Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní jednali o rozborech a prodeji bytových domů

K o p ř i v n i c e (hod) - Radní, kteří se sešli ke své řádné třiačtyřicáté schůzi v úterý, se mimo jiné zabývali výsledky hospodaření a z toho plynoucími opatřeními. Ty byly radou schváleny a zastupitelstvu byly doporučeny ke schválení. Dále se rada zabývala také rozpočtovými změnami, které vyplynuly z bilance hospodaření města.

„Bylo uloženo provést analýzu provedených technických zhodnocení účtovaných u příspěvkových organizací v letošním roce. Také bylo konstatováno, že nejsou naplňovány některé daňové příjmy. Největší výpadek má daň z přidané hodnoty - ta má celostátní výpadek. U nás to není tak silné jak u státu, ale výpadek je velký. I u daně z příjmu právnických osob není taková naplněnost, jakou město v rozpočtu předpokládalo,“ komentoval výsledky hospodaření města místostarosta Alois Janek.

„Rada projednala, tak jak je její povinností, materiál dokumentace o hodnocení vlivu na životní prostředí u investičního záměru ’Obchvat Příbora’, jenž obsahuje rovněž narovnání cesty v Lubině. Bylo konstatováno, že dokumentace je velice dobře zpracována. Nějaké dílčí připomínky město má, ale ty neprotáhnou správní lhůty při jejím projednávání. Také bylo schváleno stanovisko města k této dokumentaci,“ vysvětlil Janek další bod programu, který projednávali radní.

Rada po projednání doporučila zastupitelstvu osm bytových domů ke schválení, z nichž některé jsou schvalovány znovu z důvodu změny platebních podmínek.

„Diskutovali mimo jiné o příspěvku na nadregionální výstavu betlémů v Kopřivnici. Organizátorem této výstavy je Jiří Navrátil. Na výstavu, která bude probíhat od 23. listopadu do 26. prosince, by se mělo přijet podívat až pětatřicet tisíc návštěvníků. Tato výstava bude mít větší kvalitu než loňská výstava v Hradci nad Moravicí. Patronát nad ní má Světová unie betlémářů. Ke zhlédnutí by mělo být kolem stovky exponátů a také bylo osloveno 40 škol, ať tam dodají výrobky svých žáků, je to naprostý unikát. Výstava bude v Katolickém domě, který je nově rekonstruován, a budou tam i doprovodné akce, jako řezbářství, paličkování, krajky, pěvecká vystoupení,“ popsal další bod jednání Janek.

Rada dále projednávala příspěvky volnočasových aktivit sportovních klubů a některé byly doporučeny ke schválení.

„Jedním z důležitých bodů bylo projednání už jednou připomínkovaného návrhu vyhlášky o chovu a držení psů. Byl přijat harmonogram postupného přijímání této vyhlášky tak, jak to dovolí možnosti,“ uzavřel výčet projednávaných bodů na schůzi rady města místostarosta Alois Janek.


    [Top]    


Požár třípokojového bytu zavinily děti

K ohni v přízemí domu na ulici
Pod Zahradami dorazily
dvě hasičské jednotky. I tak stihly plameny
před uhašením zničit většinu zařízení bytu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Škodu odhadnutou na dvě stě čtyřicet tisíc korun napáchal minulé úterý v poledne oheň v přízemním bytě družstevního domu číslo 1295 na ulici Pod Zahradami.

Příčina požáru je zatím v šetření, podle předběžných závěrů hasičů však oheň, který zničil většinu třípokojového bytu, způsobila hra dětí. K zranění dvou dětí a matky, které byly v době vypuknutí požáru v bytě, naštěstí nedošlo. K úhoně nepřišel ani žádný jiný obyvatel osmipodlažního domu. Oheň byl na tísňovou linku ohlášen minutu před polednem a na místo vyrazila hasičská jednotka z Tatry a jejich kolegové z Nového Jičína. Ani poměrně rychlý zásah, který obyvatelé domu hodnotili jako velmi profesionální, nedokázal zabránit poměrně značným majetkovým škodám. „Zatím nemám k dispozici kompletní kalkulaci škod, ale dá se předpokládat, že požár v čísle 1295 způsobil největší škodu na družstevním majetku za posledních deset let,“ uvedl předseda OSBD Jiří Rýdel.

Podle předsedy družstva lze však přesto hovořit o štěstí. „Protipožární opatření v oblasti bytového jádra, které bylo ohněm zcela zničeno, naštěstí vydržela, kdyby se oheň rozšířil do vyšších pater, byly by škody mnohonásobně větší,“ uvedl Rýdel.

Podle jeho slov bude družstvo nárokovat finanční náhradu za svůj poškozený majetek po pojišťovně, a ta pak následně po tom, kdo oheň způsobil. „Pokud je mi známo, nájemník bytu nebyl proti ohni pojištěn,“ prozradil Rýdel. Kromě ohně napáchala škody také voda, a to nejen ta používaná k hašení. Žárem totiž prasklo potrubí ústředního topení a všechen jeho obsah vytekl do sklepních prostor domu. Dodávky elektřiny, plynu a vody byly obnoveny během odpoledních hodin.


    [Top]    


Absolventi škol nezvýšili míru nezaměstnanosti

K o p ř i v n i c e (dam) - Letošní relativně příznivá situace na trhu práce v Kopřivnici a okolí stále trvá. Se statistickými počty lidí bez práce tentokrát nezamíchali ani absolventi škol, kteří do evidence přicházeli tradičně před prázdninami nebo těsně po jejich skončení.

„Od května, kdy začaly maturity, do současnosti se nám do evidence přihlásilo pouze osmadevadesát absolventů škol, což je ve srovnání s jinými léty výrazně méně,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr. Tím, co způsobilo úbytek absolventů, je podle Petra jednak zvýšení počtu studentů přijatých na vysoké školy, ale také větší zájem zaměstnavatelů o mladé lidi po škole. „Stále jede program odborné praxe u zaměstnavatelů s příspěvkem úřadu práce, což zvyšuje atraktivitu absolventů. Zaměstnavatelé dávají také přednost absolventům pro jejich jazykové vybavení,“ uvedl Zdeněk Petr.

V současnosti má kopřivnická pobočka Úřadu práce v evidenci 1 498 lidí bez práce, velkou část z nich přitom tvoří lidé dlouhodobě nezaměstnatelní. Ve srovnání s celookresním průměrem je míra nezaměstnanosti v Kopřivnici dosahující 10,47 procenta jedna z nejpříznivějších. Celookresní míra nezaměstnanosti dosahuje 12,26 procenta.

„Na začátku letošního roku jsme evidovali 1 602 lidí bez práce. Předpokládaný vývoj byl nakonec pozitivnější, než jsme čekali,“ uvedl Petr s tím, že úředníci očekávali spíše mírné zvýšení počtu lidí bez práce.

Také v dalších měsících očekávají na místní pobočce úřadu práce klid.

„Dá se předpokládat, že se nám vrátí lidé ze sezonních prací. Jejich příliv by ale mohla vyrovnat poptávka firmy Dura a dalších zaměstnavatelů po nových silách,“ uvedl Zdeněk Petr.

Podle jeho slov je nereálné, že by míra nezaměstnanosti ve zbývajících měsících roku přesáhla jedenáct procent. „Spíš se přikláním k variantě, že nedosáhneme ani zmiňovaných jedenácti procent,“ uzavřel šéf místního úřadu práce.


    [Top]    


První zasedání Bezpečnostní rady města Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Ač se to mnohým může zdát, že by to mohlo být vyvoláno situací v Americe, minulý týden v pondělí se sešla k ustavujícímu zasedání bezpečnostní rada města. Termín jejího zasedání byl stanoven již dříve na základě zákona 240/2000 Sb. a nařízení vlády č. 462/2000, které nařizuje starostům obcí ustanovit bezpečnostní radu.

„Svolání ustavující schůzky bylo plánováno už dříve, ale z důvodu, že jsme předkládali radě města složení bezpečnostní rady, kterou jmenuje starosta, aby ji vzala na vědomí, se to trochu opozdilo,“ komentoval termín svolání zasedání Petr Mareček, který má na starosti civilní ochranu ve městě.

„Na zasedání byly předány jmenovací dekrety členům, poté byl schválen jednací řád bezpečnostní rady.

Dále jsme se zabývali složením krizového štábu, který je složen jak z členů bezpečnostní rady, tak i z pracovní skupiny krizového štábu. Do této skupiny jsou zapojeni odborníci např. na životní prostředí, byty, policii atd. Bezpečnostní radu města, která má osm členů, bude řídit starosta Jiří Tichánek. Termín dalšího řádného zasedání rady byl stanoven na prosinec,“ uzavřel Petr Mareček.

Jak ještě dodal Mareček, pokud by se jednalo o nějakou krizi, která by přesáhla rámec města, přebírá řízení bezpečnostní rady města rada okresu, kraje, případně i státu.


    [Top]    


Největšímu zájmu se těšily stánky měření tlaku a cholesterolu

Největší zájem návštěvníků Dnů zdraví
se soustředil u stanovišť s měřením
cholesterolu a krevního tlaku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Přestože bylo rozdáno na sedm tisíc propagačních letáčků, zaznamenaly Dny zdraví s RBP podle slov jedné z pořadatelek Dagmar Rysové o něco menší návštěvnost než v minulém roce. I tak bylo po dva dny na co koukat.

Tradičně největšímu zájmu se těšily stánky, kde probíhalo měření krevního tlaku, vyšetření cukru a cholesterolu. V prostorách hlavního sálu měli návštěvníci možnost se blíže seznámit s racionálními bio a dia potravinami a nápoji. Většina prodejců umožňovala zájemcům bezplatné degustace svých výrobků.

Nejen možnost degustace, ale hlavně odborný výklad ke každé potravině včetně receptů zvyšoval atraktivnost samotné výstavy.

K vidění a ochutnávce byly nejen potraviny, ale i relaxační hudba, odborná literatura týkající se zdraví a spousta zdravotních potřeb a pomůcek. Velkému zájmu se těšil například i stánek určený zubní hygieně, kde jenom rozmanitost zubních a mezizubních kartáčků a nití čítala několik desítek.

Spokojeni mohli být i prodejci. „Nemám sice závratné tržby, ale kdo se u nás zastavil a okusil, ten si něco koupil. Z hlediska prodejnosti je to však dlouhodobá záležitost,“ zhodnotila akci majitelka potravin určených vegetariánům.

Spousta lidí odcházela z Dnů zdraví s RPB pořádaných ve spolupráci s kulturním domem spokojená. „Jsem tu víc než hodinu a půl a ještě jsem nestihl všechno obejít,“ dokladoval rozmanitost výstavy jeden z návštěvníků. Jediným stěžovatelem tak byla osmadvacetiletá učitelka, která si zoufala nad vlastním nedostatkem peněz, které by ráda za nabízené zboží utratila.


    [Top]    


Šmajstrla pověsil třicet let učitelské praxe na hřebík a začal mlít pohanku

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci Dnů zdraví s Revírní bratrskou pokladnou proběhla beseda s mlynářem Zdeňkem Šmajstrlou z Frenštátu pod Radhoštěm. Ten každého na první pohled zaujal nejen svou vitalitou a zanícením, s jakým propagoval používání pohanky, ale i svým osudem. „Téměř ze dne na den jsem pověsil třicet let učitelské praxe na kopřivnickém učilišti na hřebík a katedru vyměnil za mlýnici,“ svěřil se se začátkem kariéry mlynáře Šmajstrla.

Ani moc na výběr neměl. Když náhle zemřel otec Arnošt, zůstala po něm spousta nevyřízených zakázek. A přicházeli stále noví a noví zájemci. „Nemohl jsem se zpronevěřit rodinné tradici. Vždyť u nás se už pohanka loupe od roku 1861 a já jsem čtvrtým mlynářem,“ netají se pýchou nad vlastními kořeny Šmajstrla.

Mechanický způsob zpracování pohanky dělá mlýn na Kopané ve Frenštátě naprosto výjimečným. Tímto zpracováním se totiž zachovává rutin, cholin a celé řady vitamínů a prvků, které se jinak při termickém zpracování ničí. Sám Šmajstrla prohlašuje, že nechce z pohanky dělat léčivku, ale potravinu denní spotřeby, byť její vlastnosti jsou neuvěřitelné. Vrací cévám pružnost, zmírňuje potíže s křečovými žílami, snižuje riziko trombózy, infarktu a mozkové mrtvice. Je vhodným prostředkem k detoxikaci, pomáhá aktivovat energii podporující činnost nervů, regeneruje jaterní buňky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti jejímu srážení.

Stejně jako častou konzumaci doporučuje mlynář spaní na polštářích z pohanky, které odbourávají problémy s krční páteří.

Ve mlýně s dvěma pomocníky zpracovává týdně sedmadvacet tun pohanky. Své jméno dostala tato teplomilná rostlina po Tatarech - pohanech, kteří v roce 1241 sužovali nájezdy i zdejší kraj. Pytle s pohankou měli zavěšené u sedel koní a prázdné plnili uřezanýma ušima protivníků.

„Pohanka je multivitamín, který nám dává příroda,“ završil přednášku Zdeněk Šmajstrla a v duchu rodinné tradice dodal, „mým přáním je, aby lidem přinášela zdraví, které je pro každého tím největším bohatstvím.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.