Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V kině zahraje zlínská folková legenda AG Flek

Zlínská folková kapela AG Flek
bude ve středu koncertovat v kině Puls.
Foto: Aarchiv AG Flek

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert zlínské kapely AG Flek naplánovaný na středu devatenáctého září do prostor místního kina Puls je jistě událostí, kterou si nenechá ujít žádný fanoušek kvalitní folkové muziky.

Ačkoliv má kapela na svém kontě pouhá dvě alba, první, bezejmenná, deska vydaná již v roce 1983 udělala z kapely tvořené zpěvačkou Blankou Táborskou, kytaristou, zpěvákem a klávesistou Ivem Viktorinem, dalším zpívajícím kytaristou Karlem Markytánem a basistou Josefem Šobáněm rázem úspěšnou skupinu. Přesto se ale kapela velmi záhy začala rozpadat a původní členové ji postupně opouštěli. Znovu se původní sestava kapely sešla až v roce 1996, kdy společně absolvovali několik koncertů a dohodli se také na nahrání další desky. Ta vyšla před dvěma lety pod názvem Waltz a opět byla s nadšením přijata jak kritikou, tak fanoušky kapely. Od loňska AG Flek znovu začal pravidelně koncertovat, přičemž trio Markytán - Táborská - Viktorin doplnili Josef Vojtáška, Petr Hoffmann a Marek Šlapanský. V této sestavě začíná kapela taky připravovat další desku.

Pro hudbu AG Fleku je typický vícehlasý zpěv a snivé nálady vycházející z výjimečně sladěné kombinace dvou akustických kytar. Koncert začínající o půl osmé bude směsicí toho nejlepšího, co kdy kapela měla ve svém repertoáru. Slyšet bude možné i charakteristické poklidné skladby autorského dua Viktorin - Markytán z alba Waltz či čtyři skladby z letos vydaného sólového projektu Karla Markytána.


    [Top]    


Klub chystá třetí představení

K o p ř i v n i c e (dam) - Na nové tempo si musejí zvykají členové místního Filmového klubu. Ten jim totiž v září nabízí už třetí snímek. Po nostalgickém dramatu Malena a Lynchově filmové fuze Lost Highway se fanoušci nekomerční filmové produkce mohou těšit na francouzský snímek Vysněný život andělů.

Hraný debut režiséra Erica Zonca získal Cézara za nejlepší francouzský film a představitelky obou hlavních rolí si z Cannes odnesly ceny za nejlepší herecký výkon.

Režisér ve snímku, který si sám také napsal, zachycuje dva měsíce života dvou mladých dívek žijících bez práce na okraji společnosti. Hlavní hrdinky Isa a Marie spolu žijí ze dne na den ve vypůjčeném bytě, každá má však jiné představy o svém budoucím životě.


    [Top]    


V CO krytu se bude jamovat

K o p ř i v n i c e (dam) - CO kryt pod kulturním domem i tuto sobotu ožije taneční hudbou. Tentokrát však nebude příchozí bavit pouze hudba z gramofonů. „Nazvali jsme to celé Automatic párty. Bude to akce, kde si trošku zajamujeme a pobavíme tím i lidi,“ tvrdí jeden z účinkujících Filip Fojtík s tím, že hudba, která bude na párty, bude vycházet z perkusí, ale hlavně z automatických bubeníků, syntetizátorů, samplerů a podobných ’automatických krabic’.

Podle těchto elektronických hudebních instrumentů je celá párty také pojmenovaná. „Nechystáme nic tvrdého, spíš to bude asi house, elektro a podobné styly. Budeme hrát to, na co budeme mít náladu my, ale i ti, co se přijdou podívat,“ láká do CO krytu Fojtík.


    [Top]    


Musica da Gamba uzavře léto

Š t r a m b e r k (dam) - Odpoledním koncertem domácí kapely Musica da Gamba se v neděli šestnáctého září Štramberští rozloučí s letošním Štramberským kulturním létem.

Začátek koncertu kapely, která má ve svém repertoáru vlastní úpravy dobových skladeb z celé Evropy, je naplánován na patnáctou hodinu a je poslední akcí kulturního léta. To je ve Štramberku tradicí již několik let a je tvořeno seriálem mnoha koncertů, divadelních představení a dalších akcí uskutečněných od června do září. Letos jich bylo celkem jednadvacet.


    [Top]    


Recitační soutěž zpestří ’Muž, který sázel stromy’

K o p ř i v n i c e (dam) - Desátým ročníkem soutěže v přednesu křesťanské poezie a prózy oživne v sobotu 15. září Katolický dům v Lubině. Soutěž, kterou každoročně pořádá kulturně výchovná rada tamního Orla a jejíž začátek je plánován na půl desátou dopoledne, letos navíc zpestří divadelní představení. Jevištní zpracování známého textu francouzského spisovatele Jeana Giona ’Muž, který sázel stromy’ uvede Miroslav Částek, o scénickou hudbu a písně se postará Leoš Kuba. Divadelní podobu příběhu člověka, který ’sázel naději a sklízel štěstí’, bude k vidění po skončení soutěže zhruba ve čtrnáct hodin.


    [Top]    


Cyklus pro seniory startuje v říjnu

K o p ř i v n i c e (dam) - V říjnu se v místním kině Puls rozjede speciální cyklus filmových představení pro seniory. Lidi důchodového věku budou mít možnost nejprve jednou měsíčně a podle zájmu možná i častěji zajít do kina za speciální zvýhodněné vstupné na filmy vybírané tak, aby mohl tuto věkovou skupinu zaujmout.

„Nápad vytvořit speciální filmový klub pro seniory vznikl po odpoledním promítání Svěrákova Tmavomodrého světa, které bylo určeno právě starším lidem a mělo překvapivý ohlas,“ uvedla vedoucí kina Puls Radka Korená. První představení tohoto projektu se uskuteční 18. října a na programu bude opět český film zachycující období druhé světové války, místo Tmavomodrého světa se však důchodci mohou těšit na hořkou komedii Musíme si pomáhat režiséra Jana Hřebejka. Představení, která budou probíhat v odpoledních hodinách, bude mít možnost navštívit kdokoliv, pouze lidé důchodového věku však budou smět využít slev.

Po zakoupení průkazu za symbolickou cenu desíti korun by vstupenka na představení měla stát pětadvacet korun. Přesný věk lidí, pro které je tato novinka v kině Puls připravena, není stanoven. „Měli by to prostě být lidé v důchodu,“ uzavřela Korená.


    [Top]    


Připravovaný festival krátkých filmů již má své jméno a také nový termín

K o p ř i v n i c e (dam) - Novinka kopřivnického kulturního kalendáře, dvoudenní festival krátkých filmů, který již několik měsíců vzniká v kulturním domě, má své jméno. Uskuteční se druhého a třetího listopadu pod názvem ’Kopřivnické kraťasy’.

Původně měl festival proběhnout již o čtrnáct dní dříve, ale jeho termín byl změněn tak, aby mohli dorazit všichni pozvaní hosté. „Režisér Tomáš Vorel, který by měl být jedním z největších lákadel festivalu, má v původně dohodnutém termínu natáčení,“ tvrdí organizátorka Kraťasů Radka Korená. Dalším důvodem posunu termínu je také zaneprázdněnost skupiny filmové akce ’Ultra’, která by musela své představení provést v odpoledních hodinách, ačkoliv by mělo patřit k vrcholům celého festivalu. „Po vzájemné dohodě jsme tedy stanovili listopadový termín, který je již definitivní,“ řekla Korená.

Na prvním ročníku festivalu by měla být k vidění jak dílka neznámých režisérů, tak i snímky Petra Zelenky, Jana Hřebejka a dalších.


    [Top]    


Soutěžící svedli na parketu boj s tvrdou konkurencí

 

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve standardní i latinsko-americké části letošního ročníku taneční soutěže Tatra se minulou sobotu podařilo prosadit severomoravským tanečníkům. Nejlepší standardní tancování letos předvedli favorizovaní Pavel Bič a Silvie Konderlová z Elánu Třinec, zatímco nejlepšími ’latináři’ pětatřicáté Tatry v pořadí se stali Michal Kostovčík a Eva Wanieková z Akcentu Ostrava.

Oba vítězné páry svedly boj s tvrdou konkurencí. Do standardní části soutěže letos nastoupilo devětadvacet párů, v latině pak o dvě dvojice méně, ale včetně dvou polských a jednoho rakouského páru. „Drtivá většina párů, která dorazila na Tatru, je v pomyslném žebříčku kvality tuzemských tanečníků v jeho horní třetině,“ přiblížil kvalitu kopřivnické soutěže její vedoucí Roman Fajkus. Na parketu místního kulturního domu chyběla jen absolutní špička včetně loňských vítězů standardu na Tatře Pavla Dvořáka a Jitky Wallischové, kteří v tu dobu reprezentovali český tanec na mistrovství světa v Miami.

Součástí startovního pole v atraktivní latinsko-americké soutěži byli také loňští a předloňští vítězové z LR Cosmetic Dance Teamu Marek Dědík a Jana Schwarzerová. Pár, který měl v publiku značné množství příznivců, však letos dosáhl pouze na třetí příčku a neobhájil ani loňský titul nejsympatičtějšího páru. Ten tentokrát diváci přiřkli Martinu Dvořákovi a Zuzaně Šilhánové z klubu Madat Praha.

Michal Kostovčík a Eva Wanieková
z Akcentu Ostrava se stali vítězi
pětatřicátého ročníku taneční soutěže
Tatra 2001.
Foto: David Macháček

 

O slavnostní entrée letošní Tatry se postaral
bratislavský taneční klub Istrochem
se svou plesovou formací Hoffburg 1901.
Foto: David Macháček

 

    [Top]    


Bez sponzorů by se akce neobešla

K o p ř i v n i c e (dam) - S náklady dosahujícími tří set tisíc korun je taneční soutěž Tatra tradičně nejdražší akcí pořádanou v místním kulturním domě.

„Jen náklady na doprovodný program se pohybují okolo devadesáti sto tisíc korun. Dalších sedmdesát tisíc stojí technické zajištění soutěže zahrnující energie, přípravu sálu a podobně,“ tvrdí ředitel kulturního domu. Největší částku pak spolkne zaplacení porotců, ubytování a dopravné soutěžících, ceny a podobně. Tady pořadatelé musejí počítat alespoň se sto dvaceti tisíci korunami. „Bez sponzorů, kteří pokryjí zhruba dvě třetiny nákladů, by to nešlo,“ uzavřel Sazovský.


    [Top]    


Vítězové latiny si prázdninový oddech nedopřáli

K o p ř i v n i c e (dam) - Brzký zářijový termín přisoudil letošní Tatře roli první poprázdninové ligové soutěže třídy M. Letní lenost však na vítězném páru latinsko-amerických tanců rozhodně nebyla znát.

„Prázdniny pro nás v podstatě neexistují. Některé páry si dávají v létě měsíc oddychu a naplno začínají trénovat až v srpnu, ale my jedeme od začátku prázdnin až do konce,“ tvrdí krásnější polovička vítězného páru Eva Wanieková. Vítězové letošní Tatry si souhru vyzkoušeli během prázdnin nejen na tréninkovém parketu, ale i v několika soutěžích. „Soutěžní kalendář je sice poměrně chudý, ale zúčastnili jsme se jedné soutěže pro zvané. Na konci srpna jsme pak byli taky v Mannheimu. Tam jsme ale nedopadli příliš dobře,“ řekl Michal Kostovčík s tím, že šedesáté druhé místo nepovažuje ani na soutěži světového významu za úspěch.

Tatra 2001, která pro pár trénující pod hlavičkou Akcentu Ostrava nakonec skončila triumfem, byla teprve druhou soutěží seriálu letošní taneční ligy. I na prvním podniku této prestižní série však soudě podle bodového zisku patřili do trojice nejlepších. „Mám skvělý pocit z toho, že se nám tady dneska podařilo zvítězit, konkurence byla totiž opravdu veliká,“ uzavřel bezprostředně po dekorování vítězů Kostovčík.


    [Top]    


Krátce

  • Svou vlastní cenu udělili na letošní Tatře také hosté z italského partnerského města Castiglione del Lago. Delegaci vedené tamním starostou Fiorellou Primi učaroval pár tvořený Petrem Zabystrzanem a Jitkou Konderlovou.
  • Návštěvníci letošní Tatry zatím neznají termín tanečního klání v příští sezoně. Taneční svaz, který termíny přiděluje, o nich totiž rozhodne až 18. září. Podle zákulisních informací by se však soutěž měla uskutečnit v listopadu či prosinci.
  • Své želízko v ohni měla letos i automobilka, jež dává soutěži své jméno. Pro Tatrou, a. s., sponzorovaný pár Pavel Baďouček - Zuzana Bernfeldová však soutěž skončila v semifinále.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.