Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Návštěvníci Regiontouru se zajímali hlavně o ubytování

U stánku, kde své přednosti prezentovala
beskydská oblast, se potenciální návštěvníci
zajímali především o možnosti ubytování.

Foto: Dana Hoďáková

B r n o (hod) - Brno se stalo na dny od 11. do 14. ledna místem, kde se představovaly regiony z celé České republiky i ze Slovenska. V těchto dnech probíhala mezinárodní výstava turistických možností v regionech s názvem Regiontour 2001. Gestorem Regiontouru bylo ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo kultury. Ve stejný termín, ale v jiném pavilonu se konala i výstava GO, na které nabízely své produkty cestovní kanceláře.

První dva dny výstavy byly určeny odborníkům, druhé dva, jež spadaly na víkend, byly pro širokou veřejnost. Kopřivnici bylo možno nalézt jako každý rok ve stánku nesoucím název Beskydy, kde vystavovaly hned tři okresy, a to Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín.

„Lidé se nejvíce zajímají o možnosti souborného ubytování v našem okrese a v Beskydech. Návštěvníkům nabízíme propagační materiály, jež vydávají obce, okresní úřad, dále pak souborný materiál o ubytování, jež jsme vydali my a ubytovatelé v našem okrese. Na odbyt jdou pohledy, mapy, velmi žádané jsou cyklomapy,“ odpověděl na dotaz pracovník Okresního úřadu Nový Jičín Jiří Štěpán, o co se zajímají návštěvníci Regiontouru.

„Proti loňskému roku se zde uplatnila velká publikace ’To nejlepší z Beskyd a Valašska’, vydaná naší agenturou, která je nová a která ještě nebyla na žádné takové výstavě prezentována. Jen za první den jsem rozdala asi tři sta padesát kusů této publikace v češtině. Také zde nabízíme poslední dvě čísla novin s názvem Morava a propagační materiály našich členů. Lidé chtějí vysoce konkrétní nabídky, je to signál do budoucna pro všechny vystavovatele. Vezmou si nějaký materiál, podívají se na něj a ptají se velice konkrétně na ubytování, na akce, chtějí návrh na tematický pobyt maminky s dětmi a podobně. Musí se vytvořit velice konkrétní nabídka, kterou si lidé mohou odnést. Obecné propagace a obecných informací, kterých je zde v této chvíli hrozně moc, už ztrácí,“ řekla Milada Podolská, ředitelka Agentury Beskydy-Valašsko, jejímž členem je i město Kopřivnice.

„Navázali jsme spoustu kontaktů s informačními centry, protože máme zájem o co největší rozšíření novin Morava v co nejširší oblasti. Kontaktujeme se zde i s firmami, které dodávají software. Z našeho pohledu jsou tady užitečné známosti,“ dodala Podolská.

Počet stánků v letošním roce byl nižší, mnohá města se spojovala z finančních důvodů do stánků s názvem krajů, jako Pardubický kraj a pod. Svým způsobem se na výstavě podepisuje i to, že řada jeho bývalých návštěvníků si hledá konkrétní informace, které je zajímají, přímo na internetových stránkách měst a institucí.

„Návštěvnost je po ránu slabší, od oběda je návštěvnost v porovnání s loňským rokem na stejné úrovni. Na zájmu se zřejmě odrazilo i počasí, protože na Ostravsku sněží a zde v Brně svítí sluníčko a doprava tím pádem vázne,“ odpověděl na dotaz, jak je to v letošním roce s návštěvností, František Kačenka, vedoucí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu Nový Jičín.


    [Top]    


Lidí bez práce je v Kopřivnici přes šestnáct set

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále na velmi slušné úrovni se drží nezaměstnanost v Kopřivnici a jejím nejbližším okolí. Kopřivnická pobočka úřadu práce je s mírou nezaměstnanosti ve výši 10,7 % druhou nejúspěšnější v okrese, menší nezaměstnanost mají již jen ve Frenštátě. Míra nezaměstnanosti na Kopřivnicku je podle statistik téměř o dvě procenta pod celookresní hodnotou, a to i přesto, že novojičínský okres vykazuje hned po Opavě nejmenší problémy v této oblasti.

I když je situace poměrně příznivá, i úředníci kopřivnického úřadu práce zaznamenali s koncem loňského a začátkem nového roku mírný nárůst počtu lidí bez práce. „V prvních třech pracovních dnech se u nás zaregistrovalo 95 uchazečů o zaměstnání,“ potvrdil vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Podle jeho slov existuje předpoklad, že nyní bude situace na trhu práce stagnovat a výraznější změny se dají očekávat nejdříve v březnu a dubnu. „V tu dobu tradičně začíná odliv nezaměstnaných na sezonní práce ve stavebnictví a zemědělství, stejně jako na veřejně prospěšné práce,“ vysvětlil Petr.

Snazší se mělo stát také umístění mladých lidí bez praxe, kterou vyžaduje drtivá většina zaměstnavatelů. „Úřad práce hodlá zvýšit příspěvek na odbornou praxi absolventů o devět set, což znamená, že měsíční příspěvek bude činit 5 400 korun,“ prozradil Petr. To by podle něj mělo snížit počty mladých lidí žijících na podpoře. Právě mladí lidé mezi 19 a 30 lety tvoří největší skupinu nezaměstnaných, v celém okrese jich pracovní úřady evidují asi tři a půl tisíce.

Do nového milénia vstoupila kopřivnická pobočka s poměrně slušnou bilancí a ta by se ani v průběhu roku neměla zhoršovat. Letos totiž úřad práce neočekává žádné větší propouštění. „Pokud víme, snižovat stavy bude pouze Tatra a tam se nejedná o počet lidí, který by mohl nějak zvlášť negativně ovlivnit situaci na trhu práce,“ uzavřel Petr.


    [Top]    


Nové centrum pro postižené začne fungovat v únoru

V l č o v i c e (ili) - Od 1. února přibude městu Kopřivnice další sociální služba z oblasti péče o naše zdravotně postižené občany. V tomto případě dojde ke zprovoznění nového zařízení sociální péče ústavního typu s denním pobytem - Centra pro zdravotně postižené občany ve Vlčovicích.

Jeho zřizovatelem je město Kopřivnice, které svěřilo provoz příspěvkové organizaci - Středisku sociálních služeb města Kopřivnice. Uživateli se mohou stát dospělí občané s kombinovaným zdravotním postižením. Zařízení vzniklo na základě potřeby zajistit zejména absolventům dětských center, případně pomocných tříd, ale i dalším plně invalidním zájemcům vhodné zázemí.

Je určeno především pro ty, kteří chtějí svůj život prožít v prostředí vrstevníků při činnostech, které budou udržovat, případně rozvíjet jejich schopnosti a možnosti dané zdravotním stavem, podílet se na společenském a kulturním životě města nejen pasivně, avšak také svou aktivní účastí.

Otevření Centra má mírné zpoždění v důsledku nepředpokládaných technických zásahů v budově bývalé Mateřské školy ve Vlčovicích. „V původním projektu se vůbec nepočítalo s položením nových rozvodů vody, které se však ukázalo jako nezbytné. A takových neplánovaných situací jsme museli za pochodu řešit víc,“ uvedla k nevelkému časovému skluzu ředitelka Střediska sociálních služeb Jitka Veřmiřovská. Budova, která fungovala jako místní školka, musí v současnosti splňovat parametry dané pro ústav sociální péče, jako je například bezbariérový přístup, rozšíření vchodových i ostatních dveří a zvýšené nároky klade i na hygienické zařízení. „V současné době už máme interiér hotový a čekají nás vlastně jenom venkovní úpravy,“ dodala k situaci ředitelka Veřmiřovská.

Žádosti o umístění v tomto zařízení mohou zájemci získat na odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Kopřivnici nebo ve Středisku sociálních služeb, kde jim také budou podány další podrobné informace.


    [Top]    


Na Luhách se bude dávat přednost z pravé strany od konce měsíce ledna

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke konci měsíce ledna se řidiči projíždějící čtvrtí zvanou Luhy setkají s tím, že zde dojde ke změně dopravního značení. Členové dopravní komise přišli s návrhem, aby v této části města platilo pravidlo přednosti zprava.

„Podpořili jsme tento návrh na zjednodušení označení hlavních a vedlejších komunikací. Půjde o pilotní projekt,“ řekl nám Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o., který má na starosti správu údržbu komunikací.

„Odstraníme řadu stávajících dopravních značek typu Hlavní silnice a Dej přednost v jízdě, přičemž na každé křižovatce uvnitř městské čtvrti bude platit pravidlo přednosti zprava. Motoristé budou na tuto změnu upozorněni výstražnými tabulemi po dobu asi půl roku.

Dále bude na základě podnětů občanů a na základě stanovení Dopravního inspektorátu Policie ČR omezen průjezd ulicí Na Luhách v úseku kolem Maxova dvora pro nákladní vozidla s celkovou hmotností větší než 3,5 tuny. Povolení na jejich průjezd bude vydávat jen městská policie,“ doplnil Vladimír Pustka.

„Podporujeme úpravu změny přednosti v jízdě také z toho důvodu, že nám výrazně klesnou náklady na údržbu dopravních značek,“ uzavřel komentář k chystané změně pracovník firmy Slumeko, s. r. o., Vladimír Pustka.

Po vyhodnocení zmíněných dopravních změn se uvažuje, že druhým místem, kde by mělo dojít ke změně v dopravním značení, bude Ptačí čtvrť.


    [Top]    


Zaměstnanci i klienti azylového domu se snažili vytvořit hezkou vánoční atmosféru

K o p ř i v n i c e - Již čtrnáct dní před vánočními svátky se v místním azylovém domě začalo s velkým úklidem. „Mám s našimi klienty velmi pěkný vztah v tom směru, že když vidí, že začínám dělat pořádek, sami se přijdou zeptat, s čím můžou pomoct, a už to jede jako lavina,“ hodnotí předvánoční aktivitu klientů vedoucí azylového domu Anežka Fabiánová.

A tak byl dům od sklepa nejen vygruntován, ale i vyzdoben. „Zpočátku jenom na chodbách, ale postupně se vánoční výzdoba objevila i v jednotlivých pokojích. Někteří si vlastnoručně vyráběli na stromeček ozdoby, jiní nakoupili papírové vystřihovánky na okna,“ komentovala přípravy Anežka Fabiánová.

Jeden ze zaměstnanců azylového domu likvidoval na zahradě borovici, kterou přinesl na pracoviště, aby si každý mohl navodit atmosféru Vánoc. Zvláště přístup zaměstnanců byl opravdu nad jejich pracovní povinnosti. Každý z domu přinesl, co mohl - vánoční cukroví, jablka, ořechy, filety, od vedení pak klienti domu dostali nové povlečení, přání a drobný dárek. Našel se dokonce člověk, který obyvatelům daroval ledničku.

„Pět mladých obyvatel azylového domu využilo pozvání rodičů či jiných příbuzných, aby Štědrý večer strávili u nich, a jeden si vzal v práci službu. Ti starší klienti, kteří takové štěstí neměli a svátky trávili tady, však propadli melancholii a neprojevili zájem o uspořádání společné večeře,“ dodala Fabiánová.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.