Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Za prodej bytů by radnice měla letos dostat 25 milionů

K o p ř i v n i c e  (hod) - V současné době vrcholí prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor z majetku města Kopřivnice a na zasedání říjnového zastupitelstva by měly být schváleny poslední kupní smlouvy prodávaných domů.

Podle původně předloženého scénáře, se kterým se do výběrového řízení, jež vyhlásilo město na prodej bytů, přihlásila firma ISA Consult, měl být prodej bytových domů ukončen 30. června. Posunutí termínu si vyžádaly nejen objektivní potíže, jako například zdržením při zápisu do Obchodního rejstříku na Krajském obchodním soudě v Ostravě z důvodu probíhající kontroly, ale i nereálností získávání úvěrů samotnými nájemníky privatizovaných domů. Lidé měli problémy se získáváním úvěrů ze stavebních spořitelen, které slibovaly něco, co pak nedodržely. Jako největší problém se však ukázalo získání hypotečního úvěru pro nově vzniklé bytové družstvo.

Do seznamu prodeje bylo zařazeno dvacet bytových domů. K dnešnímu dni bylo založeno dvacet družstev nájemců a bylo prodáno dvanáct domů. Celkový příjem z prodeje bytových domů v průběhu tří let bude činit přibližně dvaatřicet milionů korun, přičemž v letošním roce je reálný předpoklad příjmů ve výši do pětadvaceti milionů. Tyto příjmy je však nutné snížit o zprostředkovatelskou odměnu a o dotace na opravy jednotlivých prodaných domů ve výši sedmi milionů korun, přiblížil prodej domů vedoucí bytového odboru Igor Kocurek. Dotace na opravy ve výši dvaceti procent kupní ceny domu mohou družstva čerpat po dobu dvou let od podepsání kupní smlouvy tak, jak jim to dovolují schválená pravidla privatizace bytového fondu.

V tomto kole prodeje bytů se žádný dům neprodal do osobního vlastnictví tak, jak tomu bylo dříve, ale vždy nájemníci založili bytová družstva.

V nejbližší době bude město sledovat, porovnávat a vyhodnocovat jednotlivé způsoby prodeje a na základě těchto výsledků rozhodne o případném dalším postupu prodeje bytových domů, uzavřel Igor Kocurek.


    [Top]    


Poslední Telaříkovo oznámení bylo odloženo

K o p ř i v n i c e (dam) - Sedmadvacátého září bylo odloženo poslední z trestních oznámení, kterými drobný akcionář Tatry Ivan Telařík poukazoval na údajné nepravosti v kopřivnické automobilce.

Na konci září skončila práce vyšetřovatelů na oznámení, kterým Telařík upozorňoval na prodej rekreačního zařízení Krásno, pro automobilku nevýhodný.

„Právě u tohoto případu jsem si dělal největší naděje na jiný konec než odložení. Ale ani tady se nám nepodařilo prokázat spáchání trestného činu,“ nechal se slyšet vedoucí kopřivnické pobočky okresního úřadu vyšetřování Milan Matějek.

S výsledkem zmiňovaného vyšetřování není pochopitelně spokojen ani Telařík. „Některé případy jsou nad síly místní policie, ale tento mohli dotáhnout do jiného konce. Všechny důkazy jsem jim donesl na stříbrném podnose,“ řekl s tím, že všechna jeho podání již šetří specialisté v Praze.

V současné době ještě na policii leží dvě oznámení podaná samotným managementem Tatry, jejich šetření však bude zdlouhavé. „Oba případy totiž zasahují do zahraničí, jeden na Slovensko a druhý až do Jihoafrické republiky,“ vysvětlil šéf kopřivnických vyšetřovatelů Milan Matějek.


    [Top]    


Místo pro Kaufland začne vznikat již v říjnu

K o p ř i v n i c e (hod) - Firmě Fastav Development AOC se sídlem ve Vsetíně byla stavebním úřadem Městského úřadu v Kopřivnici vydána příslušná správní rozhodnutí, která již umožňují započetí stavby obchodního komplexu v areálu starého závodu Tatry. Oproti původnímu záměru se rozsah objektů, které budou demolovány, rozšířil o objekty číslo 143 (jídelna) a 144 (bývalá kalírna a nářaďovna).

„Zajištění jejich provozu a příslušnosti k Tatře by bylo ekonomicky náročné, neboť by vyžadovalo provedení nových přípojek vody, plynu, kanalizace a přepojení vysokonapěťového kabelu. Proto se firma Fastav s Tatrou dohodla na jejich odkoupení, demolici a sanaci prostoru. V současné době není určeno konkrétní využití plochy, je navrženo prozatímní vyrovnání a zatravnění,“ uvedla Šárka Fabiánová, vedoucí stavebního úřadu.

Demoliční a sanační práce by měly být zahájeny podle sdělení Ladislava Koňaříka z firmy Fastav v měsíci říjnu a termín dokončení je stanoven na konec letošního roku. Jako generální dodavatel stavby byla vybrána IPS Skanska, a. s., odštěpný závod 07 Třinec. Bourací práce budou provádět Dopravní stavby holding, a. s., Olomouc.

„Demolice všech objektů by se měly provádět jejich stržením, pouze u komína se uvažuje s bouráním pomocí trhavin, tedy odstřelem. K tomu je však potřeba zvláštní povolení obvodního báňského úřadu. V případě, že k tomu dojde, budou občané Kopřivnice včas a vyčerpávajícím způsobem informováni a poučeni,“ uzavřela Fabiánová.

„Sanační práce včetně odvozu kontaminované zeminy bude zajišťovat odborná firma A.S.A., spol. s r. o., provozovna Ostrava. Kontaminovaný odpad bude odvážen v souladu s předpisy k nakládání s nebezpečnými odpady na řízené skládky jmenované firmy. Odstřel komínu je předpokládán na závěr demoličních prací, až po vyčištění prostoru na jeho položení,“ dodal Koňařík.

Termín zahájení výstavby obchodního komplexu se předpokládá v březnu a dokončen by měl být v září.


    [Top]    


V křesle ředitele domu dětí a mládeže se chystají změny

K o p ř i v n i c e (dam) - Na postu šéfa místního domu dětí a mládeže se připravuje změna. Stávající ředitelku Evu Müllerovou hodlají představitelé kraje, kteří nově spravují školství na severní Moravě, odvolat. „Tento krok je nutný provést, abychom vyhověli všem legislativním ustanovením,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jolanda Pilařová s tím, že Müllerová neprošla výběrovým řízením na funkci ředitele.

Eva Müllerová se řízení Domu dětí a mládeže v Kopřivnici ujala v prosinci minulého roku, když tehdejší šéfka zařízení odešla na mateřskou dovolenou.

„Ve funkci jsem měla původně být pouze do doby, než se vrátí paní Růžová do práce. To prý však zákony nedovolují a je nutné vypsat nové výběrové řízení,“ řekla Müllerová.

O odvolání současné ředitelky DDM rozhodli krajští radní již na začátku září. S vypsáním výběrového řízení však musí počkat do doby, kdy rozhodnutí kraje posvětí také ministerstvo školství, jeho souhlas s odvoláním je nutný. Konečné odvolání Müllerové a vyhlášení konkurzu mají krajští radní na programu svého dnešního zasedání. Současná ředitelka je rozhodnuta ucházet se o své místo znovu.


    [Top]    


Odvážná fasáda hornického domu rozpoutá diskuzi

Hornický dům dostává novou odvážně
řešenou fasádu. Městský architekt
předpokládá, že barevný dům
vyvolá diskuzi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Další dům na ulici Obránců míru dostává nový kabát. Fasáda domu číslo 874 - 876 rozpoutá podle architekta města Milana Šmída zatím zřejmě největší diskuzi. Projektant se totiž rozhodl obléci dům do dvou odstínů tyrkysové barvy a obdélník čelní stěny domu na obou stranách zpestří geometrický útvar v jiné barvě. „Byl to odvážný, ale zdařilý návrh, proto jsem proti němu nevznesl žádné námitky,“ řekl Šmíd. Připustil však, že se jistě najdou lidé, kterým bude nový vzhled takzvaného ’hornického domu’ proti mysli.

Rekonstrukcí další fasády tak pokračuje záměr vedení radnice co nejvíce zatraktivnit jednu z nejdůležitějších přístupových cest do města. Fasády domů na Obránců míru včetně jejich zateplování, které bylo provedeno i na hornickém domě, provádí město i realitní kancelář Rekaz již několik let a investovali nemalé prostředky.

Atraktivní polohy svého domu číslo 459 stojícího přímo u vjezdu do Kopřivnice využilo oblastní stavební bytové družstvo. „Bok domu, který byl zateplován a nově barevně řešen, byl opatřen reklamou firmy, jež rekonstrukci provedla,“ řekl předseda OSBD Jiří Rýdel. Nájemníci domu se podle něj zbavili plísní a chladu ve svých bytech podstatně levněji. „Ušetřilo se zhruba pětadvacet procent nákladů. Podobný systém bychom rádi aplikovali i na dalších dobře situovaných domech,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Řidiči se dočkali nového povrchu vozovky a už nemusí s auty kličkovat

K o p ř i v n i c e - Minulý týden ve středu a čtvrtek se opravovala silnice vedoucí ulicí Záhumenní v úseku od křižovatky s ulicí Husovou až po městský úřad.

Řidiči, kteří v tyto dny spěchali, měli smůlu. Ti domácí, pokud jim to situace dovolovala, se raději obrátili a volili objížďku jinudy, aby nemuseli čekat, až jim na mobilním semaforu naskočí zelená. Na křižovatce u městského úřadu se tvořily dlouhé fronty a mnozí řidiči, ať domácí či ti, kteří Kopřivnicí jen projížděli, troubili a blikali na ty, co stáli před nimi, zcela zbytečně. Vše se zvládlo celkem v klidu. Myslím, že to stálo za to.

V druhé polovině měsíce srpna, kdy se započalo s opravou zmiňované silnice od Palárny, bylo slibováno její dokončení do poloviny měsíce září. Vyfrézování cesty bylo poměrně rychlé a řidiči doufali, že se silničářům podaří práce urychlit. V té době ovšem nikdo nepočítal s tím, že by skoro celý měsíc září pršelo, neboť pokládat asfalt na mokrý povrch vozovky nelze.

Po celou dobu opravy silnice řidiči při jízdě kličkovali mezi výtluky a kanály, aby moc nepoškozovali svá auta. V hustém silničním provozu to bylo ovšem mnohem těžší a někdy i nemožné.

„To bude jízda, člověk musel dříve kličkovat a řidiči aut na nás troubili, ale sami přes díry nejezdili,“ řekl mi jeden známý, který dojíždí do práce do Štramberka na kole.

Já sama jako řidička mu dávám zcela za pravdu, neboť před opravou to byla mnohdy jízda zručnosti a člověk, pokud mohl, volil menší ’zlo’, protože díry byly tak blízko sebe, že se jim nedalo ani vyhnout.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.