Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hod. (za příznivého počasí)

Lichnov 24 hodin: start pá 10. 8. v 17 hod., cíl so 11. 8. v 17 hod., po skončení závod mládeže


    [Top]    


Výsledky

Malá kopaná: Výsledky ligy mládeže: Kosatky - Masters 0:2, 0:0, 0:3, 1:2, 0:1; - FC Rapid 2:0, 0:5 k., 0:0, 0:0, 5:0 k., 3:1; - Inter Milán 0:1, 1:0, 2:1, 5:0 k., 5:0 k., - La Coruňa 4:0, 4:1, 5:1; Masters - FC Rapid 3:1, 4:0, 0:1, 4:2, 1:2, 0:3; - Inter Milán 1:0, 4:0, 6:0, 5:0 k., ; - La Coruňa 6:0, 3:0, 2:0; FC Rapid - Inter Milán 0:0, 6:1, 0:2, 5:0 k., 5:0 k., 5:0 k.; - La Coruňa 2:1, 2:1, 5:0 k.; Inter Milán - La Coruňa 1:0, 0:0; neodehraná utkání (nedostavil se potřebný počet hráčů obou týmů): Masters 3, Kosatky 2, Inter Milán 4, La Coruňa 1; nejlepší střelci: R. Chytil (Masters) 21; P. Mičík (Masters) 15; T. Jahn (Kosatky) 8; R. Galia (Kosatky) 8; R. Hanzelka (FC Rapid) 7; J. Solanský (Masters) 7; žl. karty: T. Krása (La Coruňa) a L. Bartoň (Inter Milán) po 2; R. Chytil (Masters), J. Beneš (Inter Milán) a R. Hanzelka (FC Rapid) 1


    [Top]    


Hokejový dorost to nebude mít v lize lehké

K o p ř i v n i c e (jk) - Hokejový dorost Kopřivnice v minulé sezoně bez problémů udržel ligovou příslušnost. Usnout na vavřínech ale nelze a tak už 2. května, stejně jako všechna další kopřivnická družstva, začal kolektiv nabírat fyzičku pro sezonu následující. Trenéři Pavel Mikšovský a Daniel Opačitý své svěřence honili jak po sjezdovce a okolních terénech, tak i po letním stadioně a házenkářském hřišti.

„Podmínky jsou tady ideální, není důvod někam jezdit. Čtyřikrát týdně trénovalo v průměru patnáct lidí. Začali jsme vytrvalostí a postupně přidávali i obratnost, rychlost a výbušnost,“ říká Mikšovský, který tým vedl i v uplynulé sezoně. Mužstvo, s jehož tréninkovou morálkou je kouč vcelku spokojený, se však markantně změnilo. Z bývalého kádru zůstalo pouze pět hráčů, ti ostatní jsou loňští deváťáci. „Loni tvořili kostru ti starší, kteří pro následující sezonu přešli do juniorů. Udržení soutěže tak bude daleko těžší, máme ale přislíbené střídavé starty z Vítkovic a snad se rozvine i spolupráce se Zlínem,“ doufá Mikšovský. Ostatně první konkrétní posilující krok už klub udělal. Angažoval na hostování dva hráče ze Studénky. „Máme o nich dobré reference. Měli by spolu s kapitánem Petrem Veřmiřovským tvořit to zdravé úderné jádro.“

Je tedy zřejmé, že mnohem více bude záležet na tom, jak bude mančaft posílen. „Rozhodně ale nechci, aby to vyznívalo pesimisticky. Stejně jako my na tom bude řada dalších týmů, takže není důvod k poraženecké náladě,“ upozorňuje Mikšovský.

Posledním červnovým dnem nastaly mladíkům prázdniny, ale už 6. srpna se do přípravy obuli znovu. Tentokrát ovšem i do bruslí, které si v květnu a červnu hověly v kabině. Kromě jiného je čeká i týdenní intenzivní příprava, která bude zahrnovat dvě tréninkové fáze. Ty by měly čítat jak led, tak posilovnu a terén. V plánu jsou samozřejmě i přípravná utkání. „Do prvního mistrovského zápasu bychom jich chtěli sehrát tak sedm až osm. Naplánovány máme i dva turnaje. Ten v Šumperku už je potvrzený a u druhého čekáme na propozice,“ upřesnil trenér.

První mistrovské utkání mužstvo sehraje v pátek 21. září doma proti Karviné a hned v neděli pak nastoupí v Orlové proti nováčkovi, který si soutěž vybojoval vítězstvím v oblastním přeboru.


    [Top]    


Kralovali Masters

K o p ř i v n i c e (jk ) - I přes tři neodehraná utkání se vítězem ligy malé kopané mládeže stal tým Masters. Jeho náskok před FC Rapid byl v konečném účtování přesvědčivých šest bodů, přičemž je třeba podotknout, že Rapid si nenechal uniknout jediný zápas.

Masters ovládli i individuální střeleckou soutěž. S 21 brankami se králem ligových střelců stal Roman Chytil, korunním princem pak jeho kolega Petr Mičík (15 branek). Výsledky viz servis na této straně

Konečná tabulka mládeže 2000/01

1.

Master

18

14

1

3

47:10

43

2.

FC Rapid

21

11

3

7

45:27

36

3.

Kosatky

19

10

3

6

37:18

33

4.

Inter Milán

17

3

2

12

6:50

11

5.

La Coruňa

11

0

1

10

4:34

1


    [Top]    


Starší dorostenci vyhráli doma

FC Kopřivnice - Biocel Vratimov 3:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e (vn) - V sobotu sehráli starší dorostenci první utkání župního přeboru. Na letní přípravu bylo málo času, tak byl trenér zvědav, jak jeho svěřenci zvládnou začátek sezony. „Myslím, že na to, že jsme nováček soutěže, jsme zahráli velice dobře. Ještě nám chyběl Ptáček, který by mohl být brzy k dispozici. Noví chlapci, kteří nahradili ty odcházející, vcelku splnili očekávání,“ řekl k sobotnímu utkání trenér Vilém Navrátil. V sobotu hrají st. dorostenci opět doma s Havířovem, který hraje velmi dobře.

Sestava: Bolom, Hykel, Horák, Hanus, Kalich, Březina, Navrátil, Vacca (80. Peroutka), Mikolanda (60. Chuchma), Svoboda. Branky: Vacca 2, Svoboda 1


    [Top]    


Michal Buček přestupuje z Jistebníku do Megasu

F r e n š t á t   p .   R . (luk) - Prvoligový futsalový klub Megas Frenštát, který zahájil 1. srpna ve sportovní hale SOU Kopřivnice přípravu na svoji druhou sezonu v naší nejvyšší soutěži, se posílil o nejlepšího střelce CC Jistebník Michala Bučka. Megas usiloval o tohoto reprezentačního obránce po tři roky, až nyní se však dočkal.

„Jsem velice šťasten, že k nám Michal konečně přestupuje. Jednání s Jistebníkem nebyla vůbec jednoduchá, protože přestup podmiňoval hráčskou náhradou, na což jsme nechtěli přistoupit. Mají zájem o Radima Špačka a Ivo Maruchniče,“ neskrýval radost z uskutečnění přestupu prezident Megasu Radomír Vávra.

Jednoznačným cílem frenštátského celku je postup do play off. Liga začíná 31. srpna a Megas hraje na úvod dvakrát venku, 1. září v Mladé Boleslavi s Bakovem a 3. září v Brně s Helasem.


    [Top]    


Tenistům kazí vizitku tým dospělých

K o p ř i v n i c e (jk) - Koncem června završili kopřivničtí tenisté své mistrovské soutěže. Až na rozpaky kolem týmu dospělých může být klub s jejich působením vcelku spokojen.

Slušně si vedl dorost. V oblastním přeboru vybojoval třetí příčku a mnoho mu nechybělo ani k vyšším metám. „Družstvo čtyřikrát prohrálo, z toho dvakrát velmi těsně. Na místě byla i úvaha o postupu do juniorské ligy,“ říká k dorostu, jehož oporami byli především Ondrašík a Mach, prezident klubu Karel Fojtík. Nad očekávání byl relativně hladký průchod A družstva žáků oblastním přeborem. Uhrálo střed tabulky. „Měl jsem obavy, že to bude horší. Výsledek je milým překvapením,“ podotkl Fojtík. Za velice pozitivní považuje vedoucí družstva Dušan Pohl vítězství nad střediskovým Frýdlantem B. „To zahráli opravdu skvěle,“ nešetřil chválou trenér.

Svůj účel splnilo působení žákovského béčka ve sdruženém okresním přeboru. Pro ty, kteří v družstvu hráli, byla letošní sezona premiérou v mistrovské soutěži. Tým, který stavěl především na výkonech trojice Herodes, Palider a Hajda, se umístil ve druhé polovině tabulky. Střed tabulky uhráli v oblastním přeboru mladší žáci, jejichž sestava byla téměř totožná se složením žákovského béčka. „Z žákovských týmů určitě stojí za to vyzdvihnout přístup i výkonnost Jankovské, Kovaláka, Šebesty a Pohla,“ doplnila hodnocení žactva trenérka Libuše Dočkalová.

Zato družstvo dospělých to má v oblastním přeboru hodně nahnuté. Bez loňských opor skončilo předposlední a je dost možné, že se poroučí do okresního přeboru. „Dalo se to předpokládat. Nehrál Růžička, protože si našel práci v Čechách, Fojtík, který odešel do Nového Jičína, a jen částečně mohla hrát dlouhodobě zraněná Dvorská,“ poznamenal Fojtík. Přesto klub tajně doufal v udržení soutěže. Nyní ale zbývá jen teoretická naděje. „Odvíjí se to od extraligy. Je možné, že nakonec bude padat jen poslední,“ Družstvo dospělých nelze podle výboru klubu řešit bez přílivu financí. Vzhledem k tomu, že v letošní sezoně byla prioritou renovace areálu a samozřejmě práce s mládeží, byla zde snaha odehrát soutěž s hráči z vlastních řad. „Byli bychom rádi, kdyby se tady jednou hrála solidní soutěž dospělých, momentálně ale klademe důraz na výkonnostní tenis mládeže. Máme slušný počet mládežnických družstev a zároveň i přijatelné podmínky pro ně,“ dodal Fojtík.


    [Top]    


Sešlost veteránů aneb dril a pohoda

K o p ř i v n i c e (jk) - Bezmála dvacet let pořádá sportovní nadšenec Miloš Svojsík tenisovou školu. Sám ji nazývá sešlostí veteránů, kteří počátkem prázdnin přijíždějí na kopřivnické tenisové kurty potrápit svá těla. Celý týden, letos od 3. do 8. července, pod vedením trenérů vylepšují její účastníci svou fyzickou kondici a hlavně pilují údery.

„Někteří jsou tady i počtvrté, dobrá polovina ale evidentně vůbec poprvé,“ říká k tenisové úrovni ’rekreantů’, kteří mu byli na týden svěřeni, trenér Dušan Pohl. Spolu s ním se čtrnácti lidem věnovali Jiří Lešinský a Jarmila Svojsíková, dcera strůjce a organizátora akce. „Lidé to pojímají vesměs jako dovolenou. Přijeli sem z Prahy či Českých Budějovic, ale jsou tady i místní. Někteří to tu už poznali a na ně se nabalují další. Podívejte, tady mám i poděkování,“ ukazuje umně vyhotovený dopis Svojsík.

Ti zdaleka byli ubytováni přímo v areálu a kurty, které jsou pro školu vyhrazeny celkem tři, tak mohli pozorovat rovnou z oken. Zřejmě to ale nedělali, jelikož si jich přes den užili až až. Trénink trval prakticky nepřetržitě od osmi ráno do dvou odpoledne. „Sama nejsem zvyklá tolik hrát. Je to fyzicky hodně náročné, ale díky bezvadné atmosféře se to dá zvládnout. Děláme si i individuální pauzy,“ podotkla Jarmila Svojsíková, která do Kopřivnice v roli trenérky přijela počtvrté.

Trenéři byli opravdu dosti vytížení. Zvládali tři až čtyři hráče najednou. Opravovali chyby, povzbuzovali. „Slovo trenéra je svaté,“ usmívala se Marta Ustrnulová z Prahy. Chodívá si zahrát i doma v Klánovicích, takže patří k těm protřelejším. „Je to tu velice dobře udělané. A to jak co se týče trenérů, tak party, která se tu vždycky vytvoří. Nehrajeme jen tenis. Byli jsme i na Trúbě, na Hukvaldech, v muzeu i v Příboře,“ vyjmenovává cíle krátkých výletů.

Tenisový dril se trenéři snažili hráčům zpestřit. „Třeba včera jsme hráli turnaj ve čtyřhře,“ říká Dušan Pohl a Miloš Svojsík, který sám dlouhá léta trénoval, jeho slova potvrdil. „Trochu se to musí prošpikovat. Třeba zítra mám v plánu exhibiční utkání.“ Počasí v první půli týdne příliš nepřálo. Déšť všechny kolikrát předčasně z kurtů vyhnal, od čtvrtka už ale na antuku začalo pražit slunce a už tak dobrá nálada, která mezi zúčastněnými panovala, vystoupala ještě k vyšším bodům.


    [Top]    


Futsal nabývá na popularitě, hrát jej lze na mnoha úrovních

K o p ř i v n i c e (luk) - I když společné futsalové okresní soutěže Novojičínska a Frýdecko-Místecka uzavřely svůj jubilejní XX. ročník už v březnu, vyšší soutěže tohoto dynamicky se rozvíjejícího sportu pokračovaly až do června. Pro všechny, kteří se prozatím s futsalem nesetkali, prozraďme, že se jedná vlastně o fotbal, který se hraje na hřištích házenkářských rozměrů dle mezinárodních futsalových pravidel FIFA. Hrají jej čtyři hráči a brankář, střídá se hokejově a hraje se kopacím míčem č. 4 se sníženým odskokem.

Nejvyšší soutěží v ČR je čtrnáctičlenná 1. liga. Nejlepších osm týmů postoupilo i letos do play off , ve kterém si cestu do finále proklestil obhájce loňského prvenství TS Bakov nad Jizerou a vítěz základní části Pramen Havlíčkův Brod. Mistrovský titul slavili poprvé v historii havlíčkobrodští hráči, kteří zvítězili 2 : 0 na zápasy. Velký podíl na jejich vítězství má hvězdné trio bratrů Marešů (Roman, Michal, Petr). První dva jmenovaní byli navíc největšími oporami naší reprezentace na únorovém ME v Moskvě a svoji výjimečnost potvrdili i v anketě o nejlepšího futsalistu roku 2000, ve které obsadili první dvě místa (zvítězil Roman). Stejně jako vloni, tak i letos řídil rozhodující finálové utkání v mladoboleslavské hale (domovský stánek Bakova) Antonín Pustějovský z Kopřivnice, což je pro tohoto současného předsedu okresní komise rozhodčích dalším výrazným oceněním jeho dosavadní činnosti.

Náš region NJ + FM má v 1. lize dva zástupce. Prvním z nich je CC Jistebník, jenž atakuje každoročně nejvyšší příčky, titul mu však stále uniká. I letos pro něj zbylo ’pouze’ třetí místo. Druhým pak nováček 1. ligy Megas Frenštát p. Radhoštěm, který si dělal zálusk na postup do play off, což se mu nakonec nepovedlo a skončil desátý. Nejúspěšnějším klubem našeho regionu tak zůstává stále GKS Třinec, který se stal v dobách své největší slávy (1989 a 91) dvojnásobným mistrem ČR. Dnes byste tento celek v tabulkách futsalových soutěží marně hledali, jelikož třinecký GKS loni po sestupu z divize zanikl.

Ve 2. lize, která je rozdělena na západní a východní skupinu, jsme měli po loňském postupu Megasu jedno želízko v ohni. HI-TEC Bílovec si nevedl vůbec špatně a skončil ze čtrnácti účastníků na šesté pozici. Postup do 1. ligy si vybojoval tým VŠB Ostrava a na ’západě’ byl nejlepší Adamíček Český Krumlov. Tyto kluby nahradí v nejvyšší soutěží sestoupivší Gillotinu Choceň a Slovan Havířov.

Třetí nejvyšší soutěží je divize, která se hraje na úrovních krajů. I zde patřili oba naši zástupci New Jersey N. Jičín a Megas Frenštát p. R. ’B’ k tomu lepšímu a v konečné tabulce je najdeme na čtvrtém (Jersey) a šestém místě. Jersey bylo neustále ve hře o jediné postupové místo, závěr mu však vůbec nevyšel podle jeho představ. O skutečnosti, že futsal v okresech N. Jičín a Frýdek-Místek má stále vysokou úroveň, svědčí postup dalších dvou našich týmů do divizní soutěže. Skvěle si vedl ve své kvalifikační skupině především vítěz okresního přeboru Tatran Baracuda Jakubčovice. Všechny své tři soupeře Mikesku Vsetín, Fortunu Ostrava a PPL Šumperk porazil a po roce postupuje opět do vyšší soutěže. Druhým postupujícím je Policie Frýdlant, která sice v kvalifikaci nezvítězila, ale výše ji posunuje úspěch divizního Krásna Val. Meziříčí v kvalifikaci o 2. ligu.

Příští ročník okresních soutěží bude zahájen už tradičně v listopadu. Už nyní je do soutěže přihlášena spousta nových týmů. Jsou jimi Kondor Frýdlant, Slávia Stachovice, FC Veřovice, Orel Štramberk, Top Dogs N. Jičín, Santos Tichá, Ford Cartip N. Jičín, Obec Šenov a FC Kozlovice. Další zájemci o vstup do futsalových soutěží se mohou přihlásit až do konce září. Přihláška musí obsahovat název mužstva (hrát mohou i ženy) a adresu vedoucího. Všem zájemcům budou zaslány podrobné informace.

Novodobé okresní soutěže se doposud hrály výhradně ve sportovní hale SOU Kopřivnice. V příští sezoně se však bude hrát současně i v hale ABC N. Jičín, a pokud se přihlásí další týmy z Frýdku-Místku a případně i z Třince, budou probíhat mistrovská utkání i ve sportovních halách těchto měst tak, aby se zbytečně necestovalo. Vždyť není to tak dávno, co se v třinecké hale hrála i utkání naší nejvyšší soutěže.

Přihlásit se lze na adrese Okresní komise futsalu NJ + FM, Osvoboditelů 1211, Kopřivnice anebo telefonicky na číslech 0604/42 99 43, případně 0656/81 33 55. Využít lze i internetu na adrese http://profitservis.aktiv.cz/prebor. Jsou zde k vidění výsledky uplynulé sezony a základní informace o všech dosavadních účastnících soutěže. Na výše uvedených odkazech se mohou přihlásit rovněž všichni zájemci ze všech míst obou okresů, kteří by to chtěli zkusit jako futsaloví rozhodčí.


    [Top]    


Tři maltská semifinále pro talentovanou Klosovou

S l i e m a (jk) - Trojnásobná semifinálová účast - to je parádní vizitka plavkyně Petry Klosové z Mistrovství Evropy juniorů na Maltě. Šampionát, který hostil ostrov ve Středozemním moři od 5. do 8. července, se pro ní stal vstupní branou do světa velkého plavání.

Svěřenkyně Vlastimíra Perny si účast vybojovala splněním A limitu na trati 50 m v. zp. a právě v této disciplíně měla také při mistrovství nejblíže k finále. Od elitní osmičky jí na desátém místě dělilo pouhých sedm setin sekundy, přičemž časem 27,17 zaostala za svým vlastním rekordem ČR o šest setin.

Na prvním nepostupovém, tedy devátém místě, skončila v semifinále motýlkové padesátky. I tady jí k postupu chybělo velice málo - dvanáct setin. „Trochu mě to mrzí, postup bylo hodně blízko, ale mým cílem před mistrovstvím bylo vybojování jednoho semifinále, takže jsem spokojená,“ nebyla nijak zvlášť rozladěná Klosová.

Třetí semifinále, navíc okořeněné vynikajícím osobním rekordem, vybojovala patnáctiletá plavkyně ve stovce volným způsobem. Už v dopolední rozplavbě se poprvé v životě dostala pod 59 vteřin (58,96) a v odpoledním semifinále pak čas stlačila dolů znovu (58,79). Znamenal třinácté místo. „Považuji to za nejlepší výkon, za který jsem moc ráda. Vůbec jsem nečekala, že bych to mohla zajet pod 59,“ měla radost budoucí studentka gymnázia v Příboře.

Z rozplaveb nepostoupila jen na trati 100 m motýlek. Časem 1:05,33 skončila osmnáctá. „Bylo to těsně za osobákem, ale semifinále jsem v tomto případě nečekala, takže zklamaná nejsem,“ přiznala plavkyně. „Celkově jsem nadmíru spokojen. Mistrovství jsem považoval spíše za odměnu za tréninkovou píli než honbou za co nejlepším umístěním. Přesto to bylo super,“ pochválil Petru trenér Perna a připomněl, že výsledek patří i Mojmíru Axmanovi, který se na přípravě podílel.

Výsledky Petry Klosové z ME juniorů: 9. 50 m motýlek 29,12 (rozplavby 7. 29,13); 10. 50 m v. zp. 27,17 (rozplavby 10. 27,30); 13. 100 m v. zp. 58,79 (rozplavby 13. 58,96); 18. 100 m motýlek 1:05,33


    [Top]    


Byla jsem nervózní, ale nechtěla jsem zklamat

K o p ř i v n i c e - Vrchol letošní sezony v podobě mistrovství Evropy juniorů byl pro Petru Klosovou tou nejlepší odměnou za celoroční dřinu. Na Maltu jela s odhodláním vydat ze sebe to nejlepší, a to se jí podle všeho povedlo. „Nechtěla jsem zklamat, uvědomovala jsem si, že nepoplavu jen za sebe, ale i za naše město a Českou republiku,“ říká s odstupem několika dnů.

Poslední fáze přípravy na mistrovství probíhala na společném týdenním soustředění reprezentace ve Strakonicích. Jak se ti povedlo vyladit formu?

Trénovalo se společně bez zásahu osobních trenérů. Ze začátku to byla hodně velká makačka. Hlavně sprintů bylo moc. Potom už se kilometráž snížila. Tréninky byly stavěné na aspiranty na medaile. Já osobně z nich nijak moc dobrý pocit nemám.

Projevilo se to nějak negativně?

Dobře jsem se cítila první den mistrovství, to jsem plavala stovku kraula. Potom to šlo dolů. Raději bych se připravovala doma.

První dojmy po příletu na Maltu byly jaké?

Bylo tam na naše poměry velké teplo. Po příletu jsme se jen ubytovali a měli volno. Druhý den jsme absolvovali dva tréninky ve slané vodě, abychom si na ni zvykli. Trochu víc nadnášela a byla docela teplá, ale pro všechny stejná. Padaly tam i evropské rekordy, takže to tak strašné nebylo, nejhorší asi pro ty, kteří plavali delší tratě.

Říkáš, že tam bylo teplo, jak jsi se s tím vyrovnávala?

Při závodech jsme se schovávali pod stany na tribuně. Jinak jsme speciálně kvůli teplu vyfasovali slamáky a sukničky.

Nervozita bývá při velkých startech značná. Jak působila atmosféra velkých závodů na tebe?

Byla jsem hodně nervózní. Víc než kdykoliv jindy, ale nechtěla jsem zklamat. Jinak celková atmosféra tam byla moc pěkná. Bylo znát, že to jsou závody velkého významu, třeba vyhlášení bylo s hymnami. Zároveň tam probíhalo i juniorské mistrovství ve skocích do vody.

Jak jste dopadli jako výprava ČR?

Jedinou medaili, bronzovou, získal Martin Škacha, ale dobře zaplavala i Petra Chocová, která vytvořila český seniorský rekord na 50 m prsa. Tím byla šestá, stejně jako na 100 m prsa. Myslím ale, že měla i na víc. Do finále se dostala ještě Silvie Rybářová na 400 m polohově.

Jaká vládla ve výpravě nálada?

Byla pohoda, ale nedokázali jsme kolektivně povzbuzovat. Ve srovnání s Brity nebo Němci to bylo slabé. Je fakt, že nás bylo málo, ale právě proto jsme se mohli zapojit všichni.

Předpokládám, že nyní tě čeká nějaké to volno...

Asi měsíc a půl si od plavání úplně odpočinu. Na koupaliště chodit budu, ale spíš se vyblbnout. Plavat rozhodně nebudu. Jinak plánuju i brusle, kolo a taky fotbal s bráchou. Příprava začne až 18. srpna soustředěním v Nymburku.

Jana Kapounová


    [Top]    


Přiborský noční turnaj

Poslední červencovou sobotu hostilo
příborské koupaliště noční turnaj.
První týmy hrály ještě za denního světla, ostatní soutěžící se museli spokojit
s umělým osvětlením.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Pivko vyměnil Havířov za Zlín

K o p ř i v n i c e (jk) - Hokejový útočník Libor Pivko, který až do svých šestnácti let herně rostl v Kopřivnici, se rozloučil s Havířovem. Neodešel daleko. Jeho služeb se rozhodl využít HC Continental Zlín. „Měl jsem nabídky ještě z Litvínova a Karlových Varů, ale Zlín je přece jen nejblíže,“ uvedl jednadvacetiletý juniorský mistr světa ze Švédska.

Se zlínským mužstvem trénuje již od června, přičemž k podepsání dvouleté smlouvy došlo koncem července. „Ve Zlíně by to mělo být lepší než v Havířově. Moc rád bych si konečně zahrál ligové play-off a se Zlínem by se mi to podle všeho mělo splnit,“ dodal hráč.


    [Top]    


Cyklisté znovu do Lichnova

L i c h n o v (jk) - Již pošestnácté bude u lichnovského kostela odstartován cyklistický závod dvojic ’Lichnov 24 hodin’. Závodníci se vydají na trať v pátek 10. srpna v 17 hodin a dojezd bude jak jinak než na druhý den, tedy v sobotu 11. srpna, ve stejném čase. Již tradičně je vypsáno pět kategorií: registrovaní cyklisté, neregistrovaní cyklisté v součtu let do 65, neregistrovaní cyklisté v součtu let nad 65, ženy + dívky a smíšené dvojice. Cílem závodu je ujet ve dvojici co nejvíce kilometrů, přičemž na trati může být vždy pouze jeden závodník. Bezprostředně po dojezdu závodu dvojic bude odstartován již IX. ročník závodu dětí a mládeže ve věku od 10 do 15 let.

Pořadatelem tohoto jedinečného maratonu je klub cykloturistiky při ASK Tatra Kopřivnice, OREL, Jednota Lichnov a Obecní úřad Lichnov. Závod dětí se pojede s finanční a věcnou spoluúčastí komise BESIP při Okresním úřadě v Novém Jičíně. Rekord závodu je zapsán i v Guinessově knize rekordů.


    [Top]    


Čtyři finálové účasti velkým úspěchem

P r a h a (jk) - Plavci kopřivnického Skokanu jdou neustále výkonnostně nahoru. Ještě na zimním mistrovství České republiky dospělých se do finále jednotlivých disciplín probojovala jen Petra Klosová. Letní šampionát, konaný 6. - 8. července v pražském Podolí, přinesl klubu i bez fenoménky Klosové, která ve stejném termínu bojovala na maltském mistrovství Evropy juniorů, čtyři finálové účasti.

Třikrát si elitní osmičku v rozplavbách vysloužil Jan Schäfer (1982). Ačkoliv na něj pokaždé zbyla ’jen’ osmá příčka, zaplavané osobní rekordy v dlouhém bazénu hovoří o dobré připravenosti. Zlepšení dosáhl na polohové a znakové dvoustovce, čas na 400 metrů polohově už tak kvalitní nebyl.

Skvělé absolutní osobní maximum v semifinále znakové stovky vyneslo postup do finále Janu Staníkovi. Tam už jej nezopakoval a skončil osmý, přesto je v dané konkurenci už jen postup vynikající. Za zmínku určitě stojí i jeho deváté místo na dvojnásobné trati

Dařilo se i dalším čtyřem kopřivnickým závodníkům, kteří si účast na mistrovství vybojovali. Jejich výkony už sice zdaleka na finále nestačily, přesto se trenéři Perna a Lakomý tvářili spokojeně. Julius Botoš si vylepšil absolutní osobní maximum na 50 metrů motýlek, a i když na čtyřstovce už tak úspěšný nebyl, určitě potěšil. „V této disciplíně měl aktuálně na víc, ale ve srovnání s výkonností před půl rokem je to super,“ uvedl Perna.

Velice kvalitní čas 37,19 si v rozplavbě na 50 m prsa zaplavala Kristina Schäferová. Semifinále pak bylo konečnou stanicí, přesto Lakomý považuje samotný postup za vynikající. „Je určitě i drobnou motivací do další práce,“ doplnil jej Perna. Na zkušenou jely do Prahy i žačky. Také ony si přivezly vylepšení osobáků. Hanka Staroňová poprvé stlačila čas na 50 m volný způsob pod 29 vteřin a hodnotné je i nové osobní maximum Michaely Rusínové na 400 m volný způsob.

„Jsme maximálně spokojeni. Chyběla snad jen medaile, na kterou by určitě měla Petra Klosová,“ netajil se radostí z výsledků René Lakomý. Úspěchem pro klub je i počet závodníků (6), který byl na mistrovství přijat. Zajímavé je i to, že zatím pouze dva se řadí do kategorie dospělých, další jsou dorostenci či žáci. „Pro mladé to byla obrovská zkušenost. Jak to, že se plavalo na venkovním bazénu, tak po stránce konkurence či náročného systému rozplaveb,“ doplnili svou zpověď oba trenéři.

Z výsledků plavců Skokanu na mezinárodním mistrovství ČR (Praha 6. - 8. 7.): Jan Schäfer: 8. 200 m znak 2:15,62; 200 m pol. závod 2:15,73 a 400 m pol. závod 4:54,78; 27. 400 m v. zp. 4:31,07; Jan Staník: 8. 100 m znak 1:03,08 (v rozplavbě 7. 1:02,29); 9. 200 m znak 2:16,61; 16. 200 m v. zp. 2:05,76 (v rozplavbě 13. 2:03,55); 21. 50 m znak 30,24; Julius Botoš: 35. 50 m motýlek 28,20; 37. 400 m v. zp. 4:37,81; Michaela Rusínová: 20. 400 m v. zp. 4:52,92; 21. 200 m v. zp. 2:20,76; 27. 200 m pol. závod 2:42,19; Kristina Schäferová: 14. 50 m prsa 37,73 (v rozplavbě 13. 37,19); 23. 100 m prsa 1:22,79; 33. 200 m prsa 3:02,31; Hana Staroňová: 16. 50 m v. zp. 29,13 (v rozplavbě 15. 28,84); 18. 100 m prsa 1:20,28; 29. 200 m prsa 3:00,94


    [Top]    


Místní tenisová hala dostane novou tvář, v provozu bude od měsíce října

Pracovník stavební firmy
na vyrovnává plochu v tenisové hale.
Po vyzrání podkladu budou práce
pokračovat položením svrchní vrstvy
a provoz má být zahájen v říjnu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - V úterý 10. července přestaly tenisty trápit obavy z toho, že nebudou mít v zimě obrazně řečeno kam složit hlavu. V ten den byla totiž schválena smlouva mezi městem Kopřivnice a firmou Sportovní podlahy Zlín o rekonstrukci podlahy v tenisové hale.

Vše začalo jednoho únorového rána, kdy spráskl správce tenisové haly ruce nad nebývalou spouští. Hala byla pod vodou. Jak bylo později zjištěno, neštěstí měla na svědomí havárie vodovodního potrubí. Hrací plocha tvořená povrchem nisaplast vzala za své. Dřevěné sbíjené panely, na nichž byla položena, se totiž vodou zkroutily a hala se tak stala pro hru nezpůsobilou. „V podstatě by se na povrchu dalo hrát, ale vyloženě jen pinkat a to ještě s maximální opatrností. Hrozily by úrazy,“ říká manažer tenisového klubu Miroslav Bartoň.

Jediným rozumným řešením tedy bylo položení nového povrchu. I když bylo zřejmé, že vůbec nepůjde o levnou záležitost, město, v jehož majetku areál je, a tenisový výbor začaly podnikat patřičné kroky. „Šlo o havárii, která se musela rychle řešit,“ poznamenal k události místostarosta města Zdeněk Krajčír. „Přece nenecháme budovu, do které jsme investovali, ležet ladem. Zajištění nového povrchu nepovažuji za nadstandard,“ uvedl dále a zároveň odmítl investici do povrchu za běžného stavu. „Určitě bychom jej nechali dosloužit,“ potvrdil.

Na výběru nového povrchu do haly se podílel výbor tenisového klubu, Zdeněk Krajčír za město Kopřivnici a majetková správa města. Z deseti povrchů rozličných kvalit i cen byl vybrán povrch Conipur HG. Jedná se o elastickou polyuretanovou sportovní podlahu určenou do víceúčelových hal. Povrch je bezešvý, trvale elastický, odolný proti vlhkosti, protiskluzový, snadný na údržbu a lehce opravitelný. Jeho zhotovení včetně podkladní vrstvy a lajnování přijde na 1 390 940 korun. „Nebyla to nejnižší cenová nabídka, zaujala nás ale především víceúčelovost a kvalita povrchu, jeho životnost, která činí až 25 let, a také fakt, že firma Sportovní podlahy Zlín nabídla postupné financování přecházející až do března příštího roku,“ vysvětlil Krajčír. „Zkoušeli jsme více povrchů, ale tento, který jsme osobně otestovali v Českém Těšíně, se jevil jako optimální pro naše účely, tedy závodní hraní mládeže. Je pomalejší, blíží se antuce a já věřím, že bude maximálně sloužit jak závodnímu hraní, tak veškerému obyvatelstvu města,“ upřesnil Bartoň. „Byli jsme třeba i v Karviné, kde mají izoplast, ale ten byl vyloženě jen pro rekreanty,“ dodal člen výboru klubu Pavel Rosinský.

Téměř šedesát procent ceny povrchu bude zaplacen z náhrady způsobené škody, kterou město obdrží od Živnostenské pojišťovny. Sto padesát tisíc uvolní radnice z rozpočtu a zbývající částku zhruba ve výši 400 tisíc se bude snažit co nejdříve firmě splatit. Rekonstrukce, která byla poněkud zkomplikována zjištěním nerovnosti podlahy v hale, už v současné době probíhá. Rozdíl, který místy činil až 16 centimetrů, byl zarovnán betonem, náklady tak ale stouply o necelých sto tisíc, které bude nutné nalézt v rozpočtu města. Už na podzim by chtěli tenisté halu využívat. „Všechno jde podle časového harmonogramu. Hala by měla být otevřena nejpozději 1. října. Je možné, že i o nějaký ten týden dřív,“ uzavřel Bartoň.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.