Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Během dvanáctihodinové služby si lidé stěžovali na hluk

K povinnostem městských strážníků
patří mimo jiné i kontrola
parkovacích automatů.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Městská policie vznikla v Kopřivnici v říjnu v roce 1991, a proto již deset let občané nejen města Kopřivnice, ale i místních částí potkávají strážníky při výkonu jejich služby. Ti za tuto dobu změnili stejnokroje, někteří odešli, jiní zase doplnili jejich stavy a nyní jejich počet čítá dvacet strážníků a jedna administrativní pracovnice.

Dnes už je možné zahlédnout strážníky vykonávající pochůzky buď pěšky, v autě a asi dvě měsíce i na kolech. Během školního roku pravidelně hlídkují na nejfrekventovanějších přechodech ve městě a rovněž mají na starosti provoz psího útulku ve Vlčovicích, který už dnes funguje pro tři města, a to Kopřivnici, Nový Jičín a Frenštát. Strážníci velmi úzce spolupracují s Policií České republiky, kdy si vzájemně vypomáhají.

Práce strážníků městské policie Kopřivnice je záslužná a mnohdy nejde ani vidět vše, co během své dvanáctihodinové pracovní doby vykonávají, a proto jsme se rozhodli, že jednu takovou směnu popíšeme.

V sobotu 14. července bylo v Kopřivnici krásné počasí, hodně lidí bylo na koupališti a na přehradě. Na škvárovém hřišti u koupaliště pořádalo město ve spolupráci s Rádiem Čas akci nazvanou Pravá česká pouť. Strážníci od rána usměrňovali provoz na ulici Husově a dohlíželi na průběh poutě.

Na noční dvanáctihodinovou službu nastoupili v 19 hodin strážníci, a já samozřejmě s nimi, abych vám mohla jejich práci přiblížit. Už v 19.25 hodin bylo nahlášeno, že nějaký člověk fyzicky napadá kolemjdoucí před vchodem na koupaliště. Hlídka městské policie ihned vyjela na inkriminované místo a samozřejmě se zde přemístil i strážník, který byl nedaleko a kontroloval průběh poutě. Hlídka dotyčného našla a předvedla jej na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Přestupek byl sepsán, aby mohl být poté řešen u přestupkové komise. Dotyčného odvezla hlídka zpět na koupaliště, ten nelenil a podle sdělení svědků prořízl u zaparkovaného služebního vozidla na ulici Husově jednu pneumatiku.

Po tomto incidentu jeden strážník musel vyměnit pneumatiku a další jel na kontrolu. Ta spočívala v monitorování pořádku přehrady a problémových ulic a míst v Kopřivnici.

Vzhledem k tomu, že bylo krásné a teplé počasí, byl největší počet telefonátů na služebnu městské policie právě na rušení nočního klidu. Lidem, kteří měli dokořán otevřená okna, vadil hlasitější rozhovor z ulic nebo hudba z přilehlých restaurací, některým i štěkající psi.

Kolem třiadvacáté hodiny přijala služebna městské policie hlášení na rušení nočního klidu na ulici České, kde probíhala rodinná oslava. Na upozornění přivolané hlídky se dotyční ztišili. O půlnoci skončila u koupaliště pouť a lidé se pomalu rozcházeli do svých domovů. Nikdo po cestě nic nedemoloval, a proto hlídka nemusela zasahovat.

V jednu hodinu po půlnoci dorazili na služebnu městské policie dva chlapci s tím, že jejich matka není doma a oni se sami bojí. Měla si jen odskočit a hned přijít domů. Jim se to zdálo dlouho a začali se bát. Když jsem se jich ptala, zda-li se nebáli přejít celé město sami, řekli, že ne, vždyť jsou dva. Po zjištění, jak se jmenují a jak jsou staří (jeden z nich měl patnáct a druhý sedm), je hlídka dovezla domů, kde zjistili, že už zde matka byla a šla je hledat. Strážníci vytočili matčino telefonní číslo a ta hned přijela a děti si přebrala. Chlapci strážníkům v době čekání na matku prozradili, že se dívali na film Predátor II, a proto se báli.

Kolem druhé hodiny hlídka dojela do Lubiny, kde na přehradě končila diskotéka. Strážníci počkali, až se většina jejich účastníků rozejde domů, a kontrolovali dodržování pořádku. V tuto dobu byl velký provoz taxíků, které co nejvíce mladých lidí odvezly zpět do Kopřivnice. Při průjezdu Lubinou strážníci našli a zpět postavili jednu vyvrácenou popelnici. Jinak byla cesta účastníků diskotéky domů celkem klidná.

Když už se zdálo, že by mohlo být do konce směny klid, přijala služebna telefonické hlášení, že došlo k fyzickému napadení, při kterém 17letý muž udeřil do hlavy betonovým dílcem chodníku 41letého muže, který urážel jeho matku. Muž byl ošetřen přivolaným lékařem, kterého zavolala hlídka městské policie. Celá záležitost byla předána Policii ČR.

Když jsem se během směny dotazovala velitele městské policie Jana Müllera, s čím se nejčastěji obracejí občané na strážníky, tak řekl, že v současném období prázdnin je řešení rušení klidu, a to zejména nočního a často se i otvírají dveře zabouchnutých bytů, což zapříčiňují většinou svou neopatrností děti.

Věřím, že tato reportáž přiblížila alespoň trochu více práci strážníků městské policie.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Ve Štramberku vařili kuchaři z Francie

Š t r a m b e r k (hod) - V týdnu od 14. do 20. července byli ubytováni v hotelu Gong, kde i vařili, čtyři kuchaři z partnerského města Trappes, z toho dva muži a dvě ženy. Jednalo se o reciproční akci, a proto se majitel hotelu Jiří Guzdek postaral o ubytování, stravování a program, neboť on již tento pobyt ve Francii absolvoval. Hlavním kuchařem pro tuto akci se stal člen družební komise Claude Peiffer, který je v Trappesu šéfem centrální kuchyně, která vaří pro všechny místní školy. Skupinu doprovázela Annie Le Hir Duttilleul, která má v Trappes na starosti družbu s Kopřivnicí. Ve středu 18. července byla v hotelu Gong ukázka francouzské kuchyně pro veřejnost, které se zúčastnilo vedení města Kopřivnice a radní. V tento den se uskutečnila i pracovní schůzka, na které se předjednávala spolupráce na další rok.


    [Top]    


Na místní automobilce visí žaloba

K o p ř i v n i c e (dam) - Zbrzdit a v krajním případě i ohrozit prodej Tatry zahraničnímu strategickému partnerovi může žaloba jednoho z menších akcionářů. Takovou informaci si minulý týden ze setkání s vicepremiérem Vladimírem Špidlou přivezl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Ten taky s odvoláním na rozhovor s ministrem tvrdí, že vláda bude o prodeji Tatry rozhodovat nejdříve za dva měsíce.

„Podle toho, co mi vicepremiér řekl, je třeba nejprve vyřešit problém se žalobou a až následně může vláda schvalovat prodej,“ uvedl Tichánek.

Žalobu, která zpochybňuje valnou hromadu, na které bylo vloni v létě navýšeno základní jmění Tatry, podali zástupci společnosti Le Cygne Sportif Groupe. „Podle našeho názoru bylo navýšení základního jmění vyšší než bylo nezbytně nutné. Do pohledávek byly totiž započteny také nestandardní úvěry z dob totality, úroky a penále z nich a podobně. Kdybych to udělal já jako soukromá osoba, tak by mě označili za tuneláře, ale tady to prošlo bez povšimnutí,“ tvrdí zástupce žalující společnosti Alexandr Seidel s tím, že Le Cygne vznikla škoda pohybující se řádově okolo sta milionů korun.

Podle sdělení tiskového mluvčího Konsolidační banky se její odborníci domnívají, že zmiňovaná žaloba by neměla nijak ohrozit proces prodeje automobilky. „Každý podobný prodej pochopitelně provázejí nejrůznější problémy. Rozhodnutí ponecháváme na soudu, ale předpokládáme, že dá za pravdu nám,“ uvedl mluvčí banky Jiří Pekárek.

Obě strany teď čekají na výrok soudu, u kterého již případ leží několik měsíců bez odezvy. Samotná Tatra si s žalobou hlavu příliš neláme. „Není to pro nás nijak dramatická záležitost, můžeme normálně vyrábět a prodávat, v tom nás nic neomezuje. K tomu, zda je v tomto případu možné hledat ohrožení procesu prodeje, se naši právníci nechtějí vyjadřovat,“ uvedl manažer vnějších vztahů Tatry Jan Slezák.


    [Top]    


Zisk Tatry za první půlrok je podstatně nižší než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř o sto dvanáct milionů nižší hrubý zisk vykázala za prvních šest měsíců letošního roku automobilka Tatra. Za první pololetí se může automobilka bez dceřiných společností pochlubit pouze dvaapadesátimilionovým ziskem, přičemž vloni za stejné období činil zisk 163,7 milionů.

„V prvním pololetí roku 2001 se podařilo udržet hospodaření společnosti v úrovni zisku a navázat tak, i přes zřejmý pokles konjunktury na světovém trhu nejen v oblasti nákladních vozidel, na úspěšný rok 2000,“ tvrdí v tiskové zprávě Tatry manažer jejích vnějších vztahů Jan Slezák. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2000 došlo letos pochopitelně také k poklesu tržeb. Za své vozy letos Tatra vyinkasovala víc jak miliardu dvě stě šedesát jedna milionů. Hlavní příčinou poklesu bylo prý přesunutí realizace některých významnějších kontraktů do druhé poloviny roku.

„Navzdory tomu však bylo dosaženo zvýšení produktivity práce z přidané hodnoty o cca 4 procenta a výrazným způsobem došlo i ke snížení objemu jak pohledávek, tak i závazků, včetně úvěrového zatížení společnosti,“ tvrdí Slezák s tím, že provozní hospodářský výsledek Tatry se meziročně zvýšil na 208,3 milionů z loňských 64,5 milionů a o téměř dvaapadesát milionů se zvedla také přidaná hodnota, která za prvních šest měsíců roku 2001 činí 547,7 milionů korun.


    [Top]    


Otevřený dopis starosty Jiřího Tichánka premiérovi a členům vlády

Vážený pane premiére, vážená vládo, v době, kdy se schyluje k rozhodnutí vlády o vstupu jednoho ze dvou strategických partnerů do a. s. TATRA, obracím se na Vás jako starosta města Kopřivnice, občan Kopřivnice i bývalý dlouholetý tatrovák a zároveň akcionář Tatry s následující žádostí:

Žádám Vás tímto otevřeným dopisem k zvážení kroků, které by ve svém důsledku směřovaly k převedení 15 % akcií firmy TATRA, a. s., do vlastnictví města Kopřivnice na dobu 5 let.

Tuto žádost zdůvodňuji takto: TATRA po dobu 10 let nedostala šanci, dostali ji jenom darebáci a tuneláři, což se projevilo 4,5 milionovou ztrátou, ztrátou velké části majetku a hrozil pro Tatru konkurz. Díky zásahu vlády došlo však k odvrácení konkurzu oddlužením, což museli zaplatit všichni občané tohoto státu.

Aby do budoucna k této situaci již nedocházelo, chceme i my, občané Kopřivnice, přispět k ozdravnému procesu firmy. Firmy se stopadesátiletou tradicí! Vidím, že jedinou možností vtáhnout občana do tohoto procesu je hmotně jej zainteresovat tím, že bude mít možnost kontroly, která však může nastat pouze v případě, že bude zabezpečen vliv zástupců občanů města ve statutárních orgánech této společnosti. Aby se tak mohlo stát, je potřebné, aby min. 15 procent akcií bylo státem převedeno bezplatně našemu městu. V případě, že by se občané našeho města nestarali o tuto firmu prostřednictvím 15 % akcií, pak bohužel si firmu nezaslouží a po lhůtě 5 let by tyto akcie byly převedeny zpět státu.

Tento návrh je postaven tak, aby při jeho realizaci mohl stát pouze a jen vydělat! Vidím v tomto kroku v případě schválení reálnou a jedinou možnost, že se občan konečně začne starat v duchu vládního a prezidentského hesla: „Občane, nebuď lhostejný k věcem veřejným!“

Jsem hluboce přesvědčen, že tento způsob se může stát návodem pro další města s obdobným problémem. Tato má žádost jde napříč politickým spektrem a již nyní má plnou podporu občanů našeho města a s tímto návrhem řešení souhlasí vedení a. s. TATRA, jmenovitě jeho generální ředitel a předseda představenstva Dr. Ing. Peter A. Urban.

Za náležité zhodnocení naší žádosti Vám již předem děkují všichni občané Kopřivnice a jejího blízkého regionu.

Dejte šanci Tatře prostřednictvím občanů města Kopřivnice (Kopřivnice je TATRA a TATRA je Kopřivnice).

S pozdravem Jiří Tichánek,
starosta města, občan tohoto města, tělem i duší tatrovák,
akcionář TATRY
(dopis je otištěn v nezkrácené podobě)


    [Top]    


Profesionální vyšívačka se baví zase vyšíváním

Z dílny Wasilky Pistovčák už vyšly
desítky nejrůznějších praporů,
přesto neustále dostává zakázky na nové.
Také v Kopřivnici a okolí
je několik jejích výrobků.
Foto: David Macháček

D ě h y l o v - V posledních letech se stalo prestiží mezi různými spolky, organizacemi i obcemi mít vlastní vyšívaný prapor. S prací profesionální návrhářky a vyšívačky Wasilky Pistovčák působící v Děhylově u Poruby se můžeme setkat v Kopřivnici, Závišicích, Rybí a Mniší.

„Nejprve se vytvoří návrh, který musí být historicky a heraldicky podložený, pak se všechno vykreslí, překreslí, na-stehuje, naštepuje a pak už dojde na samotné vyšívání. Tím překreslováním už mám většinou celý obraz tak v oku, že bych mohla vyšívat poslepu. Vyšívám na mašině, která nemá automat a šířku stehu měním tlakem kolena,“ popisuje postup vzniku praporu Wasilka Pistovčák, jejíž věhlas dávno přesáhl hranice kraje i státu.

Hlavní náplní práce děhylovské vyšívačky je heraldika - vlajky, venkovní a vnitřní prapory, šerpy, jejichž počtem stoupá prapor na hodnotě, ale i polštáře, křtící roušky, kostelní oltáře, různé ubrusy, monogramy na povlečení, kroje a další. Ve své práci jde tak daleko, že na místním úřadě každý rok vyšije nové peřinky pro vítání občánků, každému nově narozenému věnuje nějakou vyšívanou drobnost, ať už bryndáček, žíňku nebo košilku. Vyšívaný dárek každoročně obdrží i důchodci. „Strašně mě zdejší prostředí a hlavně lidé při mé práci inspirují, tak se jim to snažím alespoň tímto způsobem oplatit,“ přibližuje úspěch své tvorby paní Wasilka.

Spoustě spolkům a organizacím svou práci věnuje jako sponzorský dar - jak tomu bylo i v případě praporu Základní školy - náměstí nebo mysliveckého sdružení. „Obrací se na mě armáda, polský konzulát v Ostravě, maturanti na šerpy, katedry Vysoké školy báňské mají moje vlajky, motorkáři chtějí mít své znaky na kožených bundách, je-li to v mých silách a slučuje se to s mým svědomím a samozřejmě se zákonem o hanobení vlajky, vyjdu každému vstříc,“ svěřila se paní Wasilka. Svou práci si bezpečně pozná, protože jak tvrdí, každá vyšívačka má svůj vlastní styl - je to stejně jako s rukopisem. Ve vlastní vyšívací firmě je Wasilka Pistovčák jediným zaměstnancem. Její syn sice odmaturoval na policejní škole, ale kupodivu umí všechno, co jeho matka. „Když potřebuji, pomůže mi opravdu se vším, ale čím dál víc se tomu brání, má už prostě jiné zájmy, je to škoda, protože je opravdu zručný,“ svěřila se vyšívačka, která by si ráda vychovala mladého nástupce.

Ač se to zdá neuvěřitelné, na jeden prapor průměrné velikosti se spotřebují například jen zlaté nitě v délce čtyřiceti tisíc metrů. Aby si Wasilka Pistovčák uchovala nejen dobrý zrak, ale i soustředění, pracuje během dne souběžně na několika zakázkách najednou.

A jak nejraději relaxuje po každodenním desetihodinovém zápřahu? „Přece doma s jehlou v ruce! Miluji ruční vyšívání, zvlášť techniku richelieu. V podstatě jsem odpůrce strojového vyšívání, u mě doma najdete jenom ruční práci. Na vyšívání jsem prostě maniak,“ tvrdí o sobě Wasilka Pistovčák.

Ilona Hoffmannová


    [Top]    


Deště změnily cizincům jejich pracovní program

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtrnáctidenní pobyt účastníků mezinárodního tábora dobrovolné práce skončil v sobotu 28. července. Z původních třinácti nahlášených účastníků se počet zredukoval na devět poté, co nepřijeli dva Ukrajinci a jedna Francouzka a Belgičan s ohledem na svou zdravotní dispozici byl přeřazen na obdobný tábor v Broumově.

Workcamp v Kopřivnici patří do programu Mosty k přírodě, který pomáhá pečovat o přírodu, přírodní rezervace a chráněné krajinné oblasti. Náplní letošní již 8. ročníku bylo provádění záchovné údržby hradu Šostýna, výpomoc při archeologických pracích a taktéž oprava a údržba Střediska ekologické výchovy Hájenka, kde byli účastníci ubytováni. Nepřízeň počasí, které letošní červenec provázely, podstatně omezila plánované práce.

„Stihli jsme vyčistit hlavní palác od náletových rostlin i něco málo výkopových prací. Ale vytrvalé deště další práce na Šostýně ukončily,“ uvedl jeden z dvou vedoucích workcampu Milan Šenk. O to víc práce účastníci provedli v prostorách Hájenky při nátěrech dveří a zárubní, při sekání dřeva a návozu kamení z lesa na chystanou opravu zídky.

„Na obědy jsme chodili na chatu pod Červeným kamenem, ale snídaně a večeře byly zcela v naší režii. Na večeři připravoval každý nějakou specialitu ze své země. Tak jsme okusili holandské palačinky s jablky, se slaninou i na sladko, španělskou omeletu z brambor, cibule a vajíček, jejíž příprava se neplánovaně protáhla na tři hodiny, a další speciality, které byly limitovány kuchařským uměním každého z nás,“ neubránil se úsměvu při vzpomínce na vaření Šenk.

Součástí pobytu nebyla jen práce, ale i výlety za poznáním - štramberská Trúba, rozhledna, Technické muzeum, muzeum Fojtství, Pustevny, socha Radegast a další. „Během dvou dní se celá skupina nejen sžila v super partu, ale její účastníci si měli možnost si vzájemně procvičit angličtinu,“ hodnotil letošní workcamp Milan Šenk, „všichni shodně vyzdvihli i ubytování v přírodě a večery u petrolejky.“


    [Top]    


Zavřeno pracoviště občanek

K o p ř i v n i c e (hod) - Vedení městského úřadu upozorňuje občany, že pracoviště, kde se vyřizují občanské průkazy a cestovní pasy, bude do 17. srpna z důvodu čerpání dovolené uzavřeno. Žádosti je možno podávat na kterémkoliv matričním úřadě nebo přímo na Okresním úřadě v Novém Jičíně.


    [Top]    


Nezapomeňte na přídavky

K o p ř i v n i c e (ili) - Žádosti o přídavky na děti je možno podávat již nyní, ale nejpozději však do konce měsíce října. K žádostem o přídavky na dítě je nutno doložit příjem za kalendářní rok 2000. Studenti starší 15 let musí doložit potvrzení o studiu v průběhu měsíce září. Úřední hodiny kontaktního místa na ulici Záhumenní 1151 zůstávají i přes prázdninové měsíce v obvyklém rozsahu - pondělí, středa od 8 do 17, úterý od 8 do 15 hodin. Ve čtvrtek a pátek je pro veřejnost zavřeno, tyto dny jsou vyhrazeny pro vnitřní potřeby kontaktního místa.


    [Top]    


Počet včelařů rok od roku klesá, kroužek má vychovávat nástupce

K o p ř i v n i c e (ili) - Když se před rokem objevil v nabídce Domu dětí a mládeže v Kopřivnici včelařský kroužek, vzbudil spíše údiv. Přesto se našlo šest zájemců, kteří zájem o včely přenesli do praxe.

„Naučit se všechno okolo včelaření nejde za jediný rok, ale klukům jsem základy dal. Teď už záleží jenom na nich, jak se chytnou. Ale včelaření, to je láska na celý život,“ vyznal se vedoucí kroužku Oldřich Němec.

Podpora o rozšiřování a omlazování členské základny je značná, protože počet včelstev za poslední desetiletí povážlivě klesnul. Z toho důvodu bylo dotované i zápisné v kroužku tak, že třetinu zaplatil zájemce a dvě třetiny včelařská organizace.

„Mám takovou představu, že by se vzadu na zahradě domu dětí dal postavit jeden dva úlky, aby byly včely hned po ruce,“ přiblížil svou vizi Němec. Výuka se neodehrává pouze v rovině suché teorie, ale zájemci navštěvují úly v okolí, včelařské muzeum a další zajímavosti spojené s tímto odvětvím, s úspěchem se zúčastnili soutěže Zlatá včela v Příboře.

„Rodiče se nemusí obávat, že pokud jejich ratolesti začnou včelařit, budou mít přehnané finanční požadavky. Jeden úl s nejnutnějším vybavením se dá pořídit za tisíc korun, ale jedná se o postupné investice,“ doplnil Oldřich Němec, „navíc je spousta včelařů, kteří z různých důvodů skončili a ze zkušenosti vím, že budou jedině rádi, když to budou moct někomu předat.“

Bavit se s Oldřichem Němcem o včelách by bylo povídáním na několik pokračování. Na závěr snad jen něco malého k zamyšlení: přestože Česká republika co do kvality medu patří k absolutní světové špičce, průměrná roční spotřeba na jednoho obyvatele je žalostně malá, zhruba 600 gramů. Když vezmeme, že jedna malá lžička medu má okolo třiceti gramů, vychází z toho dvacet lžiček medu na osobu za rok.


    [Top]    


Stíny

Zachráněné životy

V pátek 3. srpna v odpoledních hodinách byl u Větřkovické přehrady zachráněn topící se muž. Stalo se tak díky okamžitému přispění policisty nprap. Tomáše Jaroně z Obvodního oddělení v Kopřivnici. Nprap. Tomáš Jaroň poskytl v době mimo svou službu postiženému muži nezbytnou první pomoc až do příjezdu vozidla rychlé záchranné služby a tím mu zachránil život.

Dne 4. srpna krátce před půlnocí přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že na ulici Obránců míru leží na chodníku muž. Na místo byla vyslána hlídka, která na uvedeném místě nalezla muže s rozbitou hlavou, proto byl neprodleně přivolán lékař, jenž rozhodl o převozu dotyčného do nemocnice.

Dopravní nehody

V měsíci červenci došlo celkem k 196 dopravním nehodám, při nichž bylo 39 osob zraněno lehce, 14 osob těžce a 11 osob zemřelo. Škoda byla vyčíslena na částku 10 906 100 korun a alkohol byl zjištěn ve dvaadvaceti případech. Mezi hlavní příčiny dopravních nehod patří nesprávný způsob jízdy (140 případů), nedání přednosti v jízdě (20), rychlost jízdy (16) a nesprávné předjíždění (9 případů). V rámci analýzy dopravní nehodovosti v Kopřivnici se nejvíce dopravních nehod stalo na ulicích Francouzské (5x ZJ, 2x R), Obránců míru (5x ZJ, 2x R, 2x P), Štramberské (9x ZJ, 2x R), Záhumenní (4x ZJ, 2x P a 1x nezaviněná řidičem). Vysvětlivky: ZJ - nesprávný způsob jízdy, R - nepřiměřená rychlost, P - nesprávné předjíždění.


    [Top]    


Jak posílit obranyschopnost svého organizmu

K o p ř i v n i c e (red) - Volné radikály hrají významnou roli při vzniku onemocnění plic a srdce a ve vzniku rakoviny. Podle výzkumů mají tzv. antioxidanty blahodárný vliv, protože neutralizují volné radikály. Nejdůležitějšími antioxidanty jsou: selen, vitamín C, vitamín E, beta karoten, stopové prvky - měď, zinek, železo, a to ve formě chelátu. Užíváním těchto stopových prvků a vitamínů dochází k posílení imunitního systému a k ochraně lidských buněk před jejich narušením reaktivním kyslíkem a jinými volnými radikály. Odborníci tomu říkají oxidace, což není nic jiného než proces, při kterém dochází k postupnému spalování buňky - k jejímu stárnutí. Zestárlá buňka se nemůže chránit před zdroji infekcí a škodlivinami životního prostředí, které vznik volných radikálů podporují. Stejně tak vede ke snížení obranyschopnosti našeho těla zatížení látkové výměny, způsobené aktivním i pasivním kouřením, stresem a špatnými stravovacími návyky.

Výzkumy zjistily, že pouze speciální stopové prvky a vitamíny mají vlastnosti, které imunitu posilují. Pro schopnost zpomalovat oxidaci se těmto stopovým prvkům říká antioxidanty. Na prvním místě mezi antioxidanty je selen. Účinnost selenu se doplňuje současným podáváním vitamínu A, C, E a stopovým prvkem mědi. Kombinace měď + selen má ten úkol, aby jako ochranný buněčný faktor zamezovala tvorbě škodlivých radikálů. Podstatná podpora imunitního systému je připisována stopovým prvkům zinku a železu. Zinek se prakticky podílí na každém procesu tvorby nové buňky. Železo stimuluje tvorbu tzv. T-limfocytů, důležitých buněk našeho obranného systému.

Selen sám nestačí - to bylo bráno v úvahu při sestavování preparátu Selen plus. V každém dražé Selenu plus, jsou obsaženy také ty stopové prvky a vitamíny, které účinek selenu doplňují a zesilují. Tento ’koktejl stopových prvků’ poskytuje organizmu jejich optimální kombinaci. Důležité je, aby tělo stopové prvky lehce přijímalo. Americkým badatelům se podařilo novou metodou navázat stopové prvky na životně důležité bílkoviny (aminokyseliny), tzn. do určité míry je ’obalit’. V této formě se stopové prvky dostávají snadno do krevního oběhu a mohou být při látkové výměně optimálně zhodnoceny.

Jaké je tedy nejčastější použití preparátu Selen plus - 60 dražé? Selen plus působí proti volným radikálům, proti usazování cholesterolu v cévách a zpomaluje stárnutí tkání. Další jeho funkce spočívá v zamezení vzniku krevních sraženin, zvyšování účinnosti imunitního systému a odolnosti organismu vůči virovým a bakteriálním infekcím.

Zamezuje také vzniku rakoviny, poskytuje ochranu proti nádorovým onemocněním, neutralizuje škodlivé účinky těžkých kovů a jiných toxických látek v těle a napomáhá k zajištění zdravé srdeční činnosti.

Podrobné informace Vám podá bezplatná poradenská linka Centra života a zdraví na telefonním čísle 0800/ 100 140. Volat můžete bezplatně i z mobilních telefonů. Linka je v provozu od pondělí do čtvrtka od 9 do 20 hod. a v pátek od 9 do 14 hod. Další informace naleznete také na internetové stránce: www.economy.cz/zdravi.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.