Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 35/2001
ze dne 11. října 2001

Zprávy z města a okolí

Janek je lídrem KDU-ČSL pro parlamentní volby

Tatra prý letos vyrobí víc než vloni, zatím však má co dohánět

Doučování v klubu Kamarád

Máte kopřivnický kuželek?

Za týden by se měl volit nový radní

V Moravskoslezském kraji žije nejvíce obyvatel

Od října se zvýšilo porodné

Stíny

Nabídka programů je pestrá, ale bary lákají víc

Do restaurací je zahání déšť, zima, ale i možnosti zábavy

Sedmdesát procent mladých prý ví, co dělat ve svém volnu

Mnozí teenageři nemají rozhodně hluboko do kasy

Poliklinika postupně rozšiřuje nabídku poskytovaných zdravotnických služeb

Anonym ochromil hotel na tři hodiny

Závod připravený strážníky přilákal jen čtyři školy

Kopřivnici neproslavila jen výroba kočárů, aut a keramiky 2


    [Top]    


Janek je lídrem KDU-ČSL pro parlamentní volby

K o p ř i v n i c e - Na nominační konferenci KDU-ČSL, která se konala v sobotu 22. září v Hradci nad Moravicí, byl zvolen do čela kandidátní listiny Moravskoslezského kraje pro parlamentní volby Alois Janek. Při této příležitosti jsme mu položili několik otázek.

Čím jste oslovil stranické kolegy, co je zaujalo natolik, že jste se dostal před tak známé osobnosti jako Vilém Holáň nebo Jiří Carbol?

Moravskoslezský kraj má šest okresů a ty doporučily celkem čtyřiadvacet kandidátů do primárních voleb. Okres Nový Jičín má největší členskou základnu v celém Moravskoslezském kraji, jeho počet organizací je přes šedesát. Měli jsme tříminutovou možnost se na konferenci představit, říci něco o sobě, já jsem je navíc, tak jako někteří další kandidáti, oslovil dopisem.

Není to vždy všechno o tom, že se něco řekne nebo něco slíbí. Je to taky na tom, že lidi mají dojem, že epocha revoluce už skončila a že někteří tam byli celou dobu a mělo by dojít ke generační výměně. Jiní začali pracovat například na kraji a měli by tam alespoň jedno volební období vytrvat. V tom vidím to třetí místo Holáně a čtvrté místo Carbola.

Kdy se bude sestavovat konečná kandidátní listina a bude společná v čtyřkoalici?

O víkendu proběhly primárky v Unii svobody a poté zasedne čtyřkoaliční politická rada krajská, která řekne, jaké bude konečné pořadí. Konečnou společnou kandidátní listinu za Moravskoslezský kraj představíme 28. října.

Máte poměrně velké šance uspět v parlamentních volbách. Pokud budete zvolen, opustil byste post místostarosty hned, nebo byste setrval až do komunálních voleb?
Myslím si, že by nebylo seriózní po volbách do poslanecké sněmovny v případě mého zvolení někoho tady na tři nebo čtyři měsíce zvolit, bez jakékoliv další jistoty. Je to dost závažný životní krok ukončit svou práci a jít pracovat na radnici. Takže s největší pravděpodobností, pokud mi na to síly budou stačit, bych chtěl volební období dodělat, ale za žádných okolností nebudu aspirovat na možnou funkci v novém volebním období. Když budu kandidovat, tak jen abych pomohl straně k zisku hlasů někde z pozadí. Den má čtyřiadvacet hodin a člověk nemůže být zároveň v Praze i v Kopřivnici.

Čím byste chtěl pomoci regionu jako možný poslanec?

Chtěl bych pomoci dokončit reformu veřejné správy, protože dosavadní kroky jsou velice těžkopádné a nejsou natolik vyprecizované, aby následovaly jeden za druhým. Jsou nepromyšlené, chaotické a chtěl bych pomoci reformu dokončit tak, ať je funkční, aby měly kraje své opodstatnění a obce dostaly to, co jim náleží.

Druhá oblast, kde bych chtěl být nápomocen, jsou průmyslové zóny, protože chtě nechtě se do toho člověk svým způsobem dostal. Chtěl bych pomáhat v rámci celého Moravskoslezského kraje těm zónám, které mají opodstatnění, co se týče nabídky kvalitního místa a pracovních sil, pomoci jim, aby byly naplněny investory. Těch je jen pár, Krnov, Třinec, Kopřivnice, Nošovice, Ostrava-Hrabová, Mošnov. Samozřejmě pro tu kopřivnickou bych chtěl udělat maximum, protože tu bydlím a problematiku města znám.

A třetí oblastí, kde bych se chtěl realizovat, je infrastruktura ve vztahu k fondu životního prostředí, ministerstvu zemědělství, co se týče odkanalizování obcí - protože tam je obrovský dluh, tam bych chtěl pomoci.

Je třeba dodat, že cítím potřeby změny v komunální politice, kde pracuji už od revoluce v zastupitelstvu i v radě. Navíc si myslím, že komunální politici ve sněmovně, kteří tam vyrostli a jsou tam, neplní to, co slibovali, a na obce zapomněli úplně, např. co se týče rozpočtového určení daní a dalších oblastí týkajících se obcí.

A na závěr...

Tato práce se mi stala koníčkem do té míry, že tomu věnuji absolutní množství času a přináší mi to i zdravotní potíže. Strašně těžce ji budu opouštět, ale pokud budu moci být městu prospěšný někde jinde, tak budu. V tom není nic falešného, to cítí určitě současní či bývalí poslanci Polášek a Jalůvka, senátor Šula. Měl jsem tu hodně dobrých, ale i zlých lidí, ale to přináší každá politická práce.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Tatra prý letos vyrobí víc než vloni, zatím však má co dohánět

K o p ř i v n i c e (dam) - Za prvních devět měsíců roku sjelo z výrobní linky kopřivnické Tatry tisíc sedmnáct vozů, 921 z nich pak zákazníci automobilky odebrali. Za třetí čtvrtletí tak Tatra dokázala vyprodukovat 357 vozů a prodala tři sta dvacet čtyři z nich.

Současná bilance automobilky stále pokulhává za loňským rokem. Od ledna do konce září 2000 se totiž vyrobilo 1 165 vozů a prodej dosáhl 1 111 kusů. I přesto však ve vedení největší kopřivnické firmy počítají s vyšším celkovým počtem odvedených vozidel než vloni.

„Nižší výsledky v porovnání s loňským rokem jsou způsobeny především odlišným rozložením zakázek. V roce 2001 jsou, na rozdíl od roku 2000, největší zakázky kumulovány na druhé pololetí, což se nyní projevuje ve snižujícím se rozdílu dosažené výroby a prodeje v porovnání s letošními pololetními výsledky,“ uvedla ve své zprávě tisková mluvčí Tatry Věra Breiová.


    [Top]    


Doučování v klubu Kamarád

K o p ř i v n i c e (hod) - Klub Kamarád nabízí dětem a jejich rodičům i v tomto školním roce pomoc při domácí přípravě na vyučování.

„Do naší ’miniškoličky’ mohou docházet děti dvakrát týdně po jedné hodině. V kolektivu maximálně čtyř dětí jim zkušený pedagog bude nápomocen s domácí přípravou na vyučování, procvičí oblasti, kde je nutno něco zlepšovat apod. Nepíšeme s dětmi domácí úkoly, ale pomáháme s učivem, které dítě nezvládá, a to na základě informace od rodičů nebo jejich učitelů,“ uvedla k doučování Blanka Mikundová, manažerka klubu Kamarád.

Miniškolička zahájí svoji činnost v pondělí 15. října a je určena pro děti od 1. do 4. třídy základních škol a za tuto službu se neplatí. Přihlášky možno vyzvednout v klubu Kamarád nebo ve škole u třídních učitelů. Bližší informace získáte u manažerky klubu Kamarád Blanky Mikundové na tel. č. 81 17 37.


    [Top]    


Máte kopřivnický kuželek?

K o p ř i v n i c e (ili) - Opětovně vyzýváme občany k jakýmkoliv informacím o místní odrůdě jablka, odborně zvaného kopřivnický kuželek. Jedná se o žlutozelené jablko charakteristického kuželovitého tvaru a sladkokyselé chuti. Na tuhé slupce se vytvářejí rezavé tečky, oslněná strana může mít naoranžovělé líčko. Dužina je hrubá, kostkovitě se rozpadající.

Kontaktovat se můžete na čísle 0604/52 61 14 nebo v pondělí od 14 do 17 hodin v ekologické poradně v Městském informačním centru v KDK.


    [Top]    


Za týden by se měl volit nový radní

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve čtvrtek 18. října budou opět jednat zastupitelé města od 16.30 hodin v anexu městského úřadu.

Na programu 18. zasedání jsou majetkoprávní úkony města, prodej bytových domů, dílčí změny územního plánu města - kompenzace vlastníkům dotčených staveb realizací komunikace I/58. Dále se budou projednávat dodatek zřizovací listiny Střediska sociálních služeb Kopřivnice a finanční záležitosti. V bodě Různé by se měla uskutečnit doplňující volba člena rady města.

Program jednání bude jako vždy přenášen kabelovou televizí.


    [Top]    


V Moravskoslezském kraji žije nejvíce obyvatel

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos v únoru obdrželi občané formuláře, jež byly určeny pro sčítání lidí, domů a bytů ke stanovenému datu - 1. březnu 2001. Sčítání organizoval, řídil a koordinoval Český statistický úřad. Radnice nedávno obdržela publikaci ’Předběžné výsledky sčítání lidu, domů a bytů k 1. 3. 2001 za okres Nový Jičín’, kterou zpracovalo Krajské ředitelství Českého statistického úřadu. Z ní jsme pro vás, čtenáře, vybrali některé údaje, jež by vás mohly zajímat.

Do okresu Nový Jičín je zařazeno celkem sedmapadesát obcí, což je o 12 více než k poslednímu sčítání lidí, jež se uskutečnilo k 3. březnu 1991. K tomu došlo osamostatněním některých obcí od měst. Počet obyvatel byl v roce 1991 - 158 767, při posledním sčítání se počet zvýšil o 1,2 %, tedy na konečný stav 160 643 lidí. Ženy v populaci převyšují jen nepatrně a celkem jich je 81 728.

Celá naše republika má 10 292 933 obyvatel, z toho mužů je 5 019 381. Moravskoslezský kraj má ze všech krajů nejvíce obyvatel, a to 1 277 095, za ním je Jihomoravský - 1 133 916, následuje Středočeský kraj s 1 129 627 obyvateli. V hlavním městě Praze žije 1 178 576 občanů. Ostatní kraje už nedosahují takového počtu obyvatel. Na posledním místě v počtu obyvatel je kraj Karlovarský s 306 799 lidmi.

Kopřivnice má 23 840 obyvatel, z toho 12 050 žen. Dětí do 14 let věku je evidováno 4 833, mužů v rozmezí 15 - 59 je 8 054, žen této kategorie je 8 019, mužů nad 60 je 1 247 a žen 1 687.

Co se týče národnostního složení, v kraji Moravskoslezském se hlásí k české národnosti 1 109 494 lidí, 28 980 osob k moravské, 9 881 k slezské, 42 357 ke slovenské, 4 377 k německé, 38 249 k polské, 1 977 romské a 41 780 osob se k žádné zjišťované národnosti nehlásilo.

V Kopřivnici se 21 538 lidí přihlásilo k české národnosti, 1 029 k moravské, 20 k slezské, 475 ke slovenské, 20 k německé, 65 k polské, 29 k romské a 664 neudalo svou národnost.

Z celkového počtu 10 292 933 lidí se k věřícím přihlásilo 3 257 895 osob, v kraji Moravskoslezském z 1 277 095 - 234 359 a v Kopřivnici z 23 840 - 7 511 občanů.

Cizinců žije v celé České republice 104 884, z toho 8 997 jich žije v kraji Moravskoslezském a jen v Kopřivnici jich žije 216.

Domů v republice je 1 983 521 a 4 369 239 bytů. V kraji Moravskoslezském je domů 182 157 a bytů celkem 507 018. V Kopřivnici je evidováno 1 894 domů, z toho 139 neobydlených, a 9 100 bytů, z toho 421 je neobydlených.


    [Top]    


Od října se zvýšilo porodné

K o p ř i v n i c e (hod) - Ženy, jimž se narodilo dítě po 30. září, dostanou od státu 8 450 korun, což je o 2 050 víc, než tomu bylo do konce minulého měsíce.

Od začátku října se také zvýšil rodičovský příspěvek, což je dávka určená matce nebo otci, kteří osobně pečují o malé dítě do čtyř let věku, na 2 552 korun. Tyto osoby si mohou přivydělat a jejich čistý příjem nyní nesmí překročit hranici 3 480 korun, aby o rodičovský příspěvek nepřišly.


    [Top]    


Stíny

K trestnímu stíhání na OÚV Nový Jičín bude po zajištění všech důkazů postoupen případ, kdy devětačtyřicetiletý muž z Kopřivnice si neplní svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat své tři děti ve věku 15 až 18 let. K rukám oprávněné matky dětí dluží od 1. května 1999 částku ve výši 99 500 korun.

Dne 5. října v dopoledních hodinách bylo na služebně městské policie oznámeno, že se v panelovém domě na ulici Obránců míru pohybují muž a žena romského původu, kteří se vydávají za pracovníky Rekazu a pod záminkou kontroly stavu plynoměru a vodoměru se snaží vejít do bytů. Strážníkům se i přes usilovné pátrání dotyčné zadržet nepodařilo. Chceme touto cestou upozornit nájemníky, aby zvažovali, koho vpustí do svého bytu, a v případě jakéhokoliv podezření volali ihned tel. linku 156 nebo 158.

Stále více řidičů jezdí pod vlivem alkoholu

Policisté se stále častěji zabývají řidiči, kteří před nebo během jízdy požili alkoholické nápoje. Jen v uplynulém měsíci se stalo dvacet dopravních nehod, které měly společný prvek - alkohol.

Během prvních sedmi dnů měsíce října policisté šetřili již sedm dopravních nehod, které byly způsobeny pod vlivem alkoholu. V pátek 5. října 23letý řidič bez řidičského oprávnění ve 21.30 hod. ve Štramberku nepřizpůsobil při jízdě od Libotína rychlost jízdy stavu a povaze silnice a vjel s vozidlem mazda do křižovatky, poté narazil do stromu a následně s vozidlem couval, minul můstek a svou jízdu ukončil v silničním příkopu. Při provádění dechové zkoušky byla zjištěna hodnota 1,73 promile.


    [Top]    


Nabídka programů je pestrá, ale bary lákají víc

Část teenagerů běžně tráví svůj
volný čas po barech a restauracích,
jiní dávají přednost čajovnám,
kroužkům nebo internetu.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtyřiadvacetihodinový den se v podstatně každého člověka rozděluje na třetiny. Osm hodin spánku, osm hodin práce a osm hodin času určeného k uspokojování zálib. Uvedené rozdělení nelze brát dogmaticky, určitá nerovnováha je dána věkem a individuálními potřebami člověka, ale obecně je možné třetiny brát jako určitý vzorec.

Zatímco spánek a práce (v případě mladší generace škola) jsou jednoznačně dané, náplň volnočasových aktivit se různí nejen od věku, ale hlavně od zájmů jednotlivce. Mladá generace mezi patnácti a devatenácti roky je v Kopřivnici zastoupena 7,22 procenty z celkového počtu obyvatelstva. Pro těch něco málo přes sedmnáct set mladých lidí jsou k dispozici sportovní zařízení téměř všeho druhu, nabídka kulturních a filmových pořadů je pestrá, spousta z nich se realizuje v dramatických kroužcích, sportovních aktivitách a víkendových pobytech při domu dětí a mládeže, akce klubu Nora Café si na nedostatek návštěvníků taky nemůžou stěžovat. Přesto podstatná část mládeže tráví své volno v restauračních zařízeních, z nichž si největší popularitu získaly Nora a Kimex, zájem vzrůstá i u obou čajoven.

Pohnutky, které je k takovému trávení volného času vedou, jsou různorodé. Přesto nejčastěji zazněl názor, že dělat cokoli jiného než být se svými vrstevníky je vlastně nuda. Za tím se však může skrývat prostá potřeba realizace lidského vztahu. Doma se jim třeba citového zázemí nedostává, nebo na ně rodiče pro vlastní pracovní vytížení nemají prostě čas. Prošvihli dobu, kdy mohli své děti ovlivnit, někam naorientovat, aby posléze samy byly schopny trávit smysluplně volný čas.

Mladí lidé nechtějí, samozřejmě až na samotářské výjimky, být doma sami, k tomu se navíc přidává přirozená potřeba hledání partnera a potřeba sdružování je nasnadě. V podstatě pak narážejí na ryze technický problém, kde se setkávat.

„Jsem ráda, že v Kopřivnici jsou k dispozici hned dvě čajovny, protože tam alespoň nejsou mé děti vystaveny pasivnímu kouření,“ ohodnotila místní možnosti matka dvou teenagerů, která zároveň připustila, že na rozdíl od nikotinových cigaret nepozná, zda-li ratolesti nekouřily vodní dýmku. „Sázím na dodržování zákazu do 18 let a na vlastní výchovu. Ale doma není nikdo prorokem,“ povzdechla, „ze zvědavosti jsem jako děcko zkusila ledasco, ale dnes je těch svodů víc a navíc jsou zdraví nebezpečnější.“

Jedním z aspektů je i skutečnost, že mladí lidé vlastně napodobují svoje rodiče. „Opravdu není výjimkou, že odpoledne obsluhuji syna a večer tady řádí otec,“ podělila se o postřeh jedna z obsluhujícího personálu.


    [Top]    


Do restaurací je zahání déšť, zima, ale i možnosti zábavy

K o p ř i v n i c e (ili) - Jaké důvody vedou mladé lidi k trávení volného času v restauracích, zněla otázka položená některým jejím návštěvníkům.

Veronika H. (17 let) - Když si chci pokecat se známými, tak jinou možnost prakticky nemám. Byt máme malý a přivést si tam třeba šest lidí, tak mě naši vyrazí.

Honza P. (18 let) - Posedět si v čajovně považuji za určitý životní styl, není tu zakouřené prostředí, dá se tu i případně učit nebo napsat úlohy, ale s tím to nepřeháním.

Kamila Z. (17 let) - Když je teplo, tak se sejdeme někde na lavičkách, ale jak se ochladí nebo prší, tak jiná možnost není.

Petr H. (19 let) - To jedno pivko si sice dám, ale proto, že vlastně vyjde nejlevněji. Nechodím si jen tak posedět, ale jednou si zahrajeme kulečník, stolní fotbal, nejraději pak šipky. Už se nemůžu dočkat, až v Kopřivě bude bowling a squash.

Renáta B. (16 let) - Co doma? To mám pořád poslouchat, jak jsem k ničemu? Tady se do mě nikdo nenaváží a neomezuje mě. A taky nikdo pořád dokola nestahuje hudbu, že hraje nahlas.


    [Top]    


Sedmdesát procent mladých prý ví, co dělat ve svém volnu

K o p ř i v n i c e (ili) - „Kopřivnici považuji za velmi dobře disponovanou v oblasti sportu a zájmových kroužků, navíc finančně dostupných, což je velice podstatné,“ hodnotí místní poměry psycholožka Stanislava Podžorná. Podle jejího názoru, pokud je dítě od mala aktivně vedeno k něčemu, co ho těší, je velká pravděpodobnost, že u toho setrvá i v takových letech, kdy se odpoutává od rodiny a začíná hledat jakoukoliv vrstevnickou skupinu.

„Jestliže ta vrstevnická skupina je podmalována nějakým společným zájmem, má naprosto vyhráno. Protože mladý člověk si potřebu sociálního kontaktu se stejně starými uspokojí v rámci aktivity, která je společensky přínosná a pro něj prospěšná. Ale pokud tam není konkrétní činnost, ale je to jen skupina pro skupinu, tak to bude o tom, že sice společně jsou, ale možnost se sejít nabízí bufet, hospoda, sklep nebo něco takového. A aby to mělo grády, tak se k tomu něco vypije, vykouří nebo šňupne,“ nastínila i negativní dopad potřeby kontaktů Podžorná.

Podle vlastních zkušeností na Střední průmyslové škole strojní v Kopřivnici zhruba sedmdesát procent mladých lidí ví, co chce ve volném čase dělat, a aktivně se tomu věnuje. „Ti zbývající, pokud se jim nenabídne nějaká alternativní činnost, se pak stávají návštěvníky různých restauračních zařízení,“ dodala Stanislava Podžorná.


    [Top]    


Mnozí teenageři nemají rozhodně hluboko do kapsy

K o p ř i v n i c e (ili) - Obsluhovat zákazníky v teenagerském věku má i své stinné stránky. „Ta děcka si myslí, že když mají peníze, tak každý musí skákat, jak si usmyslí. Pokud se navíc chtějí vytáhnout před partou, tak je musím občas usadit trošku ostřejším slovem,“ svěřila se svými zkušenostmi obsluhující servírka.

Na druhé straně připouští, že někteří se značně podílejí na plnění tržeb podniku: „Kde na to ti mladí berou, opravdu nevím, ale rodiče by koukali, jak jejich ratolesti umějí být grandi. A to se zdaleka netýká pouze dětí podnikatelů.“


    [Top]    


Poliklinika postupně rozšiřuje nabídku poskytovaných zdravotnických služeb

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická poliklinika Therápon 98, a. s., jak již bylo avizováno, postupně rozšiřuje zdravotnické služby. V září byla otevřena kardiologická ambulance pod vedením MUDr. Petra Huvara, známé a uznávané osobnosti v tomto oboru a regionu.

„Od 1. října jsou v provozu dvě nové zdravotnické ambulance poskytující nové, pro region Kopřivnicka tolik potřebné služby občanům, za kterými museli v zájmu svého zdraví cestovat do jiných zdravotnických zařízení,“ uvedl k rozšíření ředitel společnosti František Zapletal.

Ambulanci pro alergologii a klinickou imunologii vede odborná specialistka MUDr. Jana Bajerová. Pacienti se mohou objednávat i telefonicky na základě doporučení praktického lékaře. Otevření kardiologické ambulance je výrazným pokrokem v poskytování zdravotnických služeb polikliniky. Pod vedením MUDr. Jana Sklenáře bude ambulance denně v provozu. Jednotlivá pracoviště podrobně představíme v některém z příštích vydání Kopřivnických novin.


    [Top]    


Anonym ochromil hotel na tři hodiny

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu večer se na tři hodiny zastavil život v celém hotelu Tatra. Důvodem, proč budova v centru osiřela, byl anonymní telefonát, který po půl sedmé večer na linku kopřivnické městské policie oznámil, že v objektu je uložena bomba. „V objektu byla provedena prohlídka veškerých prostor,“ uvedla tisková mluvčí novojičínské policie Dana Medvecká. Během akce, které se kromě policistů účastnili také městští strážníci, hasiči a zdravotníci, se však neprokázalo uložení jakékoliv výbušniny v budově. Život v hotelu se mohl do běžných kolejí vrátit až o půl desáté večer. Podle vedení hotelu anonym způsobil značné ekonomické škody, například restaurace Radegast byla totiž plně obsazena. Výše ztrát však zatím není vyčíslena.

Podle Medvecké byl telefonát s výhrůžkou zaznamenán. Pokud se podaří zjistit, kdo byl jejím autorem, hrozí pachateli vězení na šest měsíců až tři roky nebo pokuta. Nahrávku budou vyšetřovatelé zkoumat speciální kriminalistickou metodou, která může na základě analýzy řeči vést až k zadržení útočníka. Policistům v okrese se již několikrát podařilo odhalit autory hrozeb bombovými útoky. Naposledy v létě, kdy bylo bombou vyhrožováno rockovému festivalu v Příboře.


    [Top]    


Závod připravený strážníky přilákal jen čtyři školy

Čtyři školy minulý pátek změřily
své síly na druhém branném závodě
pořádaném městskou policií.
Nejúspěšnější byla družstva
ze Základní školy dr. Milady Horákové.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý pátek měli žáci místních základních škol možnost změřit síly na druhém ročníku branného závodu pořádaném městskou policií. S tou na závodě spolupracoval také klub Kamarád a městský úřad.

„Oslovili jsme všechny místní školy. Nakonec však dorazila družstva jen ze čtyř,“ řekl velitel městské policie Jan Müller s tím, že termín branného závodu kolidoval s dalším sportovním podnikem.

Prvenství si z tratě vyznačené v lese pod místní sjezdovkou odnesli v obou věkových kategoriích žáci školy dr. Milady Horákové, stříbro putovalo na ’Alšovku’. Bronz mezi mladšími získali žáci Základní školy - náměstí, v kategorii pro druhý stupeň pak žáci školy sv. Zdislavy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Kopřivnici neproslavila jen výroba kočárů, aut a keramiky 2

Dokončení z minulého čísla

Po vysušení následovalo ruční opracování lopat, a to až do roku 1913, kdy byl v Kopřivnici zaveden elektrický proud a mohl být zakoupen elektromotor, který nahradil motor benzínový, který prostřednictvím transmise poháněl postupně doplňované obráběcí stroje.

Takto vyrobené lopaty byly poměrně lehké, nepraskaly, nebortily se a vydržely i několik let každodenního používání. Na poklep přímo zvonily jako xylofon. Byl o ně neobyčejný zájem po celé republice i v pozdější době, kdy velké pekárny zaváděly pečení chleba v průběžných pecích. Mezi odběrateli byly i Odkolkovy pekárny v Praze, Baťovy pekárny ve Zlíně atd.

Ukončení výroby lopat nastalo během 2. světové války, kdy ustaly dodávky dřeva z Podkarpatské Rusi a zásoba lopat u výrobce došla. Avšak objednávky a prosby o dodání lopat ještě dlouho docházely.

Definitivní konec firmy Josef Čapka a spol., která zahrnovala kromě zmíněné výroby lopat i rozsáhlý obchod s velmi širokým sortimentem zboží o provozní ploše 800 m2, nastal po socializaci soukromých podniků. Stát nuceně ’vykoupil’ podnik i s obytnou částí budovy s jedenácti pokoji I. kategorie (3 pokoje pro zaměstnance) v dnešní ceně nejméně 10 mil. Kč za vyloženě symbolickou cenu. Pozemek v centru města za 1 Kč/m2, budovy za 18 269,30 Kč (1m3 asi za 540 Kč obestavěného prostoru). Stejně tak bylo oceněno, avšak nezaplaceno, zařízení obchodu a zásoba zboží. V roce 1982 byl celý podnik demolován.

V restitučním řízení byla žádost o náhradu škody zamítnuta s odůvodněním, že po právní stránce byl podnik ’řádně’ vykoupen.

Výroba čokolády a bonbónů zn. Maja v Kopřivnici

Nejstarší syn pekaře pana Josefa Čapky jménem Rudolf, nar. 27. 10. 1885, postavil v roce 1931 v Kopřivnici č. p. 416 velkou cukrárnu i s místností se stolovým zařízením a v roce 1932 přistavil k ní menší továrnu na výrobu čokolády a bonbónů o provozní ploše asi 500 m2. Tato byla vybavena moderními stroji, většinou ze Švýcarska a Německa, a to pražírnou kakaových bobů, míchačkami čokolády s mramorovými válci, stroji na výrobu desertních čokoládových bonbónů a pralinek, strojů na výrobu sladových bonbónů, tabulkové čokolády a dutých čokoládových výrobků (velikonočních vajíček, zajíčků, Mikulášů a jiných) včetně jejich malování. Dále zde byla veliká chladicí místnost, balírna, expedice a kancelář.

Své výrobky označoval firemní značkou MAJA a pálivé bonbóny, podobné hašlerkám, pod názvem PAULOVKY. Toto jméno jim propůjčil populární ostravský herec Franta Paul, otec dnešní pražské herečky Jany Paulové.

Pan Rudolf Čapka měl svého stálého obchodního zástupce, který mu sjednával dodávky na celé Moravě.

Byl to schopný, pracovitý a poctivý podnikatel, který se na trhu prosazoval kvalitními a cenově výhodnými výrobky.

Také tento podnik byl v rámci socializace průmyslu znárodněn a v rámci přestavby Kopřivnice podle potřeb RVHP byla pak původní budova cukrárny nuceně odkoupena za nízkou zůstatkovou hodnotu. Konečně byly obě části podniku asi v roce 1978 demolovány.

Radoslav Hanzelka

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.