Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Henychová: Hudbu dělím na dobrou a špatnou

Folková šansoniérka Eva Henychová
zkouší před svým středečním koncertem
v kopřivnickém kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Sama, jen se svou kytarou, osobitou jemnou hudbou a poetickými texty, objíždí šestadvacetiletá folková šansoniérka Eva Henychová Českou republiku. Podobných koncertů, jakým byl ten kopřivnický, odehraje do konce roku ještě mnoho přes stovku, již nyní jich má v plánu čtyřiadevadesát.

Četnost vašich vystoupení je neuvěřitelná. Jak to zvládáte a co vás vede k tomu, tak často vystupovat?

No, tak hlavě je to tím, že mě to baví a že se tím chci uživit. Zvládnout se to dá, když to jsou šňůry koncertů a nemusím jezdit z jednoho konce republiky na druhý. Tak jako lidé chodí denně do práce a nikomu to nepřijde divné, tak já mám každý den koncert. Jiné je to možná jen v tom, že nemám víkendy. Hraji třeba deset dní v kuse a pak mám nějaké volno.

Odkdy hrajete takto intenzivně?

Školu jsem skončila před půldruhým rokem a už v rámci školy jsem jezdila hodně. V okamžiku, kdy jsem z ní odešla, tak jsem začala jezdit asi tak jako teď. V době studií to nebylo tak jednoduché.

V šestnácti jste se stala absolutní vítězkou Porty. Jaká byla cesta k tomuto úspěchu?

Porta pro mě byla úplně první podobná záležitost. Regionální kolo ve Zlíně, to byl asi můj úplně první koncert s kytarou. Předtím jsem dělala jen moravský folklór. V tom Zlíně se mi podařilo postoupit do krajského kola v Brně, odtamtud jsem postoupila do Plzně, kde jsem to vyhrála - no a to je celé.

Co to znamenalo pro vaši kariéru zpěvačky?

Bohužel, nebo možná naštěstí, to nefunguje tak, že člověk vyhraje soutěž a tím odstartuje nějaký vzestup a cestu vzhůru. Pokud se vás někdo neujme a nerozhodne se, že vás udělá, že bude zařizovat koncerty a podobně, tak ten interpret má sice nějakou vyhranou soutěž, ale to je všechno. Musí za tím vždycky stát nějací lidé, kteří pomůžou. Pokud mu vyjdou vstříc pořadatelé festivalů a koncertů a umožní interpretovi vystupovat, i když ještě není příliš známý, tak má šanci se postupně dostat nahoru.

Ovlivnil nějak váš úspěch rozhodnutí jít na konzervatoř a živit se hudbou?

Já jsem nešla na konzervatoř s tím, že se budu živit hudbou, tam jsem šla spíš proto, abych se vzdělala v hudbě, protože mě hudba bavila a nevěděla jsem, co jiného bych po gymplu šla studovat. To, že jsem si během studia začala hudbou přivydělávat a postupně se živit, je přirozený vývoj.

Jste označována jako folková písničkářka, vy sama se ale této škatulce bráníte. Proč?

Vůbec se strašně bráním označování folk, protože to je strašně zavádějící. Je tak široký pojem, že se do toho vlezou táborové písně, úpravy lidovek a všechno možné. To, co dělám já, je spíš takového šansonového ražení, ale ani to není definitiva.

Na podzim třeba plánuji projekt s rockovou kapelou. Já spíš rozděluji hudbu na dobrou a špatnou než folkovou a rockovou. Tomu, co dělám já, říkají folk, protože jsem sama s kytarou, ale na podzim chci udělat změnu, chci vykročit někam jinam, pryč ze škatulky, do které jsem zařazována, a chci oslovit jiné publikum.

David Macháček


    [Top]    


Počet akcí v ’kulturáku’ je vyšší, zájem o kulturu ale poklesl

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazným nárůstem počtu akcí v roce 2000 a s ním souvisejícím zvýšením počtu návštěvníků se může pochlubit firma Ludvík Moravia provozující kopřivnický kulturní dům. V prostorách kulturního domu se včetně komerčních pronájmů uskutečnilo osm set padesát osm akcí, které navštívilo bezmála sto třicet tisíc lidí.

Právě krátkodobých pronájmů a návštěvníků nejrůznějších komerčních akcí přibylo nejvíc. „Je to pochopitelné, musíme si na sebe víc vydělat. Kulturní pořady jsou čím dál dražší a samy si na sebe nevydělají,“ řekl šéf Ludvík Moravia Lubomír Sazovský. Jeho slova dokumentuje například návštěvnost kina. Zatímco počet představení klesl oproti loňsku jen o dvě, diváků přišlo o dva tisíce tři sta padesát méně. Přestože počet návštěvníků klesl, je kino mezi lidmi stále nejatraktivnější a vloni přilákalo 19 133 diváků. Mezi nejúspěšnější tituly přitom patřili Samotáři, Princezna ze mlejna 2, Šestý smysl nebo historický velkofilm Gladiátor. Stálou oblibu si drží také koncerty a divadelní představení. Mezi prvně jmenovanými byl vloni bezkonkurenčně nejnavštívenější recitál Richarda Müllera, mezi divadly si primát tradičně drží Divadlo Járy Cimrmana.

Největší nárůst návštěvnosti oproti loňsku zaznamenala Kultura školám a dětské pořady, naopak nejmarkantnější pokles zájmu je patrný u besed, kde přišlo o víc jak tisíc lidí méně přesto, že počet pořadů tohoto typu se o jeden zvýšil.

Druh akce

Počet představení

Počet diváků

Kino: běžné promítání

418

17 984

Projekt 100

11

221

Filmový klub

18

444

Dětský filmový klub

17

484

Kultura školám

52

13 508

Divadelní představení

13

2 665

Festivaly (7)

34

6 578

Koncerty vážné hudby

11

701

Koncerty folkové

7

1 550

Koncerty ostatní

12

2 674

Plesy

6

2 180

Besedy

15

704

Zábavné programy

10

3 087

Diskotéky

9

707

Dětské pořady

6

5 202

Výstavy

3

3 300

Ostatní

38

13 462


    [Top]    


Šlahouny se hodně změní

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen prodloužení doby trvání z tradičního jednoho na dva dny, ale také řadu dalších výrazných změn image festivalu chystají pro letošní již osmý ročník Šlahounů jejich pořadatelé.

„Chci, aby Šlahouny poskočily někam dál. Běžný festival už udělat umíme, takže teď se pokusíme o něco víc než jen o normální fesťák, kterých jsou každé léto desítky,“ slíbil šéf klubu Nora Vítězslav Váňa. Cílem pořadatelů bude vytvořit za ploty svět, ve kterém se účastníci festivalu budou moci dva dny bez přestání bavit. „Neustále se bude něco dít, nebude existovat žádná pauza, kdy by nebylo co dělat,“ tvrdí Váňa.

Kromě hlavní scény a tanečního stanu by měla letos ve znovu obměněném areálu na letním stadioně vyrůst také třetí scéna. Ta by měla podle představ pořadatelů dát prostor méně známým kapelám, které by jinak místo v dramaturgii festivalu nenašly. Ale bude zřejmě i dějištěm oldies párty a podobně.

Patrně největší vliv na to, jak bude největší akce kopřivnického kulturního kalendáře vypadat, bude mít Milan Cais. Výtvarník a bubeník kapely Tatabojs by měl být režisérem celých Šlahounů. „Milan bude člověk, který vytvoří zcela novou tvář Šlahounů. On by měl navrhovat všechno od lístků, přes plakáty až po pódium,“ prozradil Váňa.

Na festivalu by se jako již tradičně měla objevit špička domácí alternativy, opět posílený bude podíl progresivních tanečních proudů, více by mělo být také zahraničních hostů.


    [Top]    


Kulturní dům se v neděli promění v Divoký západ

K o p ř i v n i c e (dam) - V Divoký západ se vším, co k tomu patří, se v neděli odpoledne promění velký sál kulturního domu, ten se totiž stane dějištěm Dětského masopustního country bálu. Na malé kovboje a slečny bude čekat řada stylových soutěží a her. Připraveno je také několik tanečních vystoupení a výuka několika jednoduchých country tanců. K tomu všemu bude hrát kapela Cizinci a dětská kapela žáků Základní školy - náměstí. „Vzhledem k tomu, že termín připadl právě na masopustní neděli, připomeneme i nějaké zvyky,“ slíbila organizátorka Dagmar Rysová.


    [Top]    


Kapela November 2nd chystá syntézu rocku, funky a blues

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudbu spojující prvky rocku, funky nebo blues přivezou zítra večer do Nory hraničtí November 2nd. Koncert, který je naplánován na půl desátou do CO krytu pod kulturním domem, nebude zdaleka prvním vystoupením kapely v Noře, ta už se představila dokonce i na Šlahounech.

Ještě než zahrají samotní November 2nd, měla by publikum rozehřát příborská kapela Hudba hraje. Samotní November 2nd vznikli v roce 1995 a dnes hrají ve složení Saša Langošová (zpěv, kytara, housle), Roman Helcl (kytara), Aleš Zenkl (baskytara) a Tomáš Brožek (bicí).

Kapela již absolvovala ke dvěma stovkám koncertů po českých klubech a uspěla také ve dvou soutěžích. V polovině roku 1997 se kapela probojovala do finále Rockfestu v Dobříši. O rok později se stala vítězem prvního ročníku nové soutěže pro začínající kapely Jim Beam Rock, kde uspěla v konkurenci více než sta kapel. Hlavní cenu - sto tisíc korun - kapela investovala do nákupu hudebních nástrojů a zejména do natočení debutové nahrávky.

Vloni kapelu oslovilo vydavatelství Monitor-EMI, které má zájem vydat první album kapely, jež by mělo vyjít na podzim. Koncem února by již měly být hotové demosnímky, ze kterých pak kapela vybere dvanáct písní pro již zmíněné album, jehož spoluproducentem bude Dušan Neuwerth.


    [Top]    


ToDivadlo uvede na půdě Nory Tristana a Isoldu

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu večer se poprvé místnímu publiku předvede ToDivadlo - stálý ansámbl Beskydského divadla z Nového Jičína. Jejich nastudování středověké legendy o Tristanovi a Isoldě bude možné vidět na půdě klubu Nora v rámci divadelního projektu ’Prkno’.

Čtyřčlenný profesionální soubor nastudoval téměř dvouhodinovou hru, ve které vystupuje velké množství postav, takže téměř všichni herci na jevišti hned několikrát zemřou a musejí si poradit dokonce i se ztvárněním obrů.

Hru, která měla svou premiéru čtrnáctého října, s herci nastudoval hostující brněnský režisér Igor Košut.


    [Top]    


Kino Puls poskytne divákům široký výběr filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Z poměrně široké nabídky filmů může tento promítací týden vybírat filmový fanoušek v kině Puls. Kromě filmů z Projektu 100 nabízí českou komedii Cesta z města a americká dramata Trosečník a Krvavá volba.

Dnes odpoledne i večer a zítra odpoledne bude Puls promítat Cestu z města. Programátor Honza (Tomáš Hanák) tráví většinu svého času v softwarové říši, mailuje, upgraduje, senduje, attachuje a loaduje. Když bere na výlet do přírody svého předpubertálního syna (Michal Vorel) z rozvedeného manželství, nezapomene samozřejmě přibalit mobil, notebook a digitální kameru. Hektický víkendový výlet se záhy protáhne na několikatýdenní pobyt v malé podhorské vesničce, kde Honza se synem stráví nejhezčí a nejveselejší chvíle svého života.

Postupně se spřátelí s místními figurkami a zejména s půvabnou rebelující Markétou. Honza propadá nejen jejímu kouzlu, ale i vábivé vůni domácích likérů její zemité babičky, drsnému přátelství venkovské rodiny Ludvy a Vlastičky a koloritu svérázného venkovského života. S příchodem zimy je Honza zákony byznysu přinucen vrátit se zpět do ’civilizace’ obohacen o zážitky, které mu město nemůže nikdy poskytnout. Režisér Tomáš Vorel natočil příjemnou komedii se spoustou gagů a ’hlášek’, které dozajista zlidoví. Do většiny rolí navíc obsadil známé herecké tváře. Diváci se tak mohou těšit na Bolka Polívku, Evu Holubovou, Petra Čtvrtníčka, Davida Vávru nebo Milana Šteindlera.

Od soboty do pondělka bude kino uvádět Trosečníka. Tom Hanks ve filmu hraje Chucka Nolanda, systémového inženýra, jehož život je neúprosně řízen hodinami. Chuckův hektický životní styl se dramaticky změní po havárii letadla. Jako jediný z posádky sice katastrofu přežil, ale zároveň se ocitl zcela sám na opuštěném ostrově, který nenabízí velkou šanci na přežití. Postupem času přestane věřit v brzkou záchranu a začne se učit přežít v divočině. Jak brzy zjistí, mnohem těžší než zajistit si potraviny a přístřeší je překonávat emoční vliv izolace. Není proto divu, že po čtyřech letech se Chuck vrací do svého někdejšího světa jako od základu změněný muž.

Při realizaci filmu se Hanks znovu sešel s režisérem Robertem Zemeckisem. Film je, jak už je u Zemeckisových snímků zvykem, působivou podívanou.

Netradičně v úterý a ve středu bude kino promítat thriller Krvavá volba. Přestože hlavními hrdiny filmu jsou dva američtí mariňáci, většina děje se odehrává v soudní síni. Vše začíná u americké ambasády v Jemenu obklíčené davem zfanatizovaných demonstrantů.

Plukovník Childers, odpovídající za její bezpečnost, se při útoku demonstrantů rozhodne bránit silou a zlikviduje třiaosmdesát civilistů. Jeho rozhodnutí je ale diplomatickými kruhy odsouzeno a Childers se dostane před soud. Za svého obhájce si vybere svého přítele, plukovníka Hodgese. Hlavními aktéry příběhu a zřejmě i jeho nejsilnější stránkou jsou Tommy Lee Jones a Samuel L. Jackson v hlavních rolích.


    [Top]    


Pavel Šporcl zahraje v divadle

N o v ý   J i č í n (dam) - Skladby Paganiniho, Ernsta, Schnittkeho, Milsteina a dalších autorů zazní v úterý sedmadvacátého února v novojičínském Beskydském divadle. Během svého recitálu ’Pocta Paganinimu’ je zahraje jeden z nejsledovanějších českých houslových virtuosů Pavel Šporcl.

Šporcl, který prošel mnoha mistrovskými kurzy a jeho hra je v superlativech hodnocena předními hudebními kritiky u nás i za hranicemi. Odehraje pořad, který bude z valné části tvořen skladbami vydanými na jeho předposledním CD ’Pavel Šporcl a Paganini’.


    [Top]    


Found Sound vyšel na výbornou

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako jednu z nejzdařilejších akcí, která snese srovnání například i s koncerty kapely Transglobal Underground, hodnotí pořadatelé nulté premiérové párty Found Sound zaměřené na progresivní proudy současné taneční muziky. S tanečními rytmy, které tepaly CO krytem pod kopřivnickým kulturním domem celou páteční noc, byli zřejmě spokojeni i diváci, kterých se tam sešlo na tři stovky. „Byl jsem velmi příjemně překvapen přijetím akce mezi lidmi. Celá dramaturgie byla totiž postavena na náročnější hudbě, než na jakou jsou lidé na podobných akcích zvyklí,“ řekl autor myšlenky Found Soundu D. J. Tall. Další díl akce proběhne v Kopřivnici zřejmě až na podzim a pravděpodobně se jí zúčastní i zahraniční host.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.