěm, budou na disku také renesanční a jiné písničky. „Bude tam prostě všechno to, co se nám v muzice líbí. Zpíváme to, co se nám v muzice líbí, ne to, co patří do nějaké škatulky. Proto si myslím, že i tahle deska bude pestrá,“ nechal se slyšet Tichota.

Čtyři desetiletí na pódiích za stálého zájmu publika, to je výkon, kterým se může pochlubit jen málokterá skupina. Jak mozek souboru a zakládající člen Spirituálu Jiří Tichota s úsměvem tvrdí, na začátky kapely si nevzpomíná nejen většina dnešního publika, ale ani sami muzikanti. „Když jsme v roce šedesát začínali, folk jako žánr ještě neexistoval, to slovo vůbec nebylo známé, a dokonce neexistovala ani scéna, kde bychom mohli naši hudbu provozovat. Jelikož jsme hráli spirituály a dělali jsme i další anglosaské věci, řadili nás k jazzu a až později jsme začali být vnímáni jako folková kapela,“ zavzpomínal na začátky souboru Tichota. Kapela, která má za sebou stovky a stovky vystoupení a nahrála desítky písní na desky, celých šestadvacet let fungovala jako amatérská. „Až v roce 1986 jsme se stali profesionální kapelou v tom ohledu, že se tím živíme,“ uvedl vedoucí kapely. Podle jeho slov jsou čtyřicetileté zkušenosti s vystupováním k nezaplacení, ale na druhou stranu prý Spirituál kvintet o mnoho přišel. „Ztratili jsme hodně z toho, co nám na začátku dávalo pocit absolutní svobody. Tehdy se nikdo nestaral o to, jestli je naše hudba folk nebo není, jestli je to autentické či ne,“ uzavřel Tichota.


    [Top]    


Eleison slibuje lidem v Noře opravdový nářez

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudba v podání bratrského dua Ryparů doplněného o bubeníka Romana Lomtadze naplní v sobotu večer prostory CO krytu pod kulturním domem. Do Nory se tak po delší pauze vrací jedna z nejúspěšnějších kapel vzniklých ve zdejším kraji. Skupina Eleison totiž v devadesátém druhém roce vznikla v nedalekém Frenštátě. Po přestávce, vynucené hledáním vhodného člověka pro obsazení stoličky u bicích, dnes Eleison vystupuje podle svých slov ve své zatím nejsilnější sestavě.

Start Eleisonu byl skutečně raketový, už rok po založení skupina hrála po klubech v celé republice, a dokonce podepsala smlouvu s nahrávací společností C.A.B.C. International. V roce 1994 už kapela vydala první album. O dva roky později se Eleison prosadil v konkurenci dalších šesti set padesáti kapel a zvítězil v soutěži Marlboro Rock-in 96. V tomtéž roce vyšlo druhé CD ’Heart and Mixture’ a kapela vyrazila na první zahraniční turné. Zvláště francouzské publikum přišlo kapele složené z absolventů konzervatoře na chuť a kapela zde dodnes poměrně často vystupuje. Personální změny provázejí v podstatě celou existenci kapely, k největším změnám ale došlo zřejmě před dvěma lety, kdy se nástrojové obsazení Eleisonu ustálilo na stávající basové kytaře, kytaře a bicích. Vloni do kapely přišel gruzínský bubeník Roman Lomtadze a kapela začala připravovat nový repertoár. Až letos pak skupina začíná znovu pravidelněji hrát. Ideální spolupráce dnešních členů kapely, kteří v současnosti působí v Praze, slibuje zajímavý hudební zážitek.

Koncert, jehož začátek je plánován na devátou hodinu večerní, však nezahájí Eleison, ale role předskokana se ujme francouzská skupina Sleeptime. Velmi mladá kapela se s Eleisonem seznámila na jednom francouzském festivalu. Skupina Sleeptime, hrající energický hard core, právě připravuje vydání své první desky.


    [Top]    


Lara Croft ovládne plátno kina Puls

K o p ř i v n i c e (dam) - Neohrožená archeoložka Lara Croft bude tentokrát dominovat programu kina Puls. Ženská obdoba slavného Indiana Jonese, která to na filmové plátno vzala oklikou přes počítačové monitory, vtrhne do kina dnes odpoledne a nezmizí až do pondělka.

Americký film Lara Croft: Tomb Raider je adaptací jedné z neúspěšnějších videoher. Série Tomb Raiderů si získala po celém světě miliony fanoušků stejně jako hlavní hrdinka, patřičně vyvinutá Lara. Tu si pod režijním vedením Simona Westa zahrála Angelina Jolie.

Děj filmu se motá kolem artefaktu, jehož použití ve správný čas na správném místě může udělat člověka vládcem času a celého světa, čemuž hodlá hlavní hrdinka rozhodně zabránit. Tomb Raider určitě nechce být hlubokomyslným snímkem, ale ani vydařených akčních scén se na plátně nakonec neobjeví tolik, kolik by odpovídalo rozpočtu filmu. Lara Croft: Tomb Raider se bude promítat vždy v osmnáct hodin.

O večerní představení se podělí komedie Sexy Bestie a Začalo to jedné žhavé noci.

První z jmenovaných filmů je dílem britských a španělských filmařů. Ti vyprávějí příběh vysloužilého lupiče Gala (Ray Winstone), kterého se mafie snaží získat ještě pro jednu poslední loupež. Tomu se však příliš nechce, a tak přichází na scénu Don Logan (Ben Kingsley), psychopat, jehož úkolem je Gala přesvědčit. Nejráznějšími okamžiky filmu jsou především výkony obou zmíněných herců.

Druhý z filmů se bude promítat pouze v neděli a v pondělí. Americká černá komedie vypráví o osudovém vztahu tří různých mužů k dívce jménem Jewel (Liv Tyler), které ovšem skončí shodně katastrofou. Svižnou komedii s dobrým scénářem natočil režisér Harald Zwart.


    [Top]    


Dramaturgii nového Bia Senior mají spoluvytvářet sami jeho návštěvníci

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvním speciálním představením odstartuje příští týden Bio Senior - speciální filmový klub určený lidem v důchodovém věku.

Prvním filmem v sérii bude osmnáctého října ve tři hodiny odpoledne tragikomedie režiséra Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, který má na svém kontě nejen několik Českých lvů, ale i ocenění z několika festivalů. O tom, jaké filmy budou na programu Bia Senior, rozhodnou sami jeho návštěvníci. „Mám připraveno asi deset filmů, ze kterých si diváci budou moci vybrat sami,“ řekla vedoucí kina Puls Radka Korená. Mezi filmy, které budou seniorům nabízeny, budou i novinky, záleží jen na jejich vlastním výběru.

Slevy na představení Bia Senior může získat každý člověk důchodového věku, který si v pokladně kina zakoupí za symbolickou desetikorunu příslušný průkaz. Představení jsou však přístupná i nečlenům klubu, ovšem za běžnou cenu.


    [Top]    


Pejsek a kočička zůstanou v repertoáru

Vedoucí Rolničky Alena Svobodová
s loutkami pejska a kočičky. Hra, kterou
napsala na motivy Čapkovy knížky,
je suverénně nejúspěšnějším kusem
z repertoáru souboru.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stodvanácté představení pohádky O pejskovi a kočičce, které minulý týden před vyprodaným hledištěm zdejšího divadélka uvedli loutkáři z Rolničky, mělo být její derniérou.

Vlna zájmu o představení však donutila členy souboru svůj postoj přehodnotit a úspěšná pohádka zmizí z programu jen do konce roku a v lednu je možné očekávat další reprízy.

„Pejsek a kočička je suverénně naším nejúspěšnějším kusem. I když je na repertoáru teprve od listopadu devadesát jedna, co do počtu repríz nemá srovnání. Ani Bubák Kája, který se hraje od roku 1975, nebyl na programu tolikrát,“ uvedla vedoucí Rolničky Alena Svobodová.

Ta dokonce uvažuje, že by do hry přidala další epizody ze života známé Čapkovy dvojice. „Zatím na to nebyl čas, ale možná se to někdy podaří,“ nechala se slyšet Alena Svobodová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.