Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dobeš s Kotrbou zahrají v kině

K o p ř i v n i c e (dam) - Folkový písničkář Pavel Dobeš společně se svým spoluhráčem Tomášem Kotrbou budou v úterý dvaadvacátého května lákat příznivce žánru do kinosálu v kopřivnickém kulturním domě. Jejich programu nazvaném ’Sezona 2001’, ve kterém zazní řada starších, ale i nových písniček z Dobešovy autorské dílny, bude předcházet ještě vystoupení předkapely. Tou by měla být frýdecko-místecká skupina FM Band. Začátek koncertu je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Muzea v okolí se hemží výstavami

O k r e s (dam) - Doslova pytel s novými výstavami se roztrhl v minulých dnech. Už v úterý patnáctého května otevřelo Okresní vlastivědné muzeum v Nové galerii Žerotínského zámku v Novém Jičíně expozici ’Proměny jantarové stezky’.

Ti, kdo před historií dávají přednost výtvarnému umění, se pak sešli včera odpoledne v Muzeu ve Frenštátě p. R., kde byla zahájena výstava kreseb Jitky a Květy Válových. Také příborské muzeum bude od zítřka vystavovat obrazy. V rámci oslav sedmi set padesáti let města je v tamním muzeu připravena expozice s názvem ’Příbor očima malířů’.


    [Top]    


Burianovo výročí uctí další výtvarný projekt

K o p ř i v n i c e (dam) - Dinosauři, pralidé stejně jako další motivy, které proslavily malíře Zdeňka Buriana, v současné době vznikají pod rukama desítek žáků Základní školy Alšova a základní umělecké školy nesoucí jméno slavného rodáka. Všechna tato dílka od grafik a drobné keramiky až po velké modely budou součástí výstavy připravované k Burianově poctě.

Prvního července si budeme připomínat dvě desetiletí od úmrtí Zdeňka Buriana a právě toto výročí se stalo podnětem k realizaci zmíněného výtvarného projektu. „U příležitosti tohoto výročí jsme chtěli udělat větší výstavu zaměřenou k poctě slavného kopřivnického rodáka, kde bychom chtěli zpracovávat podobné motivy, jako zpracovával on sám,“ řekl autor prvotní myšlenky projektu pedagog a výtvarník Zdeněk Babinec. Jelikož Burian většinu svého tvůrčího potenciálu věnoval uměleckým rekonstrukcím pravěku, bude toto období také hlavním tématem výstavy, která bude začátkem června instalována v Technickém muzeu.

„Když se řekne Burian, tak se většině dětí okamžitě vybaví pravěk a dinosauři. Samozřejmě že on dělal i jiné věci, ale nemá cenu děti nutit třeba do indiánů, když právě dinosauři jsou jim bližší,“ uvedl Babinec. Přesto, že jde o vděčné téma, netroufla si Alšovka realizovat projekt samotná. „Abychom byli schopni zaplnit výstavní prostor a také použít co největší množství technik, spojili jsme se se ZUŠ Zdeňka Buriana,“ vysvětlil Babinec. Žáci umělecké školy se budou na projektu podílet především grafikami, na které nemá Alšovka potřebné vybavení a jejíž kvalitní provedení vyžaduje také větší umělecké nadání. Nejpatrnějším příspěvkem Alšovy školy budou velké kašírované plastiky. Návštěvníci výstavy se mohou těšit až na dvoumetrové dinosaury nebo pralidi v životní velikosti vyrobené z drátů a pletiva pokrytého textiliemi. „Hodláme na místě vytvořit umělou jeskyni včetně velkých nástěnných maleb na jejích stěnách a do tohoto prostředí pak zasadit ostatní plastiky a další věci,“ prozradil část plánů Babinec. Kromě zmíněných plastik Alšova škola představí také keramiku, která bude buďto připomínat výrobky pravěkých hrnčířů, nebo vejce s právě se líhnoucími dinosaury. Chybět však nebudou ani plošné práce.

„V několika třídách zkoušíme Burianem užívanou techniku kvaše, což je monochromní malba jednou barvou a bělobou vyvolávající zdání nebarevné fotografie,“ řekl Babinec s tím, že na výstavě se objeví série výkresů vytvořených touto náročnou technikou. Celý projekt může být vzhledem k množství a finanční náročnosti použitých materiálů realizován jen díky jedenáctitisícovému grantu města. Příprava a instalace výstavy bude podrobně zdokumentována a projekt bude přihlášen do soutěže pořádané ministerstvem školství.


    [Top]    


Na Psí Vojáky sice přišlo málo lidí, ale koncert se vydařil

Zpěvák a vůdčí osobnost pražské kapely
Psí Vojáci Filip Topol hraje
na pátečním koncertě skupiny v CO krytu
pod kulturním domem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen něco málo přes stovku fanoušků pražské kapely Psí Vojáci dorazilo v pátek večer do CO krytu pod Kulturním domem v Kopřivnici.

Přestože pořadatelé nebyli spokojeni ani s návštěvností a s chováním příchozích (ti totiž v závěru akce odcizili reklamní loga sponzorů, a způsobili tak několikatisícovou škodu), Psí Vojáci dokázali, že ne nadarmo je jim přisuzován přídomek kultovní kapela tuzemské klubové scény.

Během zhruba dvou hodin trvání koncertu trio muzikantů naservírovalo naslouchajícím řadu známých skladeb charakteristických vynikajícími texty a neobvyklou melodikou.
 
 


    [Top]    


Rozhlasové vysílání z města bude doprovázet celodenní program

K o p ř i v n i c e (dam) - Především propagací Kopřivnice v širším regionu by měl být zítřejší celodenní program ’Den z vašeho města’. Akce, na které se organizačně podílí samo město, Český rozhlas Ostrava a firma Ludvík Moravia by se totiž měla prostřednictvím rozhlasových vln šířit ke všem posluchačům regionální stanice Českého rozhlasu Ostrava.

V podobném programu na vlnách Českého rozhlasu se Kopřivnice prezentovala již před dvěma lety. Tehdy byla Kopřivnice hlavním tématem čtyřhodinového pořadu ’Host do domu’, kde se posluchači nejdříve z úst starosty dozvěděli základní informace o městě, představilo se tehdy nové Technické muzeum a došlo například také na rozhovor s dakaristy. Vše pak ukončila půlhodinová diskuze s představiteli veřejného života ve městě.

Tentokrát bude mít rozhlasová návštěva Kopřivnice jiný charakter, v průběhu celého dne by se ve vysílání měly objevovat živé vstupy představující posluchačům momentální dění ve městě a navíc účastnit programu se bude moci i veřejnost. Veškeré dění by se mělo soustřeďovat do prostoru před kulturním domem, pouze v případě nepřízně počasí bude přestěhována do jeho vnitřních prostor.

Se zahájením akce redaktory ostravské redakce Českého rozhlasu se počítá kolem deváté hodiny a dopolední programový blok je určen především dětem. I když program připadne na všední den, nemělo by být před kulturním domem o dětské publikum nouze, pozvání totiž dostaly všechny místní školy a školky. Právě pro ně by měla o půl deváté začít vystupovat zpěvačka Heidi Janků. Ta nebude jen zpívat, ale měla by být ústřední postavou celého zábavného programu se spoustou her a soutěží o ceny. O půl jedenácté by od ní měli přebrat štafetu pracovníci rozhlasu, ale zábava by měla pokračovat v podobném duchu. Atraktivní by pro dětské návštěvníky programu mohla být také možnost prohlédnout si přenosový vůz rozhlasu, asistenční vozidlo ABA, hasičskou techniku a nebo přistavené tatrovky.

Odpolení blok programu určený již široké veřejnosti začne ve dvě odpoledne opět půlhodinovým blokem Heidi Janků. Následovat by měla série živě vysílaných rozhovorů se zajímavými osobnostmi Kopřivnice. Zhruba ve tři čtvrtě na tři by měla před kulturním domem hrát kapela Základní školy - náměstí a o čtvrt hodinu později bude čas na taneční vystoupení žákyň ZUŠ Zdeňka Buriana. Do konce odpoledního bloku naplánovaného na pět hodin pak ještě bude možné vidět průjezd automobilových veteránů, Dixi orchestr MIS music a podobně. Vyvrcholení celého programu je naplánováno na dvacátou hodinu. To už se dění přesune do hlavního sálu kulturního domu, kde v tu dobu bude začínat zhruba devadesátiminutový koncert slovenské zpěvačky Jany Kirschner a její doprovodné kapely. Na něj pak volně naváže ’Vinylová diskotéka’ Rosti Petříka, která bude zajišťovat zábavu až do brzkých ranních hodin.


    [Top]    


Celý příští týden bude sál kulturního domu zaplněn dílky místních školáků

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost srovnávat úroveň výtvarných prací žáků všech místních základních škol nabídne v příštím týdnu kopřivnický kulturní dům. Právě v jeho velkém sále bude od jednadvacátého do osmadvacátého května instalována výstava nazvaná Kopřivnický salon.

Výstava by měla být obdobou akcí, které bylo možné svého času vídávat ve výstavní síni na Fojtství. Prostor na Fojtství je však vzhledem k počtu vystavujících škol již příliš těsný a problematický přístup navíc znemožňuje vystavování objemnějších děl a instalací. „Proto jsme se rozhodli nabídnout k tomuto účelu prostory kulturního domu. Podobné výstavy jsou totiž podle našich zkušeností veřejností vyhledávané,“ řekla produkční kulturního domu Dagmar Rysová. Podle jejích slov je přáním pořadatelů, aby se letošní ročník Kopřivnického salonu stal základem pravidelně se opakující akce.

Celá výstava je připravována provozovatelem kulturního domu, firmou Ludvík Moravia, ve spolupráci s kabinetem výtvarné výchovy SIS Nový Jičín. Na nabídku pořadatelů účastnit se salonu zareagovaly kladně všechny místní základní školy s výjimkou zvláštní školy a Základní školy Lubina. Chybět nebude dokonce ani malotřídka z Mniší. Termín výstavy je stanoven tak, aby navazoval na celookresní obdobu výstavy s názvem Fantazie. „Vzhledem k tomu, že tato výstava je instalována v Novém Jičíně, tak asi jen málokdo z rodičů kopřivnických dětí se tam jede podívat. Navíc je to prestižnější akce, školy tam skutečně dávají jen to nejlepší,“ uvedla Rysová s tím, že v Kopřivnici bude na zvážení každé školy, zda předvede totéž, co na Fantazii, nebo bude vystavovat větší množství prací od více dětí.


    [Top]    


Projektový den věnovaný ke Dni matek

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci projektového dne žáci 1. stupně na Základní škole sv. Zdislavy vytvářeli skupinové práce na téma Maminka. „Projektu zaměřeného ke Dni matek jsme se během jednoho dne věnovali ve všech předmětech od matematiky přes jazyk český, pracovní a výtvarnou výchovu až po družinu,“ přiblížila ve stručnosti podstatu akce učitelka výtvarné výchovy Iva Maráková.

Výsledky práce žáků od 1. do 5. třídy si může veřejnost prohlédnout do 21. května v chodbě ke kinu.


    [Top]    


Na plátně kina se vystřídá celkem šest filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Pestrý žánrový mix nabízí i tentokrát kino Puls. Ti, kdo během následujících dnů vyrazí do kina, si mohou vybrat mezi pohádkou, muzikálem, psychologickým filmem a hororem.

Všechna odpolední představení ode dneška až do pondělí budou patřit hlavně dětem, i když je pravděpodobné, že další kousek z dílny Disneyho animátorů přiláká i řadu dospělých. Film ’Není král jako král’ vypráví příběh, který má kořeny ve starodávných čarodějnických příbězích. Mladý rozmazlený král Kuzco musí být vyléčen ze svého sobectví. Je proměněn v lamu a jejíma očima poznává svět zcela novým pohledem. Ve zvířecí podobě prožívá mnohá dobrodružství, poznává lidi a učí se chápat hodnoty života. V zapeklitých situacích mu pomáhá dobrácký sedlák Pacha. Vzájemný vztah těchto dvou naprosto protikladných postav je zdrojem mnohdy zběsilého situačního humoru. Při výtvarném řešení našli tvůrci inspiraci v kultuře starých Inků, i když ji značně stylizovali. Nedílnou součástí všech Disneyho celovečerních filmů je hudba. Písničky, bez kterých se neobejde ani ’Není král jako král’ jsou tentokrát dílem zpěváka Stinga.

Lehčí žánr nabídne také dnešní, zítřejší a sobotní večerní promítání, v rámci kterého se na plátno kina vrátí úspěšný muzikál Filipa Renče. ’Rebelové’ jsou příběhem letní lásky v šedesátém osmém roce zpracované, jak sám režisér tvrdí, do podoby ’písničkového retrofilmu’. V hlavních rolích filmu je možné vidět Zuzanu Norrisovou, Jana Revaie, Tomáše Hanáka a hlavně řadu nesmrtelných písničkových hitů.

Příznivci hororu asi před stříbrné plátno usednou v neděli večer. To je totiž jediný termín, kdy se na něm objeví třetí z řady úspěšných snímků ’Vřískot’. Děj filmu začíná v Hollywoodu, kde se natáčí další pokračování thrilleru inspirovaného vraždami ve Woodsboro. Během natáčení však začnou postupně cizí rukou umírat herci, a to navíc v pořadí, jaké jim určuje scénář. Na místě se velmi brzy objeví reportérka Gale Weathersová (Courteney Cox Arquetteová) a společně se svým bývalým přítelem Deweym Rileym (David Arquette) se pustí do vyšetřování, ke kterému se postupem času připlete i Sidney. Vrah totiž nechává na místech činu fotografie její před lety zavražděné matky...

Třetí a závěrečný díl trilogie není ani zdaleka špatným filmem a po řemeslné stránce nelze jeho tvůrcům nic vytknout. Ve srovnání s prvními dvěma díly však působí poněkud vyčpěle a trpí nedostatkem vtipu a invence, kterými byl především první díl doslova nabit.

V pondělí a ve středu večer přijde na řadu film ’Osudové setkání’ s Seanem Conerym v hlavní roli. Ten si ve snímku pod režijní taktovkou Guse Van Santa zahraje zatrpklého a uzavřeného spisovatele Williama Forrestera, který před čtyřiceti lety získal Pullitzerovu cenu za svůj bestseller Přistání v Avalonu a od té doby v podstatě neopustil svůj byt. Poustevnický život mu změní až náhodné setkání s nadaným černošským mladíkem Jamalem (Rob Brown), který nejen že skvěle hraje basket, ale taky docela obstojně píše. Ti dva naváží zvláštní vztah, slavný spisovatel pomůže mladíkovi v začátcích a on jej vrátí do života. Osudové setkání je vydařeným filmem, který je směsicí dobře napsaného scénáře, zdařilé režie a v neposlední řadě výborných hereckých výkonů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.