Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V Katolickém domě vystoupí Duo saxophone-piano z Francie

K o p ř i v n i c e (dam) - Na středu sedmého listopadu je v místním Katolickém domě připraven koncert francouzského Dua saxophone-piano tvořeného manžely Philippe Portejoie a Frédérique Lagarde.

Saxofonista Philippe Portejoia patří mezi absolutní hráčskou špičku a je držitelem řady prestižních ocenění. Kromě sólového vystupování se Portejoia věnuje i komorní hře, je například členem světoznámého kvartetu Jean Ledieu, hostuje také v několika velkých orchestrech. Kromě klasiky se věnuje také jazzu.

Frédérique Lagarde získala za svou klavírní hru také řadu cen. Vedle koncertní činnosti vyučovala na konzervatoři Maurice Ravela a od roku 1982 je profesorkou klavíru na Conservatoire Francis Poulenc v Paříži. V duu se svým manželem Philippem Portejoiem hraje od roku 1986.

Začátek koncertu, na kterém zazní jak klasická hudba, tak i muzika s prvky jazzu a jiných hudebních stylů, je naplánován na devatenáctou hodinu.


    [Top]    


Sazovský: OSA využívá evidentně špatný zákon

K o p ř i v n i c e (dam) - Poplatky Ochranného svazu autorského (OSA) dusí i tak mnohdy skomírající provozovatele kultury. Peníze, které za každý uskutečněný program putují na účet OSA, nejsou zdaleka zanedbatelné. „Už dávno to nejsou tři čtyři procenta, ale i deset patnáct procent,“ tvrdí Lubomír Sazovský, šéf firmy Ludvík Moravia provozující místní kulturní dům.

Za koncert pražského Spirituál kvintetu například kulturní dům zaplatil dva a půl tisíce korun. První výměr autorských poplatků za Šlahouny 2001 dokonce přesáhnul sto tisíc korun.

Mnohdy neúměrné požadavky ’Osy’ navíc zasahují i do peněženek běžných konzumentů kultury. „Promítá se to samozřejmě do cen vstupného. Dotace na provoz máme již několik let stejné, zatímco náklady v této oblasti rostou velmi rychle,“ uvedl Sazovský. Ten v žádném případě nechce zpochybňovat nutnost výběru poplatků vycházejících z autorských práv, ale zákon, který OSA k tomuto úkonu opravňuje, je podle něj špatný.

„O nedokonalosti zákona svědčí mimo jiné to, že výše poplatků za totožný program se diametrálně liší. Znění autorského zákona je benevolentní, neexistují konkrétní sazby a OSA s nimi může volně pohybovat,“ tvrdí šéf kopřivnického kulturního domu.

O tom, že zákon je nevyhovující, se podle Sazovského ví již dlouhou dobu, přesto zatím nedošlo k jeho změně. „Je to dáno také tím, že provozovatelé kultury z Čech nechápou naše problémy a tvrdí, že se s ’osou’ vždycky domluví. Ti, kteří spadají pod kancelář v Hranicích na Moravě, však vědí, že je to mnohdy obrovský problém,“ konstatoval Sazovský.

Dohodnutí rozumné částky s OSA je prý mnohdy záležitost nesmírně zdlouhavá a složitá. „Oběma směry proudí desítky dopisů a telefonátů, ve kterých se dohadujeme o adekvátnost částky. Stojí nás to moře času, úsilí a peněz,“ tvrdí Sazovský a dodává, že ročně jej dohadování s ’osou’ stojí sto i sto padesát tisíc korun.

Paradoxní je také, že Ochranný svaz vybírá poplatky i za produkce kapel, které u něj nejsou zaregistrovány. „To, že si stěžujeme, neznamená, že bychom nechtěli platit. Je ale nutné, aby platila jasná pravidla. Kdy, za co a hlavně kolik peněz ’ose’ náleží,“ uzavřel Sazovský.


    [Top]    


Dnes večer bude zahájena výstava malíře Strnadla

P ř í b o r (dam) - Dnes v pět hodin odpoledne bude vernisáží v refektáři příborského muzea zahájena výstava obrazů a grafik Pavla Strnadla.

Výtvarník, původem z Frýdku - Místku, žijící a pracující ve Frenštátě pod Radhoštěm, nazval expozici, tvořenou výběrem z jeho díla, Proměny. Jeho stálou inspirací jsou zákoutí periferních uliček a dvorů stejně jako Frenštát a okolí Beskyd, tvoří ale také portréty a zátiší. Strnadel maluje olejem, ale také kreslí uhly a pastely. Jeho obrazy zobrazují realitu, ale postupně se z nich vytrácí kresebná konstrukce a výraz je expresivnější. Výstava bude v muzeu k vidění až do devátého prosince.


    [Top]    


Dušek se Zbrožkem rozpoutali v CO krytu divoký ’šmejdan’

Šmejd (Jaroslav Dušek) se během
představení divadla Vizita ’Mečouní
krutony’ v CO krytu pod kulturním
domem vrhá na Jarku (Martin Zbrožek).

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý pátek se letos již podruhé zaplnil CO kryt pod kulturním domem lidmi dychtivými vidět další z improvizačních smrští pražského divadla Vizita. Jaroslav Dušek s partnerem Martinem Zbrožkem zaplnili jeviště stády ’tolstolo býků’, ’tolstolo krav’ a rozpoutali opravdový ’šmejdan’, ze kterého asi nikdo neodcházel zklamán. Konec konců i samotní vystupující byli s tím, co se v Noře dělo, spokojeni.

„Dneska jsme se pěkně drželi názvu. Ty ryby jsme tam měli skoro pořád,“ pochvaloval si po skončení vystoupení Dušek, narážejíc na titul představení ’Mečouní krutony’.

Název je to jediné, co s Vizitou připravuje dopředu. Další běh událostí na jevišti je již výhradně dílem improvizace. „Názvy používáme k tomu, aby lidé jednotlivá představení odlišili, aby si nemohli myslet, že jde o totéž. To je vlastně jediný jejich význam,“ tvrdí Dušek.

V repertoáru Vizity je teď například možné najít představení nazvané ’Měsíc se nezadržitelně blíží k zemi’, ’Mečouní krutony’ nebo ’Být křepelkou proti své vůli’. Stejný název je mnohdy užit pro několik odlišných představení. „Hrajeme třeba i pod stejným titulem, ale vždy na jiných místech. Je to důkazem toho, že už nám dochází fantazie,“ poznamenal se smíchem Martin Zbrožek.


    [Top]    


Koncert na počest svátku přilákal jen hrstku lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Také kultura byla součástí oslav výročí založení samostatného Československa. Oslavy svátku, který letos připadnul až na neděli, byly přesunuty již na čtvrtek.

Oficialitám u pomníku T. G. M. a lampionovému průvodu městem předcházel koncert v sále kina Puls. Přestože koncert byl přístupný zdarma a pořadatelé pozvali zvukově naprosto ojedinělý Panther Tuba Band, setkala se akce s fatálním nezájmem veřejnosti. Vystoupení kvarteta tvořeného Karlem Šínem (tenorová tuba), Jiřím Kadlecem (tenorová tuba), Miroslavem Pecháčkem (basová tuba), Pavlem Dvořákem hrajícím na kontrabasovou tubu přihlíželo jen něco málo přes dvacet lidí.

„Mrzí mě, že lidé na koncert nepřišli. Chystám se Panther Tuba Band pozvat příští rok na oslavy Evropského svátku hudby, tam doufám osloví více lidí,“ povzdechl si dramaturg Jiří Cachnín.

Podstatně většímu zájmu se těšil večerní program kopřivnických škol. Programu připravenému dětmi a učiteli místních základních a uměleckých škol letos dominovala hudba. Z pódia zazněly skladby od populárních popových melodií až po náročnější kompozice skladatelů, jako byl Bohuslav Martinů.


    [Top]    


Václav Koubek bude zítra hrát a zpívat v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Vybaven pouze tahací harmonikou a nezaměnitelným pěveckým projevem vystoupí zítra v noci na pódiu v CO krytu pod kulturním domem všeuměl Václav Koubek.

Divadelník, filmař a literát bude zítra večer hostem festivalu Kopřivnické Kraťasy. Poté, co jejich účastníkům promítne své autorské filmy, čeká jej od půl jedenácté v krytu koncertní recitál.

Koubek může posluchačům naservírovat téměř padesát svých písní, z nichž většina vyšla na některém ze čtyř jeho doposud vydaných cédéček.


    [Top]    


Plátno kina Puls ožije komedií Spy Kids, Magnolií a kriminálkou Rychle a zběsile

K o p ř i v n i c e (dam) - Svižnou rodinnou komedií Spy Kids začne dnes odpoledne nový promítací cyklus kina Puls. Ten bude sice v pátek a v sobotu přerušen, neboť kino si pro sebe vyhradí festival Kopřivnické Kraťasy, i tak však kino nabídne tři filmy. Zmíněná rodinná komedie z prostředí supertajných agentů Spy Kids je dílem režiséra a scénáristy Roberta Rodrigueze, který se do povědomí filmových konzumentů zapsal filmem Desperado.Ve Spy Kids Rodriguez vypráví příběh bývalých agentů Gregoria (Antonio Banderas) a Ingrid (Carla Cuginoová), kteří již před lety vyměnili svou profesi za manželství, ze kterého vzešly také dvě děti Carmen (Alexa Vegaová) a Juniho (Daryl Sabara). Právě ty musí své rodiče, kteří, jak se zdá, vypadli ze cviku, zachránit ze zajetí šíleného televizního moderátora, který se rozhodl ovládnout svět. Film je plný vtipně natočených akčních scén a jemných parodických narážek na filmy podobného ražení.

Večery budou dnes, v neděli i v pondělí patřit akčnímu krimi filmu Rychle a zběsile. Ten diváky zavede do Los Angeles, na jehož periferii skupinka mladých bláznů holduje nelegálním závodům rychlých aut v ulicích. Peníze na tuto náročnou zábavu přitom získávají přepadáváním kamionů s drahým nákladem, což má dokázat agent FBI Brian Spilner, kterému se podařilo do skupinky ’závodníků’ zapadnout. Režisér Rob Cohen natočil jednoduchý, ale zábavný film, který uspokojí především milovníky ladných křivek sportovních aut.

Tříhodinovou černou komedii Magnolia nabídne v úterý šestého listopadu svým členům místní Filmový klub. Spletenec devíti malých příběhů natočil Paul Thomas Anderson a obsadil jej oblíbenci ze svých starších filmů. Například Tom Cruise byl za svůj výkon nominován na Oscara a získal Zlatý globus.


    [Top]    


Tahákem prvního ročníku festivalu krátkých filmů má být Vorel

K o p ř i v n i c e (dam) - Režisér Tomáš Vorel a jeho snímky by měly být největším ’tahákem’ prvního ročníku Kopřivnických Kraťasů, festivalu krátkých filmů, který již zítra odpoledne odstartuje v kopřivnickém kulturním domě.

„Tomáše Vorla jsem si vybrala záměrně, protože je poměrně známou filmařskou osobností. Ostatní autoři, jejichž filmy se budou na Kraťasech promítat, nejsou veřejnosti tak známí, i když mezi filmaři mají své jméno a své pevné místo,“ řekla autorka festivalu Radka Korená z kina Puls. Kopřivnické Kraťasy mají umožnit běžným filmovým konzumentům zhlédnout krátké filmy, které je jinak možné vidět pouze na zavedených filmových festivalech či úzce specializovaných televizních pořadech. „Kromě pár snímků, které ke svým filmům sem tam přidává společnost Cinemart, se běžní diváci ke krátkým filmům v kině dostanou jen stěží, a to je škoda,“ míní Korená

Krátké filmy se budou v Kopřivnici promítat jak z klasického materiálu šíře 35 mm, tak i z šestnácti a dokonce osmimilimetrových filmů. Některé snímky budou mít organizátoři k dispozici i na videokazetách. Festivalové dění bude rozvrženo do tří prostorů. Kromě samotného kinosálu se program bude odehrávat i v hudebním salonku v přízemí a v CO krytu pod kulturním domem.

O úvod prvního ročníku festivalu, který je v republice naprosto ojedinělou záležitostí, se zítra v pět hodin odpoledne postará pětadvacetiminutová komedie Petra Zelenky Powers, která byla mimo jiné i součástí letošního Projektu 100. Následovat bude pásmo šesti snímků ’Šest statečných’. „Jsou to filmy šesti studentů českých a slovenských filmových škol a určitě stojí za vidění. Možná za pár let budeme číst jména jejich tvůrců v titulcích celovečerních filmů,“ láká na festival Korená.

Podle ní si v programu najde něco, co jej zaujme, doslova každý. Promítat se budou dokumenty, hrané i animované snímky, chybět nebude výstava ani koncert. Právě v pátek po promítnutí dokumentu o jeho osobě bude ve vestibulu kina otevřena výstava unikátních obrazů Otty Plachta malovaných na moskytiérách. O závěr prvního dne Kraťasů se postará několik filmů a následně koncert Václava Koubka.

Sobotní program zahájí film Tomáše Vorla Pražská pětka. Známý snímek prý i přes celovečerní stopáž na festival krátkých filmů patří.

„Původně byly jednotlivé povídky natáčeny jako krátké filmy, až později se Vorel rozhodl spojit je do jednoho celku,“ vysvětlila Korená. Na diváky v sobotu čeká především pásmo krátkých filmů Tomáše Vorla, které si režisér nejen uvede, ale taky o nich bude s diváky diskutovat. „S sebou přiveze i několik věcí ze své soukromé videotéky, které nebyly zatím nikde uváděny. Je se na co těšit,“ slibuje Radka Korená.

Bonbonkem na závěr dvoudenního setkání, na které se chystá i řada lidí z řad filmových odborníků, bude vystoupení filmové improvizační skupiny Ultra v CO krytu.

„Ultra je unikátní záležitost. Je to vlastně filmové divadlo. Jde o skupinu lidí, kteří vytvářejí na plátně předem nepřipravené filmové koláže. Domnívám se, že to bude umělecké vyvrcholení festivalu,“ řekla Korená. Ultra zatím vystupovalo pouze sedmkrát, většinou u příležitosti větších filmových událostí. Součástí skupiny tvůrců z Ultry jsou i hudebníci, kteří improvizované dění na plátně doprovázejí živou muzikou.

Další informace na http://www.sweb.cz/kkff

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.