Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Město v průmyslové zóně buduje infrastrukturu

K o p ř i v n i c e (hod) - V Podnikatelském areálu ve Vlčovicích začíná být rušno. K firmě IPS Skanska, závod Třinec, která staví závod pro Duru, se přidají hned další tři, ty se však budou podílet na zakázkách pro město. „V rámci druhé etapy podnikatelského areálu - vybudování technické infrastruktury - bylo v měsíci srpnu provedeno výběrové řízení. Byly vypsány tři soutěže, do kterých se přihlásilo jedenáct firem,“ komentoval průběh výběrového řízení Vladimír Zákutný, vedoucí oddělení investic kopřivnické radnice.

Přeložku vysokotlakého plynu a rozvod středotlakého plynu realizuje firma Plynstav, s. r. o., Nový Jičín. Hodnota této zakázky činí 4,058 milionů korun. Staveniště si firma od města převzala minulý týden a práce by měly být dokončeny v květnu příštího roku.

Rozvod vodovodního řádu, sběrač splaškových vod a kanalizaci dešťových vod bude provádět firma V+V Saveko, s. r. o., Kopřivnice za cenu 4,261 milionů korun. Firma V+V Saveko si staveniště převzala také minulý týden a termín dokončení je stanoven na měsíc březen.

K vybudování spínací stanice 22 kV včetně kabelových rozvodů a technologie spínací stanice byla vybrána firma IMOS Zlín, s. r. o., která by si měla staveniště přebrat v tomto týdnu. Hodnota prací, jež mají být provedeny do konce června 2002, je vyčíslena částkou 23,695 milionů korun.

„Na financování se bude podílet šedesáti procenty ministerstvo průmyslu a obchodu a zbývající podíl musí uhradit město ze svých zdrojů,“ odpověděl Zákutný na dotaz, kdo bude práce na vybudování druhé etapy technické infrastruktury financovat.

Na otázku, jak to vypadá s budováním průmyslové haly, řekl Vladimír Zákutný, že „to je trochu složitější otázka, protože ta má být financována z prostředků Phare, ministerstva průmyslu a obchodu a spoluúčastí města. V současné době probíhá schvalovací proces tendrové dokumentace v Evropské komisi. Po schválení projektu bude následovat vyhlášení veřejné soutěže přes obchodní věstník, sepsání smlouvy, schválení financování - vše má tříměsíční termíny a teprve potom můžeme začít zahájit stavbu průmyslové haly. Předpokládáme, že termín zahájení, pokud všechno dobře dopadne, bude tak v květnu příštího roku.“


    [Top]    


Personální dotazníky Dury jsou k dispozici

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájemci o práci v novém výrobním provozu společnosti Dura Automotive Systems CZ vyrůstajícím v Průmyslovém parku ve Vlčovicích si mohou vyplnit příslušné dotazníky.

Formuláře určené uchazečům o dělnická pracovní místa ve formě předtištěných dotazníků jsou k dispozici na Úřadech práce v Novém Jičíně, Kopřivnici a Frenštátě. Získat dotazník je možné taky v místním městském informačním centru a Centru podnikání a rozvoje.

První etapa výběru by měla skončit šestadvacátého září. Do té doby je nutné vhodit vyplněné dotazníky do připravené schránky ve zmiňovaném Centru podnikání a rozvoje, nebo zaslat přímo na adresu blatenského sídla Dury.

Středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé se zájmem o práci v nově budovaném podniku by své žádosti o místo spolu se strukturovaným životopisem měli zasílat na adresu firmy nebo její kopřivnické kanceláře situované v Centru podnikání a rozvoje na ulici Štefánikově.


    [Top]    


Místní autoškoly se potácejí na pokraji bankrotu

K o p ř i v n i c e (dam) - Hubený rok zažívají majitelé kopřivnických autoškol. Stejně jako jejich kolegové z jiných koutů republiky, kteří minulý týden zablokovali Prahu, i oni podle svých slov vrávorají na hranici bankrotu.

„Situace se od začátku roku vůbec nezměnila, zájem lidí je velmi malý. Od začátku roku projevilo zájem udělat si u mě řidičák dvacet lidí,“ postěžoval si majitel a učitel autoškoly MarKo Marian Kordoš. Obdobná situace je i ve zbylých místních autoškolách. Jiří Polášek odhaduje, že v současnosti autoškoly vyučují zhruba čtvrtinu někdejších uchazečů o řidičská oprávnění. „Touto dobou jsem míval osmdesát až sto žáků, dnes jich mám zhruba dvacet,“ prozradil majitel autoškoly Sajp. Příčinou odlivu zájemců jsou podle Poláškových slov především obavy z náročnějších testů a delší zkušební jízdy. „Spousta lidí se snažila udělat autoškolu v předstihu, nebo naopak vyčkávají, jak se situace vyvine, a teprve pak s výukou začnou,“ uvedl Polášek s tím, že je zvědav na to, co autoškolám přinese příští rok.

Také majitel největší místní autoškoly Jiří Ohnůtek ještě tak špatný rok, jako je ten letošní, nezažil. „Od roku devadesát dva, kdy začaly soukromé autoškoly fungovat, se nestalo, že by lidé nepřicházeli a neměli zájem získat řidičské oprávnění,“ tvrdí Ohnůtek s tím, že počet žáků jeho autoškoly je v letošním roce na úrovni slabé třetiny běžného stavu. Jak Ohnůtek sám přiznal, situace je taková, že si musel na udržení provozu autoškoly půjčit peníze, které zatím nemá z čeho splácet. „Jsou tady náklady na provoz aut, leasingové splátky, energie nebo platby za zaměstnance, které je nutné platit, a když žáci a s nimi peníze nepřicházejí, je to problém,“ uvedl Ohnůtek, který má oproti dalším místním autoškolám výhodu v tom, že nabízí také možnost výcviku na jiné typy vozidel než na osobní auto.

Obavy o další osud své živnosti spojují pravděpodobně všechny místní majitele autoškol. Mnozí dokonce hledají nové uplatnění.

„Při stávající situaci již není možné se živit pouze vyučováním. Já sám mám již druhé zaměstnání a myslím, že podobně jsme na tom všichni,“ uvedl Marian Kordoš. Také Jiřího Poláška straší vidina bankrotu. „Poohlížím se po něčem, co bych mohl dělat. Tady v Kopřivnici je to ale dost problematická záležitost,“ tvrdí majitel autoškoly Sajp. Ohnůtek, který doufá, že se mu podaří svou autoškolu udržet, dodává, že ví již o několika případech, kdy malé autoškoly musely díky výraznému úbytku klientů svou činnost ukončit. „Doufal jsem, že se letošní nepříznivá situace po prázdninách zlomí, ale zatím to tak nevypadá,“ uvedl Ohnůtek s tím, že řidičský průkaz si dnes chodí dělat především lidé, po kterých oprávnění řídit vůz vyžaduje jejich zaměstnavatel. I když nezakrývají jisté zvýšení obtížnosti závěrečných testů a jízd, všichni učitelé autoškol však jednohlasně tvrdí, že ti, kteří se na zkoušku důsledně připraví, nebudou mít se získáním ’řidičáku’ nejmenší problém. „Nevšiml jsem si, že by u zkoušek propadalo více lidí než v minulosti. Je samozřejmé, že když místo čtvrt hodiny jezdíte čtyřicet minut, je větší šance, že uděláte chybu, ale zvládnout se to dá,“ snažil se rozptýlit obavy potencionálních žáků Polášek. Také jeho kolegové sice považují některé testové otázky za zbytečné a řešení zkušebních testů za nešťastné, ale nejde prý o nic, co by se nedalo zvládnout.


    [Top]    


Mladí čichači toluenu jsou problémem i v Kopřivnici

Park mezi ulicemi Sadovou a Pionýrskou
je jedním z míst schůzek skupinek
mladých čichačů těkavých látek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále očividnějším se stává palčivý problém uživatelů těkavých látek. Čichači, jak se vyznavačům vůně toulenu, nejrůznějších rozpouštědel a lepidel přezdívá, se stahují především do parků mezi ulicemi Pionýrská a Sadová. Často je možné vidět je také v bezprostředním okolí Základní školy Emila Zátopka.

Skupinka desíti patnácti mladých z Pionýrské však podle lidí znalých problematiky rozhodně nebude jedinou, která s těkavými látkami v Kopřivnici experimentuje. „Jsou jen nejvíc vidět, bude ale spousta dalších, kteří se scházejí někde za městem, ve sklepích domů a na podobných špatně kontrolovatelných místech,“ domnívá se Pavel Matula ze společnosti Renarkon věnující se pomoci drogově závislým.

Obyvatelé ulic přilehlých k místům schůzek čichačů si stěžují na liknavý přístup policie k tomuto problému. „Za poslední dobu jsem tu viděl jednou státní policii a možná dvakrát městské strážníky. Přitom ta parta byla teď v létě v parku ve dne v noci,“ řekl Pavel Karban bydlící v jednom z domů bezprostředně sousedícím s parkem. Podle něj je situace o to horší, že parkem procházejí malí školáci.

Velitel městské policie se hájí tím, že proti čichačům mohou strážníci zasáhnout pouze v případě, že budí veřejné pohoršení. „Během léta jsme zasahovali téměř denně, se snižující se teplotou tohoto nešvaru ubývá,“ tvrdí Jan Müller.

„Smutné na tom je, že mezi těmi, co čichají, jsou hodně ti úplně nejmladší a neuvědomují si, jak moc si ubližují,“ tvrdí kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Podle jejích slov jsou mezi uživateli těkavých látek především děti ve věku patnáct šestnáct let. Podle streetworkera Pavla Matuly ze společnosti Renarkorn jde většinou o první pokusy s drogou. „Čichají hlavně ti, co nemají peníze na jiné drogy,“ tvrdí Matula. Ten taky varuje, že u uživatelů těkavých látek hrozí snadné předávkování.

„Odhadnout přesně dávku je téměř nemožné. Při předávkování může dojít k zástavě dechu a dalším obtížím,“ uvedl streetworker. Výměnou za vysoké riziko čichači získávají krátké stavy bezvědomí provázené živými barevnými vizemi a stav celkové otupělosti. Právě nebezpečí a relativně krátkodobý účinek čichání těkavých látek je důvodem k tomu, že jsou mnoha odborníky označovány za ’drogu hloupých.’


    [Top]    


Už potřetí obhájil prvenství při výstupu na Everest

Účastník výstupu na Everest předává
své číslo týmovým kolegům.
Z osmnácti skupin lezců vrchol
zdolalo pouze šest týmů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Z šestašedesáti přihlášených účastníků dosáhli vrcholu Mount Everestu dva sólolezci, dvě dvojice a šest týmů skupinolezců. Za nepříliš vydařeného počasí jako první závod ukončili členové AA Teamu, když ve 21.45 hodin zdolali po devětatřicáté vrchol Červeného kamene.

Už potřetí za sebou prvenství v sólolezcích získal Štefan Groš z Frenštátu, který však svým výkonem šestnáct hodin sedmnáct minut loňský rekord nepřekonal. I tak zůstává nadále jediným borcem, kterému se podařilo zdolání výškového převýšení 8 848 metrů zopakovat.
 
 
 
 


    [Top]    


Krajčír se z dovolené s dětmi málem vrátil jako nekuřák

K o p ř i v n i c e - V odvykací protikuřáckou kúru se změnila letošní dovolená místostarosty Zdeňka Krajčíra. Ten se letos vydal s dětmi strávit část prázdninového volna do Orlických hor.

„Syn mě donutil vlézt na horské kolo, k čemuž jsem se dal přesvědčit jen díky neznalosti tamního terénu. Skončilo to tím, že jsme asi dvě hodiny stoupali do prudkého kopce, přičemž jsem všechny cigarety, které jsem měl po kapsách, házel do příkopy,“ líčil progresivní odvykací metodu Krajčír. Cyklistický výlet byl přitom jen začátek. „Tragédie byla, že tam bylo možné půjčit si psa haskyho. Když jsem tedy dorazil na pokraji infarktu do chaty a sesedl z kola, dostal jsem do ruky šestimetrové vodítko a dvě hodiny jsem běhal se psem po lese,“ líčil své prázdninové zážitky, už zase s cigaretou v ruce, Krajčír. Druhou část dovolené pak sociálnědemokratický zástupce starosty strávil na chalupě. „To ale za dovolenou nepovažuju. Bylo to jen nakoupit, uvařit, nakoupit, uvařit a pořád dokola,“ uzavřel Krajčír.

Jeho kolega Alois Janek strávil o poznání klidnější letní volno. „První týden v srpnu jsem s manželkou strávil v Chorvatsku na ostrově Pag. Byla to naprosto pohodová dovolená, asi nejlepší, jakou jsem kdy zažil,“ liboval si druhý z místostarostů. „Druhou půlku dovolené jsem si vybíral jen po jednom dvou dnech a trávil jsem ji například výšlapy do Beskyd,“ uvedl Alois Janek. Starosta Jiří Tichánek z letošní dovolené nadšený není. „Měl jsem pouze týden, a ten jsem strávil, jak se říká, na ’maltě’ při rekonstrukci zděděného objektu na Prostřední Bečvě,“ prozradil starosta.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.