Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pouťový víkend přinese taky spoustu kultury

K o p ř i v n i c e (dam) - Celý nadcházející víkend se v Kopřivnici ponese v duchu oslav Bartolomějské pouti. Jejich součástí bude i poměrně pestrý kulturní program. Ti, které již omrzí lunaparkové atrakce a pojídání pouťových cukrovinek, si mohou na pódiu před kulturním domem poslechnout několik hudebních skupin, zhlédnout dvě divadelní představení a další vystoupení.

Šňůra programů, které jsou pro všechny příchozí zcela zdarma, se začne odvíjet už zítra večer, kdy do světel reflektorů vstoupí příborská revivalová skupina, která v čele se zpěvákem Vladimírem Lichnovským zavede publikum do dob, kdy světovým hitparádám kraloval Elvis Presley. Koncert, jehož začátek byl stanoven na dvacátou hodinu, bude do jisté míry reprízou úspěšného vystoupení, které kapela v Kopřivnici absolvovala v rámci oslav Evropského svátku hudby.

Hlavní blok programů je pod názvem ’Bartolomějský večer’ připravován na sobotu. Okolo osmnácté hodiny by měli příchozí publikum vítat brněnští potulní muzikanti z HC kapely, kteří mají svou jarmareční hudbou navodit pravou pouťovou atmosféru. Po nich bude pódium patřit nejprve místním stepařkám a po nich tanečnicím ze ZUŠ Zdeňka Buriana. V předvečer pouti se představí také žáci soukromé ZUŠ MIS music, nebo alespoň ta jejich část působící v jejím Dixi orchestru.

Po jazzu a swingu přijde na řadu dvojice kapel hrající historický folk. Kromě takřka místní Musica da Gamba zahraje také jihočeská kapela Krless, v jejímž repertoáru je jak světská hudba, tak ta, která se hrála v Evropě v období gotiky.

Ti, kdo dávají přednost před hudbou divadlu, budou muset zůstat déle vzhůru. Protagonisté Divadla Studna se totiž na jeviště dostanou asi až půl hodiny před půlnocí. Jejich fraška ’Kozlí muž’ však stojí za trochu nevyspání. Příběh používající postupy a některé postavy comedie dell’arte napsal a režíroval David Drábek, který kopřivnické publikum již jednou zaujal natolik, že jeho Studiu Hořící žirafy udělili cenu diváků festivalu Kopřiva 2000.

Nedělní ráno bude patřit především dětem, od desíti hodin pro ně totiž bude hrát rožnovské Divadlo V batohu, a to loutkovou verzi ’Vodnické pohádky’. Vůbec posledním vystupujícím letošní pouti bude domácí Městský dechový orchestr. Ten předvede zhruba hodinový promenádní program, jehož součástí bude taky vystoupení mažoretek.


    [Top]    


Štramberské kulturní léto bude pokračovat i po prázdninách

Promenádní koncert dechového orchestru
ZUŠ z Ostravy - Zábřehu byl jednou z akcí,
kterou o víkendu nabídlo
Štramberské kulturní léto.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Tak bohatý program nabídlo o minulém víkendu Štramberské kulturní léto, že nebylo v silách jednoho člověka zúčastnit se všech akcí. V sobotu odpoledne zahrálo pod Trúbou Lašské žesťové kvinteto. Soubor složený z muzikantů z blízkého okolí zahrál především skladby starých mistrů. Jen o pár hodin později na stejném místě začínal country bál s kapelou Cizinci. V neděli si pak Štramberáci i hosté města mohli vybrat, jestli zajdou na promenádní koncert orchestru ZUŠ Ostravy - Zábřeh, nebo si ve stínu středověké hradní věže užijí pohádku o Popelákovi. Podle Jany Königové ze štramberské radnice však kulturní léto ještě zdaleka nekončí. „Do konce srpna jsou připraveny ještě další dva koncerty. Kulturní léto se navíc protáhne i do měsíce září, konkrétní program na toto období však zatím neznáme,“ uvedla Königová.

Prvním ze zmíněných srpnových koncertů je Nokturno, které by měli v sobotu 25. srpna ve dvaadvacet hodin uvést muzikanti ze štramberského dechového orchestru a zpěváci novojičínského sboru Ondráš v amfiteátru Pod Věží. Tečku za prázdninovým programem udělá ve středu 29. srpna koncert kapely Musica da Gamba.


    [Top]    


Váňa: Festivaly střední velikosti v Česku možná úplně zaniknou

K o p ř i v n i c e (dam) - Zdejší festival Šlahouny nebyl zdaleka jedinou akcí tohoto druhu, kterou letošní rok postihl nedostatek diváků. Také další pořadatelé letních ’open airů’ prodělali.

„Z toho, co vím, tak problémy stejného druhu jako my měly festivaly v Králíkách, na Lipně, v Zámostí, ale třeba i Boskovice by skončily v mínusu, kdyby razantně neomezily finanční náročnost dramaturgie,“ tvrdí šéf Nory Víťa Váňa s tím, že na mnohé festivaly nedorazila ani polovina předpokládaného počtu návštěvníků.

„Mám obavy z toho, že festivaly střední velikosti, mezi které patříme, u nás zaniknou. Zůstane pět velkých megafestivalů, které vždy najdou dost sponzorů a diváků, a pak přežijí malé festiválky nevalné úrovně,“ líčí svou černou vizi budoucnosti letních hudebních akcí pod širým nebem Váňa.

On sám již s pětadevadesátiprocentní jistotou tvrdí, že v příštím roce se lidé Šlahounů nedočkají. „Musím tuto záležitost ještě projednat s městem, které na festival finančně přispívá, ale rozhodně nemám chuť festival příští rok pořádat,“ řekl Váňa s tím, že další budoucnost donedávna ještě nejmasovější akce kopřivnického kulturního kalendáře je ještě příliš vzdálená. „Možná pak Šlahouny znovu obnovíme, možná skončily nadobro, to se ještě uvidí,“ vzkázal vyznavačům hudební alternativy šéf Nory.


    [Top]    


Kino promítá tři kultovní snímky

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmy, které si vysloužily nálepku kultovních snímků, se tentokrát sešly na programu kina Puls.

O přízeň diváků bude ode dneška soupeřit první celovečerní film z městečka ’South Park - Peklo na zemi’ a Záhada Blair Witch II. V neděli a v pondělí pak animované výtečníky ze South Parku vystřídají Samotáři režiséra Davida Ondříčka. Pouze druhý díl Záhady Blair Witch se může v Pulsu pochlubit premiérovým uvedením. Producenti tohoto amerického hororu těží především ze jména, které si vybudoval první díl, ’dvojka’ má totiž s původním snímkem společného jen pramálo.


    [Top]    


Program Nory dozná prý jen kosmetických změn

K o p ř i v n i c e (dam) - Zprávy o tom, že ekonomický nezdar Šlahounů také definitivně zavře dveře Nora Café, se během prázdninových měsíců v Kopřivnici šířily rychlostí blesku. Vše ale má být úplně jinak, Nora bude po prázdninách fungovat stejně jako dřív.

„Je pravda, že hned po festivalu jsem měl chuť všeho nechat,“ přiznává šéf Nory Víťa Váňa jedním dechem, ale dodává, že dnes už se na věc dívá jinak. „Nora bude samozřejmě fungovat dál a bude pořádat koncerty a další akce, ke kterým je určena,“ slibuje Váňa s tím, že již pracuje na zářijovém programu klubu. Ten bude podle jeho slov jako každoročně chudší než v jiných měsících. „Je to takové zahřívací kolo, proto je v září méně akcí. Další měsíce už ale klub pojede normálně.“

Ačkoliv klub bude fungovat, jeho pravidelní návštěvníci budou mít možnost nějaké změny zaregistrovat. „Dramaturgie klubu bude zřejmě střízlivější. Nebudeme se tak často pouštět do finančně náročných koncertů a párty, jejichž návratnost je nejistá,“ prozradil Váňa a upřesnil, že má na mysli především koncerty zahraničních skupin, jejichž finanční náročnost výrazně zvyšují náklady na cestovné umělců. Šéf jediného kopřivnického klubu nabízejícího alternativní kulturu naopak slibuje větší množství Rockových noteček a Party jamů, na kterých vystupují regionální kapely.

To, že se bude Nora držet trošku víc při zemi, však neznamená, že z jejího programu zcela vymizí interpreti známých jmen. Během podzimu by se na zdejším pódiu měla objevit mimo jiné kapela Garage, Už jsme doma, zahrají také - 123 minut či Monkey Business. Chybět nebudou také taneční párty typu Atomic Rave. „Program klubu bude postaven tak, aby byl ekonomicky únosný, i když ani to se dnes, v době, kdy jsme prodělali i na Psích vojácích, s jistotou říci nedá,“ uzavřel Váňa.


    [Top]    


Reggae skupiny Švihadlo prosluní náměstí v Jičíně

N o v ý   J i č í n  (dam) - Veselou a prosluněnou hudbu přiveze zítra večer na novojičínské náměstí kapela Švihadlo. Tu je možné bez nadsázky považovat za jednu z nejlepších v tomto žánru u nás. Švihadlo jako jedna z mála tuzemských kapel hraje reggae v jeho čisté podobě, což je částečně také zásluhou lídra skupiny, Jamajčana Vincenta Richardse. V poslední době se Švihadlo objevuje v klubech a na festivalech u nás i v zahraničí stále častěji a nyní žije přípravou nového CD. Koncert začíná v osm hodin večer.


    [Top]    


Předplatitele Kruhu přátel hudby čeká velmi pestrá sezona

K o p ř i v n i c e - Až do října si budou muset příznivci klasiky počkat na první vystoupení letošní, již šestatřicáté série koncertu Kruhu přátel hudby. Předplatné série sedmi koncertů je však možné zakoupit již nyní.

Přes název, který předplatitelská série nese, je v Kopřivnici zvykem přivádět na koncertní pódium v kině Puls také interprety a soubory, kteří nehrají čistou klasiku, ale pohybují se na hranici žánru. Hned říjnový koncert tuto tradici potvrzuje. Baroque Jazz Quartet je staronovou formací vzniklou na základě známého souboru Baroque Jazz Quintet, který za 23 let své existence absolvoval téměř 3 000 koncertů v mnoha zemích. Soubor s vynikající pověstí vyhledává styčné plochy mezi hudbou klasickou a jazzovou. Prolínání těchto prvků vytváří zcela novou a neopakovatelnou kompoziční i interpretační kvalitu. Po odchodu klarinetisty a dlouholetého šéfa BJQ vystupuje ve složení Eduard Spáčil (klavír), František Uhlíř (kontrabas), Jaroslav Šolc (flétna, altsaxofon) a Milan Vitoch (bicí).

Listopadový koncert bude patřit zpěvákovi a jeho klavírnímu doprovodu, zahrát by měli Ivo Hrachovec (bass) a Pavel Motloch (klavír). Zpěvák Ivo Hrachovec je novojičínským rodákem. Svůj debut si odbyl v roce 1996 v inscenaci Boris Godunov M. P. Musorgského na scéně Státní opery Praha. Následovala celá řada rolí, které odehrál v souboru státní opery, v roce 1999 stanul dokonce i na jevišti Národního divadla. V repertoáru zpěváka jsou koloraturní basové party oratorních děl, komické i vážené postavy barokních oper, árie italských autorů lyrické opery, ale také staré ruské romansy a černošské spirituály. Doprovázející klavírista Pavel Motloch od svých sedmnácti působí jako klavírní korepetitor studentů konzervatoře Ostravské univerzity, ale především ostravských umělců. Participoval na nahrávkách v Českém rozhlase. V současné době vyučuje na Ostravské univerzitě.

V prosinci čeká milovníky klasiky koncert v místním kostele. vánoční náladu se v posluchačích budou snažit vyvolat Marta Wierzgoniová (varhany) a Pavel Hromádka (trubka).

Marta Wierzgoniová pedagogicky působila na katedře hud. výchovy PF Ostravské univerzity, v současnosti vyučuje hře na varhany a spolupracuje se sborem Permoník. Již během studií koncertuje sólově a následně spolupracuje se sólisty (Z. Fišerová, I. Hrachovec, P. Hromádka), taktéž spolupracuje se sbory (Moravský komorní sbor, PSMU, Pěvecké sdružení Slezská Ostrava). Koncertuje v Čechách i v zahraničí. Kritikové oceňují především její vysokou muzikalitu, citlivou korepetici, smysl pro barevnost. Jejím partnerem bude místní rodák Pavel Hromádka. Již v době studií vystupoval s Moravskou filharmonií v Olomouci a později působil v Janáčkově filharmonii v Ostravě, Ústřední hudbě ministerstva vnitra v Ostravě. Od roku 1999 je členem Hudby hradní stráže v Praze. V poslední době se věnuje interpretaci děl starých mistrů a hostuje jak v České republice, tak Polsku i Maďarsku.

Bezpochyby největší lahůdku sezony 2001- 2002 si dramaturg schoval na leden. Po Novém roce by totiž měl dorazit Pavel Šporcl (housle) a Petr Jiříkovský (klavír). Šporcl patří k nejvýraznějším osobnostem současné mladé houslové generace, a to v celosvětovém měřítku. Je nositelem mnoha významných cen a ocenění. Spolupracuje s řadou domácích i zahraničních orchestrů. Je častým hostem hudebních pořadů České televize a Českého rozhlasu. Natočil již několik kompaktních disků, z nichž nahrávka skladeb J. Suka a B. Martinů získala skvělou kritiku také v zahraničí. K popularitě mu pomohlo i to, že rozbil mýtus houslového virtuóza vystupujícího výhradně ve fraku. Petr Jiříkovský hraje na klavír od svých čtyř let. V jedenácti již navštěvoval konzervatoř. Je vyhledáván nejen jako sólista, ale zejména jako komorní hráč. Je členem souboru Trio Academia, dále spolupracuje s našimi i zahraničními umělci v oblasti houslové hry a zpěvu.

Únorové vystoupení se z kina opět přesune do kostela, kde recitátor Alfréd Strejček a Janáčkovo kvarteto uvedou melodrama Sedm posledních slov Ježíše Krista na kříži od Josefa Haydna. Ojedinělý přednes herce a moderátora Alfréda Strejčka je důvodem spolupráce s mnoha hudebníky, mezi nejúspěšnější patří společné projekty s Jitkou Molavcovou, Štěpánem Rakem a dalšími. Strejček vystoupil ve dvaceti šesti zemích čtyř kontinentů a přednáší také v latině, angličtině, němčině a španělštině. Janáčkovo kvarteto vystupovalo v mnoha zemích světa a bylo kritikou i veřejností nadšeně přijímáno. Soubor navazuje organicky na nejlepší tradice české a moravské hudebnosti a je častým hostem na zahraničních pódiích.

Předposlední koncert sezony nabídne opět duo umělců, tentokrát to bude Monika Nováková (housle) a Jarmila Štruncová (klavír, flétna).

Monika Nováková je absolventkou plzeňské konzervatoře a pražské AMU. S našimi i zahraničními orchestry provádí s oblibou díla autorů 20. století (Chačaturjan, Respighi, Šostakovič, Gemrot). Jarmila Štruncová získala hudební základy na ZUŠ v rodné Kopřivnici. Na konzervatoři v Ostravě studovala hru na flétnu a klavír. Po absolutoriu působila v operním orchestru Státního divadla v Ostravě. Řadu let působí v Karlových Varech, je sóloflétnistkou Karlovarského symfonického orchestru. Bohatá je i její činnost v několika komorních souborech.

Tečku za šestatřicátým ročníkem Kruhu přátel hudby udělá Moravské klavírní trio.

Jana Ryšánková (klavír) je absolventkou ostravské konzervatoře a JAMU. Nyní působí na HF JAMU a v několika souborech komorní hudby.

Jiří Jahoda (housle), byl jedním ze zakládajících členů PKF (dir. J. Bělohlávek). Pravidelně se věnuje činnosti v komorních souborech a od roku 1995 je hráčem orchestru SFB v Brně.

Rudolf Mrazík, violoncello, také vystudoval JAMU a od roku 1995 člen souboru Musica cameralis a SFB (1996).

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.