Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zlatovláska skupiny Přibližně je pro děti i dospělé

Členové divadelní skupiny Přibližně
hrají svoji verzi pohádky O Zlatovlásce.
Tu již uvedli na osmi místech včetně
Kopřivnice, kde byl snímek pořízen.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  - Osm uvedení své zatím poslední hry, pohádky O Zlatovlásce s podtitulem Velice viskózní představení, mají za sebou členové amatérské divadelní skupiny Přibližně. Premiéru bylo možné zhlédnout v půlce července v Příboře a následně divadelníci s pohádkou vyrazili na Čurné, což je podle autora scénáře a režiséra Zlatovlásky Michala Rašky spojení čundru a turné. Během něj uskutečnila skupina další představení ve městě Polička a v dětských táborech v jeho okolí. Po návratu pak Zlatovláska pobavila ve Štramberku, Novém Jičíně, Frenštátě a nakonec v Kopřivnici. Podle Rašky však určitě nešlo o poslední představení. Bylo s tím příliš mnoho práce na to, abychom to po pár představeních zahodili. Zřejmě budeme hrát 25. srpna v Šenově a oslovily nás i nějaké mateřské školy, prozradil v rozhovoru autor představení.

Přibližně má za sebou již čtené představení Medvídka Pú a improvizovanou pohádku O Horodějovi. Proč si i nyní zvolil pohádkový námět?

Na minulém Čurné jsme hráli Triumf cnosti, a i když to bylo představení pro dospělé, tak většinou přišly děti, a jakmile zjistily, že tomu moc nerozumí, odcházely a s nimi odcházeli i rodiče. Proto jsme přemýšleli, s čím vyjet letos, aby to mělo odezvu u širšího publika, a nakonec to vyhrála pohádka. Snažil jsem se ale, aby si v tom představení našel každý něco. Děti jsem chtěl oslovit výpravností a barevností pohádky, starší diváky pak zase některými vtipy a metaforickou rovinou představení.

Jaké to bylo hrát pro dětské publikum?

Nabývá to úplně jiných rozměrů, výborně se bavím tím, jak děti na představení reagují. Reakce byly navíc na každém místě jiné, a tak představení nezevšední. Je to vlastně takové divadlo na druhou, dospělí se totiž mohou pobavit jak samotnou hrou, tak tím, že sledují odezvu dětského publika. Z dětských reakcí bylo vidět, že je pohádka zaujala a vtáhla, a to je pro mě obrovské zadostiučinění. Vrcholem v tomto směru bylo představení v Novém Jičíně, kde mě reakce některých dětí naprosto odbourávaly.

Co tě přivedlo k tomu, chytit se režisérských otěží?

Náš režisér Michal Sopuch se dostal na JAMU a zřejmě již nebude mít tolik času. Proto vyvstala otázka, jestli máme skončit, nebo začít něco sami, a tak jsem si řekl, že to zkusím. Neměl jsem vybraný žádný scénář a je poměrně velký problém napasovat nějaký příběh a jeho postavy na počet lidí v souboru. Nakonec jsem se rozhodl pro Zlatovlásku, a když jsem ji přepisoval do podoby scénáře, už jsem jednotlivé role psal hercům přímo na tělo. Něco jsme pochopitelně upravovali až během zkoušení, které bylo mimochodem asi vůbec nejkratší, neboť se časově shodovalo se zkouškovým obdobím na vysokých školách.

Zajímavé bylo i výtvarné zpracování představení.

K tomu jsme byli víceméně dotlačeni okolnostmi. Vytvoření masek, které herci nosí, si totiž vynutil text. Hrajeme v pěti, ale těch postav je v pohádce daleko víc, což bylo třeba nějak vyřešit. S loutkami to moc neumíme a navíc bylo potřeba, aby proměny z jednoho charakteru do druhého byly co nejrychlejší, proto jsme vymysleli ten systém výměny hlav. Když jsme s tím začínali, nedovedl jsem si představit, kolik to bude práce, ale když je člověk už v polovině, tak to se zatnutými zuby dotáhne.

David Macháček


    [Top]    


Pětatřicátý ročník Tatry zahájí osmého září podzimní sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - V netradičním termínu na začátku září se letos uskuteční jedna z největších akcí kopřivnického kulturního kalendáře. Už osmého září se totiž o cenné body a potlesk publika utkají taneční páry přihlášené na letošní ročník taneční soutěže Tatra. Soutěž, která se těší velkému zájmu publika i tanečníků, letos navíc oslaví své pětatřicáté narozeniny.

„Pokud jsme v Kopřivnici i pro letošní rok chtěli udržet taneční ligu, což je nejvyšší tuzemská soutěž, museli jsme přistoupit na termín osmého září, i když bylo zvykem Tatru pořádat později,“ vysvětlila produkční kulturního domu Dagmar Rysová s tím, že již v těchto dnech se rozhoduje o právech pořádání tanečních soutěží v příštím roce. „Rádi bychom, aby se Tatra v roce 2002 vrátila zpět do listopadu, ale nemůžeme si to klást jako podmínku,“ tvrdí Rysová.

I když termín je nezvyklý, jinak vše zůstává při starém. V odpoledním programu, začínajícím už ve dvě hodiny odpoledne, proběhnou kvalifikační kola jak v standardních, tak i latinsko-amerických tancích. Ve večerním galaprogramu pak bude k vidění semifinále a finále obou disciplín.

To, co Tatru odlišuje od podobných soutěží v jiných městech, je tradičně bohatý doprovodný program na vysoké úrovni. Letos se diváci mohou těšit především na bratislavský Taneční klub Istrochem. Osminásobní mistři Slovenska a devítinásobní mistři České republiky v plesových formacích předvedou předtančení ’Hoffburg 1901’. Disco tance předvedou členové klubů Takt Liberec a Hubený Prostějov. „Také místní soubory budou do doprovodného programu zapojeny, i když zřejmě v menší míře. Brzký termín totiž ještě nedal možnost tanečníkům něco nového secvičit,“ řekla Rysová a doplnila, že doprovodný program bude shodný odpoledne i večer.

Předprodej vstupenek na jednu z nejnavštěvovanějších akcí sezony začíná již dnes. Novinkou je padesátikorunové dětské vstupné na odpolední část soutěže. „Tanci se na místních uměleckých školách věnuje přes čtyři sta dětí a tady mají možnost vidět, kam až se to dá dotáhnout,“ uzavřela Rysová.


    [Top]    


Druhé Fantomasovy narozeniny oslaví i některé místní kapely

P e t ř v a l d n a M o r a v ě (dam) - Druhý ročník open air music festivalu Fantomasovy narozeniny bude v sobotu hostit kluziště v Petřvaldu. Na festivalu, který vznikl z recese, se sejde deset rockových kapel z okolí, chybět nebudou ani Kopřivničané. V programu, jehož začátek je plánován na třetí hodinu odpolední, zahrají Buga Boo, Stand&Art, N.V.N., Mimo provoz, Hibakusha, Degradace, RK 130, Virus, HC 3 a Peklostroj. Překvapením má být vystoupení skupiny historického šermu podbarvené metalovou hudbou.


    [Top]    


Kopřivnické soubory hostovaly na festivalech v italském městě

K o p ř i v n i c e (dam) - Místní pěvci a tanečníci byli nezávisle na sobě hosty festivalů v italském partnerském městě Castiglione del Lago.

Pěvecké sdružení Kopřivnice, které do Itálie odjelo již v polovině července, bylo jediným zahraničním účastníkem dvaadvacátého ročníku tamního mezinárodního festivalu pěveckých sborů. Spolu s částí Komorního orchestru MIS music absolvovali také několik koncertů v okolí. Velké zážitky pěvcům připravilo italské publikum, které jejich výkony odměňovalo potleskem i v kostelích. Po návratu z Itálie má sbor volno a připravuje se na podzimní festival, jehož je organizátorem. Na přelomu července a srpna, rovněž v Castiglione, vystoupil také Taneční soubor ZUŠ Zdeňka Buriana a členové Tanečního souboru Zdeňky Havlové.


    [Top]    


Letošní předplatné se hemží pražskými divadly

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě ani letošní rok nebude výjimkou a start do nové divadelní sezony si místní kulturní dům odbyde s nabitým sálem. Prvním souborem, který totiž Kopřivničané v září na jevišti uvidí, bude Divadlo Járy Cimrmana s hrou Blaník. Na konci měsíce pak odstartuje také divadelní předplatné.

Hned v září sezonu zahájí představení, které bylo možné vidět na prknech Vinohradského divadla. V komedii Pavla Kohouta ’Pat’ si předplatitelé budou moci vychutnat herectví Věry Galatíkové, Petra Pelzera a Ladislava Freje, který je zároveň i režisérem představení. Konverzační komedie postavená na manželském trojúhelníku dvou mužů a jedné ženy, kteří jsou spolu svázáni společnou minulostí, měla úspěch jak u diváků, tak u kritiků.

Již potřetí v řadě přijede uhersko-hradišťské Slovácké divadlo do Kopřivnice s muzikálem. Po My Fair Lady a Hallo Dolly v říjnu jeho soubor dorazí s inscenací muzikálu Willyho Russela Pokrevní bratři. Příběh dvojčat, která jsou vychovávána odděleně ve zcela jiných životních podmínkách, nastudoval režisér a choreograf Radek Baláš.

Listopadové představení předplatného opět vyplní komedie v podání pražských herců. V situační komedii francouzského dramatika Eugena Labische ’Nejšťastnější ze tří’ bude možné vidět Simonu Stašovou, Michala Dlouhého, Kamila Halbicha a další známé tváře. Také v této hře je základem nenadálých zvratů a štiplavého humoru nevěra a její odhalení. Představení pro pražský Činoherní klub režíroval Vladimír Strnisko.

Na další představení si předplatitelé budou muset počkat až do ledna. „Ze zkušeností jsme prosincové představení vypustili, návštěvnost v tomto měsíci byla vždy slabší a mnoho lidí dává přednost tradičním předvánočním koncertům,“ vysvětlil dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Za prvním představením v novém roce vyjedou předplatitelé do opavského Slezského divadla na operetní představení Rose Marie. Hra, která je nejslavnějším kusem Rudolfa Frimla, vznikla v roce 1916 v Americe a má ryze romantický námět. Kolorit života severoamerických indiánů upoutal Frimlův zájem natolik, že neváhal zhudebnit libreto dvou osvědčených autorů - Harbacha a Hammersteina. Inscenace opavského souboru vychází z nové textové úpravy i instrumentalizace. V únoru je možné těšit se na ’Les’ Alexandra Nikolajeviče Ostrovského. Les lidských vztahů převedl na jevištní prkna Divadla Komedie Michal Dočekal. Text přeložený Leošem Suchařípou dává možnost předvést své herecké umění řadě známých herců. Kromě Zdeny Hadrbolcové v hlavní roli se na jevišti objeví Linda Rybová, Saša Rašilov, David Prachař a další. O závěr sezony by se mělo postarat opavské divadlo s adaptací Tristana a Isoldy. „Toto představení ještě nemáme smluvně potvrzeno. V případě, že by nebylo možné jej uskutečnit, uvidí lidé Čarodějky ze Sallemu Arthura Millera v podání téhož souboru,“ prozradil Cachnín.

Cena předplatného se prý od loňska zvedla pouze o míru inflace. Za první pořadí lidé zaplatí 450 a za druhé 390 korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.