Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nezaměstnanost v roce 2004 prý nebude vyšší než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Letošní rok by pro trh práce na Kopřivnicku rozhodně neměl být horší než ten předchozí. Hovoří o tom alespoň prognózy zdejší pobočky úřadu práce. „Předpokládáme, že během následujícího čtvrt roku zůstane nezaměstnanost zhruba na stejné úrovni jako nyní a ve druhém čtvrtletí začne docházet ke snižování počtu nezaměstnaných. Důvodem zlepšení přinesou sezonní práce ve stavebnictví, cestovním ruchu a zemědělství. Více bude také veřejně prospěšných míst zřízených naším úřadem,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr.

Také celoroční výhledy nejsou podle Petra tak zlé, jak by mohly být. Úřad práce počítá s tím, že v průběhu roku by měla přijímat také Dura a společnost Brose. „Uvidíme, co udělá rozjezd Tatry. Automobilka nějaké zakázky získává, v podniku sice bude i nadále pokračovat restrukturalizace, ale na nezaměstnanosti se možná neprojeví,“ doufá Petr. Podle jeho slov je velmi reálné, že míra nezaměstnanosti v roce 2004 nedosáhne magické hranice 15 procent a je možné, že se ji podaří postupně snižovat pod současnou úroveň.

V poslední den roku 2003 evidovala kopřivnická pobočka úřadu práce celkem 2 084 lidí bez práce. Během prvních tří týdnů roku 2004 stoupl počet lidí bez místa na cifru 2 100 představující míru nezaměstnanosti 14,34 procent. „Jde o statisticky nevýznamné zvýšení a můžeme hovořit o setrvalém stavu, což je pozitivnější, než se předpokládalo,“ tvrdí Zdeněk Petr. Další přírůstky do evidence by sice na konci ledna mohlo přinést absolutorium posluchačů vyšších škol, ale i tady by mělo jít maximálně o několik jednotlivců. V novojičínském okrese na jedno volné místo připadá bezmála 37 nezaměstnaných a přesto, že ani v kopřivnické oblasti se práce nehledá snadno, v oblasti Oderska, Bílovce a Fulneku je situace ještě daleko horší. Kopřivnice se stále drží pod patnáctiprocentním celookresním průměrem a lepší situace je tradičně jen ve Frenštátě a Novém Jičíně.

Kopřivnická pobočka úřadu práce se stále potýká s poměrně vysokým procentem dlouhodobě nezaměstnaných. Z celkového počtu 2 100 nezaměstnaných je jich celých 846 v evidenci déle než jeden rok. „Je to sice nelichotivé, ale situace byla již i horší a podíl dlouhodobě nezaměstnaných nám naštěstí klesá,“ tvrdí Petr. Podle jeho slov jsou bez práce nejdéle lidé s nízkou kvalifikací a také osoby ve věku přes padesát let.


    [Top]    


Tatrovky zastihla smůla v závěru rallye

Tomáš Tomeček si letos se svou tatrou
vedl dobře, až patnáctá etapa se oběma
tatrováckým týmům stala smolnou.
Foto: Ricardo Riberio

K o p ř i v n i c e (dam) - Smůla provázela oba tatrovácké týmy ve finiši letošní dakarské rallye. Přestože Karel Loprais a především Tomáš Tomeček si během celého závodu udržovali vynikající postavení a Tomeček mířil k obhajobě loňského stříbra, patnáctá etapa naděje obou jezdců rozpustila. Tomeček tedy nakonec v neděli dorazil do cíle víc jak jedenáct tisíc kilometrů dlouhého závodu jako šestý kamion s téměř devítihodinovou ztrátou na prvního Rusa Čagina na kamazu, Loprais dojel hned za ním. Rekordního sedminásobného vítězství v nejtěžší rallye světa, o které usiloval Karel Loprais, navíc získal Francouz Stéphane Peterhansel.

Kromě pětadvacetiminutové penalizace za nedodržení přesného průjezdu tak zvanými GPS body při 13. etapě se oba piloti tater utkali s vážnými technickými problémy. V patnácté etapě jen pár kilometrů od sebe praskly oběma tatrovkám přední hnací hřídele.

Náročná oprava znamenala mnohahodinové zdržení a navíc ještě následnou penalizaci za pozdní příjezd do cíle. Loprais dokonce oznámil odstoupení ze soutěže, na to ale nakonec nedošlo a obě posádky se rozhodly boj s africkými terény dotáhnout do konce, i když bez jakékoliv reálné šance na umístění v první trojici. Tomáš Tomeček se do republiky vrátil v úterý, Loprais se svým týmem přiletěl včera.


    [Top]    


Lubinou zmítají spory dvou mysliveckých sdružení

L u b i n a (ili) - Ještě nevyšuměla kauza kopřivnického mysliveckého sdružení, které přišlo o honitbu, a pro změnu v Lubině vrcholí mezi myslivci papírová válka, která vyústila v podání trestního oznámení na předsedu a místopředsedu konkurenčního sdružení.

Po zvolení předsedou Mysliveckého sdružení (MS) Družba Lubina v roce 1997 nebyl Petr Dudešek spokojen s prací mysliveckého hospodáře Miroslava Židka. „Neměl čas na sčítání kmenového stavu zvěře, neodevzdával hlášení na OÚ, místo předložení zprávy teprve na schůzi zjišťoval, co, kdo ulovil,“ přiblížil důvody nespokojenosti Dudešek. Myslivecký hospodář Židek naopak pociťoval nespokojenost s prací předsedy: „Schůze výboru odmítal dělat jinde než u sebe doma, brigády považoval za komunistický přežitek, a dokonce nechodil ani zakrmovat zvěř.“

Za první otevřený střet považuje Dudešek hon, kdy bylo sloveno víc zajíců, než kolik bylo povoleno, a Židek večerní posezení, kdy Dudešek pod vlivem alkoholu neadekvátně zareagoval na výtky některých myslivců, které byly vzneseny vůči jeho osobě.

Neshody vyvrcholily na členské schůzi před pěti lety. Zatímco Petr Dudešek uvádí, že se na této schůzi pouze vzdal vedení schůze stejně jako i následně vyzvaný místopředseda Vladimír Neusser ml. pro naprostou nekázeň Miroslava Židka a některých dalších členů, kteří jednali pod vlivem alkoholu, Židek tvrdí, že se oba nevzdali vedení schůze, ale svých funkcí. Dudešek s Neusserem uvádějí, že kdyby se vzdali funkcí, tak by následující dny nepostupovali podle regulí a stanov a nestála by za nimi většina myslivců.

4. dubna 1999 byla hospodářem Miroslavem Židkem svolána mimořádná schůze, kde byla provedena volba nového místopředsedy a předsedy, kterým se stal Vladislav Rýdel. Už samotné svolání schůze považuje Dudešek spolu s většinou výboru za protiprávní, v rozporu se stanovami mysliveckého sdružení, stejně tak zneplatňují i samotné volby.

Deset dní po této schůzi zasílá Dudeškův výbor na odbor životního prostředí na OÚ v Novém Jičíně oznámení, že ’s velkou pravděpodobností dochází k protiprávnímu jednání dosavadního mysliveckého hospodáře’ s prosbou o citlivé řešení vzniklé situace. V následném sdělení orgánu státní správy myslivosti ve věci MS Družba Lubina se píše, že dochází k hrubému a opětovnému porušení povinnosti mysliveckého hospodáře Miroslava Židka. Na na návrh Dudeškova výboru a členské schůze byl do této funkce 10. 5. 1999 jmenován Jan Klosík. Zároveň byla Dudeškem a Neusserem podána pro jistotu žaloba u Okresního soudu v NJ na zneplatnění ’pirátské’ schůze a voleb ze dne 4. 4. 1999. Určitá administrativní pochybení ve své práci hospodář Miroslav Židek připouští, ale verdikt okresního úřadu zcela připisuje Dudeškovým zákulisním praktikám.

K nově zvolenému vedení v čele s Vladimírem Rýdlem přechází Židek jako myslivecký hospodář a spolu s dalšími členy zakládají Myslivecké sdružení Lubina, které čítá celkem sedm členů. Od Honebního společenstva Lubina, jehož vedení je téměř shodné s vedením MS Lubina, si pronajímají honitbu, a stávají se tak jediným sdružením v Lubině, které vykonává myslivecké právo v praxi. Oproti názoru Okresního úřadu NJ, které uználo Dudeškův výbor, je vedení Mysliveckého sdružení Lubina přesvědčeno o legálnosti svého zvolení a považuje za protiprávní, že za vedení Mysliveckého sdružení Družba Lubina stále vystupují Petr Dudešek a Vladimír Neusser ml. jako předseda a místopředseda. Podle mínění Rýdla a Židka vydávali Dudešek s Neusserem čtyři roky povolenky k lovu nebo lov umožňovali, což je vedlo k podání trestného oznámení.


    [Top]    


Tatra prý bude svým lidem říkat dobré i špatné zprávy

K o p ř i v n i c e (dam) - Předseda dozorčí rady Tatry Fil Filipov slibuje lepší informovanost. Tatrováci se prý v budoucnu budou dozvídat o dobrých i špatných zprávách z automobilky, americký manažer, jehož úkolem je ’koučovat’ představenstvo Tatry při řadě nutných změn, to alespoň slibuje v prvním letošním čísle zaměstnaneckého občasníku TatraInfo.

Filipov v odpovědích na dotazy některých zaměstnanců přiznává, že Tatra je hluboce ztrátový podnik, jedním dechem ale dodává, že se to změní. Proto je prý ale nutné dosáhnout zvýšení jakosti výrobků a služeb, urychlení vývoje nového výrobku, zvýšení tržeb a produktivity, snížení zásob a režijních nákladů nebo třeba i zajištění čistoty na pracovišti. Filipov také zmínil, že během měsíce musí být Tatra schopna vyrobit a prodat 250 vozů, pokud to nedokáže, mohlo by to znamenat další změny.


    [Top]    


Salus tentokrát nečekají tři měsíce nejistoty

O peníze v prvním čtvrtletí letošního roku
se Salus bát nemusí, získal totiž půl milionu
od nadace Nova.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Díky velkorysému sponzorskému daru z posledních dnů minulého roku je letošní první čtvrtletí pro azylový dům Salus klidnější, odpadají totiž tradiční katastrofické výhledy, že by se zařízení mohlo finančně položit, než se dočká dotace z ministerstva sociálních věcí. „V samotném závěru roku nás kontaktovala Nadace Nova, která nás už podpořila při stavbě krizového centra, a sedmadvacátého prosince nám na účet přišel její půlmilionový dar,“ pochlubila se ředitelka Salusu Helena Valentíková.

Částka, kterou nadace soukromé televize podpořila kopřivnické zařízení, je sice poměrně vysoká, ale podle Valentíkové bude zřejmě také poslední. Nadace Nova se totiž údajně přestává zajímat o krizová centra a bude svou pozornost věnovat náhradní rodinné péči.

Pravidelná podpora ministerstva sociálních věcí domovu pro matku a dítě v nouzi vloni dosáhla jen 56 procent celkového rozpočtu zařízení, které provozuje i krizové centrum pro děti. „Taky díky tomu, že podpora ministerstva nebyla tak vysoká, jak bychom si přáli, jsme byli nuceni zrušit linku důvěry, se kterou náš loňský projekt počítal,“ vysvětlila Valentíková. Letošní rozpočet, který byl součástí projektu, na jehož základě ministerstvo rozhoduje o přidělení dotace, také počítá s nižšími náklady bez telefonní linky důvěry, bude Salus a krizové centrum pro děti stát 1,4 milionu korun. Ministerstvo rozhodně nebude hradit provoz Salusu kompletně, a tak i letos bude zařízení o příspěvek žádat radnici nejen v Kopřivnici, ale i v okolních městech a obcích. Prostředky se bude jeho ředitelka snažit získat také od firemních sponzorů a soukromých dárců. „Všem, kdo nám pomáhají, jsme vděční, ať jsou to velké sumy nebo desetikorunové částky, které někteří lidé posílají. Každá koruna se nám hodí,“ nechala se slyšet Valentíková.

V loňském roce prošlo Salusem celkem děvětašedesát klientů. Dvě desítky matek a třicet čtyři jejich dětí. Krizovým centrem Čtyřlístek pak prošlo patnáct samotných dětí. Délka pobytu klientů je prý velmi různorodá, od jediné noci až po půl roku.


    [Top]    


Sedmihodinový bezplatný vstup do muzea využilo přes šest set zájemců

K o p ř i v n i c e - Šest set dvacet sedm lidí navštívilo minulou neděli kopřivnické muzeum automobilů u příležitosti Dne otevřených dveří, který uspořádala Cestovní agentura Fox. Vedle bezplatného vstupu spoustu zájemců přivedlo i zahájení prodeje z katalogu Léto 2004 provázené výraznými slevami. „To je ten bezplatný vstup,“ povzdychla si jedna z návštěvnic, „ a kalendář pro syna mě vyšel na 240 korun”.

Těsně po deváté si první zájezd přijela koupit rodina z Havířova. Přicházeli další, ale ředitel Foxu Jaromír Naleraj jen stěží potlačoval zvědavost nad očekávaným příchodem nejvěrnějšího zákazníka. Stálí klienti pan František s manželkou Magdou ani tentokrát nezklamali. Přišli s vyplněnou přihláškou do italské Marotty pro sebe a dvě vnučky. „Poprvé jsme navštívili Paříž, další rok Benátky a teď střídáme Chorvatsko s Itálií,“ vzpomíná na začátek dovolených s Foxem paní Magda. „No, moc nestřídáme, dvakrát jsme byli v Chorvatsku a nelíbí se mi ležení na betonech a přístup do vody. Itálie je v tom směru rozhodně lepší, tam si člověk líp poléčí klouby,“ upřesnil pan František, který sám sebe hodnotí jako plavce, který musí mít dno na dosah, čímž mu italské pobřeží víc vyhovuje. Byly roky, kdy František s Magdou díky svým příbuzným a známým zaplnili i osmnáct míst v autobuse. „Ale mladí chtějí jezdit pokaždé někam jinam, tak teď vyrážíme jenom s vnučkami,“ usmívá se pan František.

Vloni stejně jako v tomto roce si vylosoval ke svému zájezdu bonus v podobě fotoaparátu. Ty dostanou obě vnučky letos na Vánoce. „Přece nebudu sbírat foťáky. K čemu by mi byly. Sám mám doma kvalitní,“ komentoval výhru pan František, který služeb cestovní agentury Fox využije letos po jedenácté.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.