Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hod. (za příznivého počasí)

Fotbal: Vlčovice - Mniší: ne 9. 9. v 16.30 hod. Vlčovice - Kunín (muži - I. B třída), Vlčovice - Frenštát, ve 13.15 hod. ml. žáci; ve 14.45 hod. st. žáci (župní soutěž)

Futsal: so 1. 9. v 18 hod. CC Jistebník - VŠB Ostrava - 1. kolo I. ISOline ligy futsalu (hala při ZŠ E. Zátopka), so 8. 9. ve 20 hod. Megas Frenštát - Liberec - 1. kolo I. ISOline ligy futsalu (hala SOU Kopřivnice)

Házená: pá 31. 8. a so 1. 9. ’O pohár Tatry’ - turnaj mužů, v pátek od 17 hodin, v sobotu od 9 a od 14 hodin; ne 9. 9. v 10 hodin KH Kopřivnice - Cement Hranice (1. kolo I. ligy mužů) - hala ZŠ E. Zátopka; o stejném víkendu začínají i mistrovské soutěže žactva a dorostu, prozatím však není k dispozici rozlosování soutěží - hrací časy přineseme v následujícím čísle

Hokej: so 1. 9. v 8.30 HC Kopřivnice - HC Orlová (žákovská liga 8. - 9. třída); so 8. 9. v 17 hodin Kopřivnice - Kroměříž (1. kolo II. ligy mužů), ne 9. 9. v 9 hodin Kopřivnice - Třinec (žákovská liga 6. a 7. třída)

Malá kopaná: so 1. 9. SUPERIOR CUP - kvalifikace, ne 2. 9. SUPERIOR CUP - kvalifikace, so 8. 9. v 8 hod. 6. turnaj - 1. liga, ne 9. 9. v 8 hod. 6. turnaj - 2. liga

Plochá dráha: so 1. 9. v 15 hodin M ČR juniorů (jednotlivci)

Minigolf: so 8. 9. ve 14 hodin turnaj pro veřejnost

Everest: so 8. 9. v 10.30 sportovně recesní akce Everest (lyžařská chata)


    [Top]    


Výsledky

Házená: Výsledky přípravných zápasů ve Stockerau: turnaj (25. 8.): UHC Gunserndorf - KH Kopřivnice 16:34 (5:18), branky: Šustala 8, Brus 6, Gřes 4/1, Smutek 3, Bartošic 3/2, Dořičák a Hanzelka po 2, Prepsl, Farkaš, Ocásek, Mazur, Veřmiřovský a Hrnčárek po 1; UHC Uniqa Stockerau - KH Kopřivnice 30:29 (12:13), branky: Hanzelka 7, Šustala a Smutek po 4, Bartošic a Dořičák po 3, Farkaš, Mazur a Brus po 2, Prepsl a Gřes po 1; UHC Uniqa Stockerau - UHC Gunserndorf 30:30; pořadí v turnaji: 1. Stockerau, 2. Kopřivnice, 3. Gunserndorf; utkání mimo turnaj (24. a 26. 8.): UHC Uniqa Stockerau - KH Kopřivnice 29:22 (14:10), branky: Šustala 4, Gřes, Brus a Veřmiřovský po 3, Dořičák, Farkaš, Mazur a Bartošic po 2, Ocásek 1; UHC Gunserndorf - KH Kopřivnice 27:23 (15:11), branky: Šustala 4, Prepsl a Smutek po 3, Hanzelka, Dořičák, Mazur, Bartošic a Veřmiřovský po 2, Hrnčárek, Brus a Gřes po 1; nejlepší střelci herního soustředění: Šustala 20, Brus 12, Hanzelka 11, Smutek 10, Bartošic 10/3

Hokej: Turnaj 4. tříd ve Vítkovicích: Kopřivnice - Olomouc 3:1, Kopřivnice - Havířov 3:2, Kopřivnice - Vítkovice 3:1, pořadí v turnaji: 1. Kopřivnice, 2. Havířov, 3. Vítkovice, 4. Olomouc; nejlepší obránce turnaje: Patrik Gonos z Kopřivnice

Požární sport SDH: O pohár starosty města: 1. SDH Mniší B (18.518 s), 2. SDH Mniší A (19.319), 3. SDH Slatina (20.119), 4. SDH Vlčovice (20.219), 5. SDH Trojanovice (20.418). Výborné byly rovněž ženy z Vlčovic, které jako jediné mezi muži skončily na 10. místě. V nedělní pohárové soutěži SDH ve Vlčovicích obsadilo Mniší druhé místo za Fulnekem


    [Top]    


Nejdrsnější ’drtiči’ zdolali sedm vrcholů

I takový byl letošní ročník
bikerského závodu Kopřivnický Drtič.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (jk) - Ondřejník, Pustevny, Martiňák, Třeštík, Soláň, Handžovské Díly a Velký Javorník. Těchto sedm vrcholů museli na svých bicyklech zdolat ti, kteří se rozhodli absolvovat kompletní trasu letošního ročníku Kopřivnického Drtiče.

Na start celodenního putování, které již tradičně pořádá CykloArt Bikeklub Kopřivnice, se letos postavilo 192 odvážlivců. Pro srovnání - loni si cestu k lyžařské chatě, odkud se již tradičně účastníci vydávají na trať, našlo 277 bikerů. Mnohé zřejmě odradilo deštivé počasí, které panovalo v podstatě celých 14 dní před startem a zároveň předpoklad, že trať se tím stane mnohem náročnější. „Nakonec jsme provedli změnu na třech místech, a trať se tak dala v klidu projet bez většího zabahnění,“ doložil připravenost pořadatelů Roman Lipový. Ti, kteří se rozhodli projet Beskydy křížem krážem a vystoupat na všech sedm zmíněných vrcholů, ujeli celkem 120 km s celkovým převýšením 3 000 metrů. V konečném součtu jich bylo 77, přičemž u lyžařské chaty mohl své znavené údy jako první složit Rostislav Kadula z Ostravy. Trať zdolal za 6 hodin a 46 minut. O minutu později dorazil Otakar Ďurďa (Ostrava-Poruba) a se ztrátou dvou minut na Kadulu dojel loňský vítěz Pavel Česlík (Ostrava).

Odměny v cíli ovšem nečekaly jen na nejlepší, ale na všechny, kteří zdolali alespoň dva vrcholy a z cesty si tak přivezli dvě razítka z projetých kontrol. „Spolupracovali jsme s městem Kopřivnice a firmou Maxcurzor Ostrava, díky nimž každý účastník obdržel mapu a po dojezdu pamětní medaili,“ pochvaloval si další z organizátorů Dušan Pargač.

Kromě základních informací přidávají pořadatelé i perličku navíc. Závod měl podle nich svého velkého hrdinu, a to v osobě Marka z polského Těšína. Tomu se při výjezdu na Velký Javorník, tedy před první kontrolou, rozsypala přehazovačka. Nezbývalo mu než ji zanýtovat a jet pouze na jeden převod. Nespokojil se ovšem s jen tak nějakým výkonem, ale vyjel a sjel všechny vrcholy!


    [Top]    


Opět vzhůru na Everest

K o p ř i v n i c e (jk) - Chcete si vyjít na Everest? Není problém, 8. září si svou fyzickou a hlavně psychickou odolnost můžete vyzkoušet v Kopřivnici. V tento den totiž firma Foto Morava pořádá již tradiční sportovně recesní akci Everest. Jejím cílem je opakované zdolávání vrchu Červeného kamene. Na vrcholu nejvyšší hory světa člověk imaginárně stane v okamžiku, kdy dominantu kopřivnického okolí zvládne nahoru a dolů celkem 39krát.

Start je, tak jako každý rok, u lyžařské chaty. Plánován je na 10.30 s tím, že zápis startujících odvážlivců bude probíhat od 9 hodin.

Zdolání Everestu nemusí být individuální záležitostí a prakticky ani nemůže. I ten, který se rozhodne pro náročný výkon jako sólolezec, určitě bude potřebovat morální podporu v podobě někoho blízkého. Tím, kdo prozatím drží rekord, je Štefan Groš, který v loňském roce dorazil na vrchol v čase 15 hodin 16 minut. Na startovní čáře jsou ovšem vítáni i duolezci a skupinolezci.


    [Top]    


Prověrka ve Stockerau stála za to

S t o c k e r a u (jk) - Úřadující házenkářský mistr I. ligy má za sebou jednu z posledních herních prověrek před začátkem dalšího ročníku mistrovské soutěže. Svou připravenost testoval kopřivnický celek od 23. do 26. srpna na turnaji v rakouském Stockerau, které nejen že hraje první rakouskou ligu, ale je i účastníkem poháru EHF. Trenérem tamního házenkářského týmu je bývalý reprezentační a kdysi i kopřivnický trenér Jiří Kekrt.

Kromě Kopřivnice hostilo Stockerau i svého soka z nejvyšší soutěže UHC Gunserndorf. K turnaji se bohužel nedostavilo vídeňské družstvo, ale na počtu sehraných utkání se tento fakt neprojevil. Kromě turnajových utkání totiž mužstvo odehrálo s oběma soupeři i zápasy mimo turnaj. „Co se týče náplně tohoto krátkého herního soustředění, můžeme být spokojeni,“ je o přínosu zájezdu přesvědčen kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

V rámci turnaje Kopřivnice bezpečně porazila Gunserndorf (34:16) a velice těsně podlehla Stockerau (29:30). Stockerau pak slavilo nad Kopřivnicí vítězství i v zápase mimo turnaj (22:29) a taktéž Gunserndorf byl v tomto utkání lepší (23:27), na rozdíl od turnaje ale do tohoto střetnutí naskočily tři zahraniční posily. „Šlo o dvě spojky a pivota, kteří nám dohromady nasázeli 25 branek ze sedmadvaceti,“ doložil sílu trojice Bartoň.

Jeho svěřenci mají podle něj ještě stále co zlepšovat. „Slabší je výkonnost brankářů, přechod do rychlého útoku je na solidní úrovni, ovšem zatím se slabším zakončováním. Prosazování se v postupném útoku nám dělá problémy hlavně z pravé strany, jelikož nemáme levorukého hráče. Obranná činnost se zlepšuje,“ konkrétně vyjmenoval prozatímní slabiny mužstva Bartoň. „Zbývá nám tedy ještě doladit souhru v postupném útoku a zlepšit procento úspěšnosti střelby ze všech postů, hlavně z náskoků a rychlých útoků,“ dodal ke hře kouč. Před zahájením ligy tým čeká už jen jediná prověrka, a to domácí turnaj ’O pohár Tatry’, o němž píšeme na jiném místě této strany

Kompletní výsledky viz Výsledky


    [Top]    


Házenkáři budou obhajovat prvenství v domácím turnaji

K o p ř i v n i c e (jk) - Zní to neuvěřitelně, ale již po čtyřicáté se 31. srpna sjedou do Kopřivnice házenkářské týmy k turnaji ’O pohár Tatry, a. s.’ O vavříny budou po tři dny bojovat čtyři týmy. Stejně jako v loňském roce si svou sílu před sezonou přijedou vyzkoušet Ostrava a Zlín, místo Třeboně se tentokrát objeví Michalovce. Jde o vítěze první slovenské ligy, který stejně jako Kopřivnice usiloval v baráži o H.I.L. V minulosti na turnaj jezdila i polská družstva, letos však z jejich účasti sešlo, neboť polská liga začíná později než česká. Naopak brzký start H.I.L. vyloučil přítomnost interligových mužstev. „Termín už jsme kvůli tomu nechtěli měnit, ale i tak si myslím, že to po stránce kvality bude solidní turnaj,“ míní kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

Jeho svěřenci budou v turnaji obhajovat loňské vítězství, které se jim podařilo získat po dlouhých šesti letech. Ze soupeřů se v přípravě prozatím utkali jen s Ostravou, z jejíž palubovky odjeli s jednobrankovou porážkou (21:20).

Začátek zápasů viz Kam za sportem


    [Top]    


Karty pro kvalifikaci na Superior Cup jsou rozdány

K o p ř i v n i c e (jk) - Ještě než mužstva Kopřivnické ligy malé kopané vstoupí do podzimních odvet sezony 2001, uskuteční se tento víkend v areálu stadionu házené v Kopřivnici kvalifikační zápasy IX. ročníku halového turnaje v malé kopané ’Superior Cup 2002’. Dvakrát po sobě v něm triumfoval tým Trappes Devills, své vítězství bude obhajovat i v dalším ročníku.

Z KMK Kopřivnice se této kvalifikace zúčastní celkem šestnáct týmů. A tak po dvouměsíční přestávce a týden před zahájením ligy si ještě někteří mohou nejen vypilovat fyzičku, ale také zjistit, jak na tom celkově jsou. Své síly mužstva změří ve čtyřech základních skupinách, z kterých vždy dva nejlepší postoupí do finálového turnaje. Ten by se měl již tradičně uskutečnit hned v úvodu příštího roku ve sportovní hale ZŠ Emila Zátopka v Kopřivnici. Garantem akce je opět firma Superior, a.s. pana Jaroslava Výborného z Frenštátu p. R.

Rozlosování:

sobota 1. 9. od 8.30 do 12 hodin: Bum Šankar Kopřivnice, Catastrofic Team Kopřivnice, Tango Kopřivnice, Heimat Juniors Kopřivnice

sobota 1. 9. od 12 do 15.30 hodin: FC Jelita Kopřivnice, Elán Kopřivnice, FOX Kopřivnice, FK Synové Kopřivnice

neděle 2. 9. od 8.30 do 12 hodin: FC Olivet Štramberk, SD Kopřivnice, Lokomotiva Gangsters Kopřivnice, Viagra Team Štramberk

neděle 2. 9. od 12 do 15.30 hodin: FC Squadra Kopř., Citrus Bordovice, Santos Tichá, Trappes Devills.


    [Top]    


Megas vyprovodil Mikesku i po druhé

FC Mikeska Ostrava - Megas Frenštát p. R. 1:4 (0:3)

O s t r a v a (luk) - I v druhém přípravném utkání, hraném 22. srpna ve sportovní hale Sereza Ostrava, dokázal Megas Frenštát porazit ostravskou Mikesku. Tentokrát zvítězil 4:1 (v prvním případě 5:1). První branku utkání vstřelil Michal Buček, a zaznamenal tak svůj první střelecký zápis ve frenštátském dresu.

Oba týmy postrádaly několik opor, lépe se s tím evidentně vypořádal Megas, jehož hráči si v utkání vypracovali daleko více gólových příležitostí. Jen škoda, že je především ve druhé půli nedokázali zužitkovat k výraznějšímu vítězství. Jedinou branku domácích dal z přímého kopu David Levčík.

Poslední přípravný zápas sehrál Megas ve středu 29. srpna proti nováčkovi I. ligy VŠB Ostrava, bohužel až po uzávěrce tohoto čísla.

Megas: Rohan (Horák) - Šablatura, Buček, Malý, Freisler, Špaček, Pokorný, Žídek. Mikeska: Křižák (Šmíra) - Beran, M. Wonka, Levčík, Polzer, Bubla, Pohorelli, Kornák, Salva, Pompa, Koval. Branky: 29. Levčík - 7. Buček, 13. Špaček, 19. Šablatura, 40. Freisler. Rozhodčí: Bokroš, Vozárik.

CC Jistebník - FC Šumperk 9:3, 8:3
CC Jistebník - HI-TEC Bílovec 6:1, 5:5

K o p ř i v n i ce - V plné herní přípravě je i regionální konkurent Megasu CC Jistebník. Ten sehrál čtyři přípravná utkání s druholigovými futsalovými týmy. Až na výjimku s jednoznačnými výsledky. „Nejsou až tak důležité. Především se hledá ideální složení týmu,“ podotkl k zápasům asistent trenéra Radek Korený.


    [Top]    


Velká cena Valašska bude mít premiéru

K o p ř i v n i c e (jk) - Do Slezského poháru cyklistů je letos zařazen i I. ročník závodu ’Velká cena Valašska’, který se pojede 1. září.

Na trať cyklisté vyrazí v 10 hodin od lichnovského kostela a jejich cílem bude po ujetí daného počtu okruhů Myslivecká chata v Lichnově. Pořadatel, jímž je CK Valašské království, vytyčil trasu obcemi Lichnov, Frenštát, Bordovice, Vlčovice, Mniší, Měrkovice, Kozlovice a Hukvaldy. Závodníci tak pojedou několik tzv. lichnovských a hukvaldských okruhů.

Prezentace: 8.30 - 9.30 hodin. Kategorie a délky tras: muži 18 - 29 let a muži 30 - 40 let: 93,6 km; muži 41 - 50 let: 67,2 km; muži 51 - 60 let, muži nad 60 let, ženy a příchozí: 44,2 km


    [Top]    


Minigolfisté druzí v Poličce

K o p ř i v n i c e (red) - Svou pečlivou přípravu zúročili kopřivničtí minigolfisté na turnaji v Poličce. Přivezli si dvě druhá místa, a to zásluhou Ivana Macha a Leopolda Holuba. Macho, který závodí v kategorii žáků, se tímto výsledkem zařadil mezi nejlepší ve své kategorii na severní Moravě. Holub, jenž se vrátil z hostování v Olomouci do mateřského klubu, vybojoval stříbro v kategorii mužů.

Ve východočeském městečku minigolfisté zároveň vstoupili do nového soutěžního ročníku II. ligy. Po skvělém výkonu přidali do sbírky další druhou příčku. „Tohoto umístění si velmi ceníme, protože soutěž družstev jsme hráli naposledy před pěti lety. Doufám, že 2. 9. v Uničově svou výkonnost potvrdíme,“ věří manažer klubu. Vytížen bude i kopřivnický areál, a to 8. září, kdy oddíl od 14 hodin pořádá turnaj pro veřejnost.


    [Top]    


Vlčovice si připsaly první mistrovské body

Vlčovice si nedělní porážkou Bašky
vysloužily první body do tabulky I. B třídy.
Foto: David Macháček

FC Vlčovice - Baška 1:0 (1:0)

V l č o v i c e (jk) - Druhé mistrovské utkání I. B třídy přineslo Vlčovicím vítězství. První tři body si na konto připsali v neděli 26. srpna , kdy zdolali tým Bašky.

V první půli byli jasným diktujícím tempa i stylu hry právě Vlčovice. Jejich dravost v útoku přinesla několik příležitostí, bohužel bez gólového efektu. Hned v úvodu měl na kopačce branku Rek, o něco později David Švrček. Svou váhavost ale dokázal brzy napravit. V 16. minutě dostal přihrávku do šestnáctky a dopravil balón, i když poněkud krkolomnou cestou, do branky. „Bylo znát zlepšení oproti Odrám. Dokázali jsme si vypracovat řadu šancí, i když tam samozřejmě ještě byla okénka,“ byl s první částí hry spokojen vlčovický trenér Miroslav Káňa.

Po změně stran byla na domácích patrná nervozita a obava o hubený náskok. Víceméně se přizpůsobili nakopávané svých hostí. „Úplně jsme přestali hrát svou hru, nedokázali jsme podržet balón. Právě tehdy chyběl Hala, který toto dokáže,“ kritizoval druhý poločas s výsledkem jinak spokojený Káňa. Hala má stále problémy se stehenním přitahovačem a doba jeho rekonvalescence je stále odhadována na dva až tři týdny.

Vlčovice: Špaček - Fojtík, Huške, Kahánek, Hrnčárek - Strnka, Fiala, Feilhauer (75. Kubiš) - Rek (65. Paciorek), Švrček, Lid (46. Maslák). Branka: 16. Švrček

TJ Kotouč Štramberk - TJ Sokol Kunín 0:2 (0:0)

Š t r a m b e r k (jk) - Štramberk zůstává bez bodu. V druhém mistrovském utkání, hraném v sobotu proti Kunínu, dopadl stejně jako v premiérovém s Žilinou. Po jasné pohárové výhře nad Rybím 6:0 se určitě čekalo více.

Kunín vyrukoval s tvrdou, jednoduchou hrou založenou na brejcích. Štramberk, přestože sehrál vyrovnanou partii, postrádal důraz, kterým soupeř překypoval, a to rozhodlo. Branky padly v 52. a 66. minutě.

Štramberk: Melčák - Kučera, Jurák, Schwarz, Sýkora - Chalupa, Hajník, Kvita, Dostál (46. Socha) - Chovaneček, Balhárek


    [Top]    


Dorost navázal na tři vítězství cennou remízou

FC Petrovice - FC Kopřivnice 0:0

P e t r o v i c e (jk) - Po třech vítězných taženích si ve čtvrtém mistrovském utkání kopřivnický fotbalový dorost připsal remízu. Přivezl si ji z velmi těžkého střetnutí s Petrovicemi.

Utkání mělo výbornou úroveň a miska vah se během něj mohla přiklonit na tu, či onu stranu. Domácí, kteří ve svém středu měli několik posil z Karviné, byli opravdu kvalitním soupeřem. I Kopřivnice ale hrála výborně, a tak je zřejmě remíza spravedlivým výsledkem. „Na nekvalitním terénu, se kterým jsme vůbec nepočítali, jsme zahráli vcelku dobře. Pochvalu zaslouží hlavně brankář Bolom, jehož výkon vyčníval nad ostatní,“ poznamenal k zápasu trenér staršího dorostu Vilém Navrátil.

Kopřivnice: Bolom - Hykel, Horák, Hanus, Kalich - Mikolanda (70. Chuchma), Vacca, Navrátil, Pláček (80. Nenutil) - Bartoš, Svoboda (82. Pařenica)

FC Petrovice - FC Kopřivnice 2:3 (2:1)

Mladší dorost dokázal v Petrovicích vyhrát. O svém vítězství rozhodl ve druhé půli, když ještě po poločase prohrával 2:1. Branky: Zapletal, Skřivánek, Jalůvka


    [Top]    


Tenisový turnaj neregistrovaných

K o p ř i v n i c e (jk) - Neregistrovaní tenisté dostávají v Kopřivnici znovu příležitost ukázat svůj um. Po úspěšném červnovém turnaji V.I.P. je tady turnaj amatérů pořádaný sportovní komisí podnikového výboru OS Kovo Tatra. Tenisté se na kurtech sejdou v pátek 31. srpna. Od půl třetí bude probíhat prezentace, od 15 hodin pak losování. Dvorce budou rekreanti okupovat až do neděle 2. září.

Loňský vítěz Miroslav Bartoň vítězství ve dvouhře zřejmě obhajovat nebude, a tak si může na vítězství dělat zálusk jeho finálový sok Jaroslav Neuwirth, vítěz turnaje V.I.P. Čtyřhru loni vyhrála dvojice Václav Lebeda ml. - Radek Němček.


    [Top]    


Starší žáci lepší Vítkovic

FC Kopřivnice - Vítkovice B 1:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - K překvapivému vítězství v Opavě dokázali starší žáci přidat další. Ve druhém mistrovském zápase porazili těsným rozdílem béčko Vítkovic. Jediný gól vstřelil již v 7. minutě Luděk Filip a díky bojovnosti pak tým dokázal i přes slabší výkon ve II. poločase minimální náskok udržet. Pochvalu zaslouží právě Filip, kterému se střelecky dařilo i v Opavě, a také gólman Rebroš, který vychytal první nulu v soutěži. Kopřivnice: Rebroš - Selivanov, Pavlík, Kocián (Eliáš), Šíma (Šindler) - Schybol, Kostelník (Burýšek), Kurečka, Galia - Filip, Marák. Branka: 7. Filip

FC Kopřivnice - Vítkovice B 0:2 (0:1)

Mladšímu žactvu už se tolik nedařilo. Nekompletní tým působil nesehraně a podlehl Vítkovicím 0:2. Vývoj utkání ovlivnila i neproměněná penalta Kopřivnice za stavu 0:1. Pochvalu zaslouží i přes dva obdržené góly brankář Jurka. Kopřivnice: Jurka - Michálek, Peroutka, Bednář, Pokluda - M. Pala (Štěpán), Hůla, Kalinec (Ostrý) - Závodný, Špaček, Pavlica


    [Top]    


Krasobruslaři si k tréninku přizvali zahraniční kluby

K o p ř i v n i c e (jk) - Hřejivé paprsky slunce tam neproniknou, ale i takovou podobu může mít léto. Mezi mantinely ohraničující ledovou plochu dvakrát denně pilují kroky, piruety i skoky. Krasobruslaři. Na proteplený vzduch se však přece jen během náročné přípravy na sezonu dostanou také. Trénink totiž kromě pohybu na ledě zahrnuje také tanec, balet, gymnastiku a atletiku.

Léta si užili v červenci, kdy měli volno. Na květnovou a červnovou přípravu navázali v úterý 7. srpna, tedy stejně jako hokejisté o den později, než bylo plánováno. „Není to směrodatné, soustředění jsme měli plánováno až od středy. Horší by bylo, kdyby začínalo v pondělí, všichni by přijeli a ukázalo se, že led bude až druhý den,“ říká šéftrenér krasobruslařů Evžen Milčinský. Kdo všichni? Účastníci Figure Skaters Summer 2001. Za anglickým názvem se skrývá mezinárodní soustředění, na něž se do Kopřivnice sjelo několik zahraničních klubů. Objevil se zde maďarský klub ze Szekesfeherváru, polské kluby Sosnowiec a Opole a také Rakušané. „Byla to naše iniciativa na základě úspěšného vystoupení při Evropském poháru. V italském Assiagu, kde se jel finálový pohárový závod, jsme některým z našich soupeřů nabídli konkrétní možnosti přípravy v Kopřivnici,“ vysvětluje Milčinský. „Získáme tak nové zkušenosti a kontakty,“ doplňuje jej jeho žena Vladimíra, která je také jednou z trenérek v místním klubu.

Do Kopřivnice se tak sjelo celkem 42 krasobruslařů, kteří zhruba dvě hodiny denně tráví na ledě a při dalších, výše jmenovaných aktivitách. „Pro děti je to velmi motivující. Suchá příprava je totiž mnohdy nezáživná, ale nyní ji absolvují se svými soupeři, před kterými se chtějí vytáhnout. To je hlavní pozitivum. Samozřejmě dochází i k navázání lidských kontaktů. Hlavně s Poláky ze Sosnowiec a Vídeňáky, neboť s těmi se děti znají už z loňska,“ vykládá Milčinský. Model přípravy vytvářel on sám. Čerpal přitom z vlastních zkušeností a také ze systému přípravy Viktora Kudrjavceva, který je trenérem olympijského vítěze Kulika či bronzové z ME Volčkovové.

Přínos této přípravy však stejně definitivně ukáže až sezona. V té by se kopřivnický klub znovu rád postavil na start Evropského poháru, který mu v minulé sezoně přinesl nečekaný úspěch v podobě osmého místa. „Chtěli bychom jet pohár znovu, ale chtít a mít na to finance je rozdíl. Momentálně je to tak padesát na padesát,“ tvrdí šéftrenér. Pro tři závody plus finále je třeba 168 tisíc. Za prioritu sezony však tentokrát není považován Evropský pohár, nýbrž mistrovství ČR mladšího a nejmladšího žactva, které bude pořádat právě kopřivnický klub. V termínovce je naplánován na 15. - 17. února. I z důvodu pořadatelství by Milčinský rád viděl v řadách startujících kopřivnické naděje. „Nebude to ale žádná legrace. Účast si musí tvrdě vybojovat.“

Do sezony krasobruslaři vkročí v polovině září. Nečekají je ovšem první závody, nýbrž testy. Ty jsou nezbytné, neboť teprve v případě, že zvládnou předepsané prvky, mohou jezdit Český pohár, jehož součástí je valná většina závodů. První ostrý start je čeká až v polovině října, konkrétně 12. - 14. 10. v Brně a potom již následuje celá série na sebe navazujících závodů. Mezi nimi i kopřivnická Velká cena Superioru a Tatrovácká brusle, které se pojedou ve stejném termínu - 27. - 28. října. Velká cena bude závodem žactva a juniorů, Tatrovácká brusle pak mítinkem pro mladší kategorie.

Jana Kapounová


    [Top]    


Plochá dráha letos po třetí

K o p ř i v n i c e (jk) - Po třetí v letošním roce se mohou příznivci ploché dráhy těšit z představení na kopřivnickém oválu. Po květnovém semifinále mistrovství ČR dvojic a červnových extraligových bojích se zde v sobotu 1. září od 15 hodin představí juniorská špička ČR.

K pátému závodu mistrovství České republiky jednotlivců se sjede šestnáctka nejlepších. Těšit se můžeme na Miroslava Fencla, který právě při kopřivnickém, čtvrtém kole extraligy prakticky rozhodl o vítězství Slaného a sklidil všeobecný obdiv a pochvalu. V juniorské soutěži úročí své zkušenosti ze soutěží dospělých. Svědčí o tom čtvrtý závod, v němž nedal ani v jedné z pěti jízd svým soupeřům šanci, a upevnil si tak vedení v průběžném pořadí. Za jeho největšího soupeře je považován Tomáš Suchánek, startovat by měl i nositel slavného jména plochodrážní historie Luboš Tomíček a do pořadí by mohli promluvit i Zdeněk Simota, Ondřej Šebela, Martin Málek či Filip Musil.

Pořadatelská četa se na 480 m dlouhém kopřivnickém oválu snaží vytvořit co nejlepší podmínky. Prozatím je po uplynulých horkých dnech její povrch velice suchý. „Byli bychom rádi, kdyby v průběhu týdne trochu sprchlo, abychom nemuseli moc kropit. V sobotu doufáme v pěkné počasí a stejný počet fanoušků jako posledně,“ doufá v příznivé podmínky i příjemnou atmosféru ředitel závodu Lumír Morys.


    [Top]    


Matějovský vede Evropský pohár tahačů

Stanislav Matějovský na tatře válí. 
Po sedmi závodech Evropského poháru
tahačů je prozatím na čele třídy
Super Race Truck B.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (jk) - Úspěšný jezdec Stanislav Matějovský, který v loňském roce navázal spolupráci s kopřivnickou automobilkou Tatra, si vede vynikajícím způsobem v letošním ročníku Evropského poháru tahačů. Se soutěžním tahačem Tatra JAMAL EVO II., který je řazen do třídy Super Race Truck B, si během sedmi pohárových závodů vyjel již 187 bodů, a v průběžném pořadí poháru tak vede. V každém měření sil mu mohutně šlape na paty Francouz Crozier (MAN), který zatím figuruje na celkové druhé příčce. Třetí je zatím Roland Rehfeld na Mercedesu (119 b.).

Pro tuto sezonu se tým Stanislava Matějovského spojil se švýcarským Hasseröder-Team-Müller. Jeho týmovým kolegou tak je Fritz Kreutzpointner, který je na čele průběžného pořadí třídy Super Race Truck A.

Dalším nejbližším závodem Evropského poháru je 2. září Czech Truck Prix v Mostě. Jde o v pořadí již osmý podnik a Matějovský by v něm chtěl nejen udržet vedoucí pozici, ale rád by zvýšil i svůj náskok na soupeře. „Pohár je pořád otevřenou a velmi dramatickou záležitostí. Nikdy nevíte, jestli se něco nestane s vozem, a neztratíte tak spoustu bodů,“ podotýká manažer týmu Karel Hrnčíř. Seriál v letošním roce obsahuje celkem jedenáct závodů. Tím posledním bude 6. - 7. října klání ve španělské Jaramě.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.