Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Parkování vozidel ve městě je stále velkým problémem

K o p ř i v n i c e (hod) - Dopravní situace ve městě není dobrá, což mohou potvrdit nejen všichni řidiči, chodci, ale i policisté či pracovníci Slumeka. Od roku 1990 došlo k mnohonásobnému zvýšení počtu nejen osobních vozidel, ale i různých dodávek a pick-upů. Veřejná doprava razantně snížila počty spojů, a tak si lidé byli nuceni pořídit třeba i stará vozidla, aby se vůbec dostali, kam potřebují. Ani město, ani sídliště, kde je situace nejhorší, s tímto nárůstem vozidel v době, kdy probíhala výstavba sídlišť, vůbec nepočítalo, neboť před domy, čítajícími přes třicet bytových jednotek, je vybudováno parkoviště tak pro pět až šest aut.

Při vjezdu do Kopřivnice je dopravní značka zakazující stání ve městě pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Počet dodávek se žlutou státní poznávací značkou, což jsou nákladní vozidla, která používají zejména podnikatelé pro převoz nákladu, je nemalý. Situaci by možná vyřešilo to, kdyby město zrušilo dodatkovou tabulku, a zákaz parkování by platil pro všechna nákladní auta.

Zeptali jsme se proto místostarosty Aloise Janka, co s tím město hodlá dělat. „Město by v momentě, kdyby toto provedlo, muselo vymyslet náhradní řešení. Areál ČSAD se prodává, prostor u nákladového nádraží také nemá dostatečnou kapacitu. Jedna z možností by to byla, ale v současnosti není žádná. Další věc je ta, pokud má někdo sídlo podnikání v místě bydliště, má právo tam i parkovat,“ řekl Janek. „Na projednání do rady jde jedna studie o parkování ve městě, uvidíme, kolik budeme moci na naplnění jejích výsledků z rozpočtu vyčlenit peněz. Na sídlišti Sever se už něco udělalo, jsou projekty na další parkoviště, ale v rozpočtu nebylo nikdy dostatek peněz, aby se všechna mohla realizovat. Je to také i otázka stanovení priorit, s výstavbou parkovišť v nějakém masivnějším měřítku to vidím až tak od roku 2004,“ dodal místostarosta Janek.

Město Kopřivnice má v okrese zatím jako jediné provedenou kontrolu všech přechodů pro chodce, kdy se za účasti Dopravního inspektorátu policie ČR v Novém Jičíně kontrolovalo jejich umístění, jejich potřebnost pro pěší provoz a hlavně jejich vodorovné i svislé dopravní značení. „Dopravní komise mapovala prostor kolem Komerční banky a ulici Kpt. Nálepky.

Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo vybudovat alespoň jednu parkovací plochu ročně. Uvidíme, jak se vyvine rozpočtové určení daní pro příští rok,“ uzavřel Janek.

Dopravu ve městě a silniční hospodářství má na starosti Rudolf Doubek, pracovník stavebního úřadu kopřivnického městského úřadu, který nám k danému problému řekl, že je již dva roky připravena včetně stavebního povolení stavba sto třiceti pěti parkovacích míst na sídlišti Sever. Co se týče parkování vozidel, je situace nejhorší právě na tomto sídlišti. V této lokalitě připravuje soukromá firma stavbu asi sedmdesáti garáží za kravínem, třicet by mělo být postaveno také v blízkosti kravína směrem k nákladovému nádraží a dalších devět garáží by mělo vyrůst na ulici Francouzské u bývalého řeznictví Vítek. Pokud by se postavily všechny garáže, je otázkou, zda to bude pro parkování na Severu viditelná pomoc.

„Je to všechno otázka peněz, město má rozpracovanou studii na vybudování parkoviště pro pětadvacet až čtyřicet vozidel za garážemi na ulici Družební. Dále je připravena studie na vybudování tří parkovišť na ulici I. Šustaly, kde by mohlo parkovat až padesát vozidel. Další parkoviště by mohlo vzniknout v prostoru mezi Komerční bankou a domem č. p. 1028, které by mohlo pojmout asi čtyřicet vozidel,“ řekl Rudolf Doubek.

Druhou nejhorší, co se týče parkování, je situace na ulici Kpt. Nálepky. Ve studii se uvažuje o tom, že by se hřiště na této ulici změnilo na parkovací plochu, ale současně s touto stavbou by proběhla rekonstrukce blízkého, dnes málo využívaného hřiště u Kopřivničky. Rovněž se uvažuje o propojení ulic Erbenovy a Husovy, kde není komunikačně napojena pro možnost zásobování restaurace U Můstku a sídlo firmy Favea. Odtud by pokračoval chodník kolem Kopřivničky až na ulici Husovu.

Jak nám řekl Rudolf Doubek, při jednání, které s novojičínským dopravním inspektorátem proběhlo minulý týden u starosty města, vyplynulo, že je ve větší míře zaznamenáván nárůst přestupků, jichž se řidiči dopouštějí. Dopravní inspektorát Nový Jičín vydá zřejmě pokyn, aby policisté při svých pochůzkách nenechávali bez povšimnutí přestupky řidičů a více se jim věnovali. Jako největší nešvar, kterého se řidiči dopouštějí, je parkování v protisměru, nerespektování zákazu stání a stání na vyhrazených parkovištích.


    [Top]    


Tatra vyhrála soudní spor o svou značku

K o p ř i v n i c e ,   T r e n č í n (dam) - První verdikt ve sporu mezi Tatra Kopřivnice, a. s., a slovenským výrobcem komponentů pro nákladní automobily Tatra Sipox Bánovce nad Bebravou o užívání značky Tatra vynesl před týdnem Krajský soud v Trenčíně. Soud zakázal žalované straně užívat označení Tatra v obchodním jménu bez souhlasu kopřivnické společnosti a současně přiznal Tatře pětimilionové odškodné.

Soud o věci rozhodoval za nepřítomnosti zástupců Sipoxu. Ti se totiž, jak uvedla ČTK, o celou kauzu příliš nezajímají. Šéf Sipox Holdingu Jozef Majský se nechal slyšet, že čeká na nového majitele Tatry, se kterým bude jednat. Kopřivnická automobilka podala na Tatru Sipox žalobu již v roce 1998. První stání proběhlo až letos v únoru. Tehdy ani v následujících dvou termínech se k soudu nedostavili zástupci Tatry Sipox.

Tatra, a. s., podle slov vedoucího své právní kanceláře Libora Vojtka očekává napadení rozsudku ze strany Sipoxu, přesto jej považuje za úspěch.


    [Top]    


Po Lubině se telefonizace dočkají i v Mniší

M n i š í (ili) - Po Lubině dojde v letošním roce k zahájení výkopových prací za účelem modernizace stávajících telefonních sítí a dosažení sto třiceti procent telefonizace k uspokojení poptávky po podnikatelských a bytových stanicích. Značná část oblasti je dosud telefonizována pomocí nadzemních kabelů nedostačující kapacity a v dané oblasti tím bylo prakticky vyloučeno zřizování dalších telefonních stanic. Realizací této a návazných akcí bude dosaženo podstatného rozvoje místních sítí v dané lokalitě, podstatného zvýšení kvality provozu telefonní sítě a vytvoří se podmínky pro zřízení dalších telefonních stanic. Konečná kapacita navržené kabelizace zcela pokryje požadavky současné i v blízké budoucnosti.

Stavba navazuje na nově realizovanou rezervu kabelu o délce 4,5 kilometru v rámci předchozích akcí z Kopřivnice. Trasa je vedena zastavěným územím s plochami zeleně a stromů, asfaltovými silnicemi a dlážděnými, případně asfaltovými chodníky. Přívodní kabel v předmětné oblasti bude navazovat na realizovanou kabelovou rezervu v blízkosti křižovatky Hukvaldy, Frenštát. Při realizaci nedojde ke kácení vzrostlých dřevin. Keře a mimolesní zeleň v trase budou prozatímně přesazeny, při zničení osázeny nové. Trasa je navržena tak, aby byla co nejkratší a vedena v co největší míře ve volném terénu a krajnici komunikace. Přesto se nevyhne tomu, aby protnula soukromé pozemky.

Zákon o telekomunikacích ukládá provozovateli veřejné telekomunikační sítě uzavřít před zahájením stavby s vlastníkem dotčených nemovitostí dohodu o zřízení věcného břemene za jednorázovou úhradu. Vypočtená částka bude vlastníkům vyplacena po realizaci stavby a uvedení nemovitosti do původního, případně náležitého stavu (s příslušným potvrzením vlastníka).

Hloubka kabelové rýhy se bude pohybovat v rozmezí od 70 do 90 centimetrů, šířka 35 až 50 centimetrů. Kabely budou pokládány do lože z kopaného písku o deseticentimetrové tloušťce.

Šířka výkopu bude v jednotlivých úsecích dána počtem kabelů a přípoloží, po celé délce bude překryta ochrannou deskou a varovnou fólií. Po záhozu kabelové rýhy se provede její úprava a osetí travním semenem. Prostupy pod komunikacemi a asfaltovými chodníky budou realizovány protlaky, případně překopy.

Vlastní kabel se napojí na odbočce z Vlčovic do Mniší na rozvaděč a bude veden zemním vedením podél hlavní komunikace celou obcí. Ve čtyřech koncových větvích pak bude vyveden nadzemním vedením tak, aby všichni mohli být připojeni.

Křížení státní silnice bude realizováno protlakem silničního tělesa bez narušení konstrukčních vrstev vozovky v hloubce minimálně 120 cm pod vozovkou. Montážní jámy budou umístěny mimo silniční pozemky. Křížení vodního toku Lubina bude provedeno po lávce pro pěší v chráničce pod římsou lávky, křížení potoka Lubinka v chráničce překopem. Výkopové práce budou zahájeny následně po nabytí právní moci územního rozhodnutí, k čemuž pravděpodobně dojde v průběhu měsíce června.


    [Top]    


Stav cest se zhoršuje, peníze na větší opravy ale chybí

K o p ř i v n i c e (dam) - Se zhruba osmi sty tisíci bude muset letos Slumeko, s. r. o., vystačit při opravách cest na území Kopřivnice a místních částí. Zhruba polovina této částky přitom padne na opravy výtluků na silnicích a dalších 400 tisíc je určeno na vysprávky, asfaltové nátěry a další opravy. Zmiňované peníze však ani zdaleka nebudou stačit k dlouhodobému zlepšení situace.

„Jsme schopni dělat jen opravy toho typu, že zalepíme díry a jdeme od toho. To je jen hašení požáru a ne systematická údržba, která předejde vzniku póru a zajistí dlouhodobější trvanlivost vozovky,“ přiznal Vladimír Pustka z firmy Slumeko, s. r. o., do jehož působnosti údržba silnic ve městě patří. Podle jeho slov je nutné, aby město změnilo v současné době uplatňovanou filozofii preferující pouhé opravy havárií před komplexními opravami.

„Je nutné začít s celoplošnými úpravami cest tak, aby komunikace vydržely bez náročnějších oprav třeba pět let,“ řekl Pustka. Životnost komunikací ve městě je prý mnohdy již dávno překročena a na některých místech je třeba sáhnout k razantnějším úpravám celoplošného charakteru, na což chybí peníze. Paradoxní přitom je, že opravy menších kousků silnice vycházejí často dráž než rekonstrukce delších úseků. Takové zakázky jsou totiž pro firmy zajímavější, a tak je cenově zvýhodňují.

Pracovníci Slumeka zatím zmapovali poškození silnic na území města. „První dojem byl, že to není až tak špatné, ale je to horší, než jsme si původně mysleli,“ uvedl Pustka s tím, že jsou místa, kde je stav vozovek horší než po minulé zimě. To je prý dáno tím, že již delší dobu se do údržby komunikací neinvestuje potřebný objem peněz a jejich stav se obecně zhoršuje. Vzhledem k nedostatku financí je nutné také letos vytipovat jen některé z poničených silnic. „Budeme se zaměřovat na důležitější komunikace. Pravděpodobně dojde na část ulice Nádražní vedoucí okolo autobusového nádraží a několik úseků na Francouzské. Starou bolístkou je také ulice Štramberská, ta však vyžaduje obrovskou investici a jistě se na ni peníze v našem rozpočtu nenajdou. Předláždění žulových kostek je totiž nesmírně drahé a navíc by bylo nutné také vyspravit spodní vrstvy cesty,“ řekl Pustka. S opravami, které letošní rozpočet umožní, by se mělo začít koncem května, nejpozději na začátku června. Je totiž žádoucí, aby opravy byly dokončeny již před letní sezonou, během které budou mít čas tepelně vyzrát. Realizací oprav Slumeko pověří externí firmu. Zatím jsou k dispozici nabídky čtyř společností, dvě z nich však nenabízejí veškeré potřebné technologie, a je proto pravděpodobné, že se nakonec bude rozhodovat jen mezi dvěma.


    [Top]    


Děti soutěžením oslavily první rok supermarketu

Při oslavách prvních narozenin supermarketu
Albert bylo na jeho parkovišti připraveno
zábavné odpoledne pro děti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Soutěžním odpolednem pro děti oslavil minulou středu supermarket Albert první rok svého působení v Kopřivnici.

Část parkoviště u prodejny se změnila v hřiště, kde se mohly děti zúčastnit několika soutěží a her nebo namalovat obrázek, to vše v režii Domu dětí a mládeže, a za sladkou odměnu věnovanou Albertem. Další akcí podobného charakteru bude oslava Mezinárodního dne dětí.

Od otevření Albert, nástupce někdejší Many v tehdy nově dokončeném obchodně-administrativním centru, navštívilo na sto sedmdesát dva tisíc zákazníků.
 


    [Top]    


Nadšenci po celém světě vstávali, aby si ráno poslechli ptačí zpěv

K o p ř i v n i c e (ili) - Vstávat ve tři hodiny ráno se člověk donutí zpravidla jen za zcela mimořádné situace. Ta pro sedmnáct nadšenců nastala první květnovou neděli, kdy probíhal celosvětový tzv. Chorus day. Ve čtyři hodiny se zájemci o poslech a rozlišování ptačího zpěvu setkali s hlavním aktérem těchto setkání Janem Košťálem před budovou Základní školy Emila Zátopka.

Pomalu byli zasvěcováni do jednotlivých zvláštností a nuancí, kterými se zpěv jednotlivých druhů liší. Celkem bez problémů zvládli rozlišení bojovnějšího zpěvního projevu drozda zpěvného od kosa černého. Ale s přibývajícím časem, jak se postupně probouzely ostatní druhy, se rozlišování stávalo náročnějším. Sýkora koňadra se svým daci daci daci, strnad obecný s ccccbé, budníček menší, pěnice černohlavá, králíček obecný či krkavec velký se svým charakteristickým hlasem zejména v době namlouvání, ale i výrazný zpěv pěvušky modré spolu s desítkami dalších hlasů odměnili všechny, kteří vyměnili teplo postele za mlhavé ráno.

Ptáci si zpěvem ohraničují teritoria potravinové základny a hnízdiště zároveň slouží jako přirozený indikátor životního prostředí, takovými a dalšími informacemi prokládal Jan Košťál árie opeřených pěvců. Ještě před takovými osmi deseti léty byl například rehek zahradní obývající staré zahrady vzácný, dnes se jeho populace opět stabilizovala.

Sekce ochrany ptáků České ornitologické společnosti okresu Nový Jičín pořádala akci již pošesté. Bezprostřední a poutavé vyprávění Jana Košťála si získalo za dobu pořádání nemálo stálých příznivců, kterým nevadila nejen časná hodina, ale i nepříznivé počasí.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.