Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 31/2001
ze dne 13. září 2001

Zprávy z města a okolí

Majitelé objektů spolupracovali s deratizéry

Venkovní úpravy prováděli i dva klienti azylového domu

Relaxcentrum by mělo začít vznikat již brzy

V létě se bylo koupat přes pětačtyřicet tisíc lidí

Podpořte příští pátek akci Dětí Země ’Den bez aut’

Stíny

Na přehradě poklesly tržby o dvacet procent

Za týden ve středu se budou opět zkoušet sirény

Sehnat ’fet’ je hodně snadné...

Počet vyměněných jehel prudce stoupl, narkomanů prý nepřibylo

Rodiče by měla varovat ospalost a zápach výparů

Šéf tatrováckých odborů předpokládá další propouštění, ale chce i vyšší platy

Děti chodí s kartou na oběd do jídelny

Rybník u hradu Šostýn obývá rosnička zelená


    [Top]    


Majitelé objektů spolupracovali s deratizéry

K o p ř i v n i c e - Ve dnech 20. - 30. června a 15. - 25. července byla prováděna deratizace na území města Kopřivnice. Před započetím těchto prací byl proveden deratizační průzkum asanovaných lokalit. Vzhledem k tomu, že obě firmy, které deratizaci prováděly (Jaroslav Surý, SERVIS 3XD, Nový Jičín a firma Soukromá deratizace, Alois Kresta, Nový Jičín), mají několikaleté zkušenosti z provádění deratizačních prací na území našeho města, byl zde určitý přehled o místech, která jsou nejvíce zamořena.

Podle vyjádření zástupců obou firem je město Kopřivnice v rámci okresu Nový Jičín nejhůře zamořeno hlodavci. Firmy doporučují následující opatření:

a) provádět pravidelnou komplexní deratizaci 2x ročně pulzační metodou, což znamená opakované pokládání deratizačních nástrah do míst častého výskytu hlodavců v rozmezí cca 10 dnů. Pro názornost je nutno uvést, že z jednoho páru potkanů může být za rok (při ideálních životních podmínkách) až 800 kusů,

b) odstranění betonových přístřešků pro popelnice, které se stávají útočištěm a výborným zdrojem potravy pro hlodavce. Jako příklad lze uvést lokalitu na ulici Zdeňka Buriana, č. p. 777, kde byl soustavně hlášen výskyt hlodavců. Po zbourání přístřešku nebyl hlášen žádný požadavek na deratizaci z tohoto domu,

c) včasný pokos trávy, kde se často kupí odpadky a kde nejsou hlodavci tolik rušeni.

Do konce roku bude město Kopřivnice na základě upozornění občanů provádět tzv. ’lokální (místní) deratizaci’. Oznámení o výskytu hlodavců, stejně jako veškeré dotazy, které se týkají uvedené problematiky, hlaste, prosím, na odboru ŽP-VLHZ, Městský úřad Kopřivnice, Štefánikova 58, telefon 87 96 83. Po zjištění několika zamořených lokalit bude provedena místní deratizace.

Na závěr chci tímto poděkovat všem podnikatelským subjektům (zejména OSBD Kopřivnice, REKAZ, SmVaK Nový Jičín, Povodí Odry, SME Kopřivnice, NORD PLD, s. r. o. a dalším), které ve spolupráci s městem zkoordinovaly deratizaci na stejný termín, a tím výrazně přispěly k větší účinnosti zásahu a zlepšení životního prostředí v našem městě.

Antonín Bubík, odbor životního prostředí


    [Top]    


Venkovní úpravy prováděli i dva klienti azylového domu

V l č o v i c e (ili) - Týden práce si vyžádaly úpravy venkovních prostor v Ústavu sociální péče s denním pobytem ve Vlčovicích. „Od počátku provozu nebyl venek podle mých představ a potřeboval zásah chlapských rukou, aby se to všechno dalo do pořádku,“ zdůvodnila venkovní úpravy ředitelka Střediska sociálních služeb v Kopřivnici Jitka Veřmiřovská.

Při provádění venkovních úprav využila ředitelka pomoci dvou klientů azylového domu. „Musím říct, že se oba k práci perfektně postavili, což je znát na celkovém výsledku,“ netajila svou spokojenost Veřmiřovská, „byli velice ochotní, doslova chtiví do práce.“ Nápad obrátit se o pomoc na klienty azylového domu dostala ředitelka poté, co si prohlédla venkovní posezení, které si pod vedením Anežky Fabiánové, vedoucí azylového domu, svépomocí zbudovali.

„Nemám k dispozici technický personál a zaměstnanci vlčovického ústavu mají dost práce s vlastní údržbou. Proto po nich nemohu práce v takovém rozsahu požadovat,“ sdělila ředitelka, pod jejímž vedením byly provedeny terénní úpravy, očista lesa sousedícího se zahradou, úprava trávníku kolem domu, nátěry prolézaček a další práce.

V budoucnu ředitelka Veřmiřovská počítá s tím, že by zahrada po určitých úpravách mohla sloužit obyvatelům střediska sociální péče jako místo k občasným výletům a posezením u táboráku.


    [Top]    


Relaxcentrum by mělo začít vznikat již brzy

Rekonstrukci kasáren začali
jejich noví majitelé odspodu. Příští týden
by měly začít práce v nejvyšším patře,
kde má vyrůst relaxcentrum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V průběhu příštího týdne by měly začít demoliční práce předcházející výstavbě sportovně relaxačního centra v bývalých kasárnách na ulici České.

Noví majitelé budovy, ve které sídlí řada malých firem, vyklidili nejvyšší patro budovy, kde vzniknou squashové kurty, bowlingové dráhy a další zařízení. Úpravy jsou patrné také ve spodní části budovy, kde již sídlí noví podnikatelé. Podle manažera budovy Milana Graňáka zatím rekonstrukce objektu probíhá podle plánu a nové východní fasády se kasárna dočkají zhruba do konce listopadu.
 
 
 
 


    [Top]    


V létě se bylo koupat přes pětačtyřicet tisíc lidí

K o p ř i v n i c e (ili) - „Celkově bych letošní sezonu zhodnotil jako tradiční kopřivnické léto. Mám ověřené, že těch dní, kdy se dá otevřít koupaliště, je něco mezi pětatřiceti a čtyřiceti dny během tří letních měsíců června, července a srpna,“ zhodnotil průběh ředitel správy sportovišť Milan Gilar.

A statistika návštěvnosti koupaliště mu dává plně za pravdu. Od posledního květnového víkendu, kdy se areál poprvé v letošním roce otevřel návštěvníkům, až po 27. srpen bylo otevřeno celkem devětatřicetkrát. „Teplotně za moc nestál červen, v podstatě až šestadvacátého června byla nějaká návštěva,“ porovnával Gilar letní měsíce, „zato srpen se svými dvaceti teplotně přijatelnými dny se opravdu vydařil. Několik dní dosáhla denní návštěvnost dvou tisíc lidí, nejvíce v jednom dni se v areálu sešlo najednou dva tisíce pět set padesát čtyři návštěvníků.“

Letošní koupací sezona byla sice kratší než v minulém roce, ale počet návštěvníků opět vzrostl. Areál koupaliště letos navštívilo čtyřicet pět tisíc šest set devadesát čtyři lidí, z toho bylo 21 368 dospělých a 24 326 dětí.

Srpnová statistika dokazuje, že ani otevření frenštátského aquaparku se na návštěvnosti místního koupaliště neodrazilo. „Opravdu jsme pokles návštěvnosti vlivem aquaparku nepozorovali. Možná, že je to dáno tím, že začali dost pozdě, nebo tak velkými návaly, které spousty lidí odradilo, a raději zůstali v Kopřivnici, nebo do ní přijeli,“ nezaznamenal prozatím negativní vliv konkurence Gilar, „v každém případě těch nových nebo modernizovaných koupališť opravdu přibývá. Jsem si vědom, že by stávající zařízení potřebovalo doplnit o nějaké nové vodní atrakce, které by návštěvníkům poskytly další zábavu a požitek.“

Veškeré investice jsou však odvislé od finančního rozpočtu města. „Z provozních prostředků se investovat nedá. My jsme rádi, když si vyděláme na provoz areálu - zaplatíme vodu, elektriku, chemikálie, úklid a pracovníky tak, aby na provoz město nemuselo doplácet,“ dodal Gilar.

Vliv na dobré hodnocení sezony má i skutečnost, že nedošlo k žádným vážnějším úrazům. Vozidlo rychlé záchranné služby bylo povoláno ve třech případech. Dvakrát se jednalo o epileptický záchvat a předposlední den sezony na pouťovou neděli došlo k tonutí návštěvníka. Naštěstí byl včasným zásahem plavčíků návštěvník zachráněn.

Velký důraz je kladen na čistotu a kvalitu vody. V nedávno otištěném článku hodnotil hygienik Pavel Jiříček kopřivnické koupaliště jako jedno z nejlepších v rámci okresu. „V závislosti na počtu návštěvníků se na základě předpisů odpouští určitý počet kubíků vody a následně doplňuje novou vodou. Kvalitní voda je pro nás základ. Pro někoho to jsou atrakce, pro nás kvalita. Ale přesto je stále co zlepšovat. Problémy jsou s údržbou dna. Nemáme tak výkonné vysavače, které by stačily na množství spadaného listí a prachu,“ uvedl ředitel Gilar problém, který chce do příští sezony vyřešit posílením automatických vysavačů o výkonnější mechanické zařízení.


    [Top]    


Podpořte příští pátek akci Dětí Země ’Den bez aut’

K o p ř i v n i c e (red) - Za týden v pátek 21. září se uskuteční již devátý ročník celostátní akce Den bez aut, již vyhlašují každoročně Děti Země. Ty už vyzvaly poslance, senátory a osobnosti České republiky k tomu, aby se připojili k výzvě ’Nechte auto doma’, a tím celou akci podpořili. Svou podporu už vyjádřilo několik poslanců i zastupitelů krajů, měst a obcí z celé České republiky.

Ke Dni bez aut se může přihlásit kdokoliv, komu není lhostejný negativní vliv dopravy na životní prostředí a zdraví lidí zejména tím, že tento den nepojede autem. Děti Země zveřejnily výzvu ’Nechte auto doma’ a na internetové adrese http://www.detizeme.cz/denbezaut, kde průběžně aktualizují seznam jednotlivců, kteří se zavázali k tomu, že v pátek 21. září ke své přepravě automobil nepoužijí.

„Hlavním cílem Dne bez aut je alespoň jednou v roce systematicky a masově upozornit na trvalé poškozování našeho zdraví a života automobilovou dopravou ve městech,“ vysvětluje smysl Dne bez aut Miroslav Patrik, koordinátor celé akce. Děti Země koncem srpna zveřejnily internetovou stránku o Dni bez aut, na které lze kromě základních informací o Dni bez aut najít též seznamy všech akcí, které jsou k pátku 21. září 2001 plánovány.

Vzhledem k tomu, že je stále opomíjena cyklistická a pěší doprava, zvolily Děti Země pro letošní Den bez aut motto Den pro chodce a cyklisty - den pohody!


    [Top]    


Stíny

Mobilní telefony stále lákají zloděje. Dne 3. září byl policisty zjištěn osmnáctiletý mladík z Karviné, který je důvodně podezřelý z krádeže batohu. Ten ponechala patnáctiletá dívka bez dozoru 19. července a pachatel měl možnost obohatit se o mobilní telefon a peněženku s hotovostí a doklady, vše v hodnotě 3 540 korun.

Dvacetičtyřletý muž z Kopřivnice byl vyšetřovatelem OÚV Nový Jičín obviněn z trestného činu krádeže. Muž pátého září odcizil v herně na ulici Štefánikově volně odložený mobilní telefon s nabíječkou, a způsobil tak jeho šestadvacetiletému majiteli škodu ve výši 7 500 korun.

Dne 6. září v odpoledních hodinách zachytila stálá služba městské policie kamerovým systémem dvě podnapilé osoby, které se pohybovaly kolem osobního vozidla v sídlištní zástavbě Sever. O celé záležitosti byla informována motohlídka, které po prověření totožnosti jeden z mužů sdělil, že v autě hodlá přespat. Po hodině se dotyčný rozhodl, že s autem odjede. Motohlídka výše uvedený vůz zastavila o tři ulice dál a celou záležitost předala Policii ČR.


    [Top]    


Na přehradě poklesly tržby o dvacet procent

K o p ř i v n i c e (ili) - Deštivé a chladné léto se odrazilo negativně nejen na návštěvnosti přehrady, ale i tradičních doprovodných akcí, diskoték. „Konec června, začátek července a čtrnáct dní v srpnu, kdy bylo trochu stálejší počasí, vylákaly lidi k přehradě, ale porovnání tržeb s minulým rokem přineslo dvacetiprocentní pokles,“ zhodnotil dopad špatného počasí zástupce Lubina touru Dalibor Řehák. Zároveň však popírá, že by otevření aquaparku ve Frenštátě pod Radhoštěm stáhlo návštěvníky z přehrady. „Jsou lidé, kteří chodí zásadně na koupaliště, a na druhé straně zase takoví, kteří upřednostňují plavání na přehradě.

Vlivem nepříznivého počasí byla zrušena jedna třetina chystaných kulturních akcí. Třikrát se diskotéka neuskutečnila vůbec, v dalších třech případech byla účast spíše symbolická. „Na druhé straně z toho měli určitě radost alespoň místní občané,“ uvažuje se smíchem Řehák.

Větší vytíženost s podivem zaznamenali pracovníci společnosti Lubina tour v kempu pod přehradou, kde někteří návštěvníci zůstali i v době tatrovácké dovolené.


    [Top]    


Za týden ve středu se budou opět zkoušet sirény

O s t r a v a (red) - Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdenek Nytra oznamuje všem občanům a organizacím, že ve středu 19. září ve 14 hodin proběhne na území Moravskoslezského kraje akustické přezkoušení poplachových sirén.

Sirény budou aktivovány trvalým tónem po dobu 140 sekund (všeobecná výstraha), u elektronických sirén proběhne zkouška včetně hlasové informace.


    [Top]    


Sehnat ’fet’ je hodně snadné...

K o p ř i v n i c e (dam) - Preventivně působit proti čichačům těkavých látek je velmi nesnadné. Největším a zároveň neřešitelným problémem je snadná dostupnost drogy, a to nejen finanční. Zatímco cena jedné dávky ’opravdové drogy’, jako je kokain nebo heroin, se může vyšplhat na několik set, láhev ředidla stojí nanejvýš pár desetikorun. Těkavé látky jsou navíc zcela běžně dostupné a jejich prodej není nijak zvlášť omezen, což potvrzují i jeho samotní uživatelé. „Jen jednou se mi stalo, že mi toluen neprodali, a to jen proto, že už jsem ten den chtěl koupit třetí flašku. Stačí ale říct někomu jinému nebo zajít do jiného obchodu a stejně ji dostanu,“ tvrdí šestnáctiletý čichač, který neprozradil své jméno s tím, že rodiče o jeho nové ’zálibě’ ještě nevědí. Dostupnost drogy navíc ještě usnadňuje široké spektrum výrobků, ve kterých se vyskytuje. Že dítě nakupuje ředidlo, může být někomu podezřelé, ale kupuje-li lepidlo na plastikové modely, nikdo se nad tím nepozastaví.


    [Top]    


Počet vyměněných jehel prudce stoupl, narkomanů prý nepřibylo

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen těkavé látky, ale také drogy aplikované nitrožilně mají v Kopřivnici svou obec uživatelů. Právě na tyto lidi je zaměřen program výměny jehel prováděný za finanční podpory města pracovníky obecně prospěšné společnosti Renarkon. Počet vyměněných jehel oproti loňsku významně stoupl. Zatímco během celého minulého roku vyměnili lidé z Renarkonu jen něco málo přes osm set injekcí, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo již 3 238 jehel.

Prudký nárůst počtu výměn však podle streetworkera Renarkonu Pavla Matuly neznamená odpovídající nárůst toxikomanů mezi Kopřivničany. „Je to spíš o tom, že kluci, kteří v Kopřivnici výměny provádějí, získali kontakty na téměř všechny toxikomany,“ tvrdí Matula. Podle jeho slov lidé z Renarkonu pracují v Kopřivnici se skupinou zhruba padesáti lidí ve věkovém spektru od osmnácti do pětatřiceti let. Výměnný program je podle Matuly postavený tak, aby minimalizoval zdravotní rizika toxikomanů, a tím pádem i možnost nakažení žloutenkou, pohlavními chorobami či AIDS. „Lidé, kteří jsou do programu zařazení, nemají většinou o léčbu závislosti zájem a drogy budou brát, jestli jim jehly vyměníme či ne,“ tvrdí Matula s tím, že spolu s jehlami mohou uživatelům drog nabídnout také desinfekci či kondomy.


    [Top]    


Rodiče by měla varovat ospalost a zápach výparů

K o p ř i v n i c e (dam) -Odhalit užívání těkavých látek u svých ratolestí hned v začátcích může být nesnadné. Indikátorem může být nezvyklá malátnost a ospalost dítěte. Po dlouhodobějším užívání se pak projevuje výrazný zápach toluenu či jiné podobné látky, který nezmizí mnohdy ani po desíti či dvanácti hodinách od jejího vdechování.

Odborníci varují, že ’fetování’ nelze brát jako relativně neškodnou hloupost. Těkavé látky jsou totiž v mnohých ohledech nebezpečnější než takzvané tvrdé drogy.


    [Top]    


Šéf tatrováckých odborů předpokládá další propouštění, ale chce i vyšší platy

K o p ř i v n i c e (dam) - Závěrečnou fázi revitalizace a výběr strategického partnera budou dnes od půl druhé tatrovákům vysvětlovat odboráři a lidé z vedení automobilky.

„Diskuzní fórum jsme se rozhodli udělat, abychom lidem přiblížili a vysvětlili současnou situaci,“ tvrdí šéf odborů KOVO v Tatře Antonín Valášek s tím, že podrobná znalost situace může rozptýlit mnohdy zbytečné obavy.

Předseda tatrováckých odborářů potvrdil, že je i v zájmu odborů, aby byl proces prodeje automobilky uzavřen co nejdříve. Podle Valáškových slov je pravděpodobné, že po nástupu nového vlastníka dojde i k propouštění. „Budou jistě chtít změnit stávající strukturu řízení. Taky záleží na tom, do čeho se bude investovat, pokud bude nakoupena výpočetní technika a zvýší se míra automatizace, bude potřeba méně lidí,“ tvrdí Valášek a dodává, že podle jeho názoru se v oblasti výroby už moc zeštíhlovat nedá. Odboráři si přitom podle Valáška nemohou diktovat počty lidí, které bude smět zaměstnavatel propustit. „To bychom ten podnik mohli dovést do takové situace, že bychom skončili na dlažbě všichni,“ řekl Valášek s tím, že se odbory snaží snižování stavů kontrolovat a minimalizovat jeho sociální dopady. První významnější jednání mezi novým majitelem a odbory se dá očekávat ke konci roku. „Kolektivní smlouva bude platit ještě rok a investor ji musí respektovat. Chceme ale vyjednávat o výši platů. Tatře se teď poměrně daří a chceme, aby to bylo vidět i na platech,“ uvedl předseda tatrováckých odborů. Podle jeho slov je totiž třeba přibližovat mzdy u nás průměru Evropské unie.


    [Top]    


Děti chodí s kartou na oběd do jídelny

K o p ř i v n i c e (ili) - Jídelna Základní školy Emila Zátopka přešla v letošním školním roce ze stravenkového systému na používání karet.

„Máme daleko lepší přehled o tom, kdo z žáků nemá uhrazené stravné, kolik obědů je již odebráno a kolik se jich má vydat do konce výdeje, na konci dne můžu zjistit, kdo si oběd neodebral a podobně. Samozřejmě nezanedbatelná je i finanční výhodnost tohoto systému,“ namátkou vypočítal výhody vedoucí jídelny Tomáš Polívka.

Doposud na zpracování dat odběrů jídel vydala škola měsíčně bezmála 2 500 korun. Nový program včetně instalace čtecího zařízení a vyškolení vedoucího jídelny vyšel na deset tisíc korun a dalších pětačtyřicet tisíc stálo zhotovení magnetických karet s logem školy. O výrobní náklady se podělili žáci s tím, že po ukončení školní docházky nebo přestupu na jinou školu jim bude padesátikoruna výměnou za kartu a plastikový obal vrácena.

Stejný stravovací systém ke spokojenosti žáků a vedení školy využívají již třetím rokem na Základní škole 17. listopadu.


    [Top]    


Rybník u hradu Šostýn obývá rosnička zelená

K o p ř i v n i c e (ili) - Rybník u zříceniny hradu Šostýna nejen že plní všechny svoje biologické funkce podle očekávání, ale navíc překvapuje odborníky i laickou veřejnost rychlostí, s jakou se vodní společenstvo vytvořilo bez jakéhokoli lidského zásahu.

V letošním roce prováděli místní ekologové sečení hráze a břehů, které byly osety trávou. Na podzim se pak bude provádět částečná regulace výskytu vodních rostlin. Mělkost nádrže totiž umožňuje jeho celkové zarostení. Po zamrznutí plochy rybníku dojde na sečení orobince, stejně jako se obhospodařují i větší rybniční nádrže.

„Největším překvapením hned v první sezoně bylo, že se objevily a úspěšně namnožily rosničky zelené. S ostatními živočichy, jako je například ropucha obecná, čolek horský nebo skokan hnědý, se počítalo, protože žili v těsné blízkosti,“ jen namátkou vypočítává některé z obyvatel rybníka člen Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita.

Rybník si našlo poměrně velké množství různého vodního hmyzu. Mimo jiné třeba potápník vroubený, který podle Kvitových slov je naším druhým největším druhem potápníka. V rybníce lze najít i vodoucha stříbřitého. Tento pavouk si staví pavučiny pod vodní hladinou a vytváří si z nich jakýsi vodní zvon, do kterého si nanosí bublinky vzduchu, které se mu přichytí na zadečku.

„Vodouch žije téměř celou dobu pod vodou, loví tam a obývá vzduchovou bublinu, kterou si uměle pod vodní hladinou vytvořil,“ přiblížil některá specifika obyvatel rybníka Dalibor Kvita.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.