Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Muzikanti celý den slaví svůj svátek před KDK

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncertní maraton, při kterém se na pódiu střídají profesionální, poloprofesionální i zcela amatérské kapely hrající pestrou paletu žánrů probíhá dnes již od rána v režii kulturního domu. Program, který začal v devět ráno a končit by měl kolem jedenácté v noci, je oslavou Evropského svátku hudby.

„Tahle tradice vznikla ve Francii a cílem svátku je prostřednictvím hudby pomoci sbližování všech evropských států,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín s tím, že akce již rok od roku získává větší oblibu a poněkolikáté se oslavy svátku konají i v České republice, do Kopřivnice však oslavy dorazily úplně poprvé.

Hned ráno v devět hodin program zahájily žákovské kapely Základních škol - náměstí a Alšova. Před polednem pak vystoupil a dopolední část programu uzavřel vizovický Fleret.

Odpolední část programu by měla začít kolem půl třetí odpoledne koncertem Městského dechového orchestru města Štramberka. Ti, kdo dávají přednost country, by měli přijít o něco později, kdy se o pokračování oslav svátku hudby postarají Cizinci. Vystupující kapely by se na pódiu měly střídat zhruba v půlhodinových intervalech, a tak na štramberskou kapelu Musica da Gamba přijde řada zhruba o půl čtvrté odpoledne. Příznivce klasické hudby potěší spíš Lašský žesťový kvintet s trumpetistou Pavlem Hromádkou.

Po klasice dali organizátoři prostor jazzu a swingu, tyto hudební styly budou reprezentovat tři místní kapely. Jako první zahrají členové OP Jazz bandu, po nich Swing band Františka Mixy a naposled Dětský Dixi orchestr MIS music.

Ve večerním bloku zahrají brněnské kapely Cymbelín, Quakvarteto a Natalie & Natalika. Celou hudební slavnost pak uzavře král rock&rollu Elvis Presley, respektive příborská revialová kapela nesoucí jeho jméno v čele s příborským zpěvákem Lichnovským.

„Muzikanti to většinou vnímají jako svůj svátek a mnohdy hrají bez nároku na honorář, ale i přesto je to velmi finančně náročná akce,“ tvrdí Cachnín s tím, že organizátorům velmi pomohl dvacetitisícový grant města.


    [Top]    


Příbor o víkendu uvítá dechovky z několika států

P ř í b o r (dam) - Několik kapel z tuzemska, ale i soubory z Itálie, Německa, Polska či Maďarska očekávají o blížícím se víkendu v Příboře na již pátém ročníku Festivalu dechových hudeb. Ten se do kulturní nabídky sousedního města vrací každý druhý rok.

Přesto že program bude zahájen už zítra večer, kde na náměstí vystoupí italský folklorní soubor Sbandieratori e Musici, jeho hlavní části proběhnou až o víkendu.Hned po zahájení by měly orchestry odehrát monstrkoncert na náměstí, pak bude program pokračovat promenádními koncerty a samostatnými vystoupeními v amfiteátru městského parku. Mezi vystupujícími kapelami nebude chybět ani kopřivnický Městský dechový orchestr, ten by měl hrát v sobotu v odpoledním bloku.


    [Top]    


Hudebníci teď objíždějí jeden festival za druhým

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva poslední víkendy strávili členové místního dechového orchestru na cestách a koncertních pódiích. Zatímco od sedmého do desátého června byla dechovka hostem festivalu v německém městě Thum, minulý víkend byli součástí programu Kmochova Kolína. Série nebude přerušena ani příští víkendy, kdy odjedou jen do Příbora. Kopřivnická dechovka byla jedním z pětadvaceti orchestrů, které během třídenního festivalu ’Dny české hudby’ prezentovala především muziku českých autorů. „Měli jsme povoleno zahrát i některého ze světových klasiků, a proto jsme uvedli skladby Verdiho a Webbera, jinak byl náš program tvořen pouze českou hudbou,“ prozradil kapelník kopřivnického dechového orchestru Alois Hrnčárek. Přesto, že festival nebyl soutěžní, považuje dirigent účinkování své kapely za velmi úspěšné. „To, že jsme se líbili, dokazuje taky to, že jsme byli zařazeni do vrcholné části závěrečného galaprogramu,“ pochlubil se Hrnčárek. Také účast na jednom z nejznámějších tuzemských festivalů dechových hudeb byla prý příjemnou zkušeností. „Odehráli jsme koncert na hlavním náměstí, absolvovali asi čtyřkilometrový pochod městem a vystupovali jsme také před nabitým sálem v blízkých Poděbradech,“ řekl Hrnčárek. Své účinkování kopřivnická dechovka ukončila monstrkoncertem, který byl prudkým lijákem ukončen právě ve chvíli, kdy k dirigentskému pultíku vystoupil kopřivnický dirigent.


    [Top]    


Orchestr s pěvci připravil zajímavý experiment

K o p ř i v n i c e (dam) - Svůj dárek k Evropskému dni hudby chystá taky kopřivnický Městský dechový orchestr. Ten společně s Pěveckým sdružením Kopřivnice zítra v podvečer chystá zajímavý hudební experiment. „Nevíme o tom, že by to někdo před námi zkusil. Je to velmi zajímavá věc a sami jsme zvědaví, jak to dopadne,“ řekl dirigent MěDO Alois Hrnčárek o záměru společně uvést Janáčkovy Uhvaldské písně.

V rámci koncertu, který by měl začít kolem šesté hodiny večer před vchodem do Technického muzea, orchestr uvede i několik jiných skladeb. Společně s pěvci by měli zahrát například některé Kmochovy pochody. Prostor ke svému vystoupení dostanou i mažoretky.


    [Top]    


Amfiteátr v oboře čeká největší tahák festivalu

H u k v a l d y (dam) - Třemi představeními bude o víkendu pokračovat letošní ročník Janáčkových Hukvald. V sobotu odpoledne se příznivci klasiky mohou těšit na vystoupení Pražského komorního baletu, jehož členové budou tančit na hudbu Leoše Janáčka a Bedřicha Smetany. Na večer je připravena repríza Verdiho opery Giovanna d’ Arco. Na nedělní podvečer je pak připraven zřejmě největší tahák festivalu Verdiho Requiem s řadou pěveckých hvězd včetně tenora Petra Dvorského.


    [Top]    


Chystá se festival krátkých filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvoudenním festivalem krátkých filmů hodlá kopřivnické kino Puls oživit podzimní nabídky kultury v Kopřivnici. Přestože ještě nedávno byl projekt pouze zajímavou myšlenkou, již nyní začíná nabývat konkrétních kontur. Stanoveno je už dokonce i datum, příznivci krátkometrážních snímků by se do kulturního domu měli sjet devatenáctého a dvacátého října.

Přehlídka bude rozdělena do tří samostatných sekcí, v první budou filmy českých režisérů mapující období od šedesátých do devadesátých let. Druhou skupinu budou tvořit snímky současných studentů tuzemských filmových škol. Samostatnou sekcí budou mít krátké dokumentární filmy a snímky zahraničních tvůrců.

Promítat se bude na třech různých scénách. Filmy natočené na běžný filmový materiál bude možné zhlédnout přímo v kině, z videokazet se bude promítat v hudebním sále a v CO krytu bude instalována šestnáctimilimetrová promítačka.

I když konkrétní program by měl být hotov až na konci prázdnin, už nyní je potvrzeno promítání filmů jako Powers Petra Zelenky, pásma filmů Tomáše Vorla, Mrtvý les a jiný bulšit, Šest statečných a dalších. S jistotou budou v programu přehlídky figurovat taky dílka Nicka Parka a Maxe Lindera. Na výběru snímků spolupracují odborníci z FAMU, ti by měli také veškeré filmy uvádět, počítá se také s návštěvami tvůrců. „Jednám například s Tomášem Vorlem a dalšími. Jestli přijedou, však v tuto chvíli ještě říct nemohu,“ řekla vedoucí kina Puls Radka Korená.

Pro vážné zájemce o filmovou tvorbu budou připraveny besedy s tvůrci a minimálně dva tématické workshopy. Ti, kdo nechtějí jít až tak do hloubky, se zase budou moci odreagovat na koncertě kapely Garáž, v připravené čajovně nebo při prohlížení fotografické výstavy.


    [Top]    


Ducháček vytrhl trn z paty organizátorům Pink Freudu

Tony Ducháček a jeho kapela Garage
pomohla pořadatelům příborského festivalu
Pink Freud zalepit díru v programu.
Slibované Kurtizány z 25. avenue
totiž nedorazily.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (dam) - S noční můrou všech organizátorů festivalů se museli vyrovnat pořadatelé sobotního rockového Pink Freudu v Příboře. Z programu totiž na poslední chvíli vypadl jeden z taháků, kapela Kurtizány z 25. avenue.

„Zavolali nám v době, kdy už festival začínal, že prostě nepřijedou. Prý proto, že si kytarista zlomil ruku, ale tomu moc nevěříme, od začátku bylo s touhle kapelou problematické jednání,“ prozradil Jan Šejnaha, jeden z týmu organizátorů festivalu. Jen šťastná náhoda pomohla Příborským zaplnit nepříjemnou díru v dramaturgii, na pódium totiž dostali Tonyho Ducháčka a jeho kapelu Garage, kteří shodou okolností ten den hráli v Novém Jičíně na akci Bocheta opet air 2001. Také počasí organizátorům příliš nepřálo a odpolední deště možná řadu lidí od návštěvy festivalu odradily. Nakonec dorazilo zhruba pět set padesát vyznavačů rockové hudby, což zhruba odpovídalo odhadům pořadatelů. „Tajně jsme doufali, že jich přijde víc, ale jinak můžeme být spokojeni, kapely hrály výborně a lidi se bavili. To je hlavní,“ uzavřel Šejnoha.


    [Top]    


České filmy budou mít tentokrát na plátně navrch

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmy českých tvůrců budou mít během dnes začínajícího promítacího týdne na plátně kina Puls navrch. Psychologickému filmu Paralelní světy a tragikomedii Vyhnání z ráje bude konkurovat jen hollywoodská komedie Slečna drsňák.

Odpolední představení budou ode dneška až do soboty patřit Paralelním světům režiséra Petra Václava. Jeho film je o obyčejném životě v naší době, o touze po lásce a nešetrném nakládání s ním. Ve střídmé, ale povedené režii dostaly výrazné herecké osobnosti (Karel Roden, Lenka Vlasáková, Jitka Schneiderová) dostatek prostoru pro zapracování vlastních zkušeností a film působí velmi přesvědčivě.

Tlupa naháčů pod režijním vedením Věry Chytilové se bude na plátně kina válet každý večer až do neděle. Vyhnání z ráje je její projekt, na kterém stejně jako na Dědictví úzce spolupracovala s Bolkem Polívkou. Jejich film o natáčení filmu na jedné nudistické pláži však zřejmě nebude mít mezi diváky takový úspěch.

Zbytek promítacího týdne vyplní komedie Slečna drsňák se Sandrou Bullock v roli tajné agentky, která se musí v zájmu svého případu proměnit z ošklivého káčátka v obdivovanou ženu.


    [Top]    


Deváťákům už brzy odzvoní

K o p ř i v n i c e (dam) - Recesním průvodem ulicemi města a slavnostním ceremoniálem v tomtéž duchu před kulturním domem ukončí svou docházku do základních škol všichni místní deváťáci.

Poslední zvonění tentokrát plánované na středu sedmadvacátého června začne už kolem půl desáté dopoledne průvodem, do kterého se postupně zapojí všechny školy. Před kulturním domem pak proběhne krátký ceremoniál. Odpoledne se pak deváťáci budou mít možnost pobavit na diskotéce v kulturním domě.


    [Top]    


Výstava srovná historii a současnost

P ř í b o r (dam) - Výstavu s názvem ’Příbor historický a současný’ otevřou zítra odpoledne v nové části piaristického kláštera v Příboře. Garantem výstavy je Okresní archiv, Okresní vlastivědné muzeum a město Příbor a výstava je součástí oslav sedmi set padesáti let města.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.