Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Počet Kopřivničanů se stále snižuje

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivničanů od roku 1997 ubývá, svědčí o tom čísla z evidence obyvatelstva kopřivnické radnice.

Zatímco v roce 1997 bydlelo v Kopřivnici 24 032 lidí, k poslednímu dni roku 2002 jich bylo v Kopřivnici evidováno 23 565 a ke stejnému dni loňského roku to bylo 23 495 obyvatel, z toho 11 880 žen a 11 615 mužů.

Vloni se ve městě a v místních částech narodilo 225 dětí, z toho 118 chlapců a 107 dívek, což je o dvacet více než v roce předcházejícím.

V průběhu roku 2003 se vystěhovalo 497 lidí a přistěhovalo se jich jen 305 a dále 174 jich zemřelo. Za loňský rok Kopřivničané uzavřeli 166 sňatků a přímo ve městě jich bylo uzavřeno osmdesát čtyři.


    [Top]    


Kraj chce zřídit Integrované bezpečnostní centrum

O s t r a v a (hod) - Po dvou letech jednání schválila ve čtvrtek 15. ledna rada kraje Memorandum o výstavbě a provozování Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě. Moravskoslezský kraj chce zřídit Krajské centrum tísňového volání - jednotné dispečerské pracoviště základních složek Integrovaného záchranného systému MSK - a ve spolupráci se statutárním městem Ostrava a ministerstvem vnitra vybudovat Integrované bezpečnostní centrum (IBC). To by zahrnovalo dispečerský sál KCTV, operační středisko Hasičského záchranného sboru kraje a Územního střediska záchranné služby kraje, pracoviště Policie ČR a Armády ČR pro spolupráci při řešení mimořádných situací, krizový štáb Moravskoslezského kraje a statutárního města Ostravy, ředitelství, služebnu a oddíl školení a výcviku Městské policie Ostrava, výjezdová stanoviště rychlé zdravotnické pomoci a rychlé lékařské pomoci ÚSZS kraje, technologické a sociální zázemí pro všechny výše uvedené prostory a pracoviště.

Pokud by se vše zdařilo, IBC by do zkušebního a následně do ostrého provozu mohlo být uvedeno v roce 2007. Koncepcí krajského centra tísňového volání se bude zabývat krajské zastupitelstvo v únoru.


    [Top]    


Krajští radní vyhlásili dotační programy

O s t r a v a (hod) - Na své poslední schůzi vyhlásila rada Moravskoslezského kraje dotační programy z rozpočtu kraje na rok 2004. Ty se mohou čerpat na různé aktivity například v oblasti sportu, využití volného času dětí a mládeže.

Rada kraje tak vyhlásila celkem dvanáct různých dotačních programů a v rozpočtu na ně vyčlenila částku ve výši 58 859 tisíc korun.

„Plné znění vyhlášených dotačních programů bude zveřejněno na úřední desce a webových stránkách Moravskoslezského kraje. Dotační programy vycházejí ze ‘Zásad pro poskytování účelových dotací na vyhlašované dotační programy z rozpočtu Moravskoslezského kraje’, které byly schváleny zastupitelstvem kraje 18. prosince. Rozdělení finančních prostředků z jednotlivých dotačních programů je v kompetenci zastupitelstva kraje,“ uvedla k dotacím Katherini Koláčková, tisková mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Termíny pro podání přihlášky jsou v období od 11. února až do 9. dubna.


    [Top]    


Radnice stále neví, kolik peněz přijde z rozpočtu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože od schválení státního rozpočtu na letošní rok už uplynulo víc jak šest týdnů, kopřivnická radnice stále s jistotou neví, s jakými dotacemi ze státního rozpočtu může počítat. Ještě před třetím čtením obsahoval návrh státního rozpočtu hned několik jmenovitých akcí na území Kopřivnice. „Ke změnám by sice nemělo dojít, ale bohužel se nám nepodařilo přes intenzivní snahu získat detailní znění státního rozpočtu, ze kterého by bylo jasné, na co a kolik peněz do města přijde,“ potvrdil místostarosta Vladislav Kryške, ale dodal, že uvedený fakt zatím nijak nezdržuje práce na plánovaných investičních akcích.

Na ústním jednání s ředitelem finančního odboru ministerstva financí bylo kopřivnické radnici pouze potvrzeno přiznání dotace nutné k rekonstrukci školních jídelen. „Bylo nám řečeno, že jsou v rozpočtu i další akce, bohužel konkrétně o nich zatím hovořit nelze,“ uvedl Kryške. V návrzích do rozpočtu se ale objevily akce jako domov důchodců, opravy letního a zimního stadionu nebo energetický audit plaveckého bazénu.


    [Top]    


Zastupitel Roman Jelínek chce do Senátu

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři členové stávajícího kopřivnického zastupitelstva budou na podzim usilovat o senátorské křeslo. Kromě lidoveckého Jaroslava Šuly, který bude svůj post obhajovat, a Milana Bureše z ODS hodlá do vysoké politiky vstoupit také Roman Jelínek. Lékař, který do aktivní politiky vstoupil při posledních komunálních volbách, kdy byl zvolen do zastupitelstva města z kandidátky nezávislých, bude do horní komory českého parlamentu kandidovat za zatím neexistující Stranu práce.

„V současné době vrcholí podpisová akce nutná pro založení strany. Jejím cílem je vnést do politiky jiný styl a rovněž odborníky. Nejde nám o tuhou stranickou disciplínu, ale vede nás snaha prosadit do zákonodárných sborů lidi znalé problémů,“ prozradil Jelínek a dodal, že ani on sám se nehodlá stát členem strany, za kterou se o Senát bude bít, neboť svazovat se stranickými povinnostmi nepovažuje za šťastné.

Přestože bude kandidovat za zcela neznámý politický subjekt, považuje Jelínek své šance na zvolení za velmi slušné. „Díky práci, kterou dělám a která mě nutí pohybovat se po celém regionu, jsem myslím mezi lidmi dostatečně znám. Samozřejmě o všem rozhodnou voliči, ale kdybych se považoval za outsidera, tak bych nekandidoval,“ tvrdí Jelínek. Ze svého případného senátorského postu by chtěl ovlivňovat především oblast medicíny a sociální politiku státu, kterou považuje za tragickou. „Vzhledem k našemu regionu by na jednom z prvních míst byla pochopitelně také nezaměstnanost,“ řekl kandidát. Nezvolení senátorem by podle Jelínka rozhodně neznamenalo konec jeho působení v politice. Hodlá i nadále setrvat v kopřivnickém zastupitelstvu a Strana práce se bude ucházet o podíl na rozhodování také v krajských a příštích parlamentních volbách.


    [Top]    


Krátce

Kopřivnice zná své první občánky roku 2004. V novojičínské porodnici se narodil 2. ledna chlapec Jan Alaxa a o dva dny později v Ostravě - Porubě Jana Schwarzová.


    [Top]    


Muž napadl strážníka

K o p ř i v n i c e (hod) - Ze spáchání trestného činu útok na veřejného činitele a výtržnictví byl obviněn 25letý Kopřivničan, který 16. ledna ve večerních hodinách před vchodem do klubu Nora neuposlechl výzvy hlídky strážníků městské policie k prokázání totožnosti, vulgárně hlídce nadával, pokusil se úderem pravou rukou na obličej zasáhnout jednoho ze strážníků, který útok odrazil. Pachatel se ho snažil kopnout do rozkroku, strážník uskočil. Pachateli byla nasazena pouta a při předvádění kopl druhého strážníka do levé ruky a způsobil mu omezenou hybnost malíku levé ruky s dosud nestanovenou dobou léčení. Stíhání je vedeno na svobodě.


    [Top]    


Stíny

Dne 12. ledna v nočních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v jednom z domů na ulici Francouzské je v 8. patře parta lidí, která dělá nepořádek. Hlídka MP, která se dostavila na místo, zjistila v mezipatře 4 osoby, které byly pod vlivem alkoholu. Na zemi bylo rozlité víno a rozházeny krabice od vína. Dotyční odmítli prokázat svoji totožnost, proto byla přivolána Policie ČR. Celá záležitost bude dořešena ve správním řízení.

Dne 14. ledna v brzkých ranních hodinách spatřila hlídka MP podezřelé vozidlo, které velkou rychlostí zajíždělo ke garážím nad koupalištěm. Přivolané motohlídce MP se podařilo vozidlo přistihnout u jedné z garáží. Byla zjištěna totožnost osádky vozidla. Protože se ve voze i garáži nacházela spousta náhradních dílů na automobily v originálním balení a dotyční nedokázali zdůvodnit, kde tyto věci nabyli, byla přivolána Policie ČR z důvodu podezření ze spáchání trestného činu výše uvedenými osobami.

Dne 16. ledna ve večerních hodinách přijala stálá služba MP oznámení, že neznámé osoby postříkaly sociální zařízení v kulturním domě černým sprejem. Hlídce městské policie se podařilo zjistit popis podezřelých osob. Podle místní znalosti hlídka MP zadržela v přilehlých prostorách KDK osoby, které odpovídaly uvedenému popisu. Po předvedení na P ČR se dotyční k uvedeným skutkům přiznali. Dalším šetřením bylo zjištěno, že nedošlo ke škodě na majetku jen v KDK, ale i na fasádě před vstupem do školy ZŠ dr. M. Horákové.


    [Top]    


Vodaři v našem regionu spravují čtyřiadvacet obcí a čtyři města

K o p ř i v n i c e (ili) - Zima prozatím nepřidala vážnější starosti pracovníkům Severomoravských vodovodů a kanalizací. „Problémy s vodovodním řadem nenastávají ani tak při dlouhotrvajících mrazech jako při následném oteplování, kdy zemina začne pracovat,“ vysvětlil mistr Karel Raška, který pod vedením Františka Ondryáše společně spravují rajon od Ráztoky až po Petřvaldík, tzn. čtyřiadvacet obcí a čtyři města - Frenštát pod Radhoštěm, Kopřivnice, Příbor, Štramberk. Vlastní odstraňování poruchy na vodovodním řadu je v práci vodařů jen špičkou ledovce.

„Prvořadým úkolem vodařů je dodávka kvalitní pitné vody v dostatečném tlaku,“ uvedl Karel Raška. Aby bylo docíleno požadované kvality, musí vodaři dvakrát ročně vyčistit každý ze čtyřiadvaceti objektů, jako jsou vodojemy, přerušovací komory apod. „V každé obci zajišťujeme odkalování koncových řadů,“ pokračuje Raška ve výčtu povinností, „a po ukončení cejchovní doby, což je šest let, musíme zajistit výměnu vodoměrů. Těch je v našem regionu zhruba deset tisíc.“ V průměru odstraňují vodaři v našem regionu dvacet poruch měsíčně.

„Voda je v podstatě nejstarším zařízením v zemi. Máme vodovodní řady, které jsou třeba i sto let staré,“ poukázal na jednu z častých příčin poruch Karel Raška. Zároveň zdůraznil, že voda, která při haváriích uniká, nejde na konto občanů, jak se často někteří mylně domnívají, ale počítá se do nákladů Severomoravských vodovodů a kanalizací.


    [Top]    


Informace obyvatelstvu pro případ mimořádných událostí

Vzhledem k tomu, že v současné době většina obyvatel informace tohoto druhu postrádá, rozhodli jsme se ve spolupráci s Dušanem Bartošákem, tajemníkem Bezpečnostní rady obce s rozšířenou působností Kopřivnice, touto formou přiblížit problematiku ochrany obyvatelstva.

Než si začneme povídat o situacích, které by nás mohly potkat, je potřeba si vysvětlit, co je to bezpečnostní rada, mimořádná událost a co se skrývá pod pojmem krizová situace.

Bezpečnostní rada obce s rozšířenou působností Kopřivnice vznikla na základě zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) podle paragrafu 24. Předsedou je starosta Jiří Tichánek, který jmenoval další členy bezpečnostní rady. Těmi jsou: Vladislav Kryške, Zdeněk Krajčír (oba místostarostové), Josef Jiřík, tajemník MÚ, Josef Jeřábek, vedoucí OO Policie ČR Kopřivnice, Zdeněk Biskup, ředitel Hasičského záchranného systému Moravskoslezského kraje, ú. o. Nový Jičín, Antonín Hykel, velitel dobrovolných hasičů Kopřivnice. Rada rozpracovává úkoly krizového plánu kraje a organizuje přípravu teritoria obce s rozšířenou působností na krizové situace.

Mimořádná událost je vlastně působení sil, které mohou být vyvolány buď přírodními jevy, nebo činností člověka. Další podmínkou je, že ohrožují životy, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a následně likvidačních prací.

Jako druhy mimořádných událostí lze uvést:

1. živelní pohroma: povodeň, zemětřesení, velký sesuv půdy, sopečný výbuch, orkán, tornádo, extrémní chlad a teplo, pád meteoritu, velký lesní požár,
2. havárie v chemickém provozu, radiační, ropná havárie,
3. ostatní události: teroristický čin, sabotáž, žhářství, dopravní nehoda, zřícení domu atd.

Krizová situace je taková mimořádná událost, při níž je vyhlášen některý ze tří krizových stavů (1. stupeň - stav nebezpečí, 2. stupeň - nouzový stav, 3. stupeň - stav ohrožení státu nebo válečný stav). Tedy situace, kdy hrozící nebezpečí nelze odvrátit nebo způsobené následky odstranit běžnou činností správních orgánů a složek integrovaného záchranného systému (ve zkratce IZS).

Odpovědnost za integrovaný záchranný systém (IZS) a ochranu obyvatelstva je svěřena Ministerstvu vnitra - Hasičskému záchrannému sboru České republiky, jehož základním posláním je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. V rámci provádění záchranných a likvidačních prací jsou připraveny spolu s ostatními složkami IZS poskytnout bezprostřední pomoc obyvatelstvu postiženému mimořádnou událostí a zajistit provedení záchranných a likvidačních prací.

Základní složky integrovaného záchranného systému:
- Hasičský záchranný sbor České republiky (ve zkratce HZS ČR),
- jednotky požární ochrany zařazené do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany,
- zdravotnická záchranná služba,
- Policie České republiky.

Ostatními složkami IZS jsou:
- vyčleněné síly a prostředky ozbrojených sil,
- ostatní ozbrojené bezpečnostní sbory (městská policie, bezpečnostní služby),
- hygiena,
- havarijní a pohotovostní odborné služby (VČ Plynárenská, Vodovody a kanalizace, VČ Energetika, Česká pošta, Báňská záchranná služba, Horská služba, Letecká záchranná služba),
- zařízení civilní ochrany,
- neziskové organizace a sdružení občanů, které lze využít k záchranným a likvidačním pracím (Český červený kříž, Svaz záchranných brigád kynologů ČR, Svaz civilní obrany ČR, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska).

Ostatní složky IZS poskytují při záchranných a likvidačních pracích plánovanou pomoc na vyžádání podle předem písemně dohodnutého způsobu poskytnutí pomoci. Stálými orgány pro koordinaci složek IZS jsou operační a informační střediska (ve zkratce OPIS IZS).

V místě zásahu provádí koordinování záchranných a likvidačních prací složek IZS velitel zásahu, který je oprávněn vyžádat si při řešení krizové situace potřebné věcné prostředky a ukládat fyzickým osobám jednorázové úkoly, tzv. osobní nebo věcnou pomoc. Na OPIS IZS jsou také svedeny linky tísňového volání 112 a 150.

Jaká jsou důležitá telefonní čísla tísňového volání?

Při zjištění mimořádné události např. požáru, havárie v chemickém nebo průmyslovém zařízení, kde jsou ohroženy osoby nebo majetek, okamžitě volejte číslo 150 nebo 112.

Při předávání zprávy uveďte:
- kde k události došlo (určit místo a obec),
- co se přihodilo (popsat událost, např. hoří, havárie v závodě, zřícení budovy),
- uvést své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláte,
- po skončení hovoru zavěste a čekejte na zpětný dotaz k ověření pravdivosti zprávy.

Pomoc zdravotnické záchranné služby se vyžaduje při všech stavech ohrožujících život. Přivolává se prostřednictvím telefonu 155 - zdravotnická záchranná služba.

Pokud jste svědky dopravní nehody nebo spáchání trestného činu, volejte číslo 158 - Policie ČR nebo 156 - městská policie.

Základní úkoly ochrany obyvatelstva

Za organizaci a řízení ochrany obyvatelstva při eliminaci mimořádných událostí nesou odpovědnost (a plní úkoly v rámci svých kompetencí podle zákona) starosta obce, dále právnické osoby a podnikající fyzické osoby.

Pro zaměstnavatele jsou vymezeny úkoly k ochraně svých zaměstnanců v § 132 Zákoníku práce tím, že zaměstnavatel je povinen zajistit ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce.

Jedním z prvořadých opatření je včas varovat obyvatelstvo před hrozícím nebezpečím (před povodněmi, následky havárií s únikem nebezpečných látek do životního prostředí, nebezpečím velkých požárů, zemětřesením, nebezpečím sesuvů půdy, lavinovým nebezpečím apod.). To proto, aby obyvatelé v ohrožených místech mohli včas přijmout opatření, která by zachránila jejich životy a zdraví, a aby se co nejvíce snížily následky těchto mimořádných událostí. Jedním ze základních úkolů ochrany obyvatelstva je zabezpečit včasné varování.

Varovný signál všeobecná výstraha

Při hrozbě nebo vzniku mimořádné události byl dnem 1. listopadu 2001 pro varování obyvatelstva na území České republiky zaveden jediný varovný signál všeobecná výstraha. Jedná se o kolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin. Vyhlašuje se v případě, kdy může dojít nebo došlo k ohrožení životů a zdraví obyvatel v důsledku mimořádných událostí - živelní pohromy (např. povodeň, sněhová kalamita, větrná smršť) nebo havárie s únikem nebezpečných látek do životního prostředí (například havárie v chemickém závodě, ve skladu chemikálií) či jiné mimořádné události (např. teroristický čin, sabotáž, žhářství). Sirény mohou být použity podle potřeby místně nebo na území kraje i celého státu. Ověřování provozuschopnosti systému varování a vyrozumění se provádí zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin zkouškou sirény zkušebním nekolísavým tónem dlouhým 140 vteřin.

Pozor, varovný signál všeobecná výstraha nesmí být zaměňován se signálem požární poplach! Ten je vyhlašován přerušovaným tónem sirény po dobu 1 minuty. Vyhlašuje se pro jednotky požární ochrany a není varovným signálem pro obyvatelstvo.

Pokračování příště


    [Top]    


Mladí Kopřivničané mohou léto strávit u moře v Bretani

I letos mohou kopřivnické děti vyrazit
na tábor do francouzské Bretaně.
Ilustrační foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (hod) - Máte potomky ve věku od dvanácti do dvaceti let a uvažujete, že by mohli v létě strávit několik dnů u moře? Pak můžete uvažovat o nabídce města Kopřivnice, které ve spolupráci s pracovníky domu dětí a mládeže připravilo letní rekreaci.

Letos v době od 3. do 12. července budou pobývat mladí Kopřivničané u moře v Bretani ve Francii. „Jde o výměnnou akci s dlouholetou tradicí, Francouzi k nám přijedou v únoru lyžovat a pro změnu se zase ve Francii postarají o naše lidi. Vždy pro ně připravili bohatý program včetně celodenní prohlídky Paříže,“ uvedla Vendulka Sopúchová, pracovnice kopřivnické radnice, která má na starosti mezinárodní vztahy. Prozatím je cena za rekreaci stanovena na osm tisíc korun, ale během února bude upřesněna v závislosti na programu. „Tato cena je výhodná, neboť zahrnuje dopravu, pojištění, plnou penzi včetně zajištění pitného režimu a vstupného. O děti se budou starat dva Francouzi, pracovníci DDM, kteří pro ně připraví další program, a tlumočník,“ dodala Sopúchová.

Přihlášky s podrobnými instrukcemi si zájemci budou moci vyzvednout od 1. března v domě dětí a mládeže nebo v městském informačním centru v kulturním domě.


    [Top]    


Poliklinika sdružuje devatenáct odborností

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická poliklinika Therápon 98, a. s., sdružuje pod jednou střechou devatenáct odborností, a jak podotýká její ředitel Pavel Holáň, na dost slušné úrovni. Spektrum poskytované léčby bylo v minulém roce navíc rozšířeno o tolik potřebnou dětskou alergologii.

„Snažíme se, aby naše práce byla dostatečně kvalitní a pacienti od nás odcházeli spokojeni s našimi službami. Na druhé straně má poliklinika sto dvacet zaměstnanců, kterým jsme povinni také vytvořit určité pracovní prostředí a ekonomicky je zajistit, což zvláště v našem oboru nebývá jednoduchou záležitostí,“ ohodnotil situaci v nestátním zařízení, které není dotováno státem, ředitel Holáň. Ten nešetřil slovy chvály a uznání na své spolupracovníky, za jejichž pomoci zvládá už téměř rok post manažera i vedoucího chirurga.


    [Top]    


Na silnicích Novojičínska vloni zemřelo osmnáct lidí

N o v ý   J i č í n (hod) - V loňském roce se stalo na silnicích Novojičínska 2 548 dopravním nehod, při kterých bylo osmnáct osob usmrceno, těžce zraněno čtyřiašedesát a lehce zraněno bylo 436 osob. Vloni zemřelo o třináct lidí méně než v roce 2002, kdy jich na následky zranění zemřelo jednatřicet. „Velkou měrou se o to zasloužila lanová svodidla, která byla nainstalována mezi Novým Jičínem a Příborem. Díky nim nedošlo na tomto úseku k žádnému smrtelnému zranění. Tento úsek je mezi řidiči znám jako ‘silnice smrti’,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí novojičínské Policie ČR.

Jako nejčastější příčinu dopravních nehod policisté šetřili nesprávný způsob jízdy, a to v 1 373 případech. Vysoká rychlost byla příčinou 575 nehod, nedání přednosti ve 256 případech a nesprávné předjíždění zapříčinilo šedesát devět nehod. U dvě stě dvanácti nehod zaznamenali policisté alkohol.

„Zvlášť sledovaným úsekem je průtah silnice I/48 okresem Nový Jičín. V loňském roce došlo ke 226 opravním nehodám, což je o 35 více než v roce 2002. Na tzv. ‘silnici smrti’ zemřelo v průběhu roku 6 osob, což je o dvě méně. Těžce se zranilo jedenáct lidí, stejně jako o rok dříve. Policisté skupiny dopravních nehod řešili celkem 28 dopravních nehod, při kterých došlo ke střetu se středovým lanovým svodidlem. Je nutné podotknout, že v úseku, kde byla nainstalovaná svodidla, nedošlo ke smrtelnému zranění žádného účastníka silničního provozu. Po roce provozu musíme konstatovat, že svodidla splnila účel, pro která tam byla nainstalována,“ dodala Šálková.


    [Top]    


Ekologická poradna

Úspory energie - 2. část

Další možností úspor elektrické energie v domácnosti, která je velmi snadno realizovatelná, je nahrazení konvenčních žárovek s žhavým wolframovým vláknem kompaktními zářivkami (tzv. úsporné žárovky). Kompaktní zářivky jsou plněny fluorescenční látkou a díky tomuto odlišnému způsobu převedení elektrické energie na energii světelnou dosahují při stejné svítivosti o pětasedmdesát až osmdesát procent nižší spotřeby oproti klasickým žárovkám. Další velkou výhodou kompaktních zářivek je jejich delší životnost, která se v závislosti na kvalitě pohybuje od čtyř tisíc až do patnácti tisíc hodin. Životnost klasické žárovky je asi tisíc hodin.

Kompaktní zářivky s elektronickým předřadníkem jsou méně poškozovány kolísáním napětí v síti a častým zapínáním. Jestliže máte doma starší typ kompaktní zářivky s indukčním předřadníkem (při rozsvícení blikají), je vhodné je nainstalovat v místnosti s takovým režimem, aby nedocházelo k častému rozsvěcování. Tímto opatřením zvýšíme jejich životnost. V dnešní době jsou na trhu kompaktní zářivky v různé škále barevného podání a teploty chromatičnosti (‘barva světla’), od typů blízkých dennímu světlu (např. do místnosti bez oken) až po typy srovnatelné s běžnou žárovkou. Jedinou významnou nevýhodou kompaktních zářivek je obsah těžkých kovů v trubicích. Obsah rtuti může být mezi čtyřmi až dvaceti miligramů. Z těchto důvodů se použité kompaktní zářivky musí likvidovat jako nebezpečný odpad.

Zpracováno podle materiálu Sítě ekologických poraden ČR STEP

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.