Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 28/2001
ze dne 23. srpna 2001

Zprávy z města a okolí

Město připravuje vyhlášky o psech a odpadech

Další svědectví o vybavenosti hradu

Pouť na dva dny zablokuje kousek Štefánikovy ulice

Tatra rozšiřuje svou čističku odpadních vod

Obyvatelé mají říci svůj názor na kamiony

Katolický dům provoní desítky květů mečíků

Výstava dala podnět k vydání knihy o historii Lubiny a okolí

Stíny

Nehod v okrese sice ubylo, zranění a úmrtí ale přibývá

Ohlédnutí za Jaromírem Maroněm

Radní Maroň se politice věnoval od listopadu ’89

Úloha hygienických kontrol nebývá pochopena

Kvalitu vody musí sledovat provozovatel koupaliště

Zlatokopecký tábor byl již třetí pořádaný klubem Kamarád

Z dětí sálá energie, tvrdí vedoucí

Dobrovolní hasiči z Mniší opět uspěli


    [Top]    


Město připravuje vyhlášky o psech a odpadech

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická radnice připravuje dvě vyhlášky, a to o psech a odpadcích. Město, které chce předejít nedostatkům, proto do jejich přípravy zapojilo dostatečné množství lidí.

První návrh vyhlášky se jmenuje 'Chov a držení psů'. Již asi od dubna pracuje na jejím vzniku tajemník městského úřadu Josef Jiřík, právník města Dušan Krompolc, strážník městské policie Zdeněk Šostek, vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek, architekt města Milan Šmíd, zastupitel města Jiří Sumbal a místostarosta Zdeněk Krajčír, který je jejím garantem.

„V současné době je připravena druhá pracovní verze vyhlášky o chovu a sdružení psů, která se rozeslala k připomínkování na všechny odbory městského úřadu, dále na Policii ČR, okresní úřad, kynologickému klubu, mysliveckému svazu a dalším. Důležité články tohoto návrhu vyhlášky jsou třetí a čtvrtý o pohybu psů a čistotě veřejných prostranství. Území města je v podstatě rozděleno do několika oblastí, ve kterých se vstup se psy zakazuje úplně (například na hřbitovy, školní hřiště, pískoviště aj.), nebo naopak je povolen jejich volný pohyb. Poměrně široká je oblast, kde musí občan mít psa na vodítku, pokud ten nemá řádně nasazen náhubek. Účelem této vyhlášky není pouze stanovení některých omezujících opatření, ale především ochrana zdraví a bezpečí obyvatel, ochrana jejich majetku včetně zvířat, tedy i psů.

V této pracovní verzi se mimo jiné hovoří o dalších povinnostech vlastníků psů, o kontrole a sankcích, o výjimkách (například služební psi, psi určení k zvláštní činnosti). Při přípravě jsme měli možnost prohlédnout si a prostudovat podobné vyhlášky z jiných měst,“ komentuje vyhlášky Zdeněk Krajčír.

Opačný postup je při vypracování vyhlášky města o odpadech. Letos v květnu byl poslaneckou sněmovnou schválen nový zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, který s výjimkou některých ustanovení nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2002. Nový zákon bude mnohem propracovanější, obsáhlejší právní předpis, než je současný zákon o odpadech, a mnohem lépe respektuje cíle směrnic, resp. všech právních předpisů Evropské unie v oblasti odpadového hospodářství.

Zákon obsahuje nové samostatné části týkající se povinností při nakládání s vybranými výrobky, odpady a zařízeními za srovnatelných podmínek se speciálními směrnicemi EU. Jedná se o odpady s obsahem PCB, odpadními oleji, bateriemi a akumulátory, kaly z čistíren odpadních vod, odpady z azbestu, autovraky atd.


    [Top]    


Další svědectví o vybavenosti hradu

K o p ř i v n i c e (hod) - V sobotu 4. srpna, když šel starosta Jiří Tichánek po slavnostním otevření Lašskou naučnou stezkou, zastavil se na Šostýně, kde skupinka místních nadšenců prováděla hloubkovou drážku na snadnější odtok dešťových vod.

Při výkopových pracích se nacházely větší kusy keramiky, při bližším prozkoumání bylo jasné, že se jedná o kachle. Pro starostu tím vycházka skončila a jako zanícený amatérský archeolog zůstal a začal sbírat úlomky. Doma je slepil a začal listovat v knihách. Zjistil, že to jsou nádobkové kachle s pravoúhlým ústím. Podobná kachlová kamna byla nalezena v Sezimově Ústí a jsou datována na přelom let 1419 - 1420, Šostýn zanikl právě v letech 1420 až 1422. „Úlomky kachlí se našly ve větších sklepních prostorách, kde se nepředpokládalo, že by se ještě něco mohlo najít, neboť zde ve třicátých letech místní klub Českých turistů prováděl první vykopávky. Kachlová kamna z těchto nádobkových kachlů dokládají spolu s další bohatou kolekcí nálezů skutečnost, že hrad byl ve své době velmi dobře vybaven až do doby svého zániku, kdy byl dobyt biskupským vojskem Jana Železného nad jeho neoprávněným držitelem Vaňkem z Lamberka. Tento nový objev podporuje myšlenku, že hrad Šostýn sloužil jako letní sídlo olomouckých biskupů,“ rozplýval se nad nálezem Jiří Tichánek.

Na vykopávkách se podíleli místní archeologičtí nadšenci - Ladislav Kostelník, Pavel Šimůnek, Pavel Letý, kteří tráví volné chvilky na Šostýně.

Nejnovějším nálezem je pískovcová praková koule o průměru více než 40 centimetrů z doby dobývání hradu.


    [Top]    


Pouť na dva dny zablokuje kousek Štefánikovy ulice

K o p ř i v n i c e (hod) - O tomto víkendu se koná tradiční Bartolomějská pouť. Stánky nejen s pouťovým zbožím budou stát po obou stranách cesty na ulici Štefánikově, která bude uzavřena od oční optiky až po tržnici Pronas. Motoristé po ní nebudou moci jezdit od páteční půlnoci až do neděle do dvaadvacáté hodiny. Tento způsob rozmístění se již několik let osvědčil, a proto se na něm nic měnit nebude. Další stánky budou rozmístěny po přilehlých chodnících v pěší zóně od ulice Štefánikovy, kolem Technického muzea až k přechodu k městské radnici na ulici Záhumenní.

V centru města, tedy na trávníku a asfaltu před kulturním domem bude o letošní pouti probíhat kulturní program, již od pátku a obě akce mají povolenou výjimku na délku trvání, páteční Večer s Elvisem do 23 hodin a sobotní Bartolomějský večer do druhé hodiny ranní. Pořadatelem obou akcí je firma Ludvik Moravia. Vedení kulturního domu a radnice věří, že to občané bydlící v centru města pochopí a budou tolerantní.

Na zelených plochách v centru děti najdou své oblíbené skákací atrakce, poníky, případně i koně a další lehčí atrakce. Se svými kolotoči zavítá v letošním roce do Kopřivnice paní Aloisie Finková ze Smržic. Ty budou umístěny na dvou parkovištích u Alberta, které bude pro motoristy uzavřeny až do úterý 28. srpna. Motoristé budou moci parkovat tak jako vloni u školy dr. Horákové po obou stranách.


    [Top]    


Tatra rozšiřuje svou čističku odpadních vod

Betonová nádrž na dešťovou vodu,
která vyrůstá v areálu tatrovácké čističky,
pojme po dokončení až 1 470 metrů
krychlových znečištěné vody.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dešťová voda opouštějící areál Tatry by měla být napříště čistější. O vyčištění vody, která s sebou z fabriky odnášela také velké množství ropných látek a olejů, by se měla postarat nová čerpací stanice a dešťová nádrž, která rozšíří areál současné tatrovácké čističky odpadních vod.

Investice by podle sdělení Tatry měla být dokončena do konce letošního roku a kromě kruhové nádrže z betonu o průměru čtyřiadvacet metrů by její součástí měla být i čerpací stanice a řídící a regulační zařízení. Dále stavba zahrnuje také rekonstrukci vyústění stoky do potoka Sýkorečka tak, aby bylo možné regulovat odtok zachycených vod a další zařízení.
 


    [Top]    


Obyvatelé mají říci svůj názor na kamiony

K o p ř i v n i c e (hod) - Již tři jednání vedla kopřivnická radnice se zástupci firmy Kotouč Štramberk ohledně stavby velkokapacitní cementárny. Štramberská firma dostala vrácenou dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí, aby ji dopracovala.

„Jednání se vedou na splnění tří požadavků, mezi kterými je monitorování ovzduší na dvou místech, a to na Bílé hoře a Červeném kameni po dobu tří až pěti let, které bude Štramberk financovat. Monitorování se bude vyhodnocovat, a pokud bude ovzduší v pořádku, tak se s monitorováním skončí,“ komentoval starosta Jiří Tichánek.

Další oblast, o které se vedou jednání, je průjezdnost vozidel. „Náš návrh, aby se jezdilo mimo Kopřivnici, na popud ochránců přírody neprošel. Podle propočtů by denně Kopřivnicí mělo projet osmačtyřicet kamionů tam a zpět. Je to velká zátěž pro město, jiná alternativa ale není možná. Vzhledem k takovému množství projíždějících kamionů budeme trvat na opravě celé silnice vedoucí od městského úřadu až po Palárnu. Rovněž budeme požadovat, aby u obytných domů, které bezprostředně stojí u ulice Záhumenní, a těch je celkem dvaatřicet, byla zabudována na náklad firmy trojitá okna a vybudovány protihlukové stěny. Město má v úmyslu obeslat všechny občany bydlící kolem ulice Záhumenní, aby se k dopravě a situaci na této ulici vyjádřili,“ vysvětlil úmysl radnice starosta Tichánek.

Třetí problém, o kterém se jedná, jsou vibrace a hlučnost projíždějících vozidel. „My jsme jim zapůjčili výsledky z roku 1991, které byly zaměřeny právě na vibrace, rovněž jsme jim půjčili loňský monitoring průjezdnosti vozidel Kopřivnicí.

Naše požadavky jsou pro Kotouč Štramberk přijatelné. Největším problémem je oprava ulice Záhumenní. Dohodli jsme se, protože jde o největší finanční zátěž (předběžný odhad 9,8 mil. korun), že budeme hledat možnosti, jak vytvořit sdružení, které by zajistilo potřebné finanční prostředky. Přislíbili jsme, že do deseti dnů vyvoláme na krajském úřadě jednání s příslušnými zainteresovanými orgány. Protože jde o státní cestu, bude nutné nechat vypracovat příslušným státním orgánem posudek, který určí, zda je cesta vhodná k většímu zatížení, či nikoliv a co bude nutné udělat, aby vyhovovala danému zatížení, a kolik to bude stát. Kotouč Štramberk přislíbil, že by na úpravu komunikace přispěl,“ uzavřel výčet problémů, které s sebou nese rozšíření těžby na Kotouči Jiří Tichánek.


    [Top]    


Katolický dům provoní desítky květů mečíků

K o p ř i v n i c e (dam) - Stovkami rostlin se o následujícím víkendu zazelenají prostory kopřivnického Katolického domu. Právě tam totiž proběhne další ročník zahrádkářské výstavy květin. Kromě mečíků se návštěvníci mohou těšit na bonsaje, léčivé byliny, ukázky zeleniny či instalaci zahradního zákoutí. Výstava bude přístupná po oba víkendové dny od osmi do osmnácti hodin.


    [Top]    


Výstava dala podnět k vydání knihy o historii Lubiny a okolí

L u b i n a (hod) - Vloni na přelomu měsíce října a listopadu se konala v Katolickém domě v Lubině výstava s názvem ’Drnholec, Sýkorec a Větřkovice ve starých fotografiích a jejich život od založení do konce poddanství’. Práci se shromážděním zmíněných fotografií si dal místní rodák Jiří Kutáč, který chodil po chalupách a vyhledával ty nejvhodnější fotografie.

Na popud starosty města Jiřího Tichánka se vydala kniha s názvem ’Jak se žilo kolem Lubiny a dobové fotografie z Drnholce, Sýkorce, Větřkovic’, kterou město i zafinancovalo. Starosta napsal i předmluvu ke zmíněné publikaci. Knihu v nákladu pěti set kusů vydal městský úřad a grafickou úpravu a tisk provedla firma Beatris Dobrá.

K dostání bude v městském informačním centru v kulturním domě, obou místních knihkupectvích a také v obou muzeích.


    [Top]    


Stíny

Dne 14. srpna krátce po půlnoci byl kamerovým systémem zachycen muž, který ve středu města vylepoval plakáty mimo vyhrazená místa. Byla okamžitě vyrozuměna hlídka MP. Muž po spatření hlídky začal utíkat a nádobu s lepidlem i plakáty odhodil do křoví. Strážníci jej zadrželi, zjistili jeho totožnost a za přestupek proti vyhlášce města byla dotyčnému uložena bloková pokuta.

V pátek 17. srpna kolem 23.30 hodin došlo v katastru obce Ženklava k havárii vozidla zn. Škoda 105, které řídil 33letý muž z Frenštátu p. R. Z dosud provedeného šetření vyplývá, že řidič jedoucí z Veřovic směrem do Kopřivnice se plně nevěnoval řízení vozidla, nepřizpůsobil rychlost jízdy zejména svým schopnostem a vlastnostem vozidla a předpokládanému dopravně technickému stavu pozemní komunikace a při výjezdu z levotočivé zatáčky uvedl vozidlo do smyku. Poté se převrátilo na střechu. Při nehodě došlo k těžkému zranění spolujedoucího 36letého muže, který na následky zranění ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě zemřel. Dále byl těžce zraněn řidič, dvě ženy ve věku 34 a 27 let, lehce byla zraněna 20letá žena. Vozidlo bylo zajištěno ke znaleckému zkoumání, hmotná škoda činí 20 tisíc korun. Obvinění z trestného činu nebylo doposud sděleno vzhledem ke zranění řidiče.


    [Top]    


Nehod v okrese sice ubylo, zranění a úmrtí ale přibývá

N o v ý   J i č í n  (dam) - Dopravních nehod na silnicích novojičínského okresu je za prvních sedm měsíců letošního roku méně než vloni, jejich následky jsou však výrazně tragičtější.

Od ledna do konce července došlo celkem k 1 115 dopravním nehodám. Na silnicích zahynulo 24 lidí, což znamená devítiprocentní nárůst. O jednadvacet procent, na 52 případů, vzrostl také počet těžce zraněných, k mírnému zvýšení došlo i u lehkých zranění.


    [Top]    


Ohlédnutí za Jaromírem Maroněm

 
Jako blesk nás zasáhla středečního dopoledne 15. srpna smutná zpráva o nenadálém odchodu Jaromíra Maroně.

Jestliže se o někom dá říci, že neměl nepřátel, tak to byl právě Mirek. Ve všech, kdo ho znali, zůstane na velmi dlouho pocit ztráty někoho, koho jsme měli rádi a který velikostí a dobrotou svého srdce svým lidským, morálním a poctivým přístupem ke všemu a ke všem vysoce převyšoval nás všechny jako maják.

Skloňme se v tichém pohnutí a zamyšlení jeho památce. Žádná slova nemohou zmírnit žal a zármutek.

Přijměte, drazí zarmoucení, upřímný, hluboký projev soustrasti ode všech, kteří pana Maroně znali a měli ho rádi, za vedení města, radu města, zastupitelstvo města a všech zaměstnanců městského úřadu, organizačních složek a firem města.


    [Top]    


Radní Maroň se politice věnoval od listopadu ’89

K o p ř i v n i c e (red) - Jaromír Maroň byl poprvé zvolen po revoluci do městského zastupitelstva na funkční období 1990 - 1994, v této době pracoval i v městské radě. V následujícím funkčním období (1994 - 1998) voliči jeho zastupitelský mandát potvrdili. Desátého července 1997 se po rezignaci MUDr. Richarda Váně stal znovu také členem rady města.

Také ve třetích svobodných volbách v řadě voliči svou důvěru Maroňovi potvrdili a ihned po změnách ve vedení města se ujal i funkce radního za KDU - ČSL. Jako radní byl členem dozorčí rady firmy Slumeko, s. r. o. Jaromír Maroň byl dlouholetým členem a později i předsedou komise pro výchovu a vzdělávání a členem dopravní komise.


    [Top]    


Úloha hygienických kontrol nebývá pochopena

K o p ř i v n i c e (ili) - Okresní hygienická stanice v letošním prázdninovém období monitoruje na katastru území okresu Nového Jičína třiadvacet dětských táborů. Oproti období před rokem 1989 znatelně ubylo táborů se stálými základnami, které byly provozovány většinou jednotlivými podniky a naopak se zvýšil počet skautských táborů. Neohlášené kontroly v jednotlivých zařízeních jsou prováděny tak, aby pozornosti neunikl žádný z turnusů.

„Byla jsem docela překvapena tím, jak byly respektovány změny na hygienické požadavky, které vešly v platnost v letošním roce,“ uvedla pochvalu na adresu provozovatelů dětských táborů hygienička Vlasta Přádová. Nejpodstatnějších změn doznala prováděcí vyhláška o vodě. Zpřísnila se natolik, že nedovoluje používat vodu z neprověřených zdrojů.

„To se nejvíce dotklo těch přírodních táborů, které už nemohou využívat lesních potoků a různých studánek,“ vyzdvihla největší změnu Vlasta Přádová. Pitnou vodu si tak provozovatelé musejí zajistit buď dovozem v cisterně, nebo vodou balenou.

Další změna se projevila ve zdravotnické dokumentaci, která provází dítě na tábor. V platnosti zůstává potvrzení lékaře stejně jako vyjádření rodičů, že dítě nepřišlo do styku s infekční chorobou. V druhém zmiňovaném případě však nesmí být starší jednoho dne oproti původním třem dnům.

V rámci odpadového hospodářství již nesmí provozovatel používat na likvidaci odpadků odpadní jámy, ale veškerý odpad se musí vyvézt na skládku. V praxi to znamená, že pokud nejsou v táborech k dispozici popelnice, musí se odpad schraňovat do igelitových pytlů.

Během letošní sezony pracovníci hygienické kontroly nezaznamenali větší nedostatky ze strany provozovatelů. V případě potřeby mohou udělit pokutu až do výše jednoho tisíce korun, na maximální hranici ovšem letos nebyli nuceni sáhnout.

Ani když listovala hygienička Přádová pamětí, nebyl ze strany hygieny v našem okrese ještě nikdy žádný tábor uzavřen. „Pravomoc k takovým opatřením máme, ale přístup provozovatelů táborů je natolik pružný, že jsou schopni jakoukoli závadu odstranit. Je to pochopitelně hlavně v jejich zájmu, protože řada dětí by se neměla při předčasném ukončení tábora kam vrátit,“ uvedla Přádová.

„Bohužel občas se setkávám ze strany provozovatele s takovým přístupem, jako by nechápali, že to všechno dělají hlavně pro ty děti, a tím kryjí sami sebe. Někdy to vyzní následovně - přijede hygiena, tak to musí všechno klapnout. Neuvědomují si, že ty hygienické předpisy a vyhlášky neplní pro nás, ale pro své svěřence, za které převzali zodpovědnost,“ pozastavila se na závěr nad občasným nepochopením úlohy hygieniků Vlasta Přádová.


    [Top]    


Kvalitu vody musí sledovat provozovatel koupaliště

K o p ř i v n i c e (ili) - „Nový zákon převedl veškeré povinnosti provozovatelů koupališť, co se týče kontroly stavu vody ze státu přímo na jejich bedra,“ v krátkosti vystihl podstatu změn hygienik Pavel Jiříček, zároveň ovšem podotknul, že koupalištěm se rozumí jenom to zařízení, které jako koupaliště někdo prohlásí. V praxi to znamená, že pokud správce neprohlásí, že na přírodní vodní nádrži neprovozuje koupaliště, tak nemusí ze zákona sledovat kvalitu vody. Zní to neuvěřitelně, ale v současné době mají návštěvníci koupališť větší jistotu, že se setkají s kvalitní vodou, než u vodních nádrží.

Podle hodnocení Pavla Jiříčka patří právě kopřivnický plavecký areál v rámci okresu k těm nejlepším. „Kopřivnický stejně jako novojičínský provozovatel má velkou zkušenost s plaveckým krytým bazénem, a proto si povinnostem vyplývajícím ze zákona, což je sledování všech ukazatelů kvality vody, dostává.

V rámci vodních nádrží pak Větřkovická přehrada patří, co do kvality vody, k relativně nejčistším, protože je objemově největší. To bývá kamenem úrazu při déle trvajícím pěkném počasí u mělkých vodních nádrží jako je Kletné u Suchdola, Kacabaja u Hodslavic nebo novojičínský Čerťák.


    [Top]    


Zlatokopecký tábor byl již třetí pořádaný klubem Kamarád

Účastníci letního tábora na Kletném
poslouchají pravidla hry před tím,
než vyrazili na zlatonosné naleziště,
kde rýžováním drahého kovu
vyvrcholila celotáborová hra.

Foto: David Macháček

K l e t n é (dam) - Čtyři desítky dětí z Kopřivnice ’onemocněly’ na začátku srpna zlatou horečkou. Podle staré mapy a deníku vysloužilého zlatokopa se ze své táborové základny na Kletném vydaly na imaginární pouť na Aljašku.

Čtrnáctidenní letní stanový tábor nazvaný ’Za slávou Jacka Londona’ byl v pořadí již třetí, který uspořádal místní klub Kamarád. Přestože na tábor se může přihlásit v podstatě kdokoliv, hlavní část jeho osazenstva se rekrutuje z pravidelných návštěvníků klubu Kamarád.

„Přihlášky jsou přednostně nabízeny dětem v klubu a prostřednictvím sociálního odboru radnice také rodinám, které jsou sociálně slabší,“ vysvětlila hlavní vedoucí tábora a také šéfka klubu Kamarád Blanka Mikundová s tím, že rodiče za své děti zaplatili pouze stravné. Ostatní náklady byly hrazeny z prostředků klubu Kamarád a příspěvku okresní protidrogové komise.

Život v táborovém městečku ’Cletne city’ se celou dobu trvání tábora točil kolem celotáborové hry, ve které byla také řada výchovných prvků. Provinilce proti táborovým zákonům, které určovali také samotní táborníci, trestal šerif a soud. O tom, že tábory klubu Kamarád, ale i jeho víkendové akce získávají na oblibě, svědčí také to, že se již vytvořila skupinka dětí, které je navštěvují s železnou pravidelností.


    [Top]    


Z dětí sálá energie, tvrdí vedoucí

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci letních táborových aktivit byli osloveni vedoucí otázkou, co je vede k tomu, aby se v době vlastního volna bezplatně věnovali školou povinným dětem a převzali za ně po dobu tábora plnou zodpovědnost. Záměrně není uveden termín, provozovatel zařízení ani místo pobytu, protože takoví nadšenci, kteří preferují tábor před vlastní dovolenou a odpočinkem, se najdou opravdu ve všech organizacích.

Roman P. (25 let, dispečer nákladní přepravy) - To je opravdu jednoduché - dětem se věnuji, protože mě to baví. Je to sice na jedné straně práce, ale svým způsobem člověk zrelaxuje. A navíc je na táboře šílená sranda jak s těmi malými, tak s vedoucími.

Zuzka M. (23 let, učitelka na základní škole) - Nechci, aby to znělo příliš pateticky, ale nejvýstižnější bude v mém případě tvrzení, že člověk pod vlivem krásných zážitků zapomene na realitu šedých dní.

Honza H. (21 let, student) - Člověk se na táboře sám vrátí do dětských let, a to dítě, které jsem zase v sobě objevil, si pak budu hřát celý rok.

Marcela R. (28 let, soukromá podnikatelka) - S dětmi pracuji v době mimoškolních aktivit celý rok a dvouměsíční pauzu o prázdninách si bez nich nedokážu představit. Čerpám od dětí hodně energie.

Šárka Ch. (22 let, studentka) - Mám ráda děti a dělám všechno pro to, aby i mé budoucí povolání bylo s nimi bezprostředně spjaté. Dětský tábor je pro mě oáza pohody. Ale není to jen o dětech, ale i o vedoucích a technickém zázemí.

Honza S. (18 let, student) - Kdybych to shrnul pouze do jednoho slova, tak jím bude sranda. A tu bych si nerad nechal v životě utéct.

Martina Z. (18 let, studentka) - Už od děcka jezdím na stejný tábor a za tu dlouhou dobu tu mám vlastně druhou rodinu. Občas přijde někdo nový a někdo zase odejde, ale ten základ je stále stejný. Navíc si myslím, že mám jedinečnou možnost nenásilnou formou získávat vztah k dětem, které jednou budu mít sama.

Jiřina J. (40 let, soukromá podnikatelka) - Tady se člověk setkává se samými dobrými lidmi zapálenými pro práci s dětmi a navíc z dětí čerpám hodně pozitivního, což mě motivuje k další práci.

Jana H. (37 let, vychovatelka) - V práci bývám někdy z dětí unavená, ale tady si člověk dobíjí baterky jenom samou pozitivní energií.

Libor V. (28 let, soukromý podnikatel) - Chtěl jsem si to zkusit a trochu proniknout do myšlenkových pochodů dětí. Děti totiž pochopí a ocení, když se jim někdo věnuje a chová se k nim jako rovný s rovným.

Luboš S. (21 let, student) - Celý rok dělám spoustu věcí, které mám rád, ale teprve tady se to kloubí všechno dohromady - prima lidi, zpěv a humor.

Věrka Z. (40 let, vychovatelka) - S dětmi jsem po celý školní rok, a tak si už několik let říkám, že tento tábor byl mým posledním. Jenže sejde se rok s rokem a přijedu znova. Chyběla by mi ta atmosféra, prostě bez tábora o prázdninách by to nebylo to pravé ořechové.


    [Top]    


Dobrovolní hasiči z Mniší opět uspěli

F r ý d e k - M í s t e k - Boj o postup na mistrovství České republiky proběhl 14. července v požárním sportu dobrovolných hasičů ve Frýdku-Místku. Mezi favority oblastního kola patřil Pustkovec a Mniší.

První disciplínu vyhrál Pustkovec, Mniší bylo druhé se ztrátou 2,75 sekund. V následujících štafetách 4 x 100 metrů udělal Pustkovec znatelnou chybu, Mniší štafetu vyhrálo, a dostalo se tak do průběžného vedení s náskokem 3,89 sekund. K rozhodujícímu střetnutí došlo v požárním útoku. Nejdříve startovalo družstvo z Mniší, ale opakovalo stejnou chybu jako v roce 1999 na mistrovství České republiky, kdy se nepovedl nástřik. Pustkovec předvedl ukázkový útok a bylo jasné, že v letošním roce Mniší nepostoupí. Do konce soutěže sice zbývalo ještě pár družstev, ale ty podle očekávání do vedení nezasáhly.

Celou dobu soutěže provázelo nádherné lení počasí, které se spoustou fanoušků utvořilo perfektní atmosféru. Jen nedostatečná příprava ze strany pořadatelů, když přestala fungovat časomíra, poznamenala začátek soutěže.

Jiří Kabuďa

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.