Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 9/2005
ze dne 3. března 2005

Zprávy z města a okolí

Slumeko minulý týden nasadilo veškerou svou techniku
Knihovna opět chystá několik akcí v rámci Měsíce internetu
Spor senátních kandidátů je před soudem
Tatra se chce letos zase o kus scvrknout
Stíny
Kontroloři odhalili neoprávněná podnikání
Budovu úřadu pokrylo několik hanlivých nápisů
Čítárna patří k nejnavštěvovanějším částem knihovny
V místních částech se budou konat veřejné schůze
Upozornění radnice
Městští strážníci vloni rozdali pokuty téměř za čtyři sta tisíc
Krajští úředníci přijeli školit starosty z okolí
Vše k úhradě dostane ten, kdo havaruje ve vozidle bez pojistky
Jalůvka šéfem místní ODS
Koncem roku končí platnost ‘růžových’ řidičských průkazů
Zubařů je nedostatek, ale přesto pacienty ošetří
Slévárna přispěla ke zlepšení ovzduší ve městě

    [Top]    


Slumeko minulý týden nasadilo veškerou svou techniku

K o p ř i v n i c e  - Minulý týden v Kopřivnici napadlo neobvykle velké množství sněhu. Ačkoliv firma Slumeko, která má v Kopřivnici odklízení sněhu na starosti, nasadila veškerou techniku, nedařilo se jí odklízet sníh tak, jak by si lidé přáli. To vyvolalo velké množství dotazů, které jsme položili řediteli Slumeka Karlu Březinovi a Vladimíru Pustkovi, správci komunikací.

Proč Slumeko po posolení chodníků neodstraní rozbředlý sníh?

Chodníky se vůbec nesolí. Sůl se používá na přechody pro chodce a schodiště nebo na komunikace pro motorová vozidla. V místech s vyšší frekvencí chodců, např. mezi muzeem a Albertem dochází k roznášení chemického posypu na obuvi chodců. Působení posypu je tedy nerovnoměrné a ve vrstvě rozbředlého sněhu jsou místa s ušlapaným sněhem, která způsobují, že technické prostředky provádějící úhrn nejsou schopny tento rozbředlý sníh shrnout až na dlažbu, a zůstává větší či menší vrstva.

Jako srovnání je možno použít komunikace pro motorová vozidla. Páteřní komunikace, u kterých je povoleno solení, jsou čisté, bez vrstvy sněhu, vedlejší, které se na ně napojují, mají ujetou vrstvu sněhu (při stejném úhrnu), ve které vznikají koleje a výmoly působením nanesené soli ze solených komunikací.

Proč se solí a proč se nesolí všechno?

Údržba je prováděna podle schváleného plánu zimní údržby. Tento plán určuje nejen způsob údržby (včetně druhu posypu), ale i pořadí důležitosti jednotlivých komunikacích a časový harmonogram jejich úklidu.

Proč, když je kalamita, není nasazeno více techniky?

 Kalamitní stav musí být vyhlášen oficiálně starostou města po dohodě s policií a správními orgány. Taková situace ještě nenastala. Na zimní údržbu je nasazena veškerá technika a zaměstnanci, kteří jsou k dispozici. Během uplynulých dnů bylo v akci nasazováno 9 traktorů se zadní radlicí (4 vlastní a 5 od externích subdodavatelů), 3 multikáry se sypačem a s přední radlicí, velký sypač Liaz s přední radlicí, sněhová fréza Agria, 3 strojní nakladače (jeden vlastní a 2 od firmy V + V Saveko. Vzhledem k pořizovacím cenám této více méně jednoúčelové techniky (pro příklad Multicar M26 s radlicí a sypačem stojí 1,5 mil. Kč) je počet technických prostředků kompromisem mezi výší nákladů na zimní údržbu a možnostmi využití této techniky v jiných obdobích roku.

Proč se provádí odvoz sněhu z centra města?

Odvoz sněhu je prováděn z míst, kde vadí v rozhledu na dopravně důležitých křižovatkách, na autobusových zastávkách, na důležitých velkých parkovištích, na skládku sněhu na ulici Husově. Sníh je také odvážen z úzkých ulic, kde již nelze provést úhrn z důvodu výskytu jeho nadměrného množství a vysokých sněhových bariér po obou stranách komunikace.

Kdo má pořád uklízet nahrnutý sníh z cest na sjezdy k jednotlivým domům?

Naší snahou je co nejrychleji odhrnout sníh z komunikací i chodníků. Přitom se však stává, že technika nahrne sníh z jízdního pruhu na sjezd, chodník či parkoviště, které někdo jiný očistil. Tomu se ale nedá zcela zabránit. Opakovanou zimní údržbu sjezdů z komunikací jsou povinni provádět jejich vlastníci.

Závěrem bychom chtěli poukázat na nevhodně zaparkovaná vozidla na komunikacích, která ztěžují nebo zcela znemožňují provedení jejich zimní údržby.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Knihovna opět chystá několik akcí v rámci Měsíce internetu

K o p ř i v n i c e  (dam) - I letos je březen měsícem propagace informační dálnice internet. Kopřivnická městská knihovna i tentokrát pořádá několik akcí zaměřených na popularizaci tohoto elektronického média.

Ve středu 9. března a o týden později 16. března je připraven miniseminář určený starším lidem. Senioři se mezi osmou a desátou hodinou za asistence lektora seznámí se základy práce s internetem, vyhledávání informací na stránkách a také používání e-mailu.

V předposledním březnovém týdnu mezi 21. a 25. březnem se uživatelé internetu v knihovně mohou těšit na tradiční Internet za kačku. Tedy možnost využít tamní připojení a zaplatit desetinu ceny. V pátek 25. března navíc bude prodloužena provozní doba internetu a méně zkušeným uživatelům bude k dispozici i pomoc asistenta.

V průběhu března také knihovníci slibují zprovoznění dalšího on-line terminálu s přístupem k elektronickému katalogu knih. Ten bude situován do dětské části knihovny a bude určen především malým návštěvníkům. „Vyhledávání v elektronické databázi knih je pohodlné a díky sofistikovanému softwaru také jednoduché,“ vyzdvihl jeho výhody Vít Mičkal z knihovny.


    [Top]    


Spor senátních kandidátů je před soudem

K o p ř i v n i c e  (dam) - Senátor Milan Bureš a děkan národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz by se dnes měli střetnout u soudu. Spor, ve kterém Schwarz viní Bureše z poškození svého dobrého jména, se rozhořel vloni na podzim během předvolební kampaně pro Senát.

Roznětkou sváru dvou tehdejších kandidátů bylo nemoderované diskuzní fórum na webových stránkách tehdejšího kopřivnického místostarosty Milana Bureše. Právě tam se Bureš v odpovědi na dotaz zmiňoval o kampani svého soupeře a v souvislosti  s ní o něm řekl, že býval učitelem marxismu-leninismu, který až po revoluci převlékl kabát liberála. „V té době jsem nikoho nejmenoval, až později, když jsem měl své informace potvrzené z více zdrojů a svým postojem mi je de facto potvrdil i sám pan Schwarz,“ tvrdil v té době Bureš, na svém stanovisku nezměnil nic ani doposud a na svých tvrzeních trvá.

Schwarz však Burešovy výroky považuje za nehorázné nepravdy, které poškozují jeho vážnost u spoluobčanů a také čest vědeckého a pedagogického pracovníka. „Sedmého října loňského roku jsem u Krajského soudu v Ostravě podal žalobu na ochranu osobnosti proti žalovanému Milanu Burešovi. Od té doby jsem z výše uvedeného soudu obdržel výzvu k zaplacení soudního poplatku, který jsem v zákonné lhůtě uhradil,“ sdělil Jiří Schwarz s tím, že další vývoj v situaci neproběhl.

Soudce Krajského soudu v Ostravě nařídil ve věci jednání, jehož datum bylo stanoveno právě na dnešní den.

Dnes už senátor Milan Bureš se jeho výsledku neobává a je přesvědčen, že mu dá za pravdu. Schwarzova žaloba prý nebyla jediným střetem těchto dvou kandidátů. „Prostřednictvím advokátky na mě podal také trestní oznámení. Měl jsem údajně navádět k trestnému činu poškozování cizí věci v případě billboardů. Už jsem byl v souvislosti s tím vyslýchán také na policii. Je to samozřejmě nesmysl,“ tvrdí Bureš.


    [Top]    


Tatra se chce letos zase o kus scvrknout

K o p ř i v n i c e  (dam) - Restrukturalizace Tatry pokračuje. V letošním roce se automobilka hodlá zase o něco scvrknout a poměrně rozsáhlé plochy v jihovýchodní části svého areálu udělat volně přístupné. „Centrum závodu se posouvá. Chceme uvolnit tu část areálu, která je za bývalou správní budovou. Oblast bude ohraničena budovou vývoje, hlavní jídelnou a slévárnou hliníku. Otevřeme oplocení a z těchto ploch se stanou veřejná prostranství, na kterých chceme vybudovat odstavné plochy pro parkování našich zaměstnanců,“ tvrdí šéf představenstva podniku Igor Vlček.

Vrátnice číslo 3 bude volně průchozí. Automatická brána pro průjezd vozidel v jejím sousedství bude zrušena, posune se až dál do areálu. Také lidé, kteří budou potřebovat navštívit vedení firmy, které přesídlí do budovy vývoje, se dostanou až přímo na místo. „Pozemky, které uvolníme, a plochy, které vznikly demolicí některých technicky nevyhovujících objektů, zůstanou v majetku Tatry, jen už je nebudeme střežit jako doposud, i když se budeme snažit pohyb na nich omezit především na naše zaměstnance,“ řekl Vlček s tím, že práce na tomto plánu začnou už v prvním kvartálu letošního roku.

Snižováním obsazené plochy chce Tatra optimalizovat své provozy. "Podnik prošel velkým úklidem. Na dílnách i v kancelářích byl velký nepořádek. Každá volná plocha byla skládkou nepotřebného materiálu. Podnik jsme vyčistili a železný šrot skončil ve slévárně,“ prozradil Vlček. Sestěhování provozů, započaté v minulých letech,  bude pokračovat i letos. Cílem vedení podniku je koncentrovat zaměstnance stejných profesí na jedno místo. „Plánujeme například sestěhování provozních montáží do hlavní montážní haly. Budeme stěhovat montáž převodů, montáž náprav a montáž motorů. Tím se koncentruje převážná část finální montážní práce do centra areálu,“ vysvětlil Vlček.

Nepotřebné haly a pozemky hodlá Tatra nabízet jiným podnikatelským subjektům k odkoupení. „Průmyslová zóna je téměř naplněná a naše plochy se mohou hodit. Existují také podpůrné programy na využití brownfieldů. Domnívám se, že naše nabídka je atraktivní už proto, že nabízíme pozemky a objekty blíže centru města. Zájem rozhodně roste,“ tvrdí Igor Vlček. Tatra nabízí jednak pozemky přilehlé k ulici Panské, ale také další objekty v oblasti u vlakového nádraží a podobně. V rozsáhlém areálu automobilky už dnes působí řada externích firem. Mezi jinými výrobce jízdních kol Bike Fun nebo dánská společnost Bang & Olufsen, která se ale bude stěhovat do vlastního závodu postaveného v průmyslové zóně.


    [Top]    


Stíny

Ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví došlo v Kopřivnici na ulici Štramberské, kde koncem ledna v místě bydliště udeřil 47letý muž hřbetem ruky svou 22letou nevlastní dceru. Způsobil jí zlomeninu nosních kůstek a doba léčení byla deset dní. Policisté celou věc šetřili jako přestupek, na základě lékařské zprávy a podaného vysvětlení případ překvalifikovali na trestný čin. Trestní stíhání však bylo odloženo, protože poškozená nedala souhlas k trestnímu stíhání svého nevlastního otce.

Dne 26. února kolem jedné hodiny po půlnoci oznámil na stálou službu muž, že byl fyzicky napaden neznámým člověkem v Kavárně. Na místo se dostavila hlídka městské policie, které poškozený sdělil, že provozoval hudební produkci, když k němu náhle přistoupil neznámý muž a fyzicky jej napadl. Poté hlídce označil muže, který jej napadl. Jednalo se o 53letého muže z Kopřivnice. Při tomto incidentu došlo rovněž ke škodě na majetku napadeného muže. Záležitost byla předána přestupkové komisi.

Dne 27. února v 06.15 hod. došlo na silnici č. I/58 ve Vlčovicích k havárii linkového autobusu. Při jízdě ve směru od obce Lubina na obec Vlčovice při průjezdu ostrou levotočivou zatáčkou řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, která byla pokryta vrstvou čerstvě napadaného sněhu. Autobus dostal smyk, který se řidiči nepodařilo vyrovnat, autobus přejel do protisměru a po levé straně komunikace sjel do silničního příkopu. Tam přední části narazil do ovocného stromu. V době havárie bylo v autobuse 8 cestujících, žádný z nich nebyl zraněn. Dechová zkouška na alkohol byla u 58letého řidiče negativní.


    [Top]    


Kontroloři odhalili neoprávněná podnikání

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce provedli zaměstnanci kontrolního oddělení kopřivnického obecního živnostenského úřadu celkem 332 kontrol, což bylo v porovnání s rokem 2003 o dvaasedmdesát víc. „Kontroloři se nejčastěji setkávali s tím, že podnikatelé neměli označené provozovny nebo jim scházely živnostenské listy v provozovně. V loňském roce také kontrolní oddělení odhalilo případy neoprávněného podnikání, za které byly dvěma podnikatelům uloženy pokuty,“ uvedla vedoucí živnostenského úřadu Pavla Jurková. Podle ní patří k nejčastějším nešvarům to, že podnikatelé neoznamují všechny změny tak, jak jim to ukládá živnostenský zákon. To vede k znehodnocení údajů v živnostenském rejstříku, který je přístupný na internetu.

Nejzávažnějším správním deliktem je neoprávněné podnikání. Vloni byly odhaleny dva případy, které však oproti roku 2003 nebyly tak rozsáhlé, s výjimkou jednoho, dosud neukončeného. Kontrolní oddělení se zúčastňovalo také společných kontrolních akcí s úřadem práce, Českou obchodní inspekcí, policií (včetně cizinecké) a celníky.

Ani stánkaři se nevyhnou kontrolám. „Při jejich kontrole se držíme metodiky ministerstva průmyslu a obchodu. Celostátním problémem je porušování autorských práv apod. V Kopřivnici stánky téměř vymizely. Máme kamenné obchody a stánky se namátkově kontrolují pouze při větších akcích, jako jsou poutě a trhy při různých příležitostech. Kontrole neujdou ani různé výprodeje,“ doplnila Jurková.

V našem regionu nejsou podle šéfky živnostenského úřadu problémy s podnikáním cizinců, neboť při kontrolách nebyly odhaleny žádné závažnější přestupky. Za celý loňský rok bylo uloženo 82 blokových pokut a zaměstnanci na pokutách vybrali celkem 38 500 korun.


    [Top]    


Budovu úřadu pokrylo několik hanlivých nápisů

Neznámý ’umělec’ s černým sprejem v ruce
se před týdnem v noci vyřádil nejen
na budově radnice, ale také na výkladech
obchodů a několika činžovních domech
ve městě.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (hod) - V pátek 25. února při příchodu do práce objevili úředníci kopřivnické radnice na vstupu do obřadní síně tři nelichotivé nápisy. Ty byly nastříkány na dveřích, okně a také na nedávno opravené stěně. V pátek v dopoledních hodinách se konaly dva svatební obřady a v sobotu další tři, proto bylo nutné nápisy odstranit. Na řadu přišel údržbář, který nástřiky z oken nejprve oškrábal a poté je umyl acetonem. Horší to už byly s nápisy na stěnách. Ty se údržbář snažil také odstranit acetonem, poté vybrousit, ale nakonec je musel přetřít barvou. „Škodu jsme odhadli na 3 000 Kč, neboť mamolitový nástřik stojí kolem jednoho tisíce na metr čtvereční. Škodu jsme nahlásili přes městskou policii na Policii ČR, protože už to překročilo meze, které jsme prozatím tolerovali. Těch nástřiků na budově bylo už více, ale žádný neměl tak velký rozsah, jak ten poslední. Domluvili jsme se s městskou policií na zvýšených kontrolách budovy,“ uvedl Petr Mareček, jenž má na starosti budovu městského úřadu.

Nápisy pravděpodobně stejného autora se objevily během jedné noci hned na několika místech v Kopřivnici.


    [Top]    


Čítárna patří k nejnavštěvovanějším částem knihovny

K o p ř i v n i c e  (hod) - S rozvojem internetu klesá počet lidí, kteří sáhnou po knize, a tedy i zájem o četbu všeobecně. To poznávají i v místní knihovně, ve které každým rokem pozvolna ubývá čtenářů. Zato počet lidí využívajících služeb nejen internetu v knihovně roste. „V čítárně mají uživatelé k dispozici čtyři počítače, které jsou po celou otevírací dobu hodně využívány. Navíc každý poslední pátek v měsíci vycházíme vstříc zájemcům o internet a v rámci akce ‘Prodloužený internet’, kdy se platí desetina ceny, jsou počítače k dispozici až do dvaadvacáté hodiny a jsou téměř plně obsazeny. Spolupracujeme s úřadem práce a nezaměstnaní občané mohou v dopoledních hodinách hledat zaměstnání přes internet zdarma,“ uvedla Eva Mikušková, vedoucí kopřivnické knihovny.

Pod městskou knihovnu patří také pobočka na sídlišti Sever, která už není určena pouze mladým čtenářům jako v minulosti, ale dnes si zde mohou půjčovat knihy i dospělí. Také v integrovaných obcích má knihovna své tři pobočky. „V loňském roce si naši čtenáři půjčili celkem 158 836 knih. K velkému nárůstu došlo ve výpůjčkách u naučné literatury pro dospělé i pro mládež, naopak u beletrie jsme zaznamenali pokles zájmu,“ doplnila Mikušková.

Podle vedoucí knihovny patří čítárna k nejnavštěvovanějšímu místu knihovny. „Tu využívají naši uživatelé nejen na absenční, ale především na prezenční půjčování. Do čítárny jsme přestěhovali vedle knih o umění cizojazyčnou literaturu, slovníky a učebnice. K dispozici jsou časopisy a denní tisk. Dalo by se říci, že čítárna má své denní návštěvníky. Jejich počet se zvýšil o 1 262 v porovnání s předchozím rokem,“ upřesnila Mikušková.

Knihovna v kulturním domě již třetím rokem pracuje s plně automatizovaným výpůjčním systémem, který mohou využívat čtenáři k tomu, aby si z domova prostřednictvím internetu přes webovou stránku www.kdk.cz rezervovali knihy. Od 1. ledna se nám podařilo spustit automatizovaný výpůjční systém také na sídlišti Sever v Klubu Kamarád. Obě knihovny mají on-line propojení, a čtenáři tak mají možnost s jedním průkazem a za jeden poplatek navštěvovat  jak  knihovnu v kulturním domě, tak na sídlišti Sever,“ doplnila Mikušková.

Pobočky v místních částech fungují ještě klasickým lístkovým způsobem půjčování. Na jejich automatizaci požádala knihovna o grant ministerstvo kultury. „Pokud bychom peníze získali, s přípravou  by se mohlo začít  koncem letošního roku. Samotné spuštění automatizovaného výpůjčního systému může nastat až po vložení celého knižního fondu dané pobočky do počítače,“ upřesnila Mikušková. Letos má knihovna v plánu rekonstrukci čítárny v kulturním domě  a pořízení počítačů s připojením na internet do knihoven ve Vlčovicích a Mniší.


    [Top]    


V místních částech se budou konat veřejné schůze

K o p ř i v n i c e  (hod) - Možnost diskutovat s vedením kopřivnické radnice budou mít občané v místních částech na veřejných schůzích. Předsedové místních komisí a vedení města je budou informovat o dění ve městě i v samotných obcích. První veřejná schůze se uskuteční v pondělí 7. března v 17.30 hodin v Katolickém domě v Lubině. Do Kulturního domu v Mniší jsou zváni občané ve středu 9. března na 17.30 hodin. Ve stejný den, jen se začátkem v 19 hodin, se koná veřejná schůze v Kulturním domě ve Vlčovicích.


    [Top]    


Upozornění radnice

Městský úřad upozorňuje občany, že odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu je od 28. února přestěhován do prvního patra bývalé správní budovy Tatry. Telefonní kontakty zůstávají neměnné.


    [Top]    


Městští strážníci vloni rozdali pokuty téměř za čtyři sta tisíc

Městští strážníci vloni vybrali na pokutách
skoro o 150 tisíc korun víc než v předchozím
roce. Nejčastěji docházelo k přestupkům
v dopravě.

ILUSTRAČNÍ FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Bezmála dva tisíce pokut za téměř čtyři sta tisíc korun rozdali v loňském roce městští strážníci v Kopřivnici. Přestože počet pokut je o něco nižší než vloni, vybraná finanční částka meziročně vzrostla o 150 tisíc korun. To způsobil tvrdší postoj strážníků například při řešení přestupků proti majetku. Největší počet přestupků řešili strážníci v oblasti dopravy, celkem jich bylo 2 277. Podstatnou část prohřešků řidičů vyřešili strážníci domluvou, rozdali téměř patnáct set blokových pokut a v sedmi set čtrnácti případech našli špatně parkující motoristé na svém voze tak zvanou ‘botičku’.

Městská policie v 661 případě zasahovala také proti porušování veřejného pořádku. Nejčastěji se strážníci setkávali s buzením veřejného pohoršení a rušením nočního klidu. Ve statistikách městské policie se za loňský rok objevilo také 170 případů přestupků proti vyhláškám města. Necelá polovina z tohoto počtu byla řešena domluvou, zbytek pak blokově nebo ojediněle předáním správnímu orgánu. Nejčastěji porušovanou vyhláškou byla ta o pohybu a držení psů.

Městská policie úspěšně spolupracuje také se státní policií. Vloni se jí například podařilo zadržet 15 pachatelů trestné činnosti a 13 hledaných osob. Městská policie v Kopřivnici funguje od začátku roku 1992 a v současné době má k dispozici jednadvacet strážníků a  také velmi slušné technické vybavení, které bylo z podstatné části pořízeno díky dotacím na prevenci kriminality.


    [Top]    


Krajští úředníci přijeli školit starosty z okolí

K o p ř i v n i c e  (hod) - Krajští úředníci přijeli do Kopřivnice školit starosty, jejich zástupce a další úředníky z celé spádové oblasti Kopřivnice.

Ti se tak mohli přímo od renomovaných lidí dozvědět něco blíže o úloze krajského úřadu při výkonu dozoru nad samostatnou a přenesenou působností obce při poskytování odborné a metodické pomoci obci. Dále byli starostové seznámeni s problematikou veřejnoprávních smluv a převodu přenesené působnosti. Samozřejmě, že řeč přišla i na úlohu obce v oblasti požární ochrany, integrovaného záchranného systému a krizového řízení.


    [Top]    


Vše k úhradě dostane ten, kdo havaruje ve vozidle bez pojistky

K o p ř i v n i c e  (hod) - Pracovníci oddělení přestupků odboru dopravy a silničního hospodářství řešili v loňském roce celkem 354 přestupků. „Jedná se většinou o případy, kdy řidič na místě odmítne zaplatit blokovou pokutu, nesouhlasí se sankcí, kterou mu uložila Policie ČR či městská policie. Dále se řeší oznámení Policie ČR, např. o dopravních nehodách, jízdách pod vlivem alkoholu. V rámci správního řízení jsme odebrali 106 řidičských průkazů. Přestupci musí uhradit náklady na řízení ve výši 133 500 korun a na pokutách dalších 877 200 korun,“ uvedl Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství.

V rámci projednávaných dopravních nehod si pracovníci oddělení přestupků nechali zpracovat šest znaleckých posudků, které přispěly k zjištění viníků.

Česká kancelář pojistitelů a Policie ČR v loňském roce nahlásila na odbor dopravy 864 majitelů vozidel, kteří neměli zaplaceno zákonné pojištění. „V rámci řešení těchto případů bylo na pokutách uloženo celkem 278 600 korun. Lidé by si měli uvědomit, že pokud způsobí dopravní nehodu a nemají zaplaceno povinné pojištění, tak mohou dostat podle novely zákona k úhradě veškeré náklady, a to včetně nákladů na případné léčení. Navíc jim může být uložena pokuta do výše dvaceti tisíc korun a zákaz činnosti řízení motorového vozidla až na dobu jednoho roku,“ upozornil na možnosti postihu Polášek.


    [Top]    


Jalůvka šéfem místní ODS

K o p ř i v n i c e  (dam) - Místní organizace Občanské demokratické strany má už týden nové vedení. Zvolili ho ve čtvrtek 24. února účastníci volebního sněmu. Novým šéfem zdejší ODS je Josef Jalůvka, někdejší starosta, poslanec a náměstek hejtmana. Místopředsedou kopřivnických občanských demokratů je místostarosta Jiří Novák.

Dosavadní předseda Oldřich Rys a místopředseda Milan Bureš své stranické posty neobhajovali. Rys s ohledem na svou pracovní zaneprázdněnost a Bureš kvůli výkonu svého senátorského mandátu. Podle Oldřicha Ryse nelze hovořit o jeho ústupu z politiky. „Skloubit práci pro stranu s pracovními povinnostmi v dnešní pro podnikatele ne zrovna příjemné době prostě nešlo,“ říká Rys, který ovšem má mandát ucházet se o funkci místopředsedy oblastní  rady ODS.

Zvolení Josefa Jalůvky předsedou místní ODS lze chápat jako jeho návrat do místní politiky. Předsedou místní ODS se Jalůvka stal poprvé, i když v devadesátých letech působil již na postu místopředsedy.

„Cílem nového vedení ODS je upevnit její postavení v Kopřivnici, dát o sobě vědět a získat nové členy a více lidí pro veřejnou práci,“ tvrdí Josef Jalůvka s tím, že strana pod jeho vedením chce výrazně ovlivňovat budoucí směřování města.


    [Top]    


Koncem roku končí platnost ‘růžových’ řidičských průkazů

K o p ř i v n i c e (hod) - Již asi půl roku jsou vydávány nové řidičské průkazy se znakem Evropské unie, jejichž platnost je upravena zákonem na dobu deseti let. Tyto řidičské průkazy jsou uznávané v celé unii i v ostatních státech Úmluvy o silničním provozu (Vídeň 1968).

Podle zákona končí letos v prosinci platnost nejstarších řidičských průkazů vydaných v období od 1. července 1964 až do 31. prosince 1993. „Jedná se o řidičské průkazy, jež se skládají jako knížka a byly vydávány v růžovém plastovém obalu. Počet majitelů těchto řidičských průkazů, jimž končí platnost, se nedá odhadnout, ale určitě je to velké množství občanů. Proto by si měli ve vlastním zájmu začít vyměňovat doklady,“ upřesnil podrobnosti k výměně Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství.

Delší dobu mají řidiči, kteří mají oprávnění vydané v době od

1. 1994 - 31. 12. 2000. Těm platí řidičské průkazy až do konce roku 2010. Koncem roku 2013 přestanou platit poslední řidičské průkazy vydané od 1. 1. 2001 až do 30. dubna 2004. „Požádat o výměnu řidičského průkazu mohou občané i dříve, než jsou uvedeny termíny, vyjma majitelů řidičských průkazů vydaných v období let 2001 - 2004. Stačí, když si s sebou přinesou jednu fotografii, neboť jejich výměna je bezplatná. Majitelé musí počítat s tím, že nový průkaz obdrží až za dvacet dnů, neboť jejich výroba probíhá centralizovaným způsobem,“ doplnil Polášek.


    [Top]    


Zubařů je nedostatek, ale přesto pacienty ošetří

K o p ř i v n i c e  - Je veřejným tajemstvím, že zubařů je v celé republice málo. Podle České stomatologické komory svou praxi vykonává 7 000 zubařů, z toho pět tisíc  je jich ve věku nad pětačtyřicet let. Kolik je jich na pokraji sil, zpráva neuvádí. A důvod? Vysokou školu jich každoročně  ukončí jenom 118, zatímco v osmdesátých letech to bylo sedm set zubařů.

V samotné Kopřivnici pracuje v současné době 14 obvodních zubních lékařů a jedna ortodontistka - rovnání zubů. To je pro 24 000 Kopřivničanů a další pacienty z okolních vesnic, kteří do našeho města jezdí za prací, málo. Po zrušení obvodů není, zvláště těm, kteří se v poslední době do našeho města přistěhovali, jasné, kdo je ošetří.

Jak je to s přijímáním nových pacientů v Kopřivnici, na to jsme se zeptali MUDr. Jana Žárského.

„Svobodná volba lékaře je systém demokratický a rozumný, jenže, jak ho uplatnit, když je nás zubařů málo. Ač jsme se předem nedohodli, tvrdíme, že máme-li pracovat zodpovědně a při tom se nezhroutit, další pacienty už vzít nemůžeme. Nové Kopřivničany by ale někdo ošetřit měl. A tak jsme je zubním lékařům přidělili poněkud násilně podle místa bydliště. Zeptá-li se na kterémkoliv pracovišti, sdělí mu milá a usměvavá sestřička, ke komu patří.“

Kdo ošetří malé děti?

„Potíže byly i s ošetřováním malých dětí. Školní a předškolní děti chodily dvakrát ročně na preventivní prohlídky, aniž si toho mnohdy někteří rodiče všimli. Dnes se tento systém pomalu rozpadá. A tak jsme se dohodli, že dítě bude ošetřeno tam, kde matka či otec. Pokud ovšem navštěvuje školního doktora, nic se nemění.“

Když nás rozbolí zuby a bolest se nedá vydržet, kam můžeme jít na pohotovost?

„Ta funguje ve všední dny do 17 hodin v Kopřivnici. Informace je vyvěšena na vstupních dveřích polikliniky. O sobotách, nedělích a svátcích funguje v Novém Jičíně na zubní poliklinice od 8 do 13 hodin.

Já i moji kolegové máme své pacienty upřímně rádi. Nejraději ale máme ty, kteří chodí dvakrát ročně na preventivní prohlídky. Obzvláště důležité je to u školních a předškolních dětí.

Všichni chceme být šťastni. Bez péče o zdraví a zdravé zuby zvláště se nám to s největší pravděpodobností nepovede.“

Dana Hoďáková


    [Top]    


Slévárna přispěla ke zlepšení ovzduší ve městě

Slévárna Tafonco, a. s., patří mezi jeden z mnoha zdrojů znečišťování ovzduší v Kopřivnici a blízkém okolí. Vedení této společnosti proto přijalo rozhodnutí aktivně se zapojit do projektu Zdravé město, místní Agenda 21. Pro zlepšení kvality ovzduší jsme v posledních pěti letech investovali značné finanční částky. Byla provedena ekologická opatření na zdrojích znečišťování ovzduší jako např. kupolových pecích, lakovně, jádrovně, které vedly k výraznému snížení emisí znečišťujících látek. Posledním zdrojem s významným vlivem na kvalitu ovzduší ve městě, který vyžadoval nutnost řešení, byla tavírna oceli a tvárné litiny.

Z tohoto důvodu byla v loňském roce zahájena realizace akce rekonstrukce odprašovacího zařízení dvou elektrických obloukových pecí. Spočívala v náhradě stávajících mokrých hladinových odlučovačů za mnohem účinnější moderní suchý textilní filtr. Zařízení bylo navrženo tak, aby zajistilo dokonalé zachycení všech prachových podílů v odpadním plynu z obou pecí a bylo schopno plnit i nové zpřísněné zákonné emisní limity. Zkušební provoz nové filtrační stanice byl zahájen v měsíci listopadu 2004. Při kontrolním měření bylo zjištěno, že koncentrace tuhých znečišťujících látek na výstupu ze zdroje se snížila z dřívějších  cca 50 mg/m3 odpadního plynu na hodnotu nižší než 1 mg/m3, což je hluboko pod novým emisním limitem.

Celkové vyhodnocení přínosu provozování nově instalovaného filtračního zařízení na kvalitu ovzduší ve městě bude provedeno porovnáním množství emisí tuhých znečišťujících látek vypouštěných z elektrických obloukových pecí za rok v období před a po rekonstrukci odprašovacího zařízení. O výsledcích budeme opět informovat veřejnost.

Realizaci akce rekonstrukce odprašovacího zařízení dvou elektrických obloukových pecí považujeme za úspěšnou a přínosnou velmi výrazným snížením negativního dopadu provozu slévárny na kvalitu ovzduší ve městě. Tímto rovněž plníme náš cíl v Plánu zdraví projektu Zdravé město, místní Agenda 21 Kopřivnice.

Jiří Kubalec, technický ředitel Tafonco,  a. s.

 


Poslední aktualizace: 07.06.2005 11:18
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.