Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Ve stínu TGM budou lidé diskutovat o české otázce

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejrůznější osobnosti politického, společenského a občanského života se ve čtvrtek 8. března sjedou do Kopřivnice, aby zde diskutovaly o myšlenkách prvního prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka.

Tématem letošního setkání, které se stejně jako předcházející čtyři ročníky uskuteční v kulturním domě, bude ’Česká otázka’. Pořadatelé přiznávají, že se při jejím výběru nechali inspirovat stejnojmennou Masarykovou knihou. „Nechceme ale, aby se rozebíralo toto dílo. Naším cílem je, aby se hosté zamysleli nad současným stavem věci, jak například vidí budoucnost našeho národa ve sjednocené Evropě,“ řekl Lubomír Sazovský, jeden z garantů akce.

Cílem Společnosti pro realizaci cyklu setkání občanů České republiky je přivést do Kopřivnice vždy vzorek názorových proudů od Hradu, přes parlament, vědecké či publicistické kruhy, až po místní občany. „Zatím se nám tuto pomyslnou osu vždy podařilo dodržet. Letos se nám jen nedaří zajistit návštěvu někoho z prezidentské kanceláře. Chystáme se však ještě do Prahy, takže seznam hostů není ještě definitivní,“ prozradil Sazovský. Již nyní je však téměř jistá účast předsedy Senátu Petra Pitharta, senátora Jana Rumla, socioložky Jiřiny Šiklové a dalších. „V letošním roce by poprvé měl se svým pohledem na věc vystoupit také student, který by měl prezentovat názory mladých na věc,“ uvedl Sazovský.

Scénář akce, jejíž začátek je plánován na půl pátou, by měl být velmi podobný jako v předcházejících ročnících. Nejprve své úvahy na dané téma přednesou pozvaní hosté, pak by měl program pokračovat volnou diskuzí. „Nechceme, aby to bylo nějak násilné, budou-li mít lidé chuť se hostů na něco zeptat, neměl by to být problém. Pokud zájem nebude, nic se nestane,“ tvrdí Sazovský.

Na osobu prezidenta osvoboditele se bude v Kopřivnici vzpomínat, ale již o den dřív. Sedmého března, v den výročí Masarykových narozenin, se totiž v budově Základní školy - náměstí uskuteční schůze místního Klubu Masarykova demokratického hnutí a v tentýž den v pět hodin odpoledne se bude konat také tradiční slavnostní setkání u pomníku T. G. M. na stejnojmenném kopřivnickém náměstí.


    [Top]    


Ústav sociální péče byl oficiálně otevřen

V nově otevřeném Ústavu sociální péče
s denním pobytem ve Vlčovicích
jsou k dispozici mimo jiné
také tkalcovské stavy sloužící
k ergoterapii jeho klientů.

Foto: David Macháček

V l č o v i c e (ili) - Oficiálního otevření Ústavu sociální péče s denním pobytem - Centra pro zdravotně postižené občany ve Vlčovicích proběhlo minulý týden v úterý. Akce se uskutečnila za přítomnosti vedení města, členů městské rady a zastupitelů, zástupce okresního úřadu, sdružení zdravotně postižených a zástupců okolních měst.

„Záměrně jsem pozvali takové široké spektrum lidí. Jednak abychom prezentovali náročnou a úspěšně zvládnutou přestavbu objektu z roku 1896, který naposled sloužil jako mateřská škola, a hlavně proto, aby se na vlastní oči přesvědčili všichni ti, kteří o přestavbě rozhodli, že peníze byly smysluplně vynaloženy,“ uvedla ředitelka Střediska sociálních služeb Jitka Veřmiřovská. Účast zástupců okolních měst také nebyla bezúčelná. „Předpokládáme, že část kapacity našeho zařízení, která je stanovena pro třicet osob, zaplní i zdravotně postižení občané z jiných částí našeho regionu,“ přiblížila záměr Jiřina Mikulenková, vedoucí odboru sociálních věcí.

Nákladem půl milionů vznikla prostorná dílna s tkalcovskými stavy, učebna, herna s tělocvičnou a jídelna. Do budoucna se počítá s tím, že dovybaví prostory pro košíkářskou a keramickou dílnu, aby tak klientům mohlo být nabídnuto širší spektrum možností pracovní terapie.

„Denní pobyt probíhá tak, že po příjezdu linkovým autobusem, abychom snížili náklady na dopravu, si popovídáme a rozebereme předcházející den. A pak se věnujeme ručním pracím. Během dopoledního zaměstnání si s klienty zopakuji učivo z matematiky a češtiny. Musíme mít stále na paměti, že naši klienti zpravidla trpí krátkodobou pamětí a veškeré dosažené znalosti je nutno denně opakovat,“ uvedla k náplni činností vedoucí vychovatelka Xenie Šustalová.

V jarních měsících se počítá s dalšími stavebními úpravami, jako je nájezdní rampa a úprava zahrady, počítá se i s výstavbou skleníku, aby se pracovní terapie rozšířila i o zahradnické aktivity. „Nabídka pracovní terapie by měla být co nejširší, aby si každý z klientů mohl najít takovou činnost, která by jej uspokojovala,“ dodala Šustalová.

Poměrně velká zahrada se výhledově dočká širšího využití. Ředitelka Střediska sociálních služeb Jitka Veřmiřovská předpokládá, že se tady časem vybuduje posezení s ohništěm, které by v odpoledních hodinách nebo o víkendech mohli využívat i kopřivničtí senioři. „Právě možnost udělat si kdykoli malý výlet do přírody, zakončený finančně nenáročným posezením, přijde nám a hlavně obyvatelům střediska jistě vhod,“ netajila se dalšími možnostmi, které otevření centra ve Vlčovicích přinese, ředitelka Veřmiřovská

Starosta Jiří Tichánek přislíbil plynofikaci celého objektu, což se bude odvíjet od finančních možností městského úřadu.

„Jsme opravdu maximálně se zdejšími prostory spokojeni, a to nemluvím jenom za personál, ale hlavně za naše klienty. Začali jsem s provozem už od února. Na klub Kamarád jsme si sice zvykli, ale tísnili jsme se v jedné maličké místnosti. Proto jsme si tak všichni rychle zvykli,“ srovnala původní a stávající objekt Xenie Šustalová.

Pro rodiče klientů Ústavu sociální péče s denním pobytem a případné další zájemce o toto zařízení se pak na začátek března připravuje den otevřených dveří, aby se všichni mohli seznámit s podmínkami, v kterých jejich děti budou pracovat.

Vážení občané,

dne 20. 2. 2001 byl slavnostně otevřen Ústav sociální péče s denním pobytem pro handicapovanou mládež ve Vlčovicích. Realizaci projektu a slavnostnímu otevření tohoto zařízení však předcházela téměř dvouletá záslužná práce mnoha obětavých lidí.

Nelze všechny vyjmenovat, ale nemohu nevzpomenout alespoň Jiřinu Mikulenkovou - předkladatelku několika připravovaných projektů, a Blanku Mikundovou, která ochotně poskytla prostory handicapované mládeži v klubu Kamarád.

Rekonstrukce objektu, zajištění vhodných firem pro stavební úpravy, materiální zajištění i vybavení objektu - to všechno proběhlo pod vedením a osobním nasazením Jitky Veřmiřovské.

Hluboce si vážím také práce paní Šustalové, která dobrovolně odešla z dobrého pracovního místa a od září 1999 začala pracovat za minimální mzdu s handicapovanými mladými lidmi v situaci, kdy realizace projektu byla v jednání a uskutečnění záměru nebylo zcela zřejmé.

Děkuji městskému zastupitelstvu, děkuji všem, kteří nezištně podali pomocnou ruku a ušlechtilou snahou a pomocí umožnili realizaci projektu. Svou solidaritou dali na vědomí těm, kteří jsou odkázáni na péči a pomoc druhých, že nejsou sami, že jsou zde i ti, kteří myslí na jejich budoucnost a vědí, že každá nová zkušenost, poznatek a dovednost má pro ně životní cenu.

Nyní jsme postaveni před druhou fázi tohoto projektu. Přáli bychom si, aby zde v budoucnu vzniklo ’Centrum pomoci’. Na toto zařízení se budou obracet spoluobčané, kteří pro svůj handicap mají ztížené podmínky se zařazením se ve společnosti, ve výběru vhodného zaměstnání, v pracovním uplatnění a v co nejoptimálnějším využívání volného času. Přemýšlíme o zavedení služby ’chráněného bydlení’.

Věříme i v realizaci tohoto nového projektu. Opět budou předcházet dlouhá a někdy vysilující jednání, opět se na realizaci projektu bude podílet plejáda obětavých, vysoce humánních občanů. Ne před kamerou, skrytě, ale stále, systematicky s jediným cílem - změnit to, co se změnit dá, postavit most úzkosti a beznaději, dát životu nový rozměr.

S poděkováním a s úctou

Dagmar Jančálková, ředitelka DC


    [Top]    


Telařík chce případy z Tatry dát ombudsmanovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě z desítky trestních oznámení souvisejících s automobilkou Tatra v průběhu uplynulých týdnů uzavřeli vyšetřovatelé místní pobočky okresního úřadu vyšetřování.

Obě oznámení, jejichž autorem byl kopřivnický rebel Ivan Telařík, byla odložena, protože se nepodařilo prokázat naplnění skutkové podstaty trestného činu. Telařík se však nehodlá důkladného vyšetření případů vzdát a chce se se žádostí o pomoc obrátit na ombudsmana.

První z odložených oznámení bylo podle šéfa kopřivnického úřadu vyšetřování Milan Matějka namířeno proti ekonomickým ministrům v souvislosti s privatizací Tatry a se vstupem skupiny kolem Geralda Greenwalda do Tatry. Druhé bylo na bývalého generálního ředitele Tatry Karla Benedu v souvislosti s neplacením sociálního a zdravotního pojištění. Oba případy, které policisté šetřili zhruba od poloviny minulého roku, byly odloženy, jelikož se nepodařilo prokázat, že byl spáchán trestný čin.

„Nic jiného jsem ani nečekal. Místní policisté nebudou nikdy schopni vyřešit případy tohoto ražení, to vyžaduje specialisty,“ komentoval odložení svých trestních oznámení Telařík a dodal, že stejný osud s největší pravděpodobností čeká i ty zbývající.

Těžkosti s vyšetřováním podobných kauz přiznávají také sami policisté. „Nejlepší by bylo, kdyby byl proveden forézní audit a nebo kdyby do firmy vstoupil Nejvyšší kontrolní úřad. Není v silách vyšetřovatele, aby jednak zkoumal veškeré účetní doklady a hodnotil, jestli finanční toky vně i uvnitř společnosti jsou v pořádku. Ani znalec v oboru účetnictví by to byl také velmi těžko schopen udělat sám,“ tvrdí šéf kopřivnických vyšetřovatelů.

Zhruba v březnu hodlá Telařík všechny případy předat ombudsmanovi Otakaru Motejlovi. „Jeho úřad by měl být poslední instancí, kde by se člověk měl dovolat práva,“ řekl Telařík s tím, že někdy v březnu se chystá do Brna, aby tam předal všechny případy, na které již řadu let upozorňuje.


    [Top]    


Rada hodnotila a schvalovala mezinárodní vztahy města

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada na své únorové schůzi hodnotila akce z oblasti mezinárodních vztahů a schválila jejich plán i pro letošní rok. „Z těch významnějších v měsíci dubnu se uskuteční putovní závody v plavání v Trappes, kterého by se mělo zúčastnit asi dvacet našich plavců a zástupci našich dalších partnerských měst - Congleton, Castiglione del Lago. V měsíci květnu se uskuteční fotbalový turnaj chlapců ve věku 14 - 16 let v Itálii v Castiglione del Lagu. V červenci proběhne již osmý ročník mezinárodního tábor dobrovolné práce, s kterým jsme měli v loňském roce velice dobré zkušenosti,“ vybíral náhodně z výčtu akcí místostarosta Zdeněk Krajčír.

Letošní přehlídky tvorby handicapovaných dětí Motýlek by se měla zúčastnit i partnerská města, ovšem která, to je v současné době v jednání.

V letošním roce by měly do Kopřivnice přijet na reciproční návštěvy delegace z partnerských měst - z Castiglione del Laga, ze Zwönitzu, z Myszkowa, z Magyarpolány a Heiligenhausu. „Právě během těchto návštěv se domlouvají společné aktivity na další období, jako například výměnné pobyty dětí, sportovních a kulturních spolků,“ dodal Krajčír.

„Samozřejmě nám zůstaly nějaké akce pod čarou, protože na všechny akce mezinárodního charakteru je plánováno v rozpočtu s částkou 400 tisíc korun. Partnerská města žádají na tyto akce o příspěvek Brusel, a pokud se podaří získat dotaci, pak se mohou realizovat ty, na které nezbyly finanční prostředky,“ řekl Krajčír.

Vloni se uskutečnilo mnoho výměnných akcí, mezi nimi například soustředění fotbalistů z Myszkova v Kopřivnici, plavci z Myszkova se zúčastnili 5. ročníku Poháru města Kopřivnice a Velké ceny Foto Moravy. Našim plavcům se dařilo na závodech v italském Castiglione del Lago, kde byli velice úspěšní. Uskutečnil se také výměnný pobyt žáků ZŠ Alšova, Gymnázia Zwönitz a College Trappes na téma Za evropské přátelství. Dětský orchestr ZUŠ Zd. Buriana, flétnové trio vystupoval s orchestrem v Trappesu ve Francii. Během letních prázdnin se děti z Kopřivnice rekreovaly u moře ve Francii a Francouzi byli ve Velkých Karlovicích. Malí fotbalisté a atleti se zúčastnili 7. ročníku mezinárodních sportovních závodů v Lučenci.


    [Top]    


Odvodnění PAV přijde na víc jak čtrnáct milionů

Dělníci překládají betonové roury,
které budou součástí odvodňovacího systému
podnikatelského areálu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Víc jak čtrnáct milionů korun bude stát odvodnění budoucího Podnikatelského areálu ve Vlčovicích.

Zhruba dvanáct set metrů dlouhé potrubí tvořené betonovými rourami o průměru 120 centimetrů bude ústit do řeky Lubiny a jeho úkolem je z budoucí podnikatelské zóny odvádět dešťovou vodu.

Stavba odvodňovacího systému, na které se v současné době pracuje, by měla být dokončena v květnu letošního roku a je součástí první etapy zainvestování pozemků, na kterých by měly vyrůst výrobní kapacity několika investorů.
 
 


    [Top]    


Strážníci městské policie zachránili lidský život a nebyl to první případ

K o p ř i v n i c e - O opodstatněnosti a důležitosti městské policie mohou hovořit dva případy, které se staly minulý týden v úterý 20. února, kdy strážníci městské policie zachránili lidský život a zadrželi muže, který v opilosti automobilem zničil okrasné keře v parku na ulici Pionýrské.

Ve zmiňovaný den v nočních hodinách přijala služebna městské policie telefonické oznámení, že na ulici Obránců míru se válí opilec. Hlídka po příchodu na místo zjistila, že podnapilý muž není schopen řeči ani pohybu. Strážníci provedli nezbytné úkony k udržení základních životních funkcí a přivolali lékařskou pohotovostní službu, která dotyčného odvezla do nemocnice do Nového Jičína. „Druhý den volala lékařka, která děkovala hlídce za pomoc, protože dotyčný muž byl silně podchlazen a při pádu utrpěl silný otřes mozku. Kdyby hlídka muži neposkytla pomoc, tak by to nepřežil, protože nebyl schopen pohybu,“ řekl velitel městské policie Jan Müller.

V ten samý den při obchůzce viděla hlídka městské policie, jak řidič vozu červené barvy havaroval do okrasných keřů na ulici Pionýrské. Hlídkou byl vyzván, aby prokázal totožnost. Řidič však místo toho, aby se legitimoval, zařadil zpátečku a chtěl ujet. Hlídka mu v tom zabránila. Protože z řidiče byl cítit alkohol, přivolali strážníci Policii ČR. Jako v předchozím případě hned ráno volali ze Slumeka, které má na starosti zeleň ve městě, a městská policie mu nahlásila jméno viníka, který škodu způsobil, aby na něm mohla vymáhat náhradu vzniklé škody.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.