Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Lidé se obávají náročných testů, autoškoly o existenci

Příprava na závěrečné testy, jejichž složení
je nutné pro získání řidičáku,
je nyní podstatně náročnější
a autoškolám odrazuje klienty.
Ilustrační foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco potencionální klienti autoškol se obávají příliš náročných závěrečných zkoušek, jejich majitelé již zápasí s existenčními potížemi a bojí se krachu. V obou případech jsou důvodem obav zpřísněné testy, podle kterých se mají uchazeči o řidičské oprávnění zkoušet od začátku letošního roku.

Pokles zájmu o služby autoškol je celorepublikovým problémem a je skutečně výrazný. Nejmenší pokles počtu klientů zaznamenal ve své autoškole František Kuboš, ten hovoří oproti loňsku asi jen o polovičním zájmu, jeho kolegové z dalších tří zdejších autoškol jsou v ještě zoufalejší situaci a mluví o propadu přesahujícím osmdesát nebo i devadesát procent.

„Myslím, že jsme na tom všichni stejně. Pokud zatím přežíváme, tak je to díky klientům, kteří zahájili kurzy již v loňském roce a prozatím třeba nedokončili zkoušky. Příliv nových žadatelů o řidičák je minimální. Pokud se to nezlepší, mohu jen těžko odhadovat, jak to bude vypadat dál,“ tvrdí šéf autoškoly Sajp Jiří Polášek.

V testech, kterými by měl od ledna projít každý potencionální řidič, se nejen podle žáků autoškol, ale i podle celé řady instruktorů, objevuje mnoho příliš obtížných nebo i zcela zbytečných otázek.

„Namátkou si vzpomínám na několik otázek, které se týkají právních norem okolo získávání řidičských oprávnění. Takové znalosti podle mne člověk za volantem jistě nepotřebuje. Také otázky ze zdravotní přípravy jsou mnohdy zbytečně těžké. Samozřejmě, že každý řidič musí být schopen zastavit krvácení nebo poskytnout umělé dýchání, v testech se však objevují mnohem náročnější věci,“ řekl dlouholetý instruktor autoškoly František Kuboš s tím, že sám napoprvé ve zkušebních testech pohořel. Nové testy podle jeho slov vyžadují mnohem důkladnější přípravu, ale soustavným opakováním je samozřejmě možné v nich uspět. Dokonalá znalost testových otázek přitom podle něj ještě neznamená, že absolvent autoškoly bude dobrým řidičem.

„Pokud je neukázněný a jezdí riskantně, může vyhlášku znát odpředu dozadu a není to nic platné,“ míní Kuboš. Jeho kolega Jiří Ohnůtek se domnívá, že obavy z testů mají do značné míry na svědomí média.

„Ve sdělovacích prostředcích proběhla kampaň, která problém mnohdy nafoukla. Je tady prostě nový zákon a ten je třeba respektovat,“ řekl Ohnůtek. Některé dílčí nesrovnalosti a chyby by prý ze zákona měla odstranit komise ministerstva dopravy, ve které sedí mimo jiné i zástupci autoškol. Ta by prý mohla případně také zmírnit dopad nového zákona na klienty autoškol. Okresní úřad, který zkoušky nových řidičů zajišťuje, zatím žádný pokyn z ministerstva, který by se týkal zmírnění nebo úpravy nových testů, neobdržel a podle šéfa referátu dopravy Zdeňka Kolomazníka jimi zatím prošlo jen několik lidí.


    [Top]    


Radnice poskytla informace desetkrát

K o p ř i v n i c e (hod) - Výroční zprávou z oblasti poskytování informací podle zákona č. 106/99 o svobodném přístupu k informacím se zabývala na své schůzi březnová rada města. „Máme za povinnost zveřejnit k 1. březnu výroční zprávu z oblasti poskytování informací podle tohoto zákona, dále ji musíme publikovat i na internetu. Oba úkoly jsme samozřejmě splnili,“ sdělila Pavla Jurková, vedoucí odboru kanceláře tajemníka.

V době, kdy byl přijat zákon o svobodném přístupu k informacím, vznikly určité obavy, zda bude možné zvládnout všechny žádosti o informace. „Praxe ukázala, že naše obavy byly zbytečné. V roce 2000 došlo 10 žádostí o poskytnutí informace. Nejvíce se žádosti týkaly připravovaných investičních akcí, finančních prostředků na tyto akce i rozpočtu obecně a zdá se, že o tyto informace mají především zájem firmy zabývající se statistikou a průzkumem veřejného mínění, eventuálně firmy, které si samy dělají průzkum trhu ve své oblasti.

Další dotazy se vztahovaly ke konkrétním akcím nebo aktuálním záležitostem, které město řešilo. Jeden z tazatelů chtěl informace k událostem z roku 1990 - 91, v tomto případě jsme informaci nemohli podat, neboť písemnosti už byly skartovány,“ řekla Jurková k specifikaci žádostí.

„Zákon předpokládá, že výroční zpráva bude také obsahovat počet podaných odvolání proti rozhodnutí v případě neposkytnutí informace či částečnému poskytnutí. Vzhledem k tomu, že všem žádostem bylo vyhověno zcela, nebylo nutné podle tohoto paragrafu platného zákona vydat žádné rozhodnutí, a proto neexistuje ani odvolání. Rovněž nemusely být vydány rozsudky soudu proti našim rozhodnutím ani nám nebyly uloženy žádné sankce, takže v této části je výroční zpráva bez početních údajů.

Za poskytování informací přijalo město úhradu ve výši 399 korun 30 haléřů,“ dodala ke zprávě o poskytování informací Pavla Jurková.


    [Top]    


Odkanalizování vesnic bude stát asi 90 milionů

K o p ř i v n i c e (ili) - Město Kopřivnici čeká do konce roku 2004 největší investiční akce od výstavby kulturního domu a podnikatelského areálu. Tentokrát se bude jednat o odkanalizování a čištění odpadních vod v místních částech Lubině, Mniší a Vlčovicích.

„Stav septiků v místních částech je natolik žalostný, že většina septiků a žump je odvodněných drenáží přímo do vodotečí bez jakéhokoliv čištění,“ uvedl k současnému stavu Antonín Bubík, pracovník odboru životního prostředí, „z toho důvodu je město povinováno na základě požadavku OkÚ, referátu životního prostředí, jako příslušného vodohospodářského orgánu realizovat odkanalizování místních částí do 31. 12. 2004.

Rada města nakonec schválila jednu z pěti navržených variant na základě vyjádření zainteresovaných orgánů a ekonomického zhodnocení jednotlivých variant. „Zelenou nakonec dostalo přečerpání veškerých odpadních vod z řešených lokalit na stávající čističku odpadních vod do Kopřivnice, která kapacitně vyhovuje a navíc bude v roce 2002 rekonstruována její technologická část,“ představil v krátkosti nejvhodnější variantu Bubík. Při tomto způsobu řešení odkanalizování a čištění odpadních vod v místních částech odpadají náklady na vybudování a provoz čističek v Lubině a Vlčovicích, které byly navrženy v jiných variantách, sníží zábor území a náklady na provoz. Předpokládané náklady na realizaci se pohybují v desítkách milionů korun. Částka 89,5 milionů korun je pouze orientační, protože byla vypočtena v cenové úrovni minulého roku a není známa přesná délka kanalizace, počet šachtic, protlaků a dalších atributů nezbytných u této investiční akce.

„Stanovením nejvýhodnější varianty jsme se posunuli o krůček dál. Teď musí být výsledná varianta zahrnuta do územního plánu jako veřejně prospěšná stavba. Dále se musí připravit další stupně projektové dokumentace, podat žádosti o státní podpory a dotace a na přelomu roku 2003/04 zahájit realizaci,“ přiblížil další postup Bubík.


    [Top]    


Městský úřad už vydal na patnáct set nových občanek

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 1. července nabyl účinnosti zákon č. 328/99 Sb. o občanských průkazech a zákon č. 329/99 Sb. o cestovních dokladech. Od této doby bylo možno požádat o vydání občanského průkazu nebo pasu na kterémkoliv okresním, obecním nebo městském úřadě, které jsou pověřeny vedením matrik. „Je pravda, že účinnost tohoto zákona nastala velice brzy poté, co byl tento zákon přijat, a bylo jen velmi málo času na to, připravit se materiálně, personálně, ale i vytvořením kanceláře - prostě udělat taková opatření, abychom mohli bez problémů tuto agendu vykonávat. Podobně na tom byly i okresní úřady, které převzaly agendu od policie, i když předpokládám, že to měly poněkud lehčí v tom, že přebraly z velké míry i personál,“ sdělila Pavla Jurková, vedoucí kanceláře tajemníka.

Problémy byly i s formuláři, které nebyly vždy k dispozici v potřebném počtu. „Kolikrát jsme si pro ně museli jezdit na okres sami nebo čekat, až se vytisknou. Tyto drobné mouchy jsou vždycky na začátku, kdy se něco nového zavádí. Časem se to vychytalo a myslím si, že teď je tato služba občanům poskytována naprosto standardně. Co nepovažuji za standardní, je umístění kanceláře a malý prostor pro lidi čekající ve frontě. Bohužel není v silách úřadu, abychom mohli nějakým důstojnějším způsobem nabídnout občanům třeba možnost posezení,“ doplnila Jurková.

Z počátku si lidé mohli podávat žádosti o vydání občanských průkazů a pasů pouze v úřední dny, tj. v pondělí a středu. To proto, že pracovnice, která agendu zpracovávala, pracovala na částečný úvazek, a to i z toho důvodu, že nikdo nepředpokládal tak velký počet žádostí. „Od září jsme proto přešli na úvazek plný, 40hodinový a žádosti se přijímají nejen v úřední dny, ale i v úterý a čtvrtek. V pátek se pak agenda zpracovává, mnohdy ani to nestačí. To je ta neviditelná část úřednické práce, kterou občan nevidí a kterou je nutno udělat a nelze ji dělat v době, kdy neustále přicházejí další a další klienti,“ řekla Jurková, co vedlo vedení města k rozšíření doby poskytovaných služeb.

„Od července do konce měsíce ledna bylo přijato celkem 1 913 žádostí, z toho bylo 1 486 občanských průkazů a 427 cestovních dokladů. Z uvedených čísel je patrné, že agenda je velice náročná. Jsme přesvědčeni, že město Kopřivnice drží prim. V Novém Jičíně, který je o něco větší, co se týče počtu obyvatel, občané využívají více služeb okresního úřadu,“ uzavřela Pavla Jurková.


    [Top]    


Skauti otevřeli svou klubovnu veřejnosti

Skautské klubovny minulou sobotu
lákaly především ty, kteří uvažují
o navštěvování této organizace.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba sto lidí přilákal sobotní den otevřených dveří do klubovny kopřivnických skautů. Místnosti v objektu nad volejbalovými kurty si prohlédli hlavně rodiče zdejších členů Junáka, ale také bývalí skauti a skautky. Poměrně slušný zájem byl také z řad rodičů, kteří se své dítě teprve chystají mezi skauty poslat.

V klubovnách byly k vidění kroniky a fotografie mapující mnohaletou činnost. Promítaly se také videosnímky z letních táborů a dalších akcí.

V současné době působí v Kopřivnici celkem pět skautských oddílů s členskou základnou okolo dvou set lidí.
 


    [Top]    


Muž považoval sčítací formuláře v polštině za žertík skryté kamery

K o p ř i v n i c e - „Paní, prosím vás, spletl jsem při vyplňování Bytový list, dala byste mi nový formulář?“ S takovou otázkou se na pracovnici podatelny městského úřadu obraceli občané během minulého týdne nesčetněkrát. „Případy těchto lidí jdou ne do desítek, ale určitě do stovek,“ hodnotí četnost chybujících občanů pracovnice podatelny.

Problémy s omylností lidské populace se daly předpokládat, ale až takový boom zaskočil i novojičínskou pobočku Českého statistického úřadu, která neměla potřebný počet náhradních formulářů k dispozici. A tak v úvodu zmiňovaný žadatel dostal místo Bytového listu Arkusz do spisu mieszkań, protože polské verze formulářů ještě nebyly rozebrány.

Zoufalý občan jen nevěřícně kroutil hlavou nad kolonkami typu powierzchnia mieszkania včetně příkazu zaokraglić do calych liczb, przewaźajacy sposób ogrzewania či ilość samochodów osobowych, které měl vyplňovat.

„Paní, vy si ze mě určitě děláte legraci,“ zkoušel zviklat pracovnici městského úřadu. Poodstoupil od pultu a s potutelným úsměvem si zdlouhavě prohlížel vnitřní prostory podatelny.

„Přiznám se, že se mi v té chvíli začaly hlavou honit různé myšlenky, ale ničím přijatelným jsem si nedokázala počínání toho pána vysvětlit,“ popisovala své rozporuplné pocity pracovnice, která se snažila vzniklou situaci s nedostatkem tiskopisů vysvětlit.

Ten nakonec spiklenecky zamrkal a vyhrkl: „Tak už mě nenapínejte a řekněte, kde máte tu skrytou kameru!“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.