Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Večerní část taneční soutěže je již téměř vyprodána

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco tento týden se po velkém sále kulturního domu proháněli pouze technici připravující parket, za pár dní je už vystřídají taneční páry, které budou na soutěži Tatra 2001 soupeřit nejen o ligové body, ale také o přízeň diváků, jejichž zájem je tradičně značný. Kromě tuzemské taneční špičky by letos v Kopřivnici mohly být k vidění také páry z okolních zemí. „Byli jsme osloveni rakouským, německým a polským tanečním svazem, které uvažují o tom, že by do Kopřivnice tanečníky vyslaly,“ prozradila programová pracovnice kulturního domu Dagmar Rysová.

Kromě samotných tanečních párů, pro které bude Tatra jednou z prvních možností získat body v podzimní části ligy jak v soutěži latinskoamerických, tak standardních tanců, bude na Tatře k vidění také velmi kvalitní nesoutěžní tanec. Svou plesovou formaci ’Hoffburg 1901’ představí mnohonásobní mistři jak Slovenské, tak České republiky z bratislavského klubu Istrochem, chybět však nebude ani kvalitní disco tanec.

Přes netradičně brzký termín na začátku září již jedenáct dní před soutěží bylo na večerní finálový program prodáno zhruba osmdesát procent vstupenek. Lepší situace je v případně odpolední části Tatry, kde jsou ještě místa k dispozici.


    [Top]    


Příbor se o víkendu ponoří do historie a oslaví 750 let od svého založení

P ř í b o r (dam) - Do historie se o víkendu ponoří sousední Příbor. Víkendovými slavnostmi vyvrcholí celý rok trvající oslavy sedmi set padesáti let od založení města.

Pomyslný předkrm nabídnou organizátoři účastníkům oslav již zítra večer. V osmnáct hodin totiž na tamním koupališti startuje pořad určený především dětem. Na ty čeká nejen spousta soutěží a her, ale také vystoupení renesančního mága a další atrakce. „Všechno, co se na koupališti bude dít, má rytířskou tématiku. Děti si například budou mít možnost vyzkoušet rytířskou zbroj či vystřelit na cíl ze zmenšeniny dobývacího stroje,“ prozradil Marek Tichý z agentury Gryff, která celé slavnosti pro město zajišťuje. Podle jeho slov jsou slavnosti koncipovány tak, aby ukázaly návštěvníkům dvě z epoch, kterými město během své tři čtvrtě tisíciletí trvající existence prošlo. „Sobota bude věnována gotice, zatímco neděli budeme situovat do baroka, nebo přesněji řečeno do třicetileté války,“ řekl Tichý.

Přestože rušno bude na příborském náměstí již od rána, kdy bude probíhat dobový jarmark, hlavní část programu začíná po oba dny až v jednu hodinu odpoledne. V sobotu vše začne slavnostním průvodem s městskými insigniemi. Následovat bude množství hudebních, tanečních a především šermířských vystoupení. Mezi připravené atrakce bude patřit také ražba pamětních mincí, které budou mincíři vyrábět a prodávat přímo na náměstí. Vyvrcholením sobotního programu má být večerní představení, které se odehraje za svitu pochodní. „Je velice zajímavé vidět staré město ponořené do tmy osvětlené průvodem rytířů s pochodněmi,“ láká na oslavy Tichý. Nedělní program se ponese v podobném duchu s tím rozdílem, že ladné sečné zbraně vystřídají muškety. „Celkem se na slavnostech bude podílet asi patnáct šermířských, divadelních, hudebních a tanečních skupin,“ slibuje Tichý.


    [Top]    


Hukvaldy chystají noční prohlídku se strašidly

H u k v a l d y (dam) - Tuto a příští sobotu obsadí Hukvaldy strašidla. Návštěvníci, které zláká noční prohlídka, se mohou těšit na netradiční procházku hradem ponořeným do tmy, zpestřenou příběhy a legendami z úst hradních strašidel.

První prohlídka začne v osm hodin večer a v půlhodinových intervalech se budou opakovat až do desíti do večera.

Akce je reprízou podobného projektu, který vloni na hrad přilákal stovky zvědavců.


    [Top]    


V Noře visí fotky z nevadského festivalu

K o p ř i v n i c e (dam) - Kolekce zhruba dvou desítek černobílých fotografií Libora Fojtíka je k vidění v kopřivnickém Nora Café.

„Jsou to fotky, které jsem udělal vloni v létě v nevadské poušti na festivalu Black rock desert,“ prozradil Fojtík s tím, že na osmidenní akci věnovanou undergroundové kultuře dorazilo zhruba třicet tisíc lidí.

Sérii fotografií pojmenovanou Burning man (Hořící muž) autor nazval podle symbolu festivalu, kterým je velká socha muže, která byla na konci festivalu spálena. Fojtíkovy fotografie by v Noře měly být k vidění ještě minimálně dva týdny.


    [Top]    


Elvis táhl ze všech pouťových představení nejvíc lidí

Zpěvák Vladimír Lichnovský v roli
Elvise Presleyho přilákal o pouťovém víkendu
nejvíc diváků. Další umělci však také neměli
o publikum nouzi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Hity rokenrolového krále Elvise Preslyho v podání příborského zpěváka Vladimíra Lichnovského a jeho doprovodné kapely se staly největším lákadlem letošní pouťové kulturní nabídky. Páteční koncert přilákal bezkonkurenčně největší publikum. Dvouhodinové vystoupení zhlédlo zhruba tisíc lidí všech věkových kategorií od dětí až po seniory. „Je to vynikající, podobných akcí by tady během léta mohlo být víc jako třeba v Novém Jičíně,“ pochvalovala si skupinka mladých lidí pohupujících se kousek od pódia.

Přestože při dalších kulturních podnicích připravených na pouťový víkend bylo v prostoru před pódiem již volněji a publikum se postupně obměňovalo, nemohli si pořadatelé stěžovat na nezájem diváků. Dokonce i nedělní horké dopoledne neodradilo Kopřivničany od návštěvy pohádkového představení a následujícího koncertu místní dechovky.

„Elvis je vynikající v tom, jak široké publikum dokáže oslovit. Byla tady ale i spousta dalších zajímavých kapel. Například o skupinu Krless, která ve svém žánru patří k tuzemské špičce, jsem usiloval několik let,“ prozradil dramaturg sobotního Bartolomějského večera Jiří Cachnín s tím, že tradice, odstartovaná v roce oslav půl století povýšení Kopřivnice na město, již zapustila kořeny v kulturním kalendáři.
 
 


    [Top]    


Vodnická pohádka

Taky děti si o víkendu přišly na své.
Vodnická pohádka v podání rožnovského
Divadla. V batohu byla určena právě jim.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Ochotníci z Kotouče zahrají Truchlící pozůstalé venku

Š t r a m b e r k (dam) - Poslední prázdninový pátek bude štramberský amfiteátr Pod Starou věží patřit tamním ochotníkům. Herci Divadelního spolku Kotouč Štramberk si na sobotní večer naplánovali druhou reprízu tříaktové komedie Bronislava Nušice Truchlící pozůstalí.

Podle ohlasu diváků, kteří hru, nastudovanou pro letošní ročník Štramberské přehlídky ochotnických divadel, ocenili trofejemi pro nejlepšího herce, herečku a režiséra festivalu, patří k nejlepším, které Kotouč ve svém repertoáru měl. „Taky my se domníváme, že by byla škoda toto představení už odepsat,“ tvrdí jeho režisérka Pavla Jurková s tím, že začátek představení je naplánován na půl osmou večer. Podle Jurkové je uvedení Truchlících pozůstalých v amfiteátru pod širým nebem pro soubor experimentem.

„Bude to jistě zajímavé, celá hra se totiž odehrává v interiéru a my ji budeme inscenovat venku,“ řekla Jurková s tím, že bude nutné vyřešit i technické problémy spojené s nekrytým jevištěm. „V jedné části hry herci přicházejí na scénu s hořícími svíčkami, pokud zafouká vítr, bude to asi zajímavé,“ uvedla. Pokud by se nepřízeň počasí neomezila pouze na vítr, bude představení odehráno v kulturním domě na náměstí.


    [Top]    


Kašpar: Komediantství je obživa, divadlo umění

Alena Kašparová - Švecová se zhostila
jediné dámské role v hře Kozlí muž,
která zakončovala sobotní
Bartolomějský večer.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Herec a komediant Pepíno Kašpar se svým Divadlem Studna se letos postaral o tečku za Bartolomějským večerem. Představení Kozlí muž, které vidělo několik desítek lidí, bylo podle Kašpara typickou ukázkou komediantství. „Herec a komediant nejsou totéž, i když to asi většina lidí chápe jako synonymum. Je v tom obrovský rozdíl,“ tvrdí divadelník, který se cítí dobře v obou rolích. „Komediantství je obživa, kdežto hrát v divadle je svátek a umění,“ vysvětluje svůj pohled na věc Kašpar.

Ten, jak sám přiznává, má nyní blíž ke komediantovi. Se svou ženou totiž objíždějí republiku a hrají při různých příležitostech. „Jelikož stálou scénu nemáme a divadlo nás živí, tak ani jinou možnost nemáme,“ říká herec. Podle něj je v představení odehraném na prknech kamenného divadla s tím, které je inscenováno někde pod širým nebem, naprosto nesrovnatelné. „Když jdou lidi do divadla a koupí si lístek, tak tam jdou, protože to chtějí vidět, a pro ně se pak hraje úplně jinak. Je to v jistém směru jednodušší, nemusím tam řvát, překřikovat někoho jiného a upoutávat pozornost,“ tvrdí Kašpar s tím, že také hraní na poutích a jarmarcích má své kouzlo. Rozličná prostředí však vyžadují volit jiné výrazové prostředky a pouze určitý typ textů. „K představení pod širým nebem patří chůdy, artistické prvky a prvoplánové vtipy. To divadlo je ’kramářské’ v tom smyslu, že jej potřebuju prodat a zaujmout i lidi, kteří jdou jen náhodou kolem,“ myslí si Pepíno Kašpar a dodává, že hrát hodinu na divadelním jevišti není problém, ale uskutečnit stejně dlouhé představení pod širým nebem je velký úspěch. Divadlo provozované na ulicích, náměstích a návsích prý však není komercí v dnešním smyslu slova.

„Konkrétně naše divadlo při hraní hodně vychází z historie z toho, jak se hrálo ve středověku, a postupem času člověk zjistí, že tehdy bylo skutečně to divadlo pro všechny lidi a tím pádem bylo jednodušší a prvoplánovější. Nevymysleli jsme tedy nic nového, ale jen aplikujeme to, co tady už velmi dlouho funguje,“ tvrdí principál Studny.

Kouzlo kočovného divadelního života je podle herců ze Studny také v tom, že každé představení je zcela v jiném prostředí, což hře mnohdy dá úplně jiný význam. „Atmosféra má na představení obrovský vliv, např. včera jsme hráli v Jihlavě na náměstí a lidé, kteří přišli tam, byli naladěni na jinou strunu než diváci v Kopřivnici. Vždycky jsem hrozně zvědavý na to, jak budou lidé reagovat a jak představení dopadne,“ přiznal Kašpar. I když jde někdy o tvrdý chleba, tvrdí Kašpar, že by svou ’komediantskou káru’ za angažmá ve stálém divadle zřejmě nevyměnil. „Být na volné noze znamená obrovskou svobodu, člověk totiž hraje jen to, co chce, a dělá to tak, jak on sám cítí. Netvrdím, že bych nechtěl stálou scénu, ale mít soukromé divadlo je jen nereálný sen.“

David Macháček


    [Top]    


Filmový klub chystá na podzim řadu změn a na programu bude více filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Řada změn a především mnohem širší nabídka filmů čeká od září členy místního Filmového klubu a ostatní filmové fanoušky, kteří rádi zajdou na film, který se nedočká zařazení do běžné distribuce.

„K běžným představením Filmového klubu přibude cyklus Ozvěny filmových festivalů, Večery filmotéky a Filmový cyklus (nejen) pro středoškoláky. To v praxi znamená, že nabídka je mnohem širší a promítat se bude skoro každé úterý,“ prozradila výčet novinek vedoucí kina Puls Radka Korená.

Nejdříve se na programu kina objeví právě Ozvěny filmových festivalů. Už v úterý čtvrtého září uvedením nostalgického dramatu Malena. Snímek režiséra Giuseppe Tornatoreho sbíral úspěchy a ceny na festivalech v zahraničí a bodoval také v tuzemsku. „V Ozvěnách filmového festivalu budou k vidění filmy, které uspěly na karlovarském festivalu a Letní filmové škole. Tato sekce filmového klubu poběží až do příštího léta, kdy proběhnou další festivaly,“ slíbila Korená. Podobnou dobu trvání budou mít taky Večery filmotéky, ve kterých by se podle Korené měly objevovat především staré snímky a filmy, které zásadním způsobem promluvily do dějin kinematografie. Večery filmotéky by měly ještě letos nabídnout například snímek Země je hříšná píseň od Rauni Mollberga či Extázi Gustava Machatého, která proslula ve své době skandálním zobrazením nahoty. Jeden film týdně od října až do května nabídne také Filmový cyklus (nejen) pro středoškoláky. „Do programu jsem vybírala filmy, jejichž zhlédnutí může usnadnit orientaci v české i světové kinematografii,“ řekla Korená s tím, že permanentka na všech osm představení přijde na dvě stě korun a členové Filmového klubu mohou i zde využívat slev. Mezi filmy uváděnými v tomto cyklu jsou například Ostře sledované vlaky, Sud prachu, nebo slavný Ghost Dog Cesta samuraje. Informace o všech představeních Filmového klubu bude od poloviny září možné čerpat také z kopřivnické sekce stránky www.artfilm.uh.cz.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.