Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 21/2003
ze dne 29. května 2003

Zprávy z města a okolí

V Ostravě pískaly také tatrovácké odbory

Noví nájemci vývěsních skříněk

Využití budovy po bývalé MŠ

Zítra mohou lidé diskutovat v rámci akce Den pro Evropu

Muzeum zdražilo vstup

Tah ropuch vyvrcholil koncem dubna

Tatra okleštila provoz zastoupení v Číně kvůli SARS

Letošní Zlaté stránky budou asi poslední s běžným řazením čísel

Stíny

V Kopřivnici se lidé již mohli koupat

Větřkovická přehrada letos nezvyšuje ceny vstupného

Nový šéf odboru financí

Částečné zatmění Slunce

Setkání seniorů oživilo vystoupení vrstevníků

Sdružení Hájenka odpovídá Telaříkovi

Velký bazén na vesnici přiláká o víkendu na tisíc vodomilů

V Příboře staví na dokonalém servisu

Na opravu koupaliště musí Štramberk sehnat 40 milionů

Další společná schůzka starostů mikroregionu

Běh Terryho Foxe v sobotu, v pátek akce pro předškolní a školní děti


    [Top]    


V Ostravě pískaly také tatrovácké odbory

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba čtyři stovky tatrováckých odborářů se před týdnem účastnily velkého protestního mítinku v Ostravě. Masarykovo náměstí oblehlo podle odhadů okolo deseti tisíc lidí rozzlobených na vládu pro vysokou nezaměstnanost v kraji a nespokojených s chystanou reformou veřejných financí.

„Demonstrace byla nejbouřlivější na severní Moravě. Důvod je jednoznačný, nezaměstnaných přibývá nová pracovní místa téměř nevznikají a vláda neplní sliby regionu, který sama označila jako krizový,“ tvrdí předseda podnikového výboru OS Kovo v Tatře Antonín Valášek.

Odboráři sdružení zhruba ve dvaceti svazech tvořících regionální radu Českomoravské konfederace odborových svazů dali hlasitě najevo své pobouření nezáviděníhodnou situací na severu Moravy.

„Myslím, že ani nešlo o změnu politiky vlády. Důvodem shromáždění bylo to, aby vláda a ČSSD dodržela to, co si vytýčila v předvolebních slibech a v programovém prohlášení vlády,“ tvrdí Valášek. On sám předpokládá, že demonstrace tento efekt opravdu mít bude. „Byla to dobře organizovaná akce, o kterou byl velký zájem nejen mezi odboráři, ale i ze strany médií a politiků,“ myslí si předseda tatrováckých odborů. Konkrétní vývoj by údajně mohlo přinést zasedání velké tripartity plánované na polovinu července právě do Ostravy. „Na tomto jednání se bude jednat o našem regionu, jeho situaci a možnostech řešení,“ slíbil Valášek.

Odborový předák z Tatry se již tři dny před demonstrací spolu s dalšími odboráři v Ostravě sešel také s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem. Důvodem setkání bylo hodnocení práce úřadů na aktivní politice nezaměstnanosti. „Mluvili jsme pochopitelně také i o Tatře. Ministr se o situaci v podniku zajímá, ale nic konkrétního dělat nemůže,“ uzavřel Valášek.


    [Top]    


Noví nájemci vývěsních skříněk

K o p ř i v n i c e (hod) - Nájemce nových vývěsních skříněk schvalovala na své schůzi rada města. „Byli uspokojeni všichni současní zájemci z řad sportovních, zájmových a politických organizací. Rada souhlasila s uzavřením smluv o nájmu s Klubem malé kopané, klubem AVZO, základní organizací Českého svazu včelařů a strana Naděje. U poslední jmenované strany je podmínka, aby Marie Pešlová doložila pověření, že může jednat jejím jménem. Jedna skříňka zůstává volná pro zájemce,“ řekl k nájemcům skříněk místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Využití budovy po bývalé MŠ

V uvolněné budově bývalé školky
a základní školy by měla
v blízké budoucnosti zřejmě sídlit
pedagogicko-psychologická poradna
a soukromá umělecká škola MIS music.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - O dalším využití budovy bývalé Mateřské školy na ulici Obránců míru, ve které byly umístěny první třídy Základní školy Emila Zátopka, je, zdá se, jasno. Škola bude tuto budovu využívat jen do konce července, neboť se změnou obvodu při zápisu do škol ubylo i žáků. Město stálo před problémem, co s budovou dále. „Byly dvě varianty, a to ponechat budovu pro další školské využití, a nebo ji nabídnout k prodeji k podnikatelské činnosti. Radní se přiklonili k využití budovy v oblasti školství, kdy se vyřeší momentální naléhavé potřeby odloučeného pracoviště pedagogicko-psychologické poradny. Od roku 1998 poukazují ředitelé škol, že by bylo vhodné, aby ve městě pracovalo přímo odloučené pracoviště pro Kopřivnici a nejbližší okolí, což vázlo pouze na vhodných prostorách. Požadavek je naprosto opodstatněný a také už dochází k dohodě s ředitelem poradny,“ sdělil místostarosta Milan Bureš k projednávanému postupu v radě města. Poradna bude pro svou činnost potřebovat jen část budovy, o zbývající část projevila zájem Základní umělecká škola MIS music. „Zástupci z MIS music se byli v budově podívat a řekli, že jim vyhovuje. Je předpoklad, že pokud se nevyskytnou větší problémy se schválením pronájmu, od září by zde mohla MIS music začít učit,“ dodal Bureš.


    [Top]    


Zítra mohou lidé diskutovat v rámci akce Den pro Evropu

K o p ř i v n i c e (hod) - Zítra, tj. v pátek 30. května od 15.30 hodin mohou občané v Katolickém domě v Kopřivnici v rámci akce Den pro Evropu aneb Co nám přinese členství v Evropské unii diskutovat o výhodách či nevýhodách vstupu do Evropské unie s pracovníky ministerstva, kteří mají na starosti vstup do EU, senátorem Jaroslavem Šulou a také s předsedou Senátu Petrem Pithartem, který na akci dorazí později.


    [Top]    


Smlouva o vstupu do EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta města Kopřivnice Jiří Tichánek podle zákona č. 114/2003 Sb., o provádění referenda o přistoupení České republiky k Evropské unii a o změně některých zákonů oznamuje místa, kde se občané mohou seznámit s textem smlouvy o přistoupení ČR k EU. Prvním místem, kde mohou občané nahlížet, jsou informace městského úřadu na ulici Záhumenní 1152, a to v pondělí a středu od 8 do 17, úterý a čtvrtek od 8 do 14, pátek od 8 do 12 hodin. Druhým je knihovna v 2. patře kulturního domu, a to v pondělí až pátek (mimo středu) od 7.30 do 12 a od 13 do 17 hodin.


    [Top]    


Muzeum zdražilo vstup

K o p ř i v n i c e (dam) - Šedesát místo padesáti korun zaplatí od 1. května dospělý návštěvník Technického muzea, na dětský lístek je potřeba připlatit pětikorunu. Zdražení vstupného má být jedním z kroků při zlepšování kritické finanční situace muzea. Jaký efekt bude mít zvýšení cen, budou moci v muzeu vyčíslit nejdřív za dva měsíce.


    [Top]    


Tah ropuch vyvrcholil koncem dubna

V l č o v i c e ,  Š t r a m b e r k (ili) - Letos odbor životního prostředí spolu s pracovníky Občanského sdružení Hájenka zabezpečoval jarní migraci obojživelníků na čtyřech lokalitách. Ve Vlčovicích skokany hnědé, v lokalitě nad Dražným skokany hnědé a ropuchy, v Támovicích u kostelíku sv. Kateřiny a na Libotíně ropuchy.

Skokani začali oproti loňskému roku táhnout s dvacetidenním skluzem, takže poprvé se objevili 27. března. Rekordním dnem byl 29. březen, kdy bylo napočítáno 384 exemplářů skokanů hnědých. „Do toho napadl ještě týdenní sníh a celá migrace se na čas zastavila,“ popsal letošní atypický průběh stěhování žab předseda Občanského sdružení Hájenka Dalibor Kvita. Celkem ekologové a pracovníci odboru životního prostředí zaregistrovali 1 114 exemplářů. „Letos bylo skokanů hnědých méně než v loňském roce, ale čím to bylo způsobené, si netroufám tvrdit. Podepsat se na tom mohl průběh jara i celá spousta dalších faktorů. Každopádně je jich i hodně víc než v prvním roce, kdy jsme s evidencí začali,“ upřesnil Kvita.

První ropuchy začaly táhnout 28. března, ale velmi pomalu, navíc pouze v lokalitě nad Dražným, přestože je ve větší nadmořské výšce než ostatní lokality. „Je to dáno patrně tím, že zimoviště jsou velice blízko vodním plochám a na oslněném svahu, kopec je totiž otočený na jihozápad,“ odůvodnil migraci prvních ropuch Kvita.

Nad Dražným přešlo celkem 373 ropuch, na Támovicích 243 exemplářů, protože přes zábrany přechází pouze jedna třetina populace vázaná na zdejší rybník. Na Libotíně, kde je tradičně nejsilnější lokalita, bylo zaevidováno celkem 5 366 exemplářů. Největší počet - 1 128 ropuch - přenesli ochranáři v neděli 27. dubna. „To už tah pomalu slábnul, ale jarní déšť vyprovokoval k tahu zbytek obojživelníků. Zvláštností bylo, že většina ropuch už byla ve vodě, velká část jich byla vykladená a počasí je vyprovokovalo ke zpětnému tahu, takže přes tisícovku jsem jich přenesli i opačným směrem,“ podělil se o kuriozitu Dalibor Kvita.


    [Top]    


Tatra okleštila provoz zastoupení v Číně kvůli SARS

K o p ř i v n i c e (dam) - Celosvětový strašák nemoci SARS ovlivnil také automobilku Tatra. Ve východoasijských zemích, kde je situace s šířením nebezpečné infekční nemoci nejdramatičtější, tak podnik musel své aktivity omezit.

„Stejně jako jiné společnosti působící v Čínské lidové republice jsme i my zajistili návrat našich zaměstnanců zpět do České republiky. Naše zastoupení v Pekingu v současné době pracuje v omezeném rozsahu a jeho činnost zajišťuje náš čínský kolega,“ tvrdí předseda představenstva Tatry Zbyněk Keisler.


    [Top]    


Letošní Zlaté stránky budou asi poslední s běžným řazením čísel

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední Zlaté stránky v tradiční podobě se v těchto dnech dostanou k majitelům všech pevných telefonních stanic. Jejich distribuce byla zahájena minulé úterý a skončit by měla 13. června. V příštím roce se podoba telefonních seznamů poměrně výrazně promění.

„Vzhledem k tomu, že tarify za volání jsou na celém území kraje shodné, budou od příštího vydání jednotlivé stanice řazeny jen podle abecedy a dělení na okresy zanikne,“ řekl mluvčí vydavatele Zlatých stránek společnosti Mediatel Dušan Macháček. Podle jeho slov jsou si sice v Mediatelu vědomi toho, že uživatelský komfort telefonního seznamu se zhorší, tato úprava je prý ale vyžadována Českým telekomunikačním úřadem. Obsažnost už dnes víc jak 850stránkového seznamu navíc v příštím roce rozšíří větší počet čísel mobilních a alternativních pevných telefonních operátorů. V celorepublikovém měřítku počítají vydavatelé seznamu s tím, že počet záznamů na jejich stránkách vzroste zhruba o milion čísel. Zlaté stránky si je možné na základě odběrního lístku odebrat jako již tradičně na poště. Tam lze také v případě zájmu odevzdat loňské telefonní seznamy. Sesbírané seznamy budou určeny k druhotnému využití, s největší pravděpodobností jako materiál pro zvukovou a tepelnou izolaci.


    [Top]    


Stíny

Dne 19. května v odpoledních hodinách hlídka městské policie při pochůzce na středu města našla před KDK muže, který ležel na zemi a byl pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Byla zjištěna jeho totožnost, jednalo se o 17letého mladíka z Kopřivnice. Za přestupek buzení veřejného pohoršení mu byla uložena bloková pokuta.

Dne 20. května ve večerních hodinách přijala stálá služba MP telefonické oznámení, že na cestě k přehradě se pohybují dva psi a ohrožují občany. Hlídka se pokusila psy odchytit, ale neúspěšně. Asi o hodinu později přišlo další oznámení o pohybu dvou psů. Tentokrát byli strážníci úspěšní a pomocí odchytové tyče a po téměř hodině se podařilo psy odchytit a umístit do útulku.

Téhož dne po půlnoci oznámil na služebně muž, že na ulici Obránců míru nějací vandalové vyvrátili koše a reklamní ceduli. Na místo byla vyslána hlídka MP a zároveň byli kamerovým systémem zachyceni dva muži, kteří se dopouštěli protiprávního jednání. Společně se strážníky dorazila na místo i hlídka P ČR ve chvíli, kdy dotyční ještě vyvrátili popelnici do cesty. Byla zjištěna totožnost výtržníků (17letého a 20letého) z Kopřivnice. Celou záležitost si převzala Policie ČR.

V pátek 23. května v ranních hodinách se v Kopřivnici v rodinném domě na WC zastřelil devětašedesátiletý muž. K sebevraždě použil legálně drženou pistoli ráže 7,65 mm. Vzápětí po výstřelu do hlavy jej našla manželka. Cizí zavinění nebylo zjištěno. Dopis na rozloučenou nebyl nalezen. Muž trpěl depresemi a ambulantně se léčil. Krátce před smrtí vyhrožoval, že se zastřelí.


    [Top]    


V Kopřivnici se lidé již mohli koupat

K o p ř i v n i c e (ili) - Areál kopřivnického koupaliště správa sportovišť otevřela minulý víkend. „Ceny vstupenek zůstávají pro letošní sezonu na stejné výši jako v předcházejícím roce, přesto lze říct, že svým způsobem zlevní,“ uvedl ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar s poukazem na skutečnost, že tobogán bude v letošním roce zcela zdarma. „Vyzkoušeli jsme snad všechny možnosti od samostatného poplatku za jízdu na tobogánu, přes permanentku až po bezplatné jízdy zahrnuté v ceně vstupenky. Teď si budou moci na tobogánu zajezdit všichni bez omezení.“

Celodenní návštěva koupaliště stojí dospělého pětadvacet a dítě dvacet korun. Polodenní vstupenka přijde na dvacet a patnáct korun a večerní plavání od osmnácti hodin na patnáct korun pro dospělého a deset pro dítě. Děti do tří let mají vstup zdarma. Permanentní vstupenky na koupaliště nebudou k dispozici, protože občané mají podle Gilarových slov obavy z nestálosti počasí a zájem o ně byl v minulých letech zpravidla minimální. Provozní doba koupaliště je stanovena od devíti do dvaceti hodin.

„Jsou lidé, kteří by viděli rádi koupaliště otevřené už od 1. května, ale musí si uvědomit, že pouze denní provoz úpravy vody přijde na tři tisíce korun. Tato částka zahrnuje pouze výdaje za provoz čerpadla, chemikálie a obsluhu,“ poukázal na náklady ředitel Gilar. Prokazatelně se ztráty od začátku sezony do 30. června každoročně pohybují mezi dvě stě padesáti až dvě stě sedmdesáti tisíci korunami. „Čtvrtmilionové ztráty pak doháníme celé léto, abychom na konci sezony měli alespoň vyrovnaný rozpočet,“ dodal Milan Gilar.

Návštěvníkům zařízení je k dispozici hřiště na beach volejbal, ping-pong i minigolf, který je v těsné blízkosti areálu. „Výhody spatřuji v rozloze areálu stejně jako ve skutečnosti, že si dospělí mohou zaplavat ve velkém bazénu. Aquaparky totiž bývají zaměřeny pouze na děti a u nás padesát procent klientely tvoří dospělá populace,“ zhodnotil výhody a návštěvnost ředitel Gilar.

A jaké jsou představy vedení Správy sportovišť Kopřivnice do budoucna? Podle finančních možností doplnit areál zejména o vodní atrakce, jako jsou chrliče vody, masážní trysky, vodní hřiby a umělé vlnobití. Realističtěji znějí slova o dořešení funkčnosti sociální budovy, kde by měly být kvalitní sprchy a úložné prostory v šatnách, aby se zamezilo negativním jevům, jako jsou krádeže. „Zkrátka chceme zkvalitnit zázemí, což závisí na financích a prioritách města,“ dodal na závěr Gilar.


    [Top]    


Větřkovická přehrada letos nezvyšuje ceny vstupného

L u b i n a (ili) - Stejně jako v předcházejících letech je i letos garantem rekreačního provozu v areálu Větřkovické přehrady firma Lubina tour, s. r. o. Svou činnost vykonává na plochách vlastních i pronajatých od a. s. Tatra Kopřivnice. „Areál je i letos připraven poskytovat své služby v oblasti rekreace všem občanům města a okolí již od počátku měsíce května v rozsahu v jako v minulých letech,“ uvedl provozovatel areálu Dalibor Řehák.

Firma Lubina tour zajišťuje nejen provoz občerstvení na hrázi přehrady, fungování restaurace Pod přehradou, provoz stanového tábořiště a dětských atrakcí, ale i údržbu a úklid rozsáhlých ploch v okolí přehrady včetně předepsané likvidace vzniklých odpadů. Dále zajišťuje bezplatný provoz sociálního zařízení. „I přes neustále rostoucí náklady na zajištění těchto služeb bude cena za vstup do areálu na stejné úrovni jako v minulém roce, tj. šest korun pro dospělé a tři koruny pro děti,“ komentoval cenu vstupného provozovatel areálu.

V oblasti kulturního vyžití připravuje firma od 24. května tradiční a mládeží hojně navštěvované diskotéky novojičínského Martina Davida. „Při této příležitosti bychom rádi poděkovali za spolupráci na těchto akcích Městské policii Kopřivnice,“ dodal Řehák, který pro přátele folku a country chystá na 9. srpna koncert skupiny Fleret a Cizinců.


    [Top]    


Nový šéf odboru financí

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice vyhlásilo v březnu druhé výběrové řízení na obsazení funkce vedoucího finančního odboru. „Na základě výsledků výběrového řízení rada souhlasila se jmenováním Martina Hrnčárka do funkce vedoucího finančního odboru,“ sdělil Milan Bureš, místostarosta a člen výběrové komise.


    [Top]    


Částečné zatmění Slunce

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední květnový den dojde k částečnému zatmění Slunce. Zájemci o nevšední podívanou si však musí trochu přivstat, protože začátek zatmění bude ve 4 hodiny 29 minut a protože Slunce u nás ten den vychází až ve 4.57, vyjde už nad obzor pořádně nakousnuté. Kombinace východu Slunce se zatměním může být za vhodných podmínek divácky zajímavá. Celý jev vyvrcholí v 5 hodin 23 minut , kdy bude zakryto okolo 80 procent plochy slunečního kotouče a skončí 22 minuty po šesté.

Květnové zatmění Slunce je tzv. prstencové, což znamená, že Měsíc zakryje sluneční kotouč tak, že kolem okrajů zůstane poměrně silný zářivý prstenec. Kompletní prstencové zatmění bude možné pozorovat na poměrně malé ploše povrchu naší planety - na Islandu nebo ve Skotsku. Bezpečně lze jev sledovat přes speciální brýle, které byly k dostání v srpnu 1999 při úplném zatmění Slunce, nebo alespoň přes stejnoměrně exponovaný a vyvolaný film, případně přes sklo začouzené nad svíčkou.


    [Top]    


Setkání seniorů oživilo vystoupení vrstevníků

K o p ř i v n i c e (ili) - Velký sál Kulturního domu Kopřivnice hostil minulý čtvrtek na sto čtyřicet seniorů. Tradiční společenská akce pořádaná ve spolupráci s odborem sociálních věcí kopřivnické radnice se opětovně setkala s velkým ohlasem.

„Chodím tady pravidelně, ještě jsem snad žádné setkání seniorů nevynechala a pokaždé je program fantastický,“ pochvalovala si jedna z účastnic setkání.

Na programu se tradičně podílely taneční kroužky Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, novinkou bylo vystoupení skupiny Dance Line. „Jedná se o taneční skupinu seniorek, kterým kulturní dům poskytl prostory ke zkoušení,“ představila skupinu, která sklidila velký aplaus, programová pracovnice KDK Dagmar Rysová.


    [Top]    


Sdružení Hájenka odpovídá Tesaříkovi

Dokončení z minulého čísla

Na Vaši poznámku „…donesou žáby do rybníka a Telaříku, starej se…“ nezbývá než odpovědět, že skokani hnědí, ropuchy obecné a plazi byli vázáni na tuto lokalitu již krátce po jejím vzniku a jsou přirozenou součástí zdravého mokřadního ekosystému. Jakou práci navíc přináší přítomnost těchto zvláště chráněných druhů živočichů majiteli rybníka, o který je řádně pečováno, si nedokážu představit.

K problematice rybníka Šostýn jsem se vyjadřoval již několikrát. Ne každá vodní plocha je určena k chovu ryb a je rybářským revírem. Rybník Šostýn je určen manipulačním řádem k zachycení přívalových vod z jeho drobného povodí a k ochraně zvláště chráněných druhů živočichů. S tímto faktem se bude muset rybářská veřejnost smířit. Existují vodní plochy, na kterých je přítomnost některých ryb nežádoucí. Toto je i případ jelců v rybníce Šostýn, kteří jsou predátory larev obojživelníků.

U některých vodních ploch dochází v období hlubokého zámrazu k nedostatečné výměně plynů, k hromadění čpavku, sirovodíku a nedostatku kyslíku. Proto je nutno je provzdušňovat. V případě rybníka Šostýn byla zvolena ta nejjednodušší metoda, tedy sekání děr do ledu. V období nejsilnějších mrazů byla tloušťka ledu 35 cm. Maximální hloubka nádrže je 1,8 m, tudíž při normálním průběhu zimy nehrozí její úplné promrznutí.

Pevně doufám, že jsem Vám poskytnul dostatečně vyčerpávající odpovědi na Vaše dotazy, Vaše případné další dotazy Vám rád zodpovím. Váš zájem o naše sdružení mne velmi potěšil.

Dalibor Kvita, předseda OS Hájenka

P. S.  K Vašim pochybnostem o mé odbornosti dodávám, že jsem absolvoval obor agroekologie na Mendlově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně.


    [Top]    


Velký bazén na vesnici přiláká o víkendu na tisíc vodomilů

T r n á v k a (ili) - Téměř třicet let už slouží veřejnosti koupaliště v Trnávce, které desátým rokem provozuje Karel Demel. Bazén o velikosti 25 x 40 metrů pojme při napuštění tisíc kubíků vody.

„Sezona u nás začíná každý rok kolem 15. června podle počasí. Nejpozději dvacátého je však pokaždé otevřeno,“ uvedl Karel Demel s tím, že sezona končí podle počasí během září, rozhodně ne před koncem prázdnin. Celodenní vstup přijde dospělého na pětadvacet a dítě na patnáct korun. Po sedmnácté hodině je cena zlevněna na 15 korun u dospělých návštěvníků a deset u dětí.

Průměrná návštěvnost přes týden se v prázdninových měsících pohybuje mezi pěti sty až šesti sty návštěvníky, přes víkend koupaliště navštíví i tisícovka vodomilů. Provozní doba koupaliště je od devíti do jednadvaceti hodin.

V areálu koupaliště je k dispozici hřiště nejen na beach volejbal, ale protože má rozšířené parametry, je možno na něm hrát i beach házenou. Dostatečná travnatá plocha umožňuje provozování dalších míčových her, badminton nebo ping-pong.

Pro návštěvníky je připraveno dostatečné občerstvení. K dispozici jsou čepované nápoje včetně piva, kávy, zmrzlina, cukrovinky i uzeniny. „U vody zpravidla hodně vytráví, pak přijde teplý párek nebo uzené koleno každému k chuti,“ dodal na závěr provozovatel koupaliště Karel Demel.


    [Top]    


V Příboře staví na dokonalém servisu

P ř í b o r (ili) - Příborské koupaliště, které leží v místní části Véska, patří v našem regionu k nejmladším, ale zásluhou doprovodných akcí patrně k nejznámějším zařízením tohoto druhu. Otevřeno bylo na Den dětí před jedenácti léty. Oficiální zahájení sezony letos připadne na 31. května. Provozní doba od devíti do dvaadvaceti hodin bude přes prázdniny prodloužena do půlnoci.

Cena vstupenek je u dospělých stanovena na dvacet a u dětí na patnáct korun, za večerní koupání od osmnácti hodin zaplatí každý bez rozdílu věku patnáct korun. K dispozici jsou i permanentní vstupenky pro dospělé za tři sta korun a pro děti za dvě stě korun opravňující ke dvaceti vstupům, které tak výrazně koupání pravidelných návštěvníků zlevní.

Návštěvníkům mimo dva bazény o velikosti padesát krát jednadvacet metrů a šest krát pět metrů jsou k dispozici beachvolejbalové hřiště, dětský koutek, ruské kuželky, ping-pong a další atrakce. „Novinkou je Informační turistický stánek, kde jsme schopni zajistit téměř jakoukoliv službu, která návštěvníkům u nás zpříjemní volné chvíle. Mohou pracovat a zároveň odpočívat,“ rozšířil výčet poskytovaných služeb provozovatel zařízení Rudolf Korčák.

K větším akcím, které se v areálu koupaliště uskuteční, patří Den města a den zdraví 28. června, dva dětské tábory Vodníček, noční turnaj ve volejbalu a akce s Rádiem Kiss Morava. Aktuální informace lze získat i na internetové adrese www.koupaliste.com. Rudolf Korčák 21. června uvede po rekonstrukci do zkušebního provozu i koupaliště v Mořkově s bazénem atypických rozměrů třicet krát patnáct metrů stejně jako částečně zprovozněný autokemp.


    [Top]    


Na opravu koupaliště musí Štramberk sehnat 40 milionů

Populární libotínské koupaliště zůstane
po celé léto prázdné. Jeho technický stav
neumožňuje provoz a žádá rozsáhlou
a nákladnou rekonstrukci.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (ili) - „Tak, jak se letošní zima podepsala na cestách, stejným způsobem se podepsala i na betonové vaně koupaliště na Libotíně,“ uvedl starosta Štramberka Jan Socha. Šedesát let zanedbávané údržby postavilo štramberské radní před dilema, buď bazén opět ’poflikovat’ a provozovat i v letošním roce, nebo si ho hygienou, která má k jeho stavu závažné výhrady, nechat zavřít. „Nakonec jsme se přiklonili k druhé variantě,“ dodal Socha.

Přestože se radnice intenzivně připravuje na rozsáhlou rekonstrukci celého areálu, letos se s pracemi nezačne. Tento týden radní jednali o schválení zadání, a půjde-li všechno podle plánu, bude v letošním roce vybrán projekt a vydáno stavební povolení. „V každém případě se bude jednat o finančně náročnou rekonstrukci, která je předběžně odhadována na čtyřicet milionů korun. Jenom pro zajímavost, to je jednoroční štramberský rozpočet,“ netají se Socha s problémy zajištění finančního pokrytí rekonstrukce, na které bude muset radnice sehnat peníze z jiných fondů.


    [Top]    


Další společná schůzka starostů mikroregionu

K o p ř i v n i c e (hod) - V pořadí již třetí společnou schůzku absolvovali starostové a starostky měst a obcí spadajících pod Kopřivnici na místní radnici v pátek 16. května. Tentokrát se setkání zúčastnili i zástupci odloučeného pracoviště Ministerstva vnitra ČR, kteří dbají na dodržování zákona v regionu.

Na programu byly informace a diskuze o požadavcích a možnostech zabezpečení výkonu státní správy pracovníky obecních a městských úřadů ve správním obvodu města Kopřivnice. K tomuto bodu byla poměrně živá diskuze a konečné stanovisko k ožehavým problémům by měl vydat Krajský úřad Moravskoslezského kraje.

Na setkání byli přizváni i zástupci územního odboru Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Nového Jičína, kteří hovořili o krizovém řízení a ochraně obyvatelstva, legislativních předpisech a také o havarijním plánu okresu. Jiří Klos, vedoucí oddělení krizového a havarijního plánování územní oblasti HZS, seznámil přítomné s tím, že finišují práce na havarijním plánu kraje, který by měl v červnu podepsat Evžen Tošenovský, hejtman Moravskoslezského kraje. Dále byli představitelé měst a obcí seznámeni mimo jiné i s klíčem pro přidělování ochranných pomůcek, o jejich funkčnosti.


    [Top]    


Běh Terryho Foxe v sobotu, v pátek akce pro předškolní a školní děti

K o p ř i v n i c e (hod) - Již po šesté se můžete zúčastnit v Kopřivnici sportovně humanitární akce, kterou pořádají pracovníci Domu dětí a mládeže Kopřivnice, Ludvík Moravia, s. r. o., a členové ASK Kopřivnice, Běh Terryho Foxe 2003.

Délka tratí a jejich trasa je shodná s loňským ročníkem. Letos by pořadatelé na akci rádi přivítali především děti na skládacích koloběžkách.

Ani tentokrát nebude chybět novinka v doprovodných akcích. Už na pátek totiž pořadatelé připravili tzv. Předběh Terryho Foxe, kdy od jedenácti do třinácti hodin poběží děti z kopřivnických základních škol a od deváté do jedenácté hodiny v rámci Miniběhu uběhnou zkrácenou trať děti z mateřských škol.

Vloni, kdy se Miniběh uskutečnil poprvé, se do něj zapojilo tři sta padesát sedm dětí s doprovodem. Samotného sobotního běhu Terryho Foxe se zúčastnilo 258 účastníků. Kopřivnice se v celorepublikovém měřítku umístila, co se týče počtu účastníků, na osmadvacátém místě z dvě stě čtrnácti zaregistrovaných účastníků.

V rámci doprovodných akcí připravili soutěže pro celé rodiny, a to v roztáčení kruhu v pase na čas, skok vzad sounož a přenášení kuliček bosou nohou na čas. Nejlepší výkony všech zúčastněných soutěžících budou zapisovány do tzv. Švejkovy knihy rekordů.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.