Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hod. (za příznivého počasí)

Atletika: so 25. 8. start v 10.00 hod. Běh Hukvaldskou oborou - Mniší - 10 km, kat.: M, Ž, V, ž

Fotbal: Kopřivnice: so 25. 8. Kopřivnice - Vítkovice B v 9.00 st. žáci; v 10. 45 ml. žáci (župní přebor); Štramberk: so 25. 8. v 16.30 hod. Štramberk - Kunín (muži - I. B třída); Vlčovice - Mniší: ne 26. 8. v 16.30 hod. Vlčovice - Baška (muži - I. B třída), Vlčovice - F-M C, ve 13.15 ml. žáci; ve 14.45 st. žáci (župní soutěž)

Futsal: so 1. 9. v 18 hod. CC Jistebník - VŠB Ostrava - 1. kolo I. ISOline ligy futsalu (hala při ZŠ E. Zátopka)

Házená: pá 31. 8. od 17 hodin a v so 1. 9. od 9 a od 14 hodin turnaj mužů ’O pohár Tatry’ - hala při ZŠ E. Zátopka

Hokej: so 1. 9. v 8.30 HC Kopřivnice - HC Orlová (žákovská liga 8. - 9. třída)

Malá kopaná: so 1. 9. SUPERIOR CUP - kvalifikace, ne 2. 9. SUPERIOR CUP - kvalifikace

Plochá dráha: so 1. 9. v 15 hodin M ČR juniorů (jednotlivců)


    [Top]    


Výsledky

Fotbal: župní přebor žactva (I. kolo - 19. 8.): starší: Opava B - Kopřivnice 1:3; sestava: Rebroš - Solanský, Pavlík, Šíma, Kocián - Kurečka (Klozík), Kostelník, Galia (Prchal), Schybol (D. Merhaut) - Marák, Filip; branky: Filip 3; mladší: Opava B - Kopřivnice 3:0, sestava: Jurka - Pokluda, Peroutka, Hůla, Rečka - Kočí, V. Pala, M. Pala, Závodný - Havran, Kubjat

Futsal: přípravné utkání (13. 8.): Megas Frenštát - FC Mikeska Ostrava 5:1 (3:1), branky: 8., 13. a 40. Šablatura, 12. Kovařík - 9. Musial

Házená: přípravné zápasy mužů: KH Kopřivnice - SKP Frýdek-Místek 20:34; HCB Karviná - KH Kopřivnice 38:14;

Hokej: výsledky přípravných zápasů žactva: 4. tř. : Nový Jičín - Kopřivnice 2:14; Kopřivnice - Rožnov 9:3; 5. tř.: Nový Jičín - Kopřivnice 1:8; Kopřivnice - Rožnov 14:2; 6. tř.: Kopřivnice - Rožnov 6:4, - Nový Jičín 7:9, - Přerov 9:6; 7. tř.: Kopřivnice - Rožnov 7:4, - Nový Jičín 1:11, - Přerov 11:0; turnaj v Šumperku: 8. tř.: Kopřivnice - Prostějov 2:3, - Opava 2:6, - Šumperk 2:13; 9. tř.: Kopřivnice - Opava 1:3, - Prostějov 3:8, - Šumperk 1:11; 8. tř. (18. 8.): Kopřivnice - Nový Jičín 1:3; 9. tř. (18. 8.): Kopřivnice - Nový Jičín 2:6

Volejbal: Turnaj v Kopřivnici (18. 8.): muži: 1. Hlučín, 2. Odry, 3. Štramberk, 4. Kopřivnice...; ženy: 1. Štramberk, 2. Markgröningen, 3. Kopřivnice, 4. Kozlovice

Oblastní turnaj v hasičském sportu ve Frýdku-Místku: konečné pořadí: muži - 1. Pustkovec (198,81), 2. Mniší (203,87), 3. Hlubočky (219,94), ženy - 1. Moravský Beroun (215,64), 2. Pustkovec (218,90), 3. Tísek (226,56).

Cyklistika: Lichnov 24 hodin, výsledky: kategorie registrovaní: 1. M. Demko a M. Kovačik (SR) 875,790 km; 2. M. Češka a V. Kyzivát (Kamenice, Kněžnost) 856,192 km; 3. R. Šamonil a P. Bartík (Sadový, Rymice) 856,182; kat. neregistrovaní do 65 let: 1. Š. Rožek a D. Borsík (SR) 865,988 km; 2. P. Krchňák a J. Adámek (Žabeň, St. Bělá) 856,190 km; 3. F. Rek a D. Pasečný (oba Lichnov) 856,180; kat. neregistrovaní nad 65 let: 1. J. Javorka a C. Gandžala (SR) 875,788; 2. J. Zelený a S. Fux (Blovice, H. Břma) 875,780; 3. V. Pasečný a J. Havrlant (Lichnov, Kopřivnice) 856,188; ženy: 1. K. Kolářová a J. Vápeníková (Chlumec, Ústí n. L.) 767,329 km; smíšené dvojice: 1. V. Blinka a E. Rauscherová 748:,432; 2. L. Veselý a J. Poislová (oba Olomouc) 669,988 km; 3.Z. Cahlík a L. Nováková (Krnov, Veselí n. M.) 603,726 km; koloběžky: L. Kletenský a L. Kletenský (oba Kopřivnice) 413,411 km


    [Top]    


Místní fotbalový dorost válí v župním přeboru

FC Kopřivnice - SK Havířov 1:0 (0:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnický fotbalový dorost neztratil body ani ve druhém utkání župního přeboru, do nějž postoupil v červnu díky triumfálnímu tažení župní soutěží. Po domácí výhře 3:1 nad Vratimovem porazil v sobotu 11. srpna Havířov.

První půle utkání byla vyrovnaná s šancemi na obou stranách. Po změně stran Kopřivnice přidala na pohybu a vypracovala si řádku gólových příležitostí. Do zdárného konce byla zásluhou Březiny dotažena sice jen jedna, i tento minimální náskok však v konečné fázi svěřencům trenéra Viléma Navrátila stačil k vítězství. „Znovu jsme zahráli dobře a zaslouženě vyhráli. Síla kolektivu je veliká a já věřím, že se nám bude dařit i v dalších utkáních,“ poznamenal kouč.

Kopřivnice: Bolom - Hykel, Horák, Hanus, Kalich - Březina, Vacca, Navrátil, Mikolanda (70. Peroutka) - Svoboda (50. Janiak), Bartoš. Branka: 63. Březina

FC Kopřivnice - Tchas Poruba 3:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - I třetí kolo župního přeboru staršímu dorostu beze zbytku vyšlo. Co víc, skalp, který na domácím hřišti získal, je velmi cenný. Poruba totiž ještě v loňském roce hrála MSFL.

Do utkání vlétlo domácí mužstvo jako uragán. Šance, které si postupně vypracovali Svoboda, Bartoš a Hanus, ale zůstaly nevyužity. Až ve 30. minutě mířil po trestném kopu Navrátila do černého Březina. Poruba ovšem dokázala bleskově odpovědět, a tak se začínalo znovu. Kopřivnice se ale nepoložila - v 60. minutě opět využila standardní situace a v 75. minutě pak vedení ještě pojistila. „A to jsme ještě neproměnili v 80. minutě penaltu. Každopádně celé mužstvo zaslouží za výborný výkon pochvalu,“ nestěžoval si trenér Navrátil. Jeho svěřencům se zatím daří úročit tvrdou letní přípravu. „Zodpovědně jsme trénovali celé prázdniny a zatím můžu být, myslím, spokojen. Uvidíme dál,“ dodal kouč.

Kopřivnice: Bolom - Hykel, Horák, Hanus, Kalich - Březina, Navrátil, Vacca, Mikolanda (60. Pláček) - Svoboda (70. Chuchma), Bartoš (85. Pařenica). Branky: 30. Březina, 60. Vacca, 75. Bartoš.

Vytáhl se i mladší dorost, který Porubu porazil 5:2 (2:1). Branky: Bolom 3, Jalůvka 2


    [Top]    


Turnaj už po třinácté

K o p ř i v n i c e (jk) - Celkem třináct družstev se sjelo na třináctý ročník turnaje pořádaného Volejbalovým klubem Kopřivnice. Pověrčivost však nebyla na místě. Smůlu možná měla některá družstva při hře, ale ta byla rychle zapomenuta při tombole a občerstvení. „Vše probíhá v pohodě,“ usmíval se jeden z organizátorů, Jaromír Konůpka. Turnaje se již tradičně zúčastnil spřátelený volejbalový klub z německého Markgröningenu. „Jsem tady už po osmé a vždycky je to tady moc fajn. Není to jen o volejbale, ale i o lidech, se kterými se člověk setká dvakrát do roka,“ nechal se zpovídat hráč německého klubu Holger Tönnies. On a jeho spoluhráči se na sportovním poli příliš neprosadili. V pětičlenné skupině jim patřilo jen čtvrté místo.

Kopřivnice tradičně nehrála v ligové sestavě, a gentlemansky tak umožnila slíznout smetanu jiným. V tomto případě Hlučínu. Ženská družstva, mezi nimiž hrál prim Štramberk, byla jen čtyři, ale přesto je stříbro Němek určitě ceněno výše než umístění jejich kolegů.


    [Top]    


Mistrovský vstup se týmům nevydařil

TJ Optimit Odry - FC Vlčovice-Mniší 2:0 (1:0)

O d r y (jk) - Vlčovicím sobotní vstup do soutěže I. B třídy vůbec nevyšel. Mužstvo svazované nervozitou se bez nedostatečné herní přípravy evidentně trápilo. „Hráli jsme úplně bez nasazení,“ naštvaně poznamenal trenér Miroslav Káňa.

Týmu, který se musel obejít bez zraněného tvůrce hry Petra Haly, se za prvních 45 minut podařilo na soupeřovu branku vystřelit jen jedenkrát a navíc neúspěšně.

Domácí se prosadili po standardní situaci ve 23. minutě a druhou branku přidali po chybě vlčovické obrany zkraje druhé půle. To už sice hosté měli více ze hry, ovšem bez efektu. V největší šanci se ocitl v 75. minutě Juřena, nepochopitelně však minul. „Teprve si na sebe zvykáme. Není to to pravé ořechové, máme za sebou málo přípravných zápasů,“ poznamenal Hala, kterého trápí přitahovač a zápas sledoval jen z lavičky.

Vlčovice: Špaček - Fojtík (50. D. Strnka), Fiala, Kahánek, J. Kubiš (55. Harabiš) - Rek, Feilhauer, Maslák (70. Juřena), Lid - Paciorek, Švrček

TJ Sokol Žilina - TJ Kotouč Štramberk 2:0 (1:0)

Ž i l i n a (jk) - Ani Štramberku se první mistrovské utkání podzimu v I. B třídě nevyvedlo. V Žilině prohrál stejným rozdílem jako Vlčovice v Odrách.

Obraz hry byl však poněkud jiný. Štramberk si v první půli dokázal vypracovat značné množství šancí, žilinská brána však pro svěřence Milana Gilara zůstávala zakletá. Domácí proměnili ve 23. minutě penaltu, a i když hosté dostali možnost náskok, rovněž z desítky, vzápětí kompenzovat, Hajník příležitost zahodil. Ve druhé půli Žilina svůj náskok pojistila a poté již místo branek padaly jen žluté karty. „Potom už to byla jen okopávaná,“ povzdychl si Gilar a dodal, že jej mrzí hlavně nevyužité šance v první půli. „Mohli jsme klidně vést 4:1 a nikdo by se nedivil.“

Štramberk: Komačka - Dostál, Schwarz, Kučera, Sýkora - Chovaneček (76. Hykel), Jurák, Kvita, Chalupa (Nenička) - Hajník, Balhárek


    [Top]    


Vlčovice budou daleko silnější než loni

V l č o v i c e (jk) - Loňská sezona se Vlčovicím vůbec nevyvedla. I. A třída, do které postoupily, byla evidentně nad jejich síly. Pokorně se vrátily do I. B třídy. Přes léto se ovšem klub činil. Pro sezonu následující dal dohromady tým, který by se možná chytil i v soutěži, v níž se loni plácal na dně.

Ve velké míře k tomu přispěl i rozpad kopřivnického mužstva. Právě z jeho základní sestavy figuruje nyní v kádru Vlčovic pět hráčů, kteří patřili k tomu lepšímu, čím Kopřivnice disponovala. Hostování bylo vyřízeno kapitánovi Petru Feilhauerovi, gólmanovi Michalu Polomskému, záložníkovi Petru Maslákovi a mladíkům Janu Kubišovi a Jiřímu Huškemu. Záložní řadu určitě výrazně posílí další Kopřivničan Petr Hala, který přišel na hostování z Lichnova. Z Příbora získal klub výměnou za Radima Juřenu a Michala Strnku, kteří ve Vlčovicích neměli zájem nadále působit, výborného stopera Pavla Fialu. Po zranění se znovu objeví Daniel Strnka, z hostování v Novém Jičíně se vrátil David Švrček a poslední posilou je Jakub Lid z Trojanovic.

Naopak fanoušci už neuvidí Koňaříka, Kuběnu, Kapicu, Havlíka, Škrbela a Němce, kteří svá hostování ve Vlčovicích ukončili. „Doufám, že všichni noví hráči budou velkým přínosem. Zatím se tým jeví velmi dobře. Určitě máme silnější mužstvo než loni,“ je přesvědčen trenér mužstva Miroslav Káňa.

Přípravu na sezonu družstvo zahájilo 17. července. Tři týdny byly věnovány kondiční přípravě, potom přišla na řadu příprava herní. Právě s ní ale nemůže být kouč příliš spokojen. „Čtyři soupeři nám bohužel odřekli přípravné zápasy kvůli terénu, takže jsme odehráli jen dvě utkání,“ není s touto stránkou přípravy vůbec spokojen Káňa. Prvním ze dvou sehraných utkání byl mač s Lubinou, který Vlčovice vyhrály hokejovým skóre 5:4 a druhým pak zápas se sedmnáctkou Baníku Ostrava. Vlčovice v něm vedly už 2:0, ale zranění Haly trochu narušilo fungování záložní řady a Baník nakonec vyhrál 4:3.

„Celkově jsem s přípravou spokojen, hlavně některých mladých. Nedostatek přípravných zápasů bude handicapem, chceme to ale doplnit v průběhu sezony,“ dodává Káňa.

A jak vysoko trenér myslí? „Kdybychom byli níže než na pátém místě, tak by to určitě nenaplnilo mé představy.“

Vlčovice sponzorují: Decplast, Favea, Foto Morava, Auto Klever Nový Jičín, Fonsil, Pneuservis Holub


    [Top]    


Hokejisté jsou na ledě dvakrát denně

Malí hokejisté se ve vedrech, která panovala,
alespoň trochu zchladili v útrobách
zimního stadionu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Po ránu hodinka na ledě, potom v lese úseky na rozvoj rychlostní vytrvalosti, oběd a odpočinek a znovu do toho - na horském kole dvakrát okolo Červeného kamene a pak ještě jednou led, tentokrát nácvik kombinace. Tak to je příklad tréninkového dne 8. a 9. hokejové třídy HC Kopřivnice během týdenního soustředění v domácích podmínkách, které bylo uskutečněno formou příměstského tábora. „Intenzivní příprava žactva probíhá podle plánu, jen jsme šli díky velkému vedru na led o den později, tedy 7. srpna,“ říká trenér mládeže Libor Zátopek. „Byla vedro a v takových teplotách je problém ledovou plochu namražovat. Kompresory by musely jet na doraz víc jak 24 hodin, což by bylo velké přetížení,“ upřesnil důvod posunu ředitel SpSK Milan Gilar.

Během čtyř srpnových týdnů absolvují tuto tvrdou sedmidenní přípravu postupně všechny třídy a naváží tak na přípravu jarní. Jako první se do ní obula šestá a sedmá třída, neboť právě ona spolu s osmičkou a devítkou naskočí 1. září jako první do kolotoče mistrovských utkání žákovské ligy. Mladším ročníkům náleží třetí a čtvrtý srpnový týden, poněvadž jejich soutěže začínají až v listopadu. Tréninkový model soustředění je pro všechny třídy stejný - dvakrát denně led, tělocvična a výběh do terénu nebo hry. „Po obědě ještě bývá video, na němž se sledují odehrané zápasy nebo různá cvičení. Když je teplo, chodíme plavat a bere se to jako aktivní odpočinek. Celkově je to dost náročné,“ míní Zátopek. Ostatní třídy, které právě nemají soustředění, vyjíždějí na led jednou denně a k tomu si přibírají tělocvičnu nebo terén. O víkendech se hrají přípravná utkání.

Tato intenzivní forma přípravy je považována za velice důležitou. „Na táboře dostanou kluci daleko víc zabrat, a snadno tak zjistíte, kdo to myslí s hokejem opravdu vážně,“ tvrdí Zátopek. Jeho slova stvrzuje i trenér 6. a 7. třídy Ivo Milich. „Mezi kluky začíná být velký výkonnostní rozdíl. Je to dané přístupem. Někteří to berou jako zájmový kroužek, ale je to naštěstí menšina.“ Podle Zátopka tak mnozí málo talentovaní předčí zodpovědným přístupem ty nadané. „Opravdu záleží na přístupu. Kvalitní hráč může vzejít i z našeho klubu a ne jen z těch renomovaných. Ostatně existuje spousta těch, kteří se odsud vyšvihli hodně vysoko. Větší kluby jsou na tom sice ekonomicky lépe, ale chybí jim důslednost, kterou zase máme my.“


    [Top]    


Štramberk chce hrát tvrdě a jednoduše

Š t r a m b e r k (jk) - Jen minimálně oslabený oproti loňské sezoně vstoupil fotbalový tým Štramberka v neděli 19. 8. do bojů v I. B třídě. Příprava na sezonu trvala prakticky měsíc. Od 16. července se tým scházel třikrát do týdne, aby se nejprve věnoval všeobecné a posléze i herní přípravě. „Vše nebylo podle mých představ. Příprava byla o něco kratší, ale v amatérských podmínkách, které máme, se myslím udělalo dost pro to, aby se neopakoval podzim z loňského roku,“ naráží na totálně nevyvedený vstup do loňské soutěže trenér týmu Milan Gilar.

Jednou ze změn, ke kterým v týmu došlo, je odchod útočníka Jiřího Břízy. „Loni na jaře hodně oživil hru, ale odjel pracovat na Aljašku, takže se bez něj budeme muset obejít,“ upřesnil Gilar a dodal, že dlouho nevěděl, jestli bude hrát Hajník. „Nakonec se do přípravy zapojil.“ Kromě této ztráty se tým navíc potýkal s marodkou. Z posledního jarního utkání na Hukvaldech si přivezl zlomeninu klíční kosti Chovaneček a se zpřetrhanými vazy v koleně se potýkal Kvita. Oba hráli v záloze a tvořili kostru týmu. „Celou přípravu byli mimo hru, teprve nyní začínají trénovat,“ povzdechl si Gilar. Chovaneček už si v prvním zápase zahrál, Kvita si podle trenéra ještě na první start nějakou dobu počká. K pozitivům patří, že se podařilo vyřídit hostování Reného Řezníčka z Kopřivnice a Milana Bortla z Hladkých Životic. Další oslovení hráči nabídku Štramberka odmítli. K dispozici bude mít kouč nově i dorostence, a to dva gólmany - Bjačka a Hruškovského, kteří doplní dvojici Komačka - Melčák. Ve 24členném kádru je i Oldřich Horák.

Tomu, co má trenér k dispozici, bude odpovídat i styl hry. „Momentálně nemáme vhodné typy hráčů pro kombinační fotbal. Chtěl bych, abychom hráli agresivní, tvrdou a jednoduchou hru se snahou dotáhnout každou akci k ohrožení soupeřovy branky,“ přibližuje herní strategii Gilar. V právě začínající sezoně by mužstvo rádo navázalo na dobré výsledky ze závěru loňské soutěže. „Myslím na horní polovinu tabulky. Řekl bych, že kádr má i na to, aby hrál na špici. Při zodpovědném přístupu by se to mohlo podařit,“ dodal kouč.


    [Top]    


Cyklisté v Lichnově vylepšili světový rekord

Bezprostředně po dojezdu se
Miroslav Kovačik raduje v obležení fanoušků
z nového světového rekordu, který vytvořil
v cyklistickém závodě Lichnov 24 hodin.
Foto: David Macháček

L i c h n o v (jk) - Lichnov viděl v sobotu 11. srpna nový světový rekord. V jedinečném cyklistickém závodě dvojic Lichnov 24 hodin se o něj postarali absolutní vítězové - Slováci Martin Demko a Miroslav Kovačik, jedoucí v kategorii registrovaných jezdců. Výkonem 875,79 překonali o 1,5 km rekord Davida Manďáka a Tomáše Bohatého z roku 1998. Traťový rekord, který v roce 1997 ještě nebyl zaznamenán jako rekord světový, ovšem zůstal nepřekonán (Martin Kuchař, David Manďák - 911,66 km).

Téměř celých 24 hodin se dokázaly tři nejlepší dvojice navzájem hlídat, a o vítězi 16. ročníku závodu tak rozhodoval až spurt na cílové pásce. Za Demkem a Kovačikem se k vítězství v kategorii neregistrovaných se součtem let nad 65 vyvezli loňští absolutní vítězové, rovněž Slováci, Jozef Javorka a Cyril Gandžala a jen těsně odsoudili ke druhému místu v této kategorii dvojici Zelený - Fux. Kategorii neregistrovaných do 65 let vyhráli celkově čtvrtí Rožek - Borsík. Kateřina Kolářová a Jana Vápeníková, které tvořily jedinou ženskou dvojici, urazily 767,33 km.

Na start závodu se v pátečním deštivém podvečeru postavilo celkem 26 cyklistických dvojic a dvě dua na koloběžkách. Pršet sice zanedlouho přestalo, ale závodníkům znepříjemňoval život vítr a nad ránem také zima. „Vítr a déšť dělaly svoje, ale ještě v 5 ráno jsme mysleli na absolutní rekord, potom už to nešlo. Jeli jsme pak hlavně na kolegy Javorku s Ganžalou, takže světový rekord byl nakonec příjemným překvapením,“ nechal se v cíli zpovídat jeden z vítězů Miroslav Kovačik.

Rekord v kategorii mužů by neměl zůstat jediným rekordem svého druhu zapsaném v Guinessově knize rekordů. Díky přítomnosti dvou zástupců pelhřimovské agentury ’Dobrý den’ by se světovými rekordmany mohli stát i vítězové dalších kategorií, v nichž zatím ještě nebyl rekord ustaven. Jde o kategorie žen, smíšených dvojic a kategorii koloběžek.


    [Top]    


Katka s Janou bojovaly hlavně s počasím a časem

Výkon Kateřiny Kolářové (vpravo)
a Jany Vápeníkové z cyklistického závodu
Lichnov 24 se s velkou pravděpodobností
dostane do Guinessovy knihy rekordů.
Foto: David Macháček

L i c h n o v (jk) - Bylo to náročné, ale zvládly to. Pro Janu to byla premiéra, Katka už je mazák, jela a dokončila závod počtvrté. Jediná ženská dvojice, která se postavila na start Lichnova 24 a také po noci a dni plných námahy dorazila do cíle. Se stopami únavy ve tváři se Kateřina Kolářová (23) a Jana Vápeníková (37) nechávají zpovídat.

Dohromady se daly v Ústí nad Labem, kde momentálně obě žijí, Kateřina ovšem pochází z Kopřivnice, respektive z Příbora. Tři roky jezdila v Itálii. To se naplno věnovala jen cyklistice, nyní pracuje v ústeckém sportovním centru a jezdí za tým Euregio v Německu. „Tato práce mi umožňuje trénovat, takže je to dobré spojení,“ říká Katka.

Její partnerka Jana bývala ještě pod dívčím jménem Kulhavá výbornou biatlonistkou. Má za sebou dvě olympiády - v Albertville (92) a v Lillehammeru (94). Říká, že umístění tam nestojí za zmínku, zároveň ale přiznává velký úspěch. „Při mistrovství světa v Borovci (93) jsme vyjely zlato ve štafetě,“ usmívá se. Nyní už má jiné starosti. Pracuje v čajovně a zaměstnává ji také pětiletá dcerka Nikola. Součástí její biatlonové přípravy bývalo horské kolo, kterému se věnuje dodnes. Ostatně právě z horských kol se dvojice zná.

Na nelehký lichnovský závod se dvojice připravovala v Itálii. „Týden jsme se tam rozjížděly. Absolvovaly jsme dva maratony,“ referuje Katka. Obě pak konstatují, že závod nebyl jednoduchý. „Pršelo a foukal vítr. Člověk by měl být v suchém, když jede, a to bylo složité.“ Jana už si při posledních dvou střídáních zažívala krizi. Na Katku slabší chvilka nepřišla, ale přiznává technické problémy. Dařilo se jí totiž držet krok s muži, a to i s těmi nejlepšími, ale přesto byly chvíle, kdy musela jet sama a právě to bylo náročné.

„Ale splnily jsme, co jsme chtěly splnit,“ dodávají obě, i když k absolutní spokojenosti jim přece jen trochu chybí. Jejich cílem byl zápis do Guinessovy knihy rekordů, a to by se jim mohlo podařit, neboť tentokrát se závod jel v přítomnosti dvou komisařů z pelhřimovské agentury ’Dobrý den’. Nepřekonaly ale absolutní ženský rekord závodu, který z loňského roku drží Katka s Miloslavou Studenou. Zaostaly za ním o 8,5 kilometru, tento výkon však v knize zaznamenán není, a tak by se v ní právě letošních 767,33 kilometru mohlo jako ustavující rekord objevit. Potvrzuje to i komisař z Pelhřimova Aleš Zemín, který se svým parťákem závod bedlivě sledoval. „Sledujeme hlavně ty nejlepší. Obnáší to hodně práce a málo spánku, případný rekord ale může být právě díky naší přítomnosti zapsán do Guinessovy knihy rekordů,“ uvedl mladý komisař.


    [Top]    


Někdejší mistři válčili v Suchdole

S u c h d o l   n . O .  (jk) - Někdejší dorostenečtí mistři ČR kopřivnického klubu házené si dali letní dostaveníčko. O minulém víkendu se sešli na turnaji ’O pohár starosty města Suchdola’, kde dokázali, že házenou, i když se jí již nevěnují, zdaleka nezapomněli. Podali si TJ Bystřici p. Hostýnem a Lokomotivu Suchdol n. O., tedy pravidelně trénující týmy, hrající špici třetí ligy. Mužstvo, v němž si zahráli například Marek Mičkal,Vítězslav Váňa, Martin Jiskra, Michal Korytář či David Ježek, nestačilo jen na A tým Hranic, jednoho z favoritů I. ligy a rivala Kopřivnice. Za výsledek se ale nemusí stydět, neboť prohráli rozdílem pouhých pěti branek.


    [Top]    


Jistebník si věří i bez své velké opory

K o p ř i v n i c e (jk) - Už od 15. července se chystá na další prvoligovou sezonu futsalový tým Cigi Caga Jistebník. Hráči dostávali a stále ještě dostávají zabrat čtyřikrát do týdne. „Neabsolvovali jsme sice letos žádné soustředění, ale příprava byla intenzivnější než loni,“ říká Radek Korený. Pět týdnů bylo věnováno fyzické kondici, další čas již přípravě herní.

Velkou školou byl určitě pro Fialky přípravný zápas sehraný v Nymburce s GKI Gazprom Moskva, který si právě vyhlášený český kemp vybral za místo svého soustředění. Jistebník utržil porážku 10:0. „Byli jsme v hrubé přípravě, nepovažuji to za směrodatné,“ podotkl k porážce Korený, který se po minulé sezoně strávené v roli kouče vrátil do pozice hrajícího asistenta trenéra Petra Hudce. Ten s týmem absolvoval celou přípravu a po zdravotních problémech v uplynulé sezoně by měl být pro tu následující již fit. Celek čeká ještě řada přípravných zápasů s druholigovými mužstvy. K prvnímu mistrovskému utkání pak nastoupí v pátek 31. srpna na palubovce věčného rivala - Mikesky Ostrava.

Příprava mužstva byla evidentně zodpovědná, otázkou však je, zda se tým dokáže vyrovnat s velkou ztrátou v podobě odchodu reprezentanta a dlouholeté opory Michala Bučka do Megasu Frenštát. „Teprve se uvidí, jak velká ztráta to bude. Určitě nám budou chybět jeho góly i zkušenosti, ale život jde dál. Pokusíme se jej nahradit,“ uvedl asistent trenéra. Těmi, kdo by měli družstvo posílit, jsou fotbalisté Roman Fubšo a Vítězslav Mrkvica z Petřvaldu plus brankář Cwinger z Fulneku, který loni chytal za druholigový HI-TEC Bílovec. V jednání je prý ještě ligový hráč a zároveň reprezentant z tohoto regionu, jeho jméno však Korený neprozradil.

Ambice má Jistebník stále stejné. Nejprve by rád vybojoval co nejlepší pozici pro play-off a následně by se rád popral o titul. Zároveň by chtěl uspět v poháru, který se bude dohrávat na podzim. A koho Radek Korený favorizuje? „Letos bude soutěž daleko vyrovnanější. Silný bude Brod, nevím, co udělá fúze Mikesky s Baníkem, dobře na tom jsou, co vím, i Liberec, Viktorka a Pardubice. Za černého koně považuji Megas Frenštát, který loni nehrál špatně a doplácel na nezkušenost. Díky protřelosti Michala Bučka by se mohl hodně zvednout,“ zakončil Korený.


    [Top]    


Megas je považován za černého koně

K o p ř i v n i c e (jk) - Hned dvě super změny najednou přichystal pro novou prvoligovou sezonu futsalový Megas Frenštát. Tou první je skvělá transakce. Do žlutomodrého se 1. srpna převlékl obránce Jistebníku Michal Buček. Druhou novinkou je změna kouče. První srpnový den převzal po Radomíru Vávrovi trenérské žezlo Karel Neudík.

Kdysi aktivní fotbalista hrající za Náchod, Sigmu Olomouc, Prostějov i Kroměříž působil později jako trenér ve Frenštátě, Tiché, Bystrém či Mořkově. Trenérsky přičichl i k ženskému volejbalu a mužskému basketu. „Poslední rok už jsem netrénoval. Udělal jsem si po dohodě s Megasem kurz I. třídy trenéra futsalu a 1. srpna s ním podepsal smlouvu jako hlavní trenér,“ říká Neudík. Svůj přechod k futsalu za nijak velkou změnu nepovažuje. „Je to také kolektivní sport, jen je rychlejší a agresivnější. Základní prvky jsou ale společné,“ konstatuje. Megas zná. Po celou sezonu, která byla debutem Frenštátu v nejvyšší soutěži, kolektiv sledoval z ochozů. „Hráči pro mě nejsou neznámou. Rok jsem je sledoval, navíc přes polovinu lidí znám z fotbalu. Znám jejich herní i morální vlastnosti,“ upřesňuje.

Megas dokázal v loňském roce sehrát nejednu vyrovnanou partii s favority soutěže, nezvládal ale koncovky zápasů. Právě příchodem Michala Bučka a trenéra Neudíka by se mohlo mnohé změnit. Bučkova herní vyzrálost a zkušenosti by měly do hry vnést pohodu, Neudík by měl mužstvo dostat na výši po taktické stránce. „Chyběla tam taktika a zkušenosti. Ty částečně během roku mužstvo získalo, další by měl přinést Buček, kterého považuji za velkou posilu. Taktiku bych chtěl mužstvu vštípit já. Je to o křídě a o tabuli, ale musí to být. Musejí to vstřebat, je to padesát procent výkonu,“ tvrdí kouč.

Fyzicky jsou hráči připraveni z tréninků s fotbalovými týmy, takže po prvním seznamovacím tréninku se hráči pustili do nácviku standardních situací a již zmiňované taktické přípravy. Slibný je určitě výsledek přípravného zápasu s Mikeskou Ostrava, který Megas vyhrál 5:1. Před prvním mistrákem s Bakovem (1. 9.) ještě hodlá zvládnout odvetu s Mikeskou a utkání s VŠB Ostrava. A co trenér říká tomu, že je tým považován za černého koně ligy? „No nevím, každopádně bychom to chtěli znepříjemnit spoustě mančaftů.“


    [Top]    


Se začátkem školy začíná i řada mistrovských soutěží

K o p ř i v n i c e (jk) - Zatímco pro velkou většinu populace je léto dobou dovolených a odpočinku, sportovci nezahálejí. Naopak, právě léto je pro ně obdobím tvrdé přípravy na sezonu, která u mnohých odvětví startuje na podzim.

Fotbalisté již do kolotoče mistrovských soutěží naskočili, další týmy teprve podzimní premiéra čeká. Příprava právě nyní vrcholí místním házenkářům a hokejistům. Hokejové mužstvo Kopřivnice do sezony odstartuje v sobotu 8. září, kdy na svém ledě hostí Kroměříž. Žákovská hokejová liga začíná již o týden dříve, naopak dorost sezonu načne až v pátek 21. září s Karvinou. Házenkáři vstoupí do ligové soutěže o stejném víkendu jako hokejový tým dospělých, a to v neděli 9. září, kdy doma hostí svého velkého soupeře - Hranice. Žactvo a dorost začíná souběžně.

Volejbalisty ještě značná část přípravy čeká. Národní liga má svůj začátek stanoven na 6. října, kdy se Kopřivnice utká s Napajedly. Badmintonisté mají začátek sezony tentokrát značně posunut. První turnaj je naplánován až na 24. listopadu.


    [Top]    


„Toužil jsem po změně,“ říká Michal Buček

K o p ř i v n i c e - Velkou futsalovou senzací se 1. srpna stal přestup kanonýra CC Jistebník Michala Bučka do Megasu Frenštát. O tom, že dá vale týmu, s nímž dosáhl nejednoho úspěchu, začal uvažovat již po skončení sezony. „Změna byla aktuální, toužil jsem po ní,“ říká osmadvacetiletý reprezentant.

Co od této změny očekáváte?

Když hrajete pořád to stejné, přestává vás to motivovat. Noví lidé kolem mě, kteří ode mě něco čekají, by měli moji motivaci zvednout.

Uvažoval jste o přestupu do jiného klubu než do Megasu?

Byl jsem stoprocentně rozhodnutý odejít, ale s nikým jiným než s Megasem jsem nejednal. Kdyby se kluby nedohodly, byl bych ochoten půl sezony nehrát. Potom už by mě Jistebník musel pustit.

Takže jste spokojený?

Neznám podmínky přestupu, ale s tím, jak to dopadlo, jsem spokojený.

Co si od působení v Megasu slibujete?

Určitě zkvalitnění hry Megasu, později, možná už letos, ligový titul. Věřím, že i můj výkon půjde nahoru.

Opravdu myslíte, že Megas může myslet tak vysoko?

Sice jim chybí zkušenosti, ale mají individuální přednosti. Věřím, že moje zkušenosti pomohou. Dostat se do play-off by neměl být problém, potom už to bude loterie.

Jak jste spokojený s přípravou Megasu na sezonu?

Byla určitě kvalitní. Fyzickou přípravu měli kluci samostatně s fotbalovými kluby, takže na trénincích se teď pracuje spíše na taktice. To je to, co Megas potřebuje. Příchodem trenéra Neudíka se určitě zlepší. Bude ale záležet i na přístupu hráčů.

Jak se vám jeví Megas jako tým?

Kluky znám už dlouho. Je to jedním slovem super kolektiv. Tam, kde není parta, jsou rozpory.

Jak myslíte, že váš odchod ovlivní hru Jistebníku?

Byl jsem přece jen jednou z opor, takže budu chybět, ale každý je nahraditelný. Mají nějaké posily, ale asi budou muset změnit styl hry a víc makat.

Jana Kapounová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.