Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hod. (za příznivého počasí)


    [Top]    


Výsledky

Atletika: Štramberský kros (2,5 km): žáci: 1. Hynek Hajler, 2. Jiří Chalupa, 3. R. Bár; žákyně: 1. Petra Gilarová. 2. Iveta Lošáková, 3. Hana Hanzlíková

Tenis: mistrovské turnaje: dospělí (oblastní přebor sk. A): TK Kopřivnice - Hlučín B 8:1, dorost (oblastní přebor sk. A): Baník Ostrava - TK Kopřivnice 5:4; žáci A (oblastní přebor sk. B): TK Kopř. - TJ Nový Jičín 7:2; žáci B (sdružený okresní přebor): TK Kopřivnice - TO TJ Frenštát 1:8; mladší žáci (oblastní přebor sk. B): TK Kopřivnice - TK Šumperk 6:3

Požární sport SDH: muži: štafeta 4 x 100 m: 1. Mniší 64.18 s, 2. Slatina 65.71 s, Vlčovice 68.31 s; požární útok: Mniší 25.06 s, Slatina 26.12 s, Palačov 34.63 s; 100 m překážek: Mniší 112.94 s (S. Holub 18.30 s, S. Lichnovský 18.45 s, R. Jalůvka 18.70 s), Slatina 119.76 s, Vlčovice 126.55 s; celkové pořadí: 1. Mniší, 2. Slatina, 3. Vlčovice; ženy: štafeta 4 x 100 m: 1. Tísek 67.5 s, 2. Vlčovice 71.33 s, 3. Bordovice 81.97 s; požární útok: 1. Tísek 29.85 s, 2. Vlčovice 71.33 s, 3. Bordovice 81.97 s; 100 m překážek: 1. Tísek 130.41 s, 2. Vlčovice 133.34 s, 3. Bordovice 148.05 s; celkové pořadí: 1. Tísek, 2. Vlčovice, 3. Bordovice


    [Top]    


Na ’házeňáku’ slavila kulatiny malá kopaná

Na házenkářském hřišti se v sobotu
hrálo a slavilo zároveň ...
Foto: Rostislav Vaský

K o p ř i v n i c e (kmk) - Poslední zvonění aneb tečka za jarními soutěžemi malé kopané. Tu dělaly oslavy KMK Kopřivnice, které se uskutečnily v sobotu 30. června v areálu kopřivnického stadionu házené. I když ’fotbálek’ se tu hraje již delší dobu, samotný klub vznikl právě před deseti lety.

Hlavním bodem oslav byl bezesporu exhibiční turnaj v malé kopané, na který si výběr KMK pozval hráče z klubu házené, kopřivnického fotbalového klubu, městské a státní policie a sponzory z města. I když se nebojovalo o žádná postupová místa, byla vidět řada kvalitních turnajů. Mezi ty nejlepší asi patřil zápas mezi Klubem házené a Policií. Celkovým vítězem se ale podle očekávání stali hráči výběru KMK Kopřivnice i přesto, že tým nebyl vytvořen tak, jak si to kouč Petr Šustala představoval.

Nechybělo ani vyhodnocení Ligy mládeže při KMK sezony 2000/01 a utkání mezi vítězem (Masters) a výběrem mládežnické ligy sestaveným Jakubem Medkem a Lukášem Pavlicou. Po nerozhodném výsledku nakonec zvítězil výběr mladých borců na pokutové kopy. Všechna utkání bez problémů rozhodovala zkušená dvojice Antonín Pustějovský - Ladislav Glogar a výborný byl i komentátor oslav Jan Slezák zvlášť ve chvíli, kdy byl na hrací ploše spatřen místostarosta města Alois Janek, který si v závěru přišel kopnout za tým sponzorů.

Po celý den probíhal v areálu doprovodný program pro mládež, kde se mnozí předháněli v tom, kdo má nejvíce získaných lístků a bodů z konaných soutěží. Po 16. hodině následovala tombola, vyhodnocení exhibičního turnaje a chvíli před 17. hodinou byly oslavy slavnostně zakončeny.

Výsledky: exhibiční turnaj: KMK Kopř. - KH Kopř. 2:1, - FC Kopř. 5:0, - Policie 2:2, - Sponzoři 5:0, KH - FC 4:1, - Policie 2:2, - Sponzoři 4:0, FC - Policie 2:2, - Sponzoři 5:1, Policie - Sponzoři 6:3; pořadí: 1. KMK Kopř. 10 b., 2. KH Kopř. 7 b., 3. Policie Kopř. 6 b., 4. FC Kopř. 4 b., 5. Sponzoři 0 b.; utkání mládeže: Masters Kopř. - Výběr ligy mládeže 4:4 (6:7 p.k.); nevyzvednuté výhry z oslav KMK: losy B 020 a B 014

Výkonný výbor KMK děkuje všem níže uvedeným, kteří přispěli ke zdárnému průběhu oslav 10 let klubu: CK agentura FOX Kopřivnice; fa Superior a.s., Frenštát p. R.; Alphaville Plus, s. r. o., Ostrava; ’Ozon’ Martin Ollender Kopř.; knihkupectví ’Pohoda’ Kopř.; MÚ Kopřivnice; pojišťovna Victoria a.s., pobočka Ostrava; Klub házené Kopřivnice; PV OS KOVO Tatra, a.s., Kopřiv.; Ovoce-Zelenina Radek Mikulenka, sídliště Sever; potraviny ’Klos’ Kopř.; Foto Studio ’Rova’ Kopř.; Kopřivnické noviny; Kabelová televize Kopř.


    [Top]    


Hokejbalová liga začne na podzim

K o p ř i v n i c e - Jako příprava na 1. ročník městské ligy v hokejbale probíhal 17. května až 16. června kvalifikační turnaj. Zúčastnilo se jej šest družstev, to jest celkem 29 hráčů ve věku od 13 do 17 let. Pohár vítězů si z hřiště školy E. Zátopka, kde se souboje odehrávaly, odnesl tým Rakos Rangers. Druzí skončili Farraons a třetí D.B. Team.

Již zmiňovaný 1. ročník městské ligy v hokejbale bude čítat dvě kola, přičemž první z nich se odehraje na podzim letošního roku, druhé pak na jaře roku 2002. Přihlásit se mohou i týmy, které se nezúčastnily kvalifikačního turnaje, zároveň bude posunuta věková hranice do rozmezí 15 - 22 let.

J. Kozohorský, J. Schenk


    [Top]    


V Závišicích potřetí v řadě triumfoval R.U.M.

Z á v i š i c e (jk) - Potřetí za sebou triumfoval v závišickém Předpouťovém turnaji v malé kopané tým R.U.M., tedy Renomovaní Umělci Míče, když ve finále těsně porazil domácí Everton. O třetí místo bojovalo Rybí s Parními Válci a právě tento tým se nakonec radoval z pomyslného bronzu, o němž rozhodl až v penaltovém rozstřelu. Osm týmů si dalo na travnatých hřištích v Závišicích dostaveníčko již počtvrté, a i když tentokrát termín konání stanovený na 30. června kolidoval s oslavami výročí kopřivnického Klubu malé kopané, na turnaji se to nikterak negativně nepodepsalo. „Účast odřekl jen Inter a ten jsme nahradili Heimatem Juniors. Jinak to účast neovlivnilo, například R.U.M. hrál v plné sestavě,“ poznamenal organizátor turnaje Dušan Kelnar.

Výsledky: Skupina A: R.U.M. - Everton Závišice 5:0, R.U.M. - Heimat Juniors 8:0, R.U.M. - Dynamo Závišice 3:0, Everton - Heimat 2:0, Everton - Dynamo 1:0, Dynamo - Heimat 2:1; pořadí: 1. R.U.M. 9 b. (16:0), 2. Everton 6 b. (3:5), 3. Dynamo 3 b. (2:5), 4. Heimat 0 b. (1:12); skupina B: Rybí - Parní Válce 4:2, Rybí - Koblížci 4:0, Rybí - Tango 5:1, Parní Válce - Koblížci 2:0, Parní Válce - Tango 3:2, Koblížci - Tango 1:0; pořadí: 1. Rybí 9 b. (13:3); 2. Parní Válce 6 b. (7:6); 3. Koblížci 3 b. (1:6); 4. Tango 0 b. (3:9); utkání o 7. místo: Tango - Heimat 2:2 (na penalty 5:3); utkání o 5. místo: Koblížci - Dynamo 1:1 (na penalty 0:2); semifinále: R.U.M. - Parní Válce 1:1 (na penalty 5:4), Rybí - Everton 0:0 (na penalty 3:4); utkání o 3. místo: Parní Válce - Rybí 0:0 (na penalty 8:7); finále: R.U.M. - Everton 3:2; nejlepší střelec: Jiří Hasser (R.U.M.)


    [Top]    


Volejbalové žačky se vytáhly

K o p ř i v n i c e (jk) - Nebývalého úspěchu ve volejbale dosáhly starší žákyně Školního sportovního klubu při ZŠ 17. listopadu. V oblastním přeboru, jehož se v uplynulé sezoně zúčastnilo celkem 30 družstev, obsadily vynikající čtvrtou příčku. Medailová pozice týmu unikla o pouhé tři body, přesto je právě získaná ’bramborová’ dosud největším úspěchem během šesti let. Tak dlouho totiž klub soutěž hraje. Svěřenkyně Otty Havla během sezony sehrály celkem 7 turnajů, což v průměru znamená okolo 40 zápasů. Neustále se přitom pohybovaly v nejvyšší výkonnostní skupině. Zda na jejich úspěchy naváží i mladší žačky, které se připravují pod vedením Vlasty Havlové, se uvidí příští rok. V kvalifikaci pro následující sezonu, konané 10. 6. v Novém Jičíně, totiž vybojovalo A družstvo druhou příčku, a tak by nemělo být v soutěži bez šance. Béčko skončilo deváté, což mezi čtyřiadvacetičlennou konkurencí rovněž není špatné.

Složení družstev: st. žačky: D. Jurková, A. Svobodová, I. Gilarová, Z. Lišaníková, K. Rašková, R. Bukovská, I. Procházková, N. Kárpátiová, H. Němcová, M. Kotrlová, P. Kubcová; ml. žačky A: K. Mičková, I. Bujnošková, E. Bujnošková, K. Mutinová, D. Lysová, L. Ozarová, J. Juřicová, M. Jakešová; ml. žačky B: E. Šulová, G. Kopřivová, D. Řehová, K. Filová, G. Vištejnová, H. Štěpánová, R. Jurková, L. Třeštíková

Pořadí v oblastním přeboru st. žákyň pro sezonu 2000/01: 1. Sokol Frýdek-Místek A 246 b., 2. ŠSK Bílovec 205 b., 3. Sokol F-M B 195 b., 4. ŠSK Kopřivnice 191 b., 5. SSK N. Jičín A 178 b., 6. TJ NH Ostrava A 172 b.


    [Top]    


Fulnek hostil soutěž hasičů

F u l n e k - Město Fulnek se poslední červnovou sobotu stalo dějištěm okresního kola v požárním sportu sdružení dobrovolných hasičů mužů a žen. Kopřivnický okrsek reprezentovaly v kategorii mužů družstva SDH Mniší a SDH Vlčovic, za ženy startovalo družstvo SDH Vlčovice. Soutěž probíhala ve třech disciplínách: štafeta 4 x 100 metrů, 100 metrů překážek a požární útok.

V mužích o prvenství bojovalo sedm sborů, v ženách, kde Vlčovice obsadily druhé místo, soutěžila pouze tři družstva. Sbor dobrovolných hasičů Mniší suverénně zvítězil, když vyhrál všechny tři disciplíny, a v běhu na 100 metrů překážek dokonce Mniší patřilo pět prvních míst. Družstvo SDH Mniší zaslouženě postoupilo do krajského kola, které se koná 14. července ve Frýdku-Místku, kde proběhne boj o postup na mistrovství ČR.

Jiří Kabuďa


    [Top]    


Chtějí sportovní třídy, aby mohli konkurovat nejlepším

K o p ř i v n i c e (jk ) - Mládežnická házená se nehřeje tak jako v minulosti na výsluní jednotlivých soutěží. Více či méně se stává průměrnou, přesto v klubu, vzhledem k současným ekonomickým podmínkám, panuje s jejím působením relativní spokojenost. „Myslím, že jako celek je mládež při současných ekonomických podmínkách úspěšná. Nadále držíme vysokou laťku nasazenou našimi předchůdci. To, že nás některé celky dotahují či výkonnostně přeskakují je dáno jak právě ekonomickými podmínkami, tak i počtem tréninkových jednotek, který je nižší než třeba u Karviné či Zubří,“ říká šéftrenér mládeže Miroslav Bartoň.

V úvahu je podle něj třeba vzít i fakt, že v Kopřivnici jsou další sporty či obecné směry, které házené konkurují. Ať už je to hokej či plavání při ZŠ náměstí či jazykové zaměření ZŠ Alšova. „Někteří rodiče nejsou přesvědčeni, že právě házená má největší perspektivu. Každopádně má tradici a já jsem přesvědčen, že i velmi vysokou úroveň, co se týče zázemí, dosažených výsledků v nedávné minulosti i odborného vedení.“ Delší dobu klub házené usiluje o přeměnu doplňkových sportovních tříd ve sportovní třídy oficiální, což by umožnilo realizovat tréninkové jednotky ve vyučovacích hodinách. K dotaci od Českého svazu házené by se tak přiřadila i nemalá částka určená právě k tomuto účelu. „Věřím, že v případě přidělení sportovních tříd budeme během tří čtyř let konkurovat momentálním mládežnickým líhním,“ je přesvědčen Bartoň.

Přípravu na novou sezonu zahájila mládežnická družstva již v červnu. „Náplní tréninku byly doplňkové sporty a nabývání fyzických sil dle věku. Všechna družstva se začnou naplno připravovat poslední týden v červenci, respektive první týden v srpnu, ať už mimo Kopřivnici či v domácích podmínkách. Plánovány jsou samozřejmě i turnaje, například mladší žáci se zúčastní mezinárodního turnaje v Bratislavě,“ doplnil šéftrenér mládeže.


    [Top]    


Mládežnická házená očima trenérů družstev

K o p ř i v n i c e - Další sezona v házené je uzavřenou kapitolou. Jak ji viděli trenéři mládežnických družstev?

Starší žáci A (trenéři Petr Palán a Pavel Klím): Podzim podle trenéra Pavla Klíma ušel, jaro bylo slabší. Tým zaznamenal pouhá tři vítězství a jednu remízu, což stačilo na šestou příčku v divizní soutěži. „Mužstvo neodevzdalo to, na co má. Bez zraněného klíčového hráče to nezvládalo. Nedokázalo se vyhecovat. Do budoucna se na tom musí zapracovat,“ míní trenér a dodává, že vůbec nejslabší je post brankáře. Pět šest hráčů v týmu je podle něj velmi perspektivních. „Mohli by se dostat hodně vysoko. Jsou větší než ostatní, mají na to i pohybově,“ objasnil Klím.

Starší žáci B (trenér Jiří Mayer): Po podzimu čtvrté mužstvo oblastního přeboru zůstalo na jaře na svém. Trenér Mayer však spokojenost s výsledkem odmítá. „Tréninková morálka a docházka nebyla na žádoucí úrovni, a proto si myslím, že družstvo mělo na víc,“ říká trenér, který v minulosti vedl i tým dospělých. Zároveň ovšem dodává, že je těžké srovnávat se s družstvy, která mají tréninkový objem 2x až 3x větší, jako třeba Zubří s oficiálním statutem sportovních tříd. „Když tady bylo TSM, hrávala se špice soutěží,“ vzpomíná. Herně tým vyniká spíše v útočné fázi. „Zajímá je hlavně útok místo obrany, na které by se mělo stavět. Jsou subtilních postav, takže s ní mají problémy,“ podotýká Mayer.

Mladší žáci A (trenér Jan Martínek): Bez jediného vítězství se tým po podzimu krčil na poslední příčce divizní soutěže. Zimní práce na fyzické kondici a pilování obrany přineslo na jaře přece jen nějaké ovoce. Mančaft třikrát vyhrál a posunul se na deváté místo, čímž soutěž zachránil. Za zmínku určitě stojí, že dostal o 40 branek méně než na podzim. „Hodně jsme doplatili na zarovnávání ročníků. Někteří takto přešli z mini A rovnou mezi mladší žáky A. Smůlou bylo i zranění křídel. Utíkaly nám začátky utkání, jinak jsem přesvědčen, že výkonnostně máme na střed tabulky,“ uvedl trenér Martínek.

Mladší žáci B (trenér Michal Mayer): Konečná třetí příčka družstva je shodná s umístění po podzimní části. Za pomyslný bronz je trenér Mayer rád, méně už je však spokojený s herním projevem mužstva. „Velkou slabinou je neproměňování šancí. Příležitostí si dokážeme vypracovat hodně, ale produktivita útoku je malá. Dalším handicapem je hra křídel, družstvo držely především spojky,“ vysvětluje svou nespokojenost Mayer, nachází však i kladné stránky. Někteří z jeho svěřenců si zahráli i v A družstvu mladších žáků, tedy s o rok staršími, a to nejen bylo, ale určitě ještě bude herním přínosem. Zmiňuje se ještě o druhých Klimkovicích. Mají jen A tým, zařazený do oblastního přeboru, a tím pádem tam hrají i hoši o rok starší.

Minižáci A, B (trenéři Milan Krpelík, Daniel Lanák, Petr Paseka): U této kategorie se trenéři A i B mužstva shodují na tom, že výsledky nejsou rozhodující. Zahrát nechávají každého. „Pochopitelně se staví na těch, kteří hrají delší dobu. Ti slabší se v rozhodujících chvílích stejně podvědomě bojí a nechávají to na těch zkušenějších,“ říká trenér béčka Daniel Lanák. V A mužstvu, které v divizi skončilo na jedenácté příčce, jsou tři výrazné individuality, hrající na postu spojek. „Na těch hra leží, křídla, pivoti a gólmani se prostřídávají více,“ podotýká trenér Milan Krpelík a dodává, že za uplynulý rok šel celek rozhodně herně dopředu. Béčko, v divizi celkově třinácté, to má o něco těžší. Vůdčí osobností na hřišti i mimo něj je jediný hráč. „Na jednu stranu je to klad, na druhou zápor. Když není na palubovce, ostatní si vůbec nevěří. Každopádně, celkově tam potenciál je. Uvidíme příští rok,“ dodává Lanák.

Pro následující sezonu bude vytvořeno i C družstvo minižáků, kterého se ujme Milan Krpelík. Mini B bude mít na starosti Daniel Lanák, mini A Petr Paseka. K posunu dochází i v dalších kategoriích. Mladší žáky A povede Michal Mayer, mladší žáky B Jan Martínek, starší žáky A Jiří Mayer, starší žáky B dvojice Palán, Klím, mladší dorost Petr Pilch a starší dorost Jiří Petrovič.

Jana Kapounová


    [Top]    


Kopřivnická dráha nejlépe sedla Slanému

Kopřivnickému odchovanci Adrianu Rymlovi
se na domácí dráze tentokrát příliš nevedlo ...
Foto: Davic Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Dramatem až do poslední série jízd bylo čtvrté kolo extraligy na ploché dráze, které se jelo ve středu 27. června na kopřivnickém oválu. Bratrovražedný souboj mezi sebou v poslední sérii jízd sváděl Olymp Praha a Slaný, zatímco o bronzu Pardubic a čtvrtém místě Mšena už bylo prakticky rozhodnuto. O tom, že poprvé v letošní FUJI extralize putovalo vítězství do Slaného, definitivně rozhodl v devatenácté jízdě talentovaný Miroslav Fencl. Právě on byl v cíli odmáván jako vítěz před pardubickým Marianem Jiroutem, zatímco Pavel Ondrašík z Olympu odcházel předčasně se sklopenou hlavou do depa. Dvacátá jízda, v níž se s napětím očekával souboj Bohumila Brhela a Tomasze Bajerskeho, na pořadí již nemohla nic změnit, a byla tak hlavně prestižní záležitostí. .

Zajímavá situace nastala v průběžném pořadí. Olymp, Pardubice i Slaný mají na svých kontech shodně dvanáct bodů, a tak se diváci mají na co těšit. „Bude to ještě velké. Všichni máme v záloze esa, která můžeme nasadit,“ poznamenal jezdec Olympu Bohumil Brhel.

Olymp byl i bez Antonína Kaspera favoritem. Vždyť Brhel a Ondrašík loni dobyli na kopřivnickém oválu mistrovské medaile a Adrian Rymel, rodák ze Štramberka, ze sebe v domácím prostředí pokaždé touží vymáčknout vše. Právě jemu se ale nedařilo podle představ. „Moc to nešlo. Měl jsem špatně připravenou motorku,“ vrátil se k závodu Rymel. „Myslel jsem, že vyhrajeme. Ode mě se čekalo, že udělám minimálně dvanáct bodů, ale nevyšlo to,“ dával si za vinu neúspěch týmu kopřivnický odchovanec. Poté, co si vypůjčil a zvykl na stroj Josefa France, to bylo lepší. V osmnácté jízdě triumfoval nad Dymem, Jaguszem a Makovským.

V týmu Slaného jezdil vynikajícím způsobem osmnáctiletý Fencl a s kopřivnickou dráhou se rychle sžili i Poláci Jagusz a především Bajerski, který v pěti jízdách nasbíral 14 bodů, tedy nejvíce ze všech. „Poláci zajeli svůj standard, zato Fencl překvapil všechny odborníky. Po osmnácté jízdě jsem byl sám nervózní z toho, jak to všechno dopadne. Klobouk dolů před tím, jak to psychicky zvládl,“ nešetřil chválou na adresu mladého jezdce předseda slánského klubu Petr Křikava. „Je to velký talent naší ploché dráhy,“ doplnil jej ředitel závodu Lumír Morys.

Pardubicím moc chyběli bratři Drymlové. Lukáš stále marodí, Aleš má nabitý program v britské lize. Klub vyjednával i s mistrem světa Angličanem Loramem, Američanem Hancockem a Italem Castagnou, ani jejich start však nebyl vzhledem k povinnostem ve švédské lize možný. Na poslední chvíli se podařilo sehnat Makovského a příležitost dostali ’farmáři’ Smolík a Petrák. Právě on zajel nad očekávání, jen finálová jízda, v níž byl po pádu diskvalifikován, mu nevyšla. Mšeno, které je nováčkem extraligy, nastoupilo v letos nejsilnější sestavě. Naděje na dobytí medailových pozic však zhasla poměrně brzy. Výrazněji bodoval jen Polák Piotr Dym, jezdící za prvoligovou Rawicz. Jeho krajan Mariusz Fierlej už tak úspěšný nebyl.

Pořadí ve IV. kole extraligy: 1. AK Slaný 40 b., 2. Olymp Praha 33 b., 3. AMK ZP Pardubice 26 b., 4. Speedway Mšeno 17 b. Celkové pořadí po IV. kole: 1. Pardubice 12 b. (141); 2. Olymp 12 b. (136); 3. Slaný 12 b. (134); 4. Mšeno 4 b. (65)


    [Top]    


Po dlouhých letech pauzy znovu extraligová podívaná

K o p ř i v n i c e (jk) - Extraligový závod se na kopřivnický, 480 metrů dlouhý ovál vrátil po dlouhých pětadvaceti letech. Kopřivničtí borci se totiž naposledy prezentovali v nejvyšší ligové soutěži v roce 1976 a od té doby až do roku 1998 bojovali v nižších ligových patrech. Závod ale nebyl výjimečný jen v tomto směru. Zajímavé je i to, že se po devíti letech extraliga konala na neutrální půdě. Myšlenkou přesunu klání na stadióny nezúčastněných družstev se koncem roku 1998 zabývala i plochodrážní komise, ovšem některé kluby se postavily proti s ohledem na lokální sponzory a valná hromada tento návrh zamítla. Tento případ je tedy vzhledem k rekonstrukci pražské Markéty výjimkou. Kromě Kopřivnice se uvažovalo i o Březolupech, kde se extraliga jezdila, ale pro severní Moravu nakonec rozhodla tradičně vynikající atmosféra. „Divácká kulisa tady byla slušná, i když u nás chodí ještě více lidí. Myslím, že dneska z naší strany fanoušci viděli výkony hodné prvního místa,“ poznamenal k atmosféře závodu předseda slánského klubu Petr Křikava.

Fandové ploché dráhy se znovu dostavili v očekávaném hojném počtu. Na rozdíl od chladem prostoupeného květnového mistrovství ČR dvojic bylo tentokrát teplo až příliš, vyhlídka na slibnou podívanou však táhla. „Zaznamenali jsme 1200 platících diváků, což je více než při první letošní akci, takže po této stránce určitě spokojenost. Také organizačně jsme vše zvládli. Rád jsem i za to, že všechny pády dopadly dobře a jejich aktéři odešli po svých,“ uvedl ředitel závodu Lumír Morys.


    [Top]    


Přepískl to a skončil v písku

K o p ř i v n i c e (jk) - Poslední jízda čtvrtého kola extraligy na ploché dráze. Nastupují do ní s výjimkou mšenského Fierleje nejlepší jezdci podvečera. S modrou pardubickou přilbou Jaroslav Petrák, ve žlutých barvách Slaného Tomasz Bajerski a za Olymp dosud neporažený Bohumil Brhel. Právě on uštědřil Bajerskemu porážku ve druhé jízdě a teď se svou suverenitu chystá potvrdit.

Hned v první zatáčce po startu končí finále pro Fierleje. Po pádu bez cizího zavinění je diskvalifikován. Tentýž osud, jen o zatáčku dále, stíhá v opakovaném startu Petráka, a tak zaplněná tribuna netrpělivě čeká na sólové repete přímého souboje dvou největších rivalů. Třetí start. První zatáčku vyjíždějí jezdci bok po boku, při výjezdu druhé obecenstvo zahučí, ale vzápětí ztichne. Je po představení. Brhel zakončuje jízdu kotrmelci v pískovišti poblíž tratě a Bajerski si okázale a už bez boje vychutnává zbývající okruhy.

„V prvním souboji s Brhelem to nebylo ono. Druhou jízdu jsem chtěl vyhrát,“ svěřil se v depu Bajerski. Rád byl i za triumf svého týmu. „Po vítězství jsme toužili, ale věděli jsme, že to bude těžké,“ dodal Polák. „Včera jsem jel ve Švédsku a byl jsme z cestování docela unavený. Ale nakonec jsem spokojený, minule se mi v lize moc nedařilo, dneska to bylo až na tu závěrečnou jízdu lepší,“ hodnotil své vystoupení Brhel. „Ta jízda byla trochu přehecovaná. Přepískl jsem to v zatáčce,“ přiznal.


    [Top]    


Macho zazářil na filcovém povrchu

O l o m o u c (jk) - V Olomouci, jehož specifikou je filcový povrch hřišť, se první červencový den konal závod série Open turnajů v minigolfu. Pro kopřivnické borce to byla na zmíněném povrchu o osmnácti jamkách vesměs premiéra, kterou jim znepříjemnilo deštivé počasí. „Je to hřiště o největších přípustných rozměrech na Moravě. Nejdelší dráha má 18 metrů na délku a čtyři překážky. Ty jsou jiné a obtížnější než na klasickém eternitovém hřišti,“ podotkl Jiří Prokeš z místního klubu minigolfu. On jako jediný z místních mohl spoléhat na zkušenosti s filcovým povrchem, ale ani ty nestačily na protlačení do finálových bojů. Finále zůstalo tabu i pro Radima Riegra a Martina Kladivu, kteří se s povrchem setkali poprvé.

Jinak to ale bylo v žákovské kategorii. V ní zazářil Ivan Macho. Ačkoliv se minigolfu věnuje sotva půl roku, vybojoval pro Kopřivnici překvapivé zlato. V rozstřelu o první až třetí místo vyřadil hráče Olomouce a Poličky. „Soupeřům nedal jedinou šanci. Hned na první dráze dal eso, a sklidil tak obdiv i u extraligových hráčů,“ vrátil se k bojům Prokeš a dodal, že účast na mistrovství ČR utekla Ivanovi o pouhé čtyři údery.


    [Top]    


Vítězství v hlavních kategoriích Koridy kořistí Šádkových

K o p ř i v n i c e (jk) - Potřetí za sebou se běžec místního Maraton klubu Robert Šádek stal vítězem kopřivnické Koridy. Jeho triumf v šestém ročníku desetikilometrového závodu byl přesvědčivý. Druhého v cíli Martina Kleibla z Brna za sebou nechal o 23 vteřin, traťovému rekordu Jiřího Hajzlera z roku 1998 se ale nepřiblížil a v historii tak stále zůstává zapsán jako nejlepší čas 31:09. Rekord však přece jen padl. Mezi ženami se o něj na poloviční trati postarala Šádkova manželka Irena. Základní rekord ustanovila loni, kdy byla desetikilometrová trať pro ženy zkrácena na polovinu, Renata Kvitová. Měl hodnotu 17:33 a Šádková jej vylepšila o rovných třináct vteřin.

Závod se běžel v sobotu 30. června na kilometrovém okruhu ulicemi Pionýrská a Sadová, bohužel mu nebylo dopřáno ideální běžecké počasí. „Když odstartovaly ženy, tak se to ještě dalo, potom ale začalo být horko a dusno, takže výsledné časy byly o poznání horší,“ vykreslil podmínky klání Šádek, který se zároveň podílel na organizaci. V programu Koridy, která se započítávala do seriálu Lašské běžecké ligy, byly i závody mládeže na kratších tratích jako součást Atletické ligy žáků a Lašské běžecké junior ligy. Klání mělo punc ’super’, což znamená, že za něj, na rozdíl od většiny ostatních akcí ligy, byla přidělována dvojnásobná porce bodů.

Výsledky: muži do 39 let (10 km): 1. R. Šádek MK Kopřivnice) 32:32,3; 2. M. Kleibl (Mor. Sl. Brno) 32:55,2; 3. T. Pop (Titan Zlín) 33:33,1; muži do 49 let: 1. I. Heleš (SAK L. Karviná) 34:19,0; 2. M. Macíček (MK Kopř.) 35:13,4; 3. P. Jadrníček (Lok. Ostrava) 35:34,7; muži do 59 let: 1. N. Tsametis (SAK L. Karviná) 36:48,6; 2. J. Strakoš (Tatra Kopř.) 37:11,1; 3. F. Holec (TIS Vilhelm F-M) 37:51,7; muži nad 60 let (5 km): 1. K. Piskoř (MK Kopř.) 19:16,0; 2. J. Jerakas (SAK Ložiska Karviná) 19:35,0; 3. J. Tatarka (Frýdlant n. O.) 20:05,0; ženy: 1. I. Šádková (MK Kopř.) 17:20,0; 2. D. Hajná (AK Kroměříž) 18:03,0; 3. L. Šokalová (TIS Vilhelm F-M) 21:13,0; junioři (3,1 km): 1. M. Kotek (Vítkovice) 10:17,0; 2. Š. Groš (PJ Radhošť) 10:49,0; st. žáci (1120 m): 1. R. Pobořil 3:36,1; 2. O. Baďura 3:36,5; 3. R. Bonn 3:50,0; ml. žačky (560 m): 1. E. Stuchlíková 1:42,7; 2. M. Dřímalová 1:52,9; ml. žáci (560 m): 1. G. Lukács 1:40,6; 2. J. Drastik 1:45,1; 3. J. Kalwar 1:53,3; nejml. žačky (560 m): 1. L. Sumbalová 2:48,5; 2. V. Hruškovská 3:17,9; nejml. žáci: 1. M. Koudelka 1:52,3; 2. Jan Skýpala 2:19,2; 3. P. Sumbal 2:30,0; děti do 6 let (100 m): děvčata: 1. V. Šádková; chlapci: 1. J. Skýpala


    [Top]    


Tatra byla druhá na okruhu v Brně

B r n o (jk) - Kopřivnice neměla na Letní ceně Brna, konané 15. - 17. června, zastoupení jen v divizi 3, kterou jezdí se svým fordem Lubomír Polášek. Na start se postavil i Tatra 603 Team Stanislava Hajdůška. S Tatrou Ecorrou absolvoval v kategorii volných formulí páteční závod Coca-cola Cupu a v sobotu pak zónový závod na patnáct kol v divizi 4, jenž je součástí ABA Open 2001.

Tým se soustředí na Coca-cola Cup, v němž se jezdí dlouhé závody, ABA Open jezdí spíše doplňkově. Před pátečním tříhodinovým závodem se dlouho debatovalo o tom, zda tatra závod vůbec pojede. „Strašilo nás občasné vynechávání motoru. Na odstranění této závady nebyla naděje, ale nakonec jsme se pro start rozhodli,“ říká manažer a jezdec týmu Stanislav Hajdůšek. A udělali dobře. Po třech hodinách byla totiž tatra odmávnuta na druhém místě, a zaznamenala tak úspěch, který předčil pátou příčku z prvního závodu. Zdeněk Hajdůšek odstartoval s Ecorrou z druhé řady hned za nejrychlejším vozem tréninku Porsche GT3R Antonína Charouze. Letmý start se vydařil, a i když se před tatru dostalo BMW Vonka teamu a alfa romeo polské stáje, během dvou kol se Hajdůšek znovu propracoval na druhou pozici. Motor asi půl hodiny zlobil, což byla šance pro BMW. Naštěstí se brzy umoudřil, ostravský Válek v BMW začal znovu ztrácet a tatra si v pohodě dojela pro stříbro za Charouzovým porsche.

V sobotu, kdy se na start postavilo 37 vozů divize D1 a D4 a tatra vyjížděla ze čtvrté řady, se stalo to, co se hned tak nevidí. „Rutinovaný Antonín Charouz zařadil při zhasnutí červených světel a ostrém startu místo jedničky zpátečku. Hajdůšek se mu vyhnul, ale Ostaševski na voze Peugeot 306 to štěstí neměl a do porsche najel. Následovalo okamžité přerušení závodu a vyprošťování jezdce. Naštěstí měl jen naražená žebra, ovšem pro Charouze tím závod skončil,“ vylíčil drama Hajdůšek. U tatry se hned po startu znovu objevila skrytá závada, znamenající propad na 13. příčku. Po třech kolech se motor ale znovu chytil a jízdou na hranici možností svých i vozu dojel Z. Hajdůšek na slušném sedmém místě.


    [Top]    


Vzpěrači nedali konkurenci šanci

P ř í b o r (jk) - Stejně suverénně jako první kolo žákovské ligy vyhrál kopřivnický tým vzpěračů i druhé měření sil a usadil se pevně v čele soutěže. V Příboře, kde se 16. června druhý souboj dvanácti celků odehrával, se Kopřivnice musela obejít bez služeb marodícího Josefa Čuporiho, její výmluvnou převahu to ovšem vůbec neohrozilo. Rozdíl 82 bodů, které na svěřence trenéra Ludvíka Kašpárka ztrácel A tým Zlína, hovoří za vše.

Před soutěží ale kouči zřejmě nebylo lehko na duši. „Onemocnění Čuporiho mi dělalo vrásky. Normálně v lize za družstvo vzpírají čtyři závodníci a ten nejslabší výkon se do soutěže družstev nezapočítává. Takto jsem mohl postavit jen tři a nikdo tedy nesměl zaváhat,“ vysvětlil Kašpárek. Taktika, kterou v této situaci nastolil, byla odlišná, ale evidentně se vyplatila. „Zvolili jsme nižší základy a na druhé a třetí pokusy se zvyšovalo většinou o pět kilo. Všichni nakonec měli všechny tři pokusy v trhu i nadhozu platné a navíc si vytvořili osobáky,“ pochvaloval si trenér.

Domů si však Kopřivničtí nevezli jen prvenství, ale i tři české rekordy. O všechny se postaral čtrnáctiletý Ondřej Driják. Při tělesné hmotnosti 44 kg vylepšil hodnotu nejlepšího českého výkonu své váhové kategorie v trhu (50 kg), nadhozu (67,5 kg) i ve dvojboji (117,5 kg). Získal tak zároveň i největší počet bodů v soutěži - 223. Druhý nejlepší výkon soutěže - 204 bodů - patřil zásluhou Radka Hruškovského rovněž Kopřivnici.

Výkony kopř. závodníků: Martin Enčev (tělesná hmotnost 36 kg, 14 let): 157 bodů (trh 27,5 kg, nadhoz 37,5 kg, dvojboj 65 kg); Radek Hruškovský (31 kg, 13 let): 204 b. (trh 30 kg, nadhoz 40 kg, dvojboj 70 kg); Ondřej Driják: (44 kg, 14 let): 223 b. (trh 50 kg, nadhoz 67,5 kg, dvojboj 117,5 kg - vše rekordy ČR). Pořadí ve 2. kole: 1. T. Kopřivnice 584 b., 2. Zlín A 502 b., 3. ŽD Bohumín 462 b., 4. Příbor A 444 b., 5. Boskovice 441 b., 6. S. Ostrava A 405 b., 7. Havířov 404 b., 8. Zlín B 339 b., 9. N. Hrozenkov 336 b...

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.