Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 26/2001
ze dne 12. července 2001

Zprávy z města a okolí

Záměr z třicátých let se konečně dočkal realizace

Tatra vyrobila a prodala méně vozů než vloni, plán prý ale splní

Rádio Čas bude o víkendu bavit lidi na koupališti

Rakouský časopis testoval offroady

Vzpomínka na Miladu Horákovou

Třináct lidí se zúčastní osmého tábora práce

V Sýkorci světili kapličku a sošky Cyrila a Metoděje

Stíny

Výzva Policie České republiky

Vyjádření nového majitele k privatizaci polikliniky

Odstraňování skládek

Nejen Kopřivnice, ale i okolí má své významné stromy

Dětští zástupci schvalovali své stanovy a jednali o sportu

Na radnici se rozloučili s deváťáky

Dětské centrum dostalo již podruhé dárek ze Studénky

Provoz klubu je omezen

Ještě jedno kolo plošné deratizace


    [Top]    


Záměr z třicátých let se konečně dočkal realizace

K o p ř i v n i c e (ili) - Na první srpnovou sobotu je plánováno slavnostní otevření Lašské naučné stezky kolem Kopřivnice. Od třiadevadesátého roku se s přestávkami pracuje na realizaci záměru, který rozvíjí a dotahuje původní návrh kopřivnického vlastivědného pracovníka Emila Hanzelky z 30. let minulého století.

Šestnáct tematických zastavení a dvě informační (na kopřivnickém a štramberském nádraží) spojují okolí Kopřivnice v nepravidelný okruh o délce 16,1 kilometrů. Nejnižší bodem stezky je sad dr. Edvarda Beneše 325 metrů nad mořem, nejvyšší pak vrchol Červeného kamene s šesti sty devadesáti metry. Celá stezka bude značena příčným zeleným pruhem v bílém čtverci.

Původně měla stezka navazovat na obdobný okruh ve Štramberku, ale místní upřednostnili jiné priority. Přesto zastavení číslo jedenáct a dvanáct (Kamenárka a Bílá hora) jsou společná i pro Naučnou stezku městem Štramberkem.

„V současné době finišujeme s výkopovými pracemi pro usazení jednotlivých nosičů tabulí. Nejedná se o jednoduchou záležitost, protože nám nepřeje nejen počasí, ale při předepsaných osmdesáti centimetrech hloubky, ve kterých budou nosiče zabetonovány, mnohdy narážíme na skalnaté podloží,“ nastínil jen některé z problémů provázející instalaci tabulí vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Základní texty vypracovávali odborníci z oblastí geologie, botaniky, zoologie, historie, dendrologie, mykologie a dalších, konečnou úpravu včetně obrazových příloh pak provedli pracovníci odboru životního prostředí. Zpracovatelem tabulí je reklamní studio deViró, investorem město Kopřivnice a provozovatelem Lašské naučné stezky bude místní Klub českých turistů, který by rád časem v souvislosti se stezkou založil tradici pochodů kolem Kopřivnice.

Další zamýšlené aktivity v souvislosti s budováním dalšího vybavení Lašské naučné stezky jsou odvislé od finančních prostředků. „V příštím roce bychom chtěli vydat průvodce stezkou, ve kterém by byly i texty, které se již na tabule nevešly, a další nezbytné informace a mapky,“ přiblížil Rulíšek, který očekává i připomínky občanů, které by mohly konečnou podobu průvodce obohatit.

V následujících letech by mělo dojít na zajištění vybavení stezky lavičkami, stoly, odpadkovými koši, ale v žádném případě nedojde podle Rulíškových slov k úpravám povrchu stezky. „Nechceme dělat nějaké parkové úpravy. Pokud stezka prochází lesem nebo loukou, bude to vždy les nebo louka,“ dodal. Morální i materiální životnost tabulí je odhadována na pět až sedm let, poté by mělo docházet k jejich postupné obnově.

Občané a přátelé turistiky jsou zváni (za každého počasí) 4. srpna před vlakové nádraží, kde bude stezka v devět hodin otevřena.


    [Top]    


Tatra vyrobila a prodala méně vozů než vloni, plán prý ale splní

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř třicetiprocentní meziroční snížení výroby a prodeje zaznamenala za prvních šest měsíců letošního roku kopřivnická Tatra. Vyplývá to ze zprávy, kterou automobilka vydala minulý týden. Zatímco vloni za stejné období sjelo z výrobních linek 917 vozů, letos to bylo jen šest set šedesát automobilů, což představuje pokles výroby o 28 procent. Ještě o jedno procento vyšší byl propad prodeje za první pololetí. V prvních šesti měsících roku 2000 se prodalo o 257 vozů více než letos, kdy k zákazníkům putovalo pouze pět set devadesát sedm aut. I přes tento negativní vývoj by však Tatra ve letošním roce měla vyrobit více než vloni. V roce 2000 bylo vyrobeno 1 686 tatrovek a letošní plán činí 1 805 vozů. „Díky již uzavřeným kontraktům, jejichž plněním se bude automobilka zabývat v druhé polovině roku, bychom měli stanovený plán výroby splnit,“ řekl manažer vnějších vztahů Tatry Jan Slezák. Důvodem poklesu výroby jsou prý větší zakázky z konce roku 1999, které Tatra dokončovala až na začátku minulého roku. Zcela jiný vývoj než u prodeje celých vozů zaznamenává Tatra v případě náhradních dílů. Za ty již automobilka inkasovala tři sta čtyřicet dva milionů korun, což představuje meziroční nárůst prodeje o 124 milionů.


    [Top]    


Rádio Čas bude o víkendu bavit lidi na koupališti

K o p ř i v n i c e (red) - Město Kopřivnice ve spolupráci s Rádiem Čas připravilo na tento víkend akci nazvanou Pravá česká pouť, která putuje od města k městu. Tato akce nabízí zábavu, zajímavé hosty, atrakce, kolotoče a občerstvení - tedy nezaměnitelnou pouťovou atmosféru ozdobenou kopcem zábavy.

V sobotu 14. července se na letním koupališti v Kopřivnici roztočí nejen kolotoče, ale taky bohatý program pro celou rodinu. Karel Kahovec a skupina Damiens, to jsou jména interpretů, na jejichž písničky se můžete těšit v 15 a 17 hodin.

Ani druhý den, tedy v neděli 15. července nepřijdete zkrátka, pokud si nenecháte ujít vystoupení pánů Palečka a Janíka. Zazpívají to, co tak dobře známe a co si jistě s chutí zanotujeme s nimi.

Jistě přijde i kouzelník, aby pobavil velké i malé. Kdo má v těle soutěžního ducha, ten se může zapojit do zápolení o jedlíka či pivaře. Vítěz obdrží od Rádia Čas tričko s tímto nevšedním titulem. Kdo má v hrdle zlatý hlas, ten ho může otestovat v Caruso show.

Děti si po celý víkend mohou hrát v dětském koutku, pokud nezatouží po dalších atrakcích - třeba motokárách nebo konících.

Zastřešený hangár s lavičkami a pódiem, bohatý výběr občerstvení včetně pečeného selátka, sobotní ohňostroj, to je jen výčet toho, co nás na Pravé české pouti v Kopřivnici čeká.


    [Top]    


Rakouský časopis testoval offroady

Téměř padesátka silných terénních vozů
byla na konci června k vidění v Kopřivnici.
Auta procházela redakčním testem
rakouského motoristického časopisu.
Foto: Davic Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako součást expozice autosalonu vypadalo ve středu 27. června prostranství před kulturním domem. Právě tam totiž stálo čtyřicet sedm terénních automobilů nejrůznějších značek. Všechny vozy, které byly toho dne v Kopřivnici k vidění, procházely redakčními testy rakouského motoristického časopisu Motor Markt. Jedna z částí testů se již pojedenácté uskutečnila na tatrováckém zkušebním polygonu. Ten zkušebním jezdcům velmi vyhovuje z toho důvodu, že na malém prostoru je možné vyzkoušet snad všechny vlastnosti vozidla. Výsledky testů budou vyhodnoceny na podzim a budou k dispozici i na internetu.
 
 
 


    [Top]    


Vzpomínka na Miladu Horákovou

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve středu 27. června odpoledne žáci a vedení Základní školy Milady Horákové spolu s politickými vězni uctili památku ženy, která byla ve stejný den v roce 1951 popravena. I na její památku se tento den připomíná jako Den politických vězňů.

„Největší problém aspoň pro mne je, abychom nezapomněli, že v Kopřivnici bylo mnoho lidí, kteří v době procesu s Miladou Horákovou podepisovali petice pro její trest smrti. Mnozí podepisovali ze strachu, aniž by věděli, o koho jde, to byla největší hrůza, kterou jsem si pamatoval,“ zavzpomínal na uplynulou dobu Bohuslav Ficek.

„Po 17. listopadu jsem si vzal do hlavy, že se musí něco udělat pro rehabilitaci této ženy. Když se přednesla myšlenka v Občanském fóru, že bychom něco měli udělat pro to, byly hlasy jen pro ulici Milady Horákové, což jsem pokládal za málo. Prosazoval jsem školu a myslel jsem si, že by to měla být škola na Masarykově náměstí, ale to nevyšlo. Nejsem kopřivnický rodák, a tak jsem o pomoc poprosil Lubomíra Hanzelku. Můj záměr ale nevyšel a byl jsem z toho hodně špatný. Jiný přístup byl u ředitele ’německé školy’ Lumíra Pospěcha. Přednesli jsme mu náš problém a hned jsem poznal, že se jedná o člověka, který chápe, o co jde.

Slavnostního aktu pojmenování školy po Miladě Horákové a odhalení pamětní desky se zúčastnili i pánové Přeučil, Kopecký a Hofman, kteří byli zároveň s ní souzení. Viděl jsem jim do tváře a oni brečeli radostí, že se jí dostalo této satisfakce,“ komentoval úspěch Bohuslav Ficek s neskrývaným dojetím.

„Když vidím, co pánové Lumír Pospěch, Láďa Cvíček a Lubomír Sazovský dokázali už teď, jsou skutečně na nejlepší cestě přiblížit mládež k dění, které tady bylo v minulosti. To je správná cesta, jak najít pro mladou generaci správný směr, aby pro sebe něco udělali. Připravujeme oslavu stého výročí narození Milady Horákové, chceme pozvat lidi, kteří tím vším prošli a hlavně jednoho, který to přežil, doktora Antonína Suma. Záměrem Lumíra Pospěcha je, aby celý večer řídili žáci a studenti, což je nejkrásnější,“ uzavřel vzpomínku na Miladu Horákovou Bohuslav Ficek, který byl odsouzen jako politický vězeň.


    [Top]    


Třináct lidí se zúčastní osmého tábora práce

K o p ř i v n i c e (dam) - Třináct mladých lidí tento týden dorazí do Kopřivnice na již osmý ročník mezinárodního táborového semináře dobrovolné práce. Mezi těmi, kdo budou letos pracovat na záchovné údržbě hradu Šostýna, údržbě a opravách hájenky v Janíkově sedle a dalších pracích, budou Španělé, Francouzi, Švýcaři, Ukrajinci, ale i Belgičan, Nizozemec, Kanaďan, Američan či Slovenka. „Náklady na ubytování a stravování účastníků tábora nese město, ale práce, které na jeho území cizinci většinou z řad studentů vykonají, nejsou finančně ohodnoceny,“ řekl Hynek Rulíšek z kopřivnické radnice s tím, že účastníci táborů si na sebe vydělají a jejich pobyt městskou kasu nezatěžuje.


    [Top]    


V Sýkorci světili kapličku a sošky Cyrila a Metoděje

L u b i n a (hod) - Již potřetí za sebou se sešli ve státní svátek Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, tedy ve čtvrtek 5. července, obyvatelé místní části Lubiny - Sýkorce. Před třemi lety zde vybudovali svépomocí zvoničku a kříž, kterou jim posvětil místní farář Pavel Dvořák, a od tohoto data započali slavení tzv. sýkorské poutě.

V letošním roce místní obyvatelé postavili kapličku opět svépomocně a zakoupili sochy slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. I letos nechyběl na slavnosti farář Pavel Dvořák, který opět posvětil sošky i kapličku.

„Sošky včetně materiálu na kapličku nás stály asi deset tisíc korun, ale dalo by se říct, že jsme je pořídili z darů od spoluobčanů a podnikatelů,“ hodnotil práci místních lidí Ondřej Raška, který je zároveň i předsedou místní komise v Lubině. Na otázku, co připravují do budoucna, odpověděl, že by se zde dopoledne mohla konat mše a odpoledne pouť pro všechny. Je pravda, že si zde našli cestu i ostatní občané Lubiny i Kopřivnice, pro které je připraveno občerstvení a samozřejmě se nezapomnělo i na děti.


    [Top]    


Stíny

Dne 4. července zasahovali strážníci v nočním podniku v sídlištní zástavbě Sever, když personál nezvládl podnapilého hosta. Dotyčný způsobil škodu na zařízení provozovny, proto bude celá záležitost předána přestupkové komisi.

Dne 5. července řešili strážníci městské policie dopravní přestupky a přestupky proti vyhlášce města v Lubině na Větřkovické přehradě. Jednalo se o porušení zákazu vjezdu na hráz a nedovolené stanování. Většina přestupků byla řešena domluvou, protože se jednalo o první případy.


    [Top]    


Výzva Policie České republiky

Dne 19. června t. r. bylo vyšetřovatelkou OÚV Nový Jičín sděleno obvinění dvěma bývalým pracovníkům Dětského domova v Novém Jičíně, muži a ženě ve věku 37 let, a to ze spolupachatelství trestného činu zpronevěry podle § 9/2, 248/1, 3 a, c) tr. zákona. Za tento trestný čin jim hrozí trest odnětí svobody v trvání 2 až 8 let.

Podnět k zahájení trestního řízení byl na základě výsledků kontroly ze strany Školského úřadu v Novém Jičíně, která zjistila závažné závady v hospodaření odpovědných pracovníků.

V souvislosti s vyšetřováním tohoto případu se OÚV v Novém Jičíně obrací na všechny fyzické i právnické osoby, které v období od září 1996 až do září 1999 věnovaly sponzorské dary Dětskému domovu v Novém Jičíně, aby kontaktovaly tel. číslo 0656/79 91 83.


    [Top]    


Vyjádření nového majitele k privatizaci polikliniky

K o p ř i v n i c e - Privatizace zdravotnických zařízení až do úrovně městských poliklinik byla uskutečněna na území celé České republiky.

Zkušenosti z provozu poliklinik v majetku soukromých osob jsou většinou dobré. Zdravotnická zařízení nic neztratila ze své komplexnosti a naopak jsou k dispozici příklady, kdy tyto domy byly výrazně zvelebeny.

Poliklinika v Kopřivnici byla privatizována - zakoupena od Fondu národního majetku místním lékařem Rudolfem Babincem, který ji vložil do akciové společnosti Therápon 98, kterou s doktorem Babincem založili ještě další místní lékaři a zaměstnanci polikliniky a bílovecký advokát Zachar. Naivní podnikatelské chování spolu s ignorací zásad přiměřenosti bylo předpokladem pro trvale zhoršující se stav ekonomické bilance polikliniky, jejímž důsledkem je prodloužení v několika desítkách milionu korun.

Největšími věřiteli na počátku roku 2001 byla Investiční a poštovní banka (nyní Československá obchodní banka) a Pharmos, a. s., Ostrava - distributor léků. Na základě dohody věřitelů a akcionářů bylo rozhodnuto, že Pharmos, a. s., se stane dominantním akcionářem, který bude bance garantovat reálné chování společnosti. Valná hromada Theráponu 98 uskutečněná letos na konci května odvolala dosavadní dozorčí radu i představenstvo a zvolila nové orgány s převažující účastí zástupců a. s. Pharmos.

Akciová společnost Pharmos byla založena v roce 1991 v Ostravě. Od počátku své činnosti se zabývá výhradně distribucí léků a ostatního sortimentu prodávaného v lékárnách. Působí na území celé České republiky a spolu s majetkově spřízněnými subjekty provozuje celkem třináct skladů léků, z nichž v letošním roce prodá do lékáren zboží za cca sedm miliard korun ve velkoobchodní ceně. Charakteristickým znakem Pharmosu je trvalý rozvoj společnosti při mimořádně střídmém čerpání podnikatelských výnosů. I přesto, že záměrem vedení Pharmosu není provozovat zdravotnická zařízení, této povinnosti se nezříká.

Co by měla velká změna majitelů Theráponu 98 přinést? Jednoznačně a na prvém místě to musí být obrácení směrů tendence v rozsahu a kvalitě poskytovaných zdravotnických služeb. Místo omezování rozšiřování. Zavedení nových interních ambulancí je ve vysokém stadiu přípravy, právě tak jako ambulance další. Lůžka následné péče po akutní léčbě v nemocnicích v Novém Jičíně a Bílovci by měla být v poliklinice zprovozněna na podzim.

Pharmos chápe podnikání ve zdravotnictví jako mimořádně závažnou a odpovědnou činnost, neslučující se s jinými podnikatelskými oblastmi. Pro obyvatele města a jeho okolí je přítomnost Pharmosu v kopřivnické poliklinice garancí dílčích změn k lepšímu již v krátké budoucnosti. Hlavně však je garancí toho, že účel polikliniky jako zdravotnického zařízení není a nebude zpochybněn.

Oldřich Fiala, Pharmos, a. s.


    [Top]    


Odstraňování skládek

K o p ř i v n i c e (ili) - Pouze k sisyfovské práci se dá připodobnit každoroční likvidace černých skládek na území města. Předjarní mapování a dokumentace vystřídalo na konci školního roku jejich odstraňování. Přes sedm tun směsného komunálního odpadu putovalo na skládku, dvě tuny bio odpadu do příborské kompostárny a 124 kilogramů nebezpečného odpadu na třídicí linku. Třináct pracovních dní odstraňovalo šest aktivistů Občanského sdružení Hájenka odpad, pro jehož původní majitele bylo pohodlnější se jej zbavit odložením na nepravém místě. K těm pravidelně ’nejoblíbenějším’ lokalitám patří garáže naproti koupališti, zahrádky a garáže pod Bílou horou, okraj sídliště Sever, Pinkavka, Luhy a Paseky.

„Kdyby se přitom lokalita na Pinkavce nejen dobře uklidila, ale i následně rekultivovala, mělo by to další ekologický přínos, protože tam žijí chránění živočichové,“ uvedl jeden z likvidátorů skládek Michal Žižka k bývalé skládce stavebního odpadu na okraji Kopřivnice. Zbudou-li ještě peníze určené na odstraňování nepovolených skládek, chtějí podle Žižkových slov ekologičtí aktivisté pokračovat v jejich likvidaci v závěru měsíce srpna.


    [Top]    


Nejen Kopřivnice, ale i okolí má své významné stromy

Jedním z památných stromů rostoucích
v Kopřivnici je i Platan Emila Hanzelky
v parku bývalého závodního klubu.
Foto: Davic Macháček

K o p ř i v n i c e - Podle zákona č. 114/1992 Sb. jsou všechny dřeviny chráněny před poškozováním a ničením, pokud se na ně nevztahuje ochrana přísnější. Mimořádně významné stromy lze vyhlásit za památné stromy. V Kopřivnici a blízkém okolí se nachází sedm památných stromů, které byly vyhlášeny 28. 4. 1997 - Platan Emila Hanzelky v parku ’u muzea’ (sad Dr. Edvarda Beneše), Fojtova lípa u muzea Fojtství, Ořech Leopolda Víchy u Základní školy - náměstí, Husova lípa u koupaliště a tři buky u Raškova kamene - Raškův, Ondrášův a Buk černých myslivců.

V současné době připravuje odbor ŽP-VLHZ vyhlášení dalších pěti, a to lípy a javoru v Ženklavě, dubu v Lubině, lípy ve Vlčovicích a lípy v Janíkově sedle. Na území města však roste mnoho dalších pozoruhodných stromů. Namátkou zmíníme např. topol bílý u loutkového divadla či jedle ojíněná rostoucí v areálu jeslí na ulici Pionýrské.

Tyto stromy jsou významné svými rozměry. Cennými introdukovanými dřevinami jsou např. jinan dvoulaločný (jehličnan vypadající jako listnáč), dřezovec trojtrnný (s trny na kmeni) či lilovník tulipánokvětý (s květy podobnými tulipánu) v parku ’u muzea’. Historicky významné jsou Krystiánova lípa na křižovatce u kostela či Raškova lípa u Kopřivničky. Ve výčtu bychom mohli pokračovat.

Víte-li o stromu, který se líbí vám a myslíte si, že my o něm nevíme, přijďte nám o něm povědět na odbor životního prostředí, nebo mu dejte hlas v anketě Stromy milénií a my se o něm dozvíme. Vítězi bude věnována náležitá péče a ochrana.

Lenka Němcová, odbor ŽP


    [Top]    


Dětští zástupci schvalovali své stanovy a jednali o sportu

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové dětského zastupitelstva se sešli v pondělí 25. června naposledy v uplynulém školním roce. Někteří z nich se zúčastnili zasedání zastupitelstva naposledy, neboť ukončili svou povinnou školní docházku a odcházejí na střední školy. V září na jejich místa nastoupí noví členové. Ti, kteří končí devátou třídu, se chtěli zúčastňovat aktivně v zastupitelstvu. Svůj návrh vznesli již na minulém zasedání, ale tentokrát nebyl schválen.

Přítomný ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar vysvětlil dětským zastupitelům problém s rozmístěním basketbalových košů ve městě a řekl, že vzhledem k nedostatku finančních prostředků nebyl projekt realizován, a to i z toho důvodu, že se tato akce setkala s nevolí některých občanů ve městě. Někteří z nich se obávali zvýšení hluku na sídlištích. Koše na basketbal jsou zatím přístupny pouze na hřištích základních škol.

Schvalovaly se stanovy, podle kterých je člen dětského zastupitelstva volen radou žáků nebo navržen ředitelem školy po dohodě s výchovným poradcem. Zastupitel je volen na dva roky, poté může být zvolen opakovaně. Člen zastupitelstva může odstoupit z vlastní vůle, nebo jej může odvolat rada žáků nebo ředitel školy opět po dohodě s výchovným poradcem.

Dětské zastupitelstvo by se mělo sejít na konci září již v novém složení.


    [Top]    


Na radnici se rozloučili s deváťáky

K o p ř i v n i c e (hod) - Slavnostního přijetí v obřadní síni městského úřadu ve čtvrtek 28. června se dostalo u příležitosti ukončení povinné školní docházky těm žákům devátých tříd, kteří měli na vysvědčení vyznamenání. Setkání se uskutečnilo za přítomnosti rodičů žáků, třídních učitelů a ředitelů škol.

V letošním školním roce ukončilo devátou třídu s vyznamenáním celkem třiasedmdesát žáků. Každý z nich obdržel z rukou místostarostů Zdeňka Krajčíra a Aloise Janka malý dárek, který jim bude připomínat tento slavnostní okamžik.

V krátkém projevu zdůraznili oba místostarostové symboliku tohoto slavnostního dne, kterým končí jedno důležité období v životě člověka, tedy docházka do základní školy, a také neopomněli poděkovat rodičům a pedagogům, kteří připravovali po celých devět let mladou generaci na vstup do další, náročnější etapy života.


    [Top]    


Dětské centrum dostalo již podruhé dárek ze Studénky

K o p ř i v n i c e (ili) - Pomalu tradicí se stává uspořádání zábavného dne v závěru školního roku Městskými inženýrskými sítěmi Studénka, a. s., pro děti z kopřivnického Dětského centra. „Nejen že pracovníci firmy připravili již druhým rokem bohatý program plný soutěží a her, ale zároveň výtěžek celé akce věnovali našemu zařízení,“ uvedla ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková. „Překvapilo nás, že i přes poměrně nepříznivé počasí se sešla opravdu spousta lidí, kteří přispěli dobrovolným vstupným.“ Akci, jejíž součástí bylo nepřeberné množství atrakcí, doplnilo hudební vystoupení dívčí skupiny Holki.

Zásluhou firmy se tak dovybaví zařízení centra a část z vybraných 15 415,80 korun pomůže pokrýt náklady na pravidelný svoz dětí do zařízení. „To je pro nás stále aktuální problém, protože čtyři sta tisíc, které každoročně potřebujeme na dopravu dětí k nám, hradíme z největší části z darů sponzorů, obcí a rodičů,“ doplnila Jančálková.

Zástupci Městských inženýrských sítí Studénka, a. s., přislíbili, že den pro děti bude jejich pravidelnou aktivitou, jejíž výtěžek bude určen pro potřeby Dětského centra.


    [Top]    


Provoz klubu je omezen

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtvrtečním Dance párty a následný den táborákem se pravidelní návštěvníci klubu Kamarád rozloučili nejen se školním rokem, ale ukončili tak celoroční cyklus komponovaných akcí. „Provoz zařízení během prázdnin na základě zkušeností omezujeme,“ uvedla manažerka klubu Kamarád Blanka Mikundová, „v červenci máme do třináctého otevřeno a začínáme poslední prázdninový víkend. Děti tráví volný čas u vody nebo jsou u babiček a o naše služby není tak velký zájem jako během školního roku.“

V srpnu navíc absolvuje čtyřicet dětí pod patronací klubu čtrnáctidenní tábor na Kletné u Suchdola nad Odrou.


    [Top]    


Ještě jedno kolo plošné deratizace

K o p ř i v n i c e (red) - V termínu od 20. do 30. června proběhla první etapa deratizace na území města Kopřivnice, kterou prováděly dvě firmy, a to Soukromá deratizace, Alois Kresta, Dvořákova 35, Nový Jičín, tel. 70 98 65, 0603/50 97 42 a druhá, Jaroslav Surý, servis 3 x D, Křižíkova 2, Nový Jičín, tel. 70 35 55, 0603/49 36 78.

Ve druhé etapě, která proběhne v termínu od 15. do 25. července bude, opět každá z těchto firem pokládat návnady ve vymezených částech města. Po ukončení akce bude provedena kontrola účinnosti provedených prací spojená se sběrem uhynulých hlodavců. Likvidují se ve spalovně.

Město tímto děkuje všem podnikatelským subjektům (zejména OSBD Kopřivnice, SmVaK Ostrava, Povodí Odry a dalším) a občanům, kteří se do akce zapojili.

Zbývající organizace, podnikatelé, majitelé rodinných domků, atd. se mohou k provádění zásahu ve městě připojit i v průběhu druhé etapy tím, že se telefonicky dohodnou s pracovníkem jedné nebo druhé firmy. Zásah si hradí na základě vystavené faktury vlastník objektu. Souběžně s likvidací hlodavců bude rovněž na vybraných lokalitách provedena desinfekce (likvidace mravenců).

Vyzýváme tímto občany města, aby se zapojili do realizace výše uvedené akce, neboť čím větší část města bude deratizací pokryta, tím vyšší bude účinnost zásahu.

V průběhu měsíce září bude provedeno závěrečné vyhodnocení celé akce, se kterým budou občané seznámeni prostřednictvím Kopřivnických novin.

Podrobnější informace získáte na odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici, Štefánikova ulice 58, I. patro, telefon 87 96 83, Antonín Bubík.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.