Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zastupitelstvo: občan může diskutovat hned tři minuty

K o p ř i v n i c e (hod) - Naposled před prázdninami se sešli členové zastupitelstva města ke svému zasedání mimořádně ve středu 27. června. Z důvodu posunu začátku už na půl čtvrtou odpolední se zastupitelé scházeli postupně tak, jak jim to možnosti dovolovaly.

Hned na začátku zasedání byla schválena změna jednacího řádu, podle které mohou občané vystupovat přímo při projednávání daného bodu, a to jednou a v rozsahu tří minut. Podle většiny zastupitelů je to dostačující doba na to, aby se občan mohl vyjádřit.

Největší blok projednávaných zpráv tvořily kupní smlouvy k prodeji bytových domů, které se prodávají podle schválených ’Pravidel prodeje bytových domů, bytů a nebytových prostor’. Prodej více jak pěti set bytů zajišťuje firma ISA Consult, s. r. o., která vyhrála vloni v září výběrové řízení. Ta pomohla založit osmnáct bytových družstev a celý proces privatizace bytového fondu by měl skončit 30. září. Zastupitelé při schvalování jednotlivých kupních smluv nebrzdili prodej domů, byť v nich byl neplatič. Pracovníci bytového odboru dohodli s jednotlivými neplatiči splátkové kalendáře, a jejich dluhy tak nezatěžují vzniklá bytová družstva. Rovněž bylo schváleno bytovému družstvu Javorová 717 snížení kupní ceny domu o 11 820 korun za nebytový prostor, který se již nevyužívá ke komerčním účelům, ale jeho členové jej chtějí využívat opět jako kočárkárnu.

Poté bylo schvalováno čtrnáct kupních smluv jednotlivým bytovým družstvům. Je paradoxem, že tím, kdo nejvíce vystupoval při jejich schvalování s připomínkami, byť se přímo netýkaly Kopřivnice, byla Marie Pešlová. Jednání zastupitelstva se zúčastnili jen dva předsedové nových bytových družstev, ostatní možná sledovali jednání doma. Marie Pešlová ve svých vystoupeních se zastupitelů ptala, zda znají vůbec stanovy jednotlivých družstev, tak proč smlouvy schvalují. Samotné projednávání kupních smluv bylo z důvodu připomínek Pešlové velmi zdlouhavé.

Delší diskuzi si vyžádaly dvě zprávy, které se týkaly předkupního práva na byt. Po rozpravě, jež následovala, se zastupitelé dohodli na tom, že využijí svého předkupního práva a od dvou současných majitelů byty odkoupí.

Zastupitelé schválili předložené rozpočtové změny a uzavření smlouvy o poskytnutí účelové dotace ve výši jednoho milionu korun na financování sedlové střechy a půdní vestavby objektu č. p. 1015 na ulici Tyršově v Kopřivnici mezi městem jako příjemcem dotace a Salus, o. p. s., jako poskytovatelem dotace.

Bezplatný převod pozemků v katastrálním území Kopřivnice z majetku České republiky - s. p. Tatra, kombinát Kopřivnice byl schválen do vlastnictví města Kopřivnice. Jedná se většinou o pozemky ve veřejné zeleni, v místních komunikacích. Celková hodnota převáděných pozemků (celková výměra 12,1 hektarů) činí podle soudních znalců 5 995 600 korun. Zastupitelé také schválili prodej pozemků pod družstevními domy č. p. 1216 - 1218 na ulici 17. listopadu Oblastnímu stavebnímu družstvu v Kopřivnici. V bodě různé se na projednávání dostaly i akcie České spořitelny, které nejsou volně obchodovatelné. Pokud obec chce akcie prodat, je současná nabídka, kterou dostaly obce od Erste banky, jediným řešením podle stanoviska Sdružení měst a obcí - akcionářů České spořitelny, a. s., které si vyžádalo vedení města. Zastupitelé proto po diskuzi schválili uzavření budoucí smlouvy o podmínkách prodeje 31 400 kusů akcií České spořitelny, a. s., se společností Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, při zaplacení minimální kupní ceny ve výši 122 koruny za jednu akcii.


    [Top]    


Radní jednali o příspěvku na Regiontour

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města se sešla ke své v pořadí již čtyřicáté schůzi v úterý 26. června.

Radní se zabývali mimo jiné zprávou o činnost Střediska sociálních služeb města Kopřivnice za první pololetí letošního roku a vyslechli informace o provozu Ústavu sociální péče ve Vlčovicích.

„OKD, DPB Paskov, a. s., podala žádost o vyjádření ke stanovení průzkumného území hořlavého zemního plynu. Tato společnost zkoumá místa, kde je plyn a potřebuje k tomu souhlas města. Samotná realizace průzkumného vrtu podléhá režimu schválení stavebního úřadu a město bude účastno stavebnímu řízení. Vzhledem k finanční náročnosti se bude jednat o jeden vrt za období tří až pěti let. Tady se nejedná o těžbu, ale o mapování území severní Moravy. Rada s předloženou zprávou souhlasila,“ vysvětlil projednávanou žádost OKD Zdeněk Krajčír.

Rada se také zabývala zprávou o připravenosti koupaliště na letošní sezonu.

„Vzhledem k ustanovení § 12, odst. 2, zákona č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení, může matriční úřad povolit na základě žádosti snoubenců uzavření manželství na kterémkoliv vhodném místě ve svém správním obvodu. Radě města byl předložen návrh oddacích míst. Jako vhodná místa byla schválena nejen obřadní síň, ale i zasedací místnost v prvním patře městského úřadu na ulici Záhumenní, známá jako místnost rady města. Dále to jsou společenské místnosti v Kulturním domě v Mniší a Vlčovicích a v Katolickém domě v Lubině,“ komentoval schválená oddací místa místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada města schválila zveřejnění záměru města pronajmout část fasády na boční straně bytového domu č. p. 1197 na ulici Francouzské v Kopřivnici Marii Pešlové pro umístění reklamní nástěnky.

„Okresní úřad byl vždycky organizátorem za okres Nový Jičín na výstavě cestovního ruchu v Brně, už nemá pro příští rok finanční prostředky, proto rada souhlasila s finanční podporou expozice našeho okresu ve výši dvaceti čtyř tisíc korun pro rok 2002 ve spolupráci s obcemi a komerčními subjekty. Výše příspěvku je odvozena z částky jedné koruny na občana města,“ zdůvodnil příspěvek města na výstavě Regiontour 2002 Krajčír.


    [Top]    


Staronové vedení OSBD by rádo stavělo další byty

K o p ř i v n i c e (dam) - Do tří let by možná mohly vyrůst nové byty v nadstavbách nad stávajícími budovami, nebo by mohla být zahájena stavba zbrusu nových bytových domů. Taková je alespoň představa staronového předsedy oblastního bytového družstva Jiřího Rýdla o jednom z cílů dalšího pětiletého volebního období.

Rýdel byl do čela družstva zvolen šestadvacátého června novým devítičlenným představenstvem. „V představenstvu nás bude o dva méně, ale rozhodně si nemyslím, že budeme mít méně práce,“ tvrdí předseda OSBD. Podle něj bude nový vrcholný orgán vedení družstva potřebovat nějakou dobu, než se dostane do plného pracovního tempa. „Z devíti lidí je šest v představenstvu vůbec poprvé a bude potřeba, aby zjistili, jak všechno funguje,“ vysvětlil Rýdel. Ten podle vlastních slov o opětovném přijetí kandidatury dlouho přemýšlel. „Váhal jsem z několika důvodů. Nakonec jsem ale na požádání členů představenstva kandidaturu přijal,“ tvrdí jednomyslně zvolený předseda Rýdel.

Kromě volby nových orgánů shromáždění delegátů schvalovalo také nové stanovy družstva. Ty byly nakonec s několika textovými úpravami přijaty a od prvního července vstoupily v platnost. Z návrhu stanov delegáti vyňali bod, podle kterého mohlo o provádění činností nesouvisejících přímo s bydlením, stavbou a údržbou domů rozhodovat představenstvo. Proto také došlo k pozastavení příprav rozjezdu výroby plastových oken v areálu OSBD v Šenově.

„Delegáti žádají, aby jim byl do konce roku předložen podnikatelský záměr, na jehož základě o spuštění či nespuštění výroby rozhodnou,“ uvedl Rýdel. Ten by sice na podzim rád svolal mimořádné shromáždění delegátů, aby mohlo o věci rozhodnout dříve než za rok, přesto považuje rozhodnutí zástupců samospráv za nešťastné. „I pokud by byl záměr na podzim schválen, nerozjedeme výrobu dřív než někdy v únoru, a to znamená, že přijdeme o předjednané zakázky ve výši zhruba dvanácti milionů korun,“ uzavřel Rýdel.


    [Top]    


Patro obchodního domu zatím stále nenašlo žádné využití

K o p ř i v n i c e (dam) - Už více než rok uplynul od doby, kdy bylo dokončeno obchodně-administrativní centrum stojící v sousedství Technického muzea a v jeho přízemí byl otevřen supermarket Albert, dalších zhruba šest set čtverečních metrů plochy v prvním patře budovy však zatím využití nenašlo.

Podle zástupce investora stavby, který prostory v poschodí nabízí jak zájemcům o prodejní plochy, tak o vybudování kanceláří, je však možné, že již brzy se nad Albertem někdo usídlí. „Právě jednám s jedním velmi vážným zájemcem a v průběhu tohoto týdne bych měl mít jeho konečné vyjádření,“ prozradil Lubomír Kovařík z firmy Fastav, která budovu v centru města postavila. Dodal však, že jednání sice vypadají nadějně, ale dohodu zatím nelze považovat za jistou.

Prostory v prvním patře budovy jsou zatím nedokončené, až po uzavření dohody s jejich budoucím uživatelem mají být totiž upraveny podle jeho potřeb a následně pronajaty či prodány, což současný majitel preferuje.

Podle Kovaříka se zatím nedá říci jestli budou nad Albertem spíše obchody či kanceláře. „Zájem o kanceláře i obchodní místa je zhruba vyrovnaný,“ řekl zástupce vsetínského Fastavu. „Všichni obchodníci dávají přednost prodejnám v přízemí před poschodím,“ uvedl Lubomír Kovařík. To, že obchodníci dávají přednost prostorám v přízemí, potvrzuje také fakt, že ty jsou již obsazeny beze zbytku.


    [Top]    


Konec docházky slavili školáci již po desáté v řadě

Zástupci devátých tříd všech místních škol
letos již po desáté přivazovali
na insignii stuhy se jmény svých spolužáků.
Foto: Davic Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně tři sta čtyřicet podpisů žáků, kteří letos opustili lavice všech místních základních škol, přibylo letos na insignii z pravítek a příložníků užívané v rámci oslav posledního zvonění.

To, že insignie, používaná jednou do roka v rámci vzpomínaného recesního dopoledne, těžkne pod desítkami stuh, z nichž první na ni zástupci tehdy ještě vycházejících osmáků přivázali v roce 1992, je důkazem toho, že se z akce stala tradice. Průvod maškar vedoucí městem i letos ukončil krátký program před kulturním domem a v podvečer se konala diskotéka pro deváťáky.
 
 


    [Top]    


Tomeček: To, že tatry vítězí, už asi organizátory Dakaru pěkně štve

K o p ř i v n i c e - Tatry v té podobě, ve které s Karlem Lopraisem a Tomášem Tomečkem za volanty tradičně zaujímaly pozice v Rallye Paříž Dakar, se zřejmě na start dalšího ročníku nepostaví. Pořadatelům nejznámější a údajně také nejtěžší terénní rallye světa se totiž zřejmě rozhodli ’fádní’ výsledky v kategorii kamionů oživit tím, že zakázali prototypům účast v soutěži, čímž vyřadili nejen Lopraisovu Pumu a Tomečkův Hasičák, ale i jejich největší soupeře závodící pod značkou Kamaz. Automobily, které soupeřily o první místa ve své kategorii a navíc výrazným způsobem promlouvaly i do celkového pořadí v cíli, tak budou do Dakaru smět vyrazit pouze jako doprovodné vozy.

„Je to rána pod pás půl roku před závodem, kdy jsou všechny přípravy v plném proudu, oznámit, že pro nás nemají kategorii,“ zlobí se Tomáš Tomeček, který již třikrát usiloval o dakarskou trofej v barvách česko-brazilského týmu Letka Racing Team. Ten navíc také tvrdí, že minimálně papírově je jeho Tatra stejně jako Lopraisův vůz sériovým automobilem. „Máme homologaci na sériový vůz a až do teď o našich autech nikdo jako o prototypech nemluvil. Hasičák, se kterým jezdím, vychází ze sériově vyráběného typu a rozdíl je v podstatě jen v motoru,“ tvrdí Tomeček. Jeho názor potvrzuje také to, že s autem, které letos na start Dakaru nesmí, může vyrazit na jakoukoliv jinou rallye. „Můžeme jet Rallye Dubaj, můžeme do Tunisu nebo na Master Rallye, jen Dakar je pasé,“ posteskl si závodník.

Tomáš Tomeček má také vlastní teorii o tom, proč letos nový pořadatel, kterým je organizace TSO, tradiční kategorii nevypsal.

„Asi je už hodně štve, že jsme rychlí a že první kamiony dojíždějí do dvacátého místa celkového pořadí. Je to možná taky o tom, že vyjedeme s jedním závodním a jedním doprovodným vozem a dosahujeme vynikajících výsledků, o kterých se některým početným a bohatým týmům ani nesní. Možná je za tím lobby také jiných značek vyrábějících nákladní auta, která sice nejsou tak dobrá jako Tatry, ale jejich výrobci nemají hluboko do kapsy,“ spekuluje Tomeček.

Českým truckerům, alespoň pokud chtějí do Dakaru odjet i letos, nezbývá nic jiného než hodit půlroční práci na svých dosavadních závoďácích za hlavu a začít připravovat nový vůz. To také Tomeček hnán touhou dosáhnout na vysněné dakarské prvenství již udělal. „Pokud pojedu, tak samozřejmě na tatře. Možná je ještě překvapíme. Bude to sice sériovější vůz, který bude pomalejší a bude mít horší vlastnosti, ale i tak si myslím, že budeme konkurenceschopní. Nebudeme třeba dojíždět v druhé desítce, ale do první čtyřicítky celkového pořadí se myslím dostat můžeme," předpokládá příborský závodník. Ačkoliv času do startu již není mnoho, Tomeček doufá, že se mu a jeho týmovým kolegům podaří nové auto zajistit a na konci roku odjet do Paříže. „Možná spoléhají na to, že nás to zlomí, že prostě nestihneme během tak krátké doby postavit a zhomologovat vůz, ale my budeme bojovat. Je to pro nás motivace ukázat ’frantíkům’, že to zvládneme a i s autem, které vyhoví jejich podmínkám, budeme schopní zajet Dakar dobře,“ uzavřel Tomáš Tomeček.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.