Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ačkoli je málo dětí, žádná mateřská škola se nezruší

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke svému pravidelnému zasedání v úterý 13. února, schválila mimo jiné i principy přidělování finančních prostředků z rozpočtu odboru školství a sportu v oblasti volnočasových aktivit. „Tyto prostředky jsou zaměřeny na podporu činností různých sdružení probíhajících pravidelně na území obce, jejichž cílovou skupinou jsou děti a mládež. Podpora je spíše na dofinancování záměrů a aktivit,“ komentoval schválení pravidel pro přidělování financí místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Přidělili jsme už dvě první částky, a to tři tisíce korun Klubu vodních sportů v Kopřivnici na věcné ceny na VI. ročník Velké ceny Foto Morava a Pohár města Kopřivnice v plavání. Druhý finanční příspěvek ve výši 4 000 korun jsme přidělili ZŠ Emila Zátopka na věcné ceny a propagaci florbalu v Kopřivnici na akci Kopřivnice Cup 2001. Tato akce by se měla stát pravidelnou a spolupracují na ní mimo základní školy i správa sportovišť a Českomoravská florbalová organizace, která má záměr touto formou prezentovat florbal v našem městě,“ dodal Krajčír.

Rada města schválila zveřejnění svého záměru prodat pozemky v katastrálním území Vlčovice firmě Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., Blatná. Jedná se celkem o 99 841 metrů čtverečních a město chystá se zmíněnou firmou smlouvu o prodeji, kde se počítá s tím, že cena jednoho metru čtverečního se bude prodávat za jednu korunu. „Jde o pobídkového investora, proto je takto stanovena i cena, kterou bude nakonec schvalovat zastupitelstvo,“ doplnil Krajčír a pokračoval, „ve středu jsem jednal s poslancem Zdeňkem Škromachem o vstupu tohoto investora do Podnikatelského areálu v Kopřivnici, bavili jsme se hlavně o získání vládních investičních pobídek z ministerstva průmyslu a obchodu, které nelze ze strany města ovlivnit.“

Rada se zabývala naplněností deseti mateřských škol, které jsou na území města. „V současnosti ani v dohledné době rada města nepředpokládá rušení kterékoliv školky, přestože úbytek dětí sice je, ale vzhledem k aktivitám, které město podniká, by mělo dojít ke zvýšení pracovních míst,“ sdělil Krajčír.

Rada schválila podání návrhu na soudní výkon rozhodnutí vyklizení jednoho bytu, a to na ulici Krátké.


    [Top]    


DDM již sídlí ve zcela nové budově

Otevření nových prostor Domu dětí a mládeže
provázela řada soutěží a her pro děti. Zájem
o prohlídku mělo také mnoho dospělých.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulé pondělí proběhlo ve znamení slavnostního otevření nového Domu dětí a mládeže na ulici Kpt. Jaroše. Dopoledne byly objektem provedeni zástupci městského úřadu, vedení města, oba kopřivničtí poslanci a zástupkyně školského úřadu.

V uvítacím projevu ředitelky domu dětí Evy Müllerové zazněla radost nad vstřícností všech zainteresovaných, s kterou se při náročné rekonstrukci třicet let staré budovy setkala. Stejně tak nešetřila slovy díků a uznání na adresu svých spolupracovníků a externistů, protože v poslední fázi to byli právě oni, jejichž přičiněním byl dům přestěhován a zprovozněn pouze s týdenním přerušením zájmových kroužků.

Přestože si samotná přestavba vyžádala náklady ve výši 800 tisíc korun, interiér zůstal v podstatě stejný. „Ze zařízení mateřské školky jsme upotřebili vše, co tady zbylo, a ostatní jsme přestěhovali z původního domu dětí,“ okomentovala vnitřní zařízení Eva Müllerová.

„Velkým snem pro nás zůstává plovoucí podlaha v přízemním sále s pódiem, kterou bychom rádi z kategorie zázraků přeměnili na skutečnost,“ zmínila se s v projevu k hostům Eva Müllerová.

Pracovníci domu dětí svůj objekt familiérně přezdívají Popelkou, protože v sousedství nových fasád finančního úřadu a bytového družstva opravdu působí poněkud šedým nevýrazným dojmem. O to víc je pak každý překvapen vnitřní výzdobou. Aby dětem usnadnili orientaci v rozlehlé budově, táhnou se po stěnách barevné čáry až na cílové místo učebny či klubovny, kde daný kroužek probíhá. Právě tak má každá místnost své specifické označení. A tak chodí například mladí výtvarníci do slunečnice, rybáři do chobotnice, klub správných dívek do žabičky. Celkem je v novém Domě dětí a mládeže k dispozici deset odborných učeben, včetně dílen, které v zájmových kroužcích navštěvuje 1 050 dětí.

Budova je napojena na pult centrální ochrany městské policie a exponované prostory jsou navíc zajištěny mříží.


    [Top]    


Azylový dům Salus má opět vážné finanční potíže

K o p ř i v n i c e (dam) - Do velmi vážných finančních potíží se opět dostala obecně prospěšná společnost Salus a jí provozovanému azylovému domu pro matku a dítě v tísni hrozí ukončení činnosti. Kopřivnický azylový dům je přitom jediným zařízením tohoto typu v širokém okolí a je posledním ze tří, které před více jak třemi lety otevřela později zkrachovalá společnost Malina.

„Dozvěděl jsem se, že máme dostat osmdesát tisíc od kopřivnické radnice, díky tomu budeme schopni zaplatit ještě jeden měsíc provozu, pak ale zůstaneme opět zcela bez prostředků,“ řekl ředitel azylového domu Salus Jaromír Navrátil. Jím řízené zařízení přitom očekává peníze z grantu ministerstva práce a sociálních věcí, ty se však na účtě azylového domu mohou objevit nejdřív na konci dubna. Také peníze od některých sponzorů, se kterými je jednáno, lze očekávat až v tomto období. „Netroufám si odhadovat, jestli se nám za stávající situace podaří přežít období mezi tím, kdy nám dojdou prostředky na účtu, a dnem, kdy přijdou ministerské peníze,“ uvedl Navrátil.

Tentokrát se s žádostí o finanční pomoc může Salus obracet jen na města. „Je to jediná možnost. Okres již nemá pravomoc rozdělovat prostředky a kraje téměř žádné nemají. Dopisy se žádostí o podporu jsem rozeslal na radnice koncem minulého roku, odezva je však poměrně slabá,“ prozradil Jaromír Navrátil.

Ve velmi podobné situaci se azylový dům octl zhruba ve stejném období minulého roku. „Je to lepší v tom, že vloni jsme touto dobou procházeli transformací, kdy se SAD měnil v Salus a bylo kolem toho spousta problémů. Teď už sice Salus běží, ale finančně jsme na tom zhruba stejně, možná ještě o něco hůř než vloni,“ sdělil ředitel azylového domu. Vloni musel Salus na peníze z ministerstva čekat až do devátého června, letos to podle původních odhadů mělo být příznivější. „Žádosti o grant šly na ministerstvo mnohem dříve, ale na jejich vyřízení to asi nebude mít velký vliv. Hodně se to natahuje,“ posteskl si Navrátil.


    [Top]    


Letos bude město rozdělovat tři sta tisíc korun na granty

K o p ř i v n i c e (hod) - Již od roku 1996 vyhlašuje město granty na projekty, které jsou zaměřeny na zkvalitnění nabídky programů nejen pro děti, a to v oblasti kultury, sportu a života ve městě vůbec.

Vedení města v letošním roce opět vyhlašuje granty a jejich stěžejní myšlenka, kterou by měly předkládané projekty naplňovat, zní: Město Kopřivnice - atraktivnější město pro své občany a své návštěvníky. Projekty, které se budou ucházet o finanční krytí, by měly být zaměřeny na posílení identity a sounáležitosti občana Kopřivnice se svým městem a na podporu cestovního ruchu v Kopřivnici. Projekty mohou být zaměřeny na různé oblasti společenského života. Letos se na granty počítá v rozpočtu s částkou tři sta tisíc korun.

V zásadách pro výběr projektů pro udělení grantu je stanoveno upřednostnění těch, na jejichž realizaci se spolupodílí více subjektů. Dále se bude posuzovat jejich originalita, masovost, počet občanů a institucí, na které bude mít projekt faktický dopad. Určitou předností bude také zviditelnění města v regionálním i nadregionálním měřítku, časový charakter a hlavně kvalita zpracování projektu s vypracováním rozpočtu s reálným vyčíslením nákladů.

Formulář, tedy krycí list projektu, si zájemci mohou vyzvednout na městském úřadě na odboru školství, kultury a sportu. Projekty je nutné přihlásit a odevzdat do 14. března rovněž na odboru školství, kultury a sportu.

Pokud se podíváme do historie, pak v roce 1996, kdy se s vyhlašováním grantů započalo, se rozdělovala částka 250 tisíc korun, v roce 1997 a 1998 to bylo 450 tisíc, v roce 1999 to bylo 270 tisíc + 30 tisíc rezerva a v loňském roce se rozdělovalo 130 tisíc korun na devět projektů, z toho jeden má prodloužený termín do 30. června 2001, a to Občanské sdružení Hájenka na Zeď svědomí. Vloni dostal Dům dětí a mládeže Kopřivnice přiděleno na granty částku 53 tisíc korun na své tři projekty.


    [Top]    


Renovace dvou aut se už chýlí ke konci

Rekonstrukce expediční T805 Hanzelky
a Zikmunda se chýlí ke konci. Obě auta
by mohla muzeum zdobit už v polovině roku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozsáhlá rekonstrukce osobní Tatry 57, která by měla obohatit expozici Technického muzea, byla minulý týden dokončena v dílnách společnosti Doprava Tatra.

Nablýskaný veterán měl být původně hotov již při otevření muzea, stejně jako expediční T 805 cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund, na jejíž rekonstrukci bude nutné zhruba ještě tři měsíce pracovat. Přestože je v depozitářích muzea řada vozů, které by si zasloužily renovaci, v nejbližší době není žádná další v plánu. „Jde o velmi nákladnou záležitost, na kterou bychom nenašli dostatek prostředků,“ posteskla si ředitelka muzea Lenka Hodslavská.
 
 


    [Top]    


Sto padesát tisíc na vysavač psích exkrementů nepokryje jeho provoz

K o p ř i v n i c e - Nezvykle velký prostor se v průběhu posledního zasedání zastupitelstva města věnoval otázce psích exkrementů. Diskuzi rozpoutal Miroslav Veselý, který navrhoval dvoudenní policejní razii na majitele psů.

Karel Kuboš uznal složitost přichytit majitele psů při nedodržování pořádku: „Situace je opravdu kritická, zvlášť teď, když stál sníh, jsou psí exkrementy u prolézaček, houpaček, dětských hřišť, prostě všude. Dokázali jsme si udělat pořádek s lidmi, kteří byli zachyceni kamerovým systémem při znečišťování města, tak je třeba použít stejný metr i na majitele psů.“

Místostarosta Zdeněk Krajčír ubezpečil přítomné, že se v současné době na půdě parlamentu intenzivně připravuje nové znění vyhlášky týkající se psů, která by měla ošetřovat mimo jiné i možnost postihů za jejich volné pobíhání, nepoužívání náhubků a znečišťování.

„Jsem jedním z těch, kterým vadí, když občané Kopřivnice kálí prostřednictvím svých psů, a byl bych rád, kdyby policie vytvořila určitý návod, jak postupovat v takových případech,“ vystoupil s nekompromisní kritikou Jiří Sumbal. Od velitele městské policie Jana Müllera se mu však nedostalo uspokojivé odpovědi, protože pokud chybí právní podklady, je i policie téměř bezmocná.

Co zastupitel, to názor potvrzující současnou neúnosnou situaci s psími exkrementy. Místostarosta Alois Janek prohlásil, že občanská odpovědnost za zakoupené zvíře je ne-li nulová, tak alespoň na mizivé výši v celé naší republice.

K tomu se přidal i Petr Černoch s tvrzením, že hustota možnosti zásahu policie na hustotu výskytu pejsků a jejich majitelů je v silném nepoměru. A právě z jeho úst poprvé zazněla poznámka o vysavači psích exkrementů.

Tu následně až do podoby pozměňovacího návrhu k rozpočtu dotáhl zastupitel Oldřich Rys, když navrhl, aby za 150 tisíc korun původně určených na realizaci tabla starostů města bylo zakoupeno již zmíněné zařízení. Návrh byl odsouhlasen i přes připomínky ředitele firmy Slumeko, s. r. o., Karla Březiny, který celou problematiku viděl v širších souvislostech.

„Sice se uvolnily finanční prostředky na nákup tohoto stroje, ale už nejsou finanční prostředky na jeho provoz, to znamená na pohonné hmoty, údržbu stroje, ochranné pomůcky a mzdu obsluhy. Odhadem tak schází tři sta tisíc na roční komplexní zajištění této služby a není odkud tyto peníze vzít,“ upozornil na nedořešenost situace Březina, „ze zkušenosti jiných měst s tímto zařízením pak vidím největší problém ne s provozováním vysavače psích exkrementů, ale s fluktuací pracovníků obsluhujících toto zařízení, protože se nejedná zrovna o atraktivní práci.“

Na poplatcích za psy se však v minulém roce vybralo téměř půl milionu korun, i když je nutno podotknout, že zhruba třetinu těchto příjmů spolkne provoz psího útulku ve Vlčovicích.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.