Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 38/2001
ze dne 1. listopadu 2001

Zprávy z města a okolí

Polákům se líbila třídicí linka odpadu

Na kongresu starostů diskutovali o rozpočtech a projektech kraje

Starý závod pomalu mizí demoliční firmě pod rukama

Majitel hodlá hotel Tatra dále upravovat

Politici budou rozebírat aktuální problémy

Potěšilův projekt uspěl v soutěži Strojírenský CAD

Místo pro squash a bowling v kasárnách již existuje

Stíny

Ředitel Holly má připravit nabídku služeb své agentury

Chata pod Červeným kamenem neslouží jen lyžařům

Štramberští zastupitelé dali stavbě cementárny zelenou

Tisková oprava

Za Čtyřkoalici je Janek v kraji na druhém místě

Tabule mají pomoct turistům v Lašské bráně

I místní katolická Charita shání peníze na pomoc pro uprchlíky z Afganistanu

V Mniší mají svou školu již sto patnáct let


    [Top]    


Polákům se líbila třídicí linka odpadu

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pracovní návštěvu zaměřenou na životní prostředí přijela sedmičlenná delegace z polského Myszkowa v pátek 19. října. Tu nejdříve přivítal na radnici starosta a poté se delegace ujal Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí, který je celý den doprovázel.

Karel Pargač, pracovník informačního a datového centra kopřivnické radnice, předvedl delegaci práci s grafickým informačním systémem a digitální technickou mapu města Kopřivnice a její možnosti. Denní program byl skutečně nabitý, neboť během návštěvy si Poláci stačili prohlédnout dotřiďovací linku komunálního odpadu a psí útulek a kompostárnu v Příboře. Ve středisku ekologické výchovy v Hájence byli členové delegace seznámeni s ekologickou výchovou a po cestě zpět se podívali na revitalizaci Kopřivničky.

Tato delegace byla první pracovní, kdy do Kopřivnice přijeli lidé s určitým cílem. Ten byl jasný - vidět co nejvíce, získat hodně zkušeností, kontaktů a domluvit se na další spolupráci.

„Co se týče zpracování komunálního odpadu, jste dále, máte i lepší zákony, které vám usnadňují vaši práci,“ odpověděl na dotaz, zda už jsou v Myszkowě dále ve sběru a třídění odpadu Slawomir Zalega, ředitel komunálních služeb Saniko města Myszkowa.

„Po zhlédnutí linky na třídění odpadu chceme s firmou Slumeko určitě spolupracovat, chtěli bychom získat co nejvíce informací jak ekonomických, tak i technických. Některé věci se nám velmi líbily a chtěli bychom je realizovat i u nás. My sbíráme tříděný odpad - bílé a barevné sklo, které pak prodáváme dalším zpracovatelům,“ dodal Zalega.

Zeptala jsem se, co se jim nejvíce líbilo? Reakce dámské části byla okamžitá - psí útulek. Rovněž se jim líbilo ve středisku ekologické výchovy Hájenka, její zateplení z ovčí vlny. V Polsku by to prý byl velký problém.

Na můj dotaz, zda i my můžeme něco přebrat od Myszkowanů, mi odpověděli, že ne všechno, co je u nich dobré, je aplikovatelné i u nás. Je to i z důvodu rozdílných podmínek a zákonů.


    [Top]    


Na kongresu starostů diskutovali o rozpočtech a projektech kraje

K l i m k o v i c e (hod) - Místostarosta Kopřivnice Alois Janek se zúčastnil minulý pátek 19. října zasedání valného shromáždění Sdružení obcí Horního Slezska a severní Moravy. Po jeho skončení následoval kongres starostů Moravskoslezského kraje, který pořádalo Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Sdružení obcí Horního Slezska a severní Moravy.

„Na zasedání Sdružení obcí Horního Slezska a severní Moravy byly schváleny nové stanovy. Jejich změna byly nutná z důvodu nové legislativy,“ sdělil Alois Janek, proč bylo zasedání svoláno.

„Kongresu starostů se zúčastnil náměstek ministra vnitra Postránecký, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský a jeho dva zástupci - Jaroslava Wenigerová a Josef Jalůvka. Hovořilo se o postupných krocích v reformě veřejné správy a z toho plynoucích dopadů. Hodně se diskutovalo o návrhu státního rozpočtu, o zákoně ’O rozpočtovém určení daní’ (velký rozpočtový zákon), který určuje základní rozdělení daňových výnosů mezi stát, kraj a obec, a o zákoně ’O územních rozpočtech’ (malý rozpočtový zákon) a o jejich dopadech na kraj a na obce. Reforma veřejné správy byla přednášena ze dvou hledisek, a to technické kroky, finanční dopady a z hlediska působení krajů byly zmíněny problémy z oblasti školství, ale i dopravy při převádění a údržbě silnic druhé a třetí třídy. O oblasti regionálního rozvoje hovořil Josef Jalůvka, který ve svém vystoupení zmiňoval potřebu některých rozvojových projektů kraje, jako je regionální operační plán, plán rozvoje kraje a další. Některé z nich už jsou funkční a na dalších se pracuje,“ uzavřel komentář Alois Janek.


    [Top]    


Starý závod pomalu mizí demoliční firmě pod rukama

K o p ř i v n i c e (dam) - V prostoru starého závodu Tatry vzniká místo pro stavbu supermarketu Kaufland.

Demoliční firma rozebírá ocelové konstrukce jeřábních mostů a dřevěné části budov. Ty měly původně shořet v komíně, který je součástí areálu, nakonec je však firma, stejně jako další odpad, odveze na skládku.

„Pokud někdo projeví zájem, je možné dohodnout se na odvozu dřeva, které je možné použít jako palivo,“ řekl Robert Vančura z firmy Dopravní stavby, která budoucí staveniště připravuje.

Veškeré demoliční práce by měly být podle sdělení odpovědných pracovníků dokončeny do konce roku. Zřejmě poslední na řadu pak přijde již zmiňovaný komín, který bude odstřelen. „Konkrétní termín demolice komína zatím neznáme, bude to ale zřejmě až v době, kdy zmizí ostatní budovy a bude k dispozici odpovídající plocha,“ uvedl Vančura.

Zahájení stavby supermarketu nebude podle Ladislava Koňaříka z firmy Fastav, která bude budovu Kauflandu stavět, bezprostředně navazovat na dokončení demolice.

„Předpokládám měsíc až dva dlouhou prodlevu. Jednak budeme čekat na vhodné počasí a bude nutné vyřídit také některé formality,“ řekl Koňařík. Ten za optimistický termín zahájení výstavby označil konec měsíce února.


    [Top]    


Majitel hodlá hotel Tatra dále upravovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Novou doplněnou projektovou dokumentaci na úpravy hotelu Tatra má předložit jeho majitel. Do doby, dokud tak neučiní, nebudou další zvažované úpravy na hotelu schváleny.

Mezi záměry, které chce provozovatel hotelu v centru města realizovat, je podle architekta města Milana Šmída například rozšíření terasy na straně přiléhající k parkovišti nebo vybudování vstupů do prostoru v suterénu, které by měly být po obou stranách hotelu. „Tyto vstupy tak, jak jsou zamýšleny, zasahují do pozemků města a o jejich případném využití bude muset rozhodnout rada či zastupitelstvo města,“ řekl Šmíd.


    [Top]    


Politici budou rozebírat aktuální problémy

K o p ř i v n i c e (dam) -Zástupci všech parlamentních stran s výjimkou komunistů se příští pátek sejdou v místním kulturním domě na dalším ročníku diskuzního fóra ’Jak jsme daleko s demokracií’.

O tématech, jako je zaměstnanost, levné bydlení, o super- a hypermarketech ve městě, o vztahu médií a politiky či výhodách a nevýhodách zřízení krajů bude tentokrát diskutovat předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS) společně s poslanci Vilémem Holáněm (KDU-ČSL), Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a Karlem Sehořem (ODS). Názory mladé generace bude hájit studentka třetího ročníku politologie FF Palackého univerzity Lucie Španihelová.

Ke změně letos dojde na pozici moderátora diskuze. Ivana Hoffmana, který je pracovně zaneprázdněn, nahradí Alexander Mencl, odborný asistent katedry žurnalistiky olomoucké univerzity.

„Program bude, jak už je zvykem, rozdělen do dvou bloků. V první části se bude řeč točit okolo všeobecných problémů a následně, když ke jmenovaným přibydou politici z našeho regionu, se bude mluvit především o komunálních záležitostech,“ slíbila Dagmar Rysová z kulturního domu.

Ve druhé části programu by měly zaznít názory senátora Jaroslava Šuly (KDU-ČSL), poslance Luďka Poláška (ČSSD), zástupce hejtmana Josefa Jalůvky (ODS) a starosty Kopřivnice Jiřího Tichánka (ČSSD).

„Je možné, že ještě dorazí další politici. Zatím nám však účast potvrdili jen ti, co byli jmenováni,“ řekla Rysová. Podle jejích slov organizátoři oslovili místní organizace jednotlivých stran, a ty pak pozvaly své představitele, jejichž názor chtěly nechat v Kopřivnici zaznít.

Začátek diskuzního fóra je naplánován na sedmnáctou hodinu.


    [Top]    


Potěšilův projekt uspěl v soutěži Strojírenský CAD

K o p ř i v n i c e (red) - V konkurenci třiceti projektů převážně z vysokých škol zařazených do letošního ročníku soutěže ’Strojírenský CAD projekt 2001’ uspěla práce studenta místní Vyšší odborné školy Romana Potěšila. Jeho návrh postupového nástroje porota stejně jako vloni shledala nejlepším.

Cenu za první místo si Potěšil převzal 18. října na Mezinárodním veletrhu výpočetní techniky INVEX v Brně v rámci programu Průmyslového fóra 2002 a jeho projekt bude publikován v odborných časopisech. Další projekt přihlášený do stejné soutěže, vypracovaný studenty Vyšší odborné školy Petrem Kopeckým, Pavlem Němcem a Jakubem Trnečkou, se umístil na pěkném pátém místě.


    [Top]    


Místo pro squash a bowling v kasárnách již existuje

Výstavba squashových kurtů v kasárnách
si vyžádala zvednutí střechy na jednom
křídle budovy o víc jak dva metry.
Tato práce byla dokončena
na konci minulého týdne.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V zimních měsících již na plné obrátky poběží stavba dvou squashových kurtů a stejného počtu bowlingových drah v nejvyšším patře budovy kasáren na ulici České. Místo pro umístění sportovišť vytvořili dělníci v minulých dnech.

„V místě, kde bude squash, jsme museli zvednout střechu o víc jak dva metry. Aby však nebyl ohrožen provoz budovy, rozhodli jsme se postavit nejdříve novou střechu a původní rozebrat až následně,“ prozradil manažer budovy Milan Graňák. Také nutné vybourání několika příček v místech, kde se bude hrát bowling, je již dokončeno. „Chtěli jsme všechno stihnout tak, abychom v zimě mohli pokračovat v práci bez ohledu na počasí, a to se povedlo,“ uzavřel Graňák.
 


    [Top]    


Stíny

Dne 25. října bylo na služebnu městské policie nahlášeno, že v Lubině vytéká do potoku kapalina růžové barvy. O celé věci byli uvědoměni hasiči a okresní hygienik, který odebral vzorky k rozboru. Látka se do vodního toku dostala v místech, kde stojí mlýn. Celou záležitostí se bude dále zabývat odbor životního prostředí kopřivnické radnice.

Dne 26. října v odpoledních hodinách byla požádána městská policie o pomoc při zpřístupnění bytu na ulici 17. listopadu. Zde si nájemník zabouchl dveře a nemohl se dostat domů, i když v bytě byla další osoba, ta však pro svou bezmocnost nemohla otevřít. Byt se podařilo ve spolupráci s hasiči a Policií České republiky zpřístupnit.

Dne 26. října kolem čtrnácté hodiny došlo na ulici Čs. armády k dopravní nehodě. Při nehodě byl zcela vyvrácen jeden ze sloupů veřejného osvětlení. Městští strážníci zajišťovali odpojení poškozeného světla firmou Slumeko.


    [Top]    


Ředitel Holly má připravit nabídku služeb své agentury

N o v ý   J i č í n (hod) - V nových prostorách novojičínského městského informačního centra zasedalo ve čtvrtek 18. října předsednictvo agentury Beskydy - Valašsko, které mělo jediný cíl, a to projednat rozpočet na příští rok.

„Základní část rozpočtu zahrnuje jen provozní příjmy a výdaje, ze kterých se platí nájem za dvě kanceláře a platy ředitele a administrativní síly. Ředitel agentury Ladislav Holly, který byl jmenován do funkce letos, dostal za úkol, aby zpracoval nabídku služeb, kterou bude agentura zabezpečovat svým členům tak, aby byla pro ně přínosem. V poslední době se totiž mezi členy agentury začaly objevovat jisté pochybnosti, zda v agentuře setrvat či nikoliv a co jim vlastně členství v agentuře přináší. Nabídka služeb má být připravena do 5. listopadu, aby obce mohly obhájit příspěvky ze svých rozpočtů, které agentuře poskytují. Na jednání v listopadu bude sestaven konečný rozpočet, který bude schválen na valné hromadě v lednu,“ sdělila Lenka Heráková, pracovnice odboru školství, která na jednání agentury zastupovala Kopřivnici.

Dále se projednávala účast na Regiontouru v Brně, která je plně v kompetenci agentury Beskydy - Valašsko, neboť okresní úřad tuto akci už nebude zaštiťovat, nemá na to finanční prostředky. Letos budou obce novojičínského okresu vystavovat v expozici Moravskoslezského kraje. Agentura Beskydy - Valašsko bude mít pronajatou část prostoru tohoto stánku.


    [Top]    


Chata pod Červeným kamenem neslouží jen lyžařům

Chata ’Červený kámen’ neslouží pouze
lyžařům, během celého roku je dějištěm
mnoha akcí pro děti i dospělé.
Ilustrační foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (ili) - Původní lyžařskou chatu vybudovanou pod Červeným kamenem převzala do pronájmu firma Foto Morava počátkem roku 1998. Za dvě stě padesát tisíc v ní byly provedeny stavební úpravy interiéru. Od chladicího boxu, přes interiér baru až po turistické ubytování zhruba pro osmnáct lidí.

„Upravili jsme i venkovní prostředí tak, aby bylo uživatelné pro děti - průlezky, houpačky, pískoviště, provedli kompletní rekonstrukci pergoly u ohniště, což přišlo na dalších sto padesát tisíc korun,“ vyjmenoval další úpravy jeden ze spolumajitelů firmy Bohdan Wojkowský. Společně s městem se finančně podíleli na rekonstrukci příjezdové cesty k chatě. „Naší povinností je starost o provoz sjezdovky jako městského sportoviště. Zajišťujeme údržbu a provoz vleku a s tím související údržbu povrchu vlastní sjezdovky. Jedná se o cenově velmi nákladnou záležitost, co se týče různých revizí, které se pak promítnou do ceny permanentek. Přesto se snažíme držet ceny na přijatelné úrovni,“ dodal Wojkowský. S ohledem na nedostatečnou nadmořskou výšku je sjezdovka zprovozněna čtrnáct, maximálně jednadvacet dní v roce, což pokryje pouze náklady s tím spojené.

Chata je celoročně využívána ke spoustě dalších aktivit. „Hodně se věnujeme pořádání akcí pro děti - Pohádkový les, Cesta za pokladem, Slet čarodějnic, příměstských táborů nebo sportovních podniků jako například Everest, různé cyklistické a běžecké závody a turistické pochody,“ jen namátkou vyjmenoval akce Wojkowský, při kterých úzce spolupracuje s různými sportovními organizacemi, DDM a ZŠ - náměstí.

Pořádají se zde svatby, stužkovací i maturitní večírky, výroční schůze a další společenské akce. Od podzimních měsíců do jara jsou každou druhou sobotu pořádány country večery pro veřejnost. Kapelu tvoří členové místního klubu paraglidingu, kteří mají na chatě téměř domovskou základnu. „Z jejich členů se pak rekrutují i dobrovolníci, jako je Honza Křístek, Jirka Procházka nebo Petr Kuhn, kteří se podílejí na zabezpečení dalších akcí,“ dodal Wojkowský. Chata se stala mezi paraglidingovou veřejností pojmem i v rámci celé republiky.

Přes horší dostupnost, neumožňující výjezd až na místo a neosvětlenou cestu, která komplikuje noční návraty, si chata našla okruh svých návštěvníků od pátku do neděle, kdy je otevřena pro veřejnost.


    [Top]    


Štramberští zastupitelé dali stavbě cementárny zelenou

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberští zastupitelé dali zamýšlené stavbě velkokapacitní cementárny pod Kotoučem zelenou. Záměr investora, který údajně hodlá zaměstnat několik desítek lidí, schválili minulou středu na mimořádném zasedání zastupitelstva.

„Řekli jsme cementárně své ano v případě, že budou splněny již dříve avizované podmínky, které jsme zpřesnili a doplnili,“ řekl starosta sousedního města Jan Socha. Podle jeho slov chce Štramberk minimalizovat dopady zvýšené dopravy, zajištění monitoringu znečištění ovzduší či smluvně zajistit mimosoudní vyrovnání případných škod na majetku občanů způsobených provozem cementárny.

Podle Sochy bylo téma cementárny ve Štramberku intenzivně diskutováno půl roku a většina občanů se záměrem jejího vybudování souhlasí.


    [Top]    


Tisková oprava

V minulém čísle Kopřivnických novin bylo v článku Občanská sdružení chtějí šetrné vytěžení vápence z Kotouče chybně uvedeno, že ložisko na stejnojmenném kopci poskytuje zásobu kamene na patnáct let. Ve skutečnosti je zásoba suroviny odhadována na padesát let těžby. Redakce se tímto čtenářům omlouvá.


    [Top]    


Za Čtyřkoalici je Janek v kraji na druhém místě

K o p ř i v n i c e (hod) - Mnohahodinové jednání několika dní si vyžádalo sestavení konečné kandidátní listiny Čtyřkoalice pro Parlamentní volby, které se budou konat v příštím roce.

Lídrem Čtyřkoalice krajské kandidátní listiny Moravskoslezského kraje se stal Zdeněk Kořistka z Unie svobody. Na druhém místě je kopřivnický místostarosta Alois Janek za KDU-ČSL. Třetí v pořadí je Marian Bielecz (US), Josef Vícha (KDU-ČSL), starosta Hradce nad Moravicí, je čtvrtý, pátý je Oldřich Malota (ODA) a Vilém Holáň (KDU-ČSL) skončil nakonec na šestém místě.


    [Top]    


Tabule mají pomoct turistům v Lašské bráně

K o p ř i v n i c e - Kdo by si nevšiml velkých informačních tabulí v našem městě, které jej zdobí od roku 1995? Tabule to jsou pěkné, barevné, nepřehlédnutelné. Možná, že jste na ně narazili i v jiných okolních obcích a městech. Smysl informačních tabulí, které byly instalovány celkem na 15 stanovištích a vymezují region ’Lašská brána Beskyd“, je jasný - usnadnit přijíždějícím turistům a návštěvníkům orientaci v tomto regionu.

Kde se však region Lašská brána Beskyd tak najednou vzal? Koho reprezentuje a co představuje? Vysvětlení je vcelku prosté. Zmíněný region vznikl v polovině devadesátých let na základě dohody mezi obcemi Kopřivnice, Příbor, Štramberk a Hukvaldy. Jeho hlavním smyslem bylo zvýšení atraktivity a návštěvnosti zdejšího kraje. Hotovo, splněno. Tady by to všechno mohlo skončit. Nekončí. Představitelé daných obcí se shodli na tom, že v současné době existují i další roviny možné spolupráce. Spolupráce, která bude pro všechny výhodná a přínosná - a to nejen finančně. Jmenujme alespoň některé z těchto oblastí. V první řadě to je spolupráce v oblasti propagace regionu (jeho obcí) a podpora cestovního ruchu uvnitř regionu. S tím souvisí tvorba propagačních materiálů, společná propagace v médiích, společný postup při prezentaci regionu.

K tomu, abychom u nás udrželi návštěvníky co nejdéle, je zapotřebí mnohem užší a intenzivnější spolupráce všech čtyř informačních center. I to je jedna z oblastí, kde máme na čem pracovat. Samozřejmě cílem spolupráce není jen orientace směrem ven - na turisty a návštěvníky regionu, ale i dovnitř - na obyvatele všech čtyř obcí. Vcelku jasně se rýsují činnosti, které osloví obyvatele regionu Lašská brána Beskyd. Je toho dost, co si můžeme navzájem poskytnout, čím si můžeme být prospěšní a nápomocní. Přesto není smyslem uvedení všeho do života okamžitě. Chceme postupovat po krocích, a když to bude nutné, tak třeba jen po krůčkách. Snažíme se, aby to, co začneme, nemělo charakter krátkodobý či jednorázový. Naopak. A o to nám všem jde především.

Vladan Jílek, KDK, p. o.


    [Top]    


I místní katolická Charita shání peníze na pomoc pro uprchlíky z Afganistanu

K o p ř i v n i c e (ili) - Při nedělních bohoslužbách byla v Kopřivnici vyhlášena sbírka na pomoc afgánským uprchlíkům. „Pomoc se soustředí na stávající a nově budované uprchlické tábory v Pákistánu. Další bude směřovat k tzv. vnitřním uprchlíkům v táborech v okolí Kandaháru,“ uvedl generální sekretář Sdružení České katolické charity Jaroslav Kopřiva.

Podle jeho slov bude v Pákistánu během několika dnů vybudováno dvaatřicet nových táborů pro 320 tisíc afgánských uprchlíků. „Je to území vzdálené několik desítek kilometrů od afgánských hranic s minimální možností zásobování vodou. Podle našich posledních informací zatím Pákistán hranice neotevřel, propouštějí jen ohrožené skupiny obyvatel, matky s dětmi a nemocné. Přestože je území, na němž mají vyrůst tábory, nehostinné, jeho poloha je pro hladovějící uprchlíky důležitá,“ hovořil o aktuální situaci Jaroslav Kopřiva.

Mezinárodní Charita plánuje dopravit do nových táborů stany pro deset tisíc rodin a pro padesát tisíc rodin deky, matrace, základní oblečení, nádobí, plastikové nádoby a konve na vodu. V šesti táborech se Charita postará o zavedení vody a vybudování hygienického zařízení. Ve dvou táborech bude zajišťovat základní zdravotnickou péči a potravinovou humanitární pomoc.

Celkový rozpočet Caritas Internationalis na pomoc afgánským uprchlíkům, na kterém se budou podílet jednotlivé národní Charity, činí podle předběžných odhadů 14,5 milionů dolarů.

Charitativní pomoc bude směřovat také lidem, kteří opustili Afganistan před hrozbami Talibanu před několika měsíci.

Konto Sdružení České katolické charity, na které můžete posílat své peněžní dary na pomoc afgánským uprchlíkům, je vedeno u Raiffeisenbanky se sídlem v Praze 1, Vodičkova 38 - 1011017777/5500, variabilní symbol 132 - Pákistán.


    [Top]    


V Mniší mají svou školu již sto patnáct let

M n i š í (ili) - Škola v Mniší oslavila v těchto dnech 115. výročí své existence. První zmínka o škole v této vesnici je však z roku 1820, kdy v chaloupce č. 24 začal přes zimu vyučovat Jan Holub. Tato situace, kdy se střídaly chalupy a vyučující - jednou to byl tkadlec, podruhé zednický polír, trvala do roku 1850, kdy děti z Mniší přešly do Vlčovic.

V roce 1881 se začalo uvažovat o rozšíření vlčovické školy, protože její kapacita byla nedostatečná. Pro sto deset dětí (60 z Mniší a 50 z Vlčovic) bylo nutno zavést polodenní směnné vyučování. V té době se Mnišané, pobízeni příborským vlasteneckým kaplanem Antonínem Cyrilem Stojanem, rozhodli místo příspěvku na rozšíření školy ve Vlčovicích postavit si vlastní školu. Ta byla ze šest tisíc zlatých dostavěna v roce 1886.

Stejně jako na jiných venkovských školách tak i v Mniší byla 13 - 14letým žákům povolována tzv. úleva - v létě byli osvobozeni od školní docházky. Do školy chodili od 1. listopadu do konce dubna. Propuštěni ze školy byli toho dne, kdy dosáhli čtrnácti let. Teprve od roku 1920, kdy byla zavedena osmiletá povinná školní docházka, byly úlevy zrušeny.

Od 1. září 1976 byla škola v Mniší zrušena a přestavěna na mateřskou školu sloužící zaměstnancům kopřivnické Tatry. Po dobu patnácti let dojížděly místní děti do Základní školy v Lichnově. Na začátku školního roku 1991 - 1992 byla Základní škola v Mniší pro žáky 1. až 4. ročníku opět otevřena.

Pod vedením současné ředitelky Ivany Volné dochází do školy celkem třiatřicet dětí, o které se starají dva pedagogové a jedna vychovatelka. V rámci školy mají možnost navštěvovat knihovnu, videotéku, sportovní a rybářský kroužek a z nepovinných předmětů náboženství, angličtinu a výtvarné činnosti. Většina žáků dále pokračuje na ZŠ dr. Milady Horákové, velký zájem je i o studium na církevní škole.

Škola pravidelně pořádá drakiádu, maškarní ples, vánoční dílny, při kterých si různé výrobní techniky a netradiční postupy vyzkoušeli žáci i jejich rodiče, a spoustu dalších akcí. Navíc škola úzce spolupracuje s obcí a jejími zájmovými složkami. „Společně se školkou nacvičujeme různá taneční a sportovní vystoupení a recitační pásma, s kterými se pak prezentujeme na obecních akcích,“ uvedla ředitelka Volná, „možná pro naši angažovanost dostala škola k užívání od místní osvětové besedy klavír, který bychom si z našeho rozpočtu nemohli dovolit.“

Právě provázanost s místním hasičským družstvem způsobila, že se obtížně hledal volný termín pro akademii k sto patnáctému výročí založení školy, protože většina dětí se účastní soutěží v hasičském sportu. Akademie nakonec ke spokojenosti všech proběhla v neděli 21. října. „Vystoupení našich dětí jsme obohatili kopřivnickými mažoretkami a jednotlivé vstupy zkombinovali se vzpomínkami na historii školy,“ přiblížila průběh akademie Volná.

V příštím roce by ráda ředitelka školy, která nedá dopustit na spolupráci s rodiči, dokončila úpravu školního hřiště. „Máme krásnou zahradu, která volá po úpravě. Stejně tak ráda by nechala prodloužit střechu mezi oběma křídly budovy, a vznikla by tak možnost výuky venku,“ netají se se svými záměry Ivana Volná.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.