Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Dětské centrum zaměstnává jen odborníky

K o p ř i v n i c e (ili) - Na většině pracovištích je v dnešní době kladen značný důraz na odbornost zaměstnanců. K takovým zařízením beze zbytku patří i Dětské centrum v Kopřivnici.

„Je nezbytné se neustále vzdělávat a lidé, kteří tady pracují, si vzdělání doplňují různými kurzy, školeními a semináři s praktickými ukázkami. Všem našim dětem se dá pomoci, ale člověk musí mít natolik osvojené vědomosti, aby věděl, jak vlastně pomoci,“ shrnula nezbytnost vzdělání ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková, „to se dá docílit několika způsoby - buďto člověk zkouší různé možnosti, ale v tom případě se jedná o strašně dlouhodobou záležitost, než se vyhodnotí správná cesta, takže mnohem lepší je pak přijmout metody, které už jsou vyzkoušeny třeba v jiných státech například v Holandsku či Dánsku. Jsou to ovšem metody, které se ve škole běžně neučí a my si je potřebujeme osvojit.“

A právě přítomnost erudovaných odborníků cítí ředitelka Dětského centra jako největší přínos svého zařízení. „V případě, že tady přijde rodič s dítětem majícím jakékoli postižení, dokážeme mu nejen poskytnout odbornou radu, ale navíc ho dále nasměrujeme na síť sociálních podpor. A v případě, že dojde k umístění dítěte v našem zařízení, mu pak dokážeme pomoci,“ dodala Jančálková.

Děti docházející do Dětského centra by mohly navštěvovat běžnou základní školu v případě, že by měly k dispozici vlastního asistenta, nebo individuální přístup pedagoga. První možnost naráží na nedostatek finančních prostředků, druhá na přeplněnost školních tříd. Více než ve městě je příznivější situace na vesnických malotřídkách, kde není počet žáků vysoký. Z vlastních zkušeností ředitelka Jančálková vyzdvihuje nejen vlastní spolupráci s těmito učiteli, ale hlavně větší soudružnost dětského kolektivu a skutečnost, že v malotřídkách mají žáci i pedagog větší možnosti se postiženému dítěti věnovat, takže výsledky bývají zpravidla lepší.

V Dětském centru je struktura vzdělávání pracovníků a pedagogů uzpůsobena tak, že každý z nich se specializuje na určitou problematiku. „Je to nejen otázka šetření finančních prostředků, ale problematika handicapů dětí je tak široká, že není v silách jedince obsáhnout do detailu každé poškození,“ dodala Dagmar Jančálková.

Jistým přínosem jsou i studenti speciální pedagogiky, kteří chodí do centra na praxi. „Jsou to nadšenci přicházející se spoustou nápadů,“ pochvalovala si spolupráci s vysokoškoláky ředitelka Jančálková.


    [Top]    


Na rekonstrukce dětských hřišť je letos čtvrt milionu

K již existujícím dětským hřištím v Kopřivnici
přibylo na začátku května jedno zcela nové,
které bude sloužit dětem na ulici Příčné.
Foto: Dana Hoďáková
 

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtvrt milionu korun letos správa sportovišť investuje do údržby a rekonstrukcí dětských hřišť.

„Provádíme práce v podstatě po celém městě, kde se řeší ty nejožehavější případy,“ řekl šéf správy sportovišť Milan Gilar. Jelikož finanční prostředky nevystačí na důkladné rekonstrukce v celém městě, vytipuje správa sportovišť vždy určité oblasti, na které se zaměří. „Letos jsme se soustředili na sídliště Pod Morávií a na ulice Štramberskou, Ignáce Šustaly, Kapitána Nálepky a Erbenovu,“ prozradil Gilar. Ve jmenovaných lokalitách se provádějí kompletní opravy dětských hřišť, rekonstruují a natírají se houpačky, kolotoče, průlezky a čistí se pískoviště.

Právě výměna písku na hřištích patří k nejožehavějším problémům. Na území města existuje přes osmdesát pískovišť a kompletní výměna a vyčištění obsahu jednoho z nich přijde podle velikosti na tři až čtyři tisíce korun. „Písek se obměňuje postupně. V těch oblastech, které mají letos prioritu, dojde, pokud to bude nutné, ke kompletním výměnám obsahu pískovišť,“ slíbil Gilar.


    [Top]    


Kulturní dům patřil seniorům

Seniorská odpoledne v kulturním domě
si získávají čím dál větší popularitu
mezi cílovou skupinou obyvatel.
I tentokrát byl velký sál
kulturního domu zaplněn.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Již tradicí se stalo setkání seniorů, pořádané sociálním odborem městského úřadu ve spolupráci s provozovatelem kulturního domu, firmou Ludvík Moravia. Sto sedmdesát účastníků zábavného odpoledne mile překvapilo samotné pořadatele. „Vyšší návštěvnost jsme snad měli pouze před Vánocemi,“ uvedla Dagmar Rysová, spoluautorka programu a průvodkyně celého odpoledne, „mám radost, že si lidé na tyto akce našli cestu a dokážou se bavit bez ohledu na věk.“

Na hudebně tanečním bloku se podílely děti jak ze ZUŠ Zdenka Buriana, tak ze Soukromé umělecké školy MIS music. Bohatý, více než hodinu trvající program odměňovali návštěvníci zaslouženým potleskem. Když pak na pódium vystoupil místostarosta Zdeněk Krajčír, aby pozdravil jménem vedení města účastníky akce, svěřil se ve svém krátkém proslovu, že vůbec nelituje toho, že místo hokejového utkání ČR - SR zhlédl tento program.

Další část programu byla v režii estrádního umělce Karla Paštyky a zpěváka Darka Martina z Řecka. Humorná vyprávění se střídala s písničkovými bloky sestavenými ze známých hitů, které zvedly ze židlí na parket většinu účastníků.

Akce se setkala s velkým zájmem a svou spokojenost návštěvníci vyjádřili v desítkách děkovných lístků, které měli v rámci ankety připraveny na stolech. Snad jeden za všechny: Je chvályhodné, že nezapomínáte na seniory a tělesně postižené občany. Jsou to lidé, kteří se zasloužili o rozvoj Kopřivnice, kteří si váží života a velmi pěkně se k sobě chovají.


    [Top]    


Kopřivnice uctila památku obětí II. světové války

K o p ř i v n i c e (hod) - I přes nepřízeň počasí se sešla hrstka občanů Kopřivnice u pomníku padlých před Základní školou - náměstí, aby zde uctila památku obětí druhé světové války.

Nejdříve položili kytici k pomníku radní, poté zástupci Konfederace politických vězňů a nakonec i komunisté. Místostarosta Alois Janek přednesl krátký projev a poděkoval přítomným za účast na tomto pietním aktu. Poté následoval za necelou hodinu v kopřivnickém kulturním domě v kině Puls koncert Landek Quarteta Ostrava, jehož spolupořadateli bylo město a Ludvík Moravia.


    [Top]    


O ekologické poradenství sdružení Hájenka je poměrně malý zájem

Mezi služby, které nabízejí ochránci
životního prostředí ze sdružení Hájenka,
je také bezplatná ekologická poradna.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Již druhý měsíc je pro veřejnost v provozu ekologická poradna Občanského sdružení Hájenka. Každé pondělní odpoledne od 14 do 17 hodin je v prostorách informačního střediska v přízemí kulturního domu poskytováno zájemcům bezplatné poradenství z oblasti ekologie.

„Přesunuli jsme poradnu ze středy na pondělí, protože se nám původní termín neosvědčil,“ uvedl člen Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita a zároveň přiznal, že ke změně došlo ze strany organizace, „do středy se většinou vyskytnou jiné aktivity, které se jeví jako důležitější.“

Zájemcům je k dispozici poměrně rozsáhlá knihovna, čítající takové tituly z ekologického právního servisu, jako je právo na informace, žaloby v rámci životního prostředí, vyvlastňování, ochrana vlastnických práv a další. „Knihovnu průběžně doplňujeme o další tituly, z nichž některé nejsou k dispozici ani v městské knihovně,“ doplnil Kvita, který se ekologickému poradenství věnuje v rámci dobrovolné činnosti.

Informace, které v poradně může získat každý občan, jsou velmi různorodé. Ochranou rostlin počínaje, přes možnosti pomoci při hnízdění ptáků ve městě a okolí, až po doporučení jednotlivých potravin. „Jsme schopni poskytnout poměrně vyčerpávající informace nejen žákům a studentům nutné pro jejich školní potřebu, ale zároveň je nasměrovat na další instituce a organizace, u kterých by našli odpovědi při řešení svých seminárních prací,“ přiblížil možnosti ekologické poradny Kvita.

To je pouze zlomek činnosti poradny. Zajímavé informace mohou získat například matky alergiků pro používání pracích prostředků, stejně jako doporučení potravin na základě obsahu složek skrývajících se pod označením E.


    [Top]    


Vedení města žádá o podporu při šetření

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve dnech 22. května až 1. června bude město Kopřivnice provádět průzkum maloobchodní sítě v Kopřivnici. Šetření se bude týkat všech sortimentních typů prodejen a budou zjišťovány především údaje o prodejní ploše a počty pracovníků. Vedení města proto žádá všechny oslovené subjekty o maximální součinnost.


    [Top]    


Městská policie děkuje

K o p ř i v n i c e - Tyto řádky patří především žákům šesté B třídy Základní školy Milady Horákové, kterým bych chtěl poděkovat za dárky pro pejsky umístěné v psím útulku ve Vlčovicích, které pořídili ze sbírky ve třídě, a za pravidelné chvíle strávené na útulku. Svou přítomností v psím útulku zpestřují pobyt psům, než si je odvedou noví majitelé.

Jan Müller, velitel městské policie


    [Top]    


Oznámení katastrálního úřadu

N o v ý J i č í n (red) - V době od 18. května do 15. června bude Katastrální úřad v Novém Jičíně, Slovanská 5, provádět přechod z dosavadního počítačového zpracování katastru nemovitostí na nový informační systém katastru nemovitostí (ISKN).

V běžných hodinách bude v provozu v tomto termínu na výše uvedeném pracovišti pouze podatelna pro příjem podání a dále budou vydávány informace - výpisy z katastru nemovitostí. Zápisy listin - aktualizace dat katastru nemovitostí - budou prováděny až po obnovení provozu pracoviště, tj. po přechodu na ISKN.

Výjimku k provedení zápisu není možné v době omezeného provozu žádat ani v nejzávažnějších situacích - není to technicky možné.


    [Top]    


Stíny

V době ze 7. na 8. května odcizil neznámý pachatel z neuzamčeného zaparkovaného osobního vozidla taxi zn. Mercedes zabudovaný taxametr v hodnotě 13 500 korun.

Dne 12. května v dopoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z domů na ulici 17. listopadu teče z 5. patra voda do bytů v nižších patrech. Ve spolupráci s hasiči byl byt otevřen a závada odstraněna.

Dne 12. května v pozdních nočních hodinách hlídka městské policie ve spolupráci s Policií ČR řešila rvačku návštěvníků diskotéky v Kulturním domě Mniší.

13letý chlapec je důvodně podezřelý z trestného činu šíření toxikomanie. V době od 1. února do 1. března předvedl a ukázal způsob vdechování návykové látky nezletilým osobám a poté jim předal látku k vlastní aplikaci. Případ byl zjištěn při šetření jiné trestné činnosti letos 11. května.

V sobotu 12. května v 14.30 hodin došlo na ulici Ke Koryčce k dopravní nehodě, a to tak, že 21letý řidič jedoucí po místní komunikaci na přímém úseku ve stoupání nesprávně reagoval na vzniklou situaci v silničním provozu a střetl se s 4 a půlletým chlapcem, který mu přebíhal vozovku. Při kolizi došlo k lehkému zranění chlapce, alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou.

Na území okresu došlo v době od 7. do 13. května k třiatřiceti dopravním nehodám, při nichž bylo devět osob zraněno lehce, jedna těžce a dvě osoby byly usmrceny. Škoda byla vyčíslena na částku 1 447 tisíc korun.


    [Top]    


Přeplatky za teplo by mohly jít do fondu

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř dvacet milionů korun vrací Oblastní bytové družstvo svým nájemníkům po vyúčtování minulého roku. Na poměrně vysokých přeplatcích se prý výrazně podepsala minulá mírná zima. „Pokud by teploty byly stejné jako vloni, ani přeplatky by se nijak zvlášť nelišily,“ tvrdí předseda OSBD Jiří Rýdel. Podle jeho slov právě peníze zaplacené družstevníky jako zálohy na teplo tvoří zhruba padesát procent, zbytek pak družstvo vrací za nespotřebovanou vodu. Přitom právě u vody se údajně objevují velké výkyvy ve spotřebě. „U řady domácností se to liší i o mnoho tisíc korun, což si nedokážu vysvětlit,“ kroutí hlavou předseda OSBD.

Vzhledem k vysokým částkám, které zbytečně protekly přes účty družstva, se zvažuje několik možností, jak v příštích letech výši záloh optimalizovat. Ke snižování záloh je však podle Rýdla možné přistoupit jen u domů, u kterých již minimálně dva roky probíhá měření regulace odběru tepla. „Rozdíly v energetické náročnosti domů jsou tak velké, že prostě nemůžeme snížit zálohy plošně,“ tvrdí Rýdel. Pokud bude však podmínka dlouhodobého měření splněna, je možné zálohy snížit.

Podle vedení družstva existují dvě možnosti, jak s ušetřenými penězi naložit. Pokud si to budou nájemníci přát, bude možné po snížení záloh snížit měsíční nájem. Jako rozumnější však předseda OSBD označuje druhou variantu, která je právě ve fázi příprav. „Jelikož není dost peněz na údržbu jednotlivých domů, můžeme snížit zálohy a tu částku převést do fondu oprav s tím, že oni nepoznají zvýšení ani snížení na své kapse,“ řekl Rýdel. Podle jeho slov by při realizaci této varianty navíc nehrozilo, že by po tužší zimě museli nájemníci na teplo doplácet. „V případě, že by byly nedoplatky, peníze by se zase z fondu oprav převedly zpět do záloh,“ vysvětlil svou vizi Rýdel s tím, že jde zatím jen o hrubý nástin a je nutné ji společně s hospodáři jednotlivých lokalit dopracovat.


    [Top]    


Kraj má smlouvu o spolupráci s Vietnamem

Ostravský kraj začíná navazovat
první mezinárodní styky. Vůbec první smlouvu
o spolupráci jeho představitelé
podepsali ve Vietnamu.
Foto: Josef Jalůvka

K o p ř i v n i c e (dam) - Ostravský kraj má již uzavřenu první smlouvu o spolupráci se zahraničním partnerem. Tím je shodou okolností vietnamská provincie Khanh Hoa. Dokument, na jehož přípravě se podílely obě strany za konzultace ministerstev zahraničí, byl podepsán třicátého dubna ve městě Noa Trang, správním středisku jihovietnamské provincie.

Společně s prvním zástupcem hejtmana Jiřím Carbolem, vládním zmocněncem pro severní Moravu Vítězslavem Zamarským a zástupci průmyslových podniků a vysokých škol se cesty do Vietnamu zúčastnil také kopřivnický exstarosta a nynější zástupce hejtmana Josef Jalůvka. Ten si také našel čas odpovědět na několik otázek.

Jaký přínos pro kraj může mít spolupráce právě s Vietnamem?

Hlavním cílem bylo navázání obchodních kontaktů. Vietnam je ideálním místem, odkud naši podnikatelé mohou vstupovat na asijský trh. Jejich ekonomika se velmi rychle rozvíjí a je tam velký zájem o investice. Podle toho, co jsme během návštěvy zjistili, je tam velká poptávka po technologiích těžby a zpracování nerostných surovin, technologii výroby betonu. Zájem je také o konzervárenské technologie či vybudování společného podniku na výrobu skla. Značné možnosti mají také stavební firmy, je tam totiž nutné vybudovat kompletní síť infrastruktury.

Jednou z oblastí, které na kraji spadají do vaší kompetence, je i turistický ruch. Je i v této oblasti možnost nějaké spolupráce?

Pokud má někdo zájem o exotické kraje, tak ta možnost tady je. Khanh Hoa je jedním z nejatraktivnějších míst celého Vietnamu a i samotní Vietnamci se jezdí do této oblasti rekreovat. Kromě písečných pláží u Jihočínského moře a přírodních zajímavostí jsou zde i další turistické atrakce jako bahenní lázně, podmořské akvárium a podobně.

Jedná se o navázání spolupráce také s dalšími zeměmi?

V závěrečné fázi jsou jednání se sousedním vojvodstvím slezským v Polsku, pracuje se na spolupráci se Severním Porýním-Vestfálskem. Hodláme spolupracovat také s Irskem, jedním španělským regionem a možná Lotrinskem ve Francii.


    [Top]    


Rybáři se utkají v mistrovství ČR v muškaření

P ř í b o r (hod) - Rozhodnutím Rady Českého rybářského svazu byla pověřena MO ČRS Příbor uspořádáním XI. mistrovství České republiky v muškaření na řece ve dnech 25. až 27. května.

Příborská organizace je pověřena uspořádáním první sportovní akce takového významu. Slavnostní zahájení se uskuteční na náměstí S. Freuda v sobotu 26. května ve 12.30 hodin. Závody se konají na celém revíru Lubina 2, tj. od splavu na silnici Mošnov, Ostrava až po splav na Holotě v Lubině. První závod bude v sobotu od 15 do 18 hodin, druhý v neděli od 9.30 do 12.30 hodin.


    [Top]    


Nedostatek parkovišť obyvatele, jak se zdá, trápí

K o p ř i v n i c e (ili) - Jak jste spokojeni s parkovacími možnostmi na katastru města Kopřivnice, zněla anketní otázka položená spoluobčanům v souvislosti s připravovaným výhledem stavebního odboru na tuto problematiku.

Alois V. (45 let, technik) - Za posledních deset let se situace s parkováním ve městě opravdu rapidně zhoršila. Přibylo víc aut, ale to už neplatí o parkovacích místech.

Radana H. (28 let, mateřská dovolená) - Na motoristy se bere ohled neustále, ale aby přidali k pískovištím lavičky, to nenapadne nikoho. Nemám problém s parkováním u domu, ale s tím, že si nemám kde sednout, když jsem s malým venku.

Ctirad K. (48 let, stavební technik) - Heleďte se, mně vadí auta ve městě stejně jako psi. Já bych zavedl pro majitele aut stejný poplatek jako mají psíčkaři. Máš auto, tak každý rok zaplať do městské pokladny 1 000 korun. Pokud máš garáž, tak jen 500 korun. A věřte, že pokud by se ty peníze použily na zkvalitnění cest ve městě, tak by na tom motoristi ještě vydělali.

V zimě túrují motor jak urvaní, a když začnou vyprošťovat auto ze sněhu, tak ho zase klidně naházejí na vyhrnutou silnici nebo chodník. Když nad tím tak přemýšlím, tak bych jim tu částku raději zdvojnásobil.

Liba R. (40 let, vychovatelka) - Bydlím v té části sídliště Sever, kde jsou k dispozici dvě odstavná parkoviště, takže problém s parkováním není až tak palčivý. Horší je skutečnost, kde všude motoristé parkují. Postaví bezohledně auta podél cesty i v místě, kde silnice odbočuje na zmíněné parkoviště, a tím znemožňují bezpečný výjezd z parkoviště. Tato situace je na ulici Osvoboditelů před domem č. p. 1 238 a divím se, že tu ještě nedošlo k vážnější dopravní nehodě. Ale to je jen otázka času.

Bedřich K. (61 let, důchodce) - Co se přestěhovala Mana, nemám problém se zaparkováním v centru města a u velkých prodejen, jako je Diskont nebo Albert. Horší to je u domu.

Štefan L. (32 let, programátor) - Aut přibylo hodně, dokonce i pár parkovacích míst, ale zas bych nechtěl, aby se další parkoviště budovala na úkor zeleně ve městě.

Dana Š. (35 let, servírka) - I kdyby se přidělala další a další odstavná parkoviště, stejně chce každý parkovat před domem. Jedni proto, že je jim shnilo udělat pár kroků navíc, druzí, aby měli auto pod dohledem.

Zuzana H. (38 let, nezaměstnaná) - Zaparkovat před blokem domů 1 303 - 1 307 na ulicích Francouzské a Obránců míru je v podstatě nemožné. A teď nemyslím jenom parkování, tady se nedá ani zastavit, aby si člověk mohl naložit do auta věci.

Luboš R. (50 let, správce) - Situace s parkováním je mizerná nejen v místě bydliště, ale hlavně při návštěvě lékaře, zubaře. To člověka naštve, když se cítí mizerně, a pak nemůže najít místo na parkování.

Jitka Č. (25 let, zahradnice) - Auto nemám a ještě určitě hodně dlouho mít nebudu, ale za parkování bych stanovila nějaký poplatek, i když to není na placeném parkovišti. Když si chci pronajmout místo na postavení stánku, taky musím městu místo zaplatit. Auta zabírají místo taky a neplatí.

Iveta B. (23 let, administrativní pracovnice) - Objektivně situaci s parkováním nedokážu posoudit, když nemám auto, ale protože jsem se nikde nesetkala se stáním na chodníku, tak to asi nebude tak zlé.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.