Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Salusu schází dobrovolníci pro linku bezpečí

K o p ř i v n i c e (dam) - Od prvních dnů roku 2001 mají školáci, ale i dospělí lidé znovu možnost svěřit se se svými problémy telefonické lince důvěry. Tu od nového roku na čísle 81 18 00 provozuje obecně prospěšná společnost Salus.

Během dosavadního provozu zaznamenali zaměstnanci Salusu zatím jen několik takzvaných testovacích hovorů. Malá vytíženost linky přitom s největší pravděpodobností pramení z nedostatečné propagace. Kusé informace o zprovoznění linky se sice v médiích již objevily, ale zatím schází razantnější propagační kampaň. Nedostatek propagace přiznává také ředitel provozující společnosti Salus Jaromír Navrátil.

„Je to především otázka peněz. V prvním roce bude třeba na propagaci vynaložit odhadem třicet tisíc korun, v dalších letech předpokládám, že bude stačit patnáct tisíc,“ řekl Navrátil, který, jak tvrdí, intenzivně pracuje na získání potřebných prostředků. Jasné je také to, o jakou formu propagace půjde. „Připravujeme samolepicí proužky, které by si děti měly nalepit do svých žákovských knížek,“ prozradil Navrátil. Podle jeho odhadů by první nálepky mohly být k dispozici do konce února, druhá vlna by se pak ke školákům měla dostat začátkem září.

Náklady na propagaci, stejně jako peníze, které již Salus vynaložil na vyškolení svých zaměstnanců, zatěžují rozpočet obecně prospěšné společnosti, která se i bez linky důvěry stále potýká s existenčními problémy. „Musíme se snažit zajistit pro linku dostatek sponzorů. To bude ale v dnešní době nelehký úkol,“ přiznal Navrátil.

O tom, že by Salus převzal provozování linky důvěry, se začalo uvažovat před loňskými letními prázdninami zhruba dva měsíce poté, co zanikla linka provozovaná při Okresní pedagogicko-psychologické poradně v Novém Jičíně. Spuštění linky důvěry bylo možné však až letos. Jistou dobu si vyžádaly přípravy a hlavně vyškolení. Prozatím je pouze šest lidí, kteří budou držet u telefonu nepřetržité služby 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

„V šesti lidech se to nedá táhnout dlouho a s předpokládaným nárůstem počtu hovorů by nonstop provoz byl brzy nemyslitelný,“ tvrdí Jaromír Navrátil. V současné době se Salus bude snažit vytvořit tým dobrovolníků, kteří by byli ochotni po nezbytném zaškolení a bez nároku na plat na lince pracovat. „Potřebujeme minimálně čtrnáct lidí, kteří budou ochotni dvakrát do měsíce strávit jedno odpoledne tím, že budou čekat na případné dotazy. Pokud by to mělo být častěji než jednou za čtrnáct dní, byla by to poměrně vysoká zátěž pro lidi, kteří to dělají jen o své dobré vůli,“ domnívá se ředitel společnosti Salus.


    [Top]    


Tříkrálová sbírka 2001 vynesla třiapadesát tisíc

K o p ř i v n i c e (ili) - V letošním roce našel každý obyvatel ve schránce poštovní poukázku s výzvou k účasti na Tříkrálové sbírce 2001. Společně s dalšími partnery se Česká katolická charita rozhodla pomoci starým lidem, osamělým matkám s dětmi, těžce nemocným a všem, kteří potřebují účinnou pomoc. Mimo to chodily po domácnostech od 3. do 8. ledna trojice dětí za doprovodu dospělé osoby s žádostí o přispění do sbírky určené na pomoc lidem v nouzi. Kopřivnická pobočka České katolické charity organizovala Tříkrálovou sbírku 2001 v Kopřivnici, Novém Jičíně, Sedlnici, Závišicích, Veřovicích, Mořkově a ve Štramberku. „Celkem jsme v těchto obcích a městech vybrali částku 176 114,70 korun. Přímo v Kopřivnici chodilo deset skupin koledníků a vybralo se 53 906,30 korun,“ uvedl ředitel místní pobočky charity Miroslav Leško, „sbírka má navázat na starou lidovou tradici, která tady v naší zemi byla a v některých státech stále trvá, že se na svátek Tří králů vybírá na potřeby charity. Polovina výtěžku zůstává v místní pobočce většinou na nákup zdravotního materiálu a druhá polovina je určena na humanitární projekty, které rozděluje Česká katolická charita v Praze.“


    [Top]    


Zařízení na záznam telefonů se v praxi strážníkům osvědčilo

Velín městské policie doplnilo
záznamové zařízení, které má snížit počty
zneužití linky tísňového volání.
Podle vyjádření velitele strážníků
se zatím osvědčuje.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Již dva měsíce jsou zaznamenávány nejen telefonní hovory na služebně městské policie. Zeptali jsme se proto jejího velitele Jana Müllera, jak se to projevilo, zda i nadále dochází k vtipkování nebo zneužívání linky tísňového volání.

„Prozatím jsme neměli žádné problémy. Pokud volá někdo urážlivým způsobem, dalo by se říci, sprostě, stačí, když mu strážník, který hovor přijímá, řekne, že je hovor nahráván, a hned se volající zklidní. Rovněž je zde i zpětná vazba jednání strážníků a neustálých stěžovatelů,“ odpověděl Jan Müller a dodal, že se zařízení na zaznamenávání telefonních hovorů v praxi osvědčilo.
 
 
 


    [Top]    


Tomečkovy naděje zmařila zákeřná duna

K o p ř i v n i c e (dam) - Také třetí účast Tomáše Tomečka na dakarské rallye poznamenala smůla. Nejen, že se mladému pilotovi česko-brazilského týmu opět nepodaří v rallye zvítězit, ale závod dokonce ani nedokončí. Závažné technické problémy s kamionem a dvacetihodinová penalizace jej donutily ze závodu odstoupit.

Zhruba osmdesát kilometrů před cílem deváté etapy při sjezdu z duny poškodil Tomeček přední nápravu svého vozu. „Bohužel duna byla dvojitá a my jsme se v té druhé části téměř postavili na nos. Odneslo to prasklé přední sklo, ohnutý nárazník a změněná geometrie přední nápravy,“ píše ve své internetové reportáži mechanik a novinář týmu Jaromír Martinec.

Lidé z Tomečkova týmu se domnívali, že jsou pouze ohnuté spojovací tyče na řízení, skutečná závada se však ukázala být mnohem závažnější, a co hůř, tým na ni přišel až průběhu desáté etapy. „Přibližně na 75. km jízdy ještě po pevném podkladu jsme zaznamenali únik vzduchu z levého předního kola. Mysleli jsme, že jde o defekt, ale až po výměně kola jsme zjistili, že poruchu způsobila utržená hadička systému dohušťování kola. Kolo jsme tedy dohustili jinak, uzavřeli přívod vzduchu do něj a pokračovali dále. To, že ona utržená hadička sama o sobě je důsledek jiné a daleko vážnější poruchy, jsme zjistili až po nájezdu do prvního písku, kdy nám nefungoval pohon kola,“ popisuje situaci Martinec. Tomeček, který v té době vedl průběžnou klasifikaci kamionů, se sice pokusil vjet do měkkých písečných dun, ale bez pohonu jednoho kola nebylo možné projet stanovenou trasou. Do cíle v Ataru musel Tomeček svůj kamion dovést oklikou po tvrdším povrchu, což znamenalo minout dvě průjezdní kontroly. Tento prohřešek pořadatelé ztrestali již zmíněnou vysokou penalizací, která znamená pád z prvního na předposlední místo v kategorii a definitivní konec nadějí na dobré umístění.

Tomečkova smůla nahrála Lopraisovu Tatra Marathon Teamu, který po penalizaci Tomečka zaujal jeho místo v průběžné výsledkové listině. Své prvenství si Loprais udržel až do doby uzávěrky tohoto čísla. Podle informací, které z černého kontinentu přicházejí, si navíc svůj náskok na ostatní kamiony stále zvyšuje a po třinácté etapě činil zhruba šest hodin. Do konce závodu zbývají čtyři etapy a zhruba sedmnáct set padesát pět kilometrů.


    [Top]    


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se konalo mimořádné zasedání zastupitelstva města. Jeho jediným bodem bylo schválení čerpání kontokorentního úvěru u České spořitelny, a. s., do výše pěti milionů korun.

Město kontokorentní úvěr využívá od roku 1996 k překlenutí tíživé finanční situace a ručí za něj svým rozpočtem. Zastupitelé čerpání tohoto úvěru jednohlasně schválili.

K o p ř i v n i c e (ili) - Dávka sociální příspěvek k vyrovnání zvýšení nájemného skončila v prosinci 2000. Od ledna již proto není nutno potvrzovat řádnou úhradu nájemného za 4. čtvrtletí 2000.

Od ledna tohoto roku se jako každé čtvrtletí vyřizuje sociální příplatek na příspěvek na bydlení, u kterého se dokladují příjmy za 4. čtvrtletí 2000.

K o p ř i v n i c e (ili) - Do konce minulého týdne měli majitelé rodinných domků možnost uhradit poplatek za svoz komunálního odpadu. Ti, kteří tak ještě neučinili, mají možnost úhradu provést v pracovní dny v sídle firmy Slumeka, s. r. o., na Štefánikově ulici od 7 do 15 hodin.


    [Top]    


Formy prodeje bytů a rozdíly mezi vznikajícími družstvy

K o p ř i v n i c e (hod) - Protože zastupitelstvo schválilo záměr města prodat necelých šest set bytů, rozhodla se redakce položit několik otázek společnosti ISA CONSULT, s. r. o., jež byla vybrána v rámci veřejné zakázky na zmíněný prodej.

Obrátili jsme se proto na Ivanu Ščigelovou, jednatelku společnosti.

Čím se vaše společnost řídí při realizaci prodeje bytového fondu?

Pravidly prodeje domů, bytů a nebytových prostor, která byla schválena usnesením č. 170 na 9. zasedání Městského zastupitelstva v Kopřivnici dne 29. 6. 2000 a smlouvou s městem.

Jaké jsou základní formy prodeje?

a) prodej domu právnické osobě vytvořené z řad nájemců prodávaného domu
b) prodej do podílového vlastnictví podle občanského zákoníku fyzické nebo právnické osobě
c) prodej podle zákona 72/94 Sb. v platném znění.

Váš postoj k jednotlivým formám prodeje?

Z našich zkušeností doporučujeme formu zakoupení celého domu prostřednictvím nově vzniklé právnické osoby, nejlépe družstva, které vznikne z řad nájemců. Tato forma je preferována i pravidly města a projeví se to ve zvýhodněné ceně. Pro tuto alternativu nabízíme současným nájemcům pomoc při založení družstva, jednání o odkoupení s městem, dofinancování prodejní ceny přes hypoteční úvěr až po převedení vlastnického práva na listu vlastnictví. Samozřejmě i další formy prodeje jsou možné. Je nutné si však uvědomit platnost novely zákona č. 72/1994 Sb. zákon o vlastnictví bytů, která tento zákon aktualizuje k 1. 7. 2000 a § 9 rozšiřuje problematiku vlastnictví bytů o společenství vlastníků jednotek. Tato novela bohužel unikla většině zájemců o prodej bytové jednotky do osobního vlastnictví.

Naše společnost má ve smlouvě určený postup pro prodej jednotlivých domů a proto většině domům byly nabízeny alternativy prodeje 2, tzn. právnická osoba z většiny nebo menšiny nájemců. Pouze v domech, kde je již prodaná bytová jednotka, byly nabízeny alternativy 3, tj. včetně prodeje podle z. 72/1994 Sb.

Jaký je rozdíl mezi družstvem nájemců a společenstvím vlastníků jednotek?

Především v právní úpravě a ve formě vlastnictví. Družstvo se řídí ustanoveními z. 513/1991 Sb. Obchodní zákoník v platném znění a společenství vlastníků jednotek zákonem č. 72/1994 Sb. v platném znění. Družstvo i společenství jsou právnické osoby. Obě vedou podvojné účetnictví. Jsou zde samozřejmě rozdíly např. z hlediska daní. Daňové přiznání k dani z nemovitosti bude podávat družstvo, u společenství daňové přiznání podává každý vlastník bytové jednotky atd. Vidíme ale velký rozdíl především v komunikaci. Družstvo rozhoduje v rámci členské schůze, která má pravidla určená obchodním zákoníkem, popř. má pravidla hlasování zpřísněna prostřednictvím stanov družstva.

Společenství vlastníků jednotek se řídí rovněž stanovami společenství a místo členské schůze má jako nejvyšší orgán shromáždění. Vzorové stanovy dle nařízení vlády č. 322/2000 Sb. jsou však v některých bodech velmi přísné, např. o změně účelu užívání stavby, o změně stavby, jakož i o podstatných změnách týkajících se společných částí domu je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek. Každý občan si musí uvědomit, že jako člen družstva vlastní družstevní podíl s užívacím právem k bytu a tento podíl může prodat, darovat, dědit apod. Převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Pokud bude vlastnit bytovou jednotku, bude zároveň i spoluvlastníkem společných částí domu a zároveň členem společenství vlastníků jednotek jako právnické osoby, včetně práv a povinností vyplývajících z jeho účasti.

Praxe nám potvrzuje, že forma družstva je daleko komunikativnější a samotní nájemci mají s fungováním domu jako celku daleko méně starostí. Na druhé straně je tento způsob prodeje přes družstvo rychlejší a městem zvýhodněn v prodejní ceně. Občané, kteří nemají zájem o zakoupení bytu, se nemusejí obávat komplikací. V případě družstva budou nezakoupené bytové jednotky dofinancovány přes hypoteční úvěr a budou majetkem družstva. Současní nájemci pak dále platí nájemné, ale již novému majiteli.

V případě prodeje podle 72/1994 Sb., když současný nájemce nemá zájem o koupi bytové jednotky, ale dům se musí prodat jako celek, musí jeho bytovou jednotku zakoupit někdo jiný a on zůstane nájemcem s novým majitelem. Zde ale platí zákonné lhůty a celý proces se značně prodlužuje.

Protože okruh otázek je velký, vrátíme se k tomuto tématu i v příštím čísle. Pokud budete mít nějaké dotazy, které by mohly zajímat i další občany, kteří si mají v tomto pololetí koupit byt, obraťte se na redakci a my je i s odpovědmi otiskneme.

Pokračování v příštím čísle


    [Top]    


Změny v pravidlech lze nalézt i na internetu

Největší problémy řidičům i chodcům
činí pravděpodobně nová pravidla
upravující provoz na přechodech.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že se podle policistů povědomí o nově platících pravidlech silničního provozu s přibývajícím časem zvyšuje, stále ještě velká část řidičů a chodců některá ustanovení zákona nedodržuje nebo nezná. Ti si nejčastěji stěžují na malou osvětu a nepřesné informování o změnách, které začaly od nového roku platit.

Kompletní znění nových pravidel lze najít ve sbírce zákonů, nebo na internetových stránkách ministerstva vnitra (www.mvcr.cz). Na pultech některých knihkupectví se objevují také učebnice a publikace popisující pouze nová ustanovení zákona. Také v médiích se často objevují upozornění na některá nová pravidla.

Změny, které začaly platit s příchodem nového milénia, jsou sice drobné, ale některé z nich se od původních ustanovení liší výrazně. Chodcům zůstává pravidlo přednosti na přechodech, nově jim řidiči musejí umožnit nerušené a bezpečné přecházení vozovky, již když se chystají na přechod vstoupit. Podle policistů jsou sice práva chodců posílena, ale nejedná se o absolutní přednost chodců, jak bývá někdy nepřesně uváděno. Naopak chodci nesmí mimo přechod ohrozit motoristy, a pokud je ve vzdálenosti do padesáti metrů přechod, musí ho užít. Lidé nesoucí břemeno, kterým by mohli ohrozit další chodce, musejí opustit chodník a použít pravé krajnice.

Nově nesmějí na dálnice a silnice pro motorová vozidla vjíždět vozidla nedosahující alespoň osmdesátikilometrové rychlosti. Upravena je také maximální rychlost, jakou je možné jet s nasazenými sněhovými řetězy.

Velmi často opomíjeným paragrafem je povinnost svítit v zimním čase a za snížené viditelnosti obrysovými a potkávacími světly. Zdaleka ne všichni motoristé také dodržují nová pravidla o telefonování za jízdy. Žádný řidič nesmí mít za jízdy v ruce mobilní telefon ani vysílačku.

Povinnost připoutat se ve vozidle mají nově také řidiči taxi, zásobování a ozbrojených sil.

Částečných změn doznala také pravidla o přednosti v jízdě, asi nejzávažnější změnou je, že při sbíhání dvou jízdních pruhů v jeden platí pravidlo ’zipu’, tedy střídavá přednost pro vozidla v pravém a v levém jízdním pruhu. Řidiči odbočující na křižovatce vlevo jsou nyní nuceni dát přednost nejen automobilům, ale také protijedoucímu jezdci na zvířeti, hnaným zvířatům a útvaru chodců. V novém zákonu došlo také ke značnému navýšení škody, při které je povinnost přivolat k nehodě policisty. Z původního jednoho tisíce korun se částka zvýšila na dvacet tisíc. Od nového roku se také zvýšily některé pokuty. Za určité závažné přestupky tak policisté budou mít možnost uložit až o několik tisíc korun vyšší sankci.

K této problematice se vrátíme v některém z dalších čísel.


    [Top]    


Automobilka rozdá v lednu celkem sto sedm výpovědí

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem sto sedmi svým zaměstnancům rozdá do konce měsíce automobilka Tatra výpovědi. Stále ještě největší zaměstnavatel v Kopřivnici tak učiní v rámci pokračující restrukturalizace podniku a snižování vysokých nákladů. Lednové propouštění přitom nemá být poslední, během roku by z podniku mělo odejít zhruba dvě stě šedesát lidí.

Podle tiskové mluvčí společnosti Tatra Věry Breiové je však vysoce pravděpodobné, že ne všichni ze sto sedmi zmíněných budou propuštěni. „Předpokládáme, že část zaměstnanců, pro které Tatra nemá práci, odejde z podniku na dohodu, což pro ně bude mít nejen finanční výhody v podobě odstupného, ale také budou mít možnost najít dříve nové uplatnění,“ uvedla Breiová.

Ti, kteří nevyužijí možnosti odejít z Tatry dohodou a jimž začne běžet tříměsíční výpovědní lhůta, brány automobilky definitivně opustí na konci dubna.

Podle místopředsedy tatrováckých odborů Pavla Baroně je také pravděpodobné, že část z propouštěných lidí najde uplatnění znovu v Tatře, ale na jiném úseku. „Dá se to jen těžko odhadnout, ale mohla by to být až třetina,“ řekl Baroň.


    [Top]    


Šostýnská Venuše na výstavě moravské gotiky v Římě

Ř í m ,  K o p ř i v n i c e - Jak přinesl deník Dnes (5. 1.), ještě tři dny bude Řím opanovávat reprezentativní výstava moravské gotiky, kterou do Itálie loni v listopadu poslal český stát jako tuzemského zástupce oslav Jubilejního roku 2000.

Výstava je pojmenována Poslední květy středověku a představila římskému publiku v Palazzo di Venezia výběr nejlepších exponátů z rozsáhlého projektu ’Od gotiky k renesanci - výtvarná kultura Moravy a Slezska 1400 - 1550’. Na této výstavě prezentuje město Kopřivnice jeden z významných archeologických artefaktů - sošku ze slonoviny - Šostýnskou Venuši. Muzeum Fojtství, kde dnes můžete spatřit vystavenou repliku tohoto archeologického nálezu, zapůjčilo exponát na výstavu pořádanou Moravskou galerií v Brně.

Šostýnská Venuše - jak tuto 5 cm vysokou figurku nazval zakladatel kopřivnického muzea Emil Hanzelka, byla nalezena ve třicátých létech, kdy byly podniknuty první vykopávky na hradě, jehož zbytky se nacházejí na našem katastru, poblíž městského koupaliště. S největší pravděpodobností jde o produkt, který zde byl importován někdy kolem roku 1400 z Porýní - Vestfálska za období velké kolonizace.

Výstava, jak uvádí deník Dnes, je pro italské publikum překvapivá a atraktivní. Město Kopřivnice se tak má možnost prezentovat jako město s významnou tradicí spojenou s expanzivní politikou tehdejšího českého krále Přemysla Otakara II.

Jiří Tichánek


    [Top]    


Tatra hostila nového indického velvyslance

K o p ř i v n i c e (dam) - Nově jmenovaný velvyslanec indické republiky Subrahmanyam Jaishankar strávil první dva dny tohoto týdne v Kopřivnici. Cílem jeho návštěvy bylo seznámit se s automobilkou Tatra.

Pondělí strávil host jednáním s managementem společnosti a prohlídkou výrobních provozů Tatry. „Indie je již od osmdesátých let jedním z nejdůležitějších odbytišť Tatry. Proto pan velvyslanec projevil zájem se do Tatry podívat,“ prozradila tisková mluvčí automobilky Věra Breiová s tím, že druhý den by se měl indický host seznámit se současnou i historickou produkcí automobilky. Během návštěvy nemělo být podle vyjádření automobilky jednáno o konkrétních kontraktech.


    [Top]    


Školy v přírodě omezuje nový zákoník práce

K o p ř i v n i c e (ili) - Důsledné dodržování novelizovaného zákoníku práce způsobí nejednomu managementu škol vrásky na čele. Situace se týká zejména škol v přírodě, lyžařských výcviků a v neposlední řadě i vícedenních školních výletů.

Nový zákoník práce nařizuje po 4,5 hodinách práce půlhodinovou přestávku na odpočinek a po osmi hodinách práce dvanáctihodinovou přestávku. Tím jsou na vícedenní školní akce kladeny zvýšené požadavky na personální obsazení, čímž se samozřejmě zvýší i finanční náklady těchto akcí, které v konečném důsledku nebudou moci školy hradit ze svých již tak značně omezených rozpočtů, ale přejdou na bedra rodičů.

Kopřivnice naštěstí nepatří k regionům, jejichž žáci musí jezdit na ozdravné pobyty, pro které se vžil název školy v přírodě. Spousta ředitelů je ale nakloněna takovýmto podobným akcím, které významnou měrou přispívají k utužení dětských kolektivů. K těm, kteří v Kopřivnici nejvíce propagují pobyt v přírodě, patří ředitel Základní školy dr. Milady Horákové Lumír Pospěch.

„Na naší škole jezdí na tyto pobyty prakticky celý první stupeň. Samozřejmě záleží na dobré vůli a přístupu třídních učitelek, ale z devatenácti tříd jich patnáct každý rok vycestuje. Obliba netradiční formy výuky je značná nejen mezi žáky, ale i pedagogy,“ uvedl ředitel Pospěch, „abychom v těchto aktivitách mohli pokračovat, budeme muset požádat o dozor rodiče tak, jak jsme to dělali doposud, ale ve větší míře.“

Na Základní škole 17. listopadu pořádají pro děti různé projekty, jedním z nich byl například Ztracený motýl určený pro žáky dyslektických tříd, které vycestovaly do Beskyd. „Nemyslím si, že bychom měli mít s dodržováním zákoníku práce potíže. Budeme se snažit k dětem zajistit dostatečný počet pedagogů, abychom naše aktivity nemuseli omezovat,“ nevidí situaci složitě ředitel Jiří Stoško.

„Ještě jsme o tomto problému nediskutovali, ale v každém případě budeme chtít dětem zajistit lyžařské výcviky i pobyty v přírodě v nezmenšené míře. Je to klacek pod nohy všem školám,“ vyjádřil se k situaci s dodržováním novely zákoníku práce ředitel ZŠ Emila Zátopka Jan Mužík. „Momentálně nemůžu říct, jak to budeme řešit, ale nějaký způsob budeme muset najít,“ dodal ředitel Mužík. S tímto názorem se ztotožnili i ostatní oslovení ředitelé, kteří nechtějí své žáky ochudit o výcviky a mimoškolní pobyty.


    [Top]    


Počet Kopřivničanů rok od roku klesá

K o p ř i v n i c e (hod) - Počet Kopřivničanů je rok od roku menší, za loňský rok se jejich stav snížil o pětaosmdesát. K 1. lednu 2001 je počet obyvatel v Kopřivnici a místních částech 23 805, z toho 11 741 mužů a 12 064 žen. Průměrný věk všech občanů je 34,87, ženy žijí déle a jejich průměr představuje číslo 35,89 a u mužů 33,82.

Do Kopřivnice se přistěhovalo 278 lidí, vystěhovalo se jich 568. V loňském roce se narodilo 222 dětí, z toho 112 chlapců a 110 děvčat. V průběhu roku 2000 zemřelo celkem 140 lidí, z toho žen 77, mužů 63, průměrný věk zemřelých činil 67,5. Násilných úmrtí bylo deset a z toho bylo šest sebevražd. V roce 2000 uzavřelo sňatek 174 lidí, z toho 116 jich bylo v Kopřivnici.


    [Top]    


Stíny

Vloupání do sklepní kóje má ve dvou případech na svědomí 12letý chlapec z Kopřivnice. V době od 23. října 2000 do 11. ledna 2001 navštívil sklepní prostory nájemního domu Pod Morávií a odcizil dětské jízdní kolo v hodnotě sedm set korun. Další dětské jízdní kolo v hodnotě pět set korun vyměnil za dětské sněžné boby.

Další případ neoprávněného užívání vozidla zaznamenali policisté 11. ledna. Neznámý pachatel odcizil na parkovišti před domem na ulici Kadláčkově osobní vozidlo značky Škoda Forman Plus v hodnotě devadesáti tisíc korun. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta nebo peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Motoristé, věnujete dostatek pozornosti zabezpečení svého vozidla? Jak předcházíte možnému odcizení?

Dne 13. ledna dvě hodiny po půlnoci bylo přijato telefonické oznámení z ulice Horní, že zde došlo k roztržce mezi mužem a ženou. Hlídka neprodleně vyjela na místo oznámení, kde zjistila, že muž, který byl pod vlivem alkoholu, slovně napadal ženu a rovněž rozbil skleněnou výplň ve dveřích. Hlídka zjistila totožnost dotyčných. Protiprávní jednání přestupce bude dořešeno na služebně městské policie.

Dne 14. ledna oznámili z prodejny potravin Diskont Plus, že zde přichytili ženu při krádeži zboží. Strážníci na místě zjistili totožnost přestupce a výši škody. Poté přestupci za přestupek proti majetku uložili blokovou pokutu.


    [Top]    


Občané si mohou vybrat strom milénia

K o p ř i v n i c e (red) - Stromy společně s architekturou vytvářejí neopakovatelnou tvář každého města, přitahují lidi do parků a zlidšťují veřejná prostranství.

Odměňte strom, navrhněte jej na ocenění! Hlasujte pro svůj nejoblíbenější strom rostoucí v současné době na území města Kopřivnice.

Strom, který dostane nejvíce hlasů, bude označen cedulkou s nápisem STROM II. MILÉNIA a odbor ŽP a VLHZ navrhne optimální způsob péče o něj. V rámci této ankety si také můžete zvolit svůj nejoblíbenější druh stromu.

Exemplář toho druhu, který od vás dostane nejvíce hlasů, bude zakoupen jako vzrostlý strom a na podzim roku 2001 bude vysazen na území města jako STROM III. MILÉNIA. Výběr místa pro tento strom můžete taktéž ovlivnit svým hlasováním.

Své hlasy vhazujte do hlasovacích schránek, zřízených pro tento účel na podatelně MÚ, na chodbě odboru ŽP a VLHZ, v prodejně Albert, u městského informačního centra a na poliklinice.

Hlasovat je možné také prostřednictvím e-mailu na adrese milenium@koprivnice.cz či poslat hlasovací lístek poštou na adresu: MÚ Kopřivnice, odbor ŽP a VLHZ, Štefánikova 58, Kopřivnice a obálku označit heslem STROMY MILÉNIÍ.

Není nutné hlasovat prostřednictvím předtištěných hlasovacích lístků. Vaše návrhy budou shromažďovány do konce srpna. Případné dotazy vyřizuje Lenka Němcová, telefon 87 96 81.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.