Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Členství ve Filmovém klubu opět výhodnější

K o p ř i v n i c e (dam) - Celý balík výhod je letos připraven pro ty, kteří se rozhodli obnovit své členství, nebo se stát novými členy kopřivnického Filmového klubu.

Za šedesát korun, které filmový fanoušek zaplatí, může nejen po celý rok 2001 uplatňovat desetikorunovou slevu na veškerá představení filmových klubů nejen v Kopřivnici, ale také v celé České republice a na Slovensku.

Další výhody lze uplatnit již pouze v Kopřivnici. Každý člen Filmového klubu si může například vyzvednout volnou vstupenku na libovolné představení kina Puls v letošním roce nebo uplatnit padesátiprocentní slevu na zvolený program v kulturním domě.

Stále ještě neotřelou novinku kopřivnické kulturní nabídky, videokavárnu Filmového klubu, jejíž dramaturgii utvářejí sami její účastníci, mohou členové navštěvovat také s desetikorunovou slevou.

Dalším bonusem pro členy Filmového klubu je volná vstupenka na kterýkoliv program klubu Nora v první polovině tohoto roku. Také Projekt 100, který zpestří nabídku kina v únoru, členové klubu zhlédnou levněji. Všechny tyto výhody jsou připraveny s cílem zvýšit počet členů Filmového klubu, což se, jak se zdá, zatím daří.

„Od zahájení prodeje průkazů jsme získali 25 členů. Pro srovnání vloni měl kopřivnický Filmový klub jen o pět členů více, navíc až na šest jsou to všechno lidé, kteří se členy klubu stali nově,“ prozradila vedoucí kina Puls Radka Korená.

V právě zahajující sezoně bude v rámci Filmového klubu promítnuto zhruba šestadvacet filmů, které se díky svému menšinovému charakteru nedostaly do běžné distribuce, nebo jde o starší úspěšné tituly. V první polovině roku se mohou filmoví fajnšmekři těšit celkem na čtrnáct představení.

V lednu sice Filmový klub nabídl mimořádně čtyři představení, ale v následujících měsících mu budou vyhrazeny průměrně dva večery měsíčně.

V programu se objeví například životopisný snímek Oscar Wilde, černá komedie Strach a hnus v Las Vegas, psychologické drama Kluci nepláčou nebo kultovní kousek britských monthypythonů Monty Python a Svatý Grál.


    [Top]    


Amatérští rockeři budou v sobotu jamovat v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudební sál kopřivnické Nora Café se tuto sobotu večer stane dějištěm večírku, v rámci kterého si spolu zahrají mladí muzikanti hned z několika místních bigbeatových kapel. Koncert improvizované rockové hudby se na půdě Nory nekoná poprvé, již vloni se podobná akce na jejím programu objevila. „Tehdy ale měly kapely dohodnutou a nazkoušenou alespoň část programu. Tentokrát se tady jen sejdou a začnou hrát, bude to čistě jen improvizace,“ prozradil šéf Nory Víťa Váňa.

Podpora mladých začínajících kapel je věc, které se Nora systematicky věnuje. Kromě možnosti zapůjčení některých nástrojů a aparatury je pro hudebníky asi nejcennější možnost vystupování v klubu. „Každá kapela potřebuje publikum a možnost vyzkoušet si, jak bude na jejich hudbu reagovat,“ domnívá se Váňa. To, že podpora zmíněných začínajících kapel je smysluplná, dokazuje fakt, že jich ve městě působí celá řada. „Sám pořádně nevím, jaké kapely se tady v sobotu sejdou. Ty projekty tak rychle vznikají a zanikají, že to nestačím sledovat,“ uzavřel šéf Nory.


    [Top]    


Kulturní dům nabídne syntézu lidových písní a rocku – Fleret

K o p ř i v n i c e (dam) - Charakteristická syntéza lidových motivů, moravské melodiky a rockových postupů bude ve středu čtyřiadvacátého ledna znít kopřivnickým kinem Puls. Právě na tento večer totiž dramaturgové kulturního domu připravili koncert vizovické folk-rockové kapely Fleret.

Pětičlenná kapela patří mezi nejznámější seskupení zabývající se tímto druhem hudby u nás. Na svém kontě mají bezpočet vystoupení a dokonce již devět cédéček.

Předchůdcem dnešního Fleretu byly kapely Šperhák a Šperk, u jejichž zrodu stál kytarista, zpěvák a autor řady fleretovských písní Zdeněk Hrachový. Ačkoliv Hrachový stejně jako většina jeho spoluhráčů byl svým založením spíše bigbeatový muzikant, začali hrát folk, a to jak nejen proto, že s ním měli malé zkušenosti, ale hlavně z finančních důvodů, neboť v začátcích zkrátka na vybavení nutné k provozování rocku prostě nebylo. Během ubíhajících let kapelou prošla řada muzikantů, kteří pak skončili v jiných kapelách, nebo se osamostatnili. Typickým příkladem je Vlasta Rédl. Ten začal s kapelou spolupracovat v polovině osmdesátých let, a jak sám tvrdí, právě Fleret z něj - rockera - udělal folkaře. Jeden z největších Rédlových hitů, balada Sbohem galánečko, se spolu s dalšími třemi písněmi objevil na první desce Fleretu. Od roku 1994 spolupracuje s kapelou také zpěvačka valašského folklóru Jarmila Šuláková. Ta s kapelou pracovala na čtyřech deskách a příležitostně se s ní objevuje i na pódiích.


    [Top]    


Děti čekají místo tří jen dva ’plesy’ v kulturním domě

Dětský maškarní karneval v kulturním domě
přilákal zhruba dvě stovky dětí.
Program zpestřila řada soutěží a her.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedělní Maškarní diskotékou se Žirafou odstartovala v kulturním domě dětská plesová sezona. Premiérové karnevalové rejdění plné soutěží, zpěvu a tance mělo původně být jedním ze tří programů tohoto typu určeného dětem.

Původně plánovaná předvalentýnská srdíčková diskotéka však byla zrušena, a tak se plesová sezona pro nejmenší smrskla pouze na dvě nedělní odpoledne. Tím druhým bude dětský country bál naplánovaný na pětadvacátý únor. Děti, které si budou chtít navléknout své masky ještě jednou, mohou se svými rodiči zavítat na dětský maškarní ples, který proběhne poslední lednovou neděli odpoledne v Katolickém domě v Lubině.


    [Top]    


Výstava na Fojtství ukazuje zajímavé přírodní lokality

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý pátek byla v Muzeu na Fojtství otevřena nová výstava, která bude jeho podkroví okupovat až do začátku dubna.

Výstava nazvaná přiléhavě Kamenná krása Novojičínska mapuje celou řadu zajímavých přírodních oblastí okresu. Jak je patrno již z názvu, největší pozornost je věnována neživé přírodě. K vidění jsou fosilie, minerály a horniny, nechybí však ani zajímaví živočichové a rostliny žijící v blízkosti jejich nalezišť. Do Kopřivnice se výstava pořádaná pod patronací ministerstva životního prostředí přestěhovala z předešlé štace v příborském muzeu. Výstava je pořádána u příležitosti Dne země.


    [Top]    


Svou Kytici předvede divákům režisér a kameraman Brabec

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen možnost zhlédnout jeden z nejzajímavějších českých filmů poslední doby, ale také setkání s některými jeho tvůrci nabídne svým návštěvníkům kopřivnické kino Puls. To během úterka 22. a středy 23. ledna promítne filmovou báseň Kytice na motivy sedmi balad ze stejnojmenné sbírky Karla Jaromíra Erbena.

Do zfilmování čítankové literární klasiky se odvážně pustil dvojnásobný držitel Českého lva F. A. Brabec, ten se stejně jako u Krále Ubu chopil také režisérských opratí. Ze čtrnácti dramatických příběhů si vybral ke zpracování sedm - Kytici, Vodníka, Polednici, Svatební košili, Dceřinu kletbu, Štědrý den a Zlatý kolovrat. Poetickou a mistrovsky zvládnutou Brabcovu kameru podmalovává neméně zdařilá hudba Jana Jiráska. Velmi zajímavé je také sledovat, jak se s neobvyklým zadáním popraly takové herecké osobnosti jako Boleslav Polívka, Karel Roden a další.

Poslední promítání filmu naplánované na středu večer bude navíc zpestřeno návštěvou tvůrců Kytice v čele s režisérem F. A. Brabcem. Toho by do Kopřivnice měla doprovázet také jeho manželka Jaroslava Pecharová, která je autorkou kostýmů. „Ještě by měli dorazit další tvůrci, ale tam není jisté, zda to bude třeba autor hudby, nebo někdo z herců,“ prozradila vedoucí kina Radka Korená. F. A. Brabec se svými spolupracovníky nejdříve snímek uvede a po skončení projekce bude následovat beseda s diváky.


    [Top]    


Z programu kina si tentokrát vyberou příznivci umění i komerčních filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Široké spektrum diváků by měl přilákat do sedadel před stříbrné plátno program kina Puls na další promítací cyklus. Náročnější diváci si smlsnou na vizuálních lahůdkách režisérů Bessona a Brabce. Příznivce Samuela L. Jacksona potěší krimi Drsnej Shaft a ti, kdo chodí do kina za drásáním nervů, by neměli vynechat mystický thriller Pod povrchem.

Dnešní a zítřejší odpolední představení bude patřit francouzskému uměleckému snímku Atlantis. Luc Besson, autor mnoha filmových hitů hollywoodského typu, si odskočil pod mořskou hladinu, aby tam natočil sugestivní svědectví o jiném světě pod hladinou. Natáčením Atlantis si režisér filmů, jako je Leon, Pátý element nebo Johanka z Arku, splnil svůj sen a dokázal, že své řemeslo dokonale ovládá. Úspěch filmu potvrzuje také to, že se na programu kina objevuje již poněkolikáté.

Dnes začne svůj boj o diváka také americký mystický thriller Pod povrchem. Ten natočil režisér Robert Zemeckis (Forrest Gump, Kontakt, Smrt jí sluší) a produkoval jej ve své nově založené společnosti ImageMovers. Pod povrchem je snímek kombinující v sobě prvky psychologického thrilleru a duchařského horroru. Do manželství Clarie (Michelle Pfeiffer) a Normana (Harrison Ford), na první pohled dokonalého, se vloudilo něco, co roznáší strach a ztrpčuje jim do té doby ideální život. V sobotu a v neděli odpoledne bude kino okupovat černošský ochránce pořádku John Shaft. Film Drsnej Shaft je poctou a zároveň volným pokračování série filmů o svérázném detektivovi, který byl v sedmdesátých letech v USA kultovním hrdinou. Pro českého diváka je sice slavná předloha vzdálená, ale i tak jde o dobře natočenou ’drsnou’ krimi, kterou i v jejích slabších momentech podrží tradičně vynikající Samuel L. Jackson v titulní roli.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.