Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní jednali o sloučení průmyslovky s učilištěm

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové rady města, kteří se sešli minulý týden v úterý, měli mimo jiné na programu žádost Rady Moravskoslezského kraje ke sloučení místního středního učiliště a střední průmyslové školy, obchodní akademie a vyšší obchodní školy. Stanovisko rady města si vyžádala rada kraje poté, co při projednávání sloučení v krajském zastupitelstvu ke schválení nedošlo, neboť chyběl jeden hlas.

Rada města přizvala k projednávání důležitého problému ředitele obou školských zařízení. „K tomuto bodu programu rady byla nejdelší diskuze, a to bez emocí a vzájemných výpadů. Musím říci, že o sloučení rozhodne jednoznačně zřizovatel, což je kraj, tedy zastupitelstvo kraje. Před prvním projednáváním v krajském zastupitelstvu se město ani rada nevyjadřovaly ke sloučení. Sloučení škol spadá do projektu optimalizace sítě škol a reaguje na demografickou křivku i na moderní trendy z hlediska slučování a vytváření větších celků, tzv. polytechnických vzdělávacích center. Je to věc, která vychází ze schválené zákonné normy, což je Bílá kniha ve školství. V materiálu, který jsme obdrželi z krajského úřadu, byl mimo jiné i výhled demografického vývoje. Dále jsme se z něj dozvěděli, které změny v případě sloučení či zrušení škol již proběhly v Moravskoslezském kraji v rámci optimalizace sítě středních škol. Sloučením může vzniknout ekonomicky silnější celek, který bude mít větší šanci do budoucna jednak získávat další žáky, ale i být více konkurenceschopný. Přijali jsme spíše ty argumenty, které tento záměr hodnotí z hlediska vývoje v budoucnosti. Ve věci spojování škol by měli rozhodovat hlavně odborníci, kteří sloučení připravují, nikoliv politici,“ vysvětlil ožehavost projednávaného problému místostarosta Milan Bureš. Radní po projednávání souhlasili s usnesením rady kraje o sloučení škol z 6. března.

Dalším problémem je provozování Regionálního muzea. Město si pronajalo od Tatry muzeum Fojtství a v únoru zastupitelé schválili dotaci na provozování muzea Emila a Dany Zátopkových i Fojtství ve výši sto tisíc korun. „Dotace nestačí na provoz obou muzeí. V radě jsme probírali několik variant, jak pomoci muzeu. Převahu získalo řešení situace provozu muzea Fojtství do konce kalendářního roku. Nyní se bude muset připravit rozpočtové opatření,“ řekl Bureš.

Radní se také zabývali projektovou dokumentací na přístavbu městského úřadu a parkoviště u Komerční banky.

„Na osmém zasedání rady města došlo k zastavení projektových prací a inženýrské činnosti na zmiňované zakázce.

Řešili jsme zastavení prací na projektu z hlediska vypořádání se s firmou Slezská projektová, s. r. o. Rada schválila předávací protokol a finanční vypořádání mezi městem a firmou za projektové a inženýrské práce. Město v současné době má jinou prioritu, co se týče umístění pracovníků městského úřadu,“ uzavřel místostarosta Milan Bureš.


    [Top]    


Celostátní hry zdravotně postižených

Šesté Celostátní sportovní hry zdravotně
postižených hostily v sobotu
v centru Kopřivnice 283 účastníků.
S dvaadvacítkou startuje
kopřivnický Dušan Byrtus.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) -Na 6. ročník Celostátních her zdravotně postižených v Kopřivnici se o tomto víkendu sjely bezmála tři stovky účastníků. V sobotním dopoledni se soutěžilo v běhu a jízdě, ve slalomu, v elektrických šipkách, v hodu granátem, koulí a oštěpem, ve střelbě ze vzduchovky a pv etangu.

Páteční odpoledne pak patřilo plavání a malému společenskému setkání na internátech, kde byli účastníci her ubytováni.

Každý ročník her zdravotně postižených provází slunečné počasí, nemalá podpora městského úřadu, štědrá ruka sponzorů a obětavost pořadatelů. Výsledkem je pak spokojenost soutěžících a dobrý pocit těch, kteří se na realizaci her podíleli.

Soutěžící si mezi sebou rozdělili 126 cen, osmašedesát dětí z Dětských center z Kopřivnice, Nového Jičína a Přerova dostaly odměny všechny bez rozdílu. Za mimořádný sportovní výkon byla odměněna šestice závodníků, kteří navzdory svému postižení podali výkon hodný obdivu a uznání.

Samotní účastníci nešetřili slovy chvály na sociální zařízení pro vozíčkáře, které bylo Městským úřadem v Kopřivnici vybudováno na internátech. „To byla jediné, co k dokonalému zázemí her chybělo,“ nechala se slyšet pražská účastnice soutěží, která přijíždí pravidelně. Investice do zařízení nevyjde na prázdno. Přes časopis Vozíčkář bude bezbariérové ubytování nabízeno veřejnosti.

O zahájení her se postaral Městský dechový orchestr Kopřivnice s vystoupením mažoretek. Soutěžní klání pak oživilo vystoupení skupiny historického šermu Allegros. Děti měly možnost bezplatné jízdy na koních, novinkou byla možnost namalování klaunovského či zvířecího obličeje Janou Vašicovou z Půjčovny kostýmů Kašpárek.

Únava, vyčerpání, ale i nezměrná radost se zračily z tváří většiny soutěžících. „Rozhodně tady nejde o to, jestli vyhraju, ale jsem rád, že se zase můžu potkat se svými přáteli,“ nechal se slyšet Kamil Lichý z Hrabyně. K tomu se přidala Alena Sroková, která na adresu pořadatelů nešetřila děkovnými slovy. Sportovní výsledky jsou uvedeny na straně osm.

A jak letošní ročník viděl předseda pořádající Asociace zdravotně postižených smíšené organizace Kopřivnice Petr Dousek? „Rok od roku je náročnější sehnat dostatek finančních prostředků, oslovujeme stále více sponzorů. Ale když se nám pak dostane tolika pochval ze všech stran, už začnu plánovat další ročník,“ svěřil se Dousek, který by se do tak náročného podniku pustil, i kdyby neměl žádnou podporu.

Krásným způsobem vystihla setkání se zdravotně postiženými na pátečním večírku Marie Janková: „To jsou takové Lurdy v malém. Člověk při setkání se zdravotně postiženými sám zapomene na své bolesti, které ve srovnání s jejich údělem mají banální rozměr. Je to zkrátka balzám na duši pro všechny zúčastněné.“ Její slova jen potvrzuje skutečnost, kdy nejeden z účastníků při tanci nepotřeboval berle, bez kterých se jinak neobejde.


    [Top]    


Tatra chce dodávat armádě i středně velké vozy

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen těžkými off-road vozy, ale také terénními automobily střední velikosti hodlá Tatra proniknout do výzbroje české armády.

Na brněnském veletrhu IDET automobilka představila vozidlo, které původně vyráběly zkrachovalé Roudnické strojírny a slévárny. Kompletní know - how pro tento typ vozidla odkoupila kopřivnická společnost od správce konkurzní podstaty zkrachovalých strojíren. Tento automobil byl už armádě dodáván, ale Tatra na veletrhu prezentovala modernizační a inovační prvky, které pro tento typ připravila.

Automobilka teprve očekává vyhlášení soutěže na dodávky vozidel, jež by měly ve výzbroji nahradit zastaralé vozy Praga V3S. A právě proto nechtějí představitelé Tatry v technických specifikacích zacházet příliš do detailů. „Součástí inovačních opatření je změna hnacího agregátu, kabiny, rekonstrukce kolové jednotky a tak dále. Vozidlo bude také splňovat limity normy EURO III, což doposud neplnilo,“ prozradil předseda představenstva Tatry a zároveň její obchodní ředitel Zbyněk Keisler.

Na projektu terénního vozu střední třídy budou s Tatrou spolupracovat i jiné firmy, jednou z nich by mohla být také sama Praga. Celý program je zatím spíše ve stádiu příprav a žádné konkrétní zakázky zatím podnik od vojáků nemá. Tatrováci však počítají, že v příštím roce by měla být vypsána soutěž na dodávky nových vozů a možné dodávky by pak mohly být realizovány v roce 2005 až 2006. Automobilka však počítá, že o nový produkt by mohli projevit zájem také zákazníci z civilního sektoru.

V budoucnu Tatra očekává také další obchodní příležitosti například v blízkovýchodní oblasti. V současné době například automobilka připravuje testování tankových tahačů pro armády Kuvajtu a Spojených arabských emirátů.

„Očekáváme konkrétní termíny stanovující konečné specifikace vozidel pro testování ještě v období do konce května,“ řekl šéf Tatry Keisler.


    [Top]    


První schůzka volebních komisí k referendu o vstupu do EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden se sešli poprvé členové volebních komisí, kteří budou dohlížet nad správným průběhem referenda o vstupu do Evropské unie, jež se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. června. Členové komisí nejdříve složili předepsaný slib a poté byli zvoleni předsedové a místopředsedové. Zvolené předsedy a místopředsedy spolu se zapisovatelkami teď čeká školení, aby byli dostatečně připraveni k volbám.

V samotné Kopřivnici a místních částech bude pracovat opět dvacet komisí a voliči půjdou k referendu do stejných míst jako o loňských parlamentních a komunálních volbách. Tentokrát jen s tím rozdílem, že lidé nedostanou do svých poštovních schránek hlasovací lístky. Ty totiž obdrží přímo ve volebních místnostech, kde na nástěnkách budou mít přesné vzory hlasovacího lístku i s poučením, jak jej správně označit, aby byl platný.


    [Top]    


Nejpočetnějším publikem se mohl chlubit Vendelín

Představení divadelního souboru Vendelín
z DDM přihlíželo nejpočetnější publikum.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájem o přehlídku studentských divadel mírně stoupá. Zatímco v minulých letech se stávalo, že na jevišti bylo mnohdy více lidí než v hledišti, tentokrát si své publikum našla všechna čtyři představení. Sedmý ročník naplánovaný na minulý pátek zahájila druhá derniéra ’Hlívy ústřičné’ divadla Lípa Slezská. Po Ostravácích přišla na řadu trojice herců divadla V Soukolí a také jejich improvizační katastroficko-milostné drama slavilo úspěch. Zaručeně největší počet diváků vidělo představení místního souboru Vendelín.

Herci z domu dětí a mládeže odehráli poněkud vylepšenou verzi svého představení Volání z dálky, které premiérově uvedli před Vánocemi. V hledišti svým mladším kolegům přihlíželi také členové souboru Arnošt, který měl v tu dobu hostovat na národní přehlídce Šrámkův Písek. Nominace, které se jim dostalo na festivalu malých jevištních forem ve Valašském Meziříčí, se však ukázala být neplatnou. „V porotě chyběl člen agentury Artama, a proto se naše nominace změnila pouze v doporučení postupu. Jsme z toho trochu otráveni,“ řekl za všechny Arnošty Dan Brchel.

Na závěr přehlídky vystoupilo vsetínské divadlo Xnědku s jevištní podobou tří Čechovových povídek, jejichž pojetí se nejvíce ze všech blížilo klasickému divadlu.

Zařazení Xnědku mezi studentská divadla je navíc vzhledem k věku jeho herců minimálně značně diskutabilní. Zájemci o mladé divadlo se každopádně mohou těšit na Kopřivnickou bednu, na jejíž přípravě se v těchto dnech v DDM již usilovně pracuje.


    [Top]    


Zdejší fanoušci wartburgů dopsali po letech poslední list kroniky klubu

K o p ř i v n i c e (dam) - Po bezmála třiceti letech ukončil svou existenci kopřivnický Wartburg klub. „Už asi dva roky jsme o tom uvažovali. Nakonec jsme si řekli, že se rozhodneme podle zájmu o letošní technický den,“ řekl předseda zaniklého klubu Zdeněk Nevlud. Servisní den proběhl v areálu bývalého Svazarmu minulou sobotu a vzhledem k tomu, že mechanikům se pod ruce dostalo pouhých sedm vozů, znamenal také definitivně poslední zápis do pestré kroniky Wartburg klubu.

Zaniklý klub měl v době největšího rozmachu přibližně padesátku členů a pořádal řadu akcí. „Na servisní dny každoročně jezdilo kolem třiceti vozů. Organizovali jsme také setkání příznivců značky, orientační závod Beskydami, zájezdy do Tater a mnoho dalšího,“ vzpomíná dlouholetý člen klubu Jiří Melčák. Přestože po roce 1989 začal zájem o činnost klubu opadat, členové ubývali a noví se nehlásili, vydrželi příznivci ‘warťasů’ nejdéle, Škodovácký a Trabant klub, které při kopřivnickém Svazarmu rovněž existovaly, totiž přesto, že disponovaly větší členskou základnou, ukončily činnost dříve.

Členů Wartburg klubu bylo v době jeho zániku jen osm. Ti, co zbyli, ale nedají na své plechové miláčky na čtyřech kolech dopustit. „Byla to auta s nejmenším obsahem motoru, a přesto byla velmi prostorná. Pokud si člověk zvykne na pohodlí, které mu vůz poskytuje nejen svou prostorností, ale i jednoduchou obsluhou a poměrně malou poruchovostí, nemá zájem auto změnit,“ tvrdí Melčák.

Další výhodou je podle zarytých wartburgářů také fakt, že téměř cokoliv na autě je možné opravit poměrně snadno svépomocí v garáži, což nové vozy neumožňují.

Asi tím nejcharakterističtějším rysem wartburgu pro většinu populace je však jeho charakteristický pach, ani ten nevidí fanoušci značky jako problém. „Je pravda, že ty vozy čadí a páchnou. Smrdí olej, který se spaluje spolu s benzinem, ale emise škodlivin je nižší než u mnohých čtyřtaktů a hodnoty jsou nižší než u škodovek až do Š 120,“ obhajuje wartburg Nevlud. To, že zatracované vozy z bývalé NDR opravdu za něco stály, dokázala prý také cesta z Kopřivnice na Kavkaz, kterou před lety podnikli dva členové dnes již zaniklého klubu.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.