Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 7/2001
ze dne 22. února 2001

Zprávy z města a okolí

Dnes by měli komisaři roznášet sčítací tiskopisy

V kulturáku se letos bude diskutovat o ’České otázce’

Trestní oznámení má upozornit na nevhodnost stavby v centru

Krajské zastupitelstvo schválilo rozpočet, ale na novém pojmenování se neshodlo

Nevyužitých objektů ve městě ubývá

Stíny

Jalůvka: Plného fungování kraje letos nedosáhneme

Případ týraného kněze byl již uzavřen, soud uložil podmínku

Průzkum zjišťoval i životní úroveň obyvatel

Město obdarovalo svého prvního kluka i holku pěti tisícovkami

Všechna parkoviště ve městě nelze snímat kamerovým systémem

Marie Pešlová usiluje o členství v ODS, strana o ni ale, jak se zdá, moc nestojí

K zápisům přišlo celkem 336 dětí

Dnes odpoledne by měly být slyšet sirény

Příspěvky zastupitelů města


    [Top]    


Dnes by měli komisaři roznášet sčítací tiskopisy

Sčítací komisaři si formuláře pro sčítání lidu
již vyzvedli. Během nejbližších dnů
by se měly objevit ve všech domácnostech.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Šedesát sedm sčítacích komisařů, z toho pět v Lubině a po dvou v Mniší a Vlčovicích, během tohoto a následujícího týdne zazvoní u všech domácností v našem městě a místních částech, aby rozdali formuláře určené ke sčítání lidu, domů a bytů. Při výkonu své funkce se prokáží průkazem sčítacího komisaře a občanským průkazem.

Sčítání osob se provede vyplněním sčítacího listu osob, který vyplní každý za sebe. Za nezletilou osobu poskytne údaje její zákonný zástupce, za osobu zbavenou způsobilosti k právním úkonům její opatrovník.

Sčítání domů se provádí vyplněním domovního listu údaji, které poskytne vlastník nebo správce. Při sčítání bytů údaje do bytového listu doplní uživatel bytu, v případě neobydleného bytu vlastník domu nebo správce.

Veškeré údaje zjištěné při sčítání jsou chráněné podle ustanovení § 13 zákona č. 158/1999 Sb. Sčítací komisaři, revizoři ani další osoby nesmějí zveřejňovat, sdělovat ani použít získané informace pro jiné než statistické účely. Porušení povinnosti mlčenlivosti je přestupkem, za který lze uložit pokutu až do výše 200 tisíc korun, pokud nepůjde o trestný čin.

Přestože zákon o sčítání ukládá občanům povinnost vyplnit sčítací archy úplně, správně, pravdivě a včas, pokuta až do výše desíti tisíc korun stihne jen toho, kdo neuposlechne výzvu sčítacího komisaře nebo revizora a odmítne údaje poskytnout. Pokud občan nemá ke komisaři důvěru, může vyplněné sčítací listy odevzdat v zapečetěné obálce přímo na městském úřadě.

Cílem sčítání je získat údaje, které nelze zjistit z žádného jiného zdroje. Výsledky sčítání využívají především orgány státní správy, obce a další instituce. Některá data o naší republice jsou poskytována mezinárodním organizacím. Výsledky slouží zejména pro správnou orientaci sociální pomoci státu, pro řešení otázek bydlení na základě informací o technické vybavenosti bytů, pro rozhodování o výstavbě bytů s pomocí státu a obcí, pro koncepce dalšího rozvoje vzdělanosti obyvatelstva, pro zlepšení funkce veřejné dopravy, pro zajišťování potřeb národnostních menšin a dalších v dalších oblastech.

Termín určený pro zápis údajů do sčítacích tiskopisů je určen na půlnoc z 28. února na 1. března. Do 15. března pak komisaři vyberou od občanů vyplněné sčítací listy, nebo je občané musejí sami odevzdat.


    [Top]    


V kulturáku se letos bude diskutovat o ’České otázce’

K o p ř i v n i c e (dam) - Další ročník setkání občanů nad myšlenkami prvorepublikového prezidenta Masaryka v kulturním domě se kvapem blíží. Termín letošní akce byl stanoven na středu 8. března. Podtitulem a hlavním tématem blížícího se setkání bude ’Česká otázka’.

Účast na setkání, jehož pořadateli je opět Ludvík Moravia společně se členy místního Masarykova demokratického hnutí a dalšími organizacemi, přislíbila opět řada osobností politického a společenského života. Kromě tradičních hostů, kterými jsou senátor Jan Ruml nebo ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček, by měl přijet pravděpodobně také předseda Senátu Petr Pithart.


    [Top]    


Trestní oznámení má upozornit na nevhodnost stavby v centru

K o p ř i v n i c e (dam) - V souvislosti se stavbou obchodně administrativního centra ve středu města, v současné době využívaného především supermarketem Albert, podala kopřivnická exzastupitelka Marie Pešlová trestní oznámení na neznámého pachatele. Pešlová v oznámení, které policisté šetří od konce ledna, upozorňuje na to, že v souvislosti se schválením kontroverzní stavby mohlo dojít k zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku.

Pešlová viní především stávající vedení města a zastupitelstvo, že veřejnost nedostatečně informovaly o změnách, kterými zmíněná stavba během projektování prošla. „Myslím si, že kdyby záměr, který se nakonec dočkal realizace, byl dán veřejnosti na vědomí, tak by občané vyjádřili, že si něco takového nepřejí a stavba, která byla i tak jen těsně odhlasována, by vůbec nevznikla,“ řekla Pešlová s tím, že podání trestního oznámení dlouho zvažovala. Podle ní je tato cesta příliš tvrdá, ale jiné formy jejich námitek prý nejsou brány na zřetel. Starosta Kopřivnice Jiří Tichánek odmítá celou záležitost komentovat s tím, že oficiální cestou o ní ani neví.

Trestní oznámení Marie Pešlová podala i přesto, že sama není přesvědčena o jeho úspěchu. „Nečekám, že by někoho čekal velký postih, myslím, že celá záležitost půjde spíš do ztracena. Chci touto cestou spíš jen upozornit, že podobné záležitosti městu neprospívají. Víc si od toho neslibuji,“ uzavřela Pešlová.


    [Top]    


Krajské zastupitelstvo schválilo rozpočet, ale na novém pojmenování se neshodlo

O s t r a v a (hod) - Krajští zastupitelé se sešli ke svému druhému jednání v pondělí 12. února, kde projednávali rozpočet Ostravského kraje na letošní rok.

Příjmy jsou stanoveny na výši 84 275 tisíc korun, z toho neinvestiční účelové dotace ze státního rozpočtu jsou ve výši 84 175 tisíc korun. Výdaje jsou ve stejné částce jako příjmy. Rozpočet Ostravského kraje se bude během roku měnit souběžně s přenosem jednotlivých působností a přechodem některých věcí, práv a závazků z majetku státu na kraj.

V zájmu operativního zajišťování činností Ostravského kraje a krajského úřadu bylo zastupiteli schváleno radě provádění rozpočtových opatření do úhrnné výše 10 procent upraveného rozpočtu. Do stanoveného limitu se nezapočítávají rozpočtová opatření týkající se přijetí dotace ze státního rozpočtu a státních fondů a rozpočtová opatření týkající se užití přebytku hospodaření, výnosů z realizace majetku.

„Projednávání jednacího řádu zastupitelstva se protáhlo, a než došlo k jeho schválení, trvalo to snad dvě hodiny. K tomuto bodu bylo nejvíce připomínek a pozměňovacích návrhů,“ řekl starosta Jiří Tichánek, který je krajským zastupitelem za ČSSD.

Na zasedání se schvalovaly výbory zastupitelstva. Jiří Tichánek byl zvolen do výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanosti, Karel Kuboš (KSČM) do výboru regionálního rozvoje a ve finančním výboru bude pracovat starosta Štramberka Jan Socha (SNK).

Na zasedání bylo mimo jiné schváleno stanovení výše odměn zastupitelům.

Další diskuze se rozvinula ke změně názvu kraje. „Diskutovalo a hlasovalo se o názvech jako - Ostravský, Moravskoslezský, Slezskoostravský a Severomoravský. Neshodli jsme se na žádném názvu. Jednání o názvu kraje zůstalo otevřené,“ komentoval diskuzi k názvu kraje Tichánek.

Krajští zastupitelé se rozešli s tím, že termín dalšího zasedání, v pořadí již třetího, je naplánován na 29. března.


    [Top]    


Nevyužitých objektů ve městě ubývá

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik dlouhodobě pustých objektů ve městě našlo v posledním období nové využití. Nejviditelnějším příkladem je zřejmě bývalý obchodní dům Spedit, který po menší rekonstrukci v závěru minulého roku znovu začal sloužit svému účelu a v jeho prostorách se usídlilo několik prodejen. Podle jeho majitele je již budova plně obsazena.

Stejně jako Spedit i samoobslužná jídelna označovaná jako Skleník po dlouhé době našla nové uplatnění jako prodejna nábytku. Rekonstrukce a využití se dočkaly také bývalé tatrovácké jesle v centru města, ve kterých bude sídlit OSBD.

Naopak objekt bývalé prodejny potravin Mana na ulici Štěfánikově je opuštěn již od minulého května, kdy společnost Ahold přesunula své obchodní aktivity do nových prostor vedle Technického muzea. Podle vyjádření Aholdu hodlá společnost svou budovu prodat. Podle sdělení tiskové mluvčí Alice Frišaufové je budova nabízena prostřednictvím internetu a několika realitních kanceláří.

„Bohužel zatím se o prodej snažíme bez úspěchu. Předpokládám, že bylo několik zájemců, ale vzhledem k tomu, že prodej organizujeme prostřednictvím agentury, nemáme o tom bližší informace,“ uvedla Frišaufová.

Objekt bývalých potravin Almi za kostelem nyní slouží jako modlitebna Apoštolské církve, sousední bývalé řeznictví Poza však chátrá dál.

V brzké době bude prázdná také vila na Sokolovské ulici, která řadu let sloužila jako sídlo Domu dětí a mládeže. Podle místostarosty Aloise Janka zatím ještě neexistuje konkrétní záměr, jak s budovou, jejíž technický stav je značně neutěšený, naložit.

„Dřív, než budou odstěhovány voliéry a některé další věci náležící Domu dětí a mládeže, nemá smysl o něčem konkrétním jednat. Po dokončení přestěhování se bude záležitostí zabývat rada města a pravděpodobně doporučíme budovu k prodeji,“ řekl Janek.

Podle jeho slov se tato varianta zdá jako nejschůdnější. Nabízet budovu například k pronájmu by si totiž vyžádalo vysoké investice do oprav. Navíc již nyní se prý dokonce objevili potenciální zájemci o budovu. „Jsou to zájemci ze zdravotnických kruhů,“ prozradil pouze místostarosta.


    [Top]    


Stíny

Dne 13. února v 18 hodin využil neznámý pachatel situace, kdy 45letý řidič vynášel zboží do hotelu Stadion a z přední sedačky nezajištěného vozidla odcizil volně odložený mobilní telefon zn. Ericsson. Škoda činí 3 tisíce korun.

Dne 14. února krátce před 20. hodinou přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že na ulici Pionýrské se pohybuje podezřelý muž, který se pokouší dostat do zaparkovaných vozidel. Strážníci na místě dotyčného zajistili. Ten se zde nacházel v podnapilém stavu bez průkazu totožnosti. Na místo byla přivolána PČR, která si celou záležitost převzala.

Dne 16. února vylákal neznámý pachatel pod záminkou výhry sady nádobí na poškozené 78leté ženě z Kopřivnice celkem 12 tisíc korun.

Ve večerních hodinách oznámil muž na služebně MP, že viděl nějaké kluky v podnapilém stavu řídit modrou Škodu 105 v sídlištní zástavbě Sever. Hlídka MP dotyčné zastihla na ulici Severní. Oznámení se zakládalo na pravdě, podnapilý řidič nevlastnil ani řidičské oprávnění, auto jevilo známky vraku, nemělo platnou technickou kontrolu. Výtečníci byli předáni přivolané hlídce PČR.

Dne 17. února ve 23.30 hodin dosud neznámý pachatel na ulici Štefánikově vytrhl 24leté ženě při míjení na přechodu pro chodce kabelku a z místa utekl. Škoda činí 430 korun.


    [Top]    


Jalůvka: Plného fungování kraje letos nedosáhneme

K o p ř i v n i c e - Už jen práci zástupce hejtmana by se měl od příštího týdne věnovat Josef Jalůvka poté, co se vzdá svého poslaneckého mandátu.

Kdy by podle vás mohl kraj fungovat tak, jak by měl? Je to možné ještě v letošním roce?

Plného fungování nemůžeme dosáhnout v prvním roce, jelikož nejsou vytvořeny předpoklady zejména z hlediska vlastních příjmů kraje. V průběhu letošního roku se bude převádět majetek a některé kompetence, ale myslím, že už v průběhu letošního roku, a byl bych hrozně rád, kdyby to bylo počínaje druhým pololetím, by kraj měl být přínosem alespoň v informační a koordinační činnosti či vlivu na získávání peněz a partnerů. Toho bychom mohli dosáhnout.

Co nejvíce brzdí rozjezd fungování krajské samosprávy?

Jak už jsem řekl, je to především absence vlastních příjmů a kompetencí. V současné době je to také to, že nemáme ani vlastní prostory a zaměstnance. Rekonstrukce budovy bývalého Hutního projektu, kde bude krajský aparát sídlit, by měla být hotova v květnu. Stěhovat se tedy budeme v polovině roku. Co se týká personální otázky, tak nejpozději do konce března budou dokončena výběrová řízení na místa vedoucích jednotlivých odborů, pak začnou další nábory úředníků.

Jaké oblasti budou spadat do vaší kompetence zástupce hejtmana?

Budou to stručně řečeno dvě oblasti, ve kterých navážu na svou někdejší činnost na radnici. Mým resortem bude regionální rozvoj a cestovní ruch společně s územním plánováním a stavebním řádem.

Proč právě tato dvě odvětví?

Jak už jsem říkal, je to oblast, ve které jsem již pracoval, a navíc jde o problematiku, která mě baví a ve které se orientuji. Navíc jeden z hlavních cílů, které jsme si dali ve volebním programu, bylo zajistit podmínky pro co největší množství investorů do našeho kraje, ať už zahraničních nebo tuzemských.

Jak hodláte získávat investory pro kraj?

Především vytvořením co nejlepších podmínek pro investiční činnosti. Na území kraje existuje několik průmyslových zón, chceme pomoci při jejich dobudování, ale i vytipovat investiční příležitosti a aktivně vyhledávat potencionální investory.

Jaká bude vaše strategie v oblasti cestovního ruchu?

Tady bude úloha kraje především koordinační. Musíme najít mechanismy, které by podpořily spolupráci mezi sdruženími, mikroregiony, euroregiony a všemi, kdo se rozvojem cestovního ruchu nějakým způsobem zabývají, to proto, abychom neplýtvali energií na soupeření jednotlivých organizací. Severní Morava není vůbec velká na to, aby nemohla vystupovat jako celek, a tak by také měla být potencionálním turistům prezentována.
David Macháček


    [Top]    


Případ týraného kněze byl již uzavřen, soud uložil podmínku

N o v ý J i č í n (dam) - Po zdlouhavém procesu byl minulý týden ve středu vynesen rozsudek v případu týrání římskokatolického kněze Václava Altrichtera, kterého měla dvojice příslušníků Státní bezpečnosti nátlakem nutit ke spolupráci s StB.

Okresní soud v Novém Jičíně poslal staršího z obviněných Oldřicha Krkošku na dva roky do vězení s podmíněným odkladem na tři léta. Stíhání jeho společníka Jiřího Mlejneckého bylo zastaveno.

Oběma mužům bylo prokázáno, že v dubnu roku 1984 tehdejšího štramberského faráře drželi v kopřivnickém hotelu Stadion, kde mu vyhrožovali perzekucí rodinných příslušníků, obviněním ze znásilnění a v neposlední řadě také fyzickou likvidací. Soud sice konstatoval, že došlo k naplnění několika trestných činů, avšak byly již promlčeny. Soud také konstatoval, že událost zanechala na Altrichtrově zdraví stopy, obžalobě se však nepodařilo prokázat, že jeho psychické problémy pramení pouze z tohoto incidentu. Zastavení stíhání Mejneckého soud navíc zdůvodnil tím, že byl u zmíněné akce pasivní.


    [Top]    


Průzkum zjišťoval i životní úroveň obyvatel

K o p ř i v n i c e (hod) - Sociologický průzkum města, který provedla na konci minulého roku Marketingová laboratoř Ostrava, se zabýval i politickou orientací občanů Kopřivnice. Z průzkumu vyplynulo, že za období posledních čtyř let se politická orientace kopřivnických občanů nemění a dá se říci, že je stabilizovaná.

Emotivní vazba občana je svým způsobem rekapitulace jeho vztahu k městu jako k mnohostrannému a složitému sociálnímu, ale i hospodářskému a kulturnímu systému, v němž lidé pracují, bydlí a společensky se stýkají. Na otázku, zda lidé žijí rádi v Kopřivnici, lidé povětšinou odpovídali, že ano. Jen jedna šestina dotázaných odpověděla, že zde nežije ráda, a to povětšinou z řad mladších lidí a nezaměstnaných.

Prvním okruhem otázek bylo téma: Občané Kopřivnice a kontury jejich životní úrovně. V něm se hodnotily současné finanční příjmy domácností a jejich distribuce podle příjmových kategorií. Z odpovědí vyplynulo, že 41,4 procent dotazovaných odpovědělo, že jejich příjmová situace je spíše dobrá, a 39,8 procent, že je spíše špatná. Velmi špatnou příjmovou situaci přiznalo 7,7 procent dotazovaných. Z průzkumu je patrné, že subjektivní soudy o finančním příjmu domácností se za pět let v Kopřivnici v podstatě nezměnily.

V rodinném rozpočtu kopřivnických domácností je nedostatek peněz pociťován především při uspokojování potřeb, týkajících se bytového zařízení a jiných věcí trvalé hodnoty, předmětů a služeb pro kulturní a rekreační činnosti, oblečení a obutí, ale i úhrad za bydlení.

Porovnání úrovně uspokojování sledovaných životních potřeb domácností v Kopřivnici a v celé republice informuje průzkum, že v městské komunitě je zřejmě silněji pociťován nedostatek peněz na úhradu nákladů na bydlení a na nákup nepotravinářského zboží denní potřeby. Z průzkumu vyplynulo, že nelze přehlédnout existující rizikové skupiny ohrožené nízkou životní úrovní, mezi ně se řadí domácnosti důchodců, nezaměstnaných a lidí žijících osamoceně.

Hodnocení změn životní úrovně v zorném úhlu celého polistopadového období jsou změny mezi dvěma pětinami občanů vnímány jako zlepšující se a mezi jednou čtvrtinou jako zhoršující se. Pozitivně změny vidí spíše muži než ženy, lidé mladší než starší, lidé s vyšším stupněm vzdělání a lidé ekonomicky aktivní.

Pokračování příště


    [Top]    


Město obdarovalo svého prvního kluka i holku pěti tisícovkami

První kopřivnický kluk nového tisíciletí,
 třetího ledna narozený Jan Baďura dostal
od města stejně jako Karolínka Piteková
pět tisíc korun.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Po pěti tisících korunách dostali první letos narození občánci Kopřivnice. Radnice se letos rozhodla obdarovat dvě děti, o ’titul’ první kopřivnické dítě nového milénia se totiž dělí chlapeček a holčička. Přesto prvním kopřivnickým dítětem byla Karolína Piteková, která se narodila 3. ledna v pět hodin ráno. Jen o tři hodiny a deset minut je mladší Honza Baďura.

Zatímco vloni město první občánky obdarovalo zlatou pamětní mincí, letos byl dar odevzdán v hotovosti. „Bohužel podobná nabídka, jaké jsme využili vloni, se letos neobjevila,“ vysvětlil starosta Jiří Tichánek.
 
 
 


    [Top]    


Všechna parkoviště ve městě nelze snímat kamerovým systémem

K o p ř i v n i c e (hod) - Občané z ulice Francouzské ze sídliště Sever se obrátili na vedení města se žádostí o pomoc při řešení problémů narůstání krádeží jak samotných vozidel, tak i jejich jednotlivých součástí.

„Chtěli, abychom zvážili možnost monitorovat právě parkoviště na jejich ulici pomocí kamer,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír, který má v kompetenci městskou policii, co chtěli občané zmíněné ulice.

„Kamery jsou pevné a jejich monitoring zajišťuje jiná krizová místa ve městě. Není možné podchytit kamerovým systémem všechna parkoviště a všechna místa, kde parkují automobily v Kopřivnici. Přesto jsme celý problém konzultovali jak s velitelem městské policie Janem Müllerem, tak i s vedoucím obvodního oddělení Policie ČR v Kopřivnici Josefem Jeřábkem. Je to problém, který nás již delší dobu pálí, protože Kopřivnice se tak jako jiná města stává cílem organizovaných skupin, které se touto trestnou činností zabývají. Snažíme se vybavit městskou policii takovými prostředky, abychom to pachatelům co nejvíce ztížili. Stejným způsobem postupuje i Policie ČR,“ řekl místostarosta Krajčír, který prostřednictvím novin vyzývá občany, aby i oni pomáhali tím, že pokud se jim něco bude zdát podezřelé, aby volali na linky tísňového volání buď na číslo 156 (městská policie), anebo číslo 158 (Policie ČR).


    [Top]    


Marie Pešlová usiluje o členství v ODS, strana o ni ale, jak se zdá, moc nestojí

K o p ř i v n i c e (dam) - Někdejší kopřivnická zastupitelka vystupující jako nezávislá na kandidátce KDU - ČSL Marie Pešlová zatím neúspěšně usiluje o vstup do místní ODS. Její přijetí totiž jednomyslně nedoporučila rada místní organizace Občanské demokratické strany.

„Překvapilo mě, že mě tak nekompromisně nechtějí, protože podle stanov by měli vítat aktivní lidi a ne jim bránit ve vstupu,“ prozradila Pešlová, která se netají tím, že usiluje o návrat do komunální politiky.

Podle předsedy místní organizace ODS Petra Chromečky byly hned dva důvody, proč se partajní rada rozhodla nedoporučit přijetí Marie Pešlové.

„Jednak se domníváme, že její předvolební kampaň v minulých volbách byla namířená proti nám, a pak máme obavy, že člověk jejího typu nebude schopen respektovat většinový názor,“ řekl Chromečka s tím, že za celou desetiletou historii je to teprve podruhé, co rada něčí členství nepodpořila. V prvním případě se jednalo o opětovný vstup bývalého místostarosty Zdeňka Kunčara.

Pešlová se rozhodla pro ODS přesto, že přiznává, že bližší je jí politika KDU - ČSL. „Jsem věřící člověk a byla jsem za tuto stranu osm let v zastupitelstvu, což už něco znamená. Bohužel díky některým jejím představitelům mám cestu tímto směrem uzavřenou a nejbližší alternativou byla právě ODS,“ tvrdí Pešlová, která se již proti rozhodnutí místní rady ODS odvolala k okresnímu smírčímu výboru.

Ten Pešlová požádala, aby rozhodování o jejím přijetí odložil až na dobu po uskutečnění sněmu místní ODS, kde chce sama zjistit, zda o ni straníci skutečně nemají zájem. Pokud tomu tak bude, nehodlá prý o členství dále usilovat.

Pokud nebude do ODS přijata, nehodlá se Pešlová aktivní politiky vzdát. „V takovém případě hodlám sestavit vlastní kandidátku nezávislých. Taky proto jsem podala přihlášku do ODS už teď, abych v případě neúspěchu mohla sehnat dostatek lidí ochotných kandidovat a sestavit vlastní program,“ prozradila Pešlová s tím, že o vstupu do jiné strany zatím neuvažuje.


    [Top]    


K zápisům přišlo celkem 336 dětí

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve dnech 9. a 10. února se uskutečnily zápisy dětí do prvních tříd základních škol v našem regionu. Největší příliv potenciálních prvňáčků zaznamenali na Základní škole Emila Zátopka (71) a ZŠ 17. listopadu (70). Rovná šedesátka dětí se pak shodně zapsala na Alšově škole a dr. Milady Horákové. Na ZŠ - náměstí a sv. Zdislavy, jejichž obvodem je celé území města, se počet budoucích prvňáčků pohyboval kolem pětadvaceti. Do obou malotřídních škol v Lubině a Mniší se pak k zápisu dostavilo 13 a 12 dětí.

„Přestože se k zápisům během dvou dnů dostavilo celkem 336 dětí, nepočítáme s tím, že počet bude totožný s počtem prvňáčků,“ uvedla pracovnice odboru školství, kultury a sportu Věra Šablaturová, „protože se každoročně počet navržených odkladů pohybuje okolo 60. Zatím jich registrujeme dvaačtyřicet. Většina vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně probíhá v červenci a srpnu, takže přesný počet prvňáčků bude znám opravdu až 1. září.“


    [Top]    


Dnes odpoledne by měly být slyšet sirény

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes, tj. ve čtvrtek 22. února, dojde k přezkoušení sítě poplachových sirén na celém území České republiky. V Ostravském kraji je čas zkoušky, kdy budou občané slyšet sirény, stanoven na čtrnáctou hodinu.

Dálkově ovládané sirény budou aktivovány ze zadávacího pracoviště Krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru Ostravského kraje signálem ’Všeobecná výstraha’, což je trvalý tón po dobu 140 sekund, u elektronických sirén včetně hlasové informace, která bude oznamovat ’zkoušku sirén’.


    [Top]    


Příspěvky zastupitelů města

Dá se jednání městského zastupitelstva zneužít?

Po zkušenostech z posledního jednání ze dne 8. 1. 2001 vím, že ano. Na tomto jednání byl formou výzvy předložen určitý problém člověka, který v životě utrpěl křivdu. Městské zastupitelstvo má svou výzvou k soudu přinutit soud, aby urychlil jednání.

Každá křivda, každé bezpráví, každé průtahy při hledání spravedlnosti musí být řešeny a spravedlivě potrestány. Tato pravomoc patří ale výlučně soudům, nikomu jinému. Tyto soudy by neměly být ovlivňovány jinými osobami, nátlakovými akcemi občanů, natož pak orgánem, jakým je městské zastupitelstvo.

Zneužít jednání MZ k řešení své křivdy je neetické, nesprávné a zaslouží si opovržení. Co má dělat matka s dětmi, které právoplatný otec neplatí výživné na děti, a děti viní matku, že nemá peníze a ostatní mají? Má se obrátit na MZ, aby svou výzvou pomohlo řešit průtahy soudu? Co má dělat občan, který utrpěl cizím zaviněním škodu a křivdu duševní i fyzickou? Zdlouhavá jednání soudů mu znemožňují, aby se dočkal spravedlnosti. Má se obrátit na MZ, aby svoji výzvou nutilo soud k větší aktivitě?

Křivd je na světě mnoho, stejně tak bezpráví. Za některé si může člověk sám. Některé nejdou ovlivnit. Ale spravedlnost je nutné hledat jen a jen u soudu, ne v samosprávných orgánech. Já tento čin členů KDU-ČSL považuji za hrubé zasahování do rozhodování soudů a za hrubé zneužití jednání MZ.

Miroslav Veselý, člen ZM

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.