Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


OSBD bude měnit své stanovy a zřejmě rozjede výrobu oken

K o p ř i v n i c e (dam) - Schválení nových stanov a volba vedení družstva, to jsou nejdůležitější body programu blížícího se shromáždění delegátů OSBD, naplánovaného na úterý šestadvacátého června. Ačkoliv někteří družstevníci jsou přesvědčeni o opaku, podle předsedy Oblastního stavebního bytového družstva Jiřího Rýdla by se nic z toho, co budou delegáti schvalovat, nemělo citelněji dotknout nájemníků družstevních bytů.

„Faktických změn je v nových stanovách jen poskromnu, většinou jsou tam jen kosmetické úpravy v právních formulacích vyžadovaných novým Obchodním zákoníkem,“ tvrdí odcházející předseda družstva, který stále ještě není rozhodnut, zda přijme kandidaturu na tento post i pro další období. Na změny se budou muset připravit pouze vlastníci bytů, kteří jsou i nadále členy družstva. Ti totiž nebudou mít možnost být členy těch samospráv, ve kterých je jejich byt, ale budou mít vytvořenu samostatnou samosprávu. „Původně jsme chtěli do stanov doplnit asi čtyřstránkový dodatek, ale vzhledem k tomu, že by šlo již o čtvrtý, rozhodlo se nakonec, že budou přepracovány,“ osvětlil důvod změny stanov Rýdel.

Největší obavy mezi některými z družstevníků vyvolává bod, ve kterém se hovoří o tom, že družstvo může vykonávat i další vedlejší činnosti schválené představenstvem, pokud si k jejich vykonávání opatří příslušné opatření a přesáhne-li majetková účast družstva jeden milion korun, musí být schváleno také shromážděním delegátů.

„Nechápu, proč by měl tento bod vzbuzovat obavy. Byl obsažen již v původních stanovách a jejich dodatcích,“ uvedl Rýdel s tím, že v současnosti družstvo pouze pronajímá nebytové prostory ve skladovém areálu v Šenově u Nového Jičína. Zároveň ale připustil, že se družstvo chystá rozjet některé činnosti nesouvisející přímo s bydlením. „V současné době se na nás například obracejí nová malá družstva, vzniklá po prodeji obecních domů, a chtějí, abychom pro ně vykonávali správu. Totéž děláme také pro devět společenství vlastníků. Pokud takový záměr svým schválením posvětí představenstvo, je možné, aby družstvo vyvíjelo také výrobní činnost, o čemž se také velmi intenzivně uvažuje. „Máme evidentní zájem rozjet výrobu plastových oken v našem areálu v Šenově,“ prozradil předseda Rýdel.

Při práci na tomto záměru přitom prý vedení družstva vychází z přání samotných družstevníků. „Delegáti odhlasovali, že se šenovský areál nesmí prodávat a vzhledem k tomu, že je ztrátový, neboť je pronajata zhruba jen třetina jeho kapacity, hledali jsme způsob, jak by si na sebe mohl vydělat,“ prohlásil Rýdel. Zavést výrobu plastových oken považuje Rýdel za velmi zajímavý nápad. „Já sám mám na stole asi deset žádostí domů, které chtějí výměnu oken provést a dokonce přesto, že vše je jen ve fázi příprav, objevily se již čtyři firmy, které by od nás rády okna nakupovaly. Obavy některých družstevníků z toho, že po zavedení výroby bude družstvo trvat na výměně plastových oken ve všech svých domech, považuje Rýdel za neopodstatněné. „Výměny oken se provádějí jen tam, kde si to nájemníci přejí. Navíc družstvo už okna samo nevyměňuje, byla by tady pouze možnost dodávat je firmě, která by je montovala,“ uzavřel Rýdel s tím, že pokud k zavedení výroby v Šenově dojde, bude podle jeho názoru zisková a neohrozí zájmy řadových nájemníků.


    [Top]    


Nova dá Salusu na nadstavbu milion korun

Domov Salus by možná ještě letos
mohl dostat střešní nadstavbu,
na kterou přispěje televize Nova.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Milionový dar od nadace nesoucí jméno televize Nova získal kopřivnický azylový dům Salus. Peníze, které jsou částí výtěžku zábavného pořadu Milionová babička, kterou komerční stanice vysílala v sobotu devátého června. „O peníze se rozdělíme s jedním brněnským zařízením,“ prozradil ředitel azylového domu Salus Jaromír Navrátil.

Milion korun hodlá Salus vynaložit na delší dobu připravovanou střešní nadstavbu zařízení. „Zabijeme dvě mouchy jednou ranou, zamezíme tomu, aby nám do baráku zatékalo a navíc tím získám prostor pro rozšíření naší kapacity,“ uvedl ředitel Salusu. Celá rekonstrukce včetně nadstavby však bude stát zhruba dva miliony, a tak ředitel Navrátil stojí před úkolem sehnat další sedmimístnou sumu. „Bude to velmi obtížné, musíme totiž naplnit nejen rozpočet, ale ještě sehnat další velkou sumu,“ řekl Jaromír Navrátil s tím, že se chystá oslovit velké podniky, ale nepohrdne žádným darem. „Pomohou nám i drobnosti,“ tvrdí.

Se zafinancováním akce zřejmě pomůže i radnice, která hodlá záměr rozšíření kapacity Salusu podpořit půlmilionovou částkou, ale až v době kdy bude budova, ve které sídlí, převedena z majetku okresního úřadu na město. Přestože jde o velkou sumu, je nutné ji sehnat v co nejkratší době. „Ještě nevíme konkrétní termín, ale děláme všechno pro to, aby se mohlo začít stavět ještě letos,“ řekl Navrátil. Ten taky připustil, že stavební práce na střeše si vynutí krátkodobé uzavření zařízení. „Myslím, že je lepší na měsíc zavřít a pak to znovu naplno rozjet s větší kapacitou,“ domnívá se Navrátil a dodal, že delší než měsíční výluku provozu nepředpokládá.

Do půdních prostor, které budou mít užitnou plochu asi pětadevadesát metrů čtverečních, budou umístěny tři pokoje, jídelna s hernou, sušárna, kuchyň a sociální zařízení. Do nejvyšší části domu se z provizorního přístěnku v suterénu přestěhuje Krizové centrum pro děti ’Čtyřlístek’. „Přístavbou se nám zvýší nejen kapacita, ale také standard poskytovaných služeb. Děti, které se k nám dostanou, budou mít k dispozici slušné zázemí,“ uzavřel šéf azylového domu Salus Jaromír Navrátil.


    [Top]    


Obavy o osud polikliniky jsou prý zcela liché

K o p ř i v n i c e (dam) - Obavy z toho, že by budova kopřivnické polikliniky po změně majitele přestala být zdravotnickým zařízením a lidé z Kopřivnice i okolí by museli za zdravotní péčí dojíždět, jsou liché. Vyplývá to alespoň z prohlášení Romana Kejzlara, předsedy představenstva společnosti Therápon 98, která polikliniku provozuje. Přestože poliklinika i nadále funguje pod stejnou hlavičkou, došlo zhruba na přelomu měsíce května a června ke změnám ve struktuře vlastníků. Majoritním podílníkem se stala ostravská akciová společnost Pharmos, která údajně drží přibližně osmdesát procent akcií.

„Zájmem společnosti Pharmos, a. s., jako majoritního akcionáře společnosti Therápon 98, je fungování polikliniky jako stabilního poskytovatele zdravotnických služeb v rámci regionu na odpovídající úrovni. V žádném případě není naším zájmem minimalizace provozovaných zdravotnických služeb nebo využívání budovy polikliniky k jiným než zdravotnickým účelům,“ uvedl Kejzlar. Ten se také domnívá, že vstup nového majitele není v žádném případě důvodem k obavám o osud polikliniky.

Firma provozující polikliniku prý naopak uvažuje o rozšiřování sortimentu služeb, které zařízení v současnosti nabízí. „Jsou prováděny kroky k dalšímu rozšiřování poskytovaných služeb tak, aby jejich nabídka ze strany polikliniky byla komplexní, vyvážená a byla přínosem pro daný region. Záměrem je maximální spolupráce s příslušnými orgány zdravotních pojišťoven, Lékařské komory a okresního úřadu za účelem úspěšného rozvoje polikliniky,“ tvrdí Roman Kejzlar. Jaké nové služby by se měly na poliklinice objevit, však zatím odmítl upřesnit.

„Řada záměrů z oblasti rozvoje polikliniky je ve fázi jednání, nepovažuji tento okamžik za nejvhodnější k jejich prezentaci. Je samozřejmé, že v okamžiku ukončení těchto jednání bude o nich veřejnost náležitě informována,“ slíbil šéf představenstva společnosti Therápon 98 Roman Kejzlar.


    [Top]    


V Polsku projevili zájem o spolupráci mezi pedagogy

M y s z k o w (hod) - Tři dny strávila od 8. června čtyřčlenná delegace ve složení Zdeněk Krajčír, Josef Pavelka, Dagmar Jančálková a Lenka Heráková v polském Myszkowe, kam odjela na pozvání tamní radnice.

„Program naší návštěvy byl zaměřen na školství a sport. Prohlédli jsme si základní školu, která se věnuje speciální pedagogice, kde je pět tříd žáků s mentálním postižením. Podívat jsme se byli i v nové mateřské školce a zúčastnili jsme se slavnostního ceremoniálu pojmenování tamního gymnázia jménem Roberta Schumana, jehož součástí bylo i posvěcení symbolů školy.

Rovněž jsme byli přítomni ’předávání klíče od městských bran’ v rámci ’Dnů Myszkowa’, kdy starosta pověřil vládou nad městem žáky a studenty myszkowských škol, kteří po jeden den mají v rukách vedení města.

Během pobytu jsme se také zaměřili na zařízení, které je svým posláním podobné kopřivnické správě sportovišť a zúčastnili jsme se mezinárodního turnaje dorostenců v boxu,“ komentoval program návštěvy partnerského města místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Projednali jsme další formy spolupráce mezi našimi městy. Polská strana projevila zájem o spolupráci mezi našimi pedagogy. Předali jsme pozvání polským plavcům na mezinárodní závody, které se budou v příštím roce konat v Kopřivnici. Ještě do konce roku se uskuteční společné setkání kopřivnických a myszkowských cyklistů v Myszkowe. Letos by nás měla navštívit oficiální delegace Myszkowa,“ hodnotil průběh návštěvy Krajčír.


    [Top]    


Ojedinělý úspěch: Krávě z Lubiny se narodila čtyřčata

Tři Toničky a Toník, tak se budou možná
jmenovat čtyřčata, která se narodila
minulé úterý v Lubině na Antonína.
Reprodukce: Archiv

K o p ř i v n i c e (ili) - Rušné dopoledne zažili pracovníci mléčné farmy v Lubině, když se minulé úterý v jedenáct hodin narodila krávě čtyřčata. Takový počet mláďat je přitom velmi výjimečný. Průběh porodu tří jaloviček a jednoho býčka byl vcelku normální, jen porodní váha se pohybovala okolo 15 kilogramů, což je asi polovina běžné hmotnosti telete. „Je to ojedinělý chovatelský úspěch. Teď je nejdůležitější udržet telata při životě. Za přísných hygienických opatření jsou dvakrát denně dokrmována,“ uvedl šéf mléčné farmy, která čítá pětisethlavé stádo dojnic.
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Poskytnutí první pomoci by mělo být samozřejmostí pro všechny

K o p ř i v n i c e - Denně projdou vestibulem městského úřadu desítky, výjimkou nejsou i stovky občanů, kteří si potřebují na úřadě vyřídit svoje záležitosti. Ani čtvrteční dopoledne se neodlišovalo od normálního pracovního dne. Ve vstupní hale stála fronta na pokladnu a čekatelé na nové občanské průkazy a pasy posedávali na židlích.

Chvíli před devátou hodinou padl mezi lítacími dveřmi k zemi muž středního věku se všemi příznaky epileptického záchvatu. „Když jsem slyšela ten rámus, s jakým se sesunul, okamžitě jsem vytočila 155, ale bylo obsazeno. Tak jsem se spojila s městskou policií, aby záchranku přivolali sami,“ jen nerada líčí podrobnosti pracovnice podatelny. Muž s sebou v mezidveří házel a nejen zmíněná pracovnice, ale i náhodně jdoucí pán se snažili dotyčnému zajistit základní životní funkce a stabilizovat polohu. Lidé v zaplněné hale jen netečně zírali a na adresu dvou zachránců padaly připomínky: „Proč ho tak pevně svíráte, proč ho nepustíte?“ Na pomoc přispěchal i příslušník městské policie, záchranná služba dorazila během dvanácti minut. Postiženého muže odvezli a chod úřadu se pomalu vrátil zpět do normálních kolejí. „Ještě dlouho si budu pamatovat tu lhostejnost lidí. Někteří pouze zvědavě pokukovali, jiní naprosto nevzrušeně překračovali ležící tělo, aby mohli pokračovat ve svém programu,“ dělí se o své pocity pracovnice úřadu.

Na základě novely zákoníku práce byla všem zaměstnavatelům uložena povinnost zajistit podle druhu činnosti a velikosti pracoviště potřebný počet zaměstnanců schopných poskytnout první pomoc. Tato právní norma by se ovšem ve vztahu k bližnímu měla stát pro všechny samozřejmostí.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.