Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dura si v září začne vybírat své budoucí zaměstnance

K o p ř i v n i c e (dam) - Během následujících několika týdnů by se měl rozjet kolotoč výběru zaměstnanců pro výrobní podnik Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., v Kopřivnici. Výrobce automobilových součástí, jehož výrobní haly již rostou v průmyslovém areálu Vlčovice, hodlá během prvního roku zaměstnat asi tři stovky lidí.

„Na úřadu práce, radnici a zřejmě ještě na jednom místě v Kopřivnici umístíme schránky, do kterých budou moci lidé vhazovat vyplněné dotazníky. Tímto způsobem si vytvoříme určitou banku potenciálních zaměstnanců,“ prozradil ředitel blatenského závodu Dury Bohuslav Hykel s tím, že předpokládaný začátek této akce bude počátkem září.

Stavba výrobních hal ve Vlčovicích by měla být dokončena do poloviny prosince, v tomtéž měsíci pak specialisté začnou umisťovat také výrobní stroje.

„Nejdříve, zřejmě již v říjnu, budeme potřebovat zhruba deset patnáct odborníků z řad seřizovačů NC strojů,“ tvrdí Hykel s tím, že tito lidé budou vysláni na zaškolení do závodů v Evropě. „Tito lidé by měli navštívit naše podniky ve Španělsku, Německu a Anglii a po návratu budou zaučovat další zaměstnance,“ uvedl ředitel Hykel. Lidé z první skupiny zaměstnanců budou také pracovat na umísťování technologie. „Nejprve ji uvidí v chodu a pak ji přestěhují do Kopřivnice. Nepůjde o nové stroje, ale pouze o přesun výroby z jiných závodů v Evropě,“ uvedl Hykel.

Podle informací z Dury se zájemci o práci ve firmě dozvědí více informací z tisku a na dalších místech. „Personální otázky nejsou ještě zcela dopracovány, ale pokud lidé budou mít zájem, vše se včas dozvědí,“ uzavřel Bohuslav Hykel.


    [Top]    


Město vydražilo ubytovnu pod lesem

Bývalá ubytovna pod Červeným kamenem
by se měla změnit ve startovací byty
pro mladé rodiny.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice zastoupené starostou Jiřím Tichánkem a vedoucím bytového odboru Igorem Kocurkem se jako jediné zúčastnilo dražby ubytovny pod lesem, kterou koupilo za vyvolávací cenu jeden milion osm set tisíc korun. Tento postup schválilo zastupitelstvo města na svém čtrnáctém zasedání.

V roce 1993 prodalo město Kopřivnice ubytovnu pod lesem za tři miliony korun Františku Solařovi, který nemovitost od koupě nevyužíval a neudržoval. Finanční úřad v Kopřivnici se snažil tuto nemovitost prodat formou dražby a uspokojit pohledávky věřitelů. V roce 1999 proběhla již jednou dražba s vyvolávací cenou 2 700 000 korun, ale nepřihlásil se žádný zájemce.

Zmiňovaná ubytovna je čtyřpodlažní budova s šestatřiceti buňkami (dvoulůžkové a třílůžkové garsoniéry). Město objekt koupilo s tím, že by mohl být využit jako ubytovna pro mladé bezdětné rodiny, svobodné, kteří mají zájem se osamostatnit, dále pro osoby po rozpadu manželství a pro bývalé nájemce obecních bytů, kterým bylo soudem přiznáno náhradní ubytování. Toto ubytovací zařízení by muselo splňovat podmínky režimu ubytovny, tzn. že by zde musela být vrátnice, správce, výměna lůžkovin atd.

„Nemovitost č. p. 621 je v technickém stavu, kdy je zapotřebí provést minimálně záchovnou údržbu. Předpokládaný náklad je ve výši 600 000 Kč, který bude následně upřesněn.

Po provedení záchovné údržby je možné objekt zakonzervovat a záleží na finančních možnostech města, v jakém čase bude možno uvést nemovitost do provozu,“ řekl vedoucí bytového odboru Igor Kocurek k tomu, co bude se zakoupenou ubytovnou.


    [Top]    


Maroňovo místo v zastupitelstvu zaujme Jalůvka

K o p ř i v n i c e (hod) - První schůze rady po prázdninách začala minutou ticha za zemřelého radního Jaromíra Maroně. „Jedním ze smutných úkolů rady bylo projednání zániku jeho mandátu v zastupitelstvu města, zánik mandátu předsednictví v komisi rady města pro výchovu a vzdělávání a členství ve stavebně dopravní komisi rady města - to vše k datu 15. srpna. Rada prohlásila v souladu se zákonem o volbách do zastupitelstev v obcích, že ode dne 15. srpna je členem zastupitelstva města Jan Jalůvka z Mniší, který byl jako první náhradník z volební strany KDU-ČSL. Mandátu se ujme složením slibu na prvním zasedání zastupitelstva města,“ komentoval výměnu v zastupitelstvu místo-starosta Alois Janek.

Letos v červnu obdrželo město žádost Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě o finanční příspěvek na zhotovení Marketingové strategie rozvoje cestovního ruchu turistického regionu severní Moravy a Slezska, která by měla být vyhotovena v rámci dopracování programových dokumentů Programu rozvoje kraje a Regionálního operačního programu jako samostatný dokument pro oblast cestovního ruchu. Město Kopřivnice by mělo zaplatit příspěvek ve výši 24 tisíc korun. „Kraj žádá o peníze a my jsme si uvědomili, že nemáme dostatek potřebných informací na to, abychom je mohli uvolnit. Mysleli jsme si, že by to měl financovat kraj, ne města,“ vysvětlil důvod odložení žádosti kraje Janek.

Ve městě se budují tři systémy reklamních či orientačních tabulí s mapou města. Tam, kde došlo k souběhu všech tří tabulí, rada rozhodla o jejich posunutí. „Příspěvková organizace KDK zpracovala pro město mapu tak, jak se už dříve objevovala na tabulích, kdežto firma Calypso z Ostravy vytiskla mapu Kopřivnice podle světových stran. Obě mapy jsou správné a splňují svůj účel. U vlakového nádraží se posune jedna mapa směrem k Diskontu, neboť odtamtud vede trasa směrem na Štramberk. Druhé místo, kde dojde k posunu tabulí, bude u kasáren,“ řekl Janek.

Větší diskuzi si vyžádal materiál o vstupu maloobchodních řetězců do měst. „Odbor rozvoje města srovnal okolní podobná města s námi a porovnal to s republikovým průměrem a poté dal doporučení pro územní plán, jakým způsobem se dají korigovat vstupy velkoprodejen do měst. Je to materiál k diskuzi a budeme se k němu vracet. Rovněž bude vsunut do dalšího projednávání série změn územního plánu. Rozhodně budeme prvním městem v republice, které jakousi regulaci bude mít. Nahradili jsme regulaci státu, je otázka, jestli je správná doba, nebo jestli už není pozdě, nebo zda-li to měl dělat stát,“ doplnil místostarosta Janek.

„Radní projednávali dvaatřicet zpráv předložených odborem majetkové správy a rozvoje, např. schválení smlouvy z fondu rozvoje a oprav bytového fondu - oprava střech na ZŠ Alšově a přestavba domova Salus. Rada se zabývala zahájením školního roku 2001/2002. Odbor školství, kultury a sportu předložil radě smlouvu ke schválení na dovoz obědů ze školní jídelny ZŠ Alšovy do Základních škol v Lubině a Mniší. Nepřistoupili jsme na to, aby se obědy vozily z jídelny střední průmyslové školy, neboť máme dostatečné vlastní kapacity ve školních jídelnách a našli jsme si jiného dopravce, který to zabezpečí,“ komentoval další projednávané zprávy ze schůze radní Janek.

Prodej části pozemku o výměře 535 m2 Petru Limberkovi za účelem výstavby řadových garáží Pod Morávií rada doporučila zastupitelstvu ke schválení. „Z této lokality byly podány petice, které chtěly na tomto místě vybudovat další dětské hřiště. Ukázalo se však, že těch je dostatek. Zastupitelstvo na svém jednání rozhodne, zda se bude stavět, či nikoliv,“ doplnil Alois Janek.

„V loňském roce jsme obdrželi žádost od města Štramberk na příspěvek na opravu místní komunikace k Lichnovu, kterou využívají i občané Kopřivnice, ale z důvodu nedostatku finančních prostředků toto řešení bylo odloženo. Po jednáních jsme se dohodli, že přispějeme dvě stě tisíc na opravu cesty (tzv. alko cesta). I o tomto bude rozhodovat zastupitelstvo města,“ komentoval další projednávanou zprávu Janek.

Do konce září má být prodloužený chodník na ulici Záhumenní až za křižovatku s ulicí Husovou tak, aby byl bezpečnější přechod na druhou stranu cesty. Firma V+V Saveko, Kopřivnice se bude finančně spolupodílet na této akci ve výši 48 tisíc korun.

Firma Activ, a. s., Praha přišla s nabídkou několika způsobů renovace a provozování parkovacích automatů ve městě. „Byla to první informativní schůzka s tím, že je několik možností budoucího provozování. Firma se nabídla, že zpracuje sama studii o potřebách parkovacích automatů v centru města. Město cítí potřebu výměny starých parkovacích automatů, ale vždy to skončilo na nedostatku finančních prostředků,“ uzavřel výčet projednávaných bodů místostarosta Janek.


    [Top]    


Prodej Energetiky pokračuje, investor si ji ale chce ponechat

K o p ř i v n i c e , P r a h a (dam) - Do závěrečné fáze se blíží nejen prodej celé akciové společnosti Tatra, ale i její dceřiné společnosti Energetika Tatra. Podle společnosti Odien, která má stejně jako v případě celé Tatry najít vhodného kupce, by měli zbylí tři zájemci předložit své konkrétní nabídky v průběhu měsíce září.

„Prodej Energetiky Tatra připravujeme v úzké provázanosti s prodejem mateřské společnosti Tatra, oba procesy jsou však na sobě nezávislé,“ uvedla mluvčí Odienu Alice Undusová. To však kontrastuje s tvrzením pravděpodobného budoucího majitele kopřivnické automobilky americkou firmou SDC. Její prezident Milota K. Srkal totiž prohlásil, že Energetika je jednou z dceřiných společností, o kterou mají Američané zájem. Také mluvčí Tatry Eva Breiová tvrdí, že proces prodeje Energetiky byl pozastaven a pokračovat bude až po uzavření prodeje Tatry, a. s.


    [Top]    


Zahrádkáři se cítí se svou výstavou mimo dějiště pouti

V katolickém domě o minulém víkendu
vyrostla japonská zahrada. Zahrádkáři
ale nebyli s návštěvností výstavy spokojeni.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po třiceti letech každoročního pořádání zahrádkářských výstav uvažují jejich organizátoři o přerušení této tradice. Důvodem je klesající návštěvnost. Letos sice expozici v katolickém domě zhlédlo více lidí než vloni, i tak však počet návštěvníků zdaleka nedosahuje někdejších stavů.

„Je to dáno tím, že pouť se z náměstí přesunula jinam a jsme tady v mrtvé zóně. Na výstavu dorazí jen ti, kteří o ní vědí. Náhodných kolemjdoucích je jen málo,“ tvrdí předsedkyně místních zahrádkářů Svatava Kunčarová.

Letos organizátoři výstavy proměnili interiér katolického domu v zahradu japonského stylu. Nechyběly bonsaje, řezané růže či tradiční mečíky. „Příprava materiálu je práce na celý rok, samotnou instalaci jsme museli zvládnout od středy do sobotního rána,“ uvedla Kunčarová.


    [Top]    


Život kolotočáře, to je romantika, svoboda a hlavně krásné holky

K o p ř i v n i c e - „Držte si klobouky, už se to roztáčí, už se to točí. Vemte si to dítě, paní, ať nepřijde k úrazu, nepřeskakujte z jedné lodi do druhé, už to spouštím,“ vykřikoval do ochraptění dvaatřicetiletý Aleš obsluhující jednu z pouťových atrakcí. „Tentokrát máme hotové žně, to počasí nám jde na ruku a ty teplé večery, to je k nezaplacení,“ mne si ruce nad podstatně výraznějšími zisky Aleš.

Podle vyprávění však taková situace není častá. Jednou jsou to rozmary počasí, podruhé byrokratická omezení, někdy i technické problémy, které zkomplikují už tak sám o sobě nesnadný život ’kolotočářům’. Ježdění od štace ke štaci, každý týden celková demontáž a následné zkompletování všech atrakcí a další problémy provázejí kočovný život majitelů a obsluhujícího personálu kolotočů. Stejně by ale většina z nich neměnila.

„Každý sice mluvíme o tom, že tato sezona je poslední, že si najdeme teplé místečko někde ve fabrice, založíme rodinu a usadíme se, ale po zimě mám už takového života plné zuby a těším se na jaro, kdy to všechno znovu rozjedeme,“ svěřuje se Aleš. Nejvíc se mu na tomto způsobu života líbí romantika, volnost a svoboda. A pak hlavně krásné holky, které se o pouti stahují kolem kolotočů jako vosy kolem medu. „No, smůlou je, že s nimi můžu být jenom pár dní. Nebo je to výhoda, teď opravdu nevím,“ směje se Aleš.

„Spousta lidí nám takový život závidí, ale každá mince má dvě strany. Nestěžuji si, kdybych nechtěl, tak už jsem dávno pryč. Jezdím takhle už od osmnácti let,“ nežehrá na svou práci Aleš, ale dodává, že s rodinou by se takhle po světě handrkovat nechtěl.

Pracovní doba u kolotočů je v podstatě od vidím do nevidím a každý z nich umí nejméně sedmero řemesel. Rodinu Aleš sice nemá, ale na jeden ’hřích’ z mládí má stále vyživovací povinnost, proto se má stále co otáčet.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.