Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Hypnotix naplní CO kryt svým dub reggae

Zpěvák skupiny Hypnotix Bourama Badji
přijede s kapelou již podruhé
koncertovat do Kopřivnice.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěchu svého minulého koncertu, který nadchl publikum v CO krytu pod kulturním domem, se do kopřivnické Nory vrací reggae kapela Hypnotix. Její sobotní koncert naplánovaný na jednadvacátou hodinu opět do klubového prostředí CO krytu je součástí turné k propagaci nové desky ’kuman’ - Spirit of the World. V pořadí sedmé album Hypnotix vyšlo letos v létě a propagační turné kapela zahájila v půlce září. Po šesti koncertech v republice a dvou vystoupeních na Slovensku vyrazí kapela do západní Evropy, kde koncertuje častěji než u nás.

Hypnotix hrají široce pojaté reggae a jeho dubové variace. V posledních několika letech kapela vystupuje bez bubeníka, ale zato se samplerem, jehož zvuk je přiblížil ještě více dnešní taneční hudbě. Kapela nyní prochází obdobím důležitých změn, které svědčí o jejím dalším vývoji. Stále ale platí, že Hypnotix staví na propracovanosti a instrumentální zdatnosti hudebníků jako málokterá kapela.

Lídrem kapely je zpěvák a textař Bourama Badji, původem ze Senegalu, který se k Hypnotixu připojil před víc jak deseti lety. Bourama při interpretaci písní vychází z tradice západoafrických griotů (vypravěčů), jeho text však odráží současný pohled na svět. Svým expresivním projevem ve formě tance strhává publikum a dokazuje, že Hypnotix, kteří vznikli už v osmdesátém osmém roce jako nástupci tehdejší nejznámější české reggae kapely Babalet, jsou právem považováni za jednu z nejlepších koncertních skupin tuzemské scény. Kostru hudebního projevu Hypnotixu tvoří již zmíněný sampler, vydatně mu však pestrou paletou perkusí pomáhá Milada Ditrichová, která s basistou Michalem Ditrichem vytváří rytmickou páteř písní. O melodickou stránku se kromě zpěváka Bouramy starají klávesy pod rukama Přemysla Urbana, který představuje spojovací prvek mezi africkými a anglo-americkými tradicemi v hudbě Hypnotix. Přesto, že nosiče s hudbou Hypnotixu se především za hranicemi dobře prodávají, doménou kapely jsou přece jen koncerty, na kterých jejich hudba dostává opravdový náboj. Na tom kopřivnickém bude možné slyšet pochopitelně především hudbu z poslední desky v čele se skladbou ’Waato Sitah’, která vyšla i jako singl.


    [Top]    


Sál kulturního domu zaplní spirituály zpívané notoricky známým kvintetem

K o p ř i v n i c e (dam) - Osvědčenou klasikou odstartuje místní kulturní dům svůj říjnový program. Hned v úterý druhého října bude totiž pódium velkého sálu patřit pražské formaci Spirituál kvintet.

Repertoár skupiny tvoří převzaté spirituály a gospely stejně jako autorské písně. V podání populárního kvintetu je možné slyšet jak starou renesanční hudbu, tak i folk, šansony či melodie, pro které umělecký šéf skupiny Jiří Tichota sáhnul do bohaté studnice českého a moravského folkloru.

Ve výdrži se může Spirituál kvintetu vyrovnat jen málokterá nejen tuzemská, ale i zahraniční kapela. Vloni totiž členové a hlavně fanoušci kapely oslavili čtyři desetiletí na koncertních pódiích. Historie souboru se začala psát roku 1960, kdy vznikl původní Spirituál kvartet a brzy se rozrostl na kvintet. Tento název už zůstal stabilní, přestože ne vždy byl výstižný. V průběhu let se totiž počet hlasů v souboru bezpočtukrát měnil. Během své existence si Spirituál kvintet zval na svá vystoupení řadu hostů. Hráli například s Američanem Petem Seegarem či ruskou zpěvačkou Žannou Bičevskou. Velmi úspěšná byla také spolupráce s jihomoravským Hradišťanem, jejímž plodem je záznam vánočního koncertu, který patří k nejlepším titulům bohaté diskografie souboru. Ta čítá zhruba dvě desítky řadových alb a několik dalších projektů.

Obsazení Spirituál kvintetu prošlo během čtyř desetiletí existence také řadou změn. Mnozí, kteří v kapele začínali, se posléze pustili na sólovou dráhu a později se vrátili. Spolu s Jiřím Tichotou, jehož dítětem je kvintet, v současnosti vystupuje jeho žena, zpěvačka Zdena Tichotová, Irena Budweiserová, Oldřich Ortinský, Dušan Vančura a Karel Zich.


    [Top]    


Dechovka bude v Bílovci ladit formu na soutěž

K o p ř i v n i c e (dam) - Generálkou před říjnovou mezinárodní soutěží v Ostravě bude nedělní vystoupení kopřivnického Městského dechového orchestru na přehlídce v Bílovci. Zdejší muzikanti budou festival, na kterém se představí šest orchestrů, uzavírat.

„Chceme si v Bílovci vyzkoušet ’Jásavého furianta’ skladatele Zdeňka Jonáka. To je povinná skladba pro soutěž v Ostravě,“ tvrdí dirigent MěDO Alois Hrnčárek. Podle něj pak bude mít kapela ještě čtrnáct dní na doladění nedostatků a bude na soutěžní klání připravena.


    [Top]    


Pískat se budou učit děti i rodiče

K o p ř i v n i c e (dam) - Dětem už od čtyř let v doprovodu jednoho z rodičů či prarodičů je určena ’Dřevěná píšťalka’, hudební kurz, který startuje už šestého října v místním Katolickém domě.

Během třiceti hodinových lekcí by měly děti i jejich doprovod měl zvládnout základy hry na zobcovou flétnu, která je známá pozitivním působením na zdraví. Připraveny jsou i malé koncerty či abeceda společenského chování.


    [Top]    


Výstava připomíná výročí kostela a Katolického domu

K o p ř i v n i c e (dam) - Sto let od vysvěcení tamního farního kostela Svatého Václava a sedm desetiletí od dokončení Katolického domu si připomínají obyvatelé Lubiny.

Výročí vysvěcení kostela připadající na devětadvacátého září nebude nijak speciálně oslavováno. V Katolickém domě je však již čtrnáct dní nainstalována výstavka připomínající historii obou budov. Malou expozici připravenou Společností Katolického domu, kde je kromě řady textů možné vidět i několik vzácně dochovaných fotografií, je možné zhlédnout každou neděli do čtvrtého listopadu od devíti do dvanácti a od čtrnácti do šestnácti hodin.


    [Top]    


Původní sestava AG Fleku se teď soustředí na sólová alba

Karel Markytán zkouší před kopřivnickým
koncertem znovuzrozené zlínské
folkrockové kapely AG Flek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejnabitější sezonu ve své historii zažívá prapůvodní sestava zlínské folkrockové kapely AG Flek. „Hrajeme i pětkrát do měsíce, na což jsme nikdy nebyli zvyklí. Je to poměrně náročné i v tom, že minimálně polovina z nás má ještě jiné zaměstnání a muzikou se neživí,“ prozradil před kopřivnickým vystoupením AG Fleku Karel Markytán.

Původní sestava se sešla po dlouhé pauze v roce 1996 a o tři roky později spolu Karel Markytán, Blanka Táborská a Ivo Viktorín natočili druhou desku s názvem Waltz. Od té doby žádné další album AG Flek nevyprodukoval, a přestože jak Markytán, tak Viktorín píšou nové písničky, kdy by mohla AG Fleku vyjít další deska, se ani jeden z nich neodvažuje hádat.

„Dostali jsme nabídku z BMG na reedici Waltzu s tím, že by se tam měl objevit navíc jeden nový singl. Jestli se ale ten nápad realizuje, zatím nevíme,“ řekl Markytán. Podle jeho slov se ústřední trojice soustředí především na sólové projekty. „Mně vyšlo cédéčko teď v létě. Ivo Markytán připravuje svou vlastní desku a taky Blanka by se měla příští rok pustit do přípravy sólového projektu,“ pravil Markytán. To může prý být také důvodem, proč se zatím deska celé kapely nechystá. Dokonce ani v koncertním repertoáru AG Fleku nefigurují žádné novinky. „Máme pár nových písniček, ale zatím jsme nedošli k názoru, že uzrál čas, abychom s nimi přišli mezi lidi,“ uzavřel Karel Markytán.


    [Top]    


Sezonu na Hukvaldech uzavře pohádka a folklór

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední kulturní akce letošní sezony na nedalekém hradě Hukvaldy je pro zájemce připravena na nadcházející víkend.

Program bude stejný v sobotu i v neděli. V jedenáct hodin dopoledne je především pro dětské diváky připraveno hrát rožnovské Divadlo V batohu. To ze svého repertoáru vybralo pohádku O diamantové jeskyni. Příběh, ve kterém se mohou děti těšit na draka, zlého černokněžníka a pyšnou královnu, pomohou hercům přivést na jeviště také loutky.

Odpoledne bude po oba dny patřit folklóru. Ve zhruba dvouhodinovém pásmu se začátkem ve čtrnáct hodin představí frýdecko-místecký dětský soubor Malá Ostravica a místní hukvaldský Lašánek s cimbálovou muzikou. Tečkou za programem bude koncert Lašské dechové hudby mladých s mažoretkami. Oba soubory fungují při hukvaldské Základní škole Leoše Janáčka.

Hrad bude přístupný ještě i v měsíci říjnu, ale již pouze o víkendech v době od devíti do šestnácti hodin.


    [Top]    


Puls tento týden: komedie, sci-fi a drama

K o p ř i v n i c e (dam) - Britsko-irskou romantickou komedií Vše o Adamovi odstartuje další promítací cyklus kina Puls. Film ostrovních filmařů bude do sedadel před stříbrné plátno lákat dnes, zítra a ještě v sobotu vždy v šest hodin večer.

Jednoho večera potká servírka Lucy v podniku, kde pracuje, hezkého mladíka Adama a během několika dnů zjišťuje, že právě on je tím pravým. V okamžiku, kdy jej před celou restaurací hostů a celou svou rodinou požádá o ruku a on souhlasí, se děj filmu zcela mění a zavádí diváka o několik týdnů zpět. Tentokrát však pozorujeme Adama očima Lucyiny sestry Laury. Pro ni je nápadník její sestry ’překvapivě’ také ideálem, podobně jako pro nejstarší ze sester, již vdanou Alici, a dokonce i jejich společného bratra Davida. Poměrně svižná komedie o muži s kůží chameleona je založena především na dobře napsaném scénáři.

Večerní představení budou ode dneška až do soboty patřit vědecko-fantastickému hororu kanadské produkce. Kostka je sci-fi filmem natočeným za neuvěřitelně malé peníze. Sedm na sobě nijak nezávislých lidí se bez vysvětlení a zjevného důvodu objeví v bludišti tvořeném krychlemi, jejichž strany mají vždy stejné čtyři metry a liší se od sebe pouze barvou a identifikačním znakem, na každé její stěně jsou pak dveře vedoucí do dalších a dalších krychlí. Kromě toho, že se aktéři filmu snaží dostat ven z šíleného hranatého světa, musejí čelit taky řadě smrtících pastí nastražených bezpochyby zvrhlým tvůrcem bludiště.

Kouzlo Kostky, kterému se dostalo ocenění na několika sci-fi festivalech, je v tom, že film byl napsán ve spolupráci s profesorem matematiky a divák znalý tohoto oboru je schopen odhalovat zákonitosti gigantického hlavolamu společně s jeho vězni.

V neděli a pondělí bude kino promítat americké drama Čokoláda s Juliette Binocheovou a Johnnym Deppem v hlavních rolích. Film vypráví příběh o ženě, jejíž neodolatelné čokoládové lahůdky od základu změnily život v zapadlém francouzském městečku, což jí přinese opovržení a ústrky části jeho obyvatelstva. Puls uvádí film v repríze.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.